Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 14 Δημοσιεύσεις ]

Κινδυνεύει το τρυγόνι να αφαιρεθεί από την λίστα θηρεύσιμων
ΝΑΙ 70%  70%  [ 7 ]
ΟΧΙ 30%  30%  [ 3 ]
ΑΔΙΑΦΟΡΟ 0%  0%  [ 0 ]
Σύνολο ψήφων : 10
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση του
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 28, 2013 11:30 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
ΕικόναΕρευνα για το τρυγόνι και την κατασταση του (πληθυσμών) 2007-2009 (Streptopelia turtur) http://www.gpeppas.gr/m-fterota/trigoni ... -2009.html

Οι εκτιμήσεις των μεγεθών του πληθυσμού είναι διαθέσιμες για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ωστόσο, εξακολουθούν να είναι ασαφείς, με σημαντικές διαφορές μεταξύ των μέγιστων και ελάχιστων αριθμών .
Για τις περισσότερες χώρες, οι εκτιμήσεις αυτές δεν υποστηρίζονται από τις καταμετρήσεις αλλα παρασκευάζονται από ειδικά προγράμματα δειγματοληψίας .

Το σύνολο του ευρωπαϊκού πληθυσμού σε εκτίμηση βρίσκεται μεταξύ 3,5 και 7,2 εκατομμύρια ζεύγη (BirdLife International, 2004α).

Αυτή η τεράστια διαφορά οφείλεται στην τεράστια ασάφεια σχετικά με τους πληθυσμούς στη Ρωσία και Τουρκία. Χωρίς τις δύο αυτές χώρες, η εκτίμηση είναι μεταξύ 2,2 και 3,8 εκατ. ζεύγη.
Στην ΕΕ των 25 ο πληθυσμός είναι 1,6σε 2,6 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνει 36-46% του συνόλου της Ευρωπαϊκής πληθυσμού (BirdLife Διεθνής 2004b).

Σύμφωνα με το BirdLife International (2004a,β), το καθεστώς για τα είδη που στην Ευρώπη είναι Declin in g,οφείλεται σε μέτρια συνεχή πτώση. Η μείωση είναι ιδιαίτερα σημαντική για μεγάλο μέρος του πληθυσμού στην Ισπανία, Ρωσία, Τουρκία και την Ουκρανία, αλλά και στους μικρότερους πληθυσμούς του είδους στη Φινλανδία, τα κράτη της Βαλτικής, την Πολωνία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, το Βέλγιο και τις Κάτω Χώρες (BirdLife International 2004a).

Χρησιμοποιώντας τα δεδομένα από συλλήψεις στην Ιβηρική χερσόνησο κατά τη διάρκεια της {postnuptial}μετανάστευσης, η μείωση του πληθυσμού έχει εκτιμηθεί από 57% έως 63% για τις δεκαετίες 1970-1990 (Hidalgo & Rocha, 2005). Οι σταθεροί πληθυσμοί βρίσκονται στην κεντρική Ευρώπη: Ιταλία, Αυστρία, Τσεχική Δημοκρατία και η Σλοβενία ??(BirdLIFE Διεθνής 2004α).

Μεταξύ των υπαρχόντων πληθυσμών του τρυγονιού στην Ευρώπη, μόνο οι πληθυσμοί στη Γαλλία και τη Ρουμανία αυξάνονται (BirdLife International 2004a). Η αύξηση στη Γαλλία έχει επίσης επισημανθεί από Boutin et αϊ. (2001), μέσω του ερευνητικού προγράμματος ACT.

Το τρυγόνι περιλαμβάνεται σε διάφορα εθνικά προγράμματα παρακολούθησης πουλιών και γίνεται προσπάθεια ώστε να απογραφούν όσο γίνεται ακριβέστερα οι πληθυσμοί και η τωρινή του κατάσταση , μερικές από τις μεθόδους μελέυης που χρησιμοποιούνται είναι τα συστήματα (π.χ. CBC / BBS στο Ηνωμένο Βασίλειο, η ACT και STOC στη Γαλλία και το BirdLife / Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Απογραφής των Πτηνών.

Το Turtle Dove Streptopelia turtur είναι εισηγμένο στο Παράρτημα ΙΙ / 2 της οδηγίας της ΕΕ για τα πτηνά ως είδος για οποία επιτρέπεται η θήρα στα ακόλουθα κράτη μέλη: Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα, Αυστρία και την Πορτογαλία.

Το τρυγόνι είναι ένα σημαντικό είδος κυνηγίου σε αυτές τις χώρες με 2 - 4000000 πτηνά να θηρεύονται ετησίως.

Το τρυγόνι έχει αναγνωριστεί ως ένα είδος πτηνού, το οποίο έχει μια δυσμενή κατάσταση διατήρησης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ανησυχία αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι οι πληθυσμοί τουΤρυγόνιουπαρουσιάζουν μείωση σε πολλά κράτη μέλη.

Ο αριθμός αναπαραγωγής τους δείχνει μια γενική μείωση κατά το δεύτερο μέρος των 20 ου αιώνα (1970), ιδιαίτερα στη Δυτική Ευρώπη, όπου η μείωση φαίνεται να είναι έντονη και συνδέεται με την εντατικοποίηση της γεωργίας.


Συνέχεια εδώ http://www.gpeppas.gr/m-fterota/trigoni ... -2009.htmlΚορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 28, 2013 2:00 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Το 2006 είχε γίνει και επερώτηση στην ευρωβουλή για το κυνήγι του τρυγονιού στην Μάλτα 8)

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Bart Staes (Verts/ALE) , Margrete Auken (Verts/ALE) , Marie Isler Béguin (Verts/ALE) , Sepp Kusstatscher (Verts/ALE) , Paulo Casaca (PSE) , Dorette Corbey (PSE) , Robert Evans (PSE) , Wolfgang Kreissl-Dörfler (PSE) , Karin Scheele (PSE) , Caroline Jackson (PPE-DE) , Péter Olajos (PPE-DE) , Neil Parish (PPE-DE) , John Bowis (PPE-DE) και Jonas Sjöstedt (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

Θέμα: Τάσεις των πληθυσμών και προσπάθειες διατήρησης των Streptopelia turtur και Coturnix coturnix στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη Μάλτα
Απάντηση/απαντήσεις

Σύμφωνα με την έκθεση «Πτηνά στην Ευρώπη: εκτιμήσεις πληθυσμού, τάσεις και καθεστώς διατήρησης (Cambridge - UK - BirdLife International - 2004)» ο πληθυσμός των τρυγονιών στην Ευρώπη βρίσκεται σε συνεχή μείωση και ο πληθυσμός των ορτυκιών έχει χαθεί σε μεγάλο βαθμό. Τα στοιχεία για τη Μάλτα υποδεικνύουν ότι, αν δεν εξαλείφονται, οι αναπαραγωγικοί πληθυσμοί και των δύο ειδών παρουσιάζουν τεράστια μείωση παρά το γεγονός ότι υπάρχουν φυσικοί αναπαραγωγοί στα νησιά της Μάλτας. Η ισχύουσα νομοθεσία της Μάλτας επιτρέπει το κυνήγι τρυγονιών και ορτυκιών από την 1η έως την 31η Ιανουαρίου και από την 25η Μαρτίου έως την 22η Μαΐου.

Σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 1, της οδηγίας για τα πτηνά της ΕΕ (79/409/ΕΟΚ(1)), τα κράτη μέλη μεριμνούν ώστε η θήρα των ειδών στο παράρτημα ΙΙ να μην υπονομεύει τις προσπάθειες διατηρήσεως που αναλαμβάνονται στη ζώνη εξαπλώσεώς τους.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 της ίδιας οδηγίας, η εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται δυνάμει της παρούσας οδηγίας δεν μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της σημερινής καταστάσεως σε ό,τι αφορά τη διατήρηση όλων των ειδών πτηνών που ζουν εκ φύσεως σε άγρια κατάσταση στο ευρωπαϊκό έδαφος των κρατών μελών.

