Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 4 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Επιλογή ξεκινημένου ή μαθημένου λαγόσκυλου
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Σεπ 07, 2009 10:14 pm 

Εγγραφή: Δευτ Σεπ 07, 2009 9:58 pm
Δημοσιεύσεις: 3
Φυσιολογικό επακόλουθο της αύξησης την κυνηγετικής κυνοφιλίας η οποία έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, είναι η διάθεση ενός μεγάλου αριθμού κουταβιών ή μεγαλυτέρων σκυλιών, κυρίως μέσω των αγγελιών των κυνηγετικών περιοδικών αλλά και των εφημερίδων.

Στην περίπτωση που κάποιος ενδιαφερόμενος καλείται να επιλέξει μέσω των αγγελιών ένα ξεκινημένο ή μαθημένο σκυλί, θα πρέπει να έχει στο νου του ορισμένα βασικά κριτήρια, τα οποία θα τον βοηθήσουν να κάνει την καλύτερη επιλογή

Διαβάζοντας κάποιες αγγελίες θα πρέπει κατ’ αρχήν να κάνουμε το πρώτο ξεκαθάρισμα – απορρίπτοντας αυτές που δε μας ενδιαφέρουν – λαμβάνοντας υπόψη τις δικές μας ανάγκες και προτιμήσεις, που μπορεί να σχετίζονται με τη ράτσα, το φύλο την ηλικία, την καθαροαιμία, το εργασιακό στυλ, ή ακόμα και την τιμή που μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να είναι απαγορευτική.


Στη συνέχεια μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, θα πάρουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε, ώστε να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα για τα σκυλιά και τους ιδιοκτήτες τους, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν πράγματι αξίζει να προχωρήσουμε σε ένα κατ’ ιδίαν έλεγχο, ο οποίος ίσως να μας κοστίσει χρόνο αλλά και χρήμα. Αυτό που πρέπει σίγουρα να αποφεύγουμε, είναι να αγοράζουμε σκυλιά εξ αποστάσεως, τα οποία δεν έχουμε δει προηγουμένως οι ίδιοι, βασιζόμενοι απλά και μόνο στα λόγια κάποιου ιδιοκτήτη.

Επειδή οι πωλητές στην πλειοψηφία τους έχουν την τάση να κρύβουν τα αρνητικά στοιχεία των σκυλιών τους, και να παραφουσκώνουν τα θετικά, καλό είναι να κοιτάζουμε οι ίδιοι τα σκυλιά που μας ενδιαφέρουν προτιμώντας να κάνουμε ένα ταξίδι παραπάνω, παρά να νιώθουμε εξαπατημένοι εκ των υστέρων και να ερχόμαστε σε συγκρούσεις με τους πωλητές.


Λογικά το πρώτο που πρέπει να μας ενδιαφέρει στην επιλογή ενός ξεκινημένου ή μαθημένου λαγόσκυλου, είναι οι επιδόσεις του στο κυνήγι. Η κυνηγετική ικανότητα όμως θα πρέπει να συνοδεύεται και από ορισμένα άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία πρέπει να τα θεωρούμε απαραίτητα αν θέλουμε να μιλάμε για σωστά σκυλιά.

Επειδή υπάρχουν περιπτώσεις σκυλιών τα οποία σε πρώτη φάση έδειχναν καλά και στη συνέχεια αποδείχτηκαν προβληματικά, καλό θα είναι να γίνεται ένας πιο προσεκτικός έλεγχος πριν προχωρήσουμε στην αγορά.

Πρέπει επίσης να έχουμε υπόψη, ότι τα κριτήρια επιλογής θα πρέπει να είναι αυστηρότερα σε ότι αφορά ενήλικα σκυλιά τα οποία έχουν διαμορφώσει πλήρως το χαρακτήρα τους, απ’ ότι για τα νεαρά, όπου υπάρχουν περιθώρια διόρθωσης των λαθών αλλά και βελτίωσης της κυνηγετικής απόδοσης (κυνηγετικό πεδίο).

Αν υποθέσουμε τώρα ότι πηγαίνουμε να δούμε κάποιο σκυλί. Ποια είναι τα πράγματα που πρέπει να προσέχουμε;

Κατ’ αρχήν ελέγχουμε την αξιοπιστία του ιδιοκτήτη, διαπιστώνοντας και από κοντά αυτά που τυχόν μας έχει πει από το τηλέφωνο, ή είχε γράψει στην αγγελία. Για παράδειγμα, αν ο ιδιοκτήτης μιλάει για ένα καθαρόαιμο Ελληνικό Ιχνηλάτη, και εμείς βλέπουμε ένα σκυλί «Ηνωμένα Έθνη» - δηλ. ημίαιμο – αυτό είναι κιόλας ένα πρώτο δείγμα αναξιοπιστίας. Επίσης, αν μας έχει πει ότι αγαπάει και φροντίζει με τον καλύτερο τρόπο τα σκυλιά του, και εμείς στη συνέχεια συναντήσουμε μια κατάσταση που φανερώνει το αντίθετο, σημαίνει επίσης αναξιοπιστία, ενώ αυτό και μόνο θα πρέπει να μας κάνει – αν μη τι άλλο – επιφυλακτικούς.

Συνήθως η πρώτη ματιά που θα «ρίξουμε» σε ένα σκυλί, και η εντύπωση που θα σχηματίσουμε από αυτή, σίγουρα θα μας επηρεάσει, είτε θετικά είτε αρνητικά, ανάλογα με την εικόνα που έχουμε για το πώς πρέπει να είναι ένα σωστό λαγόσκυλο, ή ακόμα και το πώς περιμένουμε να είναι το συγκεκριμένο σκυλί για το οποίο ενδιαφερόμαστε.

Επειδή όμως πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν, και μπορεί να δούμε ένα όμορφο και εντυπωσιακό σκυλί (λόγω χαρακτηριστικών), να είναι «άχρηστο» στο κυνήγι, ενώ αντίθετα ένα άλλο το οποίο δεν προκαλεί επιφωνήματα θαυμασμού, να είναι πραγματική αποκάλυψη, είναι καλύτερο να μην βιαζόμαστε να πάρουμε την τελική απόφαση.

Η συνολική εικόνα ενός σκυλιού είναι αυτή που δείχνει την πραγματική του αξία, και βασικά περιλαμβάνει: Καταγωγή – Μορφολογία – Φυσική Κατάσταση – Χαρακτήρας – Κυνηγετική Ικανότητα.

Νεαρά Σκυλιά

Για να ελέγξουμε την καθαροαιμία ενός σκυλιού, ο μόνος τρόπος είναι η ύπαρξη του γενεαλογίου του, το οποίο πιστοποιεί την καταγωγή του, και πρέπει να έχει εκδοθεί από κάποιο έγκυρο Κυνολογικό Όμιλο (Ελλάδα: Κ.Ο.Ε., Ιταλία E.N.C.I., κτλ). Παράλληλα για την ταυτοποίηση της γνησιότητας του εγγράφου πρέπει να υπάρχει στο αυτί του σκύλου τατουάζ με τον αριθμό μητρώου που αναγράφεται στο γενεαλόγιο. Με λίγα λόγια, ένα σκυλί δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καθαρόαιμο, εάν δεν συνοδεύεται από ανάλογο pedigree, το οποίο θα το αποδεικνύει.

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ, ότι υπάρχουν αρκετά καθαρόαιμα σκυλιά, που για διάφορους λόγους, δεν είναι καταχωρημένα σε κάποιο εγκεκριμένο κυνολογικό όμιλο, και ως εκ τούτου, χωρίς το αποδεικτικό της καθαροαιμία τους, αυτόματα μειώνεται, και η αξία τους.

Ανεξάρτητα τώρα αν υπάρχει ή όχι πιστοποιητικό καθαροαιμίας, θα πρέπει να ζητήσουμε από τον ιδιοκτήτη, να δούμε το σκυλί στο κυνηγετικό πεδίο. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε την ευκαιρία όχι μόνο να κρίνουμε τις κυνηγετικές του δυνατότητες, αλλά να αποκομίσουμε παράλληλα και μια συνολική εικόνα του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς του.

Μια σύντομη κυνηγετική έξοδος, είναι νομίζω αρκετή για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε ένα σκυλί σε όλα τα επίπεδα, όπως το κυνηγετικό πάθος, την υπακοή, την εξοικείωση με το όπλο και το περιβάλλον, τη φυσική κατάσταση κτλ.

Ένα σκυλί το οποίο έχει ξεπεράσει την ηλικία των 6 μηνών, θα πρέπει εκτός των άλλων να είναι πλήρως εμβολιασμένο με επαναληπτικούς εμβολιασμούς, και να είναι επίσης ελεύθερο από εσωτερικά και εξωτερικά παράσιτα. Να είναι επίσης σωστά ανεπτυγμένο το μυοσκελετικό του σύστημα, να έχει υγιές δέρμα και τρίχωμα, να έχει λευκά και σωστά τοποθετημένα δόντια, λαμπερά και έξυπνα μάτια δίχως εκκρίματα και γενικά η φυσική του κατάσταση να δηλώνει ζωντάνια και ευρωστία.

Επιβάλλεται και η επίσκεψη σε κάποιο κτηνίατρο, ο οποίος εκτός από την πιστοποίηση των παραπάνω, μπορεί να προχωρήσει και σε ακόμα πιο εξειδικευμένους ελέγχους, όπως είναι η εξέταση για λεισμανίαση ή άλλες χρόνιες παθήσεις, γενετικές ανωμαλίες, έλεγχο γεννητικών οργάνων κ.τ.λ. Ο κτηνίατρος επίσης είναι σε θέση να επιβεβαιώσει και την ηλικία του σκυλιού, με μια μικρή απόκλιση, αν υπάρχει λόγος αμφιβολίας και δεν είναι δυνατόν να αποδειχτεί διαφορετικά.


Ενήλικα Σκυλιά

Στα ενήλικα λαγόσκυλα εκτός των παραπάνω, θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται ένας πιο εκτενής έλεγχος στο κυνηγετικό πεδίο που πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον μία ή δύο εξόδους σε κυνηγότοπο τον οποίο θα επιλέξει ο υποψήφιος αγοραστής.

Αυτό πρέπει να γίνεται γιατί σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αγοραστεί μαθημένα σκυλιά αποδεδειγμένης αξίας, που όμως δεν κυνηγούσαν σε άλλο μέρος εκτός από αυτό που έχουν μάθει και κυνηγάνε όλα τα χρόνια. Τέτοια συμπεριφορά παρουσιάζουν συνήθως τα σκυλιά αγροτικών ορεινών περιοχών, με ηλικία άνω των 4 ετών, τα οποία έχουν μάθει να κυνηγούν σε συγκεκριμένα μέρη χωρίς να αλλάζουν λαγοτόπια, καταλήγοντας έτσι να γίνονται σκύλοι «τοπίτες», με την αξία τους να περιορίζεται μόνο στη δική τους περιοχή.

Επιπλέον, για τα ενήλικα λαγόσκυλα, είναι ανάγκη να γίνεται ένας πιο προσεκτικός έλεγχος της συμπεριφοράς τους σε σχέση με τα άλλα ζώα, τα σκυλιά, αλλά και τους ανθρώπους, ταυτόχρονα με το επίπεδο της υπακοής που δείχνουν στον ιδιοκτήτη τους.

Είναι σαφές ότι για ένα ενήλικο σκυλί, η κάθε καλή ή κακιά συνήθεια που έχει αποκτήσει, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει, και θα το ακολουθεί σε όλη του τη ζωή, ως ισχυρό στοιχείο του χαρακτήρα του, ειδικά αν έχει περάσει κατά πολύ το χρονικό όριο εκπαιδευσιμότητας.

Γιάννης Γιαννίκας


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Επιλογή ξεκινημένου ή μαθημένου λαγόσκυλου
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Σεπ 07, 2009 11:01 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Πολύ καλά άρθρα και εδώ θ σελίδα του συγγραφέα . :D

www.geocities.com/minois_kennel/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Επιλογή ξεκινημένου ή μαθημένου λαγόσκυλου
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Σεπ 07, 2009 11:06 pm 

Εγγραφή: Δευτ Σεπ 07, 2009 9:58 pm
Δημοσιεύσεις: 3
ευχαριστω για την διωρθωση :wink:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Επιλογή ξεκινημένου ή μαθημένου λαγόσκυλου
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 08, 2009 11:32 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Αύγ 28, 2009 1:37 pm
Δημοσιεύσεις: 8
Ωραιο αρθρο πολυ καλογραμμενο :D


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 4 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum