Αυτή η ενότητα θα είναι ανοικτή και για τους επισκέπτες για να μπορούν να γράφουν τυχόν συναντήσεις από αυτά τα είδη , είδος , αριθμός ατόμων , τοποθεσία και ημερομηνία συνάντησης και ότι άλλο μπορεί να ενδιαφέρει , θεωρώ ότι θα βοηθηθούν πολύ επιστήμονες που εργάζονται για την προστασία των ειδών που απειλούνται ! Επίσης μπορούμε να κάνουμε όποια συζήτηση μας ενδιαφέρει για αυτά τα άτυχα είδη .
Μπράβο κ. Πέππα !!!
Επιτέλους κάποιος κυνηγός που δεν ενδιαφέρεται μόνο για τα θηράματα και κυρίως για τα νούμερά τους. Όταν είχα ανοίξει παρόμοιο θέμα σε άλλο συναφές φόρουμ, ακούστηκαν ένα σωρό άσχετα, παρά σημαντικά και ουσιώδη.
Μέχρι στιγμής φέτος, έχω συναντήσει τρεις ορτυκομάνες (crex crex) και έναν μαύρο πελαργό (ciconia nigra).
Παρατηρώντας μάλιστα συγχωριανούς μου στις αγροτικές εργασίες, διαπίστωσα πως πολλές ορτυκομάνες χάνονται άδικα από τη λανθασμένη πρακτική των αγροτών να κόβουν τα τριφύλλια ξεκινώντας από τις πλευρές προς το κέντρο. Έτσι όλες οι ορτυκομάνες του χωραφιού εγκλωβίζονται στο κέντρο και τις κόβει τελικά το μαχαίρι. Με τον ίδιο τρόπο χάνονται και πολλά ορτύκια.
Στην Ιρλανδία χορηγούν χρηματικά κίνητρα ώστε οι αγρότες να κόβουν το άχυρο από το κέντρο προς τα πλευρά.
Εγγραφή: Παρ Σεπ 14, 2007 11:34 am Δημοσιεύσεις: 39
Και εγώ νομίζω ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον να έχουμε πληροφορίες από τυχόν συναντήσεις από απειλούμενα είδη αλλά και από κάποια που ίσως δεν γνωρίζουμε και θα θέλαμε κάποιες πληροφορίες .
Πολύ καλό θέμα πράγματι .
ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΑ 4 ΟΡΤΥΚΟΜΑΝΕΣ,ΗΤΑΝ ΤΕΛΗ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ,ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ ΑΧΑΙΑΣ,ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΣΤΡΕΜΑ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΜΕΝΟ ΑΜΠΕΛΙ.ΕΙΧΑ ΑΜΟΛΗΣΕΙ ΕΝΑ ΙΤΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΧΑ ΒΓΑΛΕΙ ΜΙΑ ΚΟΥΤΑΒΙΤΣΑ.ΔΕΧΘΗΚΑΝ ΦΕΡΜΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟΤΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΤΟΥΣΑΝ ΣΕ ΜΙΚΡΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ.ΓΛΥΤΩΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΓΙΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΣΗΚΩΘΗΚΕ Η ΠΡΩΤΗ ΜΟΥ ΕΚΑΝΕ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ΤΗΣ.ΕΓΩ ΠΕΡΙΜΕΝΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ.ΕΚΑΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ,ΕΝΩ ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ.
Επιστροφή Έντυπη Έκδοση Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010 Το κόκκινο ελάφι σε κίνδυνο Μεσούσης της οικονομικής κρίσης δεν είναι κακό να μιλά κανείς για ελάφια, ειδικά όταν πρόκειται για «το άλλοτε κοινό, σήμερα σπάνιο κόκκινο ελάφι» της Πάρνηθας και της Ροδόπης που μπήκε στο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας. Ο αριθμός των ελαφιών της Πάρνηθας (στη Ροδόπη είναι μικρός) δεν ξεπερνά σήμερα τα 600 άτομα, όπως μας λέει η «έρευνα οικολογίας του κόκκινου ελαφιού στο όρος Πάρνης» της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF-Ελλάς.
Ο πληθυσμός αυτός δεν παρουσιάζει γεωμετρική αύξηση, συγκριτικά με την απογραφή του 1994, όπως θα αναμενόταν για έναν πληθυσμό που δεν πιέζεται από φυσικούς θηρευτές, όπως ο λύκος, η αρκούδα κ.ά., εξηγεί ο Παναγιώτης Λατσούδης, υπεύθυνος του προγράμματος για το ελάφι.
«Μια σειρά όμως άλλων παραγόντων, όπως το λαθραίο κυνήγι, τα τροχαία, η θήρευση των ελαφιών από εγκαταλειμμένα σκυλιά, η επέκταση των οικισμών, επιδρούν ανασταλτικά στο μεγαλύτερο φυτοφάγο ζώο (cervus elaphus) της χώρας μας».
Στην ειδική μελέτη, αναφέρεται ότι τα άτομα του κόκκινου ελαφιού διασπείρονται (αδρά) από τη λίμνη του Μαραθώνα στα ανατολικά έως το όρος Πάστρα στα δυτικά. Η χειμερινή περιοχή εξάπλωσής του υπολογίζεται σε 360.000 στρέμματα. Το καλοκαίρι τα περισσότερο ζώα περιορίζονται στα υψηλότερα σημεία του βουνού (700 - 1.400 μ.) σε μία έκταση περίπου 44.500 στρ.
Η αναλογία των αρσενικών - θηλυκών ελαφιών είναι σχεδόν 1 προς 1. Περίπου τα μισά πάντως από τα ενήλικα θηλυκά βρέθηκαν χωρίς νεογνά το καλοκαίρι του 2009. Για να διατηρηθεί ο υπάρχων πληθυσμός (απειλείται και από τις πυρκαγιές), τονίζει ο δασολόγος Παναγιώτης Λατσούδης, είναι απαραίτητη μεταξύ άλλων και η βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας που αφορά την εμπορία, τη διακίνηση, τη διατήρηση σε αιχμαλωσία και την απελευθέρωση των ζώων.
Τα ίδια περίπου, απο άλλη πηγή. Οι σωστές -κατά την γνώμη μου- μελέτες βοηθούν την φύση. Σε μελέτες που ξεκινούν με την φράση ''πρέπει να απαγορευτεί το κυνήγι'', πατήστε delete.
Και εγω φετος ειχα συναντησει 2 ορτικομανες.Παραλληγω γλυτωσαν απο την τουφεκια οταν ο σκυλος μου εκανε μια πολυ καλη φερμα, τοτε εγω καταλαβα οτι απο το πεταγμα που εκανε και το παχος που ειχε ηταν ορτυκομανά. Ετσι την ειχα αναγνωριση αμεσος.Και στη δευτερη μου ειχε συνβει το ιδιο ακριβος λιγα μετρα παρακατω.
Καλησπερα σημερα που ειχα δουλεια στο χωραφι συναντησα ενα πουλι που αν ειχε μυτη μακρυα θα ελεγα οτι ειναι τουρλι ειχε ψηλα κιτρινα ποδια και χρωμα καφε ποδαριζε σαν φασιανος δεν πεταξε καθολου και περσι τετοια εποχη ξαναδα αυτο το πουλι στην ιδια περιοχη αλλα δεν το γνωριζω δεν ξερω αν ειναι σπανιο αλλα εγω μονο 2 φορες το εχω δει
O Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας
Ολοκληρώθηκε ο Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας στον οποίο καταγράφεται η κατάσταση και οι τάσεις σπονδυλόζωων αλλά και, για πρώτη φορά στη χώρα μας, ασπονδύλων ειδών. Τα είδη εξετάστηκαν με βάση τα διεθνώς αποδεκτά ποσοτικά και ποιοτικά κριτήρια της IUCN και τα οποία σχετίζονται με το μέγεθος του πληθυσμού τους, την έκταση της περιοχής όπου απαντώνται, και τον κύκλο ζωής τους. Με αυτό τον τρόπο ο Κόκκινος Κατάλογος που περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα τα είδη που αξιολογήθηκαν, μπορεί να αποτελέσει πολύ σημαντικό εργαλείο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τη διατήρηση και προστασία της βιοποικιλότητας στην Ελλάδα. Συνολικά το 15% των ειδών σπονδυλόζωων της Ελλάδας εντάσσεται σε κατηγορία κινδύνου (Κρισίμως Κινδυνεύοντα, Κινδυνεύοντα και Τρωτά), είναι δηλαδή πιθανό να εξαφανιστούν στο βραχυπρόθεσμο ή μακροπρόθεσμο μέλλον. Από τα είδη που αξιολογήθηκαν προκύπτει ότι περισσότερο απειλούνται τα ψάρια του γλυκού νερού και τα αμφίβια, καθώς σε κατηγορία κινδύνου εντάσσεται σχεδόν το 37% και το 27% του συνόλου αντίστοιχα. Ειδικότερα για την ελληνική ερπετοπανίδα πρέπει να σημειωθεί ότι το 27% (6 είδη) του συνόλου των αμφιβίων που απαντώνται στην Ελλάδα εντάχθηκαν σε κατηγορία κινδύνου (επιπλέον 3 είδη αξιολογήθηκαν ως Σχεδόν Απειλούμενα). Τα αμφίβια δηλαδή είναι μαζί με τα ψάρια του γλυκού νερού από τις πλέον απειλούμενες ομάδες ζώων. Όσον αφορά στα ερπετά, στη νέα έκδοση του Κόκκινου Βιβλίου των Απειλούμενων Ειδών Ζώων της Ελλάδας, σε μία από τις 3 κατηγορίες κινδύνου (CR, EN & VU) περιλαμβάνονται 12 είδη, δηλαδή το 18,75% του συνόλου των 64 ειδών ερπετών της Ελλάδας.
Καλά ολα αυτά. Αλλά το τσακάλι? Μπορούν αραγε να μας πουν οι κύριοι των οικολογικών οργανώσεων ποιά είναι η βασική αιτία μείωσης του? Ποιός είναι άραγε ο υπάρχον πληθυσμός στη χώρα μας? Αν πάει κάποιος στα Δέλτα Έβρου και (κυρίως) Νέστου θα δεί οτι ο πληθυσμός είναι πολύ μεγάλος. Η αλήθεια πάντως είναι οτι τσακάλι τόσα χρόνια στα βουνά του Έβρου, δεν εχω δεί παρά μόνο στα Δέλτα των ποταμών που προανέφερα. Και για του λόγου το αληθές μια φωτο απο τον Έβρο πριν δυο χρόνια.
ρε παιδια μπωρη να βαλει κανενας καμια φωτο απο την μπριζιτ μπαρντο η ροπαλοπαπια η πανκιαρα που την λεω εγω εχουν κανει φετος εμφανισει δυναμικα δεν μου φαινετε και πολυ σπανιο ειδος . ΥΓ το κυνιγιτης απαγορευετε να την δουνε και η πιτσιρικαδες να την μαθουνε να μην τα βαρανε εν αγνοια
_________________ Τι να την κανεις τη ζωη αν δεν εισαι κυνηγος
Καλησπερα σημερα που ειχα δουλεια στο χωραφι συναντησα ενα πουλι που αν ειχε μυτη μακρυα θα ελεγα οτι ειναι τουρλι ειχε ψηλα κιτρινα ποδια και χρωμα καφε ποδαριζε σαν φασιανος δεν πεταξε καθολου και περσι τετοια εποχη ξαναδα αυτο το πουλι στην ιδια περιοχη αλλα δεν το γνωριζω δεν ξερω αν ειναι σπανιο αλλα εγω μονο 2 φορες το εχω δει
Μήπως έχει κανένα κανάλι κοντά; Έχω δει κάτι παρόμοιο να κάθεται σε μια όχθη καναλιού.
ρε παιδια μπωρη να βαλει κανενας καμια φωτο απο την μπριζιτ μπαρντο η ροπαλοπαπια η πανκιαρα που την λεω εγω εχουν κανει φετος εμφανισει δυναμικα δεν μου φαινετε και πολυ σπανιο ειδος . ΥΓ το κυνιγιτης απαγορευετε να την δουνε και η πιτσιρικαδες να την μαθουνε να μην τα βαρανε εν αγνοια
ΒΙΟΤΟΠΟΣ: Συναντάται σε βαθιές και μεγάλες λίμνες και λιμνοθάλασσες με αλμυρό νερό, με άφθονη παρόχθια βλάστηση. Μερικές φορές βρίσκεται σε εκβολές ποταμών και σπάνια στη θάλασσα.
Bιολογία
ΗΛΙΚΙΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: 1 έτους. Περιστασιακά 2 ετών. ΕΠΟΧΗ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Αρχίζει Απρίλιο-Μάιο. ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗ: 6-10 αβγά, κρεμ-κίτρινα ή ανοιχτού πράσινου χρώματος. Η φωλιά κτίζεται στο έδαφος από το θηλυκό ανάμεσα σε πυκνή βλάστηση και κοντά σε νερό. Μπορεί να χρησιμοποιήσει και φωλιές από άλλες πάπιες. Την φροντίδα των νεοσσών την αναλαμβάνει το θηλυκό. Οι νεοσσοί μένουν με το θηλυκό για 11 εβδομάδες ή και περισσότερο. ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΩΑΣΗΣ: 26-28 μέρες, μόνο από το θηλυκό.
Γενικές πληροφορίες ΜEΓEΘOΣ: 53-56 cm. ΒΑΡΟΣ: 830-1300 gr. ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Είναι μεγάλη, με στρογγυλό κεφάλι και με σχετικά μακρύ λαιμό, πάπια. Το κεφάλι φέρει χαρακτηριστικό ερυθροκαφετί χρώμα. Aπό τις παρειές του κεφαλιού και προς τη βάση του ράμφους σχηματίζεται γκριζόμαυρη ημισέληνος που το άνω άκρο της εκτείνεται σε λωρίδα στο πίσω μέρος του ματιού και συνεχίζει ως τη μέση του λαιμού. Ο αυχένας, το υπόλοιπο μέρος του λαιμού, το στήθος, το ουροπήγιο και τα κάτω καλυπτήρια της ουράς έχουν μαύρο μεταλλικό χρώμα. Οι πλευρές είναι λευκωπές και φέρουν πλατιές, καστανωπές και μαύρες, εγκάρσιες ραβδώσεις στο άνω μέρος. Το πάνω μέρος του σώματος έχει καστανωπό-καφέ χρώμα. Οι φτερούγες είναι λευκωπές, με μαύρες τις άκρες των πρωτευόντων φτερών. Tη μέση των καλυπτήριων των φτερούγων διαπερνά μια πλατιά εγκάρσια λωρίδα, καστανωπού-καφέ χρώματος. Το κάτω μέρος του σώματος χωρίζεται στη μέση από πλατιά, επιμήκη, μαύρη λωρίδα. Οι φτερούγες είναι καφέ με άσπρες άκρες. Το κόκκινο ράμφος είναι ελαφρώς γειρτό, με λευκωπό «νύχι». Τα πόδια είναι πορτοκαλί έως κόκκινα-ροζ και η ίριδα κόκκινη. ΔIAΦOPΑ ΕΝΗΛΙΚΟΥ-ΑΝΗΛΙΚΟΥ: Τα νεαρά άτομα μοιάζουν με το ενήλικο θηλυκό, με σκουρότερους χρωματισμούς στο κάτω μέρη σώματος με κηλίδες. Το ράμφος είναι σκούρο γκρι, ίριδα ανοικτό καφέ. Νεοσσοί: Το πάνω μέρος του σώματος είναι καφέ, με ανοιχτή κίτρινη λωρίδα στη φτερούγα και κίτρινες. Οι παρειές του κεφαλιού είναι κιτρινωπά. Από τη βάση του ράμφους ξεκινά μια στενή εγκάρσια καφέ λωρίδα, που διαπερνά το μάτι και καταλήγει στο πίσω μέρος του αυχένα. Το ράμφος είναι σκούρο γκρι-καφέ με μαύρο άκρο, τα πόδια είναι σκούρο γκρι και η ίριδα καφέ. ΔIAΦOPΑ ΑΡΣΕΝΙΚΟΥ-ΘΗΛΥΚΟΥ: Το κεφάλι και ο λαιμός είναι λευκωπά-γκρι, με μαύρο μεταλλικό χρώμα στο μέτωπο, στο στέμμα και στον αυχένα. Η πλάτη και η ουρά φέρουν καστανωπό καφέ χρώμα, ενώ το υπόλοιπο πάνω μέρος του σώματος είναι σκούρο καφέ. Το κάτω μέρος του σώματος είναι λευκωπό κατά μήκος και στη μέση, ενώ οι πλευρές είναι κρεμ-λευκωπές με καστανές καφέ εγκάρσιες και διακεκομμένες λωρίδες. Το ουροπήγιο και τα κάτω καλυπτήρια της ουράς είναι μαύρα. Οι φτερούγες είναι λευκωπές, με καφέ χρώμα στα καλυπτήρια φτερά. Το ράμφος είναι κυανόγκριζο, με κοκκινωπή άκρη και λευκωπό «νύχι». Η ίριδα είναι καφέ και τα πόδια κοκκινοπορτοκαλί. ΚΑΤΟΠΤΡΟ: Το κάτοπτρο είναι σχεδόν αδιάκριτο, λευκωπό με μια στενή, εγκάρσια μαύρη λωρίδα στο κάτω μέρος.
Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης
Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση