Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 4   [ 49 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 13, 2007 9:14 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εδώ μπορούμε να μιλάμε για το περιβάλλον και τα προβληματά του στην πατρίδα μας !


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rwUezDghrko[/youtube]


Τελευταία επεξεργασία από gpeppas και Πέμ Νοέμ 15, 2007 10:09 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά

Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 14, 2007 1:27 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2007 7:55 pm
Δημοσιεύσεις: 531
Τοποθεσία: Σέρρες
Με την πρώτη ευκαιρία, θα σας ετοιμάσω κάποια ρεπορτάζ για να δείτε τα χάλια μας.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 14, 2007 11:38 am 
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Απρ 02, 2007 10:59 am
Δημοσιεύσεις: 516
Ιασων έγραψε:
Με την πρώτη ευκαιρία, θα σας ετοιμάσω κάποια ρεπορτάζ για να δείτε τα χάλια μας.


Το ίδιο θα κάνω και εγώ και μάλιστα με φωτογραφίες για να δείτε το τι γίνετε στο περιβάλλον από όλους εκτός από τους κυνηγούς και ακροβολώ σε αυτό .
Θα είναι καλό μάλιστα και το προτείνω αν συμφωνεί και ο Γιώργος να βάζουμε εδώ ότι κακό για το περιβάλλον συναντούμε στις κυνηγητικές εξορμήσεις μας με φωτογραφία αν είναι δυνατόν . για να μαθαίνουν οι επισκέπτες το τι γίνετε έξω ! 8)

_________________
Η πέρδικα θα υπάρχει για πάντα αν την σεβόμαστε , το ίδιο και η μπεκάτσα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 14, 2007 5:22 pm 

Εγγραφή: Τρί Μάιος 15, 2007 11:25 pm
Δημοσιεύσεις: 7
Βέβαια μιλάμε εδώ για το περιβάλλον στην Ελλάδα αλλά θα ήθελα να προσθέσω τήν παρούσα περίληψη γεωγραφικών και περιβαλλοντολογικών Ευρωπαικών αντιλήψεων σαν επιπρόσθετη γνώση γιά όποιον φίλο επιθυμεί να διαβάσει το post, και ας προσθέσει γνώσεις, απόψεις, και τις παρατηρήσεις του στο περιβάλλον στην πατρίδα μας ώστε να υπάρξει πληρέστερη γνώση και κάλυψη του θέματος.

Επειδή το ανθρώπινο γένος βρίσκεται σε στενό δεσμό με το περιβάλλον (με την γενικότερη έννοια του όρου) στο οποίο κυριαρχούν το κλίμα, η μορφολογία του εδάφους, η χλωρίδα, η πανίδα με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του να αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του, αναπτύχτηκαν ιδέες οι οποίες εξετάζουν την αμφίδρομη σχέση ανθρώπου και περιβάλλοντος.
Ντετερμινισμός είναι η γενικότερη αντίληψη ότι τίποτα στον κόσμο δεν είναι ελεύθερο ούτε η ανθρώπινη θέληση αλλά τα πάντα καθορίζονται από όλο το πλέγμα των συνθηκών. Στην γεωγραφία χρησιμοποιείται σαν όρος που δηλώνει ότι το γεωγραφικό περιβάλλον ασκεί κυρίαρχο έλεγχο στον άνθρωπο.
Μέχρι το 1845 περίπου επηρεασμένοι από θεοκρατικές αντιλήψεις και αγνοώντας έργα της Ελληνικής σκέψης, υπήρχαν τελεολογικές ερμηνείες για το περιβάλλον και επικρατούσε ακόμα η άποψη ότι κάποιο ανώτατο όν είναι ο τέλειος εμπνευστής ενός θείου σχεδίου για την δημιουργία της γής με κύριο σκοπό την κατοικία του ανθρώπου.

Με την έκδοση του έργου η καταγωγή των ειδών του Δαρβίνου, ασκήθηκε βαθειά επίδραση στην επιστημονική σκέψη με αποτέλεσμα να αναδημιουργηθεί πλαίσιο απαλλαγμένο από μεσαιωνικού τύπου θεολογικά δόγματα και παρουσιάστηκε πάλι η επιθυμία για περισσότερο ορθολογικές ερμηνείες, ενώ εξετάστηκε η επίδραση των φυσικών νόμων στην οργάνωση της κοινωνίας και στον χαρακτήρα των ατόμων (Bukle 1872), όπως για παράδειγμα, η έρημος προκαλεί στον άνθρωπο τρόμο, με αποτέλεσμα να προδιαθέτει για προληπτικές φαντασιώσεις και δεισιδαιμονίες.

Θέματα και ιδέες από τα έργα του Δαρβίνου επηρέασαν σημαντικά την γεωγραφική και περιβαλλοντολογική σκέψη, όπως η ιδέα της διαχρονικής μεταβολής, η οποία σχετίζεται με την προοδευτική εξέλιξη του φυσικού κόσμου, και την βαθμιαία ανάπτυξη των σχηματισμών εδάφους, όντων και κοινωνιών.

Δαρβινικές ιδέες αναφέρονται στην ύπαρξη στενής αλληλοεξάρτησης μεταξύ των όντων και είχαν σαν συνέπεια να υιοθετηθεί από τους ανθρωπογεωγράφους η αρχή της προοδευτικής προσαρμογής στο περιβάλλον κατά την οποία η γη, σαν μητέρα γέννησε όλα τα είδη, τα οποία αλλάζουν όπως αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και η φύση, υποχρεώνοντάς τα να εξελίσονται και να προσαρμόζονται σταδιακά.

Δόθηκε λοιπόν από τους Ευρωπαίους αργότερα έμφαση στους άμεσους δεσμούς μεταξύ ανθρώπου και περιβάλλοντος, κάτι που σημαίνει ότι οι αλλαγές σε αυτό επιδρούν και στις συνθήκες ζωής.

Το 1911 η Αμερικανίδα Semple στο βιβλίο της (Η επίδραση του γεωγραφικού περιβάλλοντος) ανέπτυξε την άποψη, ασκώντας παράλληλα επίδραση στην ανάπτυξη της γεωγραφικής σκέψης στον Αγγλόφωνο κόσμο, κατά την οποία ο άνθρωπος θεωρείται παθητικό αντικείμενο και οι δραστηριότητές του υπόκεινται σε απόλυτο έλεγχο που επιβάλλεται από το φυσικό περιβάλλον. Θεωρεί συγχρόνως τον άνθρωπο προιόν της γης με την έννοια ότι η γη υπήρξε μητέρα και τροφός, τον έφερε αντιμέτωπο με δυσκολίες που δυνάμωσαν το σώμα και όξυναν το πνεύμα, του δημιούργησε προβλήματα και του ανέθεσε να βρεί λύσεις. Στην συνέχεια της άποψής της υποστήριξε ότι οι άμεσοι και στενοί δεσμοί ανθρώπου και περιβάλλοντος είναι αποφασιστικής σημασίας και δεν είναι δυνατόν να μελετηθεί ο άνθρωπος ανεξάρτητα από το έδαφος (περιβάλλον) που ζεί.

Στην Γαλλική σχολή του ποσιμπιλισμού δίνεται έμφαση στις ανθρώπινες δυνατότητες παρόλο που γίνεται δεκτό ότι η φύση μπορεί να θέσει ακόμη και απόλυτους περιορισμούς σε αυτόν, π.χ. έρημοι. Αναγνωρίζεται η δυνατότης του ανθρώπου να περέμβει στο περιβάλλον και αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον σαν σύνθετο σύνολο, ικανό να συσπειρώνει ετερογενή όντα.

Ο επιστημονικός ντετερμινισμός ο οποίος προσπάθησε να ποσοτικοποιήσει τις επιπτώσεις συγκεκριμένων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος πάνω στις ανθρώπινες δραστηριότητες ανέδειξε το κλίμα σαν έναν από τους καθοριστικούς παράγοντες του πολιτισμού και αναφέρεται στις κλιματολογικές αλλαγές που οδήγησαν σε προοδευτική αποξήρανση την κεντρική Ασία, ωθώντας ορδές βαρβάρων προς την δύση.

Ο Αμερικανός γεωγράφος Sauer (1925), υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές επιλογές για τον άνθρωπο μέσα στα φυσικά όρια μιας περιοχής ενώ κατά την άποψη τουTaylor(1940), η φύση καθορίζει την ανάπτυξη με τον άνθρωπο όμως να μπορεί να επιλέγει τον ρυθμό. Με την βοήθεια επιτόπιων μελετών αποκτά ακριβέστερες πληροφορίες για το περιβάλλον κάτι που του δίνει ικανότητα πρόβλεψης αλλά και δυνατότητα επιτάχυνσης, επιβράνδυσης ή ανακοπής της εξέλιξης της ανάπτυξης ενός τόπου, μέσα στα πλαίσια των κατευθύνσεων που υποδεικνύει το ίδιο το φυσικό περιβάλλον.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Νοέμ 26, 2007 7:11 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Παράθεση:
Η Ελλάδα «τρέχει με χίλια» προς την κλιματική αλλαγή, προειδοποιεί η WWF

ΑΠΕ
Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στον Αγ.Δμήτριο είναι το πιο ρυπογόνο στην Ευρώπη
Αθήνα
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Την τελευταία θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που αξιολογήθηκαν από τη WWF για τη λήψη μέτρων κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται για κάθε κιλοβατώρα ρεύματος στην Ελλάδα είναι περισσότερο απ΄ό,τι στην... Κίνα.

Η έκθεση της WWF «Το κοντέρ της κλιματικής αλλαγής», που καλύπτει 15 χώρες, δείχνει ότι για κάθε «ελληνική» κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος εκπέμπονται 777 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ενώ στην Κίνα, η οποία κατηγορείται από τη διεθνή κοινότητα για τις αντιπεριβαλλοντικές τακτικές ανάπτυξης, μία κιλοβατώρα ρεύματος επιβαρύνει την ατμόσφαιρα με 771 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Βασικός λόγος για την αρνητική επίδοση της Ελλάδας, αναφέρουν Τα Νέα, θεωρείται η μεγάλη της εξάρτηση στο λιγνίτη κακής ποιότητας. Ο λιγνίτης αποτελεί το 30% των ενεργειακών πηγών της Ελλάδας, ενώ το πετρέλαιο φτάνει το 58%. Αντίστοιχα στην Κίνα, που το 60% των ενεργειακών πηγών της βασίζεται σε καλύτερης ποιότητας άνθρακα, εμφανίζονται και μικρότερες εκπομπές CΟ2 ανά κιλοβατώρα ηλεκτρικού ρεύματος.

Η σύγκριση των επιδόσεων της χώρας μας με αυτές των ευρωπαϊκών κρατών είναι απογοητευτική: Η Ελλάδα εκπέμπει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα ανά κιλοβατώρα από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία, ενώ ο μέσος όρος παγκοσμίως κυμαίνεται στα 448 γραμμάρια CΟ2.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι θερμοηλεκτρικοί σταθμοί της χώρας, ο ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου και ο ΑΗΣ Καρδιάς, είναι πανευρωπαϊκοί πρωταθλητές ρύπανσης σύμφωνα με τις εκθέσεις της WWF για το 2005 και το 2006.

«Οι χείριστες επιδόσεις της Ελλάδας στον συγκεκριμένο τομέα οφείλονται κατά κύριο λόγο στους θερμοηλεκτρικούς σταθμούς παραγωγής ρεύματος που καίνε λιγνίτη αλλά και στη χαμηλή απόδοση του καυσίμου και των σταθμών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η χώρα κατέχει μία από τις χειρότερες θέσεις και στη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες που αξιολογήθηκαν στην έκθεση, αλλά και όσον αφορά τους στόχους του πρωτοκόλλου του Κιότο», επισημαίνει ο κ. Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών πολιτικής του WWF Ελλάς.


http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=851298


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 13, 2007 9:32 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιουν 12, 2007 4:03 pm
Δημοσιεύσεις: 40
Τι γίνετε κύριοι , απευθύνομαι σε όλους ο βιότοπος του Σχοινιά παθαίνει , σκουπιδότοπος έχει γίνει από μπάζα και ότι ανθρώπινα απορρίμματα μπορεί κανείς να φανταστεί και βέβαια και από καταπατήσεις φουλ πάμε , τι κατάντια είναι αυτή και ιδιαίτερα δίπλα στην Αθήνα , εδώ πάνω σε τέτοια θέματα μπορεί να γίνει φοβερή δουλειά από οργανώσεις άμεσα ενδιαφερόμενες Ορνιθολογική από τους Κυνηγούς κλπ :idea:

_________________
Τα βουνά θα υπάρχουν για πάντα εμείς για πολύ λίγο ας τα σεβαστούμε λοιπόν !


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 16, 2008 5:44 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Παράθεση:
«Παγκόσμιο πρότυπο ανασύστασης η λίμνη Μαυρούδα»

Του Θαναση Τσιγγανα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. «Παγκόσμιο παράδειγμα προς μίμηση» χαρακτήρισε ο Αμερικανός καθηγητής Τόμας Κρίσμαν την περίπτωση επανασύστασης της λίμνης Μαυρούδας του Δήμου Αρέθουσας Θεσσαλονίκης. Ο Αμερικανός ειδικός, επικεφαλής του Κέντρου Υγροτόπων της Φλόριντα των ΗΠΑ που έχει συμμετάσχει στην ανασυσγκρότηση εκατό και πλέον υγροτόπων σε όλο τον κόσμο, βρέθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη για να δει από κοντά τα αποτελέσματα του σχεδίου αναγέννησης της λίμνης στο οποίο συμμετέχει από το 1999.

Ο λόγος όμως που ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα προχώρησε στον παραπάνω χαρακτηρισμό δεν σχετίζεται με τις μεθόδους και τα έργα που επιλέχθηκαν για την ανασυγκρότηση της λίμνης, αλλά επειδή για πρώτη φορά μια τέτοια προσπάθεια, όπως είπε, «δεν ξεκίνησε από την κεντρική εξουσία αλλά από την τοπική κοινωνία, η οποία αναζήτησε και βρήκε τον τρόπο η οικολογία να συμβάλλει στην οικονομία».

Τι λέει ο Αμερικανός ειδικός

Οι κάτοικοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προέβαλλαν το αίτημα να ξαναδημιουργηθεί η λίμνη στον κάμπο τους σε μια προσπάθεια να μπει η περιοχή στους τουριστικούς προορισμούς της Θεσσαλονίκης κι αφού δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές, ο οικοτουρισμός να προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της περιοχής και στο εισόδημά τους.

Η δήμαρχος Αρέθουσας κ. Αννα Βασιλειάδου ζήτησε χθες από τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που συνόδευαν τον Αμερικανό ειδικό «την επίσπευση των διαδικασιών για την έγκριση του σχεδίου που έχει κατατεθεί, προκειμένου να αποκτήσει υποδομές η γύρω από τη λίμνη περιοχή (δρόμοι, πάρκα, παρατηρητήρια, εγκαταστάσεις αναψυχής κ.τλ.)».

Η προσπάθεια πάντως στη Μαυρούδα, που απέχει περίπου μία ώρα από τη Θεσσαλονίκη, αν και δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, είναι παράδειγμα και προς εξαγωγή στις βαλκανικές χώρες, καθώς ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Χόιτ Γι (παρών στην περιήγηση που έγινε στη λίμνη) σε δηλώσεις του στην «Κ» τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική για τις γειτονικές χώρες -Βουλγαρία, Σκόπια- που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα κι αναζητούν τεχνογνωσία και λύσεις.

Η λίμνη Μαυρούδα, λόγω του αυξημένου ποσοστού ελονοσίας στην ευρύτερη περιοχή αποξηράνθηκε το 1958, αλλά σήμερα είναι μία από τις τέσσερις στην Ελλάδα που αναγεννιούνται στο αρχικό τους επίκεντρο (οι υπόλοιπες τρεις είναι οι Καλλιπεύκη, Δράνα, Κάρλα).

Τα έργα για την επανασύσταση της λίμνης Μαυρούδας, σε 360 υψόμετρο, ξεκίνησαν το 1999 και μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος για το Περιβάλλον έχουν διατεθεί 1,2 εκατ. ευρώ.

Παρ' όλο που η ανασυγκρότησή της χαρακτηρίστηκε ένα «Πείραμα στην Ελληνική Φύση», ένα «πιλοτικό για την Ελλάδα έργο» η λίμνη έχει ήδη έκταση 1.200 στρεμμάτων, όσο προβλεπόταν από το σχέδιο, βάθος 3 μ. και την εικόνα που ανέμεναν οι ειδικοί το 2010, με νέους καλαμιώνες και εκατοντάδες φτερωτούς επισκέπτες.

Το όλο εγχείρημα, όπως ανέφερε ο καθηγητής του ΑΠΘ κ Γιώργος Ζαλίδης, φαντάζει δυσκολότερο αν υπολογίσει κανείς ότι δεν έγινε παρέμβαση στις δικές της πηγές, καθώς αυτές καταλήγουν στη λίμνη Βόλβη και ως εκ τούτου θα επηρέαζαν το υδάτινο δυναμικό της Βόλβης. Η λίμνη της Μαυρούδας αναγεννήθηκε τα τελευταία χρόνια από τα νερά του Βερτίσκου που καταλήγουν σ' αυτή. Η φιλοσοφία της αναγέννησης κινήθηκε στη λογική, η Φύση να κάνει την δουλειά της κι ο άνθρωπος να έχει τη διαχείριση.

Πρόκειται για ένα θετικό δείγμα αειφόρου ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, σχολίασε ο Αμερικανός καθηγητής, γνώστης των προβλημάτων της κοντινής λίμνης Κορώνειας, το αναθεωρημένο σχέδιο της οποίας έχει ο ίδιος εγκρίνει.

H Φύση έκανε τη δουλειά της

Ο κ. Κρίσμαν χαρακτήρισε το σχέδιο αποκατάστασης της Κορώνειας πολύ καλό, αλλά χρειάζεται, όπως είπε, χρόνος και υπομονή για την υλοποίησή του. Εκτός από τη Φλόριντα ο καθηγητής Κρίσμαν έχει εργαστεί για την αναγέννηση υγροτόπων ή λιμνών στην Αφρική, στη Βόρεια και Κεντρική Αμερική, στη Μέση Ανατολή και στην Ευρώπη. Θεωρεί ότι η Κόστα Ρίκα και η Ισπανία είναι δύο από τις χώρες που ξεχωρίζουν σ' αυτόν τον τομέα και από την εμπειρία του «έχει διδαχθεί ότι ποτέ δεν είναι αργά για να επανέλθει ένα οικοσύστημα».«Με την εφαρμογή της οικο-υδρογεωλογίας το σύστημα έχει ελπίδες να ανασυγκροτηθεί, κάτι που επιβεβαιώσαμε ακόμη και στα έλη της Μεσοποταμίας στο Ιράκ. Δουλεύουμε πάντοτε με βάση τα πραγματικά υδρογεωλογικά δεδομένα και το πόσο νερό είναι πραγματικά διαθέσιμο», τόνισε χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Κ».

«Η Ελλάδα διαθέτει τη δυναμική για να εφαρμόσει ένα τέτοιο μοντέλο ανασυγκρότησης και σωστής διαχείρισης των υγροτόπων προς όφελος και της Οικονομίας. Οι τοπικές κοινωνίες το θέλουν και οι δυνατότητες είναι εδώ», προσθέτει. Αναφερόμενος στα μεσογειακά οικοσυστήματα επισήμανε ότι υπάρχουν λιγότεροι υγρότοποι λόγω του ξηρού κλίματος, αλλά είναι εξαιρετικής σημασίας για τη μετανάστευση των πουλιών. Δέχονται όμως μεγάλες πιέσεις, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα. «Γι' αυτό πρέπει να γίνει κάτι τώρα».

14-03-08 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Δασοκάλυψη
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 26, 2008 9:35 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Δεκ 26, 2007 9:36 pm
Δημοσιεύσεις: 276
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Κύριοι συνάδελφοι
Σε κάποια περιοδικό έντυπο διάβασα ότι τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η δασοκάλυψη στην Ελλάδα, και αυτό αποδίδεται στην εγκατάλειψη της υπαίθρου και τη μετακίνηση του πληθυσμού σε μεγάλα αστικά κέντρα, με αποτέλεσμα καλλιεργίσιμες εκτάσεις να μετατρέπονται σε δάση. Υπάρχει κάποια μελέτη πάνω στο θέμα; :?: :!:

_________________
Ο Κυνηγός είναι ένας αδικημένος φυσιολάτρης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Τα δάση που πληγώνουμε
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 28, 2008 10:10 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιουν 12, 2007 4:03 pm
Δημοσιεύσεις: 40
Τα δάση που πληγώνουμε

200.000 αυθαίρετα χτίστηκαν στα καμένα την τελευταία 20ετία.
Μόλις το 6,5% των 9 εκατ. στρεμμάτων ελληνικών δασών και καλλιεργειών που αποτεφρώθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει αναδασωθεί μέχρι σήμερα. Στις καμένες περιοχές και σε άλλες παλιές δασικές εκτάσεις «ξεφύτρωσαν» μέσα στο ίδιο διάστημα περίπου 200.000 αυθαίρετα. Την εικόνα της μεγάλης φυσικής καταστροφής και της αυθαίρετης οικιστικής δόμησης έρχονται να συμπληρώσουν η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας και του κλίματος, αλλά και οι τεράστιες απώλειες στην ελληνική χλωρίδα και πανίδα. Μόνο από τις φετινές πυρκαγιές που σημειώθηκαν στους δρυμούς της Πάρνηθας και του Γράμμου και σε δεκάδες άλλες περιοχές της χώρας απειλήθηκαν 57 είδη θηλαστικών, πτηνών και ερπετών –κάποια από τα οποία εξαιρετικά σπάνια- και δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από πευκόδασος, ελατόδασος, δρυς, οξιές και πλατάνια.

Ειδικότερα, μέχρι σήμερα έχουν αναδασωθεί μόνο 590.153 από τα 9.067.291 στρέμματα γης που αποτεφρώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια. Στις δασικές εκτάσεις και μη έχει ανεγερθεί το 1/3 του συνόλου των αυθαιρέτων κτισμάτων που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα (συνολικά το ΤΕΕ υπολογίζει τα αυθαίρετα σε 600.000 – 700.000).

«Η μεγάλη έξαρση στην καταπάτηση και οικοπεδοποίηση δασών ξεκίνησε την περίοδο της δικτατορίας», εξηγεί στον ΕΤ.Κ ο κ. Θ. Δραγκιώτης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ. «Πρόκειται για μία συστηματική ιστορία, εκεί όπου υπάρχουν παραθεριστικές κατοικίες». Οσο για το ποιες είναι οι περιοχές όπου παρατηρείται η μεγαλύτερη καταπάτηση και οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων, «εκτιμούμε ότι αυθαίρετα σε δασικές εκτάσεις κτίσθηκαν κυρίως στην Αττική, την Εύβοια, την Κορινθία και τη Χαλκιδική», σημειώνει ο ίδιος. Μάλιστα, η πλειονότητά τους εντοπίζεται στην Αττική, σε ποσοστό 60%. «Το πρόβλημα ξεκίνησε από το Λαύριο, την Κερατέα και τα Μεσόγεια, αν και κάποιοι οικισμοί, όπως για παράδειγμα η Πεντέλη, εμφανίστηκαν να οικοδομούνται την τελευταία δεκαετία», όπως λέει. Τελευταία από τις περιοχές «μπήκε στο παιχνίδι» η Κορινθία, ενώ σύμφωνα με τον κ. Δραγκιώτη «όσο δεν υπάρχουν δασικοί χάρτες, το πρόβλημα θα παραμένει. Πρέπει να υπάρξει πολεοδομημένη γη και πρόνοια στη νομοθεσία, ώστε οι κατεδαφίσεις να γίνονται άμεσα», προτείνει ο ίδιος, τη στιγμή που ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Μανιάτης τονίζει ότι μόνο από τον Απρίλιο του 2004 (που ανέλαβε) μέχρι σήμερα έχει εκδόσει 587 αποφάσεις κατεδάφισης, οι 230-250 από τις οποίες αφορούν σε σπίτια. Από αυτές, ελάχιστες εκτελέστηκαν.

Οσον αφορά στη βιοποικιλότητα που απειλείται από τις φωτιές, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τόσο η χλωρίδα όσο και η πανίδα της Ελλάδας είναι εξαιρετικής σημασίας, συγκρίνοντας με τις άλλες χώρες της Μεσογείου. «Η ποικιλία αυτή οφείλεται στο ότι σε πολύ λίγα χιλιόμετρα από το επίπεδο της θάλασσας φτάνουμε σε ψηλό βουνό», εξηγεί η υπεύθυνη προγραμμάτων προστατευμένων περιοχών της WWF κ. Π. Μαραγκού. Και ενώ αλλάζει σταδιακά ακόμα και η σύνθεση της ζωής στο δάσος μετά από μια πυρκαγιά, μιλώντας στον ΕΤ.Κ ο δασολόγος-υπεύθυνος για το πρόγραμμα της Πάρνηθας, κ. Π. Λατσούδης, κάνει λόγο για 15 καταγεγραμμένα (που κατ’ εκτίμηση φτάνουν τα 30-50) νεκρά ελάφια μετά την τελευταία καταστροφική πυρκαγιά στον εθνικό δρυμό. Επιπλέον, αναφέρει νεκρές κρασπεδωτές χελώνες, λαγούς και κουκουβάγιες. Ανάλογο είναι το πρόβλημα που προκύπτει από τις φωτιές στον Γράμμο.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται η μαύρη πεύκη, 100.000 στρέμματα της οποίας κάηκαν τον τελευταίο μήνα, αλλά και σπάνια ζώα που απειλήθηκαν όπως αρκούδες, ζαρκάδια, αγριογούρουνα, αγριόγιδες, βίδρες, δρυοκολάπτες, χρυσαετοί κ.λπ.

Ολα αυτά, όμως, δεν είναι χωρίς συνέπειες. Πέρα από τον αφανισμό σπάνιων ειδών ζώων, η καταστροφή των τελευταίων «πνευμόνων» οξυγόνου για τις πόλεις, επηρεάζουν δυσμενώς την ατμόσφαιρα. Και ενώ πολλά έχουν ειπωθεί για την αύξηση της θερμοκρασίας στις πόλεις και την αλλαγή του μικροκλίματός τους, τις συνέπειες που μπορεί να έχει στο κλίμα της Αθήνας η πυρκαγιά στην Πάρνηθα εξηγεί ο διευθυντής του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Μ. Πετράκης. «Οπωσδήποτε θα υπάρξει διαφορά στο μικροκλίμα της περιοχής, αν και είναι νωρίς για πλήρη αποτίμηση της κατάστασης σχετικά με τις κλιματικές διαφοροποιήσεις από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

Από τις μετρήσεις θα φανεί αν θα υπάρξει μεταβολή στα κλιματικά φαινόμενα, όπως η θερμοκρασία και η υγρασία στην πόλη. Ωστόσο, το δάσος της Πάρνηθας χαρακτηριζόταν ως ευεργετικό για την ευρύτερη περιοχή, αφού ειδικά τους θερινούς μήνες που η θερμοκρασία ανέβαινε σημαντικά, λειτουργούσε σαν κλιματιστικό για την πόλη. Ηδη από τώρα ξέρουμε ότι η φωτιά θα δημιουργήσει μια διαφοροποίηση στο φαινόμενο της “θερμικής νησίδας”, κατά το οποίο το κέντρο της πόλης εμφανίζει μεγάλες θερμοκρασίες λόγω πολλών θερμικών υλικών, ενώ τα προάστια παρουσιάζουν σχετικά ήπιες θερμοκρασίες. Μετά την καταστροφή του δάσους, αυτή η διαφορά στη θερμοκρασία του κέντρου και των προαστίων θα μειωθεί.

Eπειτα, μπορούμε να περιμένουμε πλημμυρικά φαινόμενα και μεταβολές στην ποιότητα και την ποσότητα του νερού στον υδροφόρο ορίζοντα», σημειώνει ο ίδιος.Των ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΑΔΟΥ, ΜΥΡΤΩΣ ΜΠΟΥΤΣΗ, ΜΙΝΑΣ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Ελεύθερος Τύπος

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=6141

_________________
Τα βουνά θα υπάρχουν για πάντα εμείς για πολύ λίγο ας τα σεβαστούμε λοιπόν !


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση της Μεσογείου
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 06, 2008 7:18 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Ιουν 22, 2007 1:20 pm
Δημοσιεύσεις: 21
Τοποθεσία: AΘΗΝΑ
Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα δάση της Μεσογείου


Αθήνα, 17-04-2008: Ραγδαίες αλλαγές χρήσεων γης λόγω της επέκτασης των οικονομικών δραστηριοτήτων και του αστικού χώρου, κατακερματισμός των δασικών εκτάσεων από τις μεταφορικές υποδομές, υπερεκμετάλλευση των πόρων και ρύπανση του περιβάλλοντος απειλούν τα δασικά oικοσυστήματα στη Μεσόγειο. Στις απειλές αυτές προστίθενται οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και η ξηρασία, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι αντοχές και οι δυνατότητες προσαρμογής των δασικών οικοσυστημάτων.

Τα παραπάνω αποτελούν, μεταξύ άλλων, ορισμένα από τα βασικά συμπεράσματα της διεθνούς συνάντησης εργασίας με θέμα «Προσαρμογή της Προστασίας και Διαχείρισης των Μεσογειακών Δασών στην Κλιματική Αλλαγή», που διοργάνωσαν η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN) στην Αθήνα,14-17/04/2008.

Τα δάση είναι από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Μεσογείου, καθώς φιλοξενούν μοναδική
βιοποικιλότητα και παρέχουν κοινωνικοοικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη, όπως η συγκράτηση των εδαφών, ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα, η παραγωγή βιομάζας, η σταθεροποίηση του μικροκλίματος και η ανάπτυξη του τουρισμού.

Η πιο άμεση και ραγδαία επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στα μεσογειακά δάση αφορά τις δασικές πυρκαγιές. Η αύξηση της συχνότητας, της σφοδρότητας και της έκτασης των πυρκαγιών ευνοείται από τις συνθήκες ξηρασίας, τις παρατεταμένες περιόδους υψηλών θερμοκρασιών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, ισχυροί άνεμοι) σε συνδυασμό με τις αλλαγές χρήσεων γης – συνθήκες που παρατηρούνται κυρίως στις βορειότερες περιοχές της Μεσογείου (Πορτογαλία, Ελλάδα, Ισπανία). Αν αυτές οι συνθήκες επεκταθούν και νοτιότερα, οι επιπτώσεις για τα δασικά οικοσυστήματα σε ολόκληρη τη λεκάνη της Μεσογείου θα είναι δραματικές.

«Αν και η ανάληψη δράσεων προστασίας των δασών απέναντι στην κλιματική αλλαγή συχνά δυσχεραίνεται από την έλλειψη επιστημονικών δεδομένων, το κύριο εμπόδιο για την αποτελεσματική προστασία τους είναι η έλλειψη πολιτικής κατανόησης του προβλήματος και βούλησης για την αντιμετώπισή του», δηλώνει ο Pedro Regato, εκπρόσωπος της IUCN. «Μια τέτοια βούληση απαιτεί την παροχή κινήτρων στους χρήστες και διαχειριστές της γης, ώστε να προσαρμόσουν τις πρακτικές τους στις αλλαγές που συμβαίνουν», συμπληρώνει.

Στην Ελλάδα τα πιο ευπαθή δασικά οικοσυστήματα είναι όσα βρίσκονται στα όρια της εξάπλωσής τους. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα δάση της νησιωτικής και παράκτιας χώρας και τα ορεινά δάση της Νότιας Ελλάδας, όπως ο Ταϋγετος και ο Πάρνωνας. Το περσινό καλοκαίρι ωστόσο έδειξε ότι ακόμα και τα δάση της Βόρειας Ελλάδας επηρεάζονται και γίνονται πιο ευπαθή λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Για τη διατήρηση των ελληνικών δασών είναι απαραίτητη μια νέα αντίληψη για τη δασοπροστασία, γύρω από τρεις βασικούς άξονες: (i) διαχείριση των δασών σε επίπεδο μεγάλης κλίμακας, με καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών, (ii) ουσιαστική αναβάθμιση του ρόλου των δασικών υπηρεσιών και της εφαρμοσμένης δασικής έρευνας, και (iii) ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου συστήματος προστασίας της φύσης μέσα από ένα δίκτυο λειτουργικών προστατευόμενων περιοχών που θα διαφυλάσσει τα πιο ευαίσθητα και πολύτιμα δάση.

Ειδικότερα σε σχέση με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στην ορθή διαχείριση των δασών και στα μέτρα πρόληψης. Στο επίπεδο της δασοπυρόσβεσης, προτεραιότητα πρέπει να αποτελούν η συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη της τεχνογνωσίας, η δημιουργία σύγχρονων, εξοπλισμένων και εξειδικευμένων μονάδων δασοπυρόσβεσης μέσα στο Πυροσβεστικό Σώμα και ο αποτελεσματικός συντονισμός μεταξύ δασικών υπηρεσιών, επιστημονικών φορέων και μονάδων καταστολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι το WWF Ελλάς βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης συνολικής πρότασης για την αποτελεσματικότερη οργάνωση της δασοπροστασίας της χώρας μας. Η πρόταση αυτή θα αξιοποιήσει και τα συμπεράσματα από την διεθνή συνάντηση εργασίας και θα παρουσιαστεί για δημόσιο διάλογο αμέσως μετά το Πάσχα.

«Η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει τα δάση της χώρας μας πολύ πιο ευάλωτα αλλά και πολύ πιο σημαντικά. Παράλληλα με τις δράσεις αποτροπής της κλιματικής αλλαγής, η χώρα μας οφείλει να αντιμετωπίσει τη σκληρή αυτή πραγματικότητα με καλύτερα συντονισμένες και πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Το WWF Ελλάς κάνει ότι μπορεί προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια αυτή», καταλήγει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Περισσότερες πληροφορίες:
Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής WWF Ελλάς, 210-3314893, d.karavellas@wwf.gr
Κων/νος Λιαρίκος, Υπεύθυνος Προγραμμάτων WWF Ελλάς, 6982471720, c.liarikos@wwf.gr

http://www.wwf.gr/index.php?option=com_ ... &Itemid=72

_________________
Ανδρέας Χατ/ης - Τα παιδιά της Χελιδόνας !


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 08, 2008 9:21 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.
Θα ήθελα να ρίξετε μία ματιά σε αυτή την καινούργια ενότητα της αρχικής σελίδας .
Θα είναι ένας συνδυασμός άρθρων και βίντεο για το περιβάλλον , φυσικό και αστικό και τον πλανήτη γη ,
Αυτό που βλέπετε τώρα είναι αρχικός σκελετός της θεματολογίας.
Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον .
8)


http://www.gpeppas.gr/perivalon/perivalon.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 09, 2008 12:02 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
gpeppas έγραψε:
Καλησπέρα σε όλους τους φίλους.
Θα ήθελα να ρίξετε μία ματιά σε αυτή την καινούργια ενότητα της αρχικής σελίδας .
Θα είναι ένας συνδυασμός άρθρων και βίντεο για το περιβάλλον , φυσικό και αστικό και τον πλανήτη γη ,
Αυτό που βλέπετε τώρα είναι αρχικός σκελετός της θεματολογίας.
Ελπίζω να το βρείτε ενδιαφέρον .
8)


http://www.gpeppas.gr/perivalon/perivalon.htmlΠολύ καλή η ιδέα του συνδυασμού βίντεο και άρθρων.
Εντυπωσιακά τα βίντεο και τα περισσότερα με υπέροχη μουσική ,τραγούδια.
:lol:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 09, 2008 5:02 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2007 7:55 pm
Δημοσιεύσεις: 531
Τοποθεσία: Σέρρες
Ωραία ιδέα και ωραία εφαρμογή. Εγώ ακόμη να ξεκλέψω χρόνο να κάνω κανένα ρεπορτάζ. Μου φαίνεται ζούμε για να δουλεύουμε και όχι δουλεύουμε για να ζούμε. Ουφ!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2008
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 05, 2008 8:52 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:

Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος 2008"Η Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, αποτελεί το κύριο μέσο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από το 1972 για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού αλλά και τη προαγωγή της πολιτικής δράσης σε ότι αφορά το περιβάλλον."

Η μέρα αυτή έχει καθοριστεί από τον Ο.Η.Ε. προκειμένου να μας κρατάει όλους σε εγρήγορση, σχετικά με τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα. Ο κύριος όμως στόχος της είναι να αφυπνίσει κυβερνήσεις και κράτη.

Το σλόγκαν για την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος φέτος είναι: «Χτυπήστε τη συνήθεια! Προς μια οικονομία χαμηλής κατανάλωσης διοξειδίου του άνθρακα».


Έχοντας πλήρη συνείδηση του φαινομένου των κλιματικών αλλαγών και των επιπτώσεων που έχουν στον πλανήτη μας, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (UNEP) ζητά από τις χώρες, τις βιομηχανίες και τις κοινωνίες να στρέψουν τη προσοχή τους στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να τις ελαχιστοποιήσουν.

Η Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος έχει σκοπό να ρίξει άπλετο φως στους περιβαλλοντικούς πόρους και τις πρωτοβουλίες που θα προωθήσουν την ανάπτυξη οικονομιών με χαμηλή κατανάλωση άνθρακα και έναν τρόπο ζωής που θα συνδυάζει τη βελτιωμένη ενεργειακή απόδοση, τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τη διατήρηση των δασών και την περιβαλλοντικά φιλική κατανάλωση.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, την ημέρα αυτή διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων, συναυλιών, παρελάσεων, προσπάθειες ανακύκλωσης, αγώνες, ποδηλασίες, δενδροφυτεύσεις και άλλα.

Τη χρονιά που διανύουμε, επίκεντρο της ημέρας αυτής θα είναι η πόλη Ουέλιγκτον, πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας.

Σκοπός αυτής της μέρας είναι να δοθεί ανθρώπινο πρόσωπο σε όλα τα περιβαλλοντικά ζητήματα που μας αφορούν, η εμψύχωση του κοινού που θα μετατραπεί σε ενεργό παράγοντα μιας σταθερής και αειφόρου ανάπτυξης, η κατανόηση της αξίας μιας ευέλικτης κοινωνίας αλλά και της συνεργασίας, η οποία θα διασφαλίσει σε όλα τα έθνη και τους ανθρώπους την ευχαρίστηση για ένα ασφαλέστερο και πιο αποδοτικό μέλλον.
Πότε ξεκίνησαν όλα;

Όταν η Σύνοδος του ΟΗΕ στην Στοκχόλμη το 1972 θέσπιζε την 5η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας την σημασία των οικοσυστημάτων στην επιβίωση του πλανήτη, κανείς δεν φανταζόταν πως θα εξελισσόταν σε Ημέρα Μνήμης.

Τα τελευταία 70 χρόνια ο πληθυσμός έχει τριπλασιαστεί, ενώ η κατανάλωση νερού έχει 6πλασιαστεί κατά παράλογο τρόπο. Σήμερα το 90% των πηγών της τροφής προέρχεται από 15 σιτηρά, τα οποία καλύπτουν και τις ανάγκες των 2/3 της Γης.

Το 2100 η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει περίπου μισό μέτρο. Η υπερθέρμανση της ατμόσφαιρας αλλά και οι πλημμύρες που αναμένονται από την αύξηση της στάθμης των υδάτων θα οδηγήσει σε μαζικές μεταναστεύσεις πληθυσμών στις πιο ασφαλείς περιοχές του πλανήτη, με αποτέλεσμα την ερήμωση ολόκληρων χωρών.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τους κυριότερους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να σταματήσουμε την κακοποίηση του πλανήτη και τις καταστροφικές μας συνήθειες. Ένας νέος τρόπος ζωής που θα πρέπει να υιοθετηθεί και για τις 365 μέρες του χρόνου.


Γιορτάστε

Η Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος μπορεί να εορταστεί με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων πεζοποριών, ποδηλατικών αγώνων, συναυλιών, δενδροφύτευσης, ανακύκλωσης, εκστρατειών καθαρισμού και πολλών άλλων. Σε πολλές χώρες το ετήσιο γεγονός αποτελεί το μέσο για την ενίσχυση της πολιτικής δράσης και όχι μόνο.

Στελέχη των κυβερνήσεων, πρωθυπουργοί και υπουργοί περιβάλλοντος κάνουν δηλώσεις και δεσμεύονται για την προστασία του πλανήτη. Πραγματοποιούνται σοβαρές δεσμεύσεις, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία μιας μόνιμης κυβερνητικής δομής που θα έχει να κάνει με την περιβαλλοντική διαχείριση και την οικονομική σχεδίαση.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, ας επανεξετάσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το περιβάλλον μας. Ας αναλογιστούμε προσεκτικά τις πράξεις μας και στη συνέχεια ας προσανατολιστούμε στον κοινό σκοπό της διατήρησης της ζωής στη γη με ομοφωνία και αυτοπεποίθηση.

UNEP


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιουν 11, 2008 9:36 pm 

Εγγραφή: Κυρ Δεκ 16, 2007 4:52 pm
Δημοσιεύσεις: 371
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Σας περνάω το άρθρο της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ-Τετ. 4 Ιουν. 2008, πρόταση του ΤΕΕ του τμ. Κεντρ. Μακεδονίας για την πόλη μας (Θεσσαλονίκη):
"Μια πόλη όλο πράσινο"
Φιλόδοξο σχέδιο του ΤΕΕ περιλαμβάνει γιγάντωση του ΣέιχΣου μέχρι τον Θερμαικό, ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων και μετατροπή πρώην Στρατοπέδων σε πνεύμονες αναψυχής.

Το δάσος του ΣέιχΣου κατεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, κάνει " έξωση" στη ΔΕΘ και στο Γ' Σώμα Στρατού και φτάνει μέχρι τον Θερμαικό, " γεννώντας" ένα μεγάλο αστικό πάρκο στο κέντρο της πόλης.
Οι Αρχαιολογικοί χώροι στο ιστορικό κέντρο ενοποιούνται, δημιουργώντας ένα υψηλής ποιότητας "πράσινο" πολιτιστικό δίκτυο.
Τα πρώην Στρατόπεδα αποδίδονται στην πόλη και μετατρέπονται σε "πνεύμονες" αναψυχής, "πράσινα" οικοδομικά κενά προκύπτουν απο την κατεδάφιση απαρχαιωμένων κτιρίων μέσα στην πόλη, ενώ τα ρέματα που ξεκινούν απο το δάσος και καταλήγουν στην θάλασσα διαμορφώνονται ως άξονες - ροές πρασίνου μέσα στον πολεοδομικό ιστό.
Την εικόνα αυτή οραματίζεται για τη Θεσσαλονίκη το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου, με την ολοκληρωμένη πρόταση που παρουσίασε χθες για την ανάπτυξη ενός ενοποιημένου συνεχούς δικτύου πρασίνου στην πόλη.
Ο πρόεδρος του Τμήματος, Τάσος Κονακλίδης, χαρακτήρισε το σχέδιο ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, με δεδομένο ότι οι χώροι υπάρχουν, δεν χρειάζεται να τους εφεύρουμε, απλώς να τους αξιοποιήσουμε.
Οπως είπε, η πρόταση θα μπορούσε να αλλάξει την αποκαρδιωτική αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο στη Θεσσαλονίκη, που είναι μόλις 2,70τ.μ. όταν π.χ. στην Ουάσινγκτον είναι 50τ.μ. και στο Αμστερνταμ 27τ.μ.
Η χρονική συγκυρία για την εφαρμογή είναι θετική, καθώς σημαντικά κεφάλαια απο το ΕΣΠΑ προορίζονται για τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, ενώ δημιουργείται η μητροπολιτική διοίκηση και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναθεώρησης του ρυθμιστικού σχεδίου.


Αναμένουμε να δούμε τι τελικά θα γίνει απ'όλα αυτά, για την καλύτερη & ικανοποιητική τουλάχιστον βελτίωση των συνθηκών ζωής μας!!...

_________________
Πρόδρομος Μ. Χρηστίδης, Θεσσαλονίκη
Eιμαι μέλος ενος ομιλου που αγαπάει & φροντίζει στην διάδοση του "ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ" και δεν το αλλάζω με καμμιά άλλη φυλή.


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 4   [ 49 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum