Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 3   [ 31 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Η πεδινή πέρδικα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 09, 2008 12:46 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Εικόνα
Η ΠΕΔΙΝΗ ΠΕΡΔΙΚΑ

Το σκοτάδι πέφτει πάνω στο μεγάλο βουνό , κάτω η πεδιάδα χάνει σιγά σιγά τα χρώματα της για να καλυφτεί από το σκοτάδι, τα φώτα του μικρού χωριού είναι ήδη αναμένα.. Μία ομάδα κυνηγών , που οι σιλουέτες τους διαγράφονται αχνές μέσα στο ηλιοβασίλεμα, ξαναγυρίζουν στο μοναχικό χωριό , ανάμεσα στη γυμνή απεραντοσύνη. Κάπου ανάμεσα στα οργωμένα χωράφια ακούγεται τ' όλο αγωνία τετέρισμα της γκρίζας πέρδικας….. Ένα απομονωμένο αρσενικό , προσπαθεί μάταια να μαζέψει πάλι το κοπάδι του.

O πεδινός ξάδερφος της Πετροπέρδικας , που ακούει και στο όνομα καμπίσια, λιβαδοπέρδικα η γκριζοπέρδικα. Όπως λέει και το όνομα της είναι πουλί των πεδιάδων όπου παραμένει όλο τον χρόνο καλά καμουφλαρισμένη.

Κοπάδι σε κάλυψη Οικογένεια Ελληνικής Πεδινής Πέρδικας

H πεδινή πέρδικα είναι ένα πτηνό των ανοιχτών χορτολιβαδικών εκτάσεων, που έχει προσαρμοστεί στις γεωργικές καλλιέργειες και το βρίσκουμε σε όλη την Ευρώπη. Από την Ιρλανδία μέχρι τα Ουράλια και από την Κεντρική Σκανδιναβία μέχρι τη Μεσόγειο. Αναπαράγεται σε όλες τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός από την Πορτογαλία. Παρ' όλ' αυτά είναι παρούσα σε όλο το χώρο εξάπλωσης της αλλά η πυκνότητα της έχει μειωθεί από το 1950. Μειώθηκε στις περισσότερες χώρες από το 1950 εξαιτίας της εντατικοποίησης της γεωργίας. Η ζώνη εξάπλωσης της στις Άλπεις μειώθηκε και από τα 1.300 μέτρα όπου έφτανε σήμερα σπάνια βρίσκεται πάνω από τα 500μ.
Περιγραφή-Αναπαραγωγή
Μήκος 30 εκατοστών , βάρος 400 γραμμάρια . Έχει στρογγυλωπό σώμα με κοντή ουρά που την κάνει να μοιάζει με τεράστιο κλωσσόπουλο ! Πουλί του εδάφους , προτιμάει το βάδισμα από το πέταγμα. Περπατάει καμπουριαστά και όταν τρομάξει το βάζει στα πόδια….. με ψηλά το κεφάλι , αντι να ανοίξει τα φτερά της και να πετάξει. .Το αρσενικό ξεχωρίζει για το ζωηρό σκουροκάστανο σχέδιο σε σχήμα πετάλου που έχει στο στήθος. Το πρόσωπο και ο λάρυγγας είναι πορτοκαλοκόκκινα, η ράχη γκριζωπή με καστανοκίτρινες γραμμές, καστανές στα πλευρά. Η φωνή της είναι ένα διαπεραστικό τιτίβισμα «κeρρέκ κερρεκ» που επαναλαμβάνεται όταν ερεθιστεί. Το πέταγμα της γρήγορο με πολύ γρήγορη κίνηση των φτερών είναι πολύ χαρακτηριστικό και μετά «γλιστρήματα» στον αέρα. Το θηλυκό είναι περισσότερο λιτό στα χρώματα του .

Τα κοπάδια χωρίζονται στα τέλη Φλεβάρη-Μάρτη . Η εποχή του ζευγαρώματος αρχίζει με άγριες μάχες μεταξύ των μεγάλων αρσενικών, αλλά είναι αυτό που θα διαλέξει τον εκλεκτό της καρδιά της. Ο Κόκορας, είναι μονογαμικός . Ένα ζευγάρι που ενώθηκε μία χρονιά , μπορεί να ξανασμίξει και την επόμενη , αν δεν χαθεί ένας από τους συντρόφους. Το ζευγάρι ξεκινά κατόπιν για αναζήτηση του τόπου όπου θα κάνει την φωλιά του, αυτή την περιοχή θα την διεκδικήσει από άλλα πουλιά. Αν δεν βρει κάτι που θα του αρέσει θα μεταναστεύσει. Το σημείο της φωλιά και της γύρω περιοχής υπερασπίζεται από το αρσενικό με πείσμα , με το κεφάλι ορθωμένο και το φτέρωμα φουσκωτό , την περίφημη κραυγή «Πίρ-ουίτ» επιτίθεται.

Κοπάδι πεδινών στο χιόνι Συμβαίνει όμως καμιά φορά και ένας τρίτος να εισχωρήσει στο ζευγάρι , οπότε σχηματίζεται τρίο. Πρόκειται για ένα ερημιτικό αρσενικό . Στην πραγματικότητα , παρ' ότι το αρσενικό τον κυνηγάει ως μία απόσταση 30 μέτρων , γίνεται ευχαρίστως αποδεχτός από το ζευγάρι στην συνέχεια . Οι επιστήμονες αναγνωρίζουν σήμερα τον ευεργετικό του ρόλο, αφού αντικαθιστά το κανονικό αρσενικό, αν αυτό πεθάνει και βοηθά στην ανατροφή των μικρών. Η φωλιά της είναι μια απλή λακκούβα στο έδαφος , που καλύπτεται πρόχειρα από φύλλα και ξερόχορτα.

Γεννά από 10-20 αβγά (4-29, διαπιστώθηκε ότι συχνά οι γέννες με παραπάνω από 24 αβγά μπορεί να γίνονται από 2 ή περισσότερα θηλυκά, αλλά και αυτό δεν είναι πάντα έτσι), η επώαση διαρκεί 23-25 μέρες, οι νεοσσοί είναι ικανοί να πραγματοποιούν μικρές πτήσεις από τις 15 μέρες της ζωής τους περίπου. Τα νεαρά άτομα είναι πλήρως εξαρτημένα από τη φροντίδα των γονέων τους για τις πρώτες 60 μέρες. Τα μικρά μόλις βγουν , συνοδεύουν την μητέρα τους στην αναζήτηση τροφής. .

.


http://www.gpeppas.gr/pedini/pedini.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 09, 2008 12:49 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Παράθεση:
Αγροπεριβαλλοντικά μέτρα για την πεδινή πέρδικα


Χρήστος Σώκος, Δασολόγος - Θηραματολόγος - Ανδρέας Μαμώλος, Δρ. Οικολογίας


Η διαχείριση της υπαίθρου στο μέλλον είναι επιλογή της κοινωνίας και θα κατευθύνει την αγροτική πολιτική. Η διατήρηση της Πεδινής Πέρδικας εξαρτάται από την αγροτική πολιτική.
Η εντατική γεωργία οδήγησε στην υπερπαραγωγή γεωργικών προϊόντων προκαλώντας παράλληλα σοβαρή υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και κατά συνέπεια της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό, εξέδωσε τον Κανονισμό 2078/92 για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα. Οι σκοποί του Κανονισμού συνοψίζονται σε τρείς άξονες:

1. Την μείωση των προβλημάτων από την εντατικοποίηση της γεωργίας.
2. Την προαγωγή ή την διατήρηση των εκτατικών μορφών γεωργίας που έχουν μεγάλη περιβαλλοντική αξία.
3. Την επίλυση ειδικών περιβαλλοντικών προβλημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές.

Στα πλαίσια του 2078/92 αντιμετωπίζεται η μείωση της ποικιλότητας των ειδών της πτηνοπανίδας. Έτσι χρηματοδοτούνται προγράμματα βελτίωσης των ενδιαιτημάτων για είδη πτηνών όπως τον Αγριόγαλο (Otis tarda) και τον Σταχτογερανό (Grus grus) στην Ισπανία, τη Χαμωτίδα (Otis tetrax) στη Γαλλία και την Ορτυκομάνα (Crex crex) στην Ιρλανδία. Επίσης, αγροπεριβαλλοντικά μέτρα χρηματοδοτούνται και για ένα θηραματικό είδος την Πεδινή Πέρδικα (Perdix perdix).

Πεδινή Πέρδικα και αγροπεριβαλλοντικά μέτρα

Το είδος πτηνού που γνώρισε την μεγαλύτερη αριθμητική μείωση στην Ευρώπη είναι η Πεδινή Πέρδικα. Η απώλεια αυτή στον ανανεώσιμο φυσικό πόρο που αποτελούν οι πληθυσμοί της πέρδικας έχει υπολογισθεί από τον Potts (1997), ότι κοστίζει 50 εκατομμύρια λίρες (25 δις δρχ.) ετησίως στους Ευρωπαίους κυνηγούς σε προσπάθειες για της διατήρησή της. Το πρόβλημα αυτό, προκάλεσε σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες το ενδιαφέρον των ερευνητών, ιδίως του Βρετανικού Οργανισμού Διατήρησης του Θηράματος (Game Conservancy). Σήμερα, η Πεδινή Πέρδικα αποτελεί το είδος για το οποίο έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότερες έρευνες για τις επιπτώσεις της γεωργίας στην πτηνοπανίδα. Η αξιολόγηση των επιπτώσεων των γεωργικών πρακτικών στην πέρδικα οδήγησε στη λήψη μέτρων με σκοπό τη διατήρηση του είδους αλλά και του εισοδήματος των γεωργών.

Ένας από τους τρόπους αποζημίωσης των γεωργών στην Βρετανία, αποτέλεσε ο Κανονισμός 2078/92. Σε πρόσφατη έκθεση του Βρετανικού υπουργείου αξιολογείται το πρόγραμμα που πραγματοποιήθηκε για την επίδραση αγροπεριβαλλοντικών μέτρων ειδικά για την Πεδινή Πέρδικα την περίοδο 1998-2000. Η έκθεση αναφέρει οτι η βελτίωση του ενδιαιτήματος της πέρδικας πραγματοποιείται με:

1. Την διαχείριση των καλλιεργειών ώστε να προσελκύουν μεγάλους πληθυσμούς εντόμων.
2. Την δημιουργία κατάλληλων θέσεων φωλεοποίησης.

Στην έκθεση περιγράφονται μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν τα ενδιαιτήματα της πέρδικας, όπως: αγρανάπαυση, περιορισμός της χρήσης φυτοφαρμάκων στα περιθώρια των αγρών, επισπορά, λωρίδες με πολυετή αγρωστώδη, φυτοφράκτες κλπ.
Η Πεδινή Πέρδικα και τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στην Ελλάδα

Tον 19o αιώνα η Πεδινή Πέρδικα εξαπλωνόταν στην ηπειρωτική Ελλάδα εκτός της Πελοποποννήσου. Από την δεκαετία του 50 και μετά, ο πληθυσμός της άρχισε να μειώνεται με υψηλούς ρυθμούς. Σήμερα η Πέρδικα έχει περιορισθεί στη Μακεδονία και στη Θράκη σε περιοχές όπου η γεωργία δεν είναι εντατική. Παράλληλα, η θήρα του είδους απαγορεύτηκε πριν από μια 20ετία χωρίς να καταγραφεί κάποια ανάκαμψη στους πληθυσμούς.

Η ανάγκη λήψης μέτρων για την βελτίωση των ενδιαιτημάτων (βιοτόπων) της Πεδινής Πέρδικας είναι εμφανείς. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν ήδη ξεκινήσει δράσεις η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας - Θράκης και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι αρμοδιότητάς της, κυρίως με ειδικές σπορές και τη διατήρηση αθέριστων λωρίδων στα σιτηρά. Όσον αφορά τον προγραμματισμό για τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα, δεν έχει ληφθεί κάποια μέριμνα για το είδος στην Ελλάδα.

Λαμβάνοντας όμως υπ'όψη οτι η Πεδινή Πέρδικα:

• Βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο στην τροφική πυραμίδα, οπότε μέτρα για την προστασία της πρόκειται να συντελέσουν στη διατήρηση άλλων πτηνών και θηλαστικών, της χλωρίδας και της εντομοπανίδας.
• Αποτελεί σημαντικό θηραματικό είδος.
• Ανήκει στην κατηγορία των "τρωτών" του Κόκκινου Βιβλίου.
• Κρίνεται σκόπιμη, η αξιοποίηση των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων με:
• α) την καταγραφή των περιοχών που διαβιεί η πέρδικα ως υψηλού οικολογικού ενδιαφέροντος, οι οποίες θα έχουν προτεραιότητα για την εφαρμογή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων και
• β) τον κατάλληλο σχεδιασμό και την εφαρμογή των περιβαλλοντικών μέτρων στις περιοχές που διαβιεί η πέρδικα, λαμβάνοντας υπ'όψη την οικολογία του είδους.

Η εφαρμογή του 2078/92

Από το 1995 στα περισσότερα κράτη της Ε.Ε. σχεδιάστηκαν και εφαρμόστηκαν μέτρα και πολιτικές στα πλαίσια του Κανονισμού. Τα μέτρα αυτά προσαρμόστηκαν στις εθνικές, περιφερειακές και τοπικές συνθήκες και περιβαλλοντικά προβλήματα. Για παράδειγμα, στη Βρετανία όπου η κοινή γνώμη ενδιαφέρεται για την προστασία του τοπίου και της άγριας πανίδας τα αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στράφηκαν προς την κατεύθυνση αυτή, αντίθετα στην Ολλανδία κύρια βαρύτητα δόθηκε στην αντιμετώπιση της νιτρορύπανσης. Η εμπειρία και παράδοση της κάθε χώρας προσδιόρισε επίσης τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων (δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμοί, καταναλωτές κλπ.), αλλά και την επιτυχία στην εφαρμογή του Κανονισμού.

Μέχρι τα τέλη του 1998 εντάχθηκε στα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα το 19,5% της έκτασης της Ευρώπης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 0,6%, για άλλες Μεσογειακές χώρες ήταν: Ιταλία 13,6%, Γαλλία 22,9%, Ισπανία 2,9%, Πορτογαλία 16,8%. Η αδυναμία της Ελλάδας να εκμεταλευτεί τον Καν. 2078/92 δεν οφείλεται σε αντικειμενικές αιτίες, αλλά στην έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής και την κυριαρχία της αναχρονιστικής αντίληψης της μεγιστοποίησης της παραγωγής.

ΠΑΝ-ΘΗΡΑΣΚορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Χάρτης της ύπαρξη στο κόσμο της πέρδικας Perdix perdix
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 03, 2008 9:31 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Αυτός χάρτης μας δείχνει την ύπαρξη στο κόσμο της πέρδικας Perdix perdix.

Πράσινο σκούρο = ενδημικό των χωρών αυτών και υπάρχει σήμερα.
Πράσινο ανοικτό= Εχει εισαχθεί δεν ήταν ενδημικό υπάρχει όμως σήμερα.
Κίτρινο = Επανεισαγωγη σε αυτές τις περιοχές
Ροζ = πολύ σπάνια σε αυτές τις περιοχές
Μωβ = Όχι σίγουρη παρουσία σε αυτές τις περιοχές
Πράσινο βαθύ = Ίσως έχει εξαφανιστεί (εκλείψει) σε αυτές τις περιοχές
Μαύρο = Εχει εξαφανιστεί ( εκλείψει) σε αυτές τις περιοχές


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 04, 2008 8:00 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μάιος 23, 2007 1:32 pm
Δημοσιεύσεις: 28
Τοποθεσία: Εβρος
Πάρα πολύ καλός χάρτης , ιδιαίτερα για της περιοχές που έχει ενταχθεί και έχει πιάσει ενώ δεν υπήρχε όπως στην Αμερική , αλλά και αλλού .
Αρα πιάνει και σε άλλα μέρη.

_________________
Μανώλης Σ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 19, 2008 9:05 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 02, 2008 7:13 pm
Δημοσιεύσεις: 38
Διαχείριση πληθυσμών της πεδινής και της κοκκινοπέρδικας σε περιοχή ρεζέρβας θηραμάτων στην βόρεια Ισπανία.

Elena Junco

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Μια συστηματική δειγματοληψία αεροφωτογραφίας που πάρθηκαν τα έτη 1957, 1977 και 1992, χρησιμοποιήθηκε για να απεικονιστεί η "αλλαγή χρήσης" της γης στη ρεζέρβα θηραμάτων "Fuentes Carrionas" στα βόρεια της Ισπανίας όπου πεδινές πέρδικες (Perdix perdix) και κοκκινοπέρδικες (Alectoris rufa), αποτελούν το κυρίαρχο είδος θηράματος. Η ανάλυση αυτή αποκαλύπτει την αντικατάσταση των καλλιεργειών από βοσκοτόπια και θάμνους, αύξηση της πυκνότητας στα θαμνώδη εδάφη και την εμφάνιση πυκνοφυτειών.

Τα κυνηγετικά στατιστικά της περιοχής για τα 10 τελευταία χρόνια δείχνουν μια μεγάλη μείωση στον μέσο αριθμό των περδίκων ανά κυνήγι και για τα δύο είδη.

Υποθέτοντας ότι η μείωση για τις πέρδικες συσχετίζεται σε κάποιο βαθμό με τις αλλαγές στην χρήσης της γης που εντοπίστηκε στην περιοχή, η Διεύθυνση περιβάλλοντος της Δημόσιας Διοίκησης ανέπτυξε, σαν μια αρχική πρωτοβουλία, κάποιες πρακτικές διαχείρισης για να αυξήσει την δυναμική χωρητικότητα των βιοτόπων για αυτά τα είδη. Αυτές οι ενέργειες περιλάμβαναν μηχανικό έλεγχο των θάμνων για την παροχή διαφορετικού τύπου βιοτόπων και καλλιέργεια εκτάσεων με σίκαλη για αύξηση της διαθέσιμης τροφής και αφθονίας.

Σε σχέση με την διαχείριση των πληθυσμών, οι υπολογισμοί για την πεδινή πέρδικα και την κοκκινοπέρδικα καθορίζονται κάθε χρόνο από παρακολούθηση και ενδελεχές ψάξιμο με σκύλους τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Μια μέθοδος που βασίζεται στην ανταπόκριση σε μαρκαρισμένα αρσενικά καλέσματα, τον Μάιο και τον Ιούνιο, επίσης είναι από αξιολόγηση σε αυτή την περιοχή, για την πεδινή πέρδικα. Με βάση αυτές τις μελέτες, καθορίζονται οι αναλογίες σοδειάς και αναλογιών χώρου. Οι αναλογίες σοδειάς δεν αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 25% για την πεδινή και την κοκκινοπέρδικα.

Παρόλο που υπάρχει έλλειψη σε βασικές πληροφορίες για την βιοοικολογία αυτών των ειδών σε αυτή την περιοχή, προσπαθούμε να εκτιμήσουμε την χρησιμότητα των νεοδημιουργούμενων περιοχών με σκοπό να εντατικοποιήσουμε ή να προσαρμόσουμε τις ενέργειες διαχείρισης.

WILDLIFE MANAGEMENT AND LAND USE IN OPEN LANDSCAPES
PROCEEDINGS OF THE XXIIIrd CONGRESS OF THE INTERNATIONAL UNION
OF GAME BIOLOGISTS
Lyon- France, September 1997

http://www.ksellas.gr/eu_5.asp


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Οκτ 13, 2008 2:43 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2007 7:55 pm
Δημοσιεύσεις: 531
Τοποθεσία: Σέρρες
Στα ορτύκια φέτος τις συνάντησα και χάρηκα πολύ διότι ευδοκιμούν ακόμη.

Ωστόσο με την ολοκλήρωση των αναδασμών εδώ σε μας, δίνεται η χαριστική βολή σε πολλούς βιότοπους όπου υπήρχαν κοπαδάκια. Υπάρχουν ευτυχώς κρυφά σημεία που μένουν ανέγγιχτα και οι ημιορεινές περιοχές, όπου δεν γίνονται ακόμη αναδασμοί. Με τρομάζει ωστόσο η οικιστική ανάπτυξη και ιδίως η επέκταση της πόλης που πραγματικά κατατρώει υπέροχα σημεία.

Βίκτωρα αν διαβάσεις το ποστ δώσε μας κάποιο στοιχείο για τα ταξίδια σου στη Βουλγαρία, βιότοπους, αριθμούς πουλιών κλπ και φυσικά βάλε και καμιά φωτογραφία να δούμε και μεις οι καψεροί.

Ευτυχώς ένας φίλος έχει μερικές στο κτήμα του και μπορώ έτσι να τις βλέπω και από κοντά πως είναι.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 16, 2008 8:38 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Απρ 27, 2008 9:01 am
Δημοσιεύσεις: 207
Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη
Εγώ προχθές τις είδα στην αλάνα πίσω από τη δοθλεία μου....
Meditteranean Cosmos περιοχή Θέρμης Θεσσαλονίκης
Πηγαίνω με το αυτοκίνητο να πάρω κάτι και απο μακρυά βλέπω κάτι σε κατι λοφάκια με χαλίκι...
"Καλά πήρε κότες λέω???" Και καθώς πλησιάζω βλέπω τις περδικούλες οι οποίες δεν τρόμαξαν από το αυτοκίνητο...

_________________
HASTA LA VICTORIA SIEMPRE


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 11, 2008 2:58 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Φεβ 27, 2008 11:53 am
Δημοσιεύσεις: 69
Τοποθεσία: ATTIKH - ΚΡΗΤΗ
Ρε παιδιά το διαβάσατε αυτό το κουφό !
Κυνηγοπατέρας κυνηγετικού συλλόγου της Θεσσαλονίκης μαζί με τον θηροφύλακα του συλλόγου όχι ομοσπονδιακό (αυτό δεν το κατάλαβα) εμπόδισε επιστημονικό κλιμάκιο της ΔΚΟΣΕ να συλλάβει πεδινές για να τις μεταφέρουν στην νότια Ελλάδα για επαναφορά της πεδινής εδώ ! :!: :!: :!: :!:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Φεβ 03, 2009 10:37 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 03, 2008 9:08 pm
Δημοσιεύσεις: 53
Δ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Σ.Ε.
ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8, ΑΘΗΝΑ - ΤΚ.: 105 63
ΤΗΛ.: 210-3231212 & 210-3232616- ΦΑΞ : 210-3257593
E-mail :dkose@otenet.gr

--------------------------------------------------------------------------------


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 02 - 02 - 2009

Άγριες πεδινές πέρδικες στο Μουρίκι των Θηβών!

Ύστερα από σχετική άδεια που της χορηγήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας έθεσε ήδη σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης της πεδινής πέρδικας σε επιλεγμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, με συλλήψεις άγριων πουλιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

Κλιμάκιο επιστημόνων της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. καθώς και θηροφύλακες της Ομοσπονδίας μετέβησαν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου στη Ν. Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης, όπου σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείο και την αντίστοιχη Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, έγινε δυνατή η σύλληψη των πρώτων ατόμων πεδινής πέρδικας που θα χρησιμοποιηθούν ως άγριοι γεννήτορες για την «μετεγκατάσταση» του είδους στην Κωπαΐδα.

Τα άγρια πουλιά που συνελήφθησαν απελευθερώθηκαν ήδη στο Μουρίκι της Θήβας, σε γεωγραφική έκταση όπου η προηγηθείσα μελέτη καταλληλότητας, είχε υποδείξει ως την πιο φιλόξενη για την υποδοχή των συλληφθέντων πουλιών.

Όπως είναι αυτονόητο, η μέθοδος της σύλληψης επελέγη όχι μόνο για να διασφαλίσει κατηγορηματικά την γενετική καθαρότητα του αρχικού πληθυσμού, αλλά και γιατί αυτά τα πρώτα πουλιά έπρεπε να διαθέτουν άμεση ικανότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης των κινδύνων στο νέο τους περιβάλλον.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων και των θηροφυλάκων της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. που δραστηριοποιήθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησαν για τη σύλληψη των πουλιών όρθια δίχτυα συνολικού μήκους 220 μέτρων. Στηριγμένα σε αλουμινένιους συναρμολογούμενους πάσσάλους, τα δίχτυα ξεπερνούσαν σε ύψος τα 3 μέτρα, έτσι ώστε να καλύπτουν τις συνηθισμένες πτήσεις διαφυγής που πραγματοποιούν οι πεδινές πέρδικες. Η όλη προσπάθεια διεξήχθη σε μια περιοχή έκτασης 370 περίπου στρεμμάτων όπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 65 πεδινές πέρδικες, μια «πυκνότητα» δηλαδή που αγγίζει τα δυο πουλιά ανά 10 στρέμματα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης κανένα πουλί δεν τραυματίσθηκε, ενώ παρών από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν παρών ο εντεταλμένος δασοφύλακας από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

Εποπτεύουσες αρχές στη φάση της σύλληψης και της απελευθέρωσης των πεδινών περδίκων ήταν αντιστοίχως τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Θηβών, ενώ εκτός από την ομάδα της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στο εγχείρημα βοήθησαν και άλλα πρόσωπα και φορείς, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική…

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την υπεύθυνη θήρας κα. Αντωνοπούλου, το Δασοφύλακα του ιδίου Δασαρχείου κ. Κατσούδα. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στη Κ.Ο.ΜΑ.Θ. και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Ν. Θεσσαλονίκης. Τέλος, θα ήταν παράληψή μας να μην ευχαριστήσουμε το Δασάρχη και τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Θηβών για την προσπάθειά τους κατά την απελευθέρωση των συλληφθέντων πουλιών.

Από την σελίδα της

_________________
Giannis P


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 11:08 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Terra έγραψε:
Δ' ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Κ.Σ.Ε.
ΕΡΜΟΥ & ΦΩΚΙΩΝΟΣ 8, ΑΘΗΝΑ - ΤΚ.: 105 63
ΤΗΛ.: 210-3231212 & 210-3232616- ΦΑΞ : 210-3257593
E-mail :dkose@otenet.gr

--------------------------------------------------------------------------------


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αθήνα 02 - 02 - 2009

Άγριες πεδινές πέρδικες στο Μουρίκι των Θηβών!

Ύστερα από σχετική άδεια που της χορηγήθηκε από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Δ΄ Κυνηγετική Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας έθεσε ήδη σε εφαρμογή ένα πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης της πεδινής πέρδικας σε επιλεγμένες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας, με συλλήψεις άγριων πουλιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Θεσσαλονίκης.

Κλιμάκιο επιστημόνων της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. καθώς και θηροφύλακες της Ομοσπονδίας μετέβησαν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου στη Ν. Ραιδεστό της Θεσσαλονίκης, όπου σε συνεργασία με το τοπικό δασαρχείο και την αντίστοιχη Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, έγινε δυνατή η σύλληψη των πρώτων ατόμων πεδινής πέρδικας που θα χρησιμοποιηθούν ως άγριοι γεννήτορες για την «μετεγκατάσταση» του είδους στην Κωπαΐδα.

Τα άγρια πουλιά που συνελήφθησαν απελευθερώθηκαν ήδη στο Μουρίκι της Θήβας, σε γεωγραφική έκταση όπου η προηγηθείσα μελέτη καταλληλότητας, είχε υποδείξει ως την πιο φιλόξενη για την υποδοχή των συλληφθέντων πουλιών.

Όπως είναι αυτονόητο, η μέθοδος της σύλληψης επελέγη όχι μόνο για να διασφαλίσει κατηγορηματικά την γενετική καθαρότητα του αρχικού πληθυσμού, αλλά και γιατί αυτά τα πρώτα πουλιά έπρεπε να διαθέτουν άμεση ικανότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης των κινδύνων στο νέο τους περιβάλλον.

Το κλιμάκιο των επιστημόνων και των θηροφυλάκων της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. που δραστηριοποιήθηκαν στο νομό Θεσσαλονίκης, χρησιμοποίησαν για τη σύλληψη των πουλιών όρθια δίχτυα συνολικού μήκους 220 μέτρων. Στηριγμένα σε αλουμινένιους συναρμολογούμενους πάσσάλους, τα δίχτυα ξεπερνούσαν σε ύψος τα 3 μέτρα, έτσι ώστε να καλύπτουν τις συνηθισμένες πτήσεις διαφυγής που πραγματοποιούν οι πεδινές πέρδικες. Η όλη προσπάθεια διεξήχθη σε μια περιοχή έκτασης 370 περίπου στρεμμάτων όπου καταγράφηκαν τουλάχιστον 65 πεδινές πέρδικες, μια «πυκνότητα» δηλαδή που αγγίζει τα δυο πουλιά ανά 10 στρέμματα.

Καθ' όλη τη διάρκεια της επιχείρησης κανένα πουλί δεν τραυματίσθηκε, ενώ παρών από την αρχή μέχρι το τέλος ήταν παρών ο εντεταλμένος δασοφύλακας από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.

Εποπτεύουσες αρχές στη φάση της σύλληψης και της απελευθέρωσης των πεδινών περδίκων ήταν αντιστοίχως τα Δασαρχεία Θεσσαλονίκης και Θηβών, ενώ εκτός από την ομάδα της Δ΄ Κ.Ο.Σ.Ε. στο εγχείρημα βοήθησαν και άλλα πρόσωπα και φορείς, η συμβολή των οποίων υπήρξε καθοριστική…

Συγκεκριμένα, το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει δημόσια το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης, την υπεύθυνη θήρας κα. Αντωνοπούλου, το Δασοφύλακα του ιδίου Δασαρχείου κ. Κατσούδα. Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε επίσης στη Κ.Ο.ΜΑ.Θ. και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του Ν. Θεσσαλονίκης. Τέλος, θα ήταν παράληψή μας να μην ευχαριστήσουμε το Δασάρχη και τους υπαλλήλους του Δασαρχείου Θηβών για την προσπάθειά τους κατά την απελευθέρωση των συλληφθέντων πουλιών.

Από την σελίδα της


Επιτέλους έγινε η αρχή
αυτό είναι ότι καλύτερο έχω διαβάσει εδώ και πολύ καιρό .
Ελπίζω όλα να πάνε καλά και να έχουμε συνεχεί ενημέρωση .
Μπράβο στην Δ ΚΟΣΕ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 1:09 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιαν 05, 2008 1:11 pm
Δημοσιεύσεις: 688
Τοποθεσία: ΘΑΣΟΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ
Eυχομαι να γινουν τα πουλια και να μη βρεθουν καποιοι ανεγκεφαλοι(μιας και δεν εχει)και τα βαλουν χερι :oops:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 1:18 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μάιος 30, 2007 11:52 am
Δημοσιεύσεις: 256
Καλή αρχή . αυτή είναι μία σπουδαία προσπάθεια εκ μέρους της ΔΚΟΣΕ , ελπίζω να ευδοκιμήσει και αν λειτουργήσει πιλοτικά και για άλλες αντίστοιχες κινήσεις !
Ελπίζω να έχουν ληφθεί και τα μέτρα για την φύλαξη τους .


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 1:31 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μάιος 30, 2007 5:21 pm
Δημοσιεύσεις: 117
Επιτέλους εφαρμόζετε μία μελέτη με τεράστιο ενδιαφέρον για τους νότιους κυνηγούς , ιδιαίτερα της Αθήνας , καλή επιτυχία και συγχαρητήρια ΔΚΟΣΕ :lol:

_________________
Εικόνα
Basileios A.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 4:53 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Ιουν 03, 2007 11:21 pm
Δημοσιεύσεις: 102
Τοποθεσία: ΣΟΥΝΙΟ
Καταπληκτικά νέα , αξίζουν περισσότερης δημοσίευσης από μία οπλή ανακοίνωση τύπου !

_________________
Κ Στ/λος


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 04, 2009 5:14 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Φεβ 08, 2008 2:38 am
Δημοσιεύσεις: 297
Τοποθεσία: Ιταλια-Αθηνα
Επιτέλους έγινε η αρχή,εφαρμόζετε μία μελέτη! :wink:

Kαλή επιτυχία και συγχαρητήρια στην ΔΚΟΣΕ,είναι μία σπουδαία προσπάθεια με τεράστιο ενδιαφέρον!

_________________
Μαζεψες τους αδειους πλαστικους καλυκες σου?Μην αφηνεις κανενα πλαστικο κ σκουπιδι στην φυση!
Φύση TV - http://www.fisi.tv - Γνώρισε τη Φύση!
Καλημάνα
ΕικόναΕικόναΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 3   [ 31 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum