Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 12 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: O υβριδισμός του Αγριόχοιρου και η εκτροφή του.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 10, 2007 12:42 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 12:59 pm
Δημοσιεύσεις: 101
Τοποθεσία: ΑΡΤΑ ΑΘΗΝΑ
Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο στην σελίδα του Γιώργου για τον πιθανό υβριδισμό του αγριόχοιρου !
Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και χωράει μεγάλη συζήτηση για ένα από τα πιο επιτυχημένα θηράματα της πατρίδας μας !

Το όλο άρθρο είναι εδώ
http://www.gpeppas.gr/trixota/agrioguruno/ybridismos.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: O υβριδισμός του Αγριόχοιρου
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 23, 2007 1:51 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Μάιος 23, 2007 1:32 pm
Δημοσιεύσεις: 28
Τοποθεσία: Εβρος
dpasxos έγραψε:
Διάβασα ένα ενδιαφέρον άρθρο στην σελίδα του Γιώργου για τον πιθανό υβριδισμό του αγριόχοιρου !
Νομίζω ότι είναι πολύ ενδιαφέρον και χωράει μεγάλη συζήτηση για ένα από τα πιο επιτυχημένα θηράματα της πατρίδας μας !

Το όλο άρθρο είναι εδώ
http://www.gpeppas.gr/trixota/agrioguruno/ybridismos.htmlΟ υβριδισμός του αγριόχοιρου είναι ένα από τα μελλοντικά προβλήματα που θα προκύψουν στην πατρίδα μας για το είδος αυτό .
Υπάρχουν πολλοί μικροί εκτροφείς οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν ότι εκτρέφοντας σε ελεύθερη η κακώς περιφραγμένη περιοχή γουρούνια οικόσιτα η έστω μιγάδες θα προκαλέσουν άθελα τους κακό σ΄ αυτό το υπέροχο είδος.
Ο αρσενικός ενήλικας αγριόχοιρος θα κάνει το πάν και θα τα καταφέρει να ζευγαρώσει τελικά με όποια γουρούνα είναι σε ίστρο .
Πολύ πιθανόν μάλιστα να την πάρει μαζί του και εδώ θα αρχίσει το πρόβλημα !
Υπάρχει και η πιθανότητα θηλυκός αγριόχοιρος να ζευγαρώσει με αρσενικό οικόσιτο η μιγάδα με ακόμη χειρότερα αποτελέσματα !
Γι΄ αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή για τις απελευθερώσεις που εδώ τα πράγματα γίνονται χειρότερα και η ανάλυση DNA πριν είναι απαραίτητη ώστε να μην προκύψουν τέτοιου είδους προβλήματα .
Νομίζω ότι η ΔΚΟΔΕ ξεκίνησε ένα τέτοιο πρόγραμμα .
Πολύ καλό το άρθρο.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 29, 2007 10:53 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Μάιος 28, 2007 9:30 am
Δημοσιεύσεις: 64
Τοποθεσία: ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΤΤΙΚΗ
¨Όντως πολλοί εκτρέφουν και πουλάνε υβρίδια αγριόχοιρου , από διασταύρωση ήμερου με άγριο .
Ταΐζουν μάλιστα με ειδική τροφή για να μαυρίσει το κρέας .
Προσοχή λοιπόν γι΄ αυτό που προσπαθούν να σας πουλήσουν , έχοντας κρεμασμένο ένα δέρμα απ΄ έξω .
Πολύ σωστό το άρθρο .
Μερικοί πάλι έχουν φέρει αγριόχοιρους από άλλες χώρες της Ευρώπης πιο βόρειες , ξέρει κανείς αν αυτά είναι ίδια η ταιριάζουν γονιδιακά με τα δικά μας η είναι άλλο υπό είδος !

_________________
Ε. ΧΗΤΟΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 27, 2007 5:19 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Δύο αγριόχοιροι το κάνουν , συγνώμη αλλά δεν ξέρω αν είναι καθαροί η μη ! :mrgreen: :mrgreen:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=CwwyWD56ERk[/youtube]


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Οκτ 24, 2007 9:40 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μάιος 11, 2007 1:25 pm
Δημοσιεύσεις: 26
Τοποθεσία: Θράκη
Καλό βίντεο που δείχνει πώς ζευγαρώνει αυτό το είδος .
Αυτό όμως μπορεί να συμβεί με οποιοδήποτε οικότροφη γουρούνας που είναι ελεύθερη σε κάποιο κτήμα με αποτέλεσμα ναι μεν καλώς αν γεννήσει στο κτήμα ο ιδιοκτήτης θα έχει ημίαιμους αγριόχοιρους αλλά αν την πάρει μαζί του το αρσενικό τότε θα έχουμε ημίαιμους αγριόχοιρους στην φύση ελεύθερους που κάποια στιγμή θα ζευγαρώσουν και αυτοί και θα έχουμε γονιδιακή αλλοίωση των άγριων πληθυσμών της περιοχής με μακροχρόνια σοβαρά πρόβλημα στους ίδιους τους πληθυσμούς .
Θέλει λοιπόν προσοχή όλη αυτή η ιστορία με τα γουρούνια εκτροφής σε περιοχές που υπάρχουν άγριοι πληθυσμοί .


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Αγριογούρουνα από Βουλγαρία
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 19, 2008 12:43 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα


Αγριογούρουνα made in Βουλγαρία.

Κυνηγοί της Ξάνθης που δραστηριοποιούνται στην οροσειρά της Ροδόπης σε όλη την ορεινή Ξάνθη χτυπούνε τελευταία όλο και περισσότερα αγριογούρουνα με μαύρο τρίχωμα και λευκές γραμμές η μαύρο τρίχωμα και μεγάλες λευκές περιοχές !!!

Το γεγονός έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον τους και προσπάθησαν να καταλάβουν τι ακριβός συμβαίνει. Στους κύκλους τους κυκλοφορεί η παρακάτω εξήγηση.
Τα γουρούνια αυτά που είναι πολλά στον ορεινό όγκο, είναι διασταύρωση ήμερων γουρουνιών από μεγάλες χοιροτροφικές μονάδες που υπήρχαν στη νότια Βουλγαρία και οι οποίες με την αλλαγή του καθεστώτος είχαν πλημμελή φύλαξη. Οι φράχτες άνοιξαν και τα γουρούνια αυτά έχουν διασπαρθεί στα βουνά. Εκεί έγινε και η πρόσμιξη με τα άγρια. (Το νέο «είδος» έχει- μας λένε οι κυνηγοί- εξαιρετική ποιότητα κρέατος… είναι να μην το κυνηγήσεις;).

http://www.xanthinews.gr/modules.php?op ... =0&thold=0


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 20, 2008 12:19 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Απρ 07, 2008 10:48 pm
Δημοσιεύσεις: 203
Τοποθεσία: Χαιδάρι
Σε ένα ορεινό χωριό της Μάνης έχω δει ο ίδιος με τα μάτια μου τι εστί υβριδισμός αγριόχοιρου(αγριόχοιροι σε διάφορα χρώματα και σε μικρά κοπάδια).Πριν δέκα χρόνια τα άτομα του χωριού δεν είχαν δει άγριο στη περιοχή τους,μέσα σε αυτό το διάστημα γιναν κάποιες απελευθερώσεις αγριόχοιρων τα οποία ζευγάρωσαν με τα ήμερα(τα είχαν σχεδόν ελεύθερα) με αποτέλεσμα τον υβριδισμό και την ανεξέλεγκτη αύξηση του πληθυσμού .Πλεων τα ημιαιμα γουρούνια δημιουργούν τεράστια προβλήματα κυρίως στα αμπέλια.Πιστεύω πως αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό η αύξηση του πλυθησμου θα δημιουργηθούν πολλά περισσότερα προβλήματα αν λάβουμε υπόψη μας πως και η δύναμη του χωριού είναι γύρο στα είκοσι άτομα.Οπως καταλάβετε ομάδες γουρούναδών δεν υπάρχουν ούτε εκεί ούτε στα γύρο χωριά,(γενικά πιστεύω πως στη Λακωνία δεν το είχαν και θα αργήσουν πολύ να το βρουν αυτό το σπορ) με αποτέλεσμα οι χωρικοί να παλεύουν με θηλιές και παγίδες όλο το χρόνο για την κάρπωση των γουρουνιών.

_________________
Εικόνα Εικόνα Γιώργος


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 12, 2008 9:46 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 02, 2008 7:13 pm
Δημοσιεύσεις: 38
Υβριδικά αγριογούρουνα

Οι ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις με χοίρους εκφυλίζουν το είδος στα ελληνικά βουνά


ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κώστας Καντούρης

Σε... αρνάκια έχουν αρχίσει να μεταλλάσσονται τα αγριογούρουνα στα ελληνικά βουνά από την επαφή τους με εξημερωμένους ή ημιάγριους χοίρους βιολογικών εκτροφών. Η διασταύρωση έχει επικίνδυνες συνέπειες, αφού τα υβρίδια που γεννιούνται είναι ευάλωτα σε ασθένειες και δεν διαθέτουν αναπτυγμένα αντανακλαστικά για να μπορούν να επιβιώνουν στα δάση.
«Τα τελευταία δύο χρόνια, από τα αγριογούρουνα που σκοτώνουν οι κυνηγοί υπολογίζουμε πως το 80% είναι υβρίδια και αυτό φαίνεται τόσο από το τρίχωμα και το χρώμα όσο και από το κρέας τους», επισήμανε στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Σερρών Δημήτρης Τζήκας, ο οποίος έθεσε το πρόβλημα υπόψη των υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Όπως εξηγεί ο κ. Τζήκας, τα υβρίδια που προκύπτουν από τη διασταύρωση αγριογούρουνων με ζώα εκτροφής είναι ευάλωτα σε ασθένειες που κληρονομούν από τα οικόσιτα, ενώ δεν έχουν έχουν αναπτυγμένες ικανότητες για ν΄ αντιμετωπίσουν τους κινδύνους των άγριων ζώων στο δάσος και να επιβιώσουν. «Μπορεί μία πανώλη να μεταφερθεί σε χοιροστάσια, επίσης μπορούν να μεταδοθούν και στον άνθρωπο ασθένειες από την κατανάλωση του κρέατος, όπως η τριχινίαση- αν και αυτό δεν είναι εύκολο», τόνισε.
Όπως βεβαιώνουν στελέχη δασαρχείων και κτηνιατρικών υπηρεσιών, ο υβριδισμός των αγριογούρουνων είναι φαινόμενο που παρατηρείται πλέον σε όλα τα βουνά της χώρας, ειδικά μετά την επιδότηση βιολογικών εκτροφών ήμερων και ημιάγριων χοίρων. «Εμείς βλέπαμε σε μια βιολογική παραγωγή οικόσιτα γουρούνια, δηλαδή άσπρα, που με τον χρόνο άλλαζαν χρώμα από τις διασταυρώσεις με άγρια και ημίαιμα», τόνιζαν κυνηγοί της Βόρειας Ελλάδας, που δεν είναι αντίθετοι στις λειτουργίες τέτοιων μονάδων αλλά ζητούν να ληφθούν μέτρα για τη φύλαξή τους.
Όπως έχουν επισημάνει οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι βιολογικές κτηνοτροφικές μονάδες δεν περιφράσσονται. Απλώς υπάρχει η σύσταση προς τους ιδιοκτήτες τους όταν εντοπίζουν αγριογούρουνα να πλησιάζουν τα εκτρεφόμενα ζώα να τα απομακρύνουν από το κοπάδι τους.
«Εμείς κάνουμε ελέγχους και προσπάθειες να μην εκφυλιστούν τα άγρια. Μάλιστα απαγορεύουμε την ελεύθερη βοσκή των ημιάγριων, αλλά όταν για μια χοιρομάνα η έκταση όπου πρέπει να γίνεται η βοσκή είναι 17 στρέμματα, είναι αντιληπτό πως όσοι έλεγχοι και αν γίνουν δεν είναι δυνατόν να περιοριστεί αυτό», επισήμανε από την πλευρά του ο δασάρχης Σιδηροκάστρου Ευστράτιος Χοτζούδης, που έχει ασχοληθεί με το θέμα του υβριδισμού.
Μάλιστα σε έγγραφο του δασαρχείου προς τον τοπικό κυνηγετικό σύλλογο το 2005, επισημαίνεται πως «η ελεύθερη βοσκή ήμερων ή ημιάγριων χοίρων σε δάση και δασικές εκτάσεις δημιουργεί κινδύνους εκφυλισμού του ενδημικού αγριόχοιρου, αφού η επιμειξία τους είναι έντονη και δημιουργεί υβρίδια, με αποτέλεσμα τη γενετική μόλυνση». Στο πλαίσιο αυτό ελήφθη απόφαση από το δασαρχείο για την απαγόρευση της ελεύθερης βοσκής ήμερων και ημιάγριων χοίρων για δέκα χρόνια.
«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν τα ζώα που σκοτώνονται στο κυνήγι είναι υβρίδια, πρέπει να γίνει έλεγχος DΝΑ γι΄ αυτό. Ωστόσο ανησυχούμε πολύ, καθώς βλέπουμε κάθε χρόνο ότι η εμφάνιση των ζώων δεν είναι αυτή που εμείς γνωρίζαμε», είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Σιδηροκάστρου Χαριζάνης Νάσκος. «Υπάρχουν κοπάδια με ήμερα τα οποία περιφέρονται στο βουνό και είναι επόμενο να ζευγαρώσουν με άγρια, γι΄ αυτό και απαγορεύτηκε η ελεύθερη βοσκή», κατέληξε

http://www.tanea.gr/Article.aspx?d=2008 ... =&spid=876


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: O υβριδισμός του Αγριόχοιρου και η εκτροφή του.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 13, 2012 11:09 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Aγριόχοιρος
Άμεσος κίνδυνος υβριδισμού από την νομαδική χοιροτροφία
http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=3472


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: O υβριδισμός του Αγριόχοιρου και η εκτροφή του.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 17, 2012 7:56 pm 

Εγγραφή: Κυρ Ιαν 01, 2012 11:01 am
Δημοσιεύσεις: 338
Τοποθεσία: Αττική
Ημίαιμα γουρούνια που εσκεμμένα αφέθηκαν να ζευγαρώσουν με άγρια. Το κρέας του "άγριου" αποφέρει μεγαλύτερα κέρδη, και έτσι υπάρχει κίνητρο για την μιγαδοποίηση και την εξαφάνιση του γνήσιου άγριου.

http://www.oplognosia.com/oikologika/oikologika94.php


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: O υβριδισμός του Αγριόχοιρου και η εκτροφή του.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 18, 2012 4:10 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 04, 2011 3:16 pm
Δημοσιεύσεις: 123
όποιος κυνηγάει χρόνια γουρούνι και δεν είναι γιαλαντζί παρέα των τελευταίων χρόνων ξέρει πολύ καλά ότι τα δασαρχεία μαζί με κυνηγητικούς συλλόγους απελευθέρωσαν γουρούνια και έχουν γίνει τώρα 20 πλάσια...εκείνα τα ζώα ξέρει κανείς ότι ήταν 100% άγρια?εμείς παλιά περπατούσαμε όλο το βουνό για να βρούμε ένα πάτημα και φτάσαμε τώρα να έχεις σε 3 και 4 σημεία έτοιμα κομμένα γουρούνια...οι διασταυρώσεις τώρα που λέτε ότι γίνονται με ημίαιμα ναι θα συμφωνήσω ότι έχουν γίνει,αλλά αυτοί οι εκτροφείς έχουν θυληκες και έρχονται άργια αρσενικά και ζευγαρώνουν και η γέννα γίνεται μέσα στον σταύλο...μην νομίζεται ότι θα βγείτε έξω στο βουνό και θα βρείτε κόκκινα γουρούνια με 2 βούλες μαύρες...και ο φίλος που είπε ότι το άγριο πωλείται πιο ακριβά ναι μεν είναι σωστό αλλά το άργιο δεν παίρνει κιλά και για αυτό τα δίνουν και πιο ακριβά!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: O υβριδισμός του Αγριόχοιρου και η εκτροφή του.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 12, 2019 5:57 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Τα αγριογούρουνα στο... εκτελεστικό απόσπασμα ...

Οι Περιφέρειες συγκροτούν «συνεργεία δίωξης» για να περιοριστούν οι ζημιές στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που ήδη έχει φτάσει στη Βουλγαρία Συνεργεία δίωξης... αγριογούρουνων συγκροτούν οι περιφέρειες προκειμένου να ελεγχθεί η εφιαλτική έκρηξη του πληθυσμού τους. Τα «αποσπάσματα», αλλά και η δυνατότητα να χτυπούν όσα μπορούν οι κυνηγοί είναι μέτρα που λαμβάνονται με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές που προκαλούν τα αγριογούρουνα στις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και να μειωθεί στο δυνατό ο κίνδυνος εξάπλωσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων που ήδη έχει φτάσει στη Βουλγαρία- σε απόσταση μόλις 13 χιλιομέτρων από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μάλιστα καταγράφηκε το πιο πρόσφατο κρούσμα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με την πληθυσμιακή έκρηξη των αγριογούρουνων καταγράφεται στη Βόρεια Ελλάδα:
Ωστόσο, πλέον σουλατσάρουν σε αστικές περιοχές σε όλη την Ελλάδα, ενώ έχουν καταγραφεί να αναζητούν τροφή – κυρίως στα σκουπίδια- και στα προάστια της Αττικής- η πιο πρόσφατη καταγραφή αγέλης ήταν στις αρχές του Σεπτεμβρίου στον Διόνυσο.

Το πρόβλημα, που έχει πάρει εφιαλτικές διαστάσεις σε πολλές αγροτικές περιοχές προκλήθηκε από τη στρεβλή εφαρμογή κοινοτικού προγράμματος βιολογικής κτηνοτροφίας χοίρων. Οι περισσότεροι εκ των κτηνοτρόφων που εντάχθηκαν και επιδοτήθηκαν μέσω του προγράμματος απλά... αμέλησαν την βασική παράμετρο που αφορούσε την επιτήρηση των χοίρων στην κατά τα άλλα ελεύθερη βόσκησή τους με αποτέλεσμα τα ήμερα γουρούνια να έρθουν σε επαφή με αγριογούρουνα – το είδος sus scrofa που ενδημεί στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν ένα υβρίδιο που πολλαπλασιάζεται με εφιαλτικούς ρυθμούς. Όπως είπε στο ΘΕΜΑ ο δασολόγος- περιβαλλοντολόγος Κυριάκος Σκορδάς, ενώ τα αγριογούρουνα γεννούν από 4 έως 6 μικρά, το υβρίδιο γεννά από 8 έως και 18. Μάλιστα, παρατηρείται ότι μπορεί να γεννήσουν ακόμη και δύο φορές το χρόνο, πράγμα που αποδίδεται στο γεγονός ότι βρίσκουν εύκολα τροφή είτε στις καλλιέργειες, είτε ακόμη και στα σκουπίδια στις αστικές περιοχές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μέσα σε δύο χρόνια από ένα αρχικό ζευγάρι μπορεί να φτάσουμε σε χιλιάδες σε μία περιοχή.

Το πρόβλημα εντόπισαν αρχικά οι αγρότες που βλέπουν πλέον τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται από τις επιδρομές αυτού του νέου είδους των γουρουνιών, χωρίς μάλιστα να προβλέπεται οποιαδήποτε αποζημίωση. Πλέον όμως, αποτελούν σχεδόν ρουτίνα τα τροχαία με αγριογούρουνα.

Στην απόφαση που έλαβε τον Αύγουστο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης και προβλέπει τη συγκρότηση των ....αποσπασμάτων για την αντιμετώπιση του υπερπληθυσμού επισημαίνεται αφενός ότι επιβάλλεται η λήψη προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων σε Περιφερειακές Ενότητες της Βορείου Ελλάδος, αλλά παράλληλα, αναγνωρίζεται ότι παρά τα μέτρα που είχαν ληφθεί παλαιότερα, όπως είναι η δυνατότητα των κυνηγών να χτυπούν περισσότερα ζώα κατά την κυνηγετική περίοδο σε όλη τη χώρα, δεν μειώθηκε ο πληθυσμός των αγριόχοιρων, ούτε και οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Σημειώνεται ότι η αφρικανική πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, όμως, είναι καταστροφική για την κτηνοτροφική παραγωγή. Όπως επισήμανε ο κ.Σκορδάς πάντως, η επίδραση του κυνηγιού στον πληθυσμό των αγριογούρουνων είναι 3%-5%, περίπου όσο και η φυσική θνησιμότητα για το είδος.

Τα «συνεργεία δίωξης» των αγριογούρουνων συγκροτούνται με τη συμμετοχή υπαλλήλων των δασαρχείων και κυνηγών με έμφαση στις περιοχές που έχουν καταγραφεί πολλές αγέλες. Μάλιστα, στην απόφαση Χατζηδάκη υπάρχει πρόβλεψη και για τις αγέλες που εντοπίζονται σε αστικές περιοχές, όπως συνέβη στην ...Εκάλη. Σύμφωνα μ' αυτή τα συνεργεία θα πρέπει να τα εγκλωβίζουν και στη συνέχεια να τα απομακρύνουν.

Ο υβριδισμός των αγριογούρουνων που μάλιστα... επιδοτήθηκε πρακτικά, είναι ελληνικό φαινόμενο. Το νέο είδος, μάλιστα, εκτός από τις εφιαλτικές του επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον πολλαπλασιασμό του, έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από το κλασικό αγριογούρουνο – ρίγες και μεγάλα αυτιά ή μακριές ουρές. Όμως, ο υπερπληθυσμός των κλασικών αγριογούρουνων δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Αγέλες αγριογούρουνων έχουν εντοπιστεί να κόβουν βόλτες στα περίχωρα της Ρώμης, της Βαρκελώνης, αλλά και γερμανικών πόλεων. Μάλιστα, ειδικά στη Ρώμη οι αγέλες των αγριογούρουνων έχουν γίνει φόβος και τρόμος αφού έχουν εντοπιστεί να σουλατσάρουν σε πάρκα και παιδικές χαρές, ενώ, όπως και στην Ελλάδα, έχουν συγκρουσθεί με αυτοκίνητα προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές. Η αιτία που προσεγγίζουν οι αγέλες τις πόλεις είναι η ευκολία τους να βρίσκουν τροφή, κυρίως στα σκουπίδια, πράγμα που αποτελεί και μία από τις αιτίες που φτάνουν στις αυλές των σπιτιών και στην Ελλάδα.
..................... ΠΗΓΗ : protothema.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 12 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum