Καλησπέρα και χρονιά πολλά.
Δημ. Χριστοδουλάκης έγραψε:
Καλημέρα σας φίλοι μου.
Ανέκαθεν έλεγα πως ο Μαθηματικός λογισμός πρέπει να γίνει βασικό μάθημα στα σχολεία και η μαθηματική λογική να διδάσκεται ως φιλοσοφική αντίληψη.
Mαθηματικος Λογισμος δεν θα μπορουσε να υπαρχει ως βασικό η δευτερεύων μάθημα στα σχολεια. Μονο στα Πανεπιστημια. Δεν είναι κατι ευκολο και σιγουρα κατι άλλο θελεις να πεις και λανθασμενα το ονομαζεις Μαθηματικο Λογισμο, ισως αυτό που θα ηθελες να μας αναφερεις είναι η Μαθηματικη σκεψη (Πυθαγορεια σχολη). Οσον αφορα την Μαθηματικη λογικη, μηπως σε εχει προλαβει ο Πλατωνας, ο Αριστοτελης (η μαθηματικη λογικη η οποια σχετιζεται και με την παλιότερη Τυπική Λογική στην φιλοσοφία, και σχετιζεται με τον Αρισυοτελη…) {…}
Δημ. Χριστοδουλάκης έγραψε:
Τα προβλήματα που θα είχαν λυθεί εάν λειτουργούσε στον εγκέφαλο όλων μας η μαθηματική λογική θα ήταν άπειρα.
Και αυτό να ίσχυε, δηλαδή, να λειτουργούσε στον εγκέφαλο ΟΛΩΝ μας η μαθηματική λογική, τα προβλήματα που θα είχαν λυθεί θα ήταν όντως άπειρα. Εξίσου άπειροι θα ήταν όμως και οι καινούργιοι προβληματισμοί.
Παράλληλα, μην ξεχνάς ότι πολλοί διανοητές έχουν μελετήσει την λογική, και οι διάφορες απόψεις σχετικά με την φύση της λογικής μπορεί να μην είναι συμβατές μεταξύ τους. Eπισης για δυο ανθρώπους 100% ευφυείς, ίδιας παιδείας και θρησκεύματος, ηλικίας και φύλλου, τρόπου σκέψης κ.τ.λ. (ακόμη και σε δίδυμα) το αποτέλεσμα κάποιας σκέψης και η λύση κάποιου προβλήματος θα ήταν πάντα διαφορετική.
Δημ. Χριστοδουλάκης έγραψε:
Πρώτα από όλα πριν βιαστούμε να αναζητήσουμε τη λύση των προβλημάτων μας, θα ψάχναμε να κατανοήσουμε τα ίδια τα πρόβλημα. Κατανοώντας το πρόβλημα, συνήθως κατανοούμε και τον τρόπο λύσης του.
Σωστα, αλλα να μην ξεχναμε ότι ο μεγας Αϊνστάιν ειχε πει «Τα προβλήματα ποτέ δεν μπορείς να τα λύσεις με τον τρόπο σκέψης που τα γέννησε.»
Δημ. Χριστοδουλάκης έγραψε:
Πάρτε για παράδειγμα αυτό το θέμα συζήτησης που με ενδιαφέρον παρακολουθούμε όλοι μας. Το ερώτημα είναι «εάν θα ήταν καλύτερο να έχουμε ένα ενιαίο ΟΚΑΔΕ ή πολλούς μικρούς».
Αν αναφέρεσαι στην ιδέα που έχω γράψει εγώ, όπως αναφέρθηκες ς και στο προηγούμενο mail σου, σου απαντώ και εσένα τα παρακάτω:
Δεν είπα ποτέ πολλούς μικρούς, αλλά αντί για έναν και μοναδικό τον ΟΚΑΔΕ Αθηνών, να γινόντουσαν (αφού βέβαια ξεπεραστούν τα εσωτερικά προβλήματα του υπάρχοντος Αθηναϊκού) δυο τοπικά παραρτήματα (Πελοπόννησος και Θεσσαλονίκη), υπο την αιγίδα και την εποπτεία του Αθηναϊκού. Με την βιβλιοθήκη του ο καθένας κτλ κτλ, τον κόσμο του, τις γιορτές του, τους αγώνες του, τις ιδέες του κτλ κτλ.
Δημ. Χριστοδουλάκης έγραψε:
Βάση της μαθηματικής λογικής, θα πρέπει να εξετάσουμε από πού προήλθε η ανάγκη να τεθεί ένα τέτοιο ερώτημα. Η απάντηση είναι προφανής: «Ο ΟΚΑΔΕ εφέτος, σχεδόν δε λειτούργησε προκαλώντας έτσι αρκετά προβλήματα στους αγώνες οπότε και σε πολλούς κυναγωγούς».
Βάση πάλι της μαθηματικής λογικής, το ερώτημα που θα έπρεπε να θέση ο καθένας θα ήταν : «εάν δεν είχαν ‘σκοτωθεί’ στον ΟΚΑΔΕ, θα είχαν γίνει οι αγώνες;»
Νομίζω πως η ιστορία του ΟΚΑΔΕ έχει αποδείξει πως οι αγώνες θα γίνονταν εάν δεν υπήρχαν τα εσωτερικά προβλήματα.
Εδώ θα συμφωνήσω απόλυτα.
Δημ. Χριστοδουλάκης έγραψε:
Ένα δεύτερο σημαντικό ερώτημα είναι : «όποτε ο ΟΚΑΔΕ λειτούργησε χωρίς εσωτερικά προβλήματα, τα αποτελέσματα για την πρόοδο της κυνοφιλίας στη χώρα μας σε ότι αφορά τους Αγγλικούς δείκτες ήταν θετικά ή αρνητικά;»
Νομίζω πως όλοι θα συμφωνήσουμε πως όταν ο ΟΚΑΔΕ λειτουργούσε χωρίς εσωτερικά προβλήματα, προσέφερε τεράστιο έργο.
Εδώ θα συμφωνήσω επίσης. Μόνο που θα πρέπει να συμπληρώσω ότι «εχθρός του καλού είναι το καλύτερο.»
Δημ. Χριστοδουλάκης έγραψε:
Από τους παραπάνω συλλογισμούς προκύπτει πως :
1. Όταν ο ΟΚΑΔΕ λειτουργεί δίχως εσωτερικά προβλήματα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμος.
2. Όταν σημαντικά εσωτερικά προβλήματα βασανίζουν τον όμιλο, τότε δε μπορεί να λειτουργήσει.
Βάση των παραπάνω συμπερασμάτων, και της κοινής λογικής, προκύπτει ότι το πρόβλημα για τις αγγλικές φυλές, δεν είναι η διάσπαση ή μη του ΟΚΑΔΕ αλλά η χωρίς προβλήματα λειτουργία του. Η εξασφάλιση δηλαδή, της άνευ προβλημάτων λειτουργία του ομίλου.
Τα πράγματα είναι απλά και ξεκάθαρα. Όσοι τα αγνοούν, το κάνουν σκόπιμα και αυτό είναι επικίνδυνο.
ΚΑΝΕΝΑΣ δεν είπε να μην λειτουργήσει ο όμιλος όπως τον γνωρίζαμε. Απλά, όταν έρθει η ώρα, να τον βελτιώναμε λίγο.
Δημ. Χριστοδουλάκης έγραψε:
Εγώ ποτέ μου δεν ήμουν μέλος του ΟΚΑΔΕ, ποτέ δεν γνώρισα ή μίλησα από κοντά με κάποιο μέλος του Δ.Σ., τωρινό ή παλαιότερο. Βλέπω όμως ότι σήμερα όσο ποτέ έχει την ανάγκη στήριξης από όλους μας και σε αυτό το κάλεσμα θα ανταποκριθώ.
Δημήτρης