Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 4   [ 47 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Κρητικός Ιχνηλάτης ή Κρητικό Λαγωνικό ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 12, 2007 5:21 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 11, 2007 10:51 am
Δημοσιεύσεις: 66
Παράθεση:

Το όμορφο αυτό παραμύθι (γιατί με παραμύθι μοιάζει) του Κρητικού Ιχνηλάτη, δεν είναι μια πρόσφατη ιστορία, ούτε είναι μια τωρινή επινόηση κάποιων κυνοφίλων. Ξεκινά από πολύ παλιά, σκεφτείτε αυτό που γράφει ο Οβίδιος «ότι δεν εννοείτο αγέλη κυνηγετικών σκύλων χωρίς ένα καλό Κρητικό σκυλί». Η τύχη να έχει κάποιος στην αγέλη του ένα καλό Κρητικό σκυλί ήταν μεγάλη υπόθεση. Άρα μπορώ να συμπεράνω (κάπως αυθαίρετα) ότι η εύρεση ενός τέτοιου σκύλου θα ήταν σχετικά δύσκολη και τότε. Ακούγεται λογικό αν σκεφτούμε την δυσκολία στο να βρεις και να μεταφέρεις στην Ηπειρωτική Ελλάδα ένα άξιο κυνηγόσκυλο. Επίσης φαίνεται λογικός ο θαυμασμός για τα Κρητικά σκυλιά, εφόσον εκείνη τη εποχή ήταν από τα πιο γνωστά σκυλιά όχι μόνο στην Ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και γενικότερα στην Μεσόγειο εξαιτίας των εμπορικών δραστηριοτήτων των Κρητών.

Άρα η αναζήτηση του Κρητικού σκύλου (ιχνηλάτη) υπήρχε και τότε, γιατί πώς αλλιώς θα αποτελούσαν αντικείμενο εμπορικών συναλλαγών αν δεν είχαν μεγάλη αξία και αν αυτή δεν ήταν διαδεδομένη. Αυτό ίσως να εξηγεί και την μυστικότητα που υπήρχε και υπάρχει γύρω από την ύπαρξη του. «Ποιός έχει ένα θησαυρό και λέει πού τον κρύβει». Βρισκόμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα ικανό κυνηγόσκυλο το οποίο όλοι το θέλουν για την κυνηγετική του δεινότητα. Για λόγους λατρευτικούς δεν φαίνεται να το ζητούσαν άρα δεν ευσταθεί η θεωρία, εφόσον οι Κρήτες δεν λάτρευαν το σκυλί ούτε ως θεότητα αλλά ούτε φαίνεται να του είχαν αποδώσει υπερφυσικές ιδιότητες. Το σίγουρο είναι ότι του απέδιδαν τιμές και το έθαβαν μαζί με τα αγαπημένα λατρευτικά τους αντικείμενα, πιστεύοντας ότι κάποια στιγμή η μάνα Γη θα το αποδώσει και πάλι στους ανθρώπους.

Πηγή http://www.kritikosichnilatis.gr/index.html


Κρητικός Ιχνηλάτης ή Κρητικό Λαγωνικό ?

Η διαμάχη μεταξύ ΟΦΚΙ και ΚΟΕ
Οι μεν θέλουν να τον λένε Κρητικό Ιχνηλάτη, οι δε Κρητικό Λαγωνικό.
Διάφορες εξηγήσεις και μελέτες, βρίσκονται ήδη σε κάποιες ιστοσελίδες.
Το FCI θα μας πει αργότερα σε ποια ομάδα θα τον κατατάξη, αφού δει το θέμα και κάποια σκυλιά στο τέλος του Απρίλη, στην Κρήτη με τον ΚΟΕ.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το μπερδεύουν.
Έχοντας κυνηγήσει με λίγα, αλλά καταπληκτικά τέτοια σκυλιά, για μένα το ίδιο θα κυνηγάνε όπως και να τα λένε, για αυτούς μάλλον κάτι θα αλλάζει. Αλήθεια έχω την περιέργεια να μάθω τι είναι αυτό.
Περιμένω τις τοποθετήσεις σας, περισσότερο από τους συμπατριώτες μου Κρητικούς κυνηγούς, και ειδικά
από τον συγγραφέα του βιβλίου <<Το Κυνήγι του Λαγού >> Μανούσου Χαλκιαδάκη http://www.lagokinigi.gr/ όπου στο καταπληκτικό αυτό Ευαγγέλιο, έχει αφιέρωμα ένα μεγάλο μέρος για τον Κρητικό Ιχνηλάτη.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 19, 2007 1:07 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5520
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Προσωπικά εγώ δεν είμαι ο κατάλληλος άνθρωπος από άποψη γνώσεων για να πω ποιος έχει δίκιο η άδικο !
Αλλά με ενοχλεί αυτό που γίνεται πραγματικά , να τρώμε τις σάρκες μας για μια τόση παλιά και όμορφη φυλή και αντί να κοιτάξουμε να την προωθήσουμε όσο γίνεται καλύτερα προς τους έλληνες κυνηγούς αλλά και προς τους ξένους .
Εγώ πάντως μεταξύ του έλληνα ιχνηλάτη και του Κρητικού , κρητικούς θα έπαιρνα για το κυνήγι του λαγού μου αρέσουν πάρα πολύ πραγματικά !
Και θεωρώ αν αντέχουν στα βουνά της Κρήτης με τις εκεί θερμοκρασίες η υπόλοιπη Ελλάδα θα τους είναι παιχνίδι !


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Απρ 25, 2007 11:41 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 10:25 pm
Δημοσιεύσεις: 55
Και εγώ συμφωνώ ότι είναι κρίμα να υπάρχει τέτοια διένεξη για μία τόσο όμορφη ελληνική φυλή και τόσο αρχαία ! :(


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 10, 2007 11:13 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Πάντως έτυχε να δω ένα κυνήγι με δύο τέτοια σκυλιά και μπορώ να πω με ενθουσίασαν πραγματικά !
Δούλευαν κοντινά και οι δύο κυνηγοί πήγαιναν από κοντά στα 30-50 μέτρα ,.
Δεν γάβγιζαν ιδιαίτερα και ο ρυθμός τους ήταν σχετικά αργός , αλλά η έρευνα για μυρωδιές και ντορό ήταν λεπτομερής και μερικές φορές επαναλαμβανόταν σε κάποια σημεία που ίσως είχαν υποψίες ντορού .
Αν κάποιος γνωρίζει ότι έτσι είναι η ερευνά τους κοντινή η είναι απλός προτίμηση άρα μάθηση από τους συγκεκριμένους λαγοκυνηγούς ?
:o


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 11, 2007 9:20 am 

Εγγραφή: Δευτ Απρ 02, 2007 1:03 pm
Δημοσιεύσεις: 171
Τοποθεσία: Λαμία
Δεν μπορώ να έχω προσωπική άποψη για το ποιά ονομασία πρέπει να έχει και σε ποια κατηγορία να καταταχθεί...
Έχοντας όμως συγγενείς και φίλους Κρητικούς , μπορώ να μεταφέρω την αγανάκτησή τους και την οργή τους , για την υπόθεση αυτή...
Για τους Κρητικούς ο σκύλος αυτός είναι Ιχνηλάτης και μέρος της παράδοσής τους και της ταυτότητάς τους...
Και γνωρίζετε πόσο προσκολλημένοι στις παραδόσεις είναι οι Κρητικοί.... και δικαίως κατά την άποψή μου.
Το επιχείρημά τους: Δεν μπορεί να αλλάξει χαρακτήρα και όνομα ένας σκύλος που δουλεύει δίπλα στον άνθρωπο 4000 χρόνια ...
Και αναφέρουν ως παράδειγμα το Τσιρνέκο της Αίτνας που δουλεύει με παρόμοιο τρόπο, έχει ομοιότητες και στον σωματότυπό του με τον Κρητικό Ιχνηλάτη και έχει καταταχθεί ως Ιχνηλάτης...
Χωρίς να γνωρίζω πολλά για τη φυλή αυτή, οφείλω να ομολογήσω ότι τα επιχειρήματά τους με έπεισαν και στο κάτω-κάτω δικαίωμά τους είναι (και παράδοση χιλιετιών) να το ονομάζουν και να το θεωρούν Ιχνηλάτη.....


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 11, 2007 1:03 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5520
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εδώ υπάρχουν τα πάντα για τον Κρητικό σκύλο , όταν λέμε τα πάντα εννοούμαι τα πάντα !


http://www.kritikosichnilatis.gr/index.html

Παράθεση:
ΠΩΣ ΚΥΝΗΓΑ Ο ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ

Ο Κρητικός Ιχνηλάτης είναι μια πρωτόγονη φυλή με μορφολογία λαγωνικοειδή, ο οποίος έχει διατηρήση όχι μόνο τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του αλλά και τον χαρακτήρα και την τακτική στο κυνήγι. Αναμφίβολα μιλάμε για έναν ιχνηλάτη, και αυτό δέν προκείπτει μόνο από την σημερινή του, κατά τα άλλα εξελιγμένη μορφή, αλλά και από τις μαρτυρίες των αρχαιολογικών ευρημάτων τα οποία τον δείχνουν να κυνηγά τον Αίγαγρο, αλλά και από την προτροπή του Ξενοφώντα για την χρήση του στο κυνήγι του αγριόχοιρου. Βέβαια το ζήτημα είναι για το πώς κυνηγά σήμερα ο Κρητικός Ιχνηλάτης. Ποιά είναι η τακτική του, ποιές οι δυνατότητες του και ποιά θα πρέπει να είναι η καταλληλότερη χρήση του στην εποχή μας. Αυτά τα ερωτήματα έρχονται αναπόφευκτα εφόσον μιλάμε για μιά νέα ουσιαστικά φυλή της οποίας την τακτική δέν γνωρίζουμε αλλά και επιπλέον όλοι γνωρίζουμε τις σημερινές φυλές ιχνηλατών οι οποίες έχουν φτιαχτεί "κατά παραγγελία" εκτός του Ελληνικού Ιχνηλάτη και οι οποίες λίγο πολύ έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά στην εργασία τους και μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς γίνεται ένα σκυλί με μορφολογία που δέν έχει σχέση με αυτή των γνωστών ιχνηλατών, να ιχνηλατεί.

Ο Κρητικός Ιχνηλάτης είναι μια φυλή σκύλου που, κατά την άποψη μου, θα πρέπει να ήταν ιχνηλάτης ώς προς την εργασία και στην αρχαιότητα και το λέω αυτό διότι δέν μπορώ να φανταστώ ότι οι αρχαίοι Κρήτες θα χρησιμοποιούσαν με επιτυχία ένα αμιγή λαγωνικό (δρόμωνα) σκύλο στην Κρήτη, για να θηρεύσουν άραγε τί; Η Κρήτη είναι κακοτράχαλη και ασφαλώς ήταν και τότε. Άρα θεωρώ απολύτως λογική την επισήμανση του Δρ. Στ. Μπασουράκου για το ότι οι εισαγωγές σκύλων μπορεί να περιελάμβαναν Λαγωνικούς σκύλους αλλά και πρωτόγονους λαγωνικούς μικρομετριόσωμους και ίσως αυτοί οι δυό σκύλοι να έδωσαν τον σημερινό τύπο του Κρητικού Ιχνηλάτη.

Το βέβαιο είναι ότι μετά από 4 χιλιάδες και πλέον χρόνια ο Κρητικός Ιχνηλάτης έχει προσαρμοστεί πλήρως στις συνθήκες της Κρήτης και αυτό κατά την άποψη μου είναι αυτό που τον έφερε μέχρι τις μέρες μας. Η χρήση του στο κυνήγι αποδείχτηκε αποτελεσματική και τον έκανε αχώριστο σύντροφο όχι μόνο των κυνηγών αλλά όλων των Κρητών ακόμα και των γυναικών οι οποίες όταν πήγαιναν στα χωράφια πάντα τον είχαν μαζί τους και ώς σύντροφο-φύλακα αλλά και για τις κυνηγετικές του αρετές. Μπορούσε πάντα να παρέχει στους ιδιοκτήτες του τροφή από θηράματα τα οποία έβρισκε και πολλές φορές συλλάμβανε μόνος του. Δέν είναι λίγες οι αναφορές σκύλων οι οποίοι πήγαιναν στο βουνό μόνοι τους και επέστρεφαν στο σπίτι με το λαγό στο στόμα για να τον παραδώσουν στον ιδιοκτήτη τους. Αυτές οι αναφορές έχουν δώσει την λανθασμένη εντύπωση στους νεότερους να τον θεωρούν Λαγωνικό εφόσον μπορούσε να συλλαμβάνει τους λαγούς, αγνοώντας όμως ότι, ο λαγός μπορεί να συλληφθεί λόγω του δύσβατου της Κρήτης αλλά πρώτα θα πρέπει να ξεφωλιαστεί και αυτό προϋποθέτει μόνο ιχνηλασία.

Επίσης η διατήρηση του μέχρι και σήμερα από τους κτηνοτρόφους αλλά και τους χωρικούς των απομονομένων περιοχών της Κρήτης συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να διατηρηθεί αυτή η φυλή μέχρι τις μέρες μας. Και εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι κτηνοτρόφοι που τον διατηρούσαν και τον διατηρούν δέν το κάνουν για λόγους ποιμενικούς αλλά για λόγους κυνηγετικούς και για λόγους φύλαξης. Η τάση του να προστατεύει το χώρο του και τα υπάρχοντα του ιδιοκτήτη του τον έκαναν απαραίτητο στους κτηνοτρόφους τους οποίους με τα επίμονα γαυγίσματα του ειδοποιούσε οποιαδήποτε ώρα του εικοσιτετραώρου για την παρουσία παρείσακτων αλλά και τυχόν κλεφτών. Ακόμα τα σκυλιά από τους κτηνοτρόφους ήταν και είναι τα καλύτερα κυνηγόσκυλα των οποίων η πώληση έφερνε επιπλέον έσοδα στους κτηνοτρόφους αλλά και γνωριμίες με άνθρωπους των πόλεων σε αυτούς χρήσιμους. Αυτή η τακτική (της εκτροφής και πώλησης για λόγους κυνηγετικούς σε κυνηγούς εύπορους) συνεχίζει και σήμερα με αποτέλεσμα ένας καλός Κρητικός Ιχνηλάτης να φτάνει μέχρι και τα 5-7 χιλιάδες Ευρώ. Είναι όμως ακόμα ένα κίνητρο σοβαρό για τους κτηνοτρόφους οι οποίοι συνεχίζουν να διατηρούν για τον λόγο αυτό δεκάδες σκυλιών. Αυτό είναι άλλο ένα στοιχείο για τις κυνηγετικές αρετές του σκύλου μας.

Πώς όμως ο Κρητικός Ιχνηλάτης συμπεριφέρεται στο κυνήγι. Οι τρόποι κυνηγιού είναι δύο. Ο πρώτος ονομάζεται "Ανεμιστός" και ο σκύλος που λειτουργεί έτσι λέμε ότι πάει "ανεμιστά". Ο δεύτερος είναι η ιχνηλασία.

Η τακτική του κυνηγιού με τον άνεμο "ενεμιστά" γίνεται από όλα τα σκυλιά και οφείλεται στην προσαρμογή του σκύλου μας στο ξηροθερμικό περιβάλον που αναγκάστηκε να ζήσει. Ουσιαστικά είναι η ανάγκη ενός ιχνηλάτη που γνωρίζει ότι υπάρχουν θηράματα μέσα στα πυκνά αλλά δέν μπορεί να τα ιχνηλατίση εξαιτίας της έλλειψης ιχνών πάνω στην ξερή πέτρα και εξαιτίας των μονίμως υψηλών θερμοκρασιών. Αυτή την τακτική υπάρχουν πολλά σκυλιά τα οποία την εφαρμόζουν (εφόσον έχουν μάθει με αυτή) καθ' όλη την διάρκεια της ζωής τους. Άλλα την χρησιμοποιούν μόνο όταν κατά την διάρκεια της ιχνηλασίας, χάσουν τα ίχνη του θηράματος. Είτε έτσι είτε αλλιώς ο σκύλος χρησιμοποιεί την όσφρηση του μυρίζοντας στον αέρα και κοντά στα σημεία που υποθέτει ότι μπορεί να βρίσκεται ο λαγός προκειμένου να τον εντοπίσει από τα υπολείματα της οσμής που ο λαγός θα αφήσει εκείνη την στιγμή αν κάνει την παραμικρή κίνηση μέσα στο θάμνο που βρίσκεται κρυμμένος. Αυτή είναι μια θεαματική τακτική η οποία επιτρέπει στον κυνηγό αλλά και στο σκύλο να κυνηγά το καταμεσήμερο ή το απόγευμα και να έχει επιτυχίες.

Στον παρακάτω σύνδεσμο μας περιγράφετε πως κυνηγά όλο το άρθρο !


http://www.kritikosichnilatis.gr/aqkinigetikitaktiki.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 11, 2007 2:16 pm 
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Απρ 02, 2007 10:59 am
Δημοσιεύσεις: 516
Πάρα πολύ καλή σελίδα για τον Κρητικό ιχνηλάτη , σχεδόν έχει τα πάντα , μπράβο στον κατασκευαστή αν και τα χρώματα σχέδια είναι λίγο βαριά , βέβαια μάλλον θέλησε να μοιάσουν στα σχέδια της Μυκηναϊκής εποχής !
Από πληροφόρηση είναι πάρα πολύ καλό όμως , μπράβο !


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 11, 2007 10:20 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 11, 2007 10:51 am
Δημοσιεύσεις: 66
Το 1980 νεαρός τότε ξεκινώντας το κυνήγι του λαγού, ρώτησα τον κυνηγό θείο μου, πιο σκυλί να αποκτήσω.
Αφού μου μίλησε για τον Καψάλη, ένα σκυλί του παππού μου, όπου στα δύσκολα χρόνια της κατοχής, έκανε να μην λείπει ποτέ ο λαγός από το σπίτι, αφού όχι μόνο τον έπιανε αλλά τον πήγαινε στο σπίτι και μάλιστα χωρίς να αφήνει στον δρόμο κανέναν να του τον πάρει από το στόμα,
μου πρότεινε να βρω ένα όμοιο, από ένα βοσκό ή κυνηγό με κουλουριαστεί ουρά, δακτυλίδι μέση κτλ.
Η αναζήτηση ξεκίνησε, και δεν σταμάτησε μέχρι σήμερα.
Όλα αυτά τα χρόνια έχουν περάσει από τα χέρια μου, δύο τρία καλά τέτοια σκυλιά, από τα τόσα πολλά που προσπάθησα να εκπαιδεύσω. ( ίσως βέβαια δεν είμαι και τόσο καλός κυνηγός – εκπαιδευτής )
Και αυτό όχι μόνο σε μένα αλλά και στους περισσότερους κυνηγούς που ξέρω.
Ο άλλος θείος μου μανιώδης λαγοκυνηγός και βοσκός μου είχε πει. << Στα 40 χρόνια που κυνηγάω έχω δει 4-5 τέλεια σκυλιά μόνο>>
Εκείνα τα χρόνια τα κουτάβια τα εκπαίδευε η μάνα τους, όπου ήταν ελεύθερη και τα έπαιρνε μαζί τις όλα στο κυνήγι, αφού κυνηγούσαν περισσότερο για το φαγητό τους, χωρίς να τα ακολουθεί κυνηγός. Από αυτά τα κουτάβια διάλεγαν και κρατούσαν ένα αν τύχαινε και γινόταν καλό.

Τα τελευταία χρόνια η δυσκολία στην εύκολη εκμάθηση, οι απαιτήσεις για περισσότερη ώρα κυνήγι, για μεγαλύτερα νούμερα, έκανε αναγκαία την αναζήτηση καθαρόαιμων φυλών. Δοκιμάσαμε σχεδόν όλες τις ράτσες.
Άλλοι τις απόρριψαν αμέσως, άλλοι αργότερα.
Μερικοί συνεχίζουν να κυνηγούν με τις νέες ράτσες, αλλά και αυτοί σήμερα αν τους πεις για ένα κρητικό καλό σκυλί δεν θα πουν όχι.

Τον τρόπο κυνηγίου του τον περιγράφουν αρκετοί, αλλά φαίνεται και στην καταπληκτική Βιντεοκασέτα αφιέρωμα στον Κρητικό Ιχνηλάτη του Χριστογιάννη.
Όλοι πάντως περιγράφουν ένα πανομοιότυπο τρόπο κυνηγίου, που ελάχιστα ξεφεύγει από σκυλί σε σκυλί.
Σαν απλός κυνηγός μπορώ όχι μόνο να βεβαιώσω ότι κυνηγά (όσα σκυλιά κυνηγάνε) με αυτόν τον τρόπο που φαίνεται και περιγράφεται, αλλά και ακόμα καλύτερα.

Και ερχόμαστε σήμερα, όπου μετά την αναγνώριση από Τον Αείμνηστο Μπασουράκο το 94, εμφανίζονται εκατοντάδες <<καθαρόαιμα>> σκυλιά από εμπόρους, που μοναδικό σκοπό για μένα έχουν το κέρδος και όχι την διάσωση της φυλής.
Και αυτό το λέω γιατί εις γνώση τους πουλάνε κουτάβια, όπου το μόνο που μπορεί να γίνει είναι, να μάθουν να κυνηγάνε καλά δύο από τα εκατό.
Αυτό είναι το εύκολο κέρδος.

Αν θέλουν να διασώσουν την ράτσα ας κρατήσουν αυτοί λοιπόν τα κουτάβια, ας τα κάνουν καλά κυνηγόσκυλα και ας πουλήσουν μόνο εκείνα που θα βγουν άριστα σε ακριβότερη τιμή, για να καλύψουν την όποια οικονομική διαφορά.
Ή ας δίνουν εγγύηση επιστροφής των χρημάτων στους αγοραστές τους,
ή ας τα αλλάζουν δύο- τρεις φορές ή όσες χρειαστεί, μέχρι να βρεθεί το κουτάβι που θα κυνηγά.
Και τι λένε όταν δεν μάθει ένα κουτάβι να κυνηγά?
Ότι δεν ήταν καλός ο κυνηγός να το εκπαιδεύσει και να αναδείξει τις κυνηγετικές ικανότητες που μπορεί να τύχει να κρύβονται σε αυτό το κουτάβι.?
Ή ότι είναι το μοναδικό κουτάβι που δεν κυνήγησε από όλη την γέννα?
Ενώ στην πραγματικότητα από όλη την γέννα έμαθε να κυνηγά ένα ή και κανένα.

Μήπως έτσι γίνεται δυσφήμηση του προϊόντος, γιατί εδώ μιλάμε για καθαρή εμπορική δραστηριότητα, διαφήμιση, ζήτηση προϊόντος, πώληση και αγορά. Με την διαφορά ότι τα ελαττωματικά προϊόντα εδώ, δεν επιστρέφονται!

Όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά κάποιοι άλλαξαν και το όνομα του προϊόντος, από ιχνηλάτης σε λαγωνικό μην τυχόν και χάσουν τον αγοραστή, που ίσως νομίσει ότι δεν έχουν τα καθαρόαιμα. ( αγοραστή κυρίως εκτός Κρήτης, γιατί εδώ δόξα τον Θεό πιστεύω ότι ξέρουμε όλοι τι γίνεται)
Αφού ο επίσημος οργανισμός τα ονομάζει λαγωνικά αυτοί θα πρέπει να έχουν λαγωνικά, οπότε έτσι αυτά θα είναι πιο καθαρόαιμα, άρα θα κυνηγάνε καλύτερα.

Ας κάνουν πρώτα σκυλιά να κυνηγάνε καλά και να δίνουν καλούς απογόνους και μετά ας τα πουλάνε κιόλας.

Εξαίρεση αποτελούν λίγοι ρομαντικοί, όπως ο Κύριος Βαβουράκης σημερινός πρόεδρος του ΟΦΚΙ όπου γύρω στο 1990 τον συνάντησα με ένα τέτοιο μαύρο σκυλί, σε μια έκθεση στο Μαρούσι (χωρίς να συμμετέχει), ανάμεσα στα καθαρόαιμα της εποχής setter, pointer, Γιούρα, Segugi κτλ. να προσπαθεί να δείξει στον κόσμο ότι υπάρχει αυτό το ωραίο κρητικό σκυλί.
Διέκρινα από τότε την αγάπη του και το πάθος του για την ανάδειξη αυτού του υπέροχου σκυλιού.

Δεν αμφιβάλει λοιπόν κανείς, ότι για την Κρήτη τα καλύτερα σκυλιά είναι τα κρητικά, όπου όμως είναι ελάχιστα αυτά που μπορεί να γίνουν καλά.

Πάντως εγώ σήμερα κυνηγάω συμπτωματικά με Posavski και κατά καιρούς προσπαθώ να εκπαιδεύσω και κάνα κρητικό.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 15, 2007 7:53 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5520
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Και ερχόμαστε σήμερα, όπου μετά την αναγνώριση από Τον Αείμνηστο Μπασουράκο το 94, εμφανίζονται εκατοντάδες <<καθαρόαιμα>> σκυλιά από εμπόρους, που μοναδικό σκοπό για μένα έχουν το κέρδος και όχι την διάσωση της φυλής.
Και αυτό το λέω γιατί εις γνώση τους πουλάνε κουτάβια, όπου το μόνο που μπορεί να γίνει είναι, να μάθουν να κυνηγάνε καλά δύο από τα εκατό.
Αυτό είναι το εύκολο κέρδος.

Αν θέλουν να διασώσουν την ράτσα ας κρατήσουν αυτοί λοιπόν τα κουτάβια, ας τα κάνουν καλά κυνηγόσκυλα και ας πουλήσουν μόνο εκείνα που θα βγουν άριστα σε ακριβότερη τιμή, για να καλύψουν την όποια οικονομική διαφορά.
Ή ας δίνουν εγγύηση επιστροφής των χρημάτων στους αγοραστές τους,
ή ας τα αλλάζουν δύο- τρεις φορές ή όσες χρειαστεί, μέχρι να βρεθεί το κουτάβι που θα κυνηγά.
Και τι λένε όταν δεν μάθει ένα κουτάβι να κυνηγά?
Ότι δεν ήταν καλός ο κυνηγός να το εκπαιδεύσει και να αναδείξει τις κυνηγετικές ικανότητες που μπορεί να τύχει να κρύβονται σε αυτό το κουτάβι.?
Ή ότι είναι το μοναδικό κουτάβι που δεν κυνήγησε από όλη την γέννα?
Ενώ στην πραγματικότητα από όλη την γέννα έμαθε να κυνηγά ένα ή και κανένα.

Μήπως έτσι γίνεται δυσφήμηση του προϊόντος, γιατί εδώ μιλάμε για καθαρή εμπορική δραστηριότητα, διαφήμιση, ζήτηση προϊόντος, πώληση και αγορά. Με την διαφορά ότι τα ελαττωματικά προϊόντα εδώ, δεν επιστρέφονται!

Όχι μόνο δεν το κάνουν, αλλά κάποιοι άλλαξαν και το όνομα του προϊόντος, από ιχνηλάτης σε λαγωνικό μην τυχόν και χάσουν τον αγοραστή, που ίσως νομίσει ότι δεν έχουν τα καθαρόαιμα. ( αγοραστή κυρίως εκτός Κρήτης, γιατί εδώ δόξα τον Θεό πιστεύω ότι ξέρουμε όλοι τι γίνεται)
Αφού ο επίσημος οργανισμός τα ονομάζει λαγωνικά αυτοί θα πρέπει να έχουν λαγωνικά, οπότε έτσι αυτά θα είναι πιο καθαρόαιμα, άρα θα κυνηγάνε καλύτερα.

Ας κάνουν πρώτα σκυλιά να κυνηγάνε καλά και να δίνουν καλούς απογόνους και μετά ας τα πουλάνε κιόλας.


Δυστυχώς αυτό ακριβώς είναι το μεγάλο πρόβλημα όπως ακριβώς το περιέγραψες για τους κυνηγούς κυνόφιλους που ψάχνουν ένα σκυλί για κυνήγι σε φυλές λίγο διαδεδομένες που να πληρεί τουλάχιστον τις κυνηγετικές ικανότητες της φυλής που ανήκει !
Οι περισσότεροι λεγόμενοι εκτροφείς απλώς πουλάνε , ακριβά , φθηνά , κανένα σκυλί δεν πάει χαμένο και βέβαια καταλαβαίνετε τι κακό γίνεται σε αυτές τις φυλές !
Ο κόσμος που θα πάρει τέτοια ζώα που δεν κυνηγάνε η κυνηγάνε λίγο που έχουν δυσπλασίες κλπ
απογοητεύεται και βέβαια βγάζει άχρηστη την φυλή !


Πες μας αν θέλεις και μερικά λόγια γιατί αυτή την επιλογή σου (ασφαλώς θα έχεις δοκιμάσει αρκετά ζώα και φυλές από ότι καταλαβαίνω) και για το πώς κυνηγάνε τα

Posavski στο Κρητικό έδαφος που σίγουρα δεν είναι από τα εύκολα , νομίζω θα ενδιαφέρει πολλούς !


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 18, 2007 10:25 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 11, 2007 10:51 am
Δημοσιεύσεις: 66
Posavski
Σε αναζήτηση για λαγόσκυλα στην Σερβία, εντελώς τυχαία βρέθηκαν στην κατοχή μου δύο Posavski.
Το τυχαία το λέω, γιατί ο κυνηγός (και όχι εκτροφείο) εκεί, είχε μόνο Posavski.
Έψαχνα για ένα υπάκουο, λαγόσκυλο, να μην γαβγίζει τον ντορό, να ξεκόβει γρήγορα και να κυνηγά κοντά.
Φυσικά δεν έψαχνα για καμία καθαρόαιμη ράτσα, γιατί υιοθετώ τις απόψεις του Κιούση Δημήτρη στο άρθρου του, στο Έθνος Κυνήγι,
ΚΥΝΗΓΟΣΚΥΛΑ ΙΧΝΗΛΑΤΕΣ: Οι καθαρόαιμοι και... οι «άλλοι»
http://www.diananews.gr/article.asp?cat ... ubid=53479

Μετά από δοκιμή διάλεξα ένα θηλυκό 4 ετών μαθημένο και μια κόρη της κουτάβι 6 μηνών, που τώρα είναι καλύτερη από την μάνα του.
Στην αρχή είχαν μια τάση για μακρινό κυνήγι, αλλά με την κατάλληλη εκπαίδευση τώρα ψάχνουν σχετικά κοντά.
Το μαθημένο δεν ψάχνει καθόλου ίχνη βοσκής, αλλά όταν βρουν πρωινό ντορό και ξεκόβουν, εκεί αρχίζουν να απομακρύνονται και πάνε κατευθείαν στο γιατάκι χωρίς να ψάχνουν άσκοπα δεξιά αριστερά.
Όλη την κυνηγετική σαιζόν γάβγισαν μόνο μια με δύο φορές σε ντορό, (χωρίς να είναι πολύ κοντά στον λαγό) που πιθανολογώ το έκαναν λόγω του πολύ έντονου και φρέσκου ντορού που υπήρχε εκείνη την στιγμή.
Και όταν λέμε γάβγισαν εννοώ δυο τρία γαβγίσματα και όχι συνεχόμενα.
Στην καταδίωξη γαβγίζουν περισσότερο και συνεχόμενα, αλλά καμιά σχέση με τα σεγκούτσι ή τα Γιούρα. Θεωρώ λιγότερο και από ένα μέσο ελληνικό ιχνηλάτη.
Η καταδίωξη μπορεί να είναι από λίγη ώρα έως και 1,30 ώρα.

Εδώ προσαρμόστηκαν σχετικά εύκολα και γρήγορα, ενώ με τα βραχώδη μέρη δεν έχουν πρόβλημα. Κυνηγάνε όλη την ημέρα.
Επειδή τα έχω ελεύθερα μέσα στο κλουβί, αναγκάστηκα να βάλω πλέγμα και στην οροφή γιατί σκαρφάλωναν στο πλέγμα 5Χ10 ύψους 2 μέτρα και έβγαιναν έξω.
Οπότε στα βράχια, πέτρες, κακοτοπιές, κτλ δεν τα νοιάζει καθόλου.

Ενός έτους το κουτάβι μπορούσε να βρίσκει ντορό τον Σεπτέμβριο το μεσημέρι σε τέτοια μέρη.

Κυνηγάνε δίπλα σε ζώα πρόβατα, κατσίκια, όπου δεν τα πειράζουν, πέρα από μια φορά που το μικρό τα κυνήγησε, χωρίς να το ξανακάνει έκτοτε ποτέ, (μετά τις σχετικές συστάσεις βέβαια)

Φυσικά δεν έχουν αυτή την σπιρτάδα, ούτε ψάχνουν τα γιατάκια, όπως τα κρητικά (παρόλο που έχουν πιάσει λαγό στο γιατάκι) αλλά τι να κάνουμε μην τα θέλουμε και όλα δικά μας. Κυνηγάνε όμως όλη την ημέρα.

Ένα από τα προβλήματα που έχω αντιμετωπίσει, είναι ο δύσκολος εντοπισμός πάνω στο βουνό (ακόμα και κοντά να βρίσκονται) λόγω χρώματος, καφεκόκκινα, αν και τους φοράω κουδουνάκι. Μέχρι που σκεφτόμουν να τους κάνω μια βαφή για γυναικεία μαλλιά, αλλά θα είναι δύσκολο να βρω λευκό χρώμα νομίζω. :)

Πιστεύω όμως ότι ένα Ιστάρ (που τόπο καταγωγής έχει την Κροατία με βραχώδη μέρη) θα κυνηγά καλύτερα στα δικά μας μέρη, συγκριτικά με ένα Πόσαβατς που έχει μεγαλώσει σε κοιλάδα.
Θα ΄θελα να δοκιμάσω ένα τέτοιο. Αν κάποιος κυνηγά με Ισταρ ας μας πει τον τρόπο που κυνηγά.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Kυνήγι λαγού με Κρητικό ιχνηλάτη
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 25, 2007 8:17 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5520
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 29, 2007 10:56 am 
Συντονιστής
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Απρ 02, 2007 10:59 am
Δημοσιεύσεις: 516
Πολύ καλό το βίντεο Γιώργο , δείχνει την κίνηση αυτού του σκύλου , προσωπικά είχα την εντύπωση ότι ήταν πιο αργός ! :D

_________________
Η πέρδικα θα υπάρχει για πάντα αν την σεβόμαστε , το ίδιο και η μπεκάτσα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 31, 2007 11:27 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μάιος 18, 2007 1:58 pm
Δημοσιεύσεις: 38
Τοποθεσία: ΑΡΚΑΔΙΑ
Όντως πολύ όμορφο , αλλά και πολλά σκυλιά μαζί στο κυνήγι και όπως είδα αρκετοί κυνηγοί απλωμένοι γύρω γύρω .
Πάντως πολύ κατατοπιστικό μακάρι να έβρισκες και άλλα με τις άλλες φυλές που χρησιμοποιούμε θα ήταν σαν παρακαταθήκη της εργασίας τους , να βλέπουμε να συγκρίνουμε , να μαθαίνουμε και να συζητάμε .

_________________
Σταματάκης Σ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 31, 2007 11:26 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 11, 2007 10:51 am
Δημοσιεύσεις: 66
Το βίντεο είναι μέρος της ταινίας Ιχνηλάτες Νo2

Η 2η ταινία της σειράς των ΙΧΝΗΛΑΤΩΝ με θέμα τον ΚΡΗΤΙΚΟ ΙΧΝΗΛΑΤΗ του Γιάννη Χριστογιάννη.
http://www.tstv.gr/dogs/07_gr.html

Αλλες ταινίες,
Ιχνηλάτες Νo1 Γιούρα,
Ιχνηλάτες Νo2 Κρητικός Ιχνηλάτης,
Ιχνηλάτες Νo3 Μπιγκλ,
Ιχνηλάτες Νo4 Ελληνικός Ιχνηλάτης,
Ιχνηλάτες Νo5 Ιταλικός ιχνηλάτης ΣΕΓΚΟΥΤΣΙ
Ιχνηλάτες Νo6 ΣΕΝΤΟΖΗΣ-ΑΡΙΕΓΗΣ και ΑΡΤΟΥΑ

Αξίζουν να τις αγοράσουμε, είναι ότι καλύτερο για το Λαγοκυνήγι στην Ελλάδα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 26, 2007 11:17 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μάιος 23, 2007 1:32 pm
Δημοσιεύσεις: 28
Τοποθεσία: Εβρος
Όντως οι ταινίες του Χριστογιάννη είναι από τις καλύτερες και σύμφωνα με τα ελληνικά κυνηγετικά δεδομένα .
Μία ερώτηση τώρα για τον Κρητικό σκύλο, αν κάποιος γνωρίζει , τον έχει δοκιμάσει κάποιος σε κυνήγι αγριογούρουνου η έχει ακούσει κάτι τέτοιο και αν ξέρει με τι αποτελέσματα !

_________________
Μανώλης Σ


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 4   [ 47 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum