Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 2   [ 29 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Κυνηγώντας στην Κύπρο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 26, 2007 8:39 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 09, 2007 9:14 pm
Δημοσιεύσεις: 47
Τοποθεσία: Ελλάδα Κύπρος
Στην Κύπρο αφέθησαν περίπου 150000 πέρδικες εκτροφής για να εμπλουτίσουν τις κυνηγητικές περιοχές εν όψει της έναρξης του συγκεκριμένου κυνηγιού .
Αφέθησαν σταδιακά ώστε να εγκλιματιστούν καλύτερα τα πουλιά .

_________________
Κ Κλεάνθους


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 20, 2008 5:45 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Το κυνήγι δεν είναι βιώσιμο

Σωρεία προβλημάτων προκύπτουν από τον τρόπο διεξαγωγής του κυνηγιού στην Κύπρο όπως προκύπτει από έρευνα που διενήργησε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος. Συμπεραίνεται ότι το κυνήγι δεν είναι βιώσιμο και απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι χρειάζεται κάθε χρόνο να γίνεται τεχνητός εμπλουτισμός του κυνηγίου.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου ο αριθμός των κυνηγών είναι υπερβολικά μεγάλος για τις περιοχές κυνηγίου και δεν μπορεί να εφαρμοστεί η αρχή της βιωσιμότητας του θηράματος.

Σε κάθε εξόρμηση διασκορπίζονται τόνοι από σκάγια που με τον εξαιρετικά βλαβερό μόλυβδο που περιέχουν, μολύνουν το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Σοβαρότατο πρόβλημα υπάρχει με τις καταστροφές που γίνονται με τις ζημιές σε ιδιωτική περιουσία και το κυνήγι πολύ κοντά σε σπίτια.

Ένα άλλο πρόβλημα που καταγράφεται είναι η εγκληματική εγκατάλειψη των κυνηγητικών σκύλων στην ύπαιθρο από κυνηγούς που δεν τους θέλουν πλέον. Μέτρα που μπορούν να ληφθούν για περιορισμό των προβλημάτων είναι η υποχρεωτική εκπαίδευση των κυνηγών στην αναγνώριση των θηραμάτων, στη σωστή συμπεριφορά για αποφυγή δυστυχημάτων και σε κώδικα συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια του κυνηγίου

Παράλληλα, καλεί τους αρμόδιους να εξετάσουν το ενδεχόμενο σε ορισμένες ευαίσθητες περιοχές να επιτρέπεται μόνο η χρήση σφαιριδίων από ανοξείδωτο μέταλλο για μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος και προστασίας των νερών της βροχής που καταλήγουν σε ποταμούς και φράχτες.

Επίσης, υπάρχει εισήγηση για απαγόρευση συμμετοχής ανηλίκων σε εξορμήσεις. Στόχος, είπε, είναι να μειωθεί το ενδιαφέρον των νέων για το κυνήγι βοηθώντας έτσι και τη σταδιακή μείωση των κυνηγών.

Τέλος, σημειώνει ότι πρέπει να συμβουλεύονται οι κυνηγοί να εξασκούνται τακτικά και να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις για τη φυσική τους κατάσταση.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Μέτρα διαχείρισης άγριας Ζωής
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 26, 2008 10:18 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Μέτρα διαχείρισης άγριας Ζωής


πιστημονικές έρευνες με στόχο την λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων για τα θηρεύσιμα είδη που θα βοηθήσουν στην διατήρηση και αειφόρο κάρπωση τους.

Συστηματική μελέτη και παρακολούθηση του πληθυσμού των Αποδημητικών και Διαβατικών ειδών, σε συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες ή Επιστημονικά Κέντρα της Ευρώπης.

Παροχή πλήρους προστασίας προς τα Σπάνια και Προστατευόμενα είδη, αλλά και κάθε δυνατή βοήθεια για περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού τους.
Βελτίωση των βιοτόπων, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ειδών (σπορά δημητριακών και ψυχανθών σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, τοποθέτηση και συντήρηση εκατοντάδων τεχνητών ποτίστρων, συντήρηση και καθαρισμός φυσικών πηγών) και πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών στην ύπαιθρο.
Εμπλουτισμός περιοχών με φραγκολίνες από περιοχές με υψηλούς πυκνότητες. Η επέκταση της περιοχής όπου το είδος απαντάται είναι η ευρύτερη των τελευταίων 50 χρόνων.


*
Επιμόρφωση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος.
*
Διενέργεια σεμιναρίων και εξετάσεων για χορήγηση πρώτης άδειας κυνηγίου.
*
Διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Περίθαλψη ειδών της άγριας ζωής στο Αναρρωτήριο του ΤΘ (λειτουργεί από το 1995) με σκοπό την επανένταξη τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Κάθε χρόνο δεκάδες αποθεραπευμένα, προστατευόμενα άγρια πτηνά απελευθερώνονται.

Εφαρμογή και διεύρυνση του διαχειριστικού σχεδίου για το αγρινό από την ομάδα διαχείρισης του είδους και την εκτέλεση δράσεων που πηγάζουν από αυτό (ερευνητικά προγράμματα, βελτίωση βιοτόπων, προστασία).

Το αγρινό ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας τυγχάνει εντατικής διαχείρισης και προστασίας από μέρους του Ταμείου Θήρας.

Παρακολούθηση του πληθυσμού των θηραμάτων σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της κάρπωσης. Τα θηρεύσιμα είδη της Κύπρου παρακολουθούνται πληθυσμιακά μέσα στα πλαίσια της ορθολογιστικής κυνηγετικής διαχείρισης του Ταμείου Θήρας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στα επιδημητικά είδη (λαγό, περδίκι, φραγκολίνα, φάσα) αλλά και σε μεταναστευτικά που φωλιάζουν στη Κύπρο όπως το τρυγόνι και το ορτύκι. Διεξάγεται επίσης τηλεφωνική έρευνα με δείγμα 1% του ποσοστού των αδειούχων κυνηγών (περίπου 450-500 άτομα) αμέσως μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου όπου υπολογίζεται η κάρπωση των θηραματικών ειδών.

Καταμετρήσεις υδροβίων. Διεξάγονται μηνιαίες καταμετρήσεις υδροβίων πτηνών που διαχειμάζουν στους Κυπριακούς υδροβιότοπους με μεγαλύτερη βαρύτητα στις αλυκές Ακρωτηρίου και Λάρνακας. Επίσης, διεξαγεται η χρονιαία Χριστουγεννιάτικη καταμέτρηση υδροβίων από το Τ.Θ. σε 30 περίπου υδροβιότοπους της ελεύθερης Κύπρου.

Η οικολογία των αρπαχτικών που φωλιάζουν στη Κύπρο Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα είδη του Γύπα Gypsfulvus, του Σπιζαετού Hieraaetusfasciatus, της Αετοβαρβακίνας Buteorufinus, του πετρίτη Falcoperegrinus του διπλοσιάχινου Accipitergentilis, και άλλων μικρότερων ιερακομόρφων. Συγκεκριμένα, συνεχίζεται η παρακολούθηση μεγάλων αρπαχτικών με ραδιοπομπούς και καταγραφή κινήσεων καθώς και παρακολούθηση της οικολογίας φωλεοποίησης και διατροφικής οικολογίας τους.

Πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης τρωκτικών. Η συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος τοποθέτησης τεχνητών φωλιών νυκτόβιων αρπαχτικών για αύξηση της χωροκατανομής τους και την αντιμετώπιση της ποντίκας, η παρακολούθηση και δακτυλίωση των νεοσσών, κλπ.

Επιμόρφωση. Συνεχίστηκε η παρουσίαση διαλέξεων με θέματα την πανίδα της Κύπρου, τα θηράματα, το αγρινό, τους Υγροβιότοπους, την Αλυκή Ακρωτηρίου, την Βιοποικιλότητα, κ.α. σε οργανωμένους κυνηγούς, σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων καθώς και στο ευρύτερο κοινό. Επίσης, γίνονται επί τόπου επισκέψεις με σχολεία σε υγροβιότοπους όπως η Αλυκή Ακρωτηρίου και με τη βοήθεια τηλεσκοπίου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα είδη Πτηνοπανίδας που διαχειμάζουν στην αλυκή.

http://www.cypruswildlife.gov.cy/articl ... ticleID=12


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Κατάσταση υδροβιοτόπων Δεκέμβριος 2007 - Ιανουάριος 2008
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 26, 2008 10:22 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Κατάσταση υδροβιοτόπων Δεκέμβριος 2007 - Ιανουάριος 2008

Το Ταμείο Θήρας μέσα στα πλαίσια της παρακολούθησης των πληθυσμών των υδροβίων πτηνών που διαχειμάζουν στους Κυπριακούς υδροβιότοπους, διεξάγει μηνιαίες καταγραφές στους κύριους υδροβιότοπους της ελεύθερης Κύπρου. Συγκεκριμένα καταγράφει τα ειδη και αριθμούς των πουλιών στις πιο κάτω 14 περιοχές:
• Αλυκή Ακρωτηρίου (περιλαμβανομένου του Λιβαδιού, της λίμνης Ζακακιού, κ.α.)
• Αλυκές Λάρνακας
• Φράγμα Ασπρόγκρεμμου, Φρ. Ευρέτου, Μαυροκόλυμπου
• Φρ. Άλασσας, Φρ. Πολεμιδιών, Φρ. Γερμασόγειας
• Φρ. Λευκάρων, Φρ. Διποτάμου, Φρ. Καλαβασού
• Λίμνη Ορόκλινης, Φρ. Αραδίππου, Φρ. Άχνας, Λίμνη Παραλιμνίου.

