Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 3 από 4   [ 49 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 05, 2009 9:32 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ- ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ

www.ecogreens.gr ecogreen@otenet.gr Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825 Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
05.03.2009Μην πυροβολείτε τις ΑΠΕ!Το τελευταίο διάστημα έχουν δει τα φώτα της δημοσιότητας περιπτώσεις σημαντικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως το Φωτοβολταϊκό Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, των οποίων η υλοποίηση κινδυνεύει λόγω αντιδράσεων και προσφυγών τοπικών φορέων. Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, τηρουμένων των νόμιμων προϋποθέσεων και των περιβαλλοντικών προδιαγραφών, είναι σαφώς υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ καθώς αυτές -μαζί με την εξοικονόμηση ενέργειας- αποτελούν τα βασικά εργαλεία για τη μείωση των εκπομπών CO2 και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής.

Το σχεδιαζόμενο Φ/Β Πάρκο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο και μπορεί να προσφέρει σημαντικά ποσά ενέργειας αντίστοιχης της κατανάλωσης του 42% των νοικοκυριών του Ν. Αρκαδίας. Θα υλοποιηθεί μάλιστα σε χώρο αποκατάστασης εξαντλημένων ορυχείων και θα προσφέρει όχι μόνο περιβαλλοντικά αλλά και σημαντικά οικονομικά οφέλη στην περιοχή μεταξύ των οποίων η δημιουργία 30 μόνιμων θέσεων εργασίας.

Εναντίον του έργου έχουν προσφύγει στο ΣτΕ η Πανελλήνια Κυνηγετική Συνομοσπονδία, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, και ένας κάτοικος της Μεγαλόπολης, επιτυγχάνοντας την προσωρινή αναστολή της υλοποίησης του. Οι λόγοι που επικαλούνται αφορούν στις επιπτώσεις του έργου στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και ιδιαίτερα στην αναπαραγωγή και στην εν γένει διαβίωση των θηραμάτων(!) λόγω της αντανάκλασης του ήλιου στα Φ/Β πάνελ. Δεν γνωρίζουμε πού βασίζουν την εκτίμηση τους αυτοί οι κυνηγοί, απορούμε όμως γιατί δεν επικαλούνται και την προφανή επίπτωση που η αντανάκλαση του ήλιου στα Φ/Β πάνελ θα έχει και ?στην ορθή και αποτελεσματική στόχευση των θηραμάτων!

Πέραν του γεγονότος ότι υπάρχουν σοβαρά επιστημονικά στοιχεία και μαρτυρίες όπως της Greenpeace και του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που αντικρούουν τους ισχυρισμούς αυτούς, η ΔΕΗ έχει δεσμευθεί σε σημαντικά περιβαλλοντικά αντισταθμιστικά έργα, όπως η δενδροφύτευση 750 στρεμμάτων περιμετρικά του χώρου εγκατάστασης και επιπλέον 1.350 στρεμμάτων σε περιοχές που θα υποδείξει ο Δήμος καθώς και η κατασκευή δύο λιμνών χωρητικότητας 100.000 κ.μ.

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τάσσονται υπέρ του έργου και καλούν τους προσφεύγοντες να σκεφθούν συνολικά το περιβάλλον, να αναλογιστούν τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η χρήση των ορυκτών καυσίμων τόσο στην περιοχή της Μεγαλόπολης, όσο και στον πλανήτη συνολικά και να σταματήσουν να εμποδίζουν το έργο.

Σε ότι αφορά στα αιολικά πάρκα, στο θεσμικό πλαίσιο της αδειοδότησης τους πρόσφατα προστέθηκε και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις ΑΠΕ, το οποίο, παρά τις σημαντικές αδυναμίες του, θέτει σαφείς και αυστηρές προϋποθέσεις για τη χωροθέτηση των αιολικών πάρκων σε ότι αφορά τις επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον, ενώ μάλιστα είναι αδικαιολόγητα περιοριστικό για τις ΑΠΕ σε ότι αφορά άλλες ανθρωπογενείς χρήσεις όπως η οικιστική και η τουριστική. Επίσης οι διαδικασίες αξιολόγησης και δημοσιοποίησης κάθε πρότασης έργου δίνουν επαρκώς την ευκαιρία σε όποιον έχει βάσιμες αντιρρήσεις να τις υποβάλλει και να συνεκτιμηθούν.Με βάση τα παραπάνω, οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ τίθενται υπέρ της εγκατάστασης αιολικών πάρκων εφόσον βέβαια αυτά πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις και περιβαλλοντικές προδιαγραφές. Παράλληλα επιδιώκουν να δρουν τόσο κεντρικά όσο και τοπικά ανοίγοντας το δημόσιο διάλογο ώστε να αμβλύνονται οι αδικαιολόγητες και να εισακούονται οι βάσιμες και τεκμηριωμένες αντιδράσεις.

Οι ΑΠΕ δεν μπορούν να αναπτυχθούν ερήμην ή ενάντια στη θέληση των τοπικών κοινωνιών, ούτε όμως έχουν καμία προοπτική αν επικρατήσει μια λογική που λέει ότι «είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, όσο αυτές είναι μακριά από εμάς». Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ θέλουμε να επιδείξουμε πως οι ΑΠΕ, εκτός από καθαρή ενέργεια, μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για ουσιαστική τοπική ανάπτυξη, χωρίς τις καταστροφικές συνέπειες του μαζικού τουρισμού και της οικοδόμησης.

Παράλληλα, επισημαίνουμε ξανά ότι για την αναγκαία αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου και τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι απαραίτητο να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα και προϋποθέσεις και για τη μικρής κλίμακας και οικιακή εφαρμογή των ΑΠΕ. Ειδικά η τεχνολογία των φωτοβολταϊκών σε συνδυασμό με το κλίμα της Ελλάδας αποτελεί προνομιακή λύση, γεγονός που οι κυβερνήσεις και η διοίκηση στη χώρα μας έχουν αποτύχει ως σήμερα να κατανοήσουν.


http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel? ... oc=7376815


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Ο Λιθάνθρακας δε θα περάσει!
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 06, 2009 9:39 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Φεβ 08, 2008 2:38 am
Δημοσιεύσεις: 297
Τοποθεσία: Ιταλια-Αθηνα
Μικρή ομάδα αγνώστων κατέστρεψε τα δέντρα που φύτεψαν μόλις χθες εκατοντάδες πολίτες στις Στάχτες Αλιβερίου
http://www.greenpeace.org/greece/news/distortion-trees


Δέντρα σπασμένα και ξεριζωμένα μια μέρα μετά...
http://www.greenpeace.org/greece/news/d ... -slideshow

:cry: :cry: :cry: :?:

_________________
Μαζεψες τους αδειους πλαστικους καλυκες σου?Μην αφηνεις κανενα πλαστικο κ σκουπιδι στην φυση!
Φύση TV - http://www.fisi.tv - Γνώρισε τη Φύση!
Καλημάνα
ΕικόναΕικόναΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 06, 2009 10:09 pm 
Εικόνα
Η καυση των σκουπιδιων στην παρανομη χωματερη στο Κορωπι ξαναρχισε :evil: :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:


Κορυφή
  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 24, 2010 1:38 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
Ανησυχία έχει προκαλέσει το βιομηχανικό ατύχημα σε συγκρότημα επεξεργασίας μεταλλευμάτων στη Βουλγαρία, το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει στη διαρροή τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων σε ποτάμι που εκβάλλει στον Έβρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η Οικολογική Εταιρεία Έβρου ανακοίνωσε ότι το πρόβλημα εμφανίστηκε στις διαδικασίες εξόρυξης και εμπλουτισμού του συγκροτήματος επεξεργασίας μεταλλευμάτων Assarel Medet, περίπου 60χλμ βορειοδυτικά της Φιλιππούπολης.
Ο αντινομάρχης Έβρου Μιχάλης Κογιομτζής δήλωσε ότι «θα γίνει ακόμη μια δειγματοληψία στο ελληνικό τμήμα του ποταμού Έβρου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί οτιδήποτε ανησυχητικό που να υποδηλώνει επιβάρυνση της ποιότητας των υδάτων».
«Η μοναδική ενημέρωση που είχαμε για το θέμα ήταν μια ανακοίνωση της Οικολογικής Εταιρείας, ενώ επίσημα από τις βουλγαρικές αρχές δεν υπήρξε κάτι σχετικό», πρόσθεσε ο ίδιος.
Το εργοστάσιο της εταιρείας βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Μπάνσκα Λούντα Γιάνα, ο οποίος εκβάλλει στον Έβρο.
Οι καταρρακτώδεις βροχές στην περιοχή μπορεί να επιταχύνουν τη μόλυνση του μεγάλου διασυνοριακού ποταμού σε περίπτωση διαρροής.
Ιχθυολόγοι του τμήματος Αλιείας της Νομαρχίας Έβρου, πραγματοποιούν έρευνες για την ύπαρξη νεκρών ψαριών.
Επίσης, έγιναν δειγματοληψίες σε διάφορα σημεία του ποταμού, από κλιμάκιο Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, του Γενικού Χημείου του Κράτους και του Περιφερειακού Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας.
Newslink

http://www.econews.gr/2010/06/24/evros-river-pollution/Aυτο είναι που λέμε εισαγώμενη μόλυνση!Θα ενημέρωσω για νεα στοιχεία.

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 02, 2010 6:49 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
Να και κάτι καλό.Όπως και να έχει.

Ενας ποταμοκέφαλος μήκους 31 εκατοστών και αρκετά ακόμα ψάρια που εντοπίστηκαν στην περιοχή της Νέας Κηφισιάς αποδεικνύουν ότι η ζωή δεν έχει εγκαταλείψει ακόμα τον ποταμό Κηφισό.

Τα ψάρια ανακαλύφθηκαν στη διάρκεια δύο δειγματοληπτικών επισκέψεων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών στις 12 και 16 Ιουνίου.

Οπως αναφέρουν στο ιστολόγιό τους ο βιολόγος Σταμάτης Ζόγκαρης και οι ιχθυολόγοι Λεωνίδας Βαρδάκας και Νίκος Κούτσικος, μεγάλοι πληθυσμοί από ποταμοκέφαλους (Squalius sp.) και μπριάνες (Barbus sp.) εντοπίζονται στο ποτάμι πάνω από το ύψος του Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων.

Άφαντο παραμένει πάντως το ενδημικό αττικόψαρο (Pelasgus marathonicus), του οποίου η τύχη αγνοείται.

Ασαφές παραμένει επίσης το πώς και πότε βρέθηκαν τα άλλα ψάρια στο ποτάμι -οι ερευνητές δεν θεωρούν απίθανο τα είδη να εισήχθησαν στον Κηφισό με ανθρώπινη παρέμβαση.

Απο ΒΗΜΑ

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 16, 2010 10:52 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
Έκοψαν δεκάδες δένδρα και…
Χτίζουν βίλες σε ρέμα στον Κηφισό!


Δεκάδες δέντρα θυσίασαν ιδιώτες στο ρέμα Φασίδερι στον Κηφισό για να εγκαταστήσουν πολυτελείς κατοικίες με αμφισβητούμενη νομιμότητα.

Σε μία από τις ομορφότερες πλευρές του Κηφισού, με καταπράσινη βλάστηση και ένα πυκνό δάσος πεύκων, η πολεοδομία Καπανδριτίου δεν έχει σταματήσει να χορηγεί οικοδομικές άδειες, σφυρίζοντας αδιάφορα στις καταγγελίες και τα έγραφα που από πέρσι της έχει στείλει η Οικολογική Εξόρμηση.

Σε τελευταία αυτοψία που πραγματοποίησαν μέλη της περιβαλλοντικής κίνησης Αττικής βρέθηκαν μπροστά σε ένα εργοτάξιο στην καρδιά του ρέματος που είναι παραχείμαρρος του Κηφισού. Γύρω υπήρχαν κομμένοι κορμοί, μπαζώματα που έφταναν μέχρι το χείλος της ρεματιάς, σωροί από χώματα και οικοδομικά υλικά.

Όπως εξηγεί ο Γενικός Γραμματέας του Φορέα Διαχείρισης Κηφισού κ. Ντίνος Λάσκαρης και μέλος της Οικολογικής Εξόρμησης, η περιοχή Φασίδερι βρίσκεται στην Άνοιξη και παρουσιάζει έντονη ανοικοδόμηση τα τελευταία χρόνια.

Παρά το γεγονός ότι ο Κηφισός προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα, υπάρχει ο οικισμός του Φασίδερι, ο οποίος εξαιρείται γιατί θεωρείται προϋφιστάμενος του 1923.

Παιδικός Σταθμός και σχολικό συγκρότημα!

Μάλιστα στην ίδια περιοχή ολοκληρώθηκε πρόσφατα η κατασκευή παιδικού σταθμού από το δήμο Άνοιξης, οποίος χρηματοδοτήθηκε από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής.

«Είναι πολύ πιθανό τα υπόγεια του σταθμού να βρίσκονται κάτω από το ρέμα» αναφέρει ο κ. Λάσκαρης και επισημαίνει ότι για να χτιστεί η περιοχή θα πρέπει να γίνει οριοθέτηση του ρέματος και περιβαλλοντική μελέτη.

Όμως οι διαδικασίες αυτές σκοπίμως παραλείπονται.

Πληροφορίες κατοίκων καταγγέλλουν ότι μόνο για την κατασκευή του παιδικού σταθμού θυσιάστηκαν περίπου 100 δέντρα ενώ η λεϊλασία συνεχίστηκε και στις άλλες οικοδομές.

Η Οικολογική Εξόρμηση Αττικής είχε παρέμβει πέρσι για τον παιδικό σταθμό στην Πολεοδομία Καπανδριτίου, η οποία είχε αναγκαστεί να προβεί σε διακοπή εργασιών.

Στη συνέχεια όμως μετά από πιέσεις της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής, τα έργα συνεχίστηκαν ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι η δημοτική αρχή Άνοιξης σχεδιάζει να εξαφανίσει όλη την παραρεμάτια βλάστηση κατασκευάζοντας πεζόδρομο, ο οποίος περιλαμβάνεται στο σχέδιο Πόλης που έχει υποβάλλει στο υπουργείο προς έγκριση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημαντικά ευρήματα έχουν εντοπίσει οι αυτοψίες και στην περιοχή της Α και Β’ Ζώνης προστασίας του Κηφισού, όπου κανονικά απαγορεύεται η δόμηση ή επιτρέπεται (στην περίπτωση της Β Ζώνης ) σε πολύ ήπιος ρυθμούς.

Υπόνοιες υπάρχουν για εγκατάσταση στην περιοχή μεγάλου και πολύ γνωστού σχολικού συγκροτήματος καθώς επίσης και μίας πολυτελούς κατοικίας με πισίνα!
ΞΕΡΩ,ΞΕΡΩ!!!ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΦΤΑΙΝΕ,ΚΥΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕ!!!!ΟΜΩΣ ΟΤΑΝ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΠΛΗΝ ΤΙΜΙΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΕΚΕΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΤΕΙ......ΟΙ ΚΥΝΗΓΟΙ ΟΜΩΣ ΦΤΑΙΝΕ...ΝΤΡΟΠΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ.ΟΙ ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΩΝ ΠΙΣΙΝΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΣΑΣ ΜΑΡΑΝΑΝ...

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Αύγ 03, 2010 3:28 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
....Δεδομένου ότι η τρόικα δεν αποκλείει ισοδύναμες λύσεις, για να οδηγήσουν στην απελευθέρωση της αγοράς, αναζητώνται εναλλακτικές, που θα μπορούσαν σύμφωνα με παρατηρητές της ενεργειακής αγοράς να είναι είτε η πώληση της ενέργειας (αντί των μονάδων), που παράγει η ΔΕΗ από τα συγκεκριμένα εργοστάσια στους εν δυνάμει ανταγωνιστές της -πρόταση την οποία επίσης απορρίπτει η ΓΕΝΟΠ- είτε η ανάπτυξη νέων λιγνιτικών μονάδων στα βεβαιωμένα κοιτάσματα, που βρίσκονται στην Ελασσόνα και τη Δράμα, εφόσον εξασφαλισθούν οι απαιτούμενες άδειες, η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και εφόσον ενταχθεί η κατασκευή νέων λιγνιτικών μονάδων στον ενεργειακό σχεδιασμό. Η πρόταση αυτή βρίσκει σύμφωνη τη ΓΕΝΟΠ, μένει όμως να απαντηθεί αν συμφωνούν τα υπόλοιπα μέρη....

Από http://www.e-typos.com/content.aspx?cid=10912&catid=13


Ε,ρε τι μας περιμένει....Εδώ θέλει γρήγορες κινήσεις από την ΚΣΕ. Ελλασώνα και Δράμα. Καλές κυνηγετικές περιοχές και με περιβαλλοντική αξία. Νομίζω η Ελλασώνα είναι και σε ζώνη ΖΕΠ. Δεν θα θεωρηθεί μολυσματικό το λιγνιτοεργοστάσιο;;;Η είναι για το καλό της πατρίδας;;;Για να δούμε τι θα πει και το ΥΠΕΚΑ.Δεν μπορεί να ερωτηθεί η Υπουργός -από τώρα-τι σκοπεύει να κάνει και να δώσει και πληροφορίες στην Ηγεσία μας προκειμένου να προετοιμαστεί και αυτή κατάλληλα; Θα έχουμε πολλά προβλήματα τα επόμενα χρόνια.Εύχομαι κουράγιο σε όλους μας.

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Νοέμ 28, 2010 11:05 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 26, 2010 7:43 pm
Δημοσιεύσεις: 103
Απόπειρα φίμωσης του Αρχιπελάγους: Αγωγή ύψους 1.000.000 ευρώ από την Creta Farm

Με αγωγή ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ εναντίον του Αρχιπελάγους, του κ.Τσιμπίδη Δ/ντή του Ινστιτούτου και του επικεφαλής του εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), κ Λιοδάκη, απάντησε η Creta Farm στις έρευνες που πραγματοποιήσαμε για τον εντοπισμό και το μέγεθος της περιβαλλοντικής ρύπανσης στην περιοχή Λατζιμά του Ρεθύμνου, δίπλα στις χοιροτροφικές μονάδες της γνωστής βιομηχανίας αλλαντικών.

Μέχρι σήμερα ελάχιστα έχουν γίνει για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’70 και έχει υποβαθμίσει σε τεράστιο βαθμό τη συγκεκριμένη περιοχή. Το εξελισσόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα διογκώνεται καθημερινά καθώς πλήθος καταδικαστικών αποφάσεων για πολεοδομικές και υγειονομικές παραβάσεις εις βάρος της Creta Farm μένουν ανεφάρμοστες και τα πρόστιμα που έχουν επιδικαστεί στη βιομηχανία είτε δεν εισπράττονται είτε διαγράφονται. Το γεγονός αυτό δίνει τη δυνατότητα στους μεγαλοεπιχειρηματίες της Creta Farm να συνεχίζουν απτόητοι το έργο τους και να θέτουν καθημερινά σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Έτσι όμως, εξευτελίζεται ο θεσμός της δικαιοσύνης, την οποία από τη μία πλευρά περιφρονούν όταν επιβάλλονται ποινές και πρόστιμα και από την άλλη την επικαλούνται προκειμένου να φιμώσουν οποιαδήποτε φωνή ορθώνει λόγο για το διαχρονικό περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στο Ρέθυμνο.
Ειδικά τον τελευταίο χρόνο - και ιδίως μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας που πραγματοποίησαν από κοινού το Αρχιπέλαγος με το εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ στην περιοχή Λατζιμά - η αλλαντοβιομηχανία Creta Farm έχει επιδοθεί με διαδοχικές καταγγελίες και αγωγές σε ένα ανελέητο κυνήγι όλων όσων ανέδειξαν το πρόβλημα.


Εικόνα

Θέση βιομηχανικής μονάδας Creta Farm σε σχέση με τη θαλάσσια ακτή. Διακρίνονται οι σπηλαιώδεις σχηματισμοί κατά μήκος της ακτής, ενδεικτικό της ρηγματώδους γεωλογικής διαμόρφωσης της περιοχής

Το «πέπλο» αυτής της ιδιότυπης επιχειρηματικής τρομοκρατίας, που επί χρόνια κεντούσε μεθοδικά η Creta Farm, απλώνεται σήμερα πάνω από τους πολιτιστικούς & περιβαλλοντικούς συλλόγους της περιοχής, το Αρχιπέλαγος, τον καθηγητή εργαστηρίου Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ κ. Λιοδάκη, ακόμα και δημοσιογράφους που τολμούν να αγγίξουν το ζήτημα. Στην περίπτωση δε του καθηγητή του ΕΜΠ κ. Λιοδάκη, η Creta Farm επιχειρεί να σταματήσει τη συνέχιση της έρευνας αξιώνοντας από το ΕΜΠ την πειθαρχική του δίωξη για λόγους άσχετους με την υπόθεση (π.χ. για δήθεν ελλιπή άσκηση των ακαδημαϊκών του καθηκόντων!), γεγονός που συνιστά σαφή παραβίαση βασικών αρχών του πανεπιστημιακού ασύλου (ελευθερία της έρευνας & της διδασκαλίας).

Θυμίζουμε ότι το φθινόπωρο του 2009 και έπειτα από αιτιάσεις κατοίκων, φορέων, πολιτών και του Παρατηρητηρίου του Αρχιπελάγους Ρεθύμνου για εκτεταμένη ρύπανση στην περιοχή Λατζιμά, μέλη της θαλάσσιας ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους πραγματοποίησαν ενδελεχή έρευνα στην περιοχή (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ VIDEO)

Κατά την έρευνα που έγινε υπό αντικειμενικά δύσκολες συνθήκες, μέσω παρατήρησης στην παράκτια ζώνη και κατάδυσης σε απόκρημνα σημεία, εντοπίστηκε υπερχείλιση και εξαγωγή ακαθαρσιών μέσα από τα ασβεστολιθικά πετρώματα των βράχων, οι οποίες κατέληγαν στη θάλασσα. Παράλληλα, η αποπνικτική δυσοσμία στην περιοχή από τα λύματα των χοιροτροφικών μονάδων ενίσχυε ακόμα περισσότερο τις αρχικές υποψίες για την πηγή της ρύπανσης.

Εικόνα

Ερευνητές του Αρχιπελάγους κατά τη διάρκεια της δειγματοληψίας στη βραχώδη περιοχή όπου εντοπίστηκαν υψηλές τιμές E.Coli (Βασική πηγή για την εμφάνιση του βακτηριακού οργανισμού E.Coli είναι τα ζωικά λύματα)


Οι δειγματοληψίες και αναλύσεις δειγμάτων νερού από πηγάδια και γεωτρήσεις, στο εργαστήριο Ανόργανης & Αναλυτικής Χημείας του ΕΜΠ, καθώς και οι μικροβιολογικές αναλύσεις σε δείγματα θαλασσινού νερού στο εργαστήριο του Αρχιπελάγους εμφάνισαν τιμές άνω των επιτρεπτών ορίων και φωτογράφισαν ευκρινώς την πηγή του προβλήματος.

Είναι δεδομένο, πως όσο δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, η Creta Farm θα συνεχίσει να στρέφεται κατά πάντων με διάφορους τρόπους και απειλές, μέχρις ότου καταπνίξει οποιαδήποτε αντίδραση, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε πλήρη δυσαρμονία με τη φύση και τον άνθρωπο.


Εικόνα
Ο περιβάλλων χώρος της χοιροτροφικής μονάδας της Creta Farm όπου αποτυπώνεται ο βούρκος χοιρολυμάτων στην επιφάνεια του εδάφους - (Πηγή: Δ/νση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος Νομαρχίας Ρεθύμνου κατά τη διάρκεια αυτοψίας, 12-01-2010)Όσον αφορά στις προσεχείς μας δράσεις, το Αρχιπέλαγος θα συνεχίσει τις έρευνες σχετικά με το θέμα μέχρι την τελική του λύση κρατώντας ενήμερη την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και την ευρύτερη κοινή γνώμη. Παράλληλα, αναμένουμε από τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να πράξουν αυτό που ορίζουν οι νόμοι ενός κράτους δικαίου και επιτάσσει η κοινή λογική.

Τέλος, δηλώνουμε ότι, παράλληλα με την ενάσκηση όλων των νομίμων δικαιωμάτων μας, είμαστε αποφασισμένοι ναθέσουμε σε λειτουργία το διεθνές δίκτυο επικοινωνίας του Αρχιπελάγους, ώστε να ενημερωθεί σχετικώς η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινή γνώμη.


Πηγή http://www.archipelago.gr/en/Home/Newso ... fault.aspx


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 07, 2010 12:33 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

Οι επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη εμφανείς και στην Ελλάδα, καθώς έντονα καιρικά φαινόμενα πλήττουν τη χώρα τους τελευταίους μήνες, ανεμοστρόβιλοι, πλημμύρες, ραγδαίες βροχοπτώσεις και χαλοζοπτώσεις.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», ο φετινός Νοέμβριος ήταν ενδεικτικός της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς του καιρού, καθώς ήταν ο πιο θερμός μήνας από το 1897, σύμφωνα με τις καταγραφές του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συγκεκριμένα, στο κέντρο της Αθήνας, στο σταθμό του Θησείου, η μέση μέγιστη θερμοκρασία του φετινού Νοεμβρίου ήταν 21,9 βαθμοί, δηλαδή +3,3 βαθμοί απόκλιση από την κλιματική τιμή του μήνα.

Εξετάζοντας το αρχείο του σταθμού από το 1897, μόνο ο Νοέμβριος του 1926 είχε μεγαλύτερη μέση μέγιστη θερμοκρασία (23 βαθμοί).

Ο επόπτης του Κέντρου Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Κλιματολογίας, ακαδημαϊκός καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός δήλωσε ότι «Η τελευταία τριακονταετία υπήρξε η θερμότερη από το 1860 και η θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη αυξήθηκε κατά 0,5οC και μάλιστα σε άλλες πάνω από 1οC».

«Η άνοδος της θερμοκρασίας έχει προκληθεί εξαιτίας της υπερβολικής έκλυσης αερίων. Η καύση των ορυκτών καυσίμων δημιουργεί υψηλές συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, διοξειδίου του θείου, μεθανίου και χλωρο-φθοριωμένων υδρογονανθράκων στην ατμόσφαιρα της Γης».

«Στα τέλη του 19ου αιώνα πρωτοειπώθηκε ότι η Γη μπορεί να διατηρεί τη θερμοκρασία της γύρω στους 14οC με 14,5οC και πως αυτό οφείλεται σε κάποια αέρια που δεν την αφήνουν να ψυχθεί, όπως το διοξείδιο του άνθρακα. Η θεωρία αυτή ονομάστηκε ”Φαινόμενο του Θερμοκηπίου”.

Τότε επισημάνθηκε για πρώτη φορά ότι αυτά τα αέρια είναι τόσο σημαντικά στο να διατηρήσουν το θερμικό ισοζύγιο του πλανήτη, ώστε εάν μπορούσε ο άνθρωπος να τα διαταράξει θα δημιουργούσε διαταραχή στο παγκόσμιο κλίμα.

Σήμερα το ”Φαινόμενο του Θερμοκηπίου” χαρακτηρίζεται ως ασθένεια, κάτι που είναι λάθος. Διότι χάρη σε αυτό μπορούμε και ζούμε. Το πρόβλημα έγκειται στην επιδείνωση του φαινομένου από την ανθρώπινη παρέμβαση», επισήμανε ο ίδιος στην εφημερίδα.

Ενδεικτικό της αλλαγής του κλίματος είναι ότι στις 18 Οκτωβρίου στη Χίο και στην Ικαρία, έχασαν τρεις άνθρωποι τη ζωή τους, εξαιτίας ισχυρών καταιγίδων που έπληξαν τα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου.

Ανεμοστρόβιλος «χτύπησε» τη Ζάκυνθο ενώ καταστροφές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Β. Ελλάδα.

Στο τέλος του Οκτώβρη, ανυπολόγιστες ζημιές έπαθαν οι βαμβακοκαλλιέργειες στη Β. Ελλάδα από τις έντονες βροχοπτώσεις.

Στις 13 Νοεμβρίου το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την Κρήτη είχε ως αποτέλεσμα να σημειωθούν καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες και υποδομές κτηνοτροφικών μονάδων, ενώ πολλά ζώα πνίγηκαν.

Οι περισσότερες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις και το χαλάζι έγιναν στον Δήμο Βιάννου του Ηρακλείου, όπου σε μερικές ώρες η περιοχή καταποντίστηκε κυριολεκτικά.

Επίσης, στη δίνη των ανεμοστρόβιλων βρέθηκε και η Ηλεία στα τέλη Νοεμβρίου.

Ανεμοστρόβιλος πέρασε από το Επιτάλιο της Ηλείας στις 23 Νοεμβρίου, ισοπεδώνοντας τα θερμοκήπια ντομάτας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να εγκαταλείψουν τη συγκεκριμένη δραστηριότητα και να προσβλέπουν τώρα στις κρατικές αποζημιώσεις για να επιβιώσουν.

Για το econews http://www.econews.gr/2010/12/06/news-c ... ge-greece/

Newslink Hellas


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Απρ 19, 2011 1:15 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 12:03 pm
Δημοσιεύσεις: 291
Ξέμεινε από ψάρια ο Αμβρακικός

Η τεράστια οικολογική καταστροφή από την οποία απειλείται ο Αμβρακικός κόλπος απασχόλησε τη συνάντηση της Επιτρόπου Αλιείας Μαρίας Δαμανάκη με φορείς της Άρτας και βουλευτές του νομού.

Η κα. Δαμανάκη ενημέρωσε τους συνομιλητές της για τις δυνατότητες χρηματοδότησης δράσεων για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών πιέσεων, που δέχεται το οικοσύστημα του κόλπου.

Το οικοσύστημα του κόλπου έχει διαταραχθεί σοβαρά από εξωγενείς παράγοντες και δραστηριότητες (βιομηχανικά, γεωργικά και αστικά λύματα, ιχθυοτροφεία, κ.λ.π.), που οδηγούν σε αφανισμό τα ψάρια της περιοχής

Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 05, 2011 5:08 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


H Τίνα Μπιρμπίλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Ξεπέρασαν τις 170 οι εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα προστασίας του.

Σε δηλώσεις της στο Σκάι, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι το γεγονός αποδεικνύει ότι οι πολίτες θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος δική τους υπόθεση. Ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε από τις ατομικές ανησυχίες και να αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπιρμπίλη τάχθηκε υπέρ της σύστασης αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ ιεραρχώντας τους στόχους του υπουργείου της αναφέρθηκε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.

Όπως επισήμανε, εντός του Ιουνίου θα γίνει η ανάρτηση τεσσάρων ακόμη χαρτών της Αττικής και άλλων τεσσάρων της περιφέρειας, ενώ εντός του μήνα θα γίνει και η δημοπράτηση για την ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου και Θεάτρου.

http://www.econews.gr/2011/06/05/tina-birbili-dilwseis/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 05, 2011 5:33 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Σεπ 25, 2010 3:45 pm
Δημοσιεύσεις: 1487
Τοποθεσία: ν.σερρων
gpeppas έγραψε:
Εικόνα


H Τίνα Μπιρμπίλη για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος


Ξεπέρασαν τις 170 οι εθελοντικές δράσεις για το περιβάλλον, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα προστασίας του.

Σε δηλώσεις της στο Σκάι, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, τόνισε ότι το γεγονός αποδεικνύει ότι οι πολίτες θεωρούν την προστασία του περιβάλλοντος δική τους υπόθεση. Ζητούμενο είναι να ξεφύγουμε από τις ατομικές ανησυχίες και να αποκτήσουμε συλλογική συνείδηση, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπιρμπίλη τάχθηκε υπέρ της σύστασης αυτόνομου υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ ιεραρχώντας τους στόχους του υπουργείου της αναφέρθηκε στην ανάρτηση των δασικών χαρτών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το ρυθμιστικό σχέδιο της Αθήνας.

Όπως επισήμανε, εντός του Ιουνίου θα γίνει η ανάρτηση τεσσάρων ακόμη χαρτών της Αττικής και άλλων τεσσάρων της περιφέρειας, ενώ εντός του μήνα θα γίνει και η δημοπράτηση για την ανάπλαση των πλατειών Αγίου Παντελεήμονα, Αγίου Νικολάου και Θεάτρου.

http://www.econews.gr/2011/06/05/tina-birbili-dilwseis/

η κυρια-μπιρπιλη,,καλα θα κανη γιωργο να παη να παιξη [μπιλιεςς]]σε αλη γειτονια,και οχι σε εμαςς :wink: :wink: ασε που τα ψωμιατης τελιωσανεεεε με τα χαζατης και ολους τους ακολουθουτηςς....ευκαιρια να βαλουμε ενα ανθρωπο που εχη γνωση,εκτων πραγματων να τελιωνη και αυτη η αγωνια καθε χρονο,,με την ρυθμιστηκι.....βαρεθηκα της μαλακιες καθε χρονια :shock: ..καθωνται σε καρεκλες,φητα χωρις γνωσηηηηηη :shock: :lol: :lol: ,σε ολα τα υπουργιααα :lol: :lol: :lol: :lol: ,και ακουμε της μα---κιες του καθενωςςς :twisted: :twisted: ....και συνεχια ανασχηματιζμως και παλη τα ιδιαααααα και τα ιδια μας πρηξανε τα αρχ---ιααααααα :shock: :shock: :shock: ,,,,,εχω να πω και πολα αλλα αλα αυτα για σημερα φιλε γιωργοοοοοο :wink: :wink: :wink:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 14, 2011 6:36 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Δεκ 26, 2007 9:36 pm
Δημοσιεύσεις: 276
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Κάτι μεγάλο ετοιμάζεται στο θέμα περιβάλλον-οικολογία-πράσινη ανάπτυξη.

http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231117085

http://www.diavouleusi.eliamep.gr/

Θέλει προσοχή το θέμα. Η ΚΣΕ πρέπει να πάρει ενεργό μέρος σε όλα αυτά.

_________________
Ο Κυνηγός είναι ένας αδικημένος φυσιολάτρης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 15, 2011 11:26 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
Αθήνα, 15 Ιουλίου 2011ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέμα: Πρόταση Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης στην χώρα μαςΤο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής προχωρά άμεσα σε μια σημαντική νομοθετική παρέμβαση για την προώθηση της ανάπτυξης στην χώρα μας. Με το σχέδιο νόμου για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης που θα κατατεθεί για έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα το ΥΠΕΚΑ στοχεύει στη δραστική απλοποίηση και μείωση του χρόνου ολοκλήρωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν θα υπάρξει καμία έκπτωση στον στόχο για την ουσιαστική και αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού προβλέπεται η εισαγωγή διαδικασιών που εξασφαλίζουν:
καλύτερη ποιότητα περιβαλλοντικών όρων και μεγαλύτερη ασφάλεια δικαίου,
μείωση του διοικητικού φόρτου,
εξάλειψη διπλών αδειοδοτήσεων και επικαλύψεων,
βελτίωση της ποιότητας των μελετών μέσω θέσπισης προδιαγραφών ανά είδος έργου και κατηγορία μελέτης.

Παράλληλα, αναμορφώνεται πλήρως και ενδυναμώνεται η λειτουργία των περιβαλλοντικών ελέγχων. Με τον τρόπο αυτό το ΥΠΕΚΑ διασφαλίζει ότι η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων δεν μένει στη γραφειοκρατική διαδικασία της έγκρισης του φακέλου αλλά καθόλη τη διάρκεια της ζωής της εγκατάστασης.

Η κατάσταση σήμερα
Η περιβαλλοντική αδειοδότηση αποτελεί σήμερα την πλέον χρονοβόρα διαδικασία για την αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων. Ωστόσο, η ευρύτερη αίσθηση είναι ότι ο στόχος της περιβαλλοντικής προστασίας όχι μόνο δεν διασφαλίζεται, αλλά και στην πράξη καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος της της τήρησης των όρων και της νομοθεσίας. Ο σημερινός τρόπος αδειοδότησης είναι μελετητοκεντρικός και εστιάζει στη δημιουργία περίπλοκων διαδικασιών, με πληθώρα γνωμοδοτήσεων και υπογραφών προκειμένου να διαχέεται η ευθύνη και με σκοπό την τυπική μόνο «εξασφάλιση» της προστασίας του περιβάλλοντος πριν ακόμα λειτουργήσουν τα εξεταζόμενα έργα και δραστηριότητες. Η αυστηρότητα του κράτους εξαντλείται στον ex ante έλεγχο των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και παραβλέπει τον ex post έλεγχο, ο οποίος είναι και ο αποτελεσματικότερος τρόπος ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην χώρα μας σήμερα, το σύνολο των φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ξεπερνά τις 21.500 ανά έτος, εκ των οποίων περίπου 13.300 αξιολογούνται από τις Περιφέρειες (πρώην Νομαρχίες), περίπου 7.500 από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις (πρώην Περιφέρειες) και περίπου 650 από το ΥΠΕΚΑ. Αντίστοιχα (βλ. συνημμένο Πίνακα), στην Αυστρία, μία χώρα παρόμοιου μεγέθους με τη χώρα μας και η οποία αποτελεί πρότυπο σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος διεξάγονται κατά μέσο όρο μόλις 23 μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων ετησίως, ενώ στο Ην. Βασίλειο διεξάγονται κατά μέσο όρο 334.

Ο μεγαλύτερος αριθμός μελετών διεξάγεται στη Γαλλία, όπου κι εκεί ο μέσος όρος είναι 3.867 ετησίως, δηλ. περίπου 6 φορές μικρότερος από την Ελλάδα, παρότι η Γαλλία είναι 6 φορές μεγαλύτερη από την Ελλάδα σε πληθυσμό! Ακόμα πιο παραστατική εικόνα του προβλήματος μας δίνει η σύγκριση του ετήσιου αριθμού φακέλων περιβαλλοντικής αδειοδότησης ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στην Ελλάδα κατατίθενται 1.902 μελέτες/εκ. κατοίκων, στην Αυστρία 3, στο Ην. Βασίλειο 5 και στη Γαλλία, η οποία έχει τον υψηλότερο μέσο όρο από τις Ευρωπαϊκές χώρες, μόλις 60.


Ο μέσος χρόνος σήμερα στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης (προμελέτη και μελέτη) για τα έργα αρμοδιότητας ΥΠΕΚΑ ξεπερνά τους 20 μήνες, σε κάποιες συγκεκριμένες κατηγορίες έργων όπως τα έργα εξόρυξης ξεπερνά τα 3 χρόνια ενώ σε πολλές περιπτώσεις διαρκεί ακόμα περισσότερο. Ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε περίπου 10 μήνες.

Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ
Το νέο νομοθετικό πλαίσιο αναμένεται να καταστεί λειτουργικό εντός του Σεπτεμβρίου του 2011.

Οι ακόλουθες ρυθμίσεις θα οδηγήσουν άμεσα στον υποδεκαπλασιασμό των μελετών που διεξάγονται ετησίως (κάτω από 2.000 μελέτες):
· Απαλλαγή από τη διαδικασία των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων και δραστηριοτήτων που έχουν τοπικές μόνο επιπτώσεις στο περιβάλλον, όπως π.χ. μικρές ξενοδοχειακές μονάδες, βιοτεχνίες και βιομηχανίες χαμηλής όχλησης (επαγγελματικά εργαστήρια εντός πόλης, μικρά εργοστάσια σε βιομηχανικές περιοχές, μικρά ξενοδοχεία εντός σχεδίου πόλεως κλπ.). Με τη υφιστάμενη κατηγοριοποίηση έργων και δραστηριοτήτων, η ρύθμιση αυτή συνεπάγεται 13.300 φακέλους ετησίως Σε αντικατάσταση της διαδικασίας της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οι δραστηριότητες αυτές θα λαμβάνουν πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους, οι οποίοι χορηγούνται αυτόματα.
· Κατάργηση της υφιστάμενης υποκατηγορίας Β3, δηλ. προμελέτης για την κατατάξη των έργων (4.200 φάκελοι ετησίως).
· Κατάργηση της προμελέτης, η οποία πλέον καθίσταται προαιρετική, (περίπου 2.800 φάκελοι ετησίως).


Επιπρόσθετα, βασικές καινοτομίες που εισάγονται, μεταξύ άλλων, σε σχέση με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο είναι οι ακόλουθες:
· Μείωση των έργων και δραστηριοτήτων για τα οποία απαιτείται περιβαλλοντική αδειοδότηση (σήμερα η ελληνική νομοθεσία απαιτεί μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε πολύ περισσότερα είδη έργων και δραστηριοτήτων απ’ ότι προβλέπει η Ευρ. Οδηγία, όπως π.χ. αλυκές, φωτοβολταϊκά πάρκα, κατασκευή επίπλων, εκτυπωτικές δραστηριότητες, παραγωγή κρασιού, παραγωγή χυμών φρούτων και λαχανικών, σταθμούς διοδίων, χώροι στάθμευσης κλπ.).
· Ξεκάθαρη κατάταξη των έργων και δραστηριοτήτων σε κατηγορίες βαρύτητας επιπτώσεων στο περιβάλλον (A1, A2 και B) σύμφωνα με τα κριτήρια της σχετικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας. Π.χ. ένα ξενοδοχείο 200 κλινών εντός του σχεδίου πόλης κατατάσσεται στην κατηγορία Β και επομένως λαμβάνει πρότυπους περιβαλλοντικούς όρους χωρίς να απαιτείται διεξαγωγή μελέτης, ενώ αν το ίδιο ξενοδοχείο είναι σε εκτός σχεδίου περιοχή, κατατάσσεται στην υποκατηγορία Α2 και θα πρέπει να διεξάγει μελέτη.
· Κατάργηση των συνυπογραφών άλλων Υπουργών (διαδικασία που συνήθως διαρκεί 2-3 μήνες)
· Κατάργηση αλληλοεπικαλυπτόμενων αδειοδοτήσεων (όπως π.χ. η άδεια διάθεσης λυμάτων και οι άδειες διαχείρισης αποβλήτων κλπ.) που αποτελούν γραφειοκρατικά βαρίδια για τις επιχειρήσεις και δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν κρούσματα διαφθοράς. Οι άδειες αυτές ενσωματώνονται στην απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων.
· Σαφής καθορισμός του περιεχομένου των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά υποκατηγορία (Α1 ή Α2) και ανά ομάδα έργων/δραστηριοτήτων, όπως επίσης και του περιεχομένου των αποφάσεων έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα συντάσσονται σε τυποποιημένη βάση και ει δυνατόν υπό μορφή πινάκων και προεπιλεγμένων απαντήσεων (check list), ώστε να διασφαλιστεί η αρτιότητα τους.
· Δυνατότητα αξιολόγησης των μελετών από σώμα πιστοποιημένων αξιολογητών (ιδιωτών) επικουρικά των υπηρεσιών, οι οποίοι θα εισηγούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες το σχέδιο απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων. Θα επιλέγονται με σύστημα ηλεκτρονικής κλήρωσης. Το κόστος των υπηρεσιών τους καλύπτεται από ειδικό παράβολο που πληρώνει ο φορέας του έργου/δραστηριότητας.
· Διενέργεια ειδικής οικολογικής μελέτης για τα έργα και δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα σε περιοχές Natura και αυτοψία κατά την αδειοδότηση.
· Υποχρέωση σύνταξης της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων ανεξαρτήτως του αν έχουν γνωμοδοτήσει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς
· Ηλεκτρονική υποβολή της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Όλα τα στάδια της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης γίνονται ηλεκτρονικά και κάθε έργο ή δραστηριότητα λαμβάνει αυτόματα έναν μοναδικό χαρακτηριστικό αριθμό που καλείται Περιβαλλοντική Ταυτότητα, η οποία το συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια ζωής του και σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται όλες οι πληροφορίες που αφορούν τις περιβαλλοντικές «επιδόσεις» του έργου/δραστηριότητας (τυχόν επιβληθέντα πρόστιμα, διοικητικές κυρώσεις, εκθέσεις επιθεωρήσεων, μετρήσεις εκπομπών κλπ.). Το ηλεκτρονικό αυτό σύστημα θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο στο κοινό.
· Αύξηση στα 10 έτη της διάρκειας ισχύος των περιβαλλοντικών όρων (θα μπορεί να φθάνει τα 14 έτη υπό προϋποθέσεις)
· Συγκρότηση Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης το οποίο είναι γνωμοδοτικό όργανο προς τον Υπουργό ΠΕΚΑ για έργα που αδειοδοτούνται από το υπουργείο στην περίπτωση που λείπουν ουσιώδεις γνωμοδοτήσεις ή είναι αντικρουούμενες.

Απαιτούμενος χρόνος αδειοδότησης
Η αδειοδότηση των έργων κατηγορίας Α1 που αδειοδοτούνται από το ΥΠΕΚΑ θα ολοκληρώνεται σε 6 μήνες (που μπορεί να φθάσει τον 1 χρόνο σε περιπτώσεις ιδιαίτερα σύνθετων έργων), ενώ για τα τα έργα κατηγορίας Α2 που αδειοδοτούνται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση σε 4 μήνες.

Περιβαλλοντικοί έλεγχοι
Στο νέο πλαίσιο, ισχυροποιούνται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ενδυναμώνεται ο ρόλος της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ). Όλα τα έργα και δραστηριότητες θα υπόκεινται σε τακτικές και έκτακτες επιθεωρήσεις με αυτοψία, με βάση ετήσιο εθνικό πρόγραμμα επιθεωρήσεων και ελέγχων που εκπονεί η ΕΥΕΠ.

Θεσπίζεται υποχρεωτική διεξαγωγή τακτικών περιοδικών περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων με αυτοψία σε όλα τα έργα που υπόκεινται σε περιβαλλοντική αδειοδότηση και κατατάσσονται στις υποκατηγορίες Α1 και Α2 κατά τη λειτουργία των έργων και έλεγχο κατά τη φάση της κατασκευής σε συγκεκριμένες κατηγορίες έργων. Τα μεγάλα έργα υποδομών, όπως π.χ. οι αυτοκινητόδρομοι, θα ελέγχονται στη φάση της κατασκευής όπου εντοπίζονται οι σημαντικότερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενώ θα ελέγχονται στοχευμένα και κατά τη λειτουργία τους ως προς συγκεκριμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις (π.χ. το θόρυβο στην περίπτωση του αυτοκινητόδρομου). Οι βιομηχανικές δραστηριότητες θα ελέγχονται υποχρεωτικά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη λειτουργία τους.

Οι τακτικοί περιοδικοί έλεγχοι ανατίθενται σε ιδιώτες ελεγκτές οι οποίοι διενεργούν τις τακτικές περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις. Η επιλογή του εκάστοτε περιβαλλοντικού επιθεωρητή γίνεται με ηλεκτρονική κλήρωση. Ο φορέας του έργου υποχρεούται να καλύπτει το κόστος της περιβαλλοντικής επιθεώρησης.

ΠΗΓΗ: http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=362&sni[524]=1131&language=el-GR


Καλό Βράδυ. Όντως,συνάδελφε,βλέπουμε κάτι να προχωρά και με γοργούς ρυθμούς.Δεν νομίζω να είναι προς όφελος του περιβαλλονος....Μάλλον προς όφελος της ΄΄ Πράσινης Υπ...αναπτυξής ΄΄ το βλέπω να πήγαίνει....ΟΛΑ ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΝΑ ΕΡΕΥΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΛΕΤΟΥΝ.Τι είναι αυτό που άλλαξε δεν καταλάβάινω...Μωρέ,δεν θα μείνει τίποτε άχτιστο!!!!!!

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 20, 2011 1:13 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
Πύρινος εφιάλτης στα Ιωάννινα

Η μεγάλη πυρκαγιά, που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στα Ιωάννινα, συνεχίζει να μαίνεται μέχρι αυτή την ώρα.

Αργά χθες τη νύχτα, αναφέρθηκαν μέχρι και εκρήξεις στη χωματερή Δουρούτης, με αποτέλεσμα το έργο της κατάσβεσης να δυσχεραίνει ολοένα και πιο πολύ τους πυροσβέστες.

Μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής καταφθάνουν και από άλλους νομούς για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίσει το χωριό Κάτω Μαρμαρά, όπου έχουν επικεντρωθεί οι προσπάθειες των πυροσβεστών, καθώς το μέτωπο απειλεί και κατοικίες…

ΠΗΓΗ: http://www.prionokordela.gr/ellada/puri ... -iwannina/

Καίγεται η Ελλάδα και τα πασοκοκάναλα δεν βγάζουν κιχ...
Αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ που κάποιοι ψηφίσαν αλλά δεν πρόκειται να ξαναψηφίσουν!

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 3 από 4   [ 49 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum