papajohn έγραψε:
καλησπερα. ειπα να σας γραψω για την προοδο του σκυλου καθως με βοηθησαν πολυ τα σχολια σας και ηθελα να ξερετε τα αποτελεσματα.
Ειχαμε ως σημερα (μετα το σκηνικο με τις περδικες) 5 εξοδους. Οι 3 ειχαν καθαρα εκπαιδευτικο χαρακτηρα καθως μπεκατσες δεν ειχαμε πιθανοτητες να βρουμε.Απο χτες ομως ξεκινησαμε δυναμικα το κυνηγι της βελοδοματας....
1η μερα χτες και ο σκοπος της μερας δεν επετευχθη καθως μπεκατσα δν συναντησαμε! παρολα αυτα ειχαμε μαζι τον πατερα μου που βοηθησε στο να μου δειξει καποια καινουργια μπεκατσοτοπια στα οποια εγω δεν ειχα παει ποτε.Ο σκυλος σιγα σιγα αρχισε να δειχνει οτι ξεπερασε το προβλημα του και ακομη κ στα πυκνα χωνεται κ ψαχνει.
2η μερα σημερα και τα πραγματα δεν πηγαν παλι οπως θα ηθελα.Φτασαμε στο μερος,ο σκυλος τα πηγε πολυ καλυτερα απο χτες καθως αρχισε να μπαινει στο πυκνο και να ψαχνει με παθος...και μερα με την μερα ειδα διαφορα ακομα κ στο ποσο μακρυα πηγαινε! μεχρι χτες παντα μετα απο μισο λεπτο ενω ηταν πχ στα 40 μετρα μπροστα μου γυριζε διπλα μου κ εφευγε παλι,σημερα η αποσταση καποιες στιγμες μεγαλωσε και ενω δεν ειχαμε οπτικη επαφη συνεχισε να ψαχνει στο πυκνο.Το κακο θα μου πειτε της μερας που ειναι?
Εγω κ ο σκυλος μονιμα μπαιναμε μεσα στα πυκνα καθως οποτε πιανω μονοπατι πιανει κ αυτος μονοπατι κ αρκειται στο να φευγει 50μ μπροστα και να γυριζει πισω μυριζοντας μονο τον αερα δεξια αριστερα απο τον δρομο..οποτε γεμισα αγκαθια και ολη μερα επαινα με τον σκυλο στο πυκνο προσπαθωντας κ δειχνοντας του που να ψαχνει,ενω ο πατερας μου περπατουσε παραληλα μας οσο μπορουσε στο δρομο...Φτανουμε σε ενα σπιτι στην κορυφη ενος λοφου και σκεφτομαστε να αλλαξουμε πορεια κ να μπουμε δεξια που φαινονταν ωραιο μερος..στο πυκνο οδηγουν 2 δρομοι με αποσταση 20μ ο ενας απ τον αλλο...ενα μονοπατακι 2 μετρα πιθανον φτιαγμενο απο κυνηγους και ενας δρομος διπλα ακριβως απο το χωραφι του σπιτιου.εγω πηρα το μονοπατακι που οδηγουσε απ ευθειας στο δασος,ο πατερας μ τον δρομο που οδηγουσε στην ακρη του χωραφιου...και εκει που μ λεει "μπες μεσα να δεις αν περναμε να κατεβουμε απο το ρεμα κατω" και μπαινω μεσα στο πυκνο μαζι με τον σκυλο μετα απο 2 λεπτα και ενω ειμαι 30μ μπροστα δεξια του ακουω ενα.......πρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρρ,να σου σηκωνει μια μπεκατσα ο πατερας μου μεσα στο χωραφι,σηκωνω το κεφαλι κ την βλεπω στα 15 μετρα αριστερα να φευγει,ριχνει μια ο πατερας μου και την βλεπω σαν να κανει μια μανουβρα κ να πηγαινει μπροστα μου 20 μετρα χανοντας υψος.γυριζω πισω γτ δν μπορουσα να παω εκει καθως ηταν κλειστο και παω να δω που σηκωθηκε...Ηταν στην ακρη του χωραφιου παιδια καθισμενη! σε ανοιχτο μερος διπλα απο το δασος γτ το χωμα ηταν μαλακο εκει καθως το χωραφι ειχε οργωθει προσφατα...Ο σκυλος δν ξερει την μυρωδια της μπεκατσας και στη θεση της ουτε φερμαρε αλλα ουτε καταλαβε κ πολλα,απλα μυριζε την θεση της...μπηκαμε μεσα κ πηγαμε εκει που την ειδα να χαμηλωνει απ τη ντουφεκια ψαξαμε ενα 20λεπτο μηπως ηταν τραυματισμενη ή μηπωςς την πηρε αλλα τπτ...το πιο πιθανο να χαμηλωσε κανοντας ελιγμο και να κατεβηκε χαμηλοτερα να πεταξει καθως διπλα ακριβως ηταν και ο λακος...Πηραμε το λακο πλαι πλαι και γυρισαμε πισω! δεν μπορω να χωνεψω την γκαντεμια μου σημερα! γυρισα ολο το λογκο και αυτη η ατιμη ηταν στο ανοιχτο κ επεσε πανω ο πατερας μου κ τη σηκωσε! θα μπορουσε καλιστα να ειναι το πρωτο μας πουλι! Δεν νομιζω οτι θα την φερμαριζε κ θα την βαρουσα,καθως δν νομιζω οτι θα την καταλαβαινε την πρωτη φορα που θα την δει γτ δεν ειδα να εχει καταλαβει την μυρωδια κ να την εχει συνδιασει με τη μπεκατσα. τουλαχιστον ομως θα εβλεπε την μπεκατσα και θα επερνε μυρωδια.
ολα αυτα που σκεφτομαι σωστα ειναι?
Απ τη στιγμη που δν ξερει την μυρωδια της μπεκατσας κ δεν εχει συναντησει ποτε,την πρωτη φορα που θα βρουμε λογικα θα την σηκωσει καταλαθος ή απλα θα την μυρισει και απο περιεργεια θα την πλησιασει,σωστα? Να ανησυχησω που δεν καταλαβε στη θεση της την μυρωδια της ή ειναι ακομη λογικο απ τη στιγμη που δν την ειδε κ δν εχει δει ποτε του να σηκωνεται πουλι μπροστα του?
Καλησπερα φιλε μου,συνεχισε να βγαζεις το σκυλο σου για μπεκατσα.Καποια στιγμη θα σηκωσει καποια παρασυρμενος απο τη μυρωδια της.Μπορει να την φερμαρει μπορει και οχι που ειναι και το πιο πιθανον.Δεν πειραζει ομως,αν ο σκυλος την σηκωσει τουφεκισε την για να δακγωσει και να καταλαβει οτι σε ενδιαφερει σαν θυραμα.Προσοχη ομως θα του τουφεκισεις μονο 1-2 αφερμαριστα πουλια μετα μονο οτι φερμαρει για να μην του περασεις λαθος μηνυμα,οτι δηλαδη το αφεντικο τουφεκαει οτι βρω και σηκωσω.Προσωπικα στο 16 μηνων σκυλακο μου απο τον αυγουστο στα ορτυκια τουφεκισα οσα ορτυκια μου φερμαρε σταθερα.Τα αφερμαριστα δεν τα τουφεκουσα βεβαια ειχε ηδη εκδηλωσει φερμα πολυ νωριτερα στα ορτυκια απο τα εκπαιδευτικα.Ετσι εφτασε σε σημειο ο σκυλος να φερμαρει πολυ προσεκτικα και επιφυλακτικα.