1. Είναι η Επιτροπή ενήμερη για το γεγονός ότι ο πληθυσμός των τρυγονιών και των ορτυκιών μειώνεται στην Ευρώπη και στη Μάλτα και αναγνωρίζει αυτή την τάση; Αν ναι, θα επιτρέψει τη συνέχιση της θήρας αυτών των ειδών στη Μάλτα πέραν της επιτρεπόμενης περιόδου και πού θα στηρίξει η Επιτροπή την απόφασή της;

2. Αναγνωρίζει η Επιτροπή ότι η άδεια συνέχισης του εαρινού κυνηγιού τρυγονιού και ορτυκιού στη Μάλτα δεν συνάδει με το άρθρο 7, παράγραφος 1, και το άρθρο 13 που προαναφέρθηκαν; Αναγνωρίζει επίσης η Επιτροπή ότι η άδεια συνέχισης του εαρινού κυνηγιού αυτών των ειδών στη Μάλτα αναστέλλει την κανονική τους αναπαραγωγή στα νησιά της Μάλτας, η οποία συμβάλλει στην ενίσχυση των πληθυσμών που μειώνονται;

http://www.europarl.europa.eu/sides/get ... XML+V0//EL


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 28, 2013 2:09 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Τρυγόνια... σε «παρακολούθηση»!

«Κάτι δεν πάει καλά με το τρυγόνι», συνηθίζουν να διαπιστώνουν διάφοροι μελετητές της άγριας ζωής, καθώς από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα το είδος έχει παρουσιάσει πανευρωπαϊκά μια μείωση που πλησιάζει το 62%...

Οι επιστήμονες αποφεύγουν τις εύκολες και... προκάτ απαντήσεις, ωστόσο ανάμεσα στα αίτια αυτής της μείωσης περιλαμβάνουν τις γεωργικές αλλαγές σε όλη τη ζώνη εξάπλωσης του τρυγονιού, καθώς και την ασθένεια της τριχομονίασης που είναι κοινή στα περιστεροειδή.

Συνεχεια εδώ http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid= ... d=63707551


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 28, 2013 2:14 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Θέλουν να σώσουν 250.000 τρυγόνια του Ιονίου

Διαδικτυακή καμπάνια της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας εναντίον της λαθροθηρίας ως τις 7 Ιουλίου

«Στα Επτάνησα το πρόβλημα της λαθροθηρίας ήταν παραδοσιακά έντονο. Πολλές φορές οι τοπικές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια καθώς οι κυνηγοί είναι πάρα πολλοί. Δυστυχώς ακόμη και σήμερα ο κόσμος δεν έχει αντιληφθεί τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το παράνομο κυνήγι στη διατήρηση ενός είδους, του τρυγονιού στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ετσι παρουσιάζει το πρόβλημα στα νησιά του Ιονίου η υπεύθυνη περιβαλλοντικής πολιτικής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη και συνεχίζει: «Εχουν περάσει σχεδόν τρεις δεκαετίες από τη θεσμοθέτηση της απαγόρευσης του κυνηγιού κατά την άνοιξη (είναι πολύ σημαντική διότι προηγείται της αναπαραγωγικής περιόδου των πουλιών) στην ΕΕ. Παρ' όλα αυτά η χώρα μας εμφανίζεται απρόθυμη να εφαρμόσει τη σχετική νομοθεσία».

Τοπική... ανοχή
Τα νησιά του Ιονίου - κυρίως η Κέρκυρα, οι Παξοί, οι Αντίπαξοι, οι Οθωνοί και η Ζάκυνθος - αποτελούν, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ενδιάμεσο σταθμό των τρυγονιών κατά τη διάρκεια του μεταναστευτικού ταξιδιού τους από την Αφρική προς τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. «Από τον Απρίλιο ως τον Μάιο κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι σκοτώνονται παρανόμως ως και 250.000 τρυγόνια. Ολη αυτή η δραστηριότητα γίνεται υπό την ανοχή, αν όχι την ενθάρρυνση, των τοπικών αρχών, καθώς το κυνήγι αποτελεί σημαντική οικονομική δραστηριότητα για πολλούς, ενώ οι κυνηγοί είναι προφανώς και ψηφοφόροι» λέει η κυρία Κορμπέτη.

Μπορεί να υπάρξει λύση; Μία πάντως προτείνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία: δίνοντας λίγα ευρώ μέσω Διαδικτύου μπορεί κανείς να σώσει μερικά τρυγόνια ή τουλάχιστον να βοηθήσει κάποιους που προσπαθούν να το κάνουν. Η εκστρατεία της οργάνωσης βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες σε εξέλιξη στο Διαδίκτυο και σκοπό έχει τη συγκέντρωση χρημάτων προκειμένου να προστατευτούν τα τρυγόνια του Ιονίου από τους λαθροθήρες.

Οι προσφορές γίνονται μέσω της διεύθυνσης indiegogo.com και ο τελικός στόχος ως τις 7 Ιουλίου που θα λήξει η διαδικασία του crowdfunding είναι να συγκεντρωθούν 25.000 ευρώ τα οποία θα διατεθούν σε μια καμπάνια τριετούς διάρκειας. Στόχος της εκστρατείας αυτής είναι κυρίως η ευαισθητοποίηση (μέσω μιντιακής κάλυψης κάθε είδους και διοργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων) για το ζήτημα της λαθροθηρίας την περίοδο της άνοιξης στα νησιά του Ιονίου. Οι προσφορές μπορεί να είναι από 5 ως 1.000 ευρώ, με τους δωρητές να λαμβάνουν ευχαριστήρια έπαθλα ανάλογα με το ποσό της προσφοράς τους.

Φυτοφάρμακα και ξόβεργες
Η λαθροθηρία δεν είναι ο μόνος ούτε ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχει συντελέσει στη μείωση του αριθμού των πουλιών διεθνώς. «Ο αριθμός των τρυγονιών στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 10% από τη δεκαετία του '80, πτωτική είναι και η παγκόσμια τάση. Οπως συμβαίνει και με άλλα πουλιά που τρέφονται κατά βάση από τις ανθρώπινες καλλιέργειες, τη μεγαλύτερη ζημιά την έχει κάνει η εντατικοποίηση της γεωργίας στην Αφρική. Τα φυτοφάρμακα και άλλοι αντίστοιχοι παράγοντες είναι υπεύθυνοι για μεγάλο αριθμό θανάτων πουλιών στην Αφρική. Αυτό όμως είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη. Αντιθέτως, η λαθροθηρία είναι κάτι στο οποίο μπορούμε να αντιδράσουμε». Σύμφωνα με την Ορνιθολογική Εταιρεία, η χώρα μας δεν είναι η μοναδική στην ΕΕ που αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα λαθροθηρίας πουλιών. Παρόμοια δραστηριότητα (σε συνδυασμό με αντίστοιχη αδιαφορία από την πλευρά των αρμόδιων και της κοινωνίας) συμβαίνει και στην Ιταλία και την Ισπανία. Στην Ιταλία είδη όπως ο κοκκινολαίμης και το κοτσύφι, τα οποία έχουν θανατωθεί σε παγίδες με θηλιές, σερβίρονται σε τοπικά παραδοσιακά εστιατόρια, ενώ στην Ισπανία το κυνήγι με ξόβεργες σκοτώνει περίπου 2 εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά ετησίως χωρίς να κάνει διακρίσεις σε κυνηγετικές περιόδους και είδη που κινδυνεύουν.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 16 Μαΐου 2013

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=512971


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 28, 2013 2:16 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Νοέμ 06, 2012 5:26 am
Δημοσιεύσεις: 297
Τοποθεσία: ΧΙΟΣ
Πιστευω οτι πρεπει να προσεξουν,δυστηχος δεν εξαρταται μονο απο την ελλαδα :|


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 28, 2013 2:18 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Τρυγόνια... με «διαβατήριο»!


Ενα «μυστήριο», απ’ αυτά που πάντα απασχολούσαν τον κόσμο των κυνηγών στη χώρα μας, πραγματευόμαστε σήμερα... Από πού έρχονται τα τρυγόνια που κυνηγάμε στα περάσματα;

Ενα «μυστήριο», απ’ αυτά που πάντα απασχολούσαν τον κόσμο των κυνηγών στη χώρα μας, πραγματευόμαστε σήμερα... Από πού έρχονται τα τρυγόνια που κυνηγάμε στα περάσματα; Πόσο πρέπει να μας απασχολούν οι πληθυσμοί που βρίσκονται στη Βουλγαρία ή στα Σκόπια;
To Eθνος-Κυνήγι ρίχνει σήμερα φως σ' ένα μυστήριο που απασχολούσε ανέκαθεν τον κόσμο των κυνηγών
To "Eθνος-Κυνήγι" ρίχνει σήμερα φως σ' ένα μυστήριο που απασχολούσε ανέκαθεν τον κόσμο των κυνηγών

Θα σταθμεύσουν ποτέ αυτά τα πουλιά στους τόπους της πατρίδας μας, ή θα την αφήσουν πίσω τους σε πτήση μιας μόνο νύχτας προς την Αφρική; Και αν αυτό ισχύει, ποιες πραγματικά είναι οι χώρες που «τροφοδοτούν» με τρυγόνια τα περάσματα στα Λεγραινά, στο Ιόνιο, στη Μάνη ή στα νησιά του Αιγαίου;

Καταφύγαμε στα ευρήματα των δακτυλιώσεων για να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα για τα τρυγόνια, που αυτές τις μέρες συναντάμε λιγότερο στους κάμπους και περισσότερο στα ακρωτήρια της χώρας μας, αγναντεύοντας το γαλάζιο...

Συνέχεια εδώ http://www.ethnos.gr/entheta.asp?catid= ... d=30260948


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 28, 2013 2:28 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΜΑΣ

5)Απαντήσεις στην προπαγάνδα των ΜΚΟ


3. «Ο πληθυσμός του τρυγονιού στην Ελλάδα έχει μειωθεί20% !!!»

• Στην περίπτωση του τρυγονιού η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός του είδους στην Ελλάδα έχει μειωθεί κατά
20%
χωρίς να παρουσιάσει καμιά μεθοδολογία και κανένα τρόπο
καταγραφής του πληθυσμού


Απαντήσεις της ΚΣΕ ΕΔΩ η συνέχεια http://www.gpeppas.gr/forum2013/kse-pro ... giou-2.pdf


.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 31, 2013 10:58 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Σεπ 25, 2010 3:45 pm
Δημοσιεύσεις: 1487
Τοποθεσία: ν.σερρων
παντως ρε παιδια αραιωσανε παρα πωλη τα τρυγονια εδω πανω σε μας :roll: να τα διωξανε η βροχες που ειχαμε συχνα πυκνα;; τι να πο :roll: :roll: τα μετρας με τα δακτιλα :( και ηλιοσπορα εχουμε φετος αρκαιτα εδω πανω για να φανε :wink: ,,,,θα δουμε στην πορεια τη παιζηηη :roll: :roll:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 04, 2013 11:31 am 

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 09, 2013 1:19 pm
Δημοσιεύσεις: 109
Τα φυτοφαρμακα κανουν πολυ ζημια αλλα και οι κυνηγοι εξαλοιφουν με την εναρξη οτι ντοπιαρικο πουλι υπαρχει. Τα εντοπιζουν απο τις προηγουμενες μερες και την πρωτη μερα κυνηγιου γινεται αγωνας δρομου μεταξυ των κυνηγων και επειδη τα χουν μετρημενα και τα κουβεντιαζουν μεταξυ τους, ξερουν τι εμεινε και που συχναζει οποτε τη δευτερη μερα τελειωνουν ολα!!! Ισως θα πρεπε να επιτρεπεται το κυνηγι του τρυγονιου μονο στο καρτερι ωστε τα ντοπιαρικα να επιζουν...


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Αύγ 05, 2013 10:27 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Σεπ 25, 2010 3:45 pm
Δημοσιεύσεις: 1487
Τοποθεσία: ν.σερρων
τα τρυγονια ρε παιδες αραιωσανε παρα πωλη δεν ξερω τι να πω βλεπουμε στην πορεια τη θα παιξη :roll: :roll: :roll:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 18, 2013 7:34 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 07, 2009 9:36 pm
Δημοσιεύσεις: 423
Τοποθεσία: Μεσσηνία
mparmpakwtsos έγραψε:
Τα φυτοφαρμακα κανουν πολυ ζημια αλλα και οι κυνηγοι εξαλοιφουν με την εναρξη οτι ντοπιαρικο πουλι υπαρχει. Τα εντοπιζουν απο τις προηγουμενες μερες και την πρωτη μερα κυνηγιου γινεται αγωνας δρομου μεταξυ των κυνηγων και επειδη τα χουν μετρημενα και τα κουβεντιαζουν μεταξυ τους, ξερουν τι εμεινε και που συχναζει οποτε τη δευτερη μερα τελειωνουν ολα!!! Ισως θα πρεπε να επιτρεπεται το κυνηγι του τρυγονιου μονο στο καρτερι ωστε τα ντοπιαρικα να επιζουν...

Στην περιοχή μου ο κυριότερος λόγος μείωσης του τρυγονιού είναι οι καλλιέργειες που πλέον δεν γίνονται όπως παλαιότερα σιτάρι-κριθάρι-βίκος και η εγκατάλειψη της υπαίθρου απο τα χωριά που έσπαιρναν σε πεζούλες και σε κάθε παρτέρι.Ασφαλώς και πρέπει στα ντοπιάρικα να κάνουμε διαχείρηση θηράματος και βάση της δυναμικής κάθε περιοχής πρέπει να πράτουμε κατάλληλα.

_________________
ΕικόναΕικόναTσάφος Δημήτρης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Αύγ 19, 2013 9:18 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιουν 10, 2013 3:51 pm
Δημοσιεύσεις: 66
Τοποθεσία: Αττική & Ηλεία
fassajim έγραψε:
mparmpakwtsos έγραψε:
Τα φυτοφαρμακα κανουν πολυ ζημια αλλα και οι κυνηγοι εξαλοιφουν με την εναρξη οτι ντοπιαρικο πουλι υπαρχει. Τα εντοπιζουν απο τις προηγουμενες μερες και την πρωτη μερα κυνηγιου γινεται αγωνας δρομου μεταξυ των κυνηγων και επειδη τα χουν μετρημενα και τα κουβεντιαζουν μεταξυ τους, ξερουν τι εμεινε και που συχναζει οποτε τη δευτερη μερα τελειωνουν ολα!!! Ισως θα πρεπε να επιτρεπεται το κυνηγι του τρυγονιου μονο στο καρτερι ωστε τα ντοπιαρικα να επιζουν...

Στην περιοχή μου ο κυριότερος λόγος μείωσης του τρυγονιού είναι οι καλλιέργειες που πλέον δεν γίνονται όπως παλαιότερα σιτάρι-κριθάρι-βίκος και η εγκατάλειψη της υπαίθρου απο τα χωριά που έσπαιρναν σε πεζούλες και σε κάθε παρτέρι.Ασφαλώς και πρέπει στα ντοπιάρικα να κάνουμε διαχείρηση θηράματος και βάση της δυναμικής κάθε περιοχής πρέπει να πράτουμε κατάλληλα.

+1000
Όπως τα λες Δημήτρη ισχύει παντού.

_________________
ΕικόναΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 19, 2018 6:28 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Πιθανή Πανευρωπαϊκή απαγόρευση του τρυγονιού


Η Κύπρος διαφωνεί με πιθανή αναστολή του κυνηγίου τρυγονιών
Η Κυπριακή Δημοκρατία εκφράζει τη διαφωνία της με την πιθανή αναστολή του κυνηγίου του τρυγονιού, τη στιγμή που στα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Υπηρεσίας Θήρας, που αναμεταδίδει το ΓΤΠ, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της ΕΕ συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία της το θέμα, στις 26 Απριλίου, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή της στις 24 Απριλίου 2018, κοινοποίησε τις απόψεις της και επεξήγησε, λεπτομερώς, τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί για την αναστολή του κυνηγίου τρυγονιών.

Προστίθεται ότι περαιτέρω συζήτηση του όλου θέματος και πιθανή λήψη αποφάσεων θα λάβει χώρα στην τακτική συνεδρία της Ειδικής Επιτροπής, που ασχολείται με θέματα που έχουν σχέση με τις Οδηγίες για τα Άγρια Πτηνά και τους Βιοτόπους, που έχει καθοριστεί για τις 22 και 23 Μαΐου και στην οποία η Υπηρεσία Θήρας θα εκφράσει εκ νέου τις απόψεις της Δημοκρατίας.

Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν συμφωνεί με την πιθανή αναστολή του κυνηγίου του τρυγονιού, καθώς κάτι τέτοιο θα μειώσει αισθητά το ενδιαφέρον των κρατικών υπηρεσιών, των Κυνηγετικών Οργανώσεων και άλλων Μη Κυβερνητικών Οργανισμών, για ανάκαμψη του είδους, αναφέρεται.

Ακόμη, προστίθεται ότι η πιθανή αναστολή ή απαγόρευση του κυνηγίου του τρυγονιού θα κάνει πολύ δύσκολο το ενδεχόμενο επαναφοράς του είδους ως θηρεύσιμο στο μέλλον.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι στην Κύπρο, τόσο η Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας, όσο και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι λαμβάνουν μέτρα διαχείρισης και διατήρησης του είδους με τοποθέτηση και τροφοδοσία τεχνητών ποτίστρων νερού, καθαρισμό φυσικών πηγών νερού και σπορά χιλιάδων δεκαρίων με δημητριακά και ψυχανθή στα ημιορεινά και τα ορεινά.

Η Λευκωσία διαφωνεί επίσης με την αναστολή, καθώς στην Κύπρο ένα πολύ μεγάλο μέρος των βιοτόπων είναι απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου. Επιπρόσθετα το κυνήγι των τρυγονιών επιτρέπεται μόνο σε περιορισμένες περιοχές κυνηγίου ενώ η ποινή που προβλέπεται από τη νομοθεσία για θανάτωση, σύλληψη, παρενόχληση ή καταδίωξη οποιουδήποτε είδους άγριας πανίδας κατά την αναπαραγωγική περίοδο, αρχίζει από τις €8.000.

Σημειώνεται ότι το κυνήγι του τρυγονιού επιτρέπεται μόνο σε δέκα χώρες της ΕΕ, και συγκεκριμένα σε Κύπρο, Αυστρία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΤΡΥΓΟΝΙ (Streptopelia turtur) και η σημερινή κατάσταση
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 24, 2018 10:06 am 

Εγγραφή: Κυρ Ιαν 01, 2012 11:01 am
Δημοσιεύσεις: 338
Τοποθεσία: Αττική
Ρε τι έχουμε πάθει άντε να δούμε θα έχουμε την τύχη να ζήσουμε και αυτό το χάλι


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 14 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum