Ισχύουν και παρα ισχύουν μάλιστα
ΦΑΚΕΛΟΣ: Ζώνες διάβασης αποδημητικών Α Γιατί και πότε καθορίστηκαν οι ζώνες διάβασης αποδημητικών. Τι εξυπηρετούν και τι προβλήματα δημιουργούν σήμερα.
Η ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. μεταξύ άλλων σηματοδοτεί και την εναρμόνιση των εθνικών νόμων σε γενικές αρχές που θεσπίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Κανονισμοί και οι κοινοτικές Οδηγίες, θέτουν βασικές αρχές στις οποίες τα κράτη μέλη σταδιακά προσαρμόζουν (εναρμονίζουν) και το δικό τους νομικό καθεστώς. Βέβαια ενώ σε πολλά ζητήματα το ελληνικό κράτος «χρονοτριβεί» χαρακτηριστικά στην ψήφιση νόμων εναρμονισμένων με τις ευρωπαϊκές οδηγίες (π.χ. φορολογία στα αυτοκίνητα και αρκετά άλλα), ή σε άλλα τα εναρμονίζει μόνο ως προς τα σημεία που βολεύουν τους κρατούντες, στα ζητήματα κυνηγιού η θέσπιση κανόνων για την «προληπτική προστασία των θηρεύσιμων και εν γένει της πανίδας» εδώ και δεκαετίες παίρνει μετάλλιο! Η ιδιαιτερότητα των Ελλήνων κυνηγών να κυνηγούν σε «ελεύθερους κυνηγότοπους» έχει αντισταθμιστεί με πάρα πολλούς περιορισμούς και ιδιαιτερότητες στη ρύθμιση της θήρας. Το κυνήγι με γεράκι αδικαιολόγητα απαγορεύεται στη χώρα μας. Το κυνήγι με ραβδωτό όπλο ποτέ δεν επιτράπηκε, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Απαγορευόταν και συνεχίζει να απαγορεύεται η χρησιμοποίηση κραχτών, παγίδων, ομοιωμάτων, καρτεριών, και μηχανοκίνητων μέσων (συνηθισμένες «παραδοσιακές» κυνηγετικές τακτικές σε άλλες χώρες) , και πολλά άλλα… Ας να μην αναφερθούμε στις χήνες, ή στα άλλα υδρόβια είδη που ενώ επιτρέπεται το κυνήγι τους σε άλλες χώρες στην Ελλάδα κατ’ εξαίρεση προστατεύονται αυστηρώς… Και φυσικά ας μην αναφέρουμε ξανά εδώ όλα εκείνα που έπρεπε να γίνονται από τις κρατικές υπηρεσίες αλλά για άγνωστους λόγους δεν γίνονται, όπως: (έργα βελτίωσης βιοτόπων, εφαρμογή συστηματικής θηρευτικής πολιτικής, μελέτες για τα θηρεύσιμα, φύλαξη και προστασία των θηραματικών πληθυσμών, λειτουργία σύγχρονων και συνεργάσιμων υπηρεσιών διαχείρισης της άγριας πανίδας και των θηραμάτων με τις κυνηγετικές οργανώσεις κλπ).
http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1594ΦΑΚΕΛΟΣ: Ζώνες διάβασης αποδημητικών Β μέρος Της Γεωργίας Μελανίτου
Στο προηγούμενο τεύχος είχαμε αναφερθεί στο θέμα: «ζώνες θήρας τρυγονιών, ορτυκιών, περιστεροειδών κλπ» ή όπως αποκαλούνται εν τάχη από τους κυνηγούς, «ζώνες διάβασης αποδημητικών».
Τα προβλήματα που προκύπτουν από το υφιστάμενο καθεστώς των ζωνών, είναι λίγο πολύ γνωστά στον κυνηγετικό χώρο. Το απορίας άξιον όμως είναι ότι ενώ έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που το καθεστώς των ζωνών έχει παγιωθεί «σε συγκεκριμένη κατάσταση» (414985/29.11.85 κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΠΕΘΟ – ΥΠ.ΓΕ. –άρθρο 11) και δεν επιδέχεται αλλαγές, αρκετοί κυνηγοί ή ακόμα και εκπρόσωποι κυνηγετικών οργανώσεων δηλώνουν ενημερωμένοι. Όμως, ανεξάρτητα από το πόσο σωστά ή όχι γνωρίζουν αυτό το κεφάλαιο, τα αιτήματα των κυνηγών για αλλαγές ορίων, για κατάργηση ή για ίδρυση νέων ζωνών θήρας αποδημητικών πολλαπλασιάζονται…
Το παράδειγμα των πολλαπλών προσπαθειών για την ίδρυση ζώνης διάβασης στο Νομό Γρεβενών, προκύπτει από την σχετική αλληλογραφία που μας έχει παραχωρήσει ο τοπικός σύλλογος, ίσως να μην είναι το μόνο…
http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1626