Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 2 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Το κυνήγι του ορτυκιού
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 01, 2011 1:54 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 560
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ[img]Το%20κυνήγι%20του%20ορτυκιού%20της%20έναρξης[/img]

Η μορφή και το είδος κυνηγίου, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος του, εξαρτάτε από τον τόπο και την εποχή που θα κυνηγήσουμε. Και τι εννοώ με αυτό. Όσο και αν το θήραμα είναι το ίδιο, η εποχή και ο βιότοπος που ζει τροποποιούν την γενικότερη συμπεριφορά του και κατ’ επέκταση και το κυνήγι του. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να σας περιγράψουμε το κυνήγι του ορτυκιού ανά εποχή και βιότοπο.

Η πλέον συνηθισμένη εποχή για το κυνήγι του ορτυκιού είναι η έναρξη της κυνηγετικής περιόδου. Ο Αύγουστος δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένας καλοκαιρινός μήνας, με ότι αυτό συνεπάγεται -υψηλές θερμοκρασίες και υγρασίες- επίσης το διάστημα αυτό δεν έχει ξεκινήσει η μετανάστευση του συγκεκριμένου θηράματος και ουσιαστικά κυνηγάμε τα λεγόμενα ντοπιάρικα ορτύκια. Το κυνήγι των ορτυκιών αυτών κατά γενική ομολογία είναι και το δυσκολότερο, μιας και τα πουλιά αυτά είναι ξεκούραστα, ξέρουν πολύ καλά τον βίο-χώρο τους και πολλά από αυτά αν δεν βρίσκονται στην κορύφωση της αναπαραγωγικής τους περιόδου, βρίσκονται λίγο μετά από αυτήν.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να τα ορτύκια αυτά να μπερδεύουν τα κυνηγόσκυλα αφήνοντας έντονες μυρωδιές σε διαφορά μέρη, να ποδαρόνουν για μεγάλες αποστάσεις και συχνά να μπερδεύουν τα ίχνη τους με πολλές και συνήθως κυκλικές διαδρομές.

Οι βιότοποι στους οποίους θα κυνηγήσουμε αυτό το διάστημα τα ορτύκια, είναι οι ανοιχτές εκτάσεις σίτο-καλάμων ή οι πεδινές εκτάσεις τριφυλλιών και χέρσων χωραφιών με βλάστηση.

Συνήθως στους σίτο-καλαμώνες τα ορτύκια προτιμούν να περπατούν μπροστά μας και προς την κατεύθυνση που και εμείς κινούμαστε και αυτό μέχρι να φτάσουν σε περιοχή που δεν καλύπτετε από βλάστηση. Τότε θα επιχειρήσουν σχεδόν μαζικό ξεσήκωμα με στόχο τις πλησιέστερες περιοχές με υψηλή ή μεσαία βλάστηση. Σε αυτούς τους βιότοπους πολλές φορές κάποια από τα ορτύκια που βρίσκονται μπροστά μας θα καταφέρουν να περάσουν πίσω μας και να σηκωθούν αφήνοντας μας αγάλματα.

Σε βιότοπους ανοιχτούς και με χαμηλή και αραιή βλάστηση, πολύ δύσκολα θα πάρουμε φέρμα από τα ζώα μας, ιδιαίτερα αν ο ήλιος σηκωθεί. Μόνο πολύ πρωί ή αργά το σούρουπο θα μπορέσουμε να θαυμάσουμε κάποια φέρμα, αν και όσο μας επιτρέψουν να κυνηγήσουμε πέρα από την χαμηλή ορατότητα και τα κουνούπια που συνήθως μοιράζονται τους τόπους αυτούς μαζί μας.

Στους βιότοπους με πυκνότερη βλάστηση όπως τα τριφύλλια, τα ορτύκια κινούνται προς διάφορες κατευθύνσεις μιας και η κάλυψη τους είναι πολύ καλύτερη. Τις περισσότερες όμως φορές και αφού ξεγελάσουν τα σκυλιά μας με διαδρομές προς διάφορες κατεύθυνση ή και κάνοντας κύκλους γύρω μας, σκοπός τους είναι να κρυφτούν στους πυκνούς και πανύψηλους καλαμποκώνες που συνήθως βρίσκονται σε αυτές τις περιοχές. Σε αυτούς τους βιότοπους αν τα σκυλιά μας καταφέρουν να μπλοκάρουν το θήραμα θα δούμε πολύ πιο εύκολα φέρμες λόγω και των μεγαλύτερων ποσοστών υγρασίας που συνήθως έχουν αυτές οι περιοχές, αλλά και τις πυκνότερης κάλυψης του βιοτόπου, η οποία πολλές φορές δίνει μια μεγαλύτερη αίσθηση ασφάλειας στο συγκεκριμένο θήραμα. Οι αριθμοί όμως σηκωμάτων είναι ποσοτικά σαφώς μικρότεροι από ότι στους σίτο-καλαμώνες.


http://www.kinigotopos.gr/2010/01/blog-post.html
Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Το κυνήγι του ορτυκιού
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 01, 2011 1:59 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 560
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ
Κυνήγι ορτυκιού στα περάσματα


Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβρίος είναι οι επόμενοι μήνες κυνηγίου του ορτυκιού. Σε αυτούς τους μήνες όσοι θα κυνηγήσουν τα ορτύκια θα είναι και οι πλέον τυχεροί μιας και στο διάστημα μετά τις 10-15 Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσουν να φτάνουν στην χώρα μας και τα πρώτα ικανοποιητικά μεταναστευτικά κύματα από ορτύκια, τα οποία θα διαρκέσουν ως και τα μέσα Οκτωβρίου.

Αυτή την εποχή θα συναντήσουμε τα ορτύκια σε μια πολύ μεγάλη ποικιλία βιοτόπων, από σίτο-καλαμώνες, χέρσα χωράφια, τριφύλλια, μέχρι και ημιορεινές και σπανιότερα ορεινές περιοχές με θαμνώδη βλάστηση, αλλά και αρκετή πέτρα.

Συνήθως λόγω της μετανάστευσης τους τα πουλιά δεν θα μείνούν πολλές μέρες και μόνο όσοι με συνέπεια επισκέπτονται τα κλασικά αυτά μέρη περάσματος θα χαρούν ένα ωραίο και ασφαλές κυνήγι, μιας και μετά τις πρώτες τουφεκιές, ο τόπος ως δια μαγείας θα γεμίσει κυνηγούς και σκυλιά.

Λόγω της μετανάστευσης τους τα πουλιά αυτά έχουν βάλει βάρος για να αντεπεξέλθουν στην αποδημία τους, αλλά είναι και αρκετά κουρασμένα. Συνέπεια αυτών είναι, σε αντίθεση με τα ντοπιάρικα, τα ταξιδιάρικα ορτύκια να δέχονται φέρμα χωρίς την παραμικρή μετακίνηση τους και πολλές φορές να σηκώνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία και πίεση.

Βασικότεροι παράγοντες για κάποια καλά μπασίματα είναι κυρίως ο άνεμος και τα ψυχρά ρεύματα του, καθώς επίσης και η φάση της σελήνης, μιας και τα ορτύκια ταξιδεύουν βράδυ. Συνήθως οι φωτεινές από το φεγγάρι νύχτες με ευνοϊκό ελαφρύ βοριαδάκι, είναι και αυτές που θα οδηγήσουν τα πουλιά σε νοτιότερες περιοχές όπως η χώρα μας ή νοτιότερες περιοχές της χωράς μας.

Η μεταβολή των καιρικών συνθηκών και ιδιαίτερα των ανέμων κατά το διάστημα του ταξιδιού τους, μπορούν να αναγκάσουν τα ορτύκια να σταματήσουν το ταξίδι τους και να σταθμεύσουν σε σχεδόν απίθανα μέρη.

Βεβαία το φαινόμενο αυτό τα τελευταία χρόνια εμφανίζετε όλο και πιο συχνά. Και φυσικό είναι να μην οφείλεται πλέον αποκλειστικά στις ξαφνικές μεταβολές των καιρικών συνθηκών, αλλά στο πρόσφατο φαινόμενο των «κασετοφωνακιδών». Ηχομιμητικές συσκευές πολλών ντεσιμπέλ, είναι πλέον σε θέση να κατεβάσουν μεγάλα μεταναστευτικά σμήνη ακόμα και σε εθνικές οδούς όπως κατά το παρελθόν έχει συμβεί. Φαινόμενα τέτοια όχι μόνο δεν συνάδουν με την αθλητική αισθητική του κυνηγίου, αλλά και δεν μας τιμούν ως κυνηγούς.

Κλείνοντας αυτό το συνοπτικό αφιέρωμα μας στο κυνήγι του ορτυκιού θα θέλαμε να πούμε ότι, το συγκεκριμένο θήραμα αν και μικρό στο μέγεθος μπορεί να μας δώσει μεγάλες συγκινήσεις, αρκεί το κυνήγι του να γίνεται με σύνεση, νομιμότητα και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια.

http://www.kinigotopos.gr/2007/09/blog-post_01.html
Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 2 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum