αλεξανδρος-ΤΟΜΜΥ έγραψε:
Ο κτηνιατρος μου εδωσε σε περιπτωση φολας για ενεση στο μπουτι ατροπινη.Οταν τον ρωτησα τι να κανω αν το τσιμπισει φιδι ... μου λεει λιγο φενιστιλ
Τελικα σε περιπτωση φιδιου τι να κανουμε αφου βρισκομαστε μακρια απο την πολη?Τομη ?κονακιον ?solu-cortef 500ml?
Για πειτε ρε παιδια για να μην μαθουμε αφου την παθουμε...
Για σκύλο
Συμπτώματα
Συνήθως δαγκώματα από μη δηλητηριώδη φίδια προκαλούν μικρότερου βαθμού συμπτώματα.
Τη στιγμή του δαγκώματος το ζώο αισθάνεται πολύ μεγάλο πόνο, γρυλίζει, τραβιέται πίσω και έχει τρομαγμένο βλέμμα
Στο σημείο του δαγκώματος παρατηρείται μεγάλο οίδημα(πρήξιμο), υπεραιμία και ισχυρός πόνος μέσα στο πρώτο εικοσάλεπτο. Το οίδημα παράμενει συχνά για δύο εβδομάδες και μετά σταδιακά μειώνεται σε μέγεθος.
Στο σημείο του δαγκώματος διακρίνονται δύο μικρές τρύπες (τα σημάδια από τα δόντια του φιδιού). Συνήθως εκεί δημιουργείται απόστημα ή νέκρωση.
Το ζώο μπορεί να κάνει εμετό, διάρροια και να έχει ταχυκαρδία και ταχύπνοια.
Αναλόγως το είδος του φιδιού και την ευαισθησία κάθε οργανισμού στο συγκεκριμένο δηλητήριο, η γενική εικόνα του ζώου μπορεί να επιδεινωθεί και να εμφανιστούν σπασμοί, παράλυση, κώμα, άπνοια,ακόμη και θάνατος.
Θεραπεία
Επικοινωνήστε άμεσα με κάποιον κτηνίατρο. Κάθε λεπτό είναι πολύτιμο. Αν αυτό είναι ανέφικτο, προσπαθήστε να:
ακινητοποιήστε όσο γίνεται το ζώο σας. Κάθε σωματική κίνηση βοηθά την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό. Μην αφήσετε το ζώο να περπατήσει μόνο του.
αν έχετε δει το φίδι αυτό βοηθάει τον κτηνίατρο να εκτιμήσει αν πρόκειται για οχιά ή όχι.
μην προσπαθήσετε να πλησιάσετε ή να σκοτώσετε το φίδι!! Υπάρχει κίνδυνος για την ζωή σας.
αν το δάγκωμα βρίσκεται σε κάποιο άκρο, τοποθετήστε το κάτω από το επίπεδο της καρδιάς.
ανάμεσα στο σημείο του δαγκώματος και στην καρδιά του ζώου, πρέπει να κάνετε σφικτή επίδεση με επίδεσμο ή ταινία, (ή ακόμη και ζώνη παντελονιού).Η επίδεση μπορεί να παραμείνει μέχρι 2 ώρες. Αν το χρώμα του άκρου στο μέρος κάτω από την ταινία επίδεσης αλλάξει (γίνει σκούρο), χαλαρώστε την επίδεση.
ακινητοποιήστε το άκρο με νάρθηκα (ακόμη και πρόχειρο)
μην βρέχετε την πληγή διότι αυτό αυξάνει την απορρόφηση του δηλητηρίου από τον οργανισμό.
μην προσπαθήσετε να ρουφήξετεμε το στόμα το δηλητήριο από την πληγή. Κινδυνεύετε εσείς ο ίδιος.
διήθηση διαλύματος ξυλοκαϊνης 2% με αδρεναλίνη (1:1000) στην πληγή επιβραδύνει την απορρόφηση του δηλητηρίου.
ο καυτηριασμός της πληγής βοηθά πολύ στην εξουδετέρωση του δηλητηρίου. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί καυτό σίδερο ή ακόμη και αναμμένο τσιγάρο πάνω στην πληγή.
μπορείτε να χαράξετε προσεκτικά με ξυραφάκι ή μαχαίρι πάνω στο οίδημα και μετά να πλύνετε την πληγή με βάμμα ιωδίου ή αμμωνία
Αν υπάρχει αντιοφικός ορός αυτός δίδεται ως εξής:
μέχρι 2 ώρες από το δάγκωμα, ενίεται διηθητικά στην πληγή σε ποσότητα 50ml έως 200ml .Μετά από 2 ώρες από το δάγκωμα ο αντιοφικός ορός χορηγείται μόνο ενδοφλεβίως.
πάντα κάνουμε υποστηρικτική και συμπτωματική αγωγή στο ζώο.(κορτιζονούχα και αντισταμινικά σκευάσματα, αντιβιοτικά, καρδιοτονωτικά, οροί ενδοφλεβίως, κ.α.)
------------------------------------
ΤΣΙΜΠΗΜΑ ΦΙΔΙΟΥ
Να ειπωθεί αρχικά ότι ο πολυδύναμος αντιοφικός ορρός δεν κυκλοφορεί πλέον. Εξάλλου ήταν δύσχρηστος, καθώς ήθελε ψύξη, αλλά και υπεύθυνος για αλλεργίες σε ανθρώπους και ζώα.
Έτσι, κάνουμε στο ζώο υποστηρικτική αγωγή, το βοηθάμε δηλαδή να ξεπεράσει το σοκ και την τοξίνωση που του προκαλεί το δηλητήριο.
Αρχικά, εντοπίζουμε το σημείο του δαγκώματος. Εάν είναι δυνατόν, δένουμε ένα αιμοστατικό λάστιχο περίπου πέντε εκατοστά πάνω από το σημείο του δαγκώματος. Με ένα νυστέρι χαράζουμε τη γύρω περιοχή, προσέχοντας να μην κόψουμε αρτηρίες, φλέβες, τένοντες κ.λπ. Μια καλή εναλλακτική λύση είναι το τρύπημα γύρω από το δάγκωμα με μια Βελόνα από το φαρμακείο μας.
Παρασκευάζουμε το διάλυμα της κορτιζόνης σύμφωνα με τις οδηγίες της κατασκευάστριας εταιρείας και κάνουμε την ένεση ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια.
Η ενδοφλέβια ένεση είναι πιο αποτελεσματική, αλλά είναι πιο δύσκολο να γίνει από μη εκπαιδευμένο άτομο.
Πέραν αυτού, χορηγούμε διουρητικά, ενώ κάθε είκοσι λεπτά λύνουμε την αιμοστατική ταινία, αφήνουμε ένα με δύο λεπτά να κυκλοφορήσει το αίμα και ξαναδένουμε 5-6 εκατοστά πιο ψηλά από το προηγούμενο δέσιμο. Τέλος, πηγαίνουμε το σκύλο στο κοντινότερο κτηνιατρείο και αναφέρουμε στο γιατρό τι ακριβώς του έχουμε χορηγήσει.
Φάρμακα - Δόσεις:
ΚΟΡΤΙΖΟΝΟΥΧΑ: Solu-medrol η Solucortef των 500 mg, όλο ενδομυϊκά ή ενδοφλέβια
ΔΙΟΥΡΗΤΙΚΑ: Lasix inj 20mg/2ml μια ή δύο φύσιγγες ενδομυϊκά
Βασίλης Ι Βενιός
Κτηνίατρος