Ομάδες οργανωμένων κυνηγών προχώρησαν την Κυριακή 3 Ιουνίου στην πρώτη από τις δύο εξορμήσεις για έλεγχο επιβλαβών σε επιτρεπόμενες περιοχές της περιφέρειας τους.
Σκοπός της εκστρατείας ήταν να ελεγχθεί η πυκνότητα των κοράζινων και των κατσικορόνων σε κυνηγετικές περιοχές γιατί έχει παρατηρηθεί ότι τα πιο πάνω είδη κορακοειδών σε μεγάλες πυκνότητες προκαλούν ζημιές στις φωλιές άλλων άγριων πτηνών. Μεγαλύτερες πυκνότητες πληθυσμών παρουσιάζονται σε αγροτικές περιοχές με κτηνοτροφικά υποστατικά. Χαρακτηρίζονται σαν παμφάγα ευκαιριακά είδη, αφού τρέφονται εποχιακά με την πιο διαθέσιμη τροφή ή την πιο εύκολη λεία που κυμαίνεται από ζωντανά είδη (έντομα, μικρά πουλιά, αυγά, μικρά θηλαστικά), φυτικά είδη (καρύδια, καρπούζια, μήλα, κ.λπ.) αλλά και πτώματα ζώων, σκουπίδια κ.ο.κ.
Το πρόβλημα παρουσιάζεται κυρίως στα εδαφόβια πτηνά (πέρδικα, φραγκολίνα, λαγούς κ.ά.) και σε χώρους με μειωμένη φυτοκάλυψη. Ο έλεγχος του αριθμού των κορακοειδών με πυροβόλο όπλο για μείωση των πιο πάνω ζημιών είναι μια νόμιμη και επιλεκτική μέθοδος διαχείρισής τους.
Από την εκστρατεία φάνηκε ότι η μεγαλύτερη πυκνότητα καρακάξας παρουσιάζεται σε κτηνοτροφικές περιοχές, ενώ οι κοράζινοι είναι περισσότεροι σε γεωργοκτηνοτροφικές περιοχές με χαρακτηριστικά στοιχεία τις κοιλάδες με ετήσιες και πολυετείς καλλιέργειες, καθώς επίσης και συστάδες ψηλών δέντρων (ευκαλύπτων, πεύκων, κυπαρισσιών).
ΠΗΓΗ
http://www.cyhunt.com/