Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 4 από 4   [ 49 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 07, 2011 12:00 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
06/08/2011
4.800 πυρκαγιές έκαψαν 103.000 στρέμματα

Της ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΜΑΥΡΑΚΗ

Περισσότερες από 4.800 πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει από τις αρχές του έτους μέχρι και σήμερα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 103.000 στρέμματα καμένης γης!
Μόνο κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, εκδηλώθηκαν 1.950 πυρκαγιές, κάνοντας στάχτη περίπου 87.300 στρέμματα, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που σημειώθηκε κατά τον Ιούλιο του 2010 (42.228 στρέμματα)...

συνέχεια εδώ:http://www.adesmeytos.gr/news.php?aid=44774


Και εδώ βλέπω το μεγαλείο του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησής μας. Σαν αντιπολίτευση κατηγορούσε για ολιγωρία και εξαπάτηση του κοινού με παραμύθια περί εμπρηστών και εξωτερικού δάκτυλου. Τώρα όμως μετά από αυτήν την φοβερή αύξηση πυρκαγιών δεν έχει βγάλει μια ανακοίνωση...Δεν μπορώ να πω έκανε και κάτι....Έπιασε έναν ΕΜΠΡΗΣΤΗ...Πο Πο!!Τελικά τις φωτιές τις βάζουν εμπρηστές!!!!Τι να πει άλλωστε όταν βλέπει πως τα ψέματα ξεσκεπάζονται συνεχώς...

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 22, 2012 12:58 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Δεκ 05, 2009 10:56 am
Δημοσιεύσεις: 176
Εικόνα

ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΤΜΗΜΑ: Νοσηλευτικής
ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

-ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (ΓΕΝΙΚΑ)

-ΤΟ ΚΑΚΟ ΟΖΟΝ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ

-ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

-ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ


ΜΟΛΥΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣΟΡΙΣΜΟΣ : Η βαθμιαία ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που προέρχεται από τη δραστηριότητα του ανθρώπου και κυρίως από τη βιομηχανική ανάπτυξη της εποχής μας.

Όλοι οι οργανισμοί δέχονται την επίδραση του περιβάλλοντος και των άλλων όντων και με τη σειρά τους επιδρούν πάνω τους, έτσι ώστε να δημιουργείται μια ενότητα σχέσεων που χαρακτηρίζεται από τη δυναμική ισορροπία, που τη διέπει.
Κάτω από φυσιολογικές συνθήκες η ισορροπία αυτή δε διαταράσσεται και η φύση μένει ανεπηρέαστη από τις λειτουργικές δραστηριότητες των ζώων και των φυτών. Τα φυτά με τη φωτοσύνθεση σχηματίζουν οργανικές ουσίες, τρώγονται από τα φυτοφάγα ζώα και αυτά με τη σειρά τους από τα σαρκοφάγα, σε μιαν αλληλουχία που ονομάζεται τροφική αλυσίδα. Ο θάνατος των σαρκοφάγων επιστέφει στο έδαφος τις ουσίες που περιέχουν και με ανόργανη πια μορφή απορροφούνται από τις φυτικές ρίζες για να ξαναρχίσει ο κύκλος της ζωής. Είναι λοιπόν ευνόητο ότι η διατήρηση ενός είδους εξαρτάται από τη διατήρηση των άλλων, γιατί κανένας οργανισμός δεν μπορεί να ζήσει μόνος του. Αν καταστρέψουμε το βιότοπο, δηλ. το χώρο που ζει ένα είδος, αυτόματα θα καταστρέψουμε και το ίδιο το είδος , αφού δε θα βρίσκει τροφή. Π.χ. η απελευθέρωση αερίων που προκαλούν σοβαρές βλάβες στα φυτά (όπως το διοξείδιο του θείου) σημαίνει αντίστοιχη βλάβη των ζώων που εξαρτώνται απ' αυτά.

Πολλά από τα δυσάρεστα αυτά αποτελέσματα έχει προκαλέσει ο άνθρωπος από τότε που εμφανίστηκε και ιδιαίτερα από τότε που ανέπτυξε τη βιομηχανία.

Στην αρχή της ζωής του δεν είχε μολύνει το περιβάλλον του, γιατί ζούσε όπως και τα άλλα ζώα, κυνηγός και κυνηγημένος. Όταν στη νεολιθική εποχή και για πρώτη φορά στην περιοχή της Μεσοποταμίας έγινε η γεωργική επανάσταση, άλλαξε τελείως ο τρόπος της ζωής του, αλλά και ο τρόπος της επίδρασης του πάνω στη φύση. Έκοψε δάση για να χτίσει σπίτια και να κάνει χωράφια, κυνήγησε έντονα ζώα που του κατέστρεφαν τις καλλιέργειες. Παρ' όλα αυτά δεν προκάλεσε σοβαρές καταστροφές σ' αυτό το στάδιο της εξέλιξης του.

Τα πράγματα έγιναν πολύ πιο σοβαρά όταν η ανακάλυψη των αποικιών προκάλεσε τη βιομηχανική επανάσταση, η οποία είχε μερικά δυσάρεστα αποτελέσματα στην κοινωνική ζωή του ανθρώπου.

1. Η νέα μορφή παραγωγής δεν μπορούσε να γίνει στο σπίτι, όπως η μέχρι τότε χειρονακτική βιοτεχνία, και απαιτούσε ειδικούς χώρους, τα εργοστάσια, για την εγκατάσταση των μηχανών κ.λπ. Τα εργοστάσια δε διακρίνονται για τις εξαιρετικές υγιεινές συνθήκες δουλειάς που προσφέρουν κι έτσι χειροτέρεψε πριν απ' όλα ο τόπος εργασίας του ανθρώπου. Υπάρχουν πολλές ασθένειες που θεωρούνται επαγγελματικές και προσβάλουν σχεδόν εκλεκτικά ορισμένα επαγγέλματα.

2. Ανάγκασε τους ανθρώπους να χτίσουν τα σπίτια τους εκεί που υπήρχαν εργοστάσια, για να μη βρίσκονται μακριά από τη δουλειά τους. Επειδή ούτε πολεοδομικό σχέδιο ακολουθήθηκε ούτε σοβαρή ιατρική περίθαλψη υπήρχε, οι συνθήκες ζωής σε αυτές τις πρώτες ¨φτωχογειτονιές¨ ήταν τραγικές. Η κατάσταση αυτή διαιωνίστηκε στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις και κατέληξε στα σημερινά αστικά κέντρα να γίνει μάστιγα. Μπορεί οικονομικά να συμφέρουν οι πόλεις, αλλά από οικολογική άποψη είναι από τους χειρότερους βιότοπους, γιατί έχουν υποστεί τεράστια μόλυνση.


3. Η βιομηχανία χρειάζεται μέσα μεταφοράς των προϊόντων της, αυτό όμως σημαίνει πολλά αυτοκίνητα, πλοία και αεροπλάνα και φυσικά καταστροφή της βλάστησης για τη δημιουργία δρόμων και αεροδρομίων και λιμενικά έργα που αλλάζουν τις ακτές. Σημαίνει ακόμα καυσαέρια, κυκλοφορική συμφόρηση και άγχος χωρίς να υπολογίζουμε το θόρυβο που πολλοί τον θεωρούν αμελητέο, αλλά έχει αποδειχτεί ότι έχει φοβερή και μακροχρόνια επίδραση στο νευρικό σύστημα.4. Τόσο η βιομηχανία όσο και τα μέσα μεταφοράς, αλλά και τα σύγχρονα σπίτια χρειάζονται μεγάλες ποσότητες ενέργειας. Στην αρχή έφτανε η φυσική ενέργεια του ανέμου και του νερού, ύστερα όμως χρειάστηκαν πηγές, όπως το κάρβουνο και το πετρέλαιο. Αυτά όμως, και ιδιαίτερα το δεύτερο, παράγουν προϊόντα με πολύ βαριά επίδραση στη φύση. Ακόμα και αυτούσιο το πετρέλαιο δημιουργεί φοβερές μολύνσεις όταν χύνεται στη θάλασσα με τα ναυάγια, γιατί δημιουργεί ένα στρώμα πάνω στο νερό και εμποδίζει το φως να φτάσει στους θαλάσσιους φυτικούς οργανισμούς και να γίνει φωτοσύνθεση. Εκτός απ' αυτά που αναφέρθηκαν η αναζήτηση πρώτων υλών ( μέταλλα κ.λπ. ) προκάλεσε καταστροφές στη φύση με τα μεγάλα ορυχεία.Το μεγαλύτερο όμως κακό ο άνθρωπος δεν το έκανε άμεσα, αλλά έμμεσα, δηλ. προκαλώντας υποβάθμιση των βιοτόπων των άλλων οργανισμών. Θάνατος των δασών σημαίνει εξαφάνιση των ζώων που ζουν σε αυτά και μείωση του οξυγόνου της ατμόσφαιρας. Τα ποτάμια, οι λίμνες έγιναν οι ¨σκουπιδότοποι¨ του ανθρώπου αποκτώντας τοξικές ουσίες που σκοτώνουν τους υδρόβιους οργανισμούς. Τα φυτά της ξηράς δηλητηριάζονται από τα τοξικά αέρια, τα περισσότερα από τα οποία είναι δηλητήρια και για τα και για τα ανθρώπινα όντα, προκαλώντας άμεσες επιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα ή επιδρώντας στα κύτταρα για τη δημιουργία καρκίνων. Τα πολλά λιπάσματα μεταφέροντα με τα νερά στις λίμνες και στις θάλασσες και προκαλούν υπερβολική αύξηση των φυτών, σήψη και θάνατο των ψαριών. Τέλος, τα εντομοκτόνα χωρίς να σκοτώνουν όλα τα έντομα, μπαίνουν στα φυτά από εκεί στα ζώα και ξαναγυρίζουν με το κρέας και το γάλα τους στον άνθρωπο. Πολλοί επιστήμονες, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχουν πια καταλάβει το μονόδρομο που ακολουθεί η ανθρωπότητα προς την αυτοκαταστροφή και την έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο που την απειλεί. Πολλοί άνθρωποι έχουν καταλάβει το πρόβλημα και οργανώνονται για την αντιμετώπιση του.

ΤΟ ΚΑΚΟ ΟΖΟΝ ΚΑΙ Η ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ


Το όζον (Ο3) είναι ένα άχρωμο αέριο. Ενώ στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, η δράση του όζοντος είναι προστατευτική για τον άνθρωπο, στο κατώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας και στην επιφάνεια της γης, έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων.

Τα οξείδια του αζώτου και οι πτητικές οργανικές ουσίες, στην παρουσία του ηλιακού φωτός, αντιδρούν μεταξύ τους και παράγουν το όζον.
Το όζον που συσσωρεύεται στην τροπόσφαιρα (από την επιφάνεια της γης έως 10 km πιο πάνω) αποκαλείται κακό όζον διότι σε αντίθεση με το καλό όζον που βρίσκεται στη στρατόσφαιρα (από 10 km έως 48 km πάνω από τη γη), είναι η αιτία προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος και των ματιών.

Η είσοδος του όζοντος στους πνεύμονες διαμέσου της εισπνοής προκαλεί συμπτώματα. Το όζον αντιδρά και ερεθίζει τον πνευμονικό ιστό. Σε ασθενείς με άσθμα, τα ψηλά επίπεδα όζοντος επιδεινώνουν τη νόσο. Έχουν περισσότερες κρίσεις άσθματος, μεγαλύτερη δυσκολία για να αναπνεύσουν και αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα.

Η αύξηση του νοσηρού όζοντος κοντά στην επιφάνεια της γης, οφείλεται στην αυξανόμενη περιβαλλοντική ρύπανση. Οι ρύποι προέρχονται από βιομηχανικές μονάδες, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, εξατμίσεις μηχανοκίνητων οχημάτων, εξατμίσεις βενζίνης, αγροτικές μονάδες, χωματερές και χημικούς διαλύτες που είναι μεταξύ των κυριότερων πηγών των οξειδίων του αζώτου και των πτητικών οργανικών ουσιών στην ατμόσφαιρα.
Τα επίπεδα του όζοντος στην επιφάνεια της γης, είναι ψηλότερα κατά το μέσο της ημέρας καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατάσταση είναι χειρότερη με ψηλότερα επίπεδα όζοντος στις πόλεις με ψηλό δείκτη περιβαλλοντικής μόλυνσης ή με νέφος αιθαλομίχλης. Οι καύσωνες συνοδεύονται από ψηλότερα επίπεδα όζοντος στην κατώτερη ατμόσφαιρα.

Τα παιδιά που περνούν πολύ χρόνο έξω παίζοντας, οι εργαζόμενοι σε εξωτερικούς χώρους, οι αθλητές που ασκούνται έξω, τα άτομα που πάσχουν από άσθμα, εμφύσημα ή βρογχίτιδα και οι ηλικιωμένοι, διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο από το όζον.

Τα σημεία και συμπτώματα που προκαλεί το όζον είναι τα ακόλουθα:

1. Φλεγμονή, ερεθισμό στα μάτια

2. Πονοκέφαλος

3. Αίσθημα ξηρότητας και ερεθισμού στο λαιμό

4. Βήχα

5. Δυσκολία βαθιάς αναπνοής
6. Πόνο στο στήθος

7. Επιδείνωση ασθενών που πάσχουν από άσθμα (με αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα για το άσθμα), βρογχίτιδα και εμφύσημα

8. Φλεγμονή των πνευμόνων, μείωση της λειτουργικής ικανότητας των πνευμόνων


Επίσης το όζον είναι βλαβερό για τα φυτά, τις αγροτικές καλλιέργειες και τα δάση. Μειώνει την αγροτική παραγωγή, την ανάπτυξη και τα φυλλώματα φυτών και δέντρων, τα οποία καθιστά περισσότερο ευάλωτα σε ασθένειες και μικρόβια. Οι οικονομικές απώλειες λόγω μειωμένων σοδειών που προκαλεί το όζον της τροπόσφαιρας, είναι παγκοσμίως πολύ μεγάλες.


Για να προστατευτούμε από τις αρνητικές επιπτώσεις του όζοντος που βρίσκεται στην επιφάνεια της γης, είναι προτιμότερο να μειώσουμε την έκθεση μας σε αυτό με κάθε δυνατό τρόπο.

Συνήθως οι συγκεντρώσεις του όζοντος είναι ψηλότερες, κατά τα απογεύματα ηλιόλουστων ημερών. Είναι καλό, ένα υπάρχει η δυνατότητα, να μαθαίνουμε από την τοπική μετεωρολογική υπηρεσία, τις συγκεντρώσεις όζοντος στην περιοχή που βρισκόμαστε. Κατά τις μέρες με ψηλά επίπεδα όζοντος, είναι προτιμότερο να μειώνουμε το χρόνο μας σε εξωτερικούς χώρους.

Η μείωση της έκθεσης μας στο όζον επιτυγχάνεται εάν ελαχιστοποιούμε τις εξωτερικές μας δραστηριότητες μεταξύ 11 πμ και 8 μμ που είναι η χρονική περίοδος όπου κατά τις ηλιόλουστες μέρες οι συγκεντρώσεις του όζοντος είναι οι ψηλότερες.

Αυτό βέβαια ισχύει ακόμη περισσότερο για άτομα πιο ευάλωτα στο όζον δηλαδή ασθενείς με πνευμονικές παθήσεις, τα παιδιά και άτομα προχωρημένης ηλικίας.

Η ευρωπαϊκή επιτροπή έχει εκδώσει οδηγία που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να ελέγχουν τη συγκέντρωση όζοντος επιπέδου εδάφους σε ολόκληρη την επικράτεια τους. Όταν η συγκέντρωση όζοντος στον αέρα είναι η ψηλότερη από 180 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, τα κράτη μέλη πρέπει να ενημερώνουν το πλατύ κοινό.

Όταν το όζον εδάφους υπερβαίνει τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, υποχρεώνονται να προειδοποιούν τον πληθυσμό τους και ταυτόχρονα να κάνουν συστάσεις στις ευπαθείς ομάδες να μένουν στο σπίτι τους και στους υπολοίπους να αποφεύγουν την έντονη φυσική κόπωση.

ΜΟΛΥΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Η καταστροφή στο περιβάλλον που επιτελείται στην εποχή μας σε συνδυασμό με τη γρήγορη αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού της γης, είναι καθοριστικές αιτίες για τη γρήγορη αύξηση των ασθενειών που πλήττουν τους ανθρώπους σήμερα.

Οι δύο αυτοί παράγοντες ευθύνονται για τον υποσιτισμό και την ευπάθεια σε ασθενείς 3,7 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, δηλαδή πέραν του 50% των ανθρώπων που ζουν σήμερα.
Η Παγκόσμιος Οργάνωση Υγείας, έχει πρόσφατα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμφάνιση νέων ασθενει9ών που αναδύονται με ταχύτερο ρυθμό από όσο ποτέ άλλοτε. Η απότομη εμφάνιση αριθμού νέων ασθενειών (άτυπη πνευμονία, γρίπη των πτηνών, αιμορραγικός πυρετός τύπου Ebola ή Marburg ) που προκαλούν ψηλά ποσοστά θνησιμότητας, ανησυχούν ιδιαίτερα τους αρμόδιους για την υγεία, διεθνείς και εθνικούς οργανισμούς.
Περίπου 40% των θανάτων που συμβαίνουν παγκοσμίως, οφείλονται στη ρύπανση των νερών, του ατμοσφαιρικού αέρα και του εδάφους. Οι συνδυασμένες επιδράσεις της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων στην γη, του υποσιτισμού και των διαφόρων μορφών καταστροφής του περιβάλλοντος στην πρόκληση ανθρώπινων ασθενειών, έχει πρόσφατα μελετηθεί σε βάθος από ερευνητές του πανεπιστημίου Cornell των Ηνωμένων Πολιτειών.
Διαπιστώθηκε ότι πράγματι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον σοβαρότατων προβλημάτων του περιβάλλοντος που έχουν σχέση με το νερό, το έδαφος και την ενέργεια. Οι επιπτώσεις στην παραγωγή και προμήθεια τροφίμων για τους πληθυσμούς ανθρώπων σε πολλές χώρες άρχισαν να γίνονται αισθητές. Μεταξύ αυτών οι κυριότερες είναι ο υποσιτισμός και η αύξηση της προσβολής των ανθρώπων από νέες ασθένειες που εμφανίζονται τώρα και από παλαιότερες που επανέρχονται δριμύτερες και ανθεκτικότερες στις θεραπείες.
Οι άνθρωποι στον πλανήτη μας σήμερα ανέρχονται στα 6,5 δισεκατομμύρια. Από αυτούς το 57% πάσχουν από υποσιτισμό. Συγκριτικά, το 1950 ο πληθυσμός της γης ανερχόταν στα 2,5 δισεκατομμύρια και μόνο το 20% έπασχε τότε από υποσιτισμό.
Ο υποσιτισμός από μόνος του ευθύνεται για το θάνατο 6 εκατομμυρίων παιδιών κάθε χρόνο. Επιπρόσθετά προκαλεί σε εκατομμύρια ανθρώπων, εξασθένηση τέτοια που τους κάνει πολύ πιο ευάλωτους σε ασθένειες που τους σκοτώνουν όπως οι οξείες αναπνευστικές λοιμώξεις, η μαλάρια και πολλές άλλες ασθένειες που απειλούν τη ζωή.

Μεταξύ των άλλων σημαντικών σημείων που μας προσφέρει η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη των ερευνητών του πανεπιστημίου του Cornell περιλαμβάνονται:


1. Σχεδόν το 50% του πληθυσμού της γης, ζει συνωστισμένο σε αστικές περιοχές, χωρίς κατάλληλα συστήματα υγιεινής διαβίωσης και βρίσκεται εκτεθειμένο σε ασθένειες όπως γρίπη και η ιλαρά


2. Το 1,2 δισεκατομμύριο ανθρώπων δεν έχει στη διάθεση του καθαρό νερό. Για αυτό οι μολύνσεις που μεταδίδονται από το νερό, ευθύνονται για το 80% όλων των μολυσματικών ασθενειών που τους πλήττουν. Η αύξηση μόλυνσης των νερών, δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον για τον πολλαπλασιασμό κουνουπιών που μεταφέρουν το παράσιτο της μαλάριας η οποία σκοτώνει 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο.


3. Η ρύπανση και μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα, ευθύνεται για το θάνατο 3 εκατομμυρίων κάθε χρόνο.


4. Η απουσία κατάλληλων συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, προκαλεί κάθε χρόνο το θάνατο σε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ανθρώπων εκ των οποίων το 50% είναι παιδιά.


5. Η μόλυνση του αέρα από καπνούς και διάφορες χημικές ουσίες, σκοτώνει κάθε χρόνο 3 εκατομμύρια ανθρώπους. Στις Ηνωμένες Πολιτείες απελευθερώνονται ετησίως στο περιβάλλον , 3 εκατομμύρια τόνοι τοξικών χημικών ουσιών. Το γεγονός αυτό συμβάλλει στην αύξηση της συχνότητας του καρκίνου, των εκ γενετής ανωμαλιών, των αδυναμιών του συστήματος άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού (ανοσοποιητικό σύστημα) και πολλών άλλων σοβαρών προβλημάτων υγείας.


6. Το έδαφος της γης, είναι μολυσμένο από πολλές χημικές ουσίες και παθογόνα μικρόβια τα οποία μεταφέρονται στους ανθρώπους με την άμεση επαφή και διαμέσου των τροφίμων και του νερού. Η αύξηση της διάβρωσης του εδάφους που παρατηρείται παγκοσμίως, όχι μόνο μειώνει τη γη προς καλλιέργεια για παραγωγή τροφίμων αλλά και τη διάδοση μικροβίων και διαφόρων τοξινών

Οι θλιβερές αυτές εξελίξεις που επηρεάζουν τον πλανήτη και το περιβάλλον διαβίωσης μας, συνοδεύονται και από το γεγονός ότι τα μικρόβια, γίνονται όλο και πιο ανθεκτικά στα φάρμακα.

Η υπερθέρμανση της γης, μαζί με τις αλλαγές που παρατηρούνται στη βιοποικιλότητα, επηρεάζουν την εξέλιξη των παρασίτων και την ικανότητα σπάνιων παθογόνων παραγόντων να εξαπλώνονται σε νέες περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι ασθένειες όπως η φυματίωση και η γρίπη επανέρχονται δριμύτερες ως μείζονες απειλές ενώ νέοι κίνδυνοι εμφανίζονται όπως ο ιός του Δυτικού Νείλου και η ασθένεια του Lyme.
O αριθμός των ανθρώπων που δεν έχουν τα απαραίτητα για τις βασικές τους ανάγκες, άφθονο καθαρό νερό και φαγητό, αυξάνεται σταθερά. Καθίστανται όλο και πιο ευάλωτοι σε ασθένειες που προκαλούνται από τον υποσιτισμό και τους μολυσματικούς ρύπους του αέρα, του εδάφους και του νερού.

Για τους λόγους αυτούς, απαιτούνται επειγόντως ο καταρτισμός και η εφαρμογή παγκόσμιας, συντονισμένης στρατηγικής για την αντιμετώπιση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και τη διατήρηση των πόρων που μας προσφέρει ο πλανήτης μας.


ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Τα παιδιά είναι περισσότερο ευάλωτα από τους ενήλικες στις νοσηρές επιδράσεις της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και οι κίνδυνοι που διατρέχουν εξαιτίας της, είναι μεγαλύτεροι.

Τα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο έξω στον ανοικτό αέρα. Έχουν μεγαλύτερη αναπνευστική συχνότητα σε σύγκριση με τους ενήλικες και έχουν περισσότερη δραστηριότητα.
Επιπρόσθετα ο ανθρώπινος πνεύμονας συνεχίζει να αναπτύσσεται κατά την εφηβεία. Από την ηλικία των 10 έως 18 ετών, η πνευμονική ικανότητα των παιδιών αυξάνεται δραματικά.

Για τους λόγους αυτούς, η έκθεση των παιδιών σε νοσηρές ουσίες που βρίσκονται και ρυπαίνουν τον περιβαλλοντικό αέρα, έχει πολύ αρνητικές επιδράσεις στους αναπτυσσόμενους πνεύμονες των παιδιών.

Η ανασκόπηση ερευνών που έγινε από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής και άλλους, δείχνει τις ακόλουθες νοσηρές επιδράσεις της ρύπανσης του περιβαλλοντικού αέρα στα παιδιά:


1. Επιδεινώνει και αυξάνει το άσθμα

2. Επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη των πνευμόνων και την αναπνευστική λειτουργία

3. Αυξάνει τη συχνότητα των ασθενειών που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα

4. Αυξάνει τον αριθμό των πρόωρων τοκετών

5. Αυξάνει τα ποσοστά βρεφικής θνησιμότητας

6. Εμπλέκεται στη γένεση παιδικού καρκίνου λόγω αλλοιώσεων στο DNA των κυττάρων των εμβρύων και των παιδιών

Βέβαια πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από ανάλογους κινδύνους απειλούνται και άλλες ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού όπως οι ασθενείς με καρδιοπάθειες και άτομα τρίτης ηλικίας.

Ο περιβαλλοντικός αέρας μπορεί να μολύνεται από χημικές ουσίες και μικρά σωματίδια που αιωρούνται. Οι εξατμίσεις των μηχανοκίνητων οχημάτων, των σχολικών λεωφορείων, οι καπνοί από κάθε μορφής εργοστάσια και άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ο καπνός του τσιγάρο, αυξάνουν ουσιαστικά τον


κίνδυνο αναπνευστικών προβλημάτων στα παιδιά. Παράλληλα αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο αργότερα στη ζωή τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι 1 στους 10 θανάτους λόγω καρκίνου του πνεύμονα οφείλεται στη ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα. Επιπρόσθετα η ρύπανση του αέρα προκαλεί 24.000 πρόωρους θανάτους στη χώρα αυτή.
Στη Γαλλία, Ελβετία και Αυστρία έχει υπολογιστεί ότι το 6% των θανάτων ετησίως οφείλονται στη ρύπανση του αέρα.

H σημασία της ρύπανσης του αέρα φαίνεται μάλιστα να είναι τέτοια που υπάρχει αυτή τη στιγμή αριθμός ειδικών που υποστηρίζουν ότι αυτή είναι περισσότερο επιζήμια για τη δημόσια υγεία παρά το κάπνισμα. Ασκείται παράλληλα κριτική για το γεγονός ότι δίνεται περισσότερη σημασία στην αντικαπνιστική εκστρατεία παρά στην προστασία του περιβαλλοντικού αέρα.

Το μονοξείδιο του άνθρακα, ο μόλυβδος, το βενζόλιο, το διοξείδιο του αζώτου, οι πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες, το όζον της κατώτερης ζώνης της ατμόσφαιρας (τροπόσφαιρα) και μικρά αιωρούμενα σωματίδια περιλαμβάνονται στους νοσηρούς παράγοντες που απειλούν την υγεία των παιδιών τόσο βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα.
Είναι απαραίτητο να υιοθετηθεί μια νέα στρατηγική με αναβάθμιση των προσπαθειών που γίνονται για προστασία των παιδιών και του υπόλοιπου πληθυσμού από τη ρύπανση του περιβαλλοντικού αέρα.

Οι παιδίατροι έχουν ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Πρέπει να διαφωτίζουν όλους, γονείς, εκπαιδευτικούς και άλλους αρμόδιους για τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών λόγω ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα.
Επιβάλλεται καλύτερη παρακολούθηση του περιεχομένου του περιβαλλοντικού αέρα σε νοσηρές ουσίες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα σχολεία και άλλες εγκαταστάσεις που φιλοξενούν παιδιά, πρέπει να βρίσκονται μακριά από ζώνες με μεγάλη κυκλοφορία. Σε όλες τις περιπτώσεις πρέπει να παρακολουθείται η ποιότητα και το περιεχόμενο του αέρα κοντά σε παλαιότερες ή νεότερες τέτοιες εγκαταστάσεις.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


1. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ (προαιρετικό μάθημα)


2. ΙΝΤΕΡΝΕΤ


3. WORLD HEALTH ORGANIZATION


4. ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY

_________________
Είμαι κυνηγός όπως ο πατέρας μου όπως ο παππούς μου !


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Σεπ 16, 2012 9:08 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Αύγ 22, 2012 9:17 pm
Δημοσιεύσεις: 244
χθες σαββατο 15 σεπτεμβριου του 2012 βγηκα το πρωι για ορτυκι, και το απογευμα για λαγο.
απο κυνηγετικης αποψης η μερα ηταν χαλια γιατι τουφεκια δεν εριξα, και μουσκεμα εγινα απο την βροχη.
ομως γυρισα με γεματες μπαταριες, και χαρουμενος γιατι εκανα την βολτα μεσα στη φυση.
στον καμπο το πρωι, στο βουνο το απογευμα.
ωραια η παρεα με εναν φιλο και τα σκυλακια μας.
γιναμε ενα με την φυση,ξεπλυθηκαμε με την βροχουλα.
και σκεφτομαι ποσο τυχεροι ειμαστε που μπορουμε να το κανουμε αυτο, και μακαρι να μπορουν να το κανουν και τα παιδια μας στο μελλον.
(γκρινιαζω λιγο βεβαια που δεν εχει πουλια, αλλα το κανω πιο πολυ για το γουρι)

_________________
https://www.youtube.com/channel/UC5zZX-slyZI6EZ2xkylSeKA


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το περιβάλλον στον Ελλαδικο χώρο !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 08, 2020 8:23 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Οι επιπτώσεις στο κυνήγι από το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο https://www.kinigetika.com/2020/04/blog ... n8KoJB6hBs


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 4 από 4   [ 49 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum