
Του Ανδρέα Ανδρέου
Η αφορμή για την εγγραφή του άρθρου αυτού αποτέλεσε η προσπάθεια του αδελφού μου να βρει και να αγοράσει ένα κυνηγετικό σκύλο που πραγματικά να κάνει την διαφορά σε σχέση με τα κυνηγόσκυλα που κατέχουμε αυτή την περίοδο.
Ο σκοπός βεβαία ήταν να επανέλθουμε στα επίπεδα κάρπωσης που είχαμε πριν το 2000 όπου τελείωνε η περίοδος και σαν κυνηγετική παρέα 4 ατόμων είχαμε αποτελέσματα από 15 έως 20 λαγούς χωρίς να είμαστε φανατικοί λαγοκυνηγοί. Γνωρίζοντας βέβαια τα επίπεδα του θηράματος και των βιότοπων σήμερα θεωρώ προσωπικά σχεδόν αδύνατο να επανέλθουμε σε τέτοια επίπεδα εκτός και εάν συμβούν ένα σωρό άλλα γεγονότα που να συνηγορούν προς την άποψη αυτή.
Έχοντας μελετήσει την αγορά των σκύλων στην Κύπρο έχω δυστυχώς καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι καλοί σκύλοι προς πώληση είναι ελάχιστοι έως πολύ λίγοι και αυτοί τιμολογούνται υπερβολικά ψηλά σε σχέση με την κάρπωση που προσφέρουν και την περίοδο που χρησιμοποιούνται.
Προτού όμως μπούμε στην επεξεργασία των δεδομένων έχουμε ορισμένες παραμέτρους που πρέπει να υπολογίσουμε.
1η παράμετρος είναι - Τι σκύλοι διατίθενται προς πώληση.
1. Καθαρόαιμοι σκύλοι
2. Ημίαιμοι - μπάσταρδοι σκύλοι
2η παράμετρος είναι – Για ποιο σκοπό θέλεις τον σκύλο.
1. Για λαγό
2. Για περδίκια ή γενικό κυνήγι
3η παράμετρος είναι – Ποιοι πωλούν τέτοιους σκύλους
1. Επαγγελματίες εκπαιδευτές
2. Ερασιτέχνες εκπαιδευτές
3. Βοσκοί
4. Μεσάζοντες
5. Άγνωστοι πωλητές από αγγελίες.
Παίρνοντας τα πράγματα με την σειρά και εξετάζοντας την πρώτη παράμετρο εύκολα διαπιστώνουμε ότι οι περισσότεροι «έτοιμοι» σκύλοι που διατίθενται προς πώληση είναι ημιαιμοι και όχι καθαρόαιμοι. Από εδώ ξεκινά ένα άλλο κεφάλαιο το οποίο κάποια άλλη στιγμή θα αναλύσουμε με περισσότερη λεπτομέρεια.
Η δεύτερη παράμετρος έχει να κάνει με το είδος του θηράματος που προτιμά κάποιος να κυνηγά. Για λαγό ή για περδίκι. Εδώ θα γίνει και ο πρώτος ουσιαστικός διαχωρισμός. Οι περισσότεροι που έχουν ως σκοπό τους το περδίκι ως επί το πλείστον οδηγούνται στην αγορά καθαρόαιμου σκύλου αφού με τον τρόπο αυτό βελτιώνουν τα ποσοστά τους, ενώ από την άλλη όσοι ασχολούνται με αποκλειστικά τον λαγό οδηγούνται κυρίως στα ημιαιμα όχι γιατί έχουν καλύτερες επιδόσεις στον λαγό από τα καθαρόαιμα αλλά γιατί εκείνοι που κάνουν τις περισσότερες πωλήσεις ασχολούνται κυρίως με ημιαιμα και έτσι η προσφορά των ημιαιμων είναι πολύ μεγαλύτερη από τους καθαρόαιμους άσχετα αν πολλές φορές οι προφάσεις του αγοραστή έχουν να κάνουν με τα εργασιακά χαρακτηριστικά του σκύλου ( δεν του αρέσει η φωνή στην μαλαή, προτίμηση μικρής καταδίωξης, πιθανότητα φέρμας κτλ). Φυσικά εξακολουθούν να υπάρχουν παρέες στην Κύπρο οι οποίες συνεχίζουν το κυνήγι του λαγού με αποκλειστικά σκυλιά φέρμας και οι οποίοι κάθε χρόνο γίνονται και πιο λίγοι αφού τα αποτελέσματα τους, σε συνδυασμό με το επίπεδο των θηραμάτων, θεωρώ ότι μειώνονται χρόνο με τον χρόνο.
Η τρίτη παράμετρος αφορά τους πωλητές των σκυλιών.
Οι επαγγελματίες εκπαιδευτές (όχι επαγγελματίες πωλητές) στην Κύπρο, που ασχολούνται αποκλειστικά με το θέμα αυτό θεωρώ ότι είναι πολύ λίγοι και ότι στην πλειοψηφια τους ασχολούνται με καθαρόαιμα σκυλιά, είτε για λαγό είτε για πέρδικα.
Οι ερασιτέχνες εκπαιδευτές και οι οποίοι σε αρκετές περιπτώσεις έχουν στην κατοχή τους περιφραγμένες εκτάσεις άγριας βλάστησης για εκπαίδευση των σκύλων εκπαιδεύουν ότι τους φέρουν οι πελάτες τους, αλλά κυρίως πουλούν ημιαιμα σκυλιά.
Οι επόμενες 3 κατηγορίες είναι άμεσα συνδεδεμένες μεταξύ τους. Επόμενη κατηγορία είναι οι Βοσκοί. Και οι βοσκοί κύριοι συνάδελφοι κυνηγοί πωλούν αυτή την στιγμή ίσως και τα περισσότερα σκυλιά στην Κύπρο. Πουλούν βεβαία έτοιμα κυνηγόσκυλα για τον λαγό και είναι όλα ανεξαιρέτως ημιαιμα – μπάσταρδα σε τέτοιο επίπεδο που πολλές φορές αναρωτιέσαι αν αυτός ο σκύλος μπορεί να τρέξει περισσότερο από 10 λεπτά αλλά όμως, βγάζει λαγούς!!
Μετά έχουμε τους μεσάζοντες πωλητές οι οποίοι αγοράζουν σκυλιά φθηνά από γνωστούς (κυρίως βοσκούς), τα αφήνουν μια μικρή περίοδο στην κατοχή τους για να συνηθίσουν κάπως, διπλασιάζουν ή τριπλασιάζουν την τιμή του σκύλου και μάλιστα είναι μια πολύ πετυχημένη δουλειά αφού οι πωλήσεις φέρνουν καθαρό κέρδος και μάλιστα αφορολόγητο όπως ως επί το πλείστον και όλες τις πιο πάνω αναφερόμενες κατηγορίες, εκτός ίσως από τους επαγγελματίες εκπαιδευτές. Αυτή η κατηγορία μάλιστα έχει και ορισμένους επαγγελματίες πωλητές και οι οποίοι τα τελευταία χρόνια με την αύξηση των τιμών των σκύλων έχουν αυξηθεί κάπως, και όπως ανάφερα πωλούν κυρίως σκυλιά για τον λαγό και σχεδόν όλα τα σκυλιά που περνούν από τα χέρια τους είναι ημιαιμα.
Τέλος είναι αυτοί που πωλούν τους σκύλους τους από τις αγγελίες και οι οποίοι είναι λίγοι και τα σκυλιά που πωλούνται με αυτό τον τρόπο νομίζω δεν είναι κυνηγετικά εξαίρετα (πάντα υπάρχουν και εξαιρέσεις). Σʼαυτές τις περιπτώσεις ακούς πάντα προτάσεις κλισέ όπως «έχω χωρίσει, δεν ταιριάζει με το άλλο μου σκυλί, είναι σκύλος που τον αγόρασα από μάντρα (του κοπαδιού) πέρσι, όλα αυτά με σκοπό να διατηρήσουν την τιμή σε ψηλά επίπεδα και να επηρεάσουν όσο μπορούν τον μελλοντικό αγοραστή. Όπως ακριβώς και με τις αγγελίες αυτοκινήτων, δεν είναι χτυπημένο, το είχε μια Εγγλέζα/ος που δεν το οδηγούσε πολύ κτλ.
Τιμές
Οι τιμές για να αγοράσει κάποιος έναν καθόλα έτοιμο σκύλο ξεκινούν από τις 1,500 λίρες (βάζω την αξία αυτή ως σημείο αναφοράς για να βοηθηθεί και η συζήτηση). Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι με ένα σκύλο με αυτή την αξία μπορείς να κυνηγήσεις αξιοπρεπώς δεν θα είναι όμως εξαίρετος και με τέτοια αξία σκύλου δεν αναμένεις ότι θα κάνεις την διαφορά και ότι θα χτυπήσεις πολλούς λαγούς.
Αν έχεις προτεραιότητα το κυνήγι του λαγού τότε ο σκύλος αξίας 1,500 λιρών μάλλον θα είναι μέτριος. Εδώ τα πράγματα αλλάζουν πολύ σε σχέση με τα πιο πάνω. Οι τιμές των καλών σκύλων είναι πολύ ψηλές εώς αστρονομικές χωρίς να υπάρχει η αναμενόμενη λογική για τα επίπεδα των τιμών.
Αν πάρουμε ως σημείο αναφοράς την αγορά του σκύλου από κάποιον βοσκό, ή κάποιον μεσάζοντα, ή ακόμα κάποιον ερασιτέχνη - πωλητή, τότε πολύ πιθανόν να πρόκειται για ημιαιμα σκυλιά τα οποία σίγουρα δεν ξέρεις την ακριβή ηλικία τους. Σου λέει κάποιος ότι είναι 3 χρονών και ο σκύλος μπορεί άνετα να είναι και 5 (πρώτο μειονέκτημα). Οι πλείστοι σκύλοι είναι εντελώς ανυπάκουοι, και έχουν μάθει να κυνηγάνε για την πάρτη τους (δεύτερο μειονέκτημα). Λόγω των αλόγιστων διασταυρώσεων δεν πρόκειται ποτέ να πάρεις αξιόλογα κουτάβια ( τρίτο μειονέκτημα). Δεν πρόκειται να έχεις στα χέρια σου το πιστοποιητικό υγείας(τέταρτο μειονέκτημα) που πρέπει επιτέλους όσοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν σκύλο να ζητούν από τους πωλητές (απαιτείται και από την νομοθεσία). Μάλιστα σε σχέση με τα αυξανόμενα κρούσματα λεϊσμανίασης που άρχισαν να φαίνονται ιδιαίτερα στην επαρχία Πάφου αλλά και Λεμεσού το πιστοποιητικό υγείας είναι πλέον απαραίτητο για την αγορά έτοιμου σκύλου, ή τουλάχιστον αναλύσεις αίματος πριν την αγορά. Επιπρόσθετα εάν ο σκύλος κατά την παιδική του ηλικία δεν είχε καλή διατροφή ή ακόμα γυμναζόταν πολύ που είναι πολύ πιθανά ενδεχόμενα αναμένεται στο μέλλον να έχουμε και άλλα προβλήματα (μεγαλοκαρδία – πρόωρος θάνατος)
Άρα, καταλήγουμε ότι η αγορά του σκύλου από τις πιο πάνω κατηγορίες έχει πάρα πολλούς κινδύνους και λογικά οι τιμές έπρεπε να ήταν πολύ χαμηλότερες από ότι είναι. Όμως υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Τέτοιοι σκύλοι βρίσκουν λαγούς, και αυτό είναι το μόνο πράγμα που προσφέρουν στους υποψήφιους αγοραστές τους. Αν κάποιος έχει σκοπό μόνο την κάρπωση τότε τέτοιοι σκύλοι είναι ιδανικοί για τα επίπεδα της κάρπωσης. Θα βρουν πολύ δύσκολους λαγούς και αν τα κριτήρια αγοράς αποφασίστηκαν από ένα έμπειρο μάτι τότε η αγορά θεωρώ ότι είναι καλή. Φυσικά όπως ανάφερα και στην αρχή οι πραγματικά καλοί σκύλοι που είναι διαθέσιμοι είναι πολύ λίγοι.
Εδώ υπολογίζεται και ακόμα ένας παράγοντας – το ποιος αγόρασε τον σκύλο. Εάν για ένα σκύλο 3000 λιρών συνεισέφεραν και τα 4 μέλη της παρέας τότε το κόστος μετριάζεται για τον κάθε ένα. Εάν για τον ίδιο σκύλο τα έδωσε κάποιος που έχει ένα πολύ καλό μηνιαίο εισόδημα τότε πάλι έχει καλώς όμως εάν τον ίδιο σκύλο αγόρασε κάποιος ο οποίος κερδίζει £800 τον μήνα και σκοτώνεται στην δουλειά τότε τέτοια αγορά είναι για την δική μου άποψη εντελώς λάθος όσο πάθος έχει κάποιος για το κυνήγι αφού οι κίνδυνοι πλέον είναι πολλοί (κλοπές, δηλητήρια, φίνες κτλ).
Αντιθέτως αν έχεις ως προτεραιότητα το κυνήγι της πέρδικας ή και το γενικό κυνήγι τότε με μιας τέτοιας αξίας σκύλο (£1,500) μπορείς να έχεις καλά αποτελέσματα και πολύ πιθανόν θα πάρεις και καθαρόαιμο σκύλο. Μάλιστα θα έλεγα ότι σε σχέση με τις τιμές που κυκλοφορούν στο παζάρι ο έτοιμος σκύλος για περδίκια σε αυτή την τιμή είναι μάλιστα και φθηνός. Δεδομένου ότι είναι καθαρόαιμος πάνω κάτω κοντά στα 2 - 3 χρόνια ζωής του έχεις τουλάχιστον ακόμα 6 - 8 χρόνια προσφοράς, ενώ θα έχεις και καλούς απογόνους. Τέτοια αγορά πιθανόν να σε οδηγήσει σε πωλητές που έχουν περισσότερη χρονικά ύπαρξη στην αγορά και ασχολούνται ως επί το πλείστον με καθαρόαιμες φυλές σκύλων είτε αγγλικές φυλές αποκλειστικά για περδίκια είτε ακόμα και ηπειρωτικές με τις οποίες μπορείς άνετα να κυνηγήσεις και τον λαγό. Σε μια τέτοια περίπτωση όπου ο έτοιμος σκύλος είναι καθαρόαιμος και ο πωλητής του σκύλου είναι σοβαρός, αποφεύγονται ένα σωρό κίνδυνοι. Λογικά ο σκύλος θα έχει το πέτιγκρι του από το οποίο μαθαίνεις την πραγματική καταγωγή του, θα έχει πιστοποιητικό υγείας με αναγραφόμενα όλα τα εμβόλια του, θα έχει ήδη περάσει από κάποια έκθεση μορφολογίας όπου θα αναφέρονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά του σκύλου, ξέρεις ακριβώς την ηλικία του και ξέρεις ότι κοινωνικοποιήθηκε και μεγάλωσε με την κατάλληλη διατροφή και άσκηση (και όχι αμολημένος όλη μέρα στα βουνά με ένα καρβέλι ψωμί).
Εάν αναλογιστεί κάποιος τα γενικά έξοδα για να δημιουργήσει ένα καθαρόαιμο σκυλί έτοιμο για το κυνήγι στην ηλικία των 3 χρονών τότε οι 1500 λίρες είναι πολύ λίγες. Αγορά του σκύλου £300, διατροφή για 3 χρόνια (ελάχιστο ποσό £10/μήνα, επί 3 χρόνια) = £360, κτηνιατρικά έξοδα £100, έξοδα μετακίνησης στον κυνηγότοπο για εκπαίδευση για την 3ετια άλλες £500, μας κάνουν ένα σύνολο των £1260 χωρίς να υπολογίσουμε τις ώρες ασχολίας μας και με ορατό μάλιστα το ενδεχόμενο ο σκύλος να μην έχει το επίπεδο του σκυλιού που μπορείς να αγοράσεις με £1500.
Τελικά η περιδιάβαση μας σε όλους τους πιθανούς πωλητές έτοιμων σκύλων τα 2 τελευταία χρόνια δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Είδαμε πάρα πολλά σκυλιά τα οποία ήταν εντελώς άχρηστα αλλά είδαμε και μερικά καλά εώς εξαίρετα σκυλιά τα οποία δυστυχώς ορισμένα είχαν πολύ ψηλή τιμή ενώ σε άλλες περιπτώσεις δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες. Συμβουλή μου είναι όπως οι υποψήφιοι αγοραστές έτοιμου σκύλου μελετήσουν όλα τα ενδεχόμενα και απαραίτητα να δουν τον υποψήφιο σκύλο σε διαφορετικά εδάφη και περισσότερες από 2 φορές.