Ιασων έγραψε:
Πολύ καλή η μελέτη, αλλά θα ήθελα να επισημάνω πως τα άτομα του Λαϊλιά πρέπει να θεωρούνται παρελθόν. Δυστυχώς πριν 2 χρόνια συστάθηκε εδώ ένας φορέας διαχείρισης, ο οποίος επιτρέπει τη διεξαγωγή διεθνών αγώνων μότο κρος-εντούρο μέσα στο δάσος και σχεδόν παντού στο δάσος. Δεν έχω τίποτε με τα παιδιά με τις μηχανές –και γω παλιά εξασκούσα λιγάκι το σπορ- αλλά η όχληση με τις προπονήσεις και τους αγώνες είναι τεράστια. Φίλοι με πληροφόρησαν πως και τα ζαρκάδια έχουν θιγεί. Κάποιοι που έκαναν μάλιστα προπόνηση μου ανέφεραν πως έχουν επανειλλημένα σηκώσει ζαρκαδάκια με τις μηχανές, τα οποία έτρεχαν πανικόβλητα.
Ο αγριόκουρκος είναι σιωπηλό πουλί. Δυστυχώς λυπάμαι πολύ για τον Λαϊλιά. Καταστράφηκε και καταστρέφεται καθημερινά δυστυχώς. Ανοίχτηκε τώρα και ένας δρόμος από την πίσω πλευρά, έγιναν και μερικοί οικοτουριστικοί ξενώνες…
Από άσχετους που αμολάνε γάτες-καταστροφείς των φωλιών «στο φυσικό τους περιβάλλον», μέχρι και θορυβώδεις περιπατητές και αδιάκριτους φωτογράφους, δεν νομίζω πως τα ψωμιά του Λαϊλιά είναι πολλά.
Κατά τα άλλα το κυνήγι στον πυρήνα απαγορεύεται...
ΙΑΣΩΝΑ ΟΠΩΣ ΕΙΔΕΣ Η ΜΕΛΕΤΗ ΕΓΙΝΕ ΠΡΙΝ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ. ΟΠΟΤΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ. Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΑΦΩΣ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ. ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΧΩΡΙΣ ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΗΘΥΣΜΙΑΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΚΟΥΡΚΟΥ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.