Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 2 από 8   [ 112 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 02, 2008 1:56 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Απρ 12, 2007 4:07 am
Δημοσιεύσεις: 252
Τοποθεσία: Κορυδαλλός
Xτες το απογευμα το ραδιο του alpha σε απογευματινη εκπομπη ειχε καλεσμενο τον Δημαρχο Ηραιας Αρκαδιας. Ο δημος ζηταει την απογορευση του κυνηγιου για 15 χρονια! στο φαραγγι της Γκουρας και ο δημαρχος ειπε τους λογους για τους οποιους ζηταει την απαγορευση. Οι λογοι ειναι οτι θελουν να αξιοποιησουν την περιοχη οικοτουριστικα και γιατι μετα την ιδρυση του κεντρου περιβαλλοντικης εκπαιδευσης που εχει γινει δεν ειναι δυνατον στο ιδιο δασος να κυκλοφορουν μαθητες και κυνηγοι. Το δασαρχειο απαντησε στον δημο αρνητικα και εχει ξεσπασει κοντρα μεταξυ τους.

24.06.08
Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Πελοποννήσου Ημερομ: 19-06-2008
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. Αρκαδίας Αρ. Πρωτ: 1217
Δασαρχείο Βυτίνας

Προς: Τη Δ/νση Δασών Ν. Αρκαδίας
Κοινοποίηση: Δήμο Ηραίας

Θέμα: Έκθεση Αιτιολόγησης μη απαγόρευσης της θήρας στην περιοχή «Φαράγγι Γκούρας», Δήμου Ηραίας.
Σχετ: Το υπ’ αριθμόν 2609/02-07-2007 έγγραφο Δήμου Ηραίας.

Α. Περιγραφή αιτήματος
1. Με το υπ’ αριθμ. 2609/02-07-2007 έγγραφο του Δήμου Ηραίας, μας απεστάλλη επικυρωμένο απόσπασμα του 9/007 πρακτικού συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εντός του οποίου είναι καταχωρημένη η υπ’ αριθμ. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηραίας με θέμα «Φαράγγι Γκούρας – Προστατευμένη περιοχή».
Στην εν λόγω Απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο αιτείται την κατάργηση της θήρας στην περιοχή «Φαράγγι Γκούρας» την οποία περιοχή και οριοθετεί, καθόσον στην περιοχή θα λειτουργήσει Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Ηραίας με έδρα το Τοπικό Διαμέρισμα Λυσαρέας.

2. Με το υπ’ αριθμ. 2669 πε/05-0-2008 έγγραφό μας, ζητήθηκαν οι απόψεις αρμοδίων Κυνηγετικών Οργανώσεων, όπου κάποιες απ’ αυτές τοποθετήθηκαν αρνητικά επί του θέματος βάσει πραγματικών καταστάσεων, εντός της προθεσμίας που τους ορίσαμε.

3. Η διάρκεια της προταθείσας απαγόρευσης είναι εννέα (9) έτη με αυτοδίκαιη ανανέωση για έξη (6) ακόμη έτη μετά την πάροδο των εννέα.

4. Η προτεινόμενη περιοχή, περικλείει μια τεράστια γεωγραφική επιφάνεια εμβαδού 46.000 στρεμμάτων περίπου.

5. Γενική απαγόρευση της θήρας παντός είδους θηράματος.

6. Όρια απαγόρευσης. Ξεκινάει από τα πρανή του όρους Αρτοζήνου και καταλήγει στο Λαγκαδινό ρέμα – Χρυσοχώρι. Συγκεκριμένα τα προτεινόμενα όρια της προταθείσας περιοχής προς απαγόρευση από τον Δήμο Ηραάις είναι τα εξής: Επαρχιακός δρόμος Παλούμπα – Ψάρι – Λυκούρεση – Σέρβου – Αράπηδες – Κοκκινοράχη – Όρια Δήμου Τροπαίων – Λαγκαδινό ρέμα – Τ.Δ Χρυσοχωρίου – επαρχιακό δρόμο Γέφυρας Κοκλαμά – Λιοδώρα – Λουτρά – Λιθαρός – Παππαδά – Παλούμπα.

7. Επιπλέον σε ότι αφορά το έγγραφο του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Περί πρότασης για χαρακτηρισμό του Φαραγγιού της Γκούρας ως προστατευμένης περιοχής», η Υπηρεσία μας έχει τοποθετηθεί με το υπ’ αριθμ. 2841/17-9-2007 έγγραφο. Έκτοτε ο Δήμος Ηραίας δεν προέβη σε περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα επί του ανωτέρου εγγράφου μας.

Β. Στην ευρύτερη περιοχή της προταθείσας περιοχής από τον Δήμο Ηραίας προς απαγόρευση της θήρας, υφίστανται οι κάτωθι απαγορεύσεις:
1. Η υπ’ αριθμ. 1771/18-9-2006 Απαγορευτική Διάταξη Θήρας της Δ/νσης Δασών Αρκαδίας δια της οποίας έχει απαγορευθεί η θήρα παντός θηράματος και κάθε είδους της άγριας πανίδας, όπως και η σύλληψη κάθε είδους της άγριας πανίδας στην κοιλάδα του ποταμού Λουσίου, όπου δια της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/ΒΙ/Φ30/ΧΩΡΟΙ/37261/1120 /8-8-1997 υπουργικής απόφασης, έχει χαρακτηριστεί η κοιλάδα του ποταμού Λουσίου Αρκαδίας με τον μνημειακό της πλούτο, ως Ενιαίος Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 761/τ. Β’/28-8-1997)

2. Η υπ’ αριθμ. 2543/26-10-2007 Απόφαση Γ.Γ.Π.Π «Περί κήρυξης αναδασωτέας λόγω πυρκαγιάς δασικής έκτασης εμβαδού 67.380 στρεμμάτων (Τμήμα 1), 559.170 στρ. (Τμήμα 2) και 3.648.050 στρ. (Τμήμα3) στις θέσεις «ΤΖΑΡΑΧΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ κλπ.» περιφέρειας Τοπικών Διαμερισμάτων Κοκκορά και Κακουραίικων του Δήμου Ηραίας, του Νομού Αρκαδίας, κατ’ επιταγή της οποίας εξεδόθη, η υπ’ αριθμ. 4071/5/29-11-2007 Δασική Αστυνομική Απαγορευτική Διάταξη Θήρας, λόγω πυρκαγιάς, ισχύουσα ως τις 28-02-2009.

3. Η υπ’ αριθμ. 514/12-3-2001 Απόφαση Γ.Γ.Π.Π «Περί ίδρυσης μονίμου καταφυγίου άγριας ζωής “Ο Λάδωνας” σε περιοχές Δ.Δ Τροπαίων – Βάχλιας – Δήμητρας – Κοντοβάζαινας – Βουτσίου – των Δήμων Τροπαίων και Κοντοβάζαινας Νομού Αρκαδίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε έκταση εμβαδού 32.512 στρεμμάτων».

α) Επειδή εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής των προταθέντων ορίων εκ μέρους του Δήμου Ηραίας, προς απαγόρευση της θήρας, τελεί ήδη σε απαγόρευση.

β) Επειδή οι δασικές εκτάσεις νοτιοανατολικά της προτεινόμενης περιοχής είναι απαγορευμένες στη θήρα, λόγω των εκδοθεισών Αστυνομικών Διατάξεων Θήρας, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

γ) Επειδή και στους όμορους Νομούς, μεγάλες δασικές εκτάσεις είναι απαγορευμένες μετά τις εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

δ) Επειδή η εναπομείνασα περιοχή προς άσκηση της δραστηριότητας της θήρας είναι ήδη επιφορτισμένη, σε σχέση με την αυξανόμενη προσέλευση κυνηγών απ’ όλη την Επικράτεια και ληφθέντος υπόψη συνολικά και των λοιπών εκδοθεισών Απαγορευτικών Διατάξεων Θήρας στην περιοχή αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας.

ε) Επειδή η δραστηριότητα της θήρας είναι συνυφασμένη με την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας της εν λόγω περιοχής.

Γ. Εισήγηση της Υπηρεσίας:
Εισηγούμαστε τη μη απαγόρευση της θήρας στην περιοχή του Φαραγγιού Γκούρα του Δήμου Ηραίας.

Τέλος σας υποβάλλουμε πλήρη Φάκελλο της όλης υπόθεσης για περαιτέρω δικές σας ενέργειες.


Ε.Γ.Γ.Π.Π
Η Δασάρχης Βυτίνας
Μαρία – Λουΐζα Μακαροπούλου - Δασολόγος--------------------------------------------------------------------------------------------------

Επειδή θεωρούμε ότι η εισήγηση του Δασαρχείου Βυτίνας για την μη απαγόρευση θήρας στο Φαράγγι της Γκούρας είναι ανεδαφική, ας την δούμε καρέ – καρέ.

Στην Περιγραφή του αιτήματος και στην παράγραφο 2: Δεν μας αποκαλύπτει η Δασάρχης από ποιες αρμόδιες!! κυνηγετικές οργανώσεις ζητήθηκε η άποψή τους, ποιες από αυτές τοποθετήθηκαν αρνητικά και ποιες είναι οι πραγματικές καταστάσεις που επικαλείται.
Ο Δήμος Ηραίας δεν έχει «Κυνηγετική Οργάνωση». Κατά συνέπεια ζητήθηκαν οι γνώμες άλλων οργανώσεων εκτός Δήμου. Αποφάσισαν δηλαδή ξένοι προς την περιοχή μας σύλλογοι ή οργανώσεις, αν θα απαγορευτεί το κυνήγι στο Φαράγγι της Γκούρας. Και η Δασάρχης έλαβε «σοβαρά υπόψη της την άποψη άσχετων με τον δικό μας χώρο.

Στην Περιγραφή του αιτήματος και στην παράγραφο 4: χρησιμοποιεί τη φράση «τεράστια γεωγραφική επιφάνεια» άνευ λόγου ουσιαστικού. Για να δυναμώσει προφανώς την αρνητική της εισήγηση.

Στην Περιγραφή του αιτήματος και στην παράγραφο 6: αναφέρει τα όρια της προταθείσης προς απαγόρευση περιοχής. Με μία σημαντική διαφορά. Από λάθος προφανώς του τελικού συντάκτη του εγγράφου, έχουν αναγραφεί και τα ονόματα Γέφυρα Κοκλαμά – Λιοδώρα – Λουτρά – Λιθαρός – Παππαδάς, περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με το Φαράγγι της Γκούρας και δεν ανταποκρίνονται στην Προστατευμένη Ζώνη..

Στην περιγραφή του αιτήματος και στην παράγραφο 7: Πράγματι το Δασαρχείο Βυτίνας είχε τοποθετηθεί με το έγγραφο 2841/17-9-2007 που αναφέρει. Με μία όμως σημαντική διαφορά. Το έστειλε στην Περιφέρεια και το κοινοποίησε απλά στον Δήμο Ηραίας, ενώ έπρεπε να έκανε το αντίθετο εφόσον ήθελε πραγματικά τις ενέργειες του Δήμου. Στο συγκεκριμένο έγγραφο που η θέση του Δασαρχείου ήταν αρνητική για την προστασία της Γκούρας, ζητούσε και μελέτη περιβαλλοντική Να πληροφορήσουμε την Δασάρχη μας ότι ό Δήμος την μελέτη αυτή την έχει.

Για τις απαγορεύσεις που αναφέρονται στο έγγραφο και συγκεκριμένα για την περιοχή του Λάδωνα: γνωρίζουμε ότι η πρόταση για την απαγόρευση του κυνηγίου στην εν λόγω περιοχή, ήταν του κυνηγετικού συλλόγου Τροπαίων. Ο «αρμόδιος» φορέας σοφά έπραξε κατά τη γνώμη μας και σήμερα η περιοχή είναι προστατευμένη.

Στα «επειδή» του εγγράφου απ’ όπου απορρέει η τελική αρνητική εισήγηση του Δασαρχείου Βυτίνας έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
α) Στα όρια που έθεσε ο Δήμος Ηραίας δεν υφίσταται καμία απολύτως απαγόρευση. Οι θέσεις «Τζαραχάς – Παναγιά» που αναφέρονται στο έγγραφο, είναι περιοχές πυρόπληκτες και ο ίδιος ο Δήμος πέρυσι και προς τιμή του είχε ζητήσει εγγράφως την απαγόρευση όχι μόνο των περιοχών αυτών αλλά για δύο χρόνια ολόκληρου του Δήμου. Και οι δύο αυτές περιοχές βρίσκονται πολύ μακριά από το Φαράγγι της Γκούρας.
β) Νοτιοανατολικά της Γκούρας δεν υπάρχει περιοχή απαγορευμένη. Νότια ναι, και είναι η πυρόπληκτη.
γ) Περιέργως γίνεται αναφορά και στις πυρόπληκτες περιοχές των όμορων Νομών που δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με το Φαράγγι της Γκούρας.
δ) Πράγματι η περιοχή είναι ήδη επιφορτισμένη με την προσέλευση κυνηγών απ’ όλη την Επικράτεια όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο. Και λοιπόν; Γιατί παίρνει θέση η Δασάρχης μας; Και γιατί τότε αποσιωπά ότι στην ίδια περιοχή υπάρχει το ΚΠΕ;
ε) Δεν νομίζουμε πως είναι αρμοδιότητα του Δασαρχείου Βυτίνας να κρίνει αν η δραστηριότητα της θήρας στην περιοχή είναι συνυφασμένη με την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Η τοπική κοινωνία μέσω του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε ομόφωνη απόφαση για την προστασία της Γκούρας. Και δημοκρατικές κοινωνίες όπως η δική μας και μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, αυτές αποφασίζουν τι είναι προς το συμφέρον τους και όχι οι «αρμόδιοι κυνηγετικοί σύλλογοι» άλλων μακρινών περιοχών.

Αλλά το πιο σημαντικό το αποσιωπά ή δεν το γνωρίζει η Δασάρχης μας ενώ θα όφειλε λόγω της θέσης της να το γνωρίζει. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης λειτουργεί στον Δήμο μας με έδρα το χωριό Λυσσαρέα. Και οι μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα τις καθημερινές αλλά και τα σαββατοκύριακα θα βρίσκονται στη Γκούρα για εκπαίδευση. Και είναι αδιανόητο για κοινωνία πολιτισμένη, μαθητές να βρίσκονται απέναντι στα πυροβόλα όπλα των κυνηγών. Και αν κάποιος θα φύγει, αυτός σίγουρα δεν είναι ο μαθητής. Εκτός και αν η Δασάρχης βάζει στην ίδια ζυγαριά τον κυνηγό που κάνει το χόμπυ του, με τον μαθητή που θέλει να εκπαιδευθεί. Και ας μας πεί, τι είναι προς το συμφέρον της πολιτείας; το δάσος και οι μαθητές ή τα πυροβόλα όπλα και οι κυνηγοί;

Ο συντάκτης της παρούσης είναι κυνηγός. Και άλλοι φίλοι κυνηγοί της περιοχής μας και δημότες της, την ίδια άποψη με τη δική μου έχουν και συμφωνούν στην απαγόρευση του κυνηγίου στην Γκούρα προς όφελος των μαθητών. Η τοπική κοινωνία είναι σύμφωνη με την απόφαση του Δήμου μας, οι κυνηγετικές οργανώσεις άλλων περιοχών και ενδεχομένως και άλλων Νομών που επικαλείται η Δασάρχης μας δεν είναι !!


Βασίλης Αναστασόπουλος

Πηγη http://www.opsarion.gr/index.php?option ... &Itemid=41

Βεβαια η Καθημερινη δεν γινοταν να μην παρει θεση

Μετά τις φωτιές η επέλαση των κυνηγών...
«Υπερτοπικά» συμφέροντα απειλούν την πανίδα
Της Λινας Γιανναρου

Τι σημαίνει άραγε «τοπική αυτοδιοίκηση», εάν όχι η δυνατότητα μιας περιοχής να επιλέγει η ίδια πώς θα αναπτυχθεί, να έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει οχλούσες δραστηριότητες, να επενδύει σε άλλες, ηπιότερες, να διαφοροποιείται εντέλει από την «πεπατημένη», έστω και με ρίσκο; Φαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα ούτε ακόμα και ένας πυρόπληκτος δήμος δεν μπορεί να πάρει την τύχη στα χέρια του, ιδίως όταν προσκρούει σε «υπερτοπικά» συμφέροντα. Για τον Δήμο Ηραίας, του νομού Αρκαδίας, αυτά ονομάζονται «κυνηγοί». Εύλογο ήταν το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου προς το δασαρχείο Βυτίνας: να απαγορευθεί το κυνήγι στο φαράγγι Γκούρας, καθώς μετά τις περσινές πυρκαγιές και τη συρρίκνωση των «άκαυτων» βιοτόπων, εκεί έχει βρει καταφύγιο τεράστιος αριθμός θηραμάτων. Πίσω από την πρόταση, ήταν εμφανής η διάθεση της τοπικής αρχής να αξιοποιηθεί το φαράγγι για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού - τα περιθώρια άλλωστε στενεύουν για τους ορεινούς δήμους της Πελοποννήσου, η προσέλκυση τουριστών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Επειτα από προσπάθειες χρόνων, επίσης, έχει δημιουργηθεί από τον δήμο και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο στο μέλλον να φθάνουν εκεί παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, να παρατηρούν και να μαθαίνουν για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Οποία έκπληξις, λοιπόν, όταν στις 19 Ιουνίου έφθασε η απάντηση του δασαρχείου και ήταν... αρνητική. Το αιτιολογικό; Συνοψίζεται στο ότι λόγω των πυρκαγιών έχουν ήδη εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για την άσκηση της θήρας σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να μην έχουν πού να ασκήσουν το χόμπι τους! Οπως αναφέρεται, μάλιστα, για τη λήψη της απόφασης ζητήθηκαν οι απόψεις «αρμόδιων Κυνηγετικών Οργανώσεων».

Τι κι αν, όπως λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ηραίας κ. Αθ. Μπόρας, «εξαιτίας του περιορισμού των περιοχών προς άσκηση του κυνηγιού, έρχονται στην Γκούρα κυνηγοί απ’ όλη την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να ξεμυτίσει, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να βγουν να βοσκήσουν τα ζώα τους, πόσω μάλλον παιδιά να κάνουν βόλτα». Τι κι αν ακόμα και οι ίδιοι οι κυνηγοί του Δήμου Ηραίας, όπως ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του κυνηγιού. «Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να “κλείσει” το φαράγγι», σημειώνει στην «Κ». «Οι περιοχές για κυνήγι είναι υπεραρκετές. Είναι αδιανόητο ένα παιδί να μην μπορεί να πάει στο δάσος επειδή είμαι εγώ εκεί». Φαίνεται όμως ότι οι φωτιές δεν είναι οι μόνες που «καίνε» τις ελπίδες μιας περιοχής να ορθοποδήσει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 008_276033

και

Κυνηγούν όσα γλίτωσαν από τη φωτιά
Στο φαράγγι Γκούρα

Το «δικαίωμα» στο κυνήγι υπερασπίστηκε το δασαρχείο Βυτίνας, γνωμοδοτώντας αρνητικά στο αίτημα του Δήμου Ηραίας Αρκαδίας να απαγορευτεί η θήρα στο φαράγγι Γκούρα. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού έχουν περιορίσει δραματικά τους βιοτόπους των θηραμάτων, τα οποία συνωστίζονται στο φαράγγι, όπως όμως και εκείνοι που τα κυνηγούν. «Μας κάνουν τον βίο αβίωτο» υποστηρίζουν οι τοπικοί άρχοντες, απευθύνοντας έκκληση να «απελευθερωθεί» η περιοχή από τους ενοχλητικούς επισκέπτες της ώστε, επιτέλους, να αξιοποιηθεί για εναλλακτικό τουρισμό και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 008_276048


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 03, 2008 12:08 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Σεπ 13, 2007 5:55 pm
Δημοσιεύσεις: 141
Τοποθεσία: Ελλάδα
Ολο καλά νέα διαβάζω απόψε.
Αυτό το έργο θα το δούμε φέτος και στα επόμενα χρόνια να παίζετε πολύ και σε άλλες περιοχές .
Δυστυχώς ο κάθε τοπικός παράγων προσπαθεί με οποιοδήποτε τρόπο να προσελκύσει χρήματα για την κοινότητα του , και όσο οικονομικά ζορίζετε η κατάσταση ,τόσο τα πράγματα θα χειροτερεύουν και ο καθένας θα πουλά ότι έχει η περιοχή του όμορφο και ελκυστικό για να το επιτύχει.
Τι θα επιτύχει τελικά είναι άλλο θέμα , πιθανόν την καταστροφή του όποιου κάλους της όποια περιοχής ! :(

_________________
Μ Κυρ/ολος .
Κυνηγώ και ζω


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 03, 2008 12:54 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Γι αυτό πρέπει κάποια στιγμή να οριστεί ότι προστατευόμενη περιοχή δεν σημαίνει αυτομάτως μόνο απαγόρευση του κυνηγίου .
Δηλαδή πες τε ότι όλα πάνε καλά στον Δήμαρχο, η κάθοδος των χιλιάδων επισκεπτών γίνετε , η φασαρία τους , τα σκουπίδια τους και βέβαια η πλήρης άγνοια για την φύση και η όποια ενασχόληση σε προστατευμένη περιοχή δεν θα κάνουν κακό, στο γύρω παρθένο περιβάλλον , μόνο οι κυνηγοί ενοχλούν τα άγρια είδη της περιοχής !
Η θα υπαγορεύονται τα πάντα και δεν θα κουνιέται φύλο , η θα επιτρέπετε και το κυνήγι , όπως γίνετε στο εξωτερικό σε όλα τα πάρκα , προστατευόμενες περιοχές , εξαιρούνται κάποιοι πυρήνες .
Δεν μπορεί να είναι προστατευόμενη περιοχή αλλά ελληνικά και ότι μας βολεύει ! :roll:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Πανελλήνια γιορτή κυνηγιού στο Μεγάλο Δέρειο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 25, 2008 1:31 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα

Πανελλήνια γιορτή κυνηγιού στο Μεγάλο ΔέρειοΗ πρώτη πανελλήνια Γιορτή Κυνηγιού θα διεξαχθεί στον Έβρο και συγκεκριμένα στο Μεγάλο Δέρειο, στις 17, 18 και 19 Αυγούστου. Στην έκθεση ειδών κυνηγιού που θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του γηπέδου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή 35 εκθέτες από όλη την Ελλάδα.

Παράλληλα θα λειτουργήσει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων του νομού. Στη διοργάνωση συμπεριλαμβάνονται οι παρακάτω πολιτιστικές εκδηλώσεις.
* 17 Αυγούστου 2008: Παραδοσιακή βραδιά με τον Βαγγέλη Δημούδη
* 18 Αυγούστου 2008: Μουσική βραδιά «Βαλκανατόλια»
* 19 Αυγούστου 2008: Παραδοσιακή βραδιά με τον Θύμιο Γκογκίδη»
Για δηλώσεις συμμετοχής και πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο site της νομαρχίας Έβρου: www.nomevrou.gr και στο τηλέφωνο: 2551088374, υπεύθυνος κ. Παναγόπουλος
Η διοργάνωση της νομαρχίας Έβρου γίνεται σε συνεργασία με την ομοσπονδία κυνηγών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού.
ΙΟΥΛΙΟ ΚΑΙ ΑΥΓΟΥΣΤΟ: Καλοκαιρινές εκδηλώσεις πολιτισμού στον Έβρο

Η νομαρχία Έβρου συμμετέχει δυναμικά και ενεργά στη διαμόρφωση του πολιτιστικού προφίλ του νομού. Διοργανώνει μόνη της ή και με τη συνεργασία Δήμων, πολιτιστικών συλλόγων και φορέων πολιτιστικά δρώμενα σε όλο το νομό από το Τρίγωνο μέχρι τη Σαμοθράκη.
Οι παρακάτω εκδηλώσεις, μαζί με τις δράσεις του Τρένου του Πολιτισμού, καταρτίζουν ένα ποικίλο πρόγραμμα ψυχαγωγίας και παιδείας για τους κατοίκους και επισκέπτες του νομού.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ Ν. ΈΒΡΟΥ ΙΟΥΛΙΟΣ 2008
19/7/2008 Καρωτή Δήμου Διδυμοτείχου, συναυλία με τον κ. Χρόνη Αηδονίδη. 19/7/2008 Χώρα Σαμοθράκης, μουσική εκδήλωση με τον Θανάση Τσιτσάρη και καλλιτεχνική επιμέλεια Γιώτας Τηγανούριας σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονία Γένεσις». 20/7/2008 Μεταξάδες Έβρου, πολιτιστικές εκδηλώσεις για την εορτή του πολιούχου ναού «Προφήτη Ηλία» σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο γυναικών Μεταξάδων. 20/7/2008 Προφήτης Ηλίας Σαμοθράκης, πολιτιστική παραδοσιακή μουσική εκδήλωση με παρουσίαση Μπάλου Σαμοθράκης με το 4μελές συγκρότημα του Παντελή Μαυρογιάννη. 24/7/2008 Χώρα Σαμοθράκης, πολιτιστική παραδοσιακή μουσική εκδήλωση με παρουσίαση Μπάλου Σαμοθράκης με το 4μελές συγκρότημα του Παντελή Μαυρογιάννη. 24/7/2008 Ν. Βύσσα Ορεστιάδος «ΒΗΣΣΕΙΑ 08» σε συνεργασία με τον πολιτιστικό σύλλογο Ν. Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής» θεατρική παράσταση με το θρακικό κέντρο πολιτισμού «Διόνυσος». 26/7/2008 Ασβεστάδες Δήμου Διδυμοτείχου, πολιτιστική εκδήλωση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο Ασβεστάδων με τίτλο «Γιορτή μετανάστη» που θα πραγματοποιηθεί στον Β. Έβρο τιμώντας τους Θρακιώτες Εβρίτες μετανάστες που βρίσκονται αυτήν την περίοδο στον Β. Έβρο, με όλα τα παραδοσιακά ήθη – έθιμα και είδη του ελληνικού τραγουδιού, προβάλλοντας ταυτόχρονα την πολιτιστική κληρονομιά στους κατοίκους της περιφέρειας του νομού. 26/7/2008 Ασημένιο Δήμου Διδυμοτείχου, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων για την εορτή του πολιούχου ναού «Αγίας Παρασκευής» στο Ασημένιο του Δήμου Διδυμοτείχου σε συνεργασία με τον πολιτιστικό & μορφωτικό σύλλογο γυναικών Ασημένιου. 27/7/2008 Ν. Βύσσα Ορεστιάδος βραδιά μετανάστη με δρώμενα και τραγούδια της ξενιτιάς από την χορωδία του συλλόγου, χορευτικά από φιλοξενούμενα συγκροτήματα, απονομή επαίνων «Κ. Καραθεοδωρής» στους αριστούχους μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Ακολουθεί τιμητική βράβευση του αείμνηστου συγγραφέα Τάκη Τσονίδη της πρώτης βιογραφίας της οικογένειας Καραθεοδωρή με τίτλο «Το γένος Καραθεοδωρή». 27/7/2008 Φέρες Ν. Έβρου, διοργάνωση πολιτιστικής εκδήλωσης με τίτλο «ΒΗΡΕΙΑ 2008» σε συνεργασία με την Δ.Ε.Π.Α.Φ του Δήμου Φερών. Θεατρική Βραδιά με μεγάλη θεατρική παράσταση «Θου κύριε» με καταξιωμένους ηθοποιούς. 27/7/2008 Χώρα Σαμοθράκης, διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης με τίτλο «Έρωτας – θάλασσα – γυναίκα» σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονία Γένεσις». 30/7/2008 Καστανιές Ορεστιάδος, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «14η Συνάντηση νέων – Αρδας 2008» σε συνεργασία με την δημοτική επιχείρηση ανάπτυξης Ν. Βύσσας.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ
Ν. ΈΒΡΟΥ -ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2008
2/8/2008 Καμαριώτισσα Σαμοθράκης, διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης με το 5μελές θρακιώτικο συγκρότημα «Magenta» του Στέλιου Βραχιόλογλου. 3/8/2008 Πύθιο Διδυμοτείχου, συναυλία με τον Ευάγγελο Δημούδη. 3/8/2008 Αλώνια Σαμοθράκης, πολιτιστική παραδοσιακή μουσική εκδήλωση με παρουσίαση Μπάλου Σαμοθράκης με το 4μελές συγκρότημα του Παντελή Μαυρογιάννη. 6/8/2008 Μαράσια Δήμου Τριγώνου, διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης στα Μαράσια του Δήμου Τριγώνου με το 6μελές συγκρότημα του Θύμιου Γκογκίδη επ’ ευκαιρίας εορτασμού του ναού Μεταμόρφωση του Σωτήρος στις 6 Αυγούστου 2008. 7- 8/8/2008 Πτελέα Δήμου Τριγώνου, πολιτιστική εκδήλωση σε συνεργασία με τον πολιτιστικό και μορφωτικό σύλλογο γυναικών Πτελέας με τίτλο «Γιορτή Μετανάστη» που θα πραγματοποιηθεί στον Β. Έβρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση μουσικοχορευτικών σχημάτων, αναβίωση εθίμων όπως «Παραδοσιακός γάμος» και έκθεση ζωγραφικής. 9/8/2008 Καμαριώτισσα Σαμοθράκης, μουσική εκδήλωση με την Εβρίτισσα τραγουδίστρια Σταυρούλα Αρβανιτοπούλου και το συγκρότημα «Βόρειοι άνεμοι». 10/8/2008 Χώρα Σαμοθράκης διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης με τίτλο «Μουσικές γειτονιές στο Βόρειο Αιγαίο» με παραδοσιακή μουσική σε συνεργασία με τον σύλλογο φίλων μουσικής Σαμοθράκης «Αρμονία Γένεσις». 12/8/2008 Θούριο περιοχή Ορεστιάδος, πολιτιστική εκδήλωση σε συνεργασία με τον προσφυγικού λαογραφικού σύλλογο γυναικών Θούριου με τίτλο «Γιορτή μετανάστη» που θα πραγματοποιηθεί στον Β. Έβρο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση παραδοσιακών χορευτικών συγκροτημάτων των συλλόγων Θούριου και Λεπτής, έκθεση φωτογραφίας και συναυλία με την Αθηναϊκή Κομπανία. 17/8/2008 Μεγάλο Δέρειο διοργάνωση εκδηλώσεων και πανελλήνια έκθεση με τίτλο «Γιορτή κυνηγιού στον Έβρο» στην οποία θα παίξει το παραδοσιακό θρακιώτικό μουσικό συγκρότημα του Βαγγέλη Δημούδη. 18/7/2008 Μεγάλο Δέρειο, διοργάνωση εκδηλώσεων και πανελλήνια έκθεση με τίτλο «Γιορτή κυνηγιού στον Έβρο» θα παίξει το 7μελές μουσικό συγκρότημα Βαλκανατόλια. Μεγάλο Δέρειο, διοργάνωση εκδηλώσεων και πανελλήνια έκθεση με τίτλο «Γιορτή κυνηγιού στον Έβρο», θα παίξει το μουσικό συγκρότημα Θύμιου Γκογκίδη. 23/8/2008 Κορνοφωλιά περιοχής Σουφλίου, «πολιτιστικό καλοκαίρι Κορνοφωλιάς 2008», όρθρος – θεία λειτουργία. Ομιλία προέδρων, πολιτιστικού συλλόγου και τοπικού συμβουλίου. Έκθεση τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, προσφορά εδεσμάτων σε όλους τους επισκέπτες. Συναυλία με το 6μελές συγκρότημα του Θύμιου Γκογκίδη με παραδοσιακή μουσική και άλλα τραγούδια. 23-24/8/2008 Λεπτοκαρυά Αισύμης, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Αντάμωμα Σαρακατσανίων - κουρμπάνι» στον παραδοσιακό σαρακατσάνικο οικισμό της Λεπτοκαρυάς Αισύμης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Ν. Έβρου στην Λεπτοκαρυά Αισύμης. 30/8 έως 7/9-2008 Ορεστιάδα Ν. Έβρου, διοργάνωση θεατρικών πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Πανελλήνιο φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου Ν. Ορεστιάδας 2008». 31/8/2008 Μάνη Δήμου Διδυμοτείχου, διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων με τίτλο «2ο Αντάμωμα των απανταχού Μανιωτών» σε συνεργασία με τον πολιτιστικό μορφωτικό σύλλογο Μάνης.


Διεύθυνση του άρθρου: http://www.xronos.gr/agenda/detail.php?ID=41016


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Αύγ 21, 2008 7:11 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η Πρώτη Πανελλήνια Γιορτή Κυνηγιού,

που διοργανώθηκε στο Μεγάλο Δέρειο του δήμου Ορφέα από το Νομαρχιακό Διαμέρισμα Έβρου σε συνεργασία με τους Κυνηγετικούς Συλλόγους του νομού και τη συμπαράσταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας-Θράκης.
Στη διάρκεια της τριήμερης γιορτής, που πραγματοποιήθηκε στο γήπεδο του Μεγάλου Δερείου περισσότερα από 15.000 άτομα επισκέφθηκαν το χώρο της έκθεσης όπου λειτούργησαν περίπτερα με είδη κυνηγιού και με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ πήραν μέρος και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από θρακιώτικους πολιτιστικούς συλλόγους. Κυνηγοί από τον Έβρο, τη Θράκη, απ’ όλη την Ελλάδα και πολλοί κάτοικοι της περιοχής και από όλο το νομό έζησαν ένα τριήμερο γιορτής και χάρηκαν την μοναδική φύση του ορεινού όγκου του Μεγάλου Δερείου.
Την ικανοποίηση του εξέφρασε, μετά το τέλος της γιορτής, ο Νομάρχης Έβρου κ. Νικόλαος Ζαμπουνίδης: «Ήταν συγκλονιστική η μεγάλη ανταπόκριση και συμμετοχή του κόσμου στην πρώτη γιορτή κυνηγιού που διοργανώσαμε στον Έβρο. Αγκαλιάστηκε από όλους, κυρίως από την τοπική κοινωνία που την είδε σαν μια δική της γιορτή και συμμετείχε ενεργά, τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού, την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας-Θράκης, τους εκθέτες που μας εμπιστεύθηκαν και πήραν δυναμικά μέρος. Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας και θέλω να υποσχεθώ ότι η γιορτή κυνηγιού, που πλέον γίνεται θεσμός, του χρόνου θα είναι ακόμη καλύτερη, με μόνιμες υποδομές που θα δημιουργήσουμε, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, που θα έχουν, όπως έχω τονίσει, στόχο να αναδείξουν την πανέμορφη αυτή περιοχή και να την καταστήσουμε έναν νέο τουριστικό προορισμό» είπε ο κ. Ζαμπουνίδης και πρόσθεσε:
«Στον Έβρο δημιουργούμε γεγονότα που πάνω τους στρέφει το βλέμμα της όλη η Ελλάδα. Μετά το Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Σαμοθράκης, το Φεστιβάλ Νέων στον Άρδα, το Τρένο του Πολιτισμού, τώρα με τη Γιορτή Κυνηγιού δημιουργούμε έναν ακόμη θεσμό πανελλήνιας εμβέλειας που από την πρώτη διοργάνωση του καταξιώνεται ήδη». Ο Νομάρχης επέδωσε σε όλους όσους συμμετείχαν στη γιορτή, εκθέτες, κυνηγητικούς συλλόγους, πολιτιστικούς συλλόγους αναμνηστικές βεβαιώσεις ευχαριστώντας τους για την ευγενή συμμετοχή τους η οποία συνέβαλε τα μέγιστα στην επιτυχία της διοργάνωσης
Την πρωτοβουλία της Νομαρχίας Έβρου να διοργανώσει την πρώτη γιορτή κυνηγιού εξήρε ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Νικόλαος Παπαδοδήμας, τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες γιορτές που γίνονται στην Ευρώπη. Ανέφερε μάλιστα, ότι ως αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων κυνηγών, στη δεύτερη γιορτή κυνηγιού που θα γίνει στον Έβρο το 2009, θα προσκαλέσει να πάρουν μέρος και συνάδελφοί του από την Ευρώπη οι οποίοι θα προσδώσουν ένα διεθνές κύρος στην όλη διοργάνωση


http://www.gnomi-evros.gr/show.cfm?id=21884&obcatid=8


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Αύγ 21, 2008 8:47 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μάιος 08, 2008 3:05 pm
Δημοσιεύσεις: 6
Ωραίες οι γιορτές αλλά η απαγόρευση ...απαγόρευση...
Μήπως με την ευκαιρία της γιορτής και την προσέλευση χιλιάδων κυνηγών , θα ήταν καλό να πιέζονταν και οι τοπικοί βουλευτές με μια διαμαρτυρία για την απαγόρευση;

Αλήθεια με εκείνη την υποτιθέμενη αγωγή εκ μέρους της ΚΣΕ κατά της απαγόρευσης τι γίνεται;;; :lol:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 16, 2008 9:41 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5521
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Στο Μεγάλο Δέρειο αντάμωσαν οι ανά την Ελλάδα κυνηγοί

Εικόνα

Στο Μεγάλο Δέρειο και για τρεις μέρες αντάμωσαν οι ανά την Ελλάδα κυνηγοί στην πρώτη πανελλήνια γιορτή κυνηγιού, που διοργάνωσε η νομαρχία Έβρου σε συνεργασία με την ομοσπονδία κυνηγών Αν. Μακεδονίας – Θράκης και τους κυνηγετικούς συλλόγους του νομού και ολοκληρώνεται σήμερα.


Την οργάνωση της πρώτης αυτής γιορτής εξήραν όχι μόνο οι τοπικοί φορείς, αλλά και εκπρόσωποι κυνηγών από όλη τη χώρα, που τόνισαν χαρακτηριστικά ότι η προσπάθεια αυτή δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από ανάλογες διοργανώσεις του εξωτερικού. Το πρόγραμμα της τριήμερης θεματικής γιορτής ξεκίνησε την Κυριακή το απόγευμα με τα εγκαίνια από το νομάρχη Νίκο Ζαμπουνίδη, παρουσία εκπροσώπων των κυνηγετικών οργανώσεων και τοπικών φορέων, ενώ στο χώρο του γηπέδου του χωριού «άνοιξε» και η έκθεση κυνηγιού που θα λειτουργεί έως και την λήξη των εκδηλώσεων.

Ο Νικόλαος Ζαμπουνίδης, νομάρχης Έβρου, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, τόνισε το στόχο της γιορτής αυτής:
«Ρισκάραμε γι’ αυτή τη γιορτή αλλά από την πρώτη στιγμή ήμασταν και σίγουροι ότι θα πετύχει γιατί ξέραμε πολύ καλά τι σημαίνει κυνηγός, γιατί ξέρουμε ότι ο κυνηγός αγαπάει το κυνήγι, αγαπάει το περιβάλλον, αγαπάει την φύση και μια τέτοια πρωτοβουλία θα την στηρίξει, γιατί ταυτόχρονα και πρέπει να το καταλάβουμε όλοι ότι ο κυνηγός δεν είναι πλέον αυτός ο δολοφόνος που κυνηγάει και σκοτώνει. Είναι αυτός που προστατεύει, είναι αυτός που έχει την ευαισθησία σε όλα τα επίπεδα, γιατί πέρα από την προσπάθεια που κάνουν σαν κυνηγετικοί σύλλογοι να προστατέψουν το περιβάλλον, αλλά και να πολλαπλασιάσουν τα θηράματα, αλλά και να μην εξαφανιστούν τα θηράματα γιατί τους ενδιαφέρουν άμεσα, είναι παντού όπου τους χρειαστήκαμε. Στα θέματα πολιτικής προστασίας, στους κινδύνους, στις πυρκαγιές, στις πλημμύρες. Ό,τι και να συνέβη στα θέματα πολιτικής προστασίας, οι εθελοντικές ομάδες, οι κυνηγετικοί σύλλογοι λειτούργησαν ταυτόχρονα και σαν εθελοντικές ομάδες, δείχνοντας το πρόσωπό τους και πρώτα από όλα το ανθρώπινο πρόσωπο με πολύ σεβασμό στο περιβάλλον.

Ο Έβρος είναι γνωστό ότι είναι ένας κυνηγότοπος. Εγώ είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν προσπάθειες από την επόμενη χρονιά να αυξήσουμε τα θηράματα, να προστατεύσουμε τα θηράματα, η νομαρχία θα βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση και είμαι σίγουρος ότι πανελλήνια θα δείξουμε τον δρόμο πώς πραγματικά η τοπική αυτοδιοίκηση, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, οι κυνηγετικοί σύλλογοι, οι ομοσπονδίες όλες μαζί μπορούν να δείξουν τι πραγματικά σημαίνει κυνηγός και τι σημαίνει κυνήγι». Στη διοργάνωση αυτή σημαντική ήταν η συμβολή των τοπικών δασαρχείων, όπως επισήμανε ο Επαμεινώνδας Τερζής, εκπρόσωπος κυνηγετικών συλλόγων Ν. Έβρου και πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους κυνηγούς που έδωσαν ισχυρό παρόν στην πρώτη αυτή γιορτή. Ευρωπαίοι κυνηγοί στη γιορτή κυνηγιού την επόμενη χρονιά Υποσχέθηκε ο Νίκος Παπαδόδημας, πρόεδρος πανελλήνιας κυνηγετικής ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων κυνηγών Ο Νίκος Παπαδόδημας, πρόεδρος πανελλήνιας κυνηγετικής ομοσπονδίας και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων κυνηγών, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την διοργάνωση και μάλιστα υποσχέθηκε ότι του χρόνου θα φροντίσει ώστε και κυνηγοί από την Ευρώπη να επισκεφθούν τη γιορτή που θα γίνει στον Έβρο και να γνωρίσουν την περιοχή: «Είναι αλήθεια ότι το κυνήγι ενώνει. Είναι ένας βασικός ιστός στην κοινωνική δομή, ένας ιστός ο οποίος πάντοτε υπάρχει για να φέρνει τους ανθρώπους κοντά.
Έτσι λοιπόν και εδώ σε μία κοινωνία με τα δικά της χαρακτηριστικά αυτή η παρουσία αποδεικνύει το πρόσωπο αυτής της συμμετοχής που υπάρχει στο κοινωνικό σύνολο. Το κυνήγι είναι μία παράδοση και όλοι γνωρίζουμε την αξία που έχει η προσπάθεια διατήρησης των παραδόσεων στην σημερινή κοινωνία, είναι ένας άλλος συνεκτικός κρίκος και γι’ αυτό πιστεύω ότι κάνατε μία θαυμάσια επιλογή. Και θα μου επιτρέψετε να πω ότι σαν πρώτη φορά αυτό που βλέπουμε γύρω μας, μας έχει εκπλήξει. Και το λέω αυτό γιατί είμαι ταυτόχρονα και αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων κυνηγών όλων των χωρών της Ευρώπης και έχω επανειλημμένα παραβρεθεί σε τέτοιες εκδηλώσεις, δεν έχουμε να ζηλέψουμε πολλά πράγματα από έξω και αναλαμβάνω σαν Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος του χρόνου με το καλό που θα ξανακάνετε την ίδια συγκέντρωση να φέρω και εκπροσώπους από την Ευρώπη».

Θεματοφύλακες του φυσικού πλούτου χαρακτήρισε τους κυνηγούς, στον χαιρετισμό του, ο υπερνομάρχης Ροδόπης , Έβρου Γιώργος Μηνόπουλος:
«Το περίεργο είναι ότι μερικοί νομίζουν ότι οι κυνηγοί είναι εχθροί της πανίδας και εχθροί των ζώων. Κάνουν το μεγάλο λάθος. Είναι οι θεματοφύλακες του φυσικού μας πλούτου. Η συμμετοχή αποδεικνύει ότι η ιδέα άξιζε και φυσικά η παρουσία μας λέει ότι θα συνεχίζουμε. Και επειδή ο πρόεδρος της πανελλήνιας κυνηγετικής ομοσπονδίας είπε ότι του χρόνου θα φέρει ανθρώπους και από το εξωτερικό, το πιο κοντινό μας εξωτερικό είναι οι γειτονικοί νομοί του Κίρτζαλι και του Χασκόβου. Τα ξέρει πολύ καλά ο κ. νομάρχης, έχουμε τις επαφές μας σαν τοπικοί φορείς της αυτοδιοίκησης και του χρόνου σίγουρα θα είμαστε διαφορετικοί. Συγχαίρω την πρωτοβουλία, την υλοποίηση και ενώνουμε και εμείς τις δικές μας δυνάμεις να στηρίξουμε αυτό το πράγμα που από τώρα κ. νομάρχη λέω ότι έγινε πια θεσμός».

Ο Ιωάννης Πολυχρόνης, πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας , Θράκης έκανε λόγο για πρωτόγνωρη και πρωτότυπη γιορτή, η οποία έχει να καταδείξει δύο πράγματα: «Πρώτο, έχει να καταδείξει τις ομορφιές αυτού του τόπου, τα προϊόντα αυτού του τόπου, την κουλτούρα αυτού του τόπου, την δουλειά που παράγεται και το δεύτερο είναι ότι θα καταδείξει για μία ακόμη φορά κάτι το οποίο είναι κοινά γνωστό. Ότι το κυνήγι, η κυνηγετική δραστηριότητα είναι συνυφασμένη με την παράδοση, είναι συνυφασμένη με την διαχειριστική ικανότητα που έχουμε όλοι μας», ενώ τέλος ευχήθηκε ευχηθώ καλή κυνηγετική περίοδο στους συναδέλφους κυνηγούς με διαχειριστική προοπτική, αειφορία και ασφάλεια. Στη διάρκεια της τριήμερης γιορτής υπήρχαν περίπτερα με είδη κυνηγιού, έκθεση με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, ενώ το πρόγραμμα περιλάμβανε και πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις με έμφαση στο Θρακιώτικο τραγούδι. Ξεχωριστή ήταν η εμφάνιση του Βαγγέλη Δημούδη, με το συγκρότημα Βαλκανατόλια, ενώ εμφανίστηκαν τα χορευτικά συγκροτήματα του πολιτιστικού συλλόγου Φερών «Αγία Σοφία» και του πολιτιστικού συλλόγου Άνθειας «Σπάρτακος».
Η πρώτη πανελλήνια γιορτή ολοκληρώνεται σήμερα Τρίτη 19 Αυγούστου 2008 με παραδοσιακή βραδιά με τον Θύμιο Γκογκίδη. Υπενθυμίζουμε ότι αύριο Τετάρτη 20 Αυγούστου ξεκινά η φετινή κυνηγετική περίοδος με το τρυγόνι και το ορτύκι, ενώ οι κυνηγοί πλέον είναι υποχρεωμένοι να φορούν φωσφορίζοντα γιλέκα χρώματος πορτοκαλί, ορατό από κάθε οπτική πλευρά προς αποφυγήν ατυχημάτων.

http://www.xronos.gr/reportage/detail.php?ID=41288

Δήμητρα Συμεωνίδου


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα και ειδήσεις που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 15, 2009 11:47 pm 

Εγγραφή: Δευτ Μαρ 17, 2008 1:16 pm
Δημοσιεύσεις: 87
Τοποθεσία: ΡΟΔΟΠΗ
Και φέτος στη 2η Πανελλήνια Γιορτή Κυνηγίου στο Μέγα Δέρειο θα συμμετάσχει ο Όμιλος Φίλων του Κρητικού Ιχνηλάτη. Όποιο μέλος του φόρουμ βρεθεί στη γιορτή, ας περάσει από το περίπτερο του ΟΦΚΙ.

_________________
Τσαπρούνης Β.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα και ειδήσεις που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 16, 2009 7:35 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 13, 2009 12:27 am
Δημοσιεύσεις: 9


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα και ειδήσεις που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 09, 2009 7:51 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μάιος 22, 2008 8:30 am
Δημοσιεύσεις: 239
Τοποθεσία: Πετρούπολη-Μεσσηνία
To πρώτο μπράβο της χρονιάς.......για να δούμε

http://www.agroschannel.com/index.php?o ... 2-08-58-03_________________
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα και ειδήσεις που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 09, 2009 8:32 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 8:06 pm
Δημοσιεύσεις: 426
ΜΠΡΑΒΟ για την κινητοποιηση των συλλογων και των εθελοντων. Δειχνει ποιος πραγματικα νοιαζεται για την πανιδα της περιοχης και ποιος προχωραει σε εργα..ενω αλλοι μενουν στα λογια και στα κατηγορω.Ωραια φτιαγμενο,ωραιο μονταρισμενο,ομως ρε παιδια το βιντεο στο youtube ειναι με ονομα(tag) VTS O1 1, οπως δηλαδη βγηκε απο τη καμερα. Στη λιστα με παρομοια βιντεο εχει ολο κατι ασχετα ερασιτεχνικα απο ποδοσφαιρο, απο συναυλιες, απο της παναγιας τα ματια.Το θεμα ειναι τετοιες κινησεις πρεπει να βγαινουν προς τα εξω και να φαινεται το εργο των κυνηγητικων συλλογων και κατ'επεκταση των κυνηγων προς ολους αυτους τους ανθρωπους που δεν ξερουν τι ειναι το κυνηγι και μας εχουν ως βαρβαρους τουφεκιοφορους. Χαθηκε να βαλλουν μια επικεφαλιδα που εχει να κανει με τις "φωτιες 2009-τροφη και νερο για τα ζωα του Μαραθωνα". Να το βρει καποιος σε μια αναζητηση, ή να το βγαλει η λιστα με παρομοια βιντεο ενω βλεπει κατι αλλο. Ετσι οπως εχει μπει ειναι καταδικασμενο να μεινει στην αφανεια.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 16, 2009 6:34 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Μάιος 18, 2009 5:38 pm
Δημοσιεύσεις: 226
Τοποθεσία: Αθήνα - Ίλιον
Γιωργος έγραψε:
Xτες το απογευμα το ραδιο του alpha σε απογευματινη εκπομπη ειχε καλεσμενο τον Δημαρχο Ηραιας Αρκαδιας. Ο δημος ζηταει την απογορευση του κυνηγιου για 15 χρονια! στο φαραγγι της Γκουρας και ο δημαρχος ειπε τους λογους για τους οποιους ζηταει την απαγορευση. Οι λογοι ειναι οτι θελουν να αξιοποιησουν την περιοχη οικοτουριστικα και γιατι μετα την ιδρυση του κεντρου περιβαλλοντικης εκπαιδευσης που εχει γινει δεν ειναι δυνατον στο ιδιο δασος να κυκλοφορουν μαθητες και κυνηγοι. Το δασαρχειο απαντησε στον δημο αρνητικα και εχει ξεσπασει κοντρα μεταξυ τους.

24.06.08
Ελληνική Δημοκρατία
Περιφέρεια Πελοποννήσου Ημερομ: 19-06-2008
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΩΝ Ν. Αρκαδίας Αρ. Πρωτ: 1217
Δασαρχείο Βυτίνας

Προς: Τη Δ/νση Δασών Ν. Αρκαδίας
Κοινοποίηση: Δήμο Ηραίας

Θέμα: Έκθεση Αιτιολόγησης μη απαγόρευσης της θήρας στην περιοχή «Φαράγγι Γκούρας», Δήμου Ηραίας.
Σχετ: Το υπ’ αριθμόν 2609/02-07-2007 έγγραφο Δήμου Ηραίας.

Α. Περιγραφή αιτήματος
1. Με το υπ’ αριθμ. 2609/02-07-2007 έγγραφο του Δήμου Ηραίας, μας απεστάλλη επικυρωμένο απόσπασμα του 9/007 πρακτικού συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, εντός του οποίου είναι καταχωρημένη η υπ’ αριθμ. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηραίας με θέμα «Φαράγγι Γκούρας – Προστατευμένη περιοχή».
Στην εν λόγω Απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο αιτείται την κατάργηση της θήρας στην περιοχή «Φαράγγι Γκούρας» την οποία περιοχή και οριοθετεί, καθόσον στην περιοχή θα λειτουργήσει Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του Δήμου Ηραίας με έδρα το Τοπικό Διαμέρισμα Λυσαρέας.

2. Με το υπ’ αριθμ. 2669 πε/05-0-2008 έγγραφό μας, ζητήθηκαν οι απόψεις αρμοδίων Κυνηγετικών Οργανώσεων, όπου κάποιες απ’ αυτές τοποθετήθηκαν αρνητικά επί του θέματος βάσει πραγματικών καταστάσεων, εντός της προθεσμίας που τους ορίσαμε.

3. Η διάρκεια της προταθείσας απαγόρευσης είναι εννέα (9) έτη με αυτοδίκαιη ανανέωση για έξη (6) ακόμη έτη μετά την πάροδο των εννέα.

4. Η προτεινόμενη περιοχή, περικλείει μια τεράστια γεωγραφική επιφάνεια εμβαδού 46.000 στρεμμάτων περίπου.

5. Γενική απαγόρευση της θήρας παντός είδους θηράματος.

6. Όρια απαγόρευσης. Ξεκινάει από τα πρανή του όρους Αρτοζήνου και καταλήγει στο Λαγκαδινό ρέμα – Χρυσοχώρι. Συγκεκριμένα τα προτεινόμενα όρια της προταθείσας περιοχής προς απαγόρευση από τον Δήμο Ηραάις είναι τα εξής: Επαρχιακός δρόμος Παλούμπα – Ψάρι – Λυκούρεση – Σέρβου – Αράπηδες – Κοκκινοράχη – Όρια Δήμου Τροπαίων – Λαγκαδινό ρέμα – Τ.Δ Χρυσοχωρίου – επαρχιακό δρόμο Γέφυρας Κοκλαμά – Λιοδώρα – Λουτρά – Λιθαρός – Παππαδά – Παλούμπα.

7. Επιπλέον σε ότι αφορά το έγγραφο του Τμήματος Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού της Περιφέρειας Πελοποννήσου «Περί πρότασης για χαρακτηρισμό του Φαραγγιού της Γκούρας ως προστατευμένης περιοχής», η Υπηρεσία μας έχει τοποθετηθεί με το υπ’ αριθμ. 2841/17-9-2007 έγγραφο. Έκτοτε ο Δήμος Ηραίας δεν προέβη σε περαιτέρω ενέργειες σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα επί του ανωτέρου εγγράφου μας.

Β. Στην ευρύτερη περιοχή της προταθείσας περιοχής από τον Δήμο Ηραίας προς απαγόρευση της θήρας, υφίστανται οι κάτωθι απαγορεύσεις:
1. Η υπ’ αριθμ. 1771/18-9-2006 Απαγορευτική Διάταξη Θήρας της Δ/νσης Δασών Αρκαδίας δια της οποίας έχει απαγορευθεί η θήρα παντός θηράματος και κάθε είδους της άγριας πανίδας, όπως και η σύλληψη κάθε είδους της άγριας πανίδας στην κοιλάδα του ποταμού Λουσίου, όπου δια της υπ’ αριθμ. ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/ΒΙ/Φ30/ΧΩΡΟΙ/37261/1120 /8-8-1997 υπουργικής απόφασης, έχει χαρακτηριστεί η κοιλάδα του ποταμού Λουσίου Αρκαδίας με τον μνημειακό της πλούτο, ως Ενιαίος Αρχαιολογικός Χώρος (ΦΕΚ 761/τ. Β’/28-8-1997)

2. Η υπ’ αριθμ. 2543/26-10-2007 Απόφαση Γ.Γ.Π.Π «Περί κήρυξης αναδασωτέας λόγω πυρκαγιάς δασικής έκτασης εμβαδού 67.380 στρεμμάτων (Τμήμα 1), 559.170 στρ. (Τμήμα 2) και 3.648.050 στρ. (Τμήμα3) στις θέσεις «ΤΖΑΡΑΧΑΣ – ΠΑΝΑΓΙΑ κλπ.» περιφέρειας Τοπικών Διαμερισμάτων Κοκκορά και Κακουραίικων του Δήμου Ηραίας, του Νομού Αρκαδίας, κατ’ επιταγή της οποίας εξεδόθη, η υπ’ αριθμ. 4071/5/29-11-2007 Δασική Αστυνομική Απαγορευτική Διάταξη Θήρας, λόγω πυρκαγιάς, ισχύουσα ως τις 28-02-2009.

3. Η υπ’ αριθμ. 514/12-3-2001 Απόφαση Γ.Γ.Π.Π «Περί ίδρυσης μονίμου καταφυγίου άγριας ζωής “Ο Λάδωνας” σε περιοχές Δ.Δ Τροπαίων – Βάχλιας – Δήμητρας – Κοντοβάζαινας – Βουτσίου – των Δήμων Τροπαίων και Κοντοβάζαινας Νομού Αρκαδίας Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε έκταση εμβαδού 32.512 στρεμμάτων».

α) Επειδή εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος της ευρύτερης περιοχής των προταθέντων ορίων εκ μέρους του Δήμου Ηραίας, προς απαγόρευση της θήρας, τελεί ήδη σε απαγόρευση.

β) Επειδή οι δασικές εκτάσεις νοτιοανατολικά της προτεινόμενης περιοχής είναι απαγορευμένες στη θήρα, λόγω των εκδοθεισών Αστυνομικών Διατάξεων Θήρας, μετά τις εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

γ) Επειδή και στους όμορους Νομούς, μεγάλες δασικές εκτάσεις είναι απαγορευμένες μετά τις εκτεταμένες καταστροφές από τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού.

δ) Επειδή η εναπομείνασα περιοχή προς άσκηση της δραστηριότητας της θήρας είναι ήδη επιφορτισμένη, σε σχέση με την αυξανόμενη προσέλευση κυνηγών απ’ όλη την Επικράτεια και ληφθέντος υπόψη συνολικά και των λοιπών εκδοθεισών Απαγορευτικών Διατάξεων Θήρας στην περιοχή αρμοδιότητας της Υπηρεσίας μας.

ε) Επειδή η δραστηριότητα της θήρας είναι συνυφασμένη με την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας της εν λόγω περιοχής.

Γ. Εισήγηση της Υπηρεσίας:
Εισηγούμαστε τη μη απαγόρευση της θήρας στην περιοχή του Φαραγγιού Γκούρα του Δήμου Ηραίας.

Τέλος σας υποβάλλουμε πλήρη Φάκελλο της όλης υπόθεσης για περαιτέρω δικές σας ενέργειες.


Ε.Γ.Γ.Π.Π
Η Δασάρχης Βυτίνας
Μαρία – Λουΐζα Μακαροπούλου - Δασολόγος--------------------------------------------------------------------------------------------------

Επειδή θεωρούμε ότι η εισήγηση του Δασαρχείου Βυτίνας για την μη απαγόρευση θήρας στο Φαράγγι της Γκούρας είναι ανεδαφική, ας την δούμε καρέ – καρέ.

Στην Περιγραφή του αιτήματος και στην παράγραφο 2: Δεν μας αποκαλύπτει η Δασάρχης από ποιες αρμόδιες!! κυνηγετικές οργανώσεις ζητήθηκε η άποψή τους, ποιες από αυτές τοποθετήθηκαν αρνητικά και ποιες είναι οι πραγματικές καταστάσεις που επικαλείται.
Ο Δήμος Ηραίας δεν έχει «Κυνηγετική Οργάνωση». Κατά συνέπεια ζητήθηκαν οι γνώμες άλλων οργανώσεων εκτός Δήμου. Αποφάσισαν δηλαδή ξένοι προς την περιοχή μας σύλλογοι ή οργανώσεις, αν θα απαγορευτεί το κυνήγι στο Φαράγγι της Γκούρας. Και η Δασάρχης έλαβε «σοβαρά υπόψη της την άποψη άσχετων με τον δικό μας χώρο.

Στην Περιγραφή του αιτήματος και στην παράγραφο 4: χρησιμοποιεί τη φράση «τεράστια γεωγραφική επιφάνεια» άνευ λόγου ουσιαστικού. Για να δυναμώσει προφανώς την αρνητική της εισήγηση.

Στην Περιγραφή του αιτήματος και στην παράγραφο 6: αναφέρει τα όρια της προταθείσης προς απαγόρευση περιοχής. Με μία σημαντική διαφορά. Από λάθος προφανώς του τελικού συντάκτη του εγγράφου, έχουν αναγραφεί και τα ονόματα Γέφυρα Κοκλαμά – Λιοδώρα – Λουτρά – Λιθαρός – Παππαδάς, περιοχές που δεν έχουν καμία σχέση με το Φαράγγι της Γκούρας και δεν ανταποκρίνονται στην Προστατευμένη Ζώνη..

Στην περιγραφή του αιτήματος και στην παράγραφο 7: Πράγματι το Δασαρχείο Βυτίνας είχε τοποθετηθεί με το έγγραφο 2841/17-9-2007 που αναφέρει. Με μία όμως σημαντική διαφορά. Το έστειλε στην Περιφέρεια και το κοινοποίησε απλά στον Δήμο Ηραίας, ενώ έπρεπε να έκανε το αντίθετο εφόσον ήθελε πραγματικά τις ενέργειες του Δήμου. Στο συγκεκριμένο έγγραφο που η θέση του Δασαρχείου ήταν αρνητική για την προστασία της Γκούρας, ζητούσε και μελέτη περιβαλλοντική Να πληροφορήσουμε την Δασάρχη μας ότι ό Δήμος την μελέτη αυτή την έχει.

Για τις απαγορεύσεις που αναφέρονται στο έγγραφο και συγκεκριμένα για την περιοχή του Λάδωνα: γνωρίζουμε ότι η πρόταση για την απαγόρευση του κυνηγίου στην εν λόγω περιοχή, ήταν του κυνηγετικού συλλόγου Τροπαίων. Ο «αρμόδιος» φορέας σοφά έπραξε κατά τη γνώμη μας και σήμερα η περιοχή είναι προστατευμένη.

Στα «επειδή» του εγγράφου απ’ όπου απορρέει η τελική αρνητική εισήγηση του Δασαρχείου Βυτίνας έχουμε να κάνουμε τις εξής παρατηρήσεις:
α) Στα όρια που έθεσε ο Δήμος Ηραίας δεν υφίσταται καμία απολύτως απαγόρευση. Οι θέσεις «Τζαραχάς – Παναγιά» που αναφέρονται στο έγγραφο, είναι περιοχές πυρόπληκτες και ο ίδιος ο Δήμος πέρυσι και προς τιμή του είχε ζητήσει εγγράφως την απαγόρευση όχι μόνο των περιοχών αυτών αλλά για δύο χρόνια ολόκληρου του Δήμου. Και οι δύο αυτές περιοχές βρίσκονται πολύ μακριά από το Φαράγγι της Γκούρας.
β) Νοτιοανατολικά της Γκούρας δεν υπάρχει περιοχή απαγορευμένη. Νότια ναι, και είναι η πυρόπληκτη.
γ) Περιέργως γίνεται αναφορά και στις πυρόπληκτες περιοχές των όμορων Νομών που δεν έχουν να κάνουν σε καμία περίπτωση με το Φαράγγι της Γκούρας.
δ) Πράγματι η περιοχή είναι ήδη επιφορτισμένη με την προσέλευση κυνηγών απ’ όλη την Επικράτεια όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο. Και λοιπόν; Γιατί παίρνει θέση η Δασάρχης μας; Και γιατί τότε αποσιωπά ότι στην ίδια περιοχή υπάρχει το ΚΠΕ;
ε) Δεν νομίζουμε πως είναι αρμοδιότητα του Δασαρχείου Βυτίνας να κρίνει αν η δραστηριότητα της θήρας στην περιοχή είναι συνυφασμένη με την οικονομική στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Η τοπική κοινωνία μέσω του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου πήρε ομόφωνη απόφαση για την προστασία της Γκούρας. Και δημοκρατικές κοινωνίες όπως η δική μας και μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης, αυτές αποφασίζουν τι είναι προς το συμφέρον τους και όχι οι «αρμόδιοι κυνηγετικοί σύλλογοι» άλλων μακρινών περιοχών.

Αλλά το πιο σημαντικό το αποσιωπά ή δεν το γνωρίζει η Δασάρχης μας ενώ θα όφειλε λόγω της θέσης της να το γνωρίζει. Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης λειτουργεί στον Δήμο μας με έδρα το χωριό Λυσσαρέα. Και οι μαθητές απ’ όλη την Ελλάδα τις καθημερινές αλλά και τα σαββατοκύριακα θα βρίσκονται στη Γκούρα για εκπαίδευση. Και είναι αδιανόητο για κοινωνία πολιτισμένη, μαθητές να βρίσκονται απέναντι στα πυροβόλα όπλα των κυνηγών. Και αν κάποιος θα φύγει, αυτός σίγουρα δεν είναι ο μαθητής. Εκτός και αν η Δασάρχης βάζει στην ίδια ζυγαριά τον κυνηγό που κάνει το χόμπυ του, με τον μαθητή που θέλει να εκπαιδευθεί. Και ας μας πεί, τι είναι προς το συμφέρον της πολιτείας; το δάσος και οι μαθητές ή τα πυροβόλα όπλα και οι κυνηγοί;

Ο συντάκτης της παρούσης είναι κυνηγός. Και άλλοι φίλοι κυνηγοί της περιοχής μας και δημότες της, την ίδια άποψη με τη δική μου έχουν και συμφωνούν στην απαγόρευση του κυνηγίου στην Γκούρα προς όφελος των μαθητών. Η τοπική κοινωνία είναι σύμφωνη με την απόφαση του Δήμου μας, οι κυνηγετικές οργανώσεις άλλων περιοχών και ενδεχομένως και άλλων Νομών που επικαλείται η Δασάρχης μας δεν είναι !!


Βασίλης Αναστασόπουλος

Πηγη http://www.opsarion.gr/index.php?option ... &Itemid=41

Βεβαια η Καθημερινη δεν γινοταν να μην παρει θεση

Μετά τις φωτιές η επέλαση των κυνηγών...
«Υπερτοπικά» συμφέροντα απειλούν την πανίδα
Της Λινας Γιανναρου

Τι σημαίνει άραγε «τοπική αυτοδιοίκηση», εάν όχι η δυνατότητα μιας περιοχής να επιλέγει η ίδια πώς θα αναπτυχθεί, να έχει τη δυνατότητα να απαγορεύει οχλούσες δραστηριότητες, να επενδύει σε άλλες, ηπιότερες, να διαφοροποιείται εντέλει από την «πεπατημένη», έστω και με ρίσκο; Φαίνεται όμως ότι στην Ελλάδα ούτε ακόμα και ένας πυρόπληκτος δήμος δεν μπορεί να πάρει την τύχη στα χέρια του, ιδίως όταν προσκρούει σε «υπερτοπικά» συμφέροντα. Για τον Δήμο Ηραίας, του νομού Αρκαδίας, αυτά ονομάζονται «κυνηγοί». Εύλογο ήταν το αίτημα του δημοτικού συμβουλίου προς το δασαρχείο Βυτίνας: να απαγορευθεί το κυνήγι στο φαράγγι Γκούρας, καθώς μετά τις περσινές πυρκαγιές και τη συρρίκνωση των «άκαυτων» βιοτόπων, εκεί έχει βρει καταφύγιο τεράστιος αριθμός θηραμάτων. Πίσω από την πρόταση, ήταν εμφανής η διάθεση της τοπικής αρχής να αξιοποιηθεί το φαράγγι για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού - τα περιθώρια άλλωστε στενεύουν για τους ορεινούς δήμους της Πελοποννήσου, η προσέλκυση τουριστών γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Επειτα από προσπάθειες χρόνων, επίσης, έχει δημιουργηθεί από τον δήμο και Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο στο μέλλον να φθάνουν εκεί παιδιά απ’ όλη την Ελλάδα, να παρατηρούν και να μαθαίνουν για την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

Οποία έκπληξις, λοιπόν, όταν στις 19 Ιουνίου έφθασε η απάντηση του δασαρχείου και ήταν... αρνητική. Το αιτιολογικό; Συνοψίζεται στο ότι λόγω των πυρκαγιών έχουν ήδη εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για την άσκηση της θήρας σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα οι κυνηγοί να μην έχουν πού να ασκήσουν το χόμπι τους! Οπως αναφέρεται, μάλιστα, για τη λήψη της απόφασης ζητήθηκαν οι απόψεις «αρμόδιων Κυνηγετικών Οργανώσεων».

Τι κι αν, όπως λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ηραίας κ. Αθ. Μπόρας, «εξαιτίας του περιορισμού των περιοχών προς άσκηση του κυνηγιού, έρχονται στην Γκούρα κυνηγοί απ’ όλη την Ελλάδα, κανείς δεν μπορεί να ξεμυτίσει, οι κτηνοτρόφοι φοβούνται να βγουν να βοσκήσουν τα ζώα τους, πόσω μάλλον παιδιά να κάνουν βόλτα». Τι κι αν ακόμα και οι ίδιοι οι κυνηγοί του Δήμου Ηραίας, όπως ο κ. Βασίλης Αναστασόπουλος, έχουν ταχθεί υπέρ της απαγόρευσης του κυνηγιού. «Εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση να “κλείσει” το φαράγγι», σημειώνει στην «Κ». «Οι περιοχές για κυνήγι είναι υπεραρκετές. Είναι αδιανόητο ένα παιδί να μην μπορεί να πάει στο δάσος επειδή είμαι εγώ εκεί». Φαίνεται όμως ότι οι φωτιές δεν είναι οι μόνες που «καίνε» τις ελπίδες μιας περιοχής να ορθοποδήσει.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 008_276033

και

Κυνηγούν όσα γλίτωσαν από τη φωτιά
Στο φαράγγι Γκούρα

Το «δικαίωμα» στο κυνήγι υπερασπίστηκε το δασαρχείο Βυτίνας, γνωμοδοτώντας αρνητικά στο αίτημα του Δήμου Ηραίας Αρκαδίας να απαγορευτεί η θήρα στο φαράγγι Γκούρα. Οι φωτιές του περασμένου καλοκαιριού έχουν περιορίσει δραματικά τους βιοτόπους των θηραμάτων, τα οποία συνωστίζονται στο φαράγγι, όπως όμως και εκείνοι που τα κυνηγούν. «Μας κάνουν τον βίο αβίωτο» υποστηρίζουν οι τοπικοί άρχοντες, απευθύνοντας έκκληση να «απελευθερωθεί» η περιοχή από τους ενοχλητικούς επισκέπτες της ώστε, επιτέλους, να αξιοποιηθεί για εναλλακτικό τουρισμό και για περιβαλλοντική εκπαίδευση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_art ... 008_276048
Δηλαδη ζητουν να απαγορευθει σε ολοκληρο το Δημο Ηραιας....


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα και ειδήσεις που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 06, 2009 7:37 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 03, 2008 9:34 pm
Δημοσιεύσεις: 651
ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ,Κ.ΧΡΥΣΟΓΕΛΟ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ. :shock:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα και ειδήσεις που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 02, 2010 10:04 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
«ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ» Πολιτική «στήριξη»... από όλους τους χώρους

Εντυπωσιακό είναι το καθημερινό «άθροισμα» επώνυμων υπογραφών από τον χώρο της πολιτικής και της τοπικής αυτοδιοίκησης, στο κείμενο - «μανιφέστο» υπέρ της στήριξης της κυνηγετικής δραστηριότητας που απευθύνεται προς την κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος ...

Κάθε μέρα που περνάει όλο και περισσότεροι βουλευτές, νομάρχες, δήμαρχοι, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι ή εκπρόσωποι μαζικών φορέων της περιφέρειας, θέτουν την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο πολιτικής παρέμβασης, που ζητάει από την κυβέρνηση... να περιφρουρήσει το κυνήγι ως δραστηριότητα και να σεβαστεί τον κόσμο των κυνηγών!

Αρκετοί εξ αυτών μάλιστα -όπως π.χ. ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης- συνέταξαν και προσωπικά κείμενα που απευθύνονται προς την κ. Μπιρμπίλη, στο ίδιο πάντα πνεύμα «στήριξης» του κυνηγιού που συνυπογράφουν και οι υπόλοιποι...

Το «Εθνος - Κυνήγι» αρχίζει να δημοσιεύει κατά σειρά σήμερα τα ονόματα των δημοσίων προσώπων που υπογράφουν ή συνυπογράφουν κείμενα ή δηλώσεις αλληλεγγύης προς τον κόσμο των κυνηγών, όπως τουλάχιστον καταφτάνουν στα γραφεία του ή συγκεντρώνονται από το επιτελείο της ΚΣΕ που έχει αναλάβει να οργανώσει και να συλλέξει την «υποδοχή» τους.

Αν και αυτές οι πρώτες υπογραφές αποτελούν ένα απειροελάχιστο μέρος του αριθμού που αναμένεται να συγκεντρωθεί, αποτελεί ωστόσο αξιοσημείωτο γεγονός το ότι περίοπτη θέση καταλαμβάνουν βουλευτές, δήμαρχοι και στελέχη του ιδίου του κυβερνώντος κόμματος!

Αποτελεί κι αυτό μια ένδειξη για την ανησυχία που αρχίζει να οικοδομείται εντός του ΠΑΣΟΚ, για το ισχυρό ενδεχόμενο η κυβέρνηση να χρεωθεί συνολικά τον... διπολισμό που αρχίζει να οικοδομείται μεταξύ του ΥΠ.Ε.ΚΑ. και της κοινωνίας των κυνηγών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο επερχόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση, υπό το βάρος και των μεταρρυθμίσεων που εισάγει ο «Καλλικράτης».

Η «ταυτότητα» των μέχρι τώρα υπογραφών όμως, δείχνει και κάτι άλλο: πόσο ισχυροί είναι οι «δεσμοί» που διατηρεί το κυνήγι με τις τοπικές κοινωνίες της υπαίθρου και την οικονομική τους δραστηριότητα, και πόσο... ατελής ή επικίνδυνος θα ήταν ένας «αθηνοκεντρικός» και μονόπλευρος σχεδιασμός, που δεν θα λάμβανε αυτές τις παραμέτρους υπόψη του...ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ...

Ψήμμα Μαρία, Γραμματέας Νομ. Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Λέσβου, Ισαάκ Ρίζος, Δήμαρχος Στρημονικού, Ανδρέας Δαϊρέτζης, Δήμαρχος Ν. Ζίχνης, Ιάκωβος Ιακωβάκης, Δήμαρχος Κερκίνης Σερρών, Κώστας Τάτσης, Πρόεδρος Νομ. Αυτοδιοίκησης Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Γεώργιος Παυλίδης, Νομάρχης Ξάνθης, Αθανάσιος Οικονόμου, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ, Κώστας Καρακώστας, Δήμαρχος Ηράκλειας, Γεώργιος Σιώζος, Δήμαρχος Αμβρακικού, Βασίλειος Σπύρου, Δήμαρχος Αν. Ζαγορίου, Γεώργιος Παπαβασιλείου, Νομάρχης Αρτας, Ηλείας Κλώσσας, Γραμματέας Νομ. Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Χίου, Βασίλειος Μανόλης, Γραμματέας Νομ. Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Σάμου, Ελπίδα Τσουρή, Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Χίου, Σοφία Καρνέση, Δημοτική Σύμβουλος Αμπελακίων-Σαλαμίνας, Κωνσταντίνος Παπασιόζος, Βουλευτής Ν.Δ. Αρτας, Ζώης Μπασιούκας, Δήμαρχος Βλαχερνών, Σπύρος Πανταζής, Γραμματέας Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Θεσπρωτίας, Ευάγγελος Μάστορας, Δήμαρχος Σαγιάδας, Γιώργος Σουκουβέλος, Δήμαρχος Τύμφης, Γιάννης Ψαρουδάκης, Αντιδήμαρχος Ιεράπετρας, Χαράλαμπος Κορνάρος, Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου (Γεωπόνος), Νικόλαος Σπυριδάκης, Αντιδήμαρχος, Πυθαγόρας Βαρδίκος, Βουλευτής Σάμου, Κοτσαρίδης Αβραάμ, Πρόεδρος Κοινότητας Αγκιστρίου, Νικόλαος Τοτονίδης, Δήμαρχος Αργους Ορεστικού, Κωνσταντίνος Λιαντσής,Νομάρχης Καστοριάς, Αθανάσιος Τραχανίδης, Πρόεδρος Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας, Ιωάννης Πιλιντίδης, Δήμαρχος Αχινού, Νικόλαος Ζαμπουνίδης, Νομάρχης Έβρου, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, Βουλευτής Ν.Δ. Φθιώτιδος, Σεραφείμ Αντωνίου, Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, Αλέκα Καραγεώργου Σχορετσιανίτη, Δήμαρχος Στυλίδας, Παναγιώτης Σπαθούλας, Δήμαρχος Αμφίκλειας, Αντωνόπουλος Νικόλαος, Δήμαρχος Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού., Δημήτριος Καραβανάς, Δήμαρχος Υπάτης, Ηλίας Παλιαλέξης, Δήμαρχος Λαμιέων, Ελένη Μακρή Νικολάου, Αντινομάρχης Φθιώτιδας, Ευαγγελία Καράκωστα , Πρόεδρος Συλλόγου Γυναικών Στυλίδας, Λάμπρος Καλύβας, Πρόεδρος εκπολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αγ. Γεώργιος Φθιώτιδας, Ευάγγελος Τετριμιδάς, Δήμαρχος Μώλου, Αγγελος Ρούσος, Δήμαρχος Θήρας, Γεώργιος Ρούσσος, Δημοτικός Σύμβουλος Θήρας, Εμμανουήλ Δακορώνιας, Αντιδήμαρχος Θήρας, Χαράλαμπος Νομικός, Πρόεδρος Δ.Δ Επισκοπής Γωνιάς Θήρας, Νικόλαος Κατσίπης, Πρόεδρος Δ.Δ Εμπορείου Θήρας, Χρύσανθος Ρούσος, Επαρχος Θήρας, Νικόλαος Ζώρζος , Δημοτικός Σύμβουλος, Γεώργιος Μητροπίας, Νομαρχιακός Σύμβουλος, Αντώνιος Καντζέλης, Δημοτικός Σύμβουλος Θήρας, Μιχάλης Λιγνος, Δημοτικός Σύμβουλος Θήρας, Δημήτριος Βλαχογιάννης, Εμπορικός Βιοτεχνικός Σύλλογος Σπερχιάδος, Νικόλαος Τζιβελέκας, Δήμαρχος Σπερχιάδος, Σταυρούλα Γεροντιότου Μιχαλάρου, Δημοτική Σύμβουλος Αμπελακίων Σαλαμίνας, Κωνσταντίνος Μαριδάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελακίων Σαλαμίνας, Ιωάννης Φαλιάγκος, Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελακίων Σαλαμίνας, Στυλιανός Γκίνης, Δημοτικός Σύμβουλος Αμπελακίων Σαλαμίνας, Στυλιανός Ραπτόπουλος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνας, Σωκράτης Παπαδημητρίου, Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής Δημάρχου Δήμου Αμπελακίων, Νικόλαος Πέππας , Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αμπελακίων Σαλαμίνας, Αλέξανδρος Βησσαρίου, Πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Σαλαμίανας, Αικατερίνη Παπασωτηρίου, Πρόεδρος ιδιωτικών Υπαλλήλων Σαλαμίνας, Μιχαήλ Φαρμάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου ιδιωτικού προσωπικού Ναυστάθμου Σαλαμίνας, Γεώργιος Παπαδογεώργης, Εκδότης Εφημερίδας «ο φάρος της Λακωνίας», Μαρδίτσα Μαρούση, Αντιδήμαρχος Σαλαμίνας, Ευάγγελος Αγαπίου, Αντιδήμαρχος Σαλαμίνας, Νικόλαος Ράπτης, Υποψ. Δήμαρχος, Σπυρίδον Σόφρας, Δήμαρχος Σαλαμίνας, Κωνσταντίνος Καρακοίδας, Δημοτικός Σύμβουλος, Θεόδωρος Πορφύρης, Δήμαρχος Θέρμου

ΑΠΟ DIANANEWS.GR

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νέα και ειδήσεις που αφορούν την κυνηγετική οικογένεια
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 15, 2010 8:13 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Ηνωμένο Βασίλειο ανανέωση της άδειας κυνηγετικών όπλων μέσω iPhone & iPAD.

Μία πρωτοποριακή υπηρεσία η οποία έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις ετοιμάζει η αστυνομία του Σάσεξ.
Στόχος είναι να περιοριστεί η γραφειοκρατία και το κόστος αυτής και να διευκολυνθούν οι πολίτες .
Φυσικά υπάρχει και ο αντίλογος από αυτούς που ισχυρίζονται ότι έτσι δεν θα γίνεται σωστός 'έλεγχος.


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 2 από 8   [ 112 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4, 5 ... 8  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum