achilleas έγραψε:
Συμφωνώ με τις απόψεις σας όσον αφορά τα πουλόσκυλα, όμως στο λαγό τα πράματα είναι αλλιώς και ο ιχνηλάτης αν δεν έρθει σε επαφή με μυρωδιά θηράματος, δύσκολα θα είναι έτοιμος για τη νέα περίοδο. Πόσο μάλλον αν θέλει κάποιος να ξεκινήσει κουτάβι.
Εξάλλου όπως είναι γνωστό, η λάγισσα, όπως τη λέμε στην Ήπειρο, δεν αφήνει ίχνη κοντά στα μικρά της (τα οποία δεν έχουν μυρωδιά) και κατευθείαν απομακρύνει με ταχύτητα τα σκυλιά από το γιατάκι της. Οπότε είναι πολύ σπάνιο το γεγονός να ενοχληθούν τα λαγουδάκια, πόσο μάλλον να πιαστούν από τα λαγωνικά.
Αυτό βέβαια, πάντα κατά την άποψη μου, πρέπει να γίνεται στους τόπους που επιτρέπονται και προβλέπονται.
Όσον αφορά τα λαγόσκυλα, η εκπαίδευση του κατά την περίοδο αναπαραγωγής του λαγού, είναι δυνατόν να προκαλέσει ζημιά. Αν τα λαγόσκυλα καταδιώκουν μια έγκυο θηλύκια για αρκετή ώρα, αυτή λόγω του στρες και της κούρασης είναι δυνατόν να αποβάλλει. Το ίδιο συμβαίνει και στα αγριογούρουνα.
Πολλοί συνηθίζουν να εκπαιδεύουν τα λαγόσκυλα τη νύχτα. Ο θηλυκός λαγός θηλάζει τα μικρά του τη νύχτα. Αν αυτή την ώρα διώκεται από τα λαγόσκυλα, αφήνει για λίγο τα μικρά, για να απομακρύνει και τον κίνδυνο. Έτσι αυτά μένουν νηστικά κάποιες ώρες. Λόγω της πείνας μετακινούνται από τη θέση που είναι κρυμμένα ψάχνοντας τη μητέρα τους και εκτίθενται σε κίνδυνο.
Οι νεαροί λαγοί ηλικίας μέχρι 30 ημερών , όταν αντιληφθούν τον κίνδυνο λουφάζουν και είναι πολύ να συλληφθούν . Αλλά και ακόμα όταν τρέξουν είναι εύκολο για ένα γρήγορο λαγόσκυλο να τους πιάσει..
πηγή:
http://www.gpeppas.gr/periodiko/p-9-9-05.html