Αγαπητέ Γιώργο και η δική μου γνώμη είναι η ίδια με την δική σου.
Με αυτήν μεγάλωσα.
Εξάλλου ένα από τα καλύτερα βιβλία που έχω διαβάσει και μοναδικό γύρω από αυτό το θέμα, είναι το Κυνήγι του Λαγού του πατριώτη μου Μανούσου Χαλκιαδάκη. Ελπίζω να το έχετε διαβάσει γιατί πραγματικά αξίζει.
Όχι μόνο με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο η αναλυτική περιγραφή που κάνει για αυτήν την διαδρομή με τα τερτίπια του λαγού μέχρι το γιατάκι, αλλά με κάνει να νιώθω και την υποχρέωση να πω ένα ευχαριστώ, σε αυτόν που μοιράστηκε τις εμπειρίες του με όλους εμάς.
Όμως θα΄ θελα να δούμε αν υπάρχει κάτι αποδεδειγμένο. Είναι όντως έτσι ή απλά είναι ένας μύθος που βγαίνει από την δυσκολία ξεφωλιάσματος.
Αιτία που έγραψα αυτό το θέμα είναι η αμφισβήτηση για αυτά τα τερτίπια όπου διάβασα σε site γύρω από τον Λαγό, όπου δείτε τι περιγράφει :
Παράθεση:
<<Κάτι άλλο που έχω παρατηρήσει αρκετές φορές είναι η συμπεριφορά του λαγού όταν πάει στην φωλιά του αλλά και όταν βγαίνει το απόγευμα από αυτή. Οι παρατηρήσεις αυτές έχουν γίνει άνοιξη και καλοκαίρι. Βρίσκομαι να παρακολουθώ πρωί τους λαγούς να κατεβαίνουν από το πλάι πρός την λαγκαδιά για να καθίσουν μέσα στο πυκνό. Πότε με τα μάτια και πότε με τα κιάλια παρακολουθώ την συμπεριφορά τους η οποία δέν δείχνει καμιά ανησυχία, παρά μόνο παρατηρώ ότι περισσότερο στέκονται και παρακολουθούν και αφουγκράζονται το χώρο και πολύ λιγότερο η σχεδόν καθόλου δεν ασχολούνται με το να ανακατέψουν όπως λέμε τα ίχνη. Η παρακολούθηση κρατάει σχεδόν 2-2.5 ώρες δηλαδή από τις 5 το πρωί ως και τις 7.30. Ο λαγός ασχολείται με την παρακολούθηση του χώρου και με την φροντίδα του εαυτού του και κάθε λίγο προχωρεί και καμιά δεκαριά μέτρα. Στο τέλος είτε σε ευθεία γραμμή είτε με μικρά ζικ-ζακ πηγαίνει και μπαίνει μέσα σε κάποιο θάμνο. Σπάνια ξαναβγαίνει και ή αλλάζει θέση και πάει κάπου πιο πέρα ή ξαναμπαίνει μέσα. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχω δει λαγό να διαγράφει κύκλους να επανέρχεται στα βήματα του η να κάνει κάποιο μπέρδεμα. Απεναντίας αυτό το έχω δει μόνο από λαγούς που έφυγαν πριν ο σκύλος πλησιάσει και κάνουν διάφορα ανακατέματα προκειμένου να μπερδέψουν το σκύλο και μάλιστα δεν απομακρύνονται πολύ.
Επίσης έχω παρακολουθήσει λαγούς όταν σηκώνονται το απόγευμα, είτε να βγαίνουν από τη φωλιά τους και να σταματάνε ακίνητοι ως και 30 λεπτά και να παρατηρούν και στην συνέχεια να απομακρύνονται και άλλους να βγαίνουν με φόρα και με μεγάλα άλματα να απομακρύνονται από το σημείο της φωλιάς λες και βιάζονται να πάνε σε ραντεβού.
Περισσότερο πιστεύω ότι ο λαγός καλύπτεται από την ίδια την φύση και τα αρώματα της αλλά και από τις υψηλές θερμοκρασίες αλλά και το κρύο, παρά από τα κόλπα που εμείς νομίζουμε ότι αυτός κάνει. Δηλαδή τείνω να πιστεύω ότι ο λαγός δεν κάνει αυτά τα ψέματα που νομίζουμε αλλά η δυσκολία στο να τον βρει ο σκύλος έγκειται στο ότι μη γνωρίζοντας το σημείο που βρίσκεται αλλά μυρίζοντας τον εδώ και εκεί αναγκαστικά θα ψάχνει όλα τα πιθανά σημεία μπρος-πίσω δεξιά -αριστερά έως ότου καταφέρει να βρει την θέση του. Ακόμα αυτό το στηρίζω σε πολλές περιπτώσεις που το σκυλί ιχνηλατώντας το λαγό πλησιάζει στο σημείο που κάθεται και πολλές φορές δεν μπορεί να τον εντοπίσει αν και περνάει από πάνω του. Μια δεδομένη όμως στιγμή και εφόσον ο λαγός θα κάνει το λάθος να μετακινηθεί έστω και ελάχιστα τότε το σκυλί τον εντοπίζει και του επιτίθεται άμεσα.
Επίσης ποτέ δεν είμαστε βέβαιοι ότι ο λαγός που ο σκύλος μας σήκωσε είναι και αυτός που απαραίτητα είχε αφήσει την μυρωδιά που ο σκύλος μας έψαχνε. Δηλαδή πολλές φορές και ασφαλώς όταν υπάρχουν πολλοί λαγοί άλλον λαγό ιχνηλατεί και άλλον σηκώνει και αυτό διότι σε μια περιοχή που μπαίνουν 2-3-4 λαγοί και ο σκύλος ιχνηλάτησε έναν, δεν ξέρουμε αν δεν τον μπέρδεψε με τα ίχνη άλλου και στο τέλος κατέληξε αλλού. Ίσως αυτά τα μπερδέματα να είναι πιο πιθανά από τα κόλπα που λέμε ότι κάνει ένας λαγός. Βέβαια υπάρχουν σκυλιά ενήλικα που έχουν μεγάλη πείρα και ξεχωρίζουν τη μυρωδιά του κάθε λαγού, όπως υπάρχουν και σκυλιά που δεν αναγνωρίζουν τη μυρωδιά ενός λαγού την ίδια στιγμή που άλλα τον ψάχνουν ενώ αυτό δεν μπορεί καν να υποδείξει ότι εκεί υπάρχει λαγός.
Στο χιόνι τα πράγματα μοιάζουν διαφορετικά, εκεί θα δούμε λαγούς που πήγαν κάπου για να καθίσουν να επιστρέφουν τα ίδια βήματα πίσω και μετά να αλλάζουν πορεία και ξανά και ξανά μέχρι τελικά να καθίσουν κάπου, αλλά υπάρχουν και λαγοί οι οποίοι παίρνουν μια ευθεία πορεία ανακατεύονται με ίχνη άλλων και στο τέλος δεν ξέρεις ποιος πήγε πού. Γενικά πιστεύω αυτό που είπα και πριν ο λαγός απλός νοιάζεται περισσότερο για την ασφάλεια της θέσης του αλλά και για την δυνατότητα διαφυγής αλλά και έγκαιρης παρατήρησης που του προσφέρει αυτή η θέση παρά να μπερδέψει εμάς ή τους ιχνηλάτες μας για να μην βρούμε την θέση του. >>
Περιμένω λοιπόν να δω τις γνώμες των λαγοκυνηγών γύρω από αυτό το θέμα και αν υπάρχουν αντίστοιχες εμπειρίες, που να μπορούν να αποδείξουν ότι δεν κάνει αυτά τα μπερδέματα ο λαγός.
Στέλιος.