Επιπλέον, τέλος κάθε χρονιάς διεξάγεται μια ετήσια καταμέτρηση σε όλους τους υδροβιότοπους της ελεύθερης Κύπρου (33).

Αποτελέσματα
Κατά τη τελευταία καταμέτρηση του έτους 2007, καταγράφηκαν συνολικά 7389 υδρόβια (Φλαμίγκος, χηνόμορφα, παρυδάτια, γλάροι) με μεγαλύτερα σε αριθμό τα χηνόμορφα (πάπιες, χήνες) όπου καταγράφηκαν 2227 πτηνά (10 ειδη πάπιας και 1 είδος χήνας). Τα πιο πολυάριθμα ειδη πάπιων ήσαν τα Σαρσέλια Anas crecca (808), οι Κουταλόπαπιες Anas clypeata (573) και οι Πρασινοκέφαλες Anas platyrhynchos (459). Οι αριθμοί των Φλαμίγκος Pheonicopterus ruber roseus ήσαν και φέτος χαμηλοί (παρόλο που αρκετά ψηλότεροι από πέρσι) και δεν ξεπέρασαν τις 2 χιλιάδες, η 3η χαμηλότερη καταγραφή της δεκαετίας. Αλλα είδη με τους μεγαλύτερους αριθμούς ήσαν οι Μαυροκέφαλοι γλάροι Larus ridibundus με 1047 άτομα και οι Φαλαρίδες με 783.

Σπάνια και αξιοσημείωτα είδη που καταγράφηκαν ήσαν 2 Μαύροι πελαργοί Ciconia nigra στις αλυκές Λάρνακας (27/12/07), είδος το οποίο πολύ σπάνια περνά από τη Κύπρο και δεν συνηθίζει να διαχειμάζει εδώ, 2 σπάνιες Αλκυόνες του είδους Ceryle rudis στην Λίμνη Μητρόπολης (Ακρωτήρι 27/12/07 και Φρ. Άχνας 21/12/07), 1 Αβοκέττα Recurvirostra avocetta στη Λίμνη Ορόκλινης.

Ιανουάριος 2008
Κατά τη καταμέτρηση του Ιανουαρίου 2008 τα Φλαμίγκος μειώθηκαν αισθητά και ανήλθαν στα 559 άτομα σε σύγκριση με 1800+ το τέλος Δεκεμβρίου (325 Ακρωτήρι και 234 Λάρνακα). Οι αριθμοί των πάπιων αυξήθηκαν κάπως, κυρίως λόγω της περιόδου με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες κατά τον Ιανουάριο (από 2227 το Δεκέμβριο του 2007 σε 2730 τον Ιανουάριο του 2008). Οι μεγαλύτεροι αριθμοί των πάπιων συγκεντρώνονται κυρίως στην αλυκή Λάρνακας (1806 πτηνά σε σύγκριση με 400 περίπου στο Ακρωτήρι και σχεδόν 500 στους υπόλοιπους υδροβιότοπους).

Οι υδατοφράκτες και οι υπόλοιποι υδροβιότοποι λόγω έλλειψης νερού είχαν σχετικά μικρή παρουσία υδροβίων. Ο υδροβιότοπος, πέραν των 2 αλυκών, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση υδροβίων ήταν αυτός της Ορόκλινης με 346 πτηνά (13 είδη: 277 πάπιες και 43 φαλαρίδες) και της Άχνας με 252 πτηνά (16 είδη: 26 πάπιες και 111 φαλαρίδες). Σπάνια είδη που εμφανίστηκαν κατά τον Ιανουάριο ήταν 1 ερωδιός του είδους Botaurus stellaris στη Λίμνη Ορόκλινης ενώ αυξήθηκαν οι Σκουφοβουτηχτάρες από 2 τον Δεκέμβριο 2007 σε 15 τον Ιανουάριο 2008.

Η παρουσία κύκνων δεν καταγράφηκε από τις καταμετρήσεις μας τον Ιανουάριο παρόλο που στις 17 Ιανουαρίου ανεβρέθηκε στην ανατολική παραλία Λεμεσού παρά το ξενοδοχείο St Raphael εξαντλημένος, ένας νεαρός κύκνος του είδους Cygnus olor. Πολύ μικρός αριθμός κύκνων θεάθηκε από πτηνόπαρατηρητές στο Ζακάκι και στο Ποταμό Λιοπετρίου εκείνες τις μέρες (15 και 19 Ιανουαρίου, αντίστοιχα).

Στο Παράρτημα Ι περιλαμβάνονται τα γραφήματα 1, 2 και 3 τα οποία απεικονίζουν τις συγκριτικές τάσεις τη τελευταία οκταετία. (2000-2007). Ο μεγαλύτερος αριθμός υδροβίων της περιόδου αυτής ήταν 24300 πουλιά και σημειώθηκε το 2004, ενώ ταυτόχρονα είχαμε και τους μεγαλύτερους αριθμούς Φλαμίγκος και Χηνόμορφων με 10,783 και 10,394 αντίστοιχα.


http://www.cypruswildlife.gov.cy/articl ... ticleID=12


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 17, 2008 12:59 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 09, 2007 9:14 pm
Δημοσιεύσεις: 47
Τοποθεσία: Ελλάδα Κύπρος
Μέτρα κατά των ζημιών που προκαλούν τα αγρινάΝέο διαχειριστικό σχέδιο για τα αγρινά αναμένεται να αποφασιστεί σύντομα, και σε αυτό θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ζημιές που προκαλούν τα ζώα αυτά στους γεωργούς.


Τα παραπάνω επεσήμανε στη στήλη ο Προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας Παντελής Χατζηγέρου σχολιάζοντας τα παράπονα δενδροκαλλιεργητών του χωριού Γερακιές ότι τα αγρινά τους προκαλούν μεγάλες ζημιές στα περιβόλια τους.

Τα παράπονα δημοσιεύτηκαν στη στήλη στις 16 του μήνα. Ηδη, σύμφωνα με τον κ. Χατζηγέρου υπάρχει διαχειριστικό σχέδιο για τα αγρινά, όμως λόγω της αλλοίωσης των κοινωνικών και φυσικών συνθηκών, επιβάλλεται η εκπόνηση νέου σχεδίου διαχείρισης του αγρινού.

Την ευθύνη για τα αγρινά την έχει σύμφωνα με τη Νομοθεσία εξειδικευμένη Επιτροπή που απαρτίζεται από επιστήμονες διαφόρων κυβερνητικών Τμημάτων και προεδρεύει το Ταμείο Θήρας. Οι αλλαγές που ληφθούν σοβαρά υπόψη στην εκπόνηση του νέου σχεδίου διαχείρισης του αγρινού, όπως μας τις ανέφερε ο Προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας, είναι η αύξηση του πληθυσμού των αγρινών, η εγκατάλειψη της υπαίθρου από τους κατοίκους, η μείωση των καλλιεργειών, η αλλαγή της χρήσης της γης. Μέσα στο νέο σχέδιο θα εξεταστεί και το ενδεχόμενο του ελεγχόμενου κυνηγίου αγρινού όπου θα κυνηγούνται ηλικιωμένα ζώα, και οι κυνηγοί θα καταβάλλουν ένα σημαντικό ποσό χρημάτων, από τα οποία θα επωφελούνται και οι γεωργοί που έχουν υποστεί ζημιές από τα ζώα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το υφιστάμενο σχέδιο διαχείρισης καλλιεργούνται εκτάσεις μέσα στο δάσος με διάφορα φυτά για να τρέφονται τα αγρινά και τοποθετούνται επίσης ειδικά δοχεία με νερό, ώστε τα ζώα να ξεδιψούν μέσα στο δάσος και να μην εισέρχονται στις φυτείες και να προκαλούν ζημιές. Τέλος ο κ. Χατζηγέρου τονίζει ότι η Επιτροπή Διαχείρισης Αγρινού εργάζεται αποκλειστικά με τα αγρινά, και κάθε σχετικό πρόβλημα που δημιουργείται, είναι σε γνώση της, και προσπαθεί να το επιλύσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, και αφού ληφθούν υπόψη όλοι οι παράγοντες. Σημείωση συντάκτη:

Επιβάλλεται, με την ευκαιρία, να δοθούν συγχαρητήρια στο Ταμείο Θήρας που μπόρεσε να αυξήσει τους αριθμούς των αγρινών και να τους φέρει σε σχεδόν ικανοποιητικό σημείο. Από τα ελάχιστα ζώα που υπήρχαν πριν μερικά χρόνια τώρα υπάρχουν αρκετά ώστε να στολίζουν τα δάση και τα βουνά μας.

Πηγή: Φιλελεύθερος

_________________
Κ Κλεάνθους


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 17, 2008 9:17 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 08, 2008 9:58 am
Δημοσιεύσεις: 46
Στην Κύπρο διάβασα ότι μπορείς και βγάζεις άδεια κυνηγίου απλά μέσο διαδικτύου συμπληρώνεις μία αίτηση στον υπολογιστή σου με τα στοιχεία σου και την ταυτότητα σου και την υποβάλεις , αφού γίνει κάποιος έλεγχος και όλα είναι ΟΚ την λαμβάνεις με εμαίλ πληρώνοντας διαδικτυακά.
Είπατε τίποτε αναλογιστείτε την εδώ κατάσταση και βγάλτε τα συμπεράσματα σας !!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 17, 2008 9:21 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Απρ 09, 2007 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 662
Τοποθεσία: Αττικη
astrapogianos έγραψε:
Στην Κύπρο διάβασα ότι μπορείς και βγάζεις άδεια κυνηγίου απλά μέσο διαδικτύου συμπληρώνεις μία αίτηση στον υπολογιστή σου με τα στοιχεία σου και την ταυτότητα σου και την υποβάλεις , αφού γίνει κάποιος έλεγχος και όλα είναι ΟΚ την λαμβάνεις με εμαίλ πληρώνοντας διαδικτυακά.
Είπατε τίποτε αναλογιστείτε την εδώ κατάσταση και βγάλτε τα συμπεράσματα σας !!Να υποθεσω οτι αναφερεσε σε θεωρηση αδειας...?

_________________
Alex_Malikoutis


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 23, 2008 7:24 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:

40% λιγότερες φάσσες - τρυγόνια


Η πρώτη ημέρα του καλοκαιρινού κυνηγίου σκόρπισε απογοήτευση σε όλους

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΜΙΧΑΗΛΗ προχθεσινή πρώτη εξόρμηση του καλοκαιρινού κυνηγίου για τις φάσσες και τα τρυγόνια χαρακτηρίζεται σαν από τις χειρότερες που υπήρξαν ποτέ στον τόπο μας. Οι 20 χιλ. κυνηγοί που εξόρμησαν χθες, οι περισσότεροι από τους οποίους παρατηρούσαν τα πουλιά από καιρό, όπως επίσης και οι χιλιάδες που έπιασαν τα πόστα από πολλές μέρες διανυκτερεύοντας σε βουνά και κάμπους, όχι μόνο επέστρεψαν παπαγάλοι, αλλά πλήρως απογοητευμένοι. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, αφού διαψεύσθηκαν γι' άλλη μια φορά οι προσδοκίες τους. Είναι σπάνιο φαινόμενο να βρεθούν κυνηγοί που κτύπησαν πέραν των πέντε πουλιών. Και αυτοί πρέπει είτε να βρέθηκαν σε καλό πέρασμα, είτε κοντά σε «ταϊσματα». Έτσι η κατακραυγή των κυνηγών είναι και αυτή τη φορά πολύ μεγάλη.

Οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να ζητήσουν την κεφαλή των αρμοδίων επί πίνακι, εάν δεν φροντίσουν σύντομα να παρθούν αποτελεσματικά μέτρα, ιδιαίτερα μετά τα ρεζιλέματα με τους καβγάδες στα πόστα. Μεγάλες ευθύνες αποδίδονται και στην Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής, η οποία δεν έχει φροντίσει να εκδώσει ούτε μια ανακοίνωση για την έναρξη, όπως επίσης και για την πρώτη ημέρα του κυνηγίου, υποβάλλοντας ταυτόχρονα εισηγήσεις για βελτίωση της κατάστασης. Όλοι οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Θήρας ανέφεραν ότι η κάρπωση της πρώτης μέρας ήταν πολύ χαμηλή. Χαρακτηριστικά ήταν 40% πιο κάτω από την περσινή.

Παγκύπρια αναλογούσαν 0,18 τρυγόνια ανά κυνηγό και 0,28 φάσσες. Τα αγριοπερίστερα ήταν 0,10%, δηλαδή έχουν σχεδόν εξαφανισθεί. Συνολικά ο κάθε κυνηγός για όλα τα θηράματα χθες καρπώθηκε 0,57%, δηλαδή μισό πουλί. Καλύτερη επαρχία στις φάσσες ήταν η Πάφος με ποσοστό 0,57 ανά κυνηγό, η Λεμεσός 0,50, η Λευκωσία 0,25 και η Λάρνακα 0,17. Στα τρυγόνια η Λεμεσός ήταν 0,50, η Λάρνακα 0,23, η Λευκωσία 0,15 και η Πάφος 0,06. Η Πάφος ήταν η καλύτερη στις φάσσες και η χειρότερη στα τρυγόνια. Η Λάρνακα ήταν η χειρότερη στις φάσσες. Πέρσι η συνολική κάρπωση ήταν 0,22 για τα τρυγόνια και 0,74 για τις φάσσες. Αυτό δείχνει μείωση 40%, ένα ποσοστό πολύ υψηλό για μια χρονιά. Οι φάσσες και τα τρυγόνια ήταν προχθές εξαφανισμένα από τα γνωστά περάσματα. Η Ευρέτου δεν έδειξε ότι υπήρχε καν. Πόστα στην Τερατσατού και γύρω από το φράκτη που έκαμναν μεγάλα νούμερα, ανάγκασαν τους κυνηγούς που τα επάνδρωναν να φύγουν είτε με μια-δυο φάσσες, είτε και παπαγάλοι. Λίγα τρυγόνια και φάσσες θεάθηκαν προς την πλευρά της Ανδρολίκου, αλλά πολύ λίγα πράγματα. Η Δρούσια ήταν επίσης χωρίς κανένα ενδιαφέρον. Λίγα πουλιά βγήκαν από το Σαραμά και κινήθηκαν προς την Τριμιθούσα και την Κινούσα.

Πολύ λίγες φάσσες θεάθηκαν στη Φλάσου, Ευρύχου και τον Ορκόντα. Υστέρησαν όμως πάρα πολύ οι Γερακιές. Στο Παλαιχώρι και τις περιοχές Παπούτσας είχε λιμπίσματα και έτσι κάποιοι έκαμναν «πράϊβεϊτ» κυνήγι. >χωρίς δυστυχήματα... Το πιο παρήγορο γεγονός της προχθεσινής πρώτης εξόρμησης είναι ότι δεν σημειώθηκαν ατυχήματα. Σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Επίσης δεν συνελήφθησαν κυνηγοί που κτύπησαν περδίκια ή λαγούς. Το χειρότερο όμως ήταν οι καβγάδες στα παραδοσιακά περάσματα των πουλιών. Κάποιοι στήνουν αντίσκηνα από μέρες και είτε μένουν εκεί είτε όχι, κρατούν τα πόστα. Άλλοι τοποθετούν καρέκλες, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που διανυκτερεύουν. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο κάποιοι να πληρώνουν υπαλλήλους να κάθονται εκεί και να κρατούν τους χώρους. Δηλαδή έχουμε άτομα που όχι μόνο κάμνουν διακοπές δωρεάν, αλλά πληρώνονται συνάμα. Καβγάδες είχαμε και στις περιοχές με τα ταϊσματα, τα οποία κατάντησαν μεγάλη γάγγραινα. Κάποιοι διαλέγουν ένα μέρος του δάσους συνήθως με ψηλά πεύκα και τοποθετούν τροφή και νερό για μήνες, οπότε τα πουλιά μαζεύονται εκεί. Μια κακή συνήθεια επίσης είναι το κυνήγι πάνω στα παγκέτα κεντρικών δρόμων. Το χειρότερο είναι ακόμα να πέφτουν τα πουλιά μέσα στην άσφαλτο και να σταματούν τους διερχομένους για να τα πάρουν.

Με βάση το νόμο κανένας δεν μπορεί να κυνηγά σε απόσταση λιγότερη των 100 μέτρων από κεντρικό δρόμο. Μάλιστα ορισμένοι φορούσαν κοντά παντελονάκια, σαν να βρισκόντουσαν σε διακοπές στη θάλασσα. Ο προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας Παντελής Χατζηγέρου εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί δεν παρατηρήθηκαν δυστυχήματα κατά την πρώτη ημέρα με τόσο συνωστισμό κυνηγών. Επίσης δεν αναφέρθηκαν πυρκαγιές. ΚΑΤΑΓΓΕΛΘΗΚΑΝ Το φαινόμενο με την είσοδο κυνηγών σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου πήρε φέτος μεγαλύτερες διαστάσεις. Κάποιοι ελαφρά τη καρδία εισήλθαν πρωί-πρωί μόλις ξημέρωσε σε απαγορευμένους χώρους που υπήρχαν φάσσες και άρχισαν να κάμνουν πόλεμο μόνοι τους με τα πουλιά. Σε δυο περιπτώσεις στη Σίμου και στην Ευρύχου δεν άντεχαν τον πειρασμό και θέλησαν να κάμουν μεγάλους αριθμούς. Γι' αυτό μια και πλέον ώρα μετά που εισήλθαν δεν έλεγαν να εξέλθουν. Μέχρι που άλλοι κυνηγοί ειδοποίησαν την Αστυνομία και τη Θηροφυλακή και τους συνέλαβε. Το Ταμείο Θήρας ανακοίνωσε ότι οι θηροφύλακες την περασμένη Κυριακή διενήργησαν έλεγχο σε πέραν των 900 κυνηγών. Κατά τους πιο πάνω ελέγχους εντοπίστηκαν και καταγγέλθηκαν 11 υποθέσεις λαθροθηρίας, εκ των οποίων οι εφτά αφορούσαν πρόσωπα που κυνηγούσαν σε απαγορευμένες περιοχές κυνηγίου, δυο αφορούσαν πρόσωπα που μετέφεραν συναρμολογημένα ΔΟΚΟ εντός του οχήματός τους και δυο που αφορούσαν πρόσωπα που κυνηγούσαν χωρίς ανανεωμένη άδεια κυνηγίου.

http://www.phileleftheros.com/main/main ... &id=572462


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 23, 2008 7:27 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Ρεπό για τις φάσσες και τους κυνηγούςΕξαφανίστηκαν τα αντίσκηνα και διπλοκάμπινα από φασσότοπους

Η μεγάλη αποτυχία της πρώτης ημέρας κυνηγίου της φάσσας και του τρυγονιού σκόρπισε την απογοήτευση στους κυνηγούς μας, με αποτέλεσμα αύριο Κυριακή οι περισσότεροι ουσιαστικά να ... κάνουν ρεπό. Στα κυνηγετικά στέκια δεν ακούγονται πλέον οι γνωστές συζητήσεις για περάσματα και «λιμπίσματα» πουλιών, αλλά εκφράζονται ελπίδες μόνο για καμιά φάσσα από τους μερακλήδες του καλοκαιρινού κυνηγίου που θα εξορμήσουν και πάλιν, έστω και αν θα επιστρέψουν παπαγάλοι. Υπολογίζεται ότι την πρώτη ημέρα εξόρμησαν γύρω στις 20 χιλ. κυνηγοί σ' όλες τις επαρχίες. Αύριο δεν θα εξορμήσουν ούτε οι μισοί. Τα πουλιά εξάλλου έχουν χαθεί και δεν φαίνονται πουθενά.

Τα πουλιά έχουν «κοπαδιαστεί» και εισέρχονται μέσα στα δάση, όπου προστατεύονται στις απαγορευμένες περιοχές. Οι μεγάλες κοπές εξέρχονται για φαγητό και νερό μακριά από τις επιτρεπόμενες περιοχές και μετά επιστρέφουν στους χώρους κουρνιάσματος. Οι κυνηγοί που παρατηρούν τις φάσσες για χρόνια αποδίδουν το γεγονός της εξαφάνισης των πουλιών πρώτα στις καιρικές συνθήκες και μετά στις ενοχλήσεις που υφίστανται με τις κινήσεις των κυνηγών στους βιότοπους και τα διπλοκάμπινα.

Φάσσες υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς μέσα στο Δάσος Πάφου και τη νεκρή ζώνη από τον Πωμό μέχρι τον Κάμπο, ενώ κατά διαστήματα όπου υπάρχει τροφή και νερό τις βλέπουμε να κατεβαίνουν μέχρι τον Αστρομερίτη και το Τσέρι. Φάσσες φωλιάζουν στην περιοχή του Κύκκου, της Αγγλικής Σχολής, το Προεδρικό, τον Πεδιαίο Ποταμό και τους δημόσιους κήπους της Λευκωσίας. Φέτος υπήρξαν πολλοί καυγάδες και λίγο έλειψε να πέσει ξύλο για τα καλά πόστα. Ενώ την πρώτη ημέρα οι κυνηγοί κρατούσαν τις θέσεις τους για μέρες στους βιότοπους, χθες δεν υπήρχε ούτε αντίσκηνο, ούτε διπλοκάμπινο στους γνωστούς φασσότοπους.

Πουθενά ούτε στο Σαραμά, ούτε στην Ευρέτου, ούτε στην Ανδρολύκου δεν υπήρχε καθόλου κίνηση. Ούτε πουλιά φυσικά δεν έδειξαν οι αναγνωρίσεις των τελευταίων ημερών. Οι λίγοι μερακλήδες της φάσσας θα περιμένουν μετά τις 31 Αυγούστου όταν θα ανοίξουν οι καθημερινές περιοχές, ώστε να μη υπάρχει συνωστισμός στους φασσότοπους. Επίσης αμέσως μετά θα ανοίξει το Τρόοδος και ο Μέσα Ποταμός, οπότε θα εξορμήσουν και εκεί πάρα πολλοί.

Πηγή: Εφημερίδα Φιλελεύθερος

http://www.phileleftheros.com/main/main ... &id=573084

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛΚορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Αύγ 23, 2008 9:34 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 09, 2007 9:14 pm
Δημοσιεύσεις: 47
Τοποθεσία: Ελλάδα Κύπρος
Οι κυνηγοί ήταν περισσότεροι από τις φάσες και τα τρυγόνια


http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=493&id=572016

Για άλλη μια φορά, αποδείχθηκε και με μαθηματική ακρίβεια το γεγονός ότι στην Κύπρο, το θήραμα είναι σαφώς λιγότερο από τους κυνηγούς, αφού και χθες, οι περισσότεροι από αυτούς, επέστρεψαν στα σπίτια τους παπαγάλοι. Η πρεμιέρα του αποδημητικού θηράματος, δεν ήταν όπως την περίμεναν οι πλείστοι από αυτούς, αφού φάσες και τρυγόνια, απουσίαζαν από τις περισσότερες κυνηγετικές περιοχές του νησιού. Το γεγονός, ήταν αναμενόμενο και αποδίδεται στην παρατεταμένη ξηρασία, όμως ούτε και αυτό το δεδομένο κράτησε στα σπίτια τους, τους λάτρεις του κυνηγιού. Σύμφωνα με δηλώσεις θηροφυλάκων, σε κάποιες περιοχές υπήρχαν πουλιά, όμως η παρουσία μεγάλου αριθμού κυνηγών που δεν ήταν υπομονετικοί και άρχιζαν τους πυροβολισμούς ενώ αυτά πετούσαν σε μεγάλο ύψος, στέρησε τη χαρά της επιτυχίας στους περισσότερους. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πιο φανατικοί από τους κυνηγούς, κατέλαβαν τα περάσματα των φασών από το βράδυ του Σαββάτου και με την ανατολή του ήλιου, άρχισαν το τουφεκίδι, που όμως δεν τους έφερε το ποθητό αποτέλεσμα. Στις κυνηγετικές περιοχές της Πάφου και της Λεμεσού, τα αποτελέσματα της κυνηγετικής εξόρμησης ήταν σε σχετικά υποφερτά επίπεδα, όμως πλήρως απογοητευμένοι επέστρεψαν οι περισσότεροι από τους κυνηγούς που επέλεξαν άλλες περιοχές για δράση. Στο χθεσινό αστυνομικό δελτίο αναφέρεται ότι μέλη της Υπηρεσίας Θήρας συνέλαβαν πέντε συνολικά άτομα τα οποία καταδίωκαν άγρια πτηνά σε απαγορευμένη για το κυνήγι περιοχή και αφού τα κατηγόρησαν γραπτώς, τα άφησαν ελεύθερα για να κλητευθούν αργότερα.

_________________
Κ Κλεάνθους


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 02, 2008 8:07 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Η ανοχή της Υπηρεσίας Θήρας για τα «ταΐσματα».

Το καλοκαιρινό κυνήγι της φάσας από ανέκαθεν, ήταν μια συναρπαστική εμπειρία την οποία πολλοί από εμάς αναμέναμε εναγωνίως για μήνες, μέσα από συνεχείς παρατηρήσεις, αναγνωρίσεις και υποθετικά σενάρια στο μυαλό μας! Δεν ήταν μόνο το γεγονός ότι ήταν η απαρχή της νέας κυνηγετικής περιόδου που προκαλούσε αυτά τα συναισθήματα ανυπομονησίας. Ήταν και πολλοί άλλοι παράγοντες, όπως το εξαντλητικό περπάτημα μέσα στο βράδυ για 1-2 ώρες μέχρι να φτάσουμε στο παραδοσιακό πόστο ψηλά στο δάσος, η συνεύρεση με φίλους που είχαμε μήνες να μιλήσουμε, η διαδικασία κάλυψης του πόστου μας με υλικά από την φύση, και κυρίως, το καρδιοκτύπημα μέχρι να ξημερώσει και να καθίσουμε στην θέση μας αγναντεύοντας το κενό σε πλήρη σιγή, εν αναμονή της πολυπόθητης σιλουέτας του πουλιού για το οποίο είχαμε κάνει τόσο κόπο!

Τα πιο πάνω, πιθανόν να ακούγονται ολίγον τι ρομαντικά, αλλά όντως ήταν μια πραγματικότητα η οποία δυστυχώς έχει περάσει ανεπιστρεπτί! Η σημερινή πραγματικότητα παραπέμπει στην ευρύτερη κρίση την οποία διέρχεται οι κοινωνία μας στην οποία η ποσότητα έχει υπερσκελίσει την ποιότητα, και το εύκολο κέρδος έχει γίνει στόχος ζωής!

Στείλτε την επιστολή σας στο
e-mail μας ή με φάξ στο 22518951
Δυστυχώς το παραδοσιακό πόστο έχει εκλείψει προ πολλού, αφού πλέον οι λεγόμενες αντιπυρικές ζώνες, οι οποίες εκτός του ότι ενδεχομένως να ευθύνονται για την αποκοπή περισσότερων δέντρων από όσα έχουν καεί σε πυρκαγιές, διευκολύνουν την έλευση πάσης φύσεως τροχοφόρων και ακόμα και η κουτσή Μαρίτσα διεκδικεