Συνέντευξη με τον πρόεδρο της ΚΟΚ & ΔΑΖ Ανδρέα Κυπριανού
Υπόθεση όλων μας η αύξηση του θηράματος
ΠΡΟΤΑΞΗ
Από τις πιο δύσκολες η φετινή κυνηγετική περίοδος. Οι κυνηγοί προσδοκούν σε βελτίωση της κατάστασης με την εφαρμογή μέτρων για παροχή τροφής και νερού στην πανίδα, αλλά και για διαφοροποίηση του τρόπου απελευθέρωσης περδικιών και λαγών
Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου & Διατήρησης Άγριας Ζωής (ΚΟΚ & ΔΑΖ) αποτελεί μια από τις αρχαιότερες (ιδρύθηκε το 1952), μεγαλύτερες και μαζικότερες ομοσπονδίες στην Κύπρο και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, που έχουν να κάνουν με το κυνήγι, την άγρια ζωή και το περιβάλλον γενικότερα. Εκπροσωπεί στην Κύπρο και στο εξωτερικό τις 50 με 55 χιλιάδες Κύπριους κυνηγούς και προσπαθεί να προωθήσει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα του κυνηγίου. Μετά τις επώδυνες για τους κυνηγούς εμπειρίες της φετινής κυνηγετικής περιόδου, μια συνέντευξη με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Ανδρέα Κυπριανού, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Πώς είδατε τη φετινή κυνηγετική περίοδο για το επιδημητικό θήραμα;
Ήταν μία από τις πλέον δύσκολες, αφού, τόσο οι μειωμένοι αριθμοί περδικιών, όσο και οι πολύ ψηλές θερμοκρασίες που επεκράτησαν κατά τη διάρκεια του κυνηγιού, δεν επέτρεψαν ψηλά επίπεδα κάρπωσης. Η ανομβρία που έπληξε την πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, με αποκορύφωμα το 2008, η ανυπαρξία νερού και τροφής για το θήραμα μαζί με όλα τα άλλα δημιούργησαν κάποια νέα δεδομένα, τα οποία, αφού εξετάσθηκαν σε ευρύτατες και αλλεπάλληλες συνεδριάσεις όλων των εμπλεκομένων, οδήγησαν σε συγκεκριμένες αποφάσεις και ενέργειες, οι οποίες ευελπιστώ ότι θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη κυνηγετική χρονιά. Αναμένεται φέτος:
* Να σπαρθούν πέραν των 20 χιλιάδων σκαλών με δημητριακά (κριθάρι, βίκος, μπιζέλι, σιφονάρι), με την ευχή να υπάρξει ικανοποιητική βροχόπτωση και καρποφορία.
* Να τοποθετηθούν 1000 ντεπόζιτα νερού του ενός τόνου στην ύπαιθρο για ύδρευση του θηράματος.
* Να γίνει καταπολέμηση της αλεπούς, αλλά και πιο έντονη καταπολέμηση των κορακοειδών.
* Να απελευθερωθούν 150,000 χιλιάδες περδίκια σε διάφορες περιόδους και με διαφορετικό τρόπο.
* Να γίνει πιο έντονη πάταξη των φαινομένων λαθροθηρίας.
Η λαθροθηρία πόσο επηρεάζει στην αναπαραγωγή του ενδημικού θηράματος και κατά την άποψή σας τι ποσοστό (λαγών και περδικιών) στερεί από τους νομιμόφρονες κυνηγούς;
Λαθροθηρία υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντοτε, παρόλες τις προσπάθειες για περιορισμό της. Όπως γνωρίζετε, έχουμε πιέσει για τη δημιουργία του Ουλαμού της Αστυνομίας, αλλά και την ακόμα πιο έντονη δράση της Θηροφυλακής. Αποτελέσματα υπάρχουν και φαίνονται, όμως υπάρχουν ακόμα σοβαρά περιθώρια βελτίωσης του έργου της πάταξης. Θα έλεγα ότι ένα ποσοστό γύρω στο 30% της συνολικής παραγωγής χάνεται από διάφορους παράγοντες πριν την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου (λαθροθηρία, φυτοφάρμακα, επιβλαβή, ατυχήματα, φυσική φθορά κ.τ.λ.). Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς το ακριβές ποσοστό της λαθροθηρίας, αλλά σίγουρα είναι σημαντικό.
Ποιοι άλλοι παράγοντες συμβάλλουν αρνητικά στην ανάπτυξη του θηράματος;
Ο υπ' αριθμόν ένας αρνητικός παράγοντας είναι η ανεξέλεγκτη οικιστική ανάπτυξη και η καταστροφή βιοτόπων, στο βωμό του μπετόν. Στην Κύπρο ζούμε τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος από ποτέ. Ανάπτυξη νέων οικιστικών ζωνών, μεγάλα έργα υποδομής, μεμονωμένη κατοικία, γήπεδα γκολφ, αυτοκινητόδρομοι και αιολικά πάρκα (σ.σ. δεν έχουν κατασκευαστεί ακόμα, αλλά είναι στους σχεδιασμούς) καταστρέφουν ανεπιστρεπτί πανίδα και βιοτόπους. Άλλοι σοβαροί παράγοντες είναι τα επιβλαβή ζώα και πτηνά, με κύριο ένοχο την αλεπού, καθώς επίσης φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, χωματόδρομοι, ανομβρία, πυρκαγιές, λαθροθηρία, αστυφιλία, αλλαγή χρήσης της γης, μεγάλος αριθμός κυνηγών και κυνηγετικών σκύλων.
Η Υπηρεσία Θήρας και ο Ουλαμός Πάταξης της Λαθροθηρίας της Αστυνομίας συμβάλλουν, κατά τη γνώμη σας, θετικά στην πάταξη της λαθροθηρίας; Πιστεύετε ότι οι δυο αυτοί φορείς συνεργάζονται μεταξύ τους αποτελεσματικά; Πώς κρίνετε τη συνεργασία των δυο αυτών φορέων με τους οργανωμένους κυνηγούς (ΚΟΚ & ΔΑΖ, Επαρχιακές Επιτροπές, Κυνηγετικούς Συλλόγους);
Χωρίς αμφιβολία συμβάλλουν θετικά, γιατί χωρίς Θηροφυλακή θα φτάναμε στα επίπεδα της Ελλάδος, όπου το περδίκι και ο λαγός είναι στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Ο Ουλαμός της Αστυνομίας έχει πολύ θετική συνεισφορά και οι δυο αυτοί φορείς αναμένω ότι θα συνεργαστούν άψογα για να πατάξουν αποτελεσματικά τη λαθροθηρία. Η συνεργασία της Υπηρεσίας Θήρας, του Ουλαμού και της ΚΟΚ & ΔΑΖ θα πρέπει να είναι άψογη. Υπάρχουν, όμως, σοβαρά περιθώρια βελτίωσης των σχέσεων.
Ποια η συνεργασία της ΚΟΚ & ΔΑΖ με τις Επαρχιακές Επιτροπές και τους Κυνηγετικούς Συλλόγους;
Η συνεργασία της ΚΟΚ & ΔΑΖ με τους εταίρους της είναι άψογη. Προβλήματα που προκύπτουν κατά καιρούς, και είναι φυσικό να προκύπτουν, επιλύονται μέσα στα πλαίσια των συλλογικών οργάνων. Όλοι είμαστε εθελοντές και εργαζόμαστε με αγάπη και ζήλο για το καλώς νοούμενο συμφέρον του Κύπριου κυνηγού και του κυνηγίου στην Κύπρο.
Πόσοι είναι οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι και πόσοι Κύπριοι κυνηγοί είναι οργανωμένοι σήμερα στην ΚΟΚ & ΔΑΖ; Τι περιθώρια υπάρχουν να αυξηθούν;
Στόχος είναι όλοι οι κυνηγοί να ενταχθούν στους κόλπους της ομοσπονδίας μας. Μόνο έτσι θα υπάρχει ουσιαστική εθελοντική προσφορά που θα αναχαιτίσει τα προβλήματα που προαναφέραμε και θα δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο κυνηγετικό αύριο. Σήμερα η ΚΟΚ & ΔΑΖ αριθμεί περίπου 270 κυνηγετικούς συλλόγους παγκύπρια και πέραν των 20,000 κυνηγών - μελών. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως η ΚΟΚ & ΔΑΖ με 56 χρόνια ζωής (ιδρύθηκε το 1952) είναι η ασπίδα του κυνηγού ενάντια σε οποιεσδήποτε αντικυνηγετικές πολιτικές πιθανό να ήθελε να εφαρμόσει ή να προωθήσει ο οποιοσδήποτε.
Ποια η άποψή σας για τα εκτροφεία (λαγών και περδικιών), για τις απελευθερώσεις και πόσο αυτά τα μέτρα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των άγριων πληθυσμών;
Η εκτροφή και απελευθέρωση θηραμάτων για κυνηγετικούς σκοπούς είναι παγκόσμιο φαινόμενο και βοηθά τους θηραματικούς πληθυσμούς. Στη μικρή επικράτεια της Κύπρου, με τόσα προβλήματα που υπάρχουν, είναι επάναγκες να απελευθερώνεται θήραμα και πρέπει να αναπτυχθεί περισσότερο. Σημειώνουμε, όμως, ότι τίποτα δεν μπορεί να αναπληρώσει την άγρια, φυσική αναπαραγωγή, την οποία προσέχουμε ως κόρην οφθαλμού.
Πιστεύετε ότι οι κυνηγοί μας στην πλειοψηφία τους είναι "εκπαιδευμένοι", ενημερωμένοι και γνώστες του αντικειμένου; Τηρούν, έστω στην πλειοψηφία τους, τους γραπτούς και άγραφους νόμους του κυνηγίου;
Στην πλειοψηφία τους, ναι. Αλλά υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό ποσοστό που δεν έχει κατανοήσει το αθλητικό πνεύμα του κυνηγίου. Το κυνήγι είναι άθλημα, υγεία πνεύματος και σώματος. Δεν είναι "κρεατοσυλλογή", ούτε χώρος επίδειξης μαγκιάς. Γι' αυτό προσπαθούμε να οργανώσουμε τους κυνηγούς και να τους εμπλέξουμε στα έργα διαχείρισης, για να αντιληφθούν το πραγματικό νόημα του κυνηγίου. Να καταλάβουν την αξία της προσφοράς και όχι να θυμούνται το Σάββατο ότι θα πάνε κυνήγι την Κυριακή. Το έργο της ανάπτυξης δεν πρέπει να αφήνεται να το επιληφθούν κάποιοι άλλοι. Η ανάπτυξη του θηράματος χρειάζεται βοήθεια και στήριξη από όλους.
ΦΛΑΣΑΚΙ 1
Καταφέραμε πολλά
Είναι γνωστή η θέση και άποψή σας ότι με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Κύπριος κυνηγός, πέρα από υποχρεώσεις, έχει αποκτήσει και δικαιώματα. Ποια απ' αυτά τα δικαιώματα του κυνηγού, κατά την άποψή σας, "καταπατούνται" και πώς προγραμματίζετε να τα διεκδικήσετε;
Θεωρώ ότι ως ΚΟΚ & ΔΑΖ, μέσα από τη συμμετοχή μας στις διεθνείς οργανώσεις, τη FACE και το C.I.C., δίνουμε καθημερινά τη μάχη για τα δικαιώματα του Ευρωπαίου κυνηγού, αλλά και του Κύπριου συναδέλφου του. Σήμερα το κυνήγι αναγνωρίζεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως δραστηριότητα που συμβάλλει τα μέγιστα στην αειφόρο διαχείριση της πανίδας, αλλά και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και των βιοτόπων.
ΦΛΑΣΑΚΙ 2
Πολυσχιδής δράση
Πέρα από το κυνήγι και την άγρια ζωή, υπάρχουν και άλλοι τομείς προσφοράς και δράσης της ΚΟΚ & ΔΑΖ, κ. Κυπριανού;
Πάρα πολλοί. Φιλοπεριβαλλοντικοί, κοινωνικοί, πολιτιστικοί κ.ά. Τα μέλη της ΚΟΚ & ΔΑΖ δραστηριοποιούνται σε δενδροφυτεύσεις, στην οργάνωση τμημάτων πυρόσβεσης, στη διοργάνωση εκδηλώσεων διασκέδασης και αλληλογνωριμίας, όπως χοροεσπερίδες, προσφέρουν κοινοτικό και φιλοκοινωνικό έργο, βοήθειες σε άλλους οργανισμούς, καθώς και εθελοντική προσφορά σε πάρα πολλά κυβερνητικά προγράμματα. Η ΚΟΚ & ΔΑΖ συμμετέχει επίσης στην επιστημονική επιτροπή, στο συμβούλιο περιβάλλοντος, στη Δ.Ε. του Ταμείου Θήρας, αλλά και σε πολλούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς με λόγο και έργο.
ΓΡΑΦΕΙ ΚΩΣΤΑΣ ΣΑΒΒΑΣ
Κωδικός άρθρου: 848912
ΠΟΛΙΤΗΣ - 24/01/2009, Σελίδα: 78
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb ... rticles&-p