Καταρχην θα ηθελα να χαιρετησω ολα τα μελη κ να συγχαρω τον κ.Γ.Πεππα για την δημιουργια αυτου του φορουμ που μαζι με την ιστοσελιδα του κανουν πιο πλουσια την κυνηγετικη οικογενεια μας!
Φυσικα το θεμα ειναι το αγαπημενο μου,οι καλημανες, κ βρισκω την ευκαιρια ετσι να μιλησω για αυτες.Η αγαπη μου για αυτες ξεκινα απο την νηπιακη ηλικια οταν εκτελουσα χρεη κυνηγ.σκυλου(πολλοι ξεκινησαμε ετσι στην παιδικη ηλικια πιστευω!)κ οταν ο πατερας μου δεν μπορουσε να με ανεχτει αλλο,οποτε με εβαζε στο αυτοκινητο κ γυριζαμε τα χωραφια για να τις βρουμε(τεραστια κοπαδια τοτε)κ να μου τουφεκισει καποια.
Η καλημανα ειναι ενα πουλι που παντα με ενθουσιαζε οπως ειπαν κ παραπανω οι φιλοι μας,με το λοφιο,τα ομορφα γυαλιστερα φτερα της που ιριδιζαν στον ηλιο κ με τα καφε/κονιακ χρωματα στο τελειωμα της ουρας της.Το δε κυνηγι της πραγματικα δυσκολο.Τις βλεπεις να καθοντε αγερωχες παντα με την μυτη προς τον ανεμο κ ενω το συναισθημα της ευκολης καρπωσης σφιγγει την καρδια σου,οταν προσπαθησεις να τις πλησιασεις ανακαλυπτεις ποσο λαθος εκανες νομιζοντας τες για ευκολο θηραμα.Μερικοι κυκλοι κ το κοπαδι εχει βγει απο ακτινα βολης ενω νιωθεις το βλεμμα τους,με εκεινα τα ομορφα ματια τους να σε κοιτουν λιγο σνομπ.....
Βεβαια το κυνηγι τους στο εξωτερικο ειναι διαφορετικο οπως αναφερθηκε παραπανω πολυ σωστα και γινεται με ηχομιμητικα μεσα κ ομοιωματα.Εδω δε στην Ιταλια οπου κ βρισκομαι,τις κυνηγουν με ζωντανους κραχτες που οι κυνηγοι μπορουν να κατεχουν νομιμα κανωντας αιτηση στο κρατος.Κ φυσικα ετσι η καρπωση ειναι μεγαλυτερη απο οτι στην Ελλαδα μας.Αποτελει αγαπημενο θηραμα για τους Γαλλους κ Ιταλους αλλα κ Βελγους.Μαλιστα υπαρχει ακομα μια τεχνικη στην Φρισια οπου εκει οι βανιολι(ετσι λεγοντε οι κυνηγοι)ειναι παραδοσιακοι κυνηγοι που τις πιανουν ζωντανες με διχτυα.
Παντως επειδη ετυχα σε κυνηγι φιλων μου ιταλων για καλημανες με ομοιωματα κ κραχτες(σαν απλος παρατηρητης) το κυνηγι τους ετσι δεν μου αφησε την ικανοποιηση που μου αφηνει η καρπωση εστω κ μιας στην πατριδα μας.Μπορει να γεμιζει η τσαντα αλλα δεν εχει την χαρη που νιωθεις,την δυσκολια να αποκτησεις εστω μια....με πολυ δυσκολες κ ομορφες τουφεκιες συνηθως.
Ισως σας κουρασα λιγο,αλλωστε πολλες πληροφοριες κ φωτο μπορειτε να βρειτε στην ερασιτεχν. ιστοσελιδα μου(
http://kalimana.cjb.net/) για αυτο το ομορφο πουλι.Παντως το προβλημα με τις καλημανες σημερα οπως πολυ σωστα αναφερε ο Γιωργος,βρισκεται στα γεωργικα φαρμακα που εχουν δηλητηριασει την φυση μειωνοντας κατα πολυ τους τοπους διατροφης τους αλλα κ την ολη αλλαγη της γεωργιας με ενταντικοποιηση της μονοκαλλιεργειας με οδυνηρες συνεπειες για ολο το οικοσυστημα.
Γνωριζετε για ποια ανθρωπινη τροφη ξετρελλενοντε οι καλημανες?(φαγητο που τρωμε και εμεις κ σιγουρα καποιοι το αγαπουν πολυ)