Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 4 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ο ΓΥΠΑΕΤΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιουν 29, 2008 9:10 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΓΥΠΑΕΤΟΙ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Εικόνα

Οδυσσέας Χιλιτίδης


Ο Γυπαετός είναι το σπανιότερο είδος γύπα στην Ευρώπη. Ο πληθυσμός του είδους στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου (Ευρώπη, Βόρειος Αφρική, Τουρκία, Μέση Ανατολή και Υπερκαυκασία) εκτιμάται σε όχι περισσότερα από 300 ζευγάρια. Ο ευρωπαϊκός πληθυσμός αποτελείται από 120 αναπαραγωγικά ζευγάρια, από τα οποία τα 114 απαντώνται σε χώρες που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι από τα μεγαλύτερα αρπακτικά πουλιά στο κόσμο, με μήκος σώματος 1,10 μέτρα και άνοιγμα φτερούγων κοντά στα 2,80 μέτρα, ενώ το βάρος του κυμαίνεται σε 5-7 κιλά (ανάλογα το φύλο). Στο κεφάλι, κοντά στο ράμφος φέρει μια μακριά τούφα με μαύρες τρίχες που μοιάζει με γένι, γνώρισμα στο οποίο οφείλει το επιστημονικό του όνομα Gypaetus barbatus, δηλαδή Γυπαετός ο γενειοφόρος. Παρ’ όλο το μεγάλο μέγεθός του, η κατασκευή των φτερούγων και η ρομβοειδής ουρά, του επιτρέπουν να κινείται με ευελιξία, χάρη και γρηγοράδα, δίνοντας την αίσθηση του απόλυτου ελέγχου, προσφέροντας μοναδικές στιγμές σε όποιον έχει την ευκαιρία να το παρακολουθήσει.
Τα ενήλικα πουλιά αναγνωρίζονται εύκολα από τις μακριές, μυτερές φτερούγες τους και τη μεγάλη, ρομβοειδή ουρά, χαρακτηριστικά που θυμίζουν τεράστιο γεράκι, ενώ η κοιλιά και το στήθος τους έχουν συνήθως πορτοκαλί χρώμα. Ο χαρακτηριστικός πορτοκαλί χρωματισμός οφείλεται στη συνήθειά του να «μακιγιάρεται». Με λίγα λόγια βάφει τα φτερά του στήθους και της κοιλιάς του με οξείδια του σιδήρου, τα οποία βρίσκει σε θέσεις με κόκκινο χώμα ή στα τοιχώματα των σπηλιών που φωλιάζει. Οι λόγοι αυτής του της συμπεριφοράς μας είναι ακόμα άγνωστοι.


Συνεχίζονται για 6η συνεχόμενη χρονιά οι συστηματικές προσπάθειες του Μουσείου
Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για την διατήρηση και προστασία του Γυπαετού στην Κρήτη. Πιο συγκεκριμένα στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE "Δράσεις για την προστασία - διατήρηση του Γυπαετού & της Βιοποικιλότητας στην Κρήτης" που υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Κρήτης και το Δήμο Ινναχωρίου βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλη την Κρήτη δράσεις για να αντιμετωπίσουμε τις ανθρωπογενείς απειλές που δέχεται η άγρια ζωή όπως θανατώσεις και δηλητηριάσεις άγριων ζώων, μείωση της τροφής τους, ερημοποίηση και γενικότερη υποβάθμιση των οικοσυστημάτων. Παράλληλα το πρόγραμμα αυτό αποσκοπεί στη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη της επαρχίας, προωθώντας τον οικοτουρισμό και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στις περιοχές υλοποίησης του προγράμματος.

Η κατάσταση του Γυπαετού.

Μετά από τη συστηματική έρευνα χρόνων στα βουνά της Κρήτης έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν 4 ζευγάρια στο νησί τα δύο από τα οποία βρίσκονται στις περιοχές του Δήμου Ινναχωρίου και των Λευκών Ορέων στα Χανιά. Για φέτος υπήρξε αναπαραγωγική επιτυχία και στα δύο ζευγάρια των Χανίων και γεννήθηκαν δύο νεαροί γυπαετοί οι οποίοι πριν από μερικές εβδομάδες πτερώθηκαν δηλαδή άρχισαν να πετούν και να αναζητούν μόνοι τους τροφή .

Στον έναν από αυτούς έχει τοποθετηθεί ραδιοπομπός ώστε με τον τρόπο αυτό να παρακολουθείται η δραστηριότητα του από τους βιολόγους του Πανεπιστημίου Κρήτης και να γνωρίσουμε σε ποιες περιοχές μετακινείται. Από παρακολούθηση νεαρών γυπαετών τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώσαμε ότι μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις (μεταξύ της Χερσονήσου Ροδοπού και του Ψηλορείτη) αναζητώντας περιοχές με αφθονία τροφής που δεν είναι κατειλημμένες από άλλους γυπαετούς. Ο γυπαετός τρέφεται από κοκάλα νεκρών ζώων κυρίως αιγοπροβάτων αλλά και μικρότερων όπως λαγών, ζουρίδων ποντικών ακόμη και μικρών πουλιών που πεθαίνουν από εξάντληση κατά τη μετανάστευση. Είναι επίσης είδος χωροκρατικό δηλαδή όλη του τη ζωή μένει σε μια περιοχή που δεν την εγκαταλείπει και την υπερασπίζεται όταν εμφανιστούν άλλοι γυπαετοί. Για αυτό το λόγο οι νεαροί γυπαετοί μέχρι να ενηλικιωθούν (τον 6ο χρόνο της ζωής τους) περιπλανώνται στο νησί αναζητώντας το κατάλληλο μέρος που θα ζήσουν. Υπολογίζεται ότι ο γυπαετός ζει 30-35 χρόνια. Στην Κρήτη αυτή τη στιγμή πέρα από τα 4 ζευγάρια, υπάρχουν ακόμη 15 περίπου μοναχικά πουλιά που είναι είτε ανήλικα, είτε ενήλικα που έχουν χάσει το ταίρι τους.

Η συστηματική παρακολούθηση

Για φέτος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης πραγματοποιήθηκε και μια ακόμη πρωτοποριακή δράση για τα ελληνικά δεδομένα καθώς τοποθετήθηκε κάμερα σε μια φωλιά από την οποία έχουμε κινηματογραφήσει τη γέννηση του

αυγού τον Οκτώβριο του 2003, το μεγάλωμα του νεοσσού κατά τη διάρκεια του χειμώνα και την εγκατάλειψη της φωλιάς πριν από μερικές εβδομάδες. Οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν είναι πολύτιμες για τους βιολόγους καθώς έχοντας γνώση των ιδιαιτεροτήτων του είδους μπορούμε να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του. Από το υλικό αυτό αλλά και από το υλικό που θα κινηματογραφηθεί τις επόμενες χρονιές θα παραχθεί ντοκιμαντέρ για την πληρέστερη ενημέρωση όλων μας. Περισσότερες πληροφορίες αλλά και φωτογραφίες από τη δράση αυτή μπορεί κάποιος να δει μέσω υπολογιστή στον δικτυακό τόπο που έχει δημιουργηθεί:


Η φύση δεν είναι ένα παζλ από ξεχωριστά κομμάτια αλλά ένα ενιαίο σύνολο από βιοτικούς και αβιοτικούς παράγοντες δηλαδή ζωντανούς οργανισμούς, σχηματισμούς τοπίων και καιρικών συνθηκών που είναι δεμένοι μεταξύ τους με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Για το λόγο αυτό όταν μιλάμε για τη διατήρηση ενός είδους δεν είναι δυνατό να μη δούμε τη σχέση του με άλλα είδη. Πιο συγκεκριμένα ο Γυπαετός δεν ζει μόνος του στα όρη. Βρίσκεται στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας και η ζωή του επηρεάζεται από πάρα πολλούς παράγοντες. Γι αυτό το λόγο και αποτελεί έναν δείκτη της κατάστασης του περιβάλλοντος. Για παράδειγμα για να τραφεί πρέπει να βρει νεκρά ζώα που σκότωσαν άλλοι θηρευτές στη φύση ή πέθαναν από κάποιο άλλο αίτιο. Παλιότερα υπήρχε μεγαλύτερη αφθονία άγριων ειδών στα βουνά (αγρίμια, λαγοί πέρδικες κα). Σήμερα υπάρχει αφθονία αιγοπροβάτων. Δυστυχώς όμως με τον τρόπο που ασκείται σήμερα η κτηνοτροφία (υπερβόσκηση, πυρκαγιές βοσκοτόπων, υπερβολικός αριθμός ζώων) το οικοσύστημα υποβαθμίζεται. Αυτό θα έχει ως συνέπεια την στροφή των κτηνοτρόφων στη σταβλισμένη κτηνοτροφία. Ήδη στις νότιες περιοχές του Ν. Ηρακλείου στα Αστερούσια Όρη αλλά και αλλού υπάρχουν εκτεταμένες περιοχές που η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Οι κτηνοτρόφοι συντηρούν τα αιγοπρόβατα με ζωοτροφές με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν ζώα ελευθέρας βοσκής από το θάνατο των οποίων ζουν οι γυπαετοί και άλλα πτωματοφάγα αρπακτικά. Μακροπρόθεσμα η κατάσταση αυτή θα έχει αρνητικές συνέπειες και για τον άνθρωπο. Η ερημοποίηση αλλοιώνει το κλίμα (λιγότερες βροχές και δυνατότερες καταιγίδες) με αποτέλεσμα την ολοένα συχνότερη καταστροφή καλλιεργειών και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων ενώ η κτηνοτροφία θα είναι ασύμφορη οικονομικά. Αν λοιπόν εκλείψει η κτηνοτροφία στους ορεινούς όγκους της Κρήτης μοιραία θα εκλείψουν και αυτά τα πουλιά

Πάνω από όλα όμως θα χαθεί ένα αξιόλογο τουριστικό προϊόν της Κρήτης που είναι η ποικιλομορφία της άγριας ζωής και η ιδιαιτερότητα της. Οι τουρίστες μπορούν να βρουν σε πολλά άλλα σημεία της Μεσογείου θάλασσα, ήλιο και πολυτελή ξενοδοχεία και ίσως σε καλύτερες τιμές. Την ιδιαιτερότητα όμως των κρητικών βουνών και των ανθρώπων τους την οποία βλέπουμε να αναζητούν τριγυρνώντας με νοικιασμένα αυτοκίνητα, ποδήλατα ακόμα και με τα πόδια δεν μπορούν να τη βρουν.

Στο πλαίσιο λοιπόν αυτού του προγράμματος το ΜΦΙΚ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης θα υποστηρίξει δράσεις όπως:

Η αποκατάσταση των υποβαθμισμένων περιοχών (πχ. Φυτεύσεις αυτοφυών ειδών) κατασκευή για την υποστήριξη της εκτατικής κτηνοτροφίας (πχ ποτίστρες) και κατασκευή μικρών υδατοσυλλογών για την άγρια πανίδα.

Διαχείριση αυτοχθόνων θηραματικών ειδών όπως η εκτροφή νησιωτικής πέρδικας τοπικού γενετικού υλικού για τον εμπλουτισμό των φυσικών πληθυσμών τους.Προώθηση πρακτικών φιλικών προς το περιβάλλον μέσω της ενημέρωσης των παραγωγών για τους αγροπεριβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της πιστοποίησης και προβολής των τοπικών βιολογικών προϊόντων

Προώθηση του οικοτουρισμού στις ορεινές περιοχές του προγράμματος με άξονα την ιδιαίτερη αξία του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος. Η δράση περιλαμβάνει τη συντήρηση και σήμανση παλιών μονοπατιών, την κατασκευή παρατηρητηρίων και τη δημιουργία Κέντρων ενημέρωσης, τη διοργάνωση εκδηλώσεων και γιορτών καθώς και την παραγωγοί ενημερωτικού υλικού και εκδόσεων (οικοτουριστικοί οδηγοί σε πολλές γλώσσες)

Υπάρχουν λοιπόν ακόμη γυπαετοί στην Κρήτη; Για την ώρα υπάρχουν. Τα πράγματα είναι όμως οριακά. Όλα αυτά τα χρόνια γίνανε αρκετά κυρίως στην επιστημονική έρευνα τη δημιουργία του νομικού πλαισίου προστασίας των περιοχών που ενδημεί το είδος με ιδιαίτερη έμφαση στις θέσεις φωλιάσματος αλλά και την ενημέρωση των ντόπιων. Το κυριότερο είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι Κρητικοί έπαψαν να πυροβολούν αυτά τα πουλιά. Ελπίζουμε στα αμέσως επόμενα χρόνια στη δημιουργία νέων ζευγαριών από τα ανήλικα που περιπλανώνται στο νησί ώστε να ξεφύγουμε από την οριακή κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε.

http://www.minima-hania.gr/28/afieromata.htm

http://www.nhmc.uoc.gr/life_gypaetus/[/b]


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιουν 30, 2008 10:49 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2007 7:55 pm
Δημοσιεύσεις: 531
Τοποθεσία: Σέρρες
Πολύ ενδιαφέρον θέμα. Βλέπω τώρα τελευταία μια ευαισθητοποίηση του κοινού και στην κυνηγετική οικογένεια απέναντι σε θέματα περιβάλλοντος και ελπίζω πως αν όχι σε αυτήν τη γενεά, τουλάχιστον στις επόμενες το ενδιαφέρον μας για όλα τα είδη, θηρεύσιμα και μη, θα γίνει πλέον έμπρακτο.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 02, 2008 5:52 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Βίντεο με τον Γυπαετό Gypaetus barbatus :!: :!:Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο ΓΥΠΑΕΤΟΣ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 12, 2009 8:18 pm 

Εγγραφή: Παρ Δεκ 11, 2009 11:26 pm
Δημοσιεύσεις: 4
Λοιπον εγω κυνηγαω τριαντα πεντε χρονια τετιο πουλι δεν ειδα ποτε.Γυπαετο..Παντως απ'οτι βλεπω τωρα ειναι ενα πανεμορφω πουλι.Μακαρι να τ'αγαπησουν και να το σεβαστουν και οι καινουργοι κυνηγοι..


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 4 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum