Το διασποράς στο λαγοκυνήγι (Το παρακάτω κείμενο είναι άρθρο του συγγραφέα το οποίο έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΚΥΝΟΦΙΛΙΑ και δεν αποτελεί ύλη του βιβλίου «Το Κυνήγι Του Λαγού»).
Του Μανούσου Χαλκιαδάκη
www.lagokinigi.grΣτο λαγοκυνήγι, χρησιμοποιούμε συνήθως μια ενδιάμεση σύσφιξη και ένα φυσίγγι μέσης συγκέντρωσης επειδή δε γνωρίζομε εκ των προτέρων σε ποια απόσταση θα χρειαστεί να τουφεκίσομε το λαγό ώστε από πριν να έχομε επιλέξει τον καταλληλότερο συνδυασμό φυσιγγίου και σύσφιξης (τσόκ),. Με τον τρόπο αυτό ναι μεν έχομε μια ιδανική λύση για τις μεσαίες αποστάσεις αλλά δεν έχομε την εξειδικευμένη λύση ούτε της μακρινής τουφεκιάς (των 40 μέτρων) ούτε της κοντινής (των 15 μέτρων). Υπάρχει εύκολος και απλός τρόπος να ξεφύγομε από αυτή τη μέση λύση;
Ας δώσομε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα και να προσπαθήσομε να μελετήσομε τους πιθανούς συνδυασμούς.
Βρίσκομαι σε ένα πόστο (π.χ. πάνω σε ένα βράχο) από το οποίο ελέγχω ταυτόχρονα δύο περάσματα του λαγού: ένα μονοπάτι 40 περίπου μέτρα στα αριστερά μου και άλλο ένα στα 15 περίπου μέτρα στα δεξιά μου. Η μορφολογία του εδάφους δε μου επιτρέπει να μετακινηθώ σε άλλο ενδιάμεσο πόστο ώστε πάλι να ελέγχω ταυτόχρονα και τα δύο περάσματα αλλά να μοιράσω την απόσταση από το καρτέρι μου.
Στην περίπτωση αυτή, γεννάται ένα εύλογο ερώτημα το οποίο πρακτικά αντιμετωπίζομε καθημερινά. Γεννάται από το γεγονός ότι δε γνωρίζομε εκ των προτέρων σε ποια απόσταση θα χρειαστεί να τουφεκίσομε το λαγό, και εκ των πραγμάτων, μόλις ξεφωλιαστεί δεν προλαβαίνομε να αλλάξομε φυσίγγια ή τη σύσφιξη (τσόκ) ξεβιδώνοντας και βιδώνοντας. Το ερώτημα είναι: τι συνδυασμό φυσιγγίου και σύσφιξης (τσόκ) θα χρησιμοποιήσω ώστε να έχω μεν δραστική βολή στο πέρασμα των 40 μέτρων, αλλά παράλληλα και στο άλλο πέρασμα των 15 μέτρων να μην κάνω «σουρωτήρι» το κρέας του λαγού; Στο σημείο αυτό πρέπει να πω ότι ιδανική συγκέντρωση-διασπορά του λαγοφύσεκου, στην οποιαδήποτε απόσταση και αν βληθεί ο λαγός, είναι αυτή που βάλει το σώμα του με έξι (6) περίπου σκάγια. Τέτοια, δηλαδή, ούτως ώστε να μην του καταστρέφει το κρέας αλλά παράλληλα να τον καταβάλλει άμεσα, γιατί κάποιο (ή κάποια) από τα έξι θα τον χτυπήσει σε ζωτικό όργανο.
Ας υποθέσομε ότι εμπιστευόμαστε ένα φυσίγγι για το κυνήγι του λαγού στα 37gr* το οποίο πράγματι είναι άριστο ποιοτικά με πολύ καλές κατανομές, δυνατό και μέσης έως υψηλής συγκέντρωσης:
Στην πρώτη περίπτωση, στα 40 μέτρα (οριακή απόσταση για δραστικές βολές), η επιλογή μας μάλλον μονόδρομος είναι. Το παραπάνω φυσίγγι με τεσσάρια (Νο 4) σκάγια βάρους γύρω στα 37 γραμμάρια και σύσφιξη foul (*) ή ¾ (**), θα δώσει μια δραστική βολή. Με μια αναμενόμενη αναλογία από πέντε (5) έως επτά (7) σκάγια στο σώμα του λαγού, θα τον καταβάλει άμεσα χωρίς να του καταστρέψει το κρέας. Ο παραπάνω συνδυασμός λοιπόν του φυσιγγίου – τσόκ για το μακρινό πέρασμα των 40 μέτρων είναι ιδανικός.
Ας δούμε όμως τι θα γίνει στο άλλο πέρασμα των 15 μέτρων.
Α). Αν πυροβολήσομε το λαγό με τον παραπάνω συνδυασμό (foul τσόκ (*) ή ¾ (**) και το ίδιο φυσίγγι), αν η τουφεκιά δεν ανοίξει τρύπα στο σώμα του λαγού, τουλάχιστον θα το κάνει «σουρωτήρι». Θα σηκώσομε ψηλά το λαγό και θα μοιάζει σαν πατσαβούρα!. Άρα είναι τελείως ακατάλληλος αυτός ο συνδυασμός για την απόσταση των 15 μέτρων. Στη φωτο 1 βλέπομε στόχο που έχει βληθεί με φούλ τσόκ (*) από απόσταση 15 μέτρων με φυσίγγι μέσης συγκέντρωσης, σκάγια Νο 5, βάρος γόμωσης 34 gr*. Παρατηρούμε ότι η διάμετρος του κύκλου της δέσμης των σκαγιών είναι περίπου 20 εκατοστά! που σημαίνει ότι σχεδόν όλα τα σκάγια (περίπου 266 σκάγια) θα διαπεράσουν το σώμα του λαγού!.
Β). Αντίθετα αν χρησιμοποιήσομε πολύ ανοιχτό τσόκ (π.χ. κύλινδρο (*****) με το ίδιο φυσίγγι, το αποτέλεσμα θα είναι κάπως διαφορετικό. Το σώμα του λαγού (στο πέρασμα των 15 μέτρων) θα δεχτεί περίπου 70 σκάγια, πλην όμως και πάλι η συγκέντρωση θα είναι πολύ πιο πυκνή από την ιδανική. Παράλληλα, είναι απαγορευτικό από τους άγραφους νόμους του κυνηγιού να πυροβολήσομε το λαγό με κύλινδρο στο πρώτο πέρασμα στα 40 μέτρα, άρα η λύση του ανοιχτού τσόκ δε μας δίνει ιδανική λύση ούτε στη μία ούτε στην άλλη περίπτωση. Στη φωτό 3 βλέπομε στόχο που έχει βληθεί με κύλινδρο (*****) από απόσταση 15 μέτρων με το ίδιο φυσίγγι μέσης συγκέντρωσης, σκάγια Νο 5, βάρος γόμωσης 34 gr*. Παρατηρούμε ότι η διάμετρος του κύκλου της δέσμης των σκαγιών είναι περίπου 60 εκατοστά!.
Γ). Αν κρατήσομε το φούλ τσόκ (*) και χρησιμοποιήσομε φυσίγγι διασποράς θα παρατηρήσομε ότι η διασπορά στα 15 μέτρα θα είναι μεγαλύτερη από το αν χρησιμοποιούσαμε κύλινδρο (*****) και κανονικό φυσίγγι! Στη φωτο 2 βλέπομε στόχο που έχει βληθεί με φούλ τσόκ από απόσταση 12 μόνο μέτρων με φυσίγγι διασποράς Νο σκαγιών 5 και βάρος γόμωσης 32 gr*. Παρατηρούμε ότι η διάμετρος του κύκλου της δέσμης των σκαγιών είναι περίπου πάλι 60 εκατοστά! που σημαίνει ότι στα 15 μέτρα θα είναι μεγαλύτερη.
Δ). Η χρησιμοποίηση κυλίνδρου (*****) και φυσιγγίου διασποράς θα μας δώσει στα 15 μέτρα τη μεγαλύτερη δυνατή διασπορά, αλλά όπως είπαμε παραπάνω η χρησιμοποίηση του κυλίνδρου είναι ανεπίτρεπτη για μακρινές αποστάσεις. Στη φωτό 4 βλέπομε στόχο που έχει βληθεί με κύλινδρο (*****) από απόσταση 15 μέτρων με φυσίγγι διασποράς Νο σκαγιών 5 και βάρος γόμωσης 32 gr*. Παρατηρούμε ότι η διάμετρος του κύκλου της δέσμης των σκαγιών είναι περίπου 70 εκατοστά, δηλαδή 10 εκατοστά μεγαλύτερη από αυτή της Β και Γ περίπτωσης (το σώμα του λαγού θα δεχτεί 60 περίπου σκάγια αντί των 70 περίπου των περιπτώσεων Β και Γ). Άρα ούτε κάτι το πολύ καλύτερο πετυχαίνομε στο πέρασμα των 15 μέτρων σε σχέση με τις περιπτώσεις Β και Γ, ούτε επιτρέπεται να χρησιμοποιήσομε κύλινδρο στο άλλο πέρασμα των 40 μέτρων.
Ας έρθουμε τώρα στις πιθανές λύσεις:
ΣΥΝΕΧΕΙΑ
http://www.lagokinigi.gr/index.php?mopt ... vice_id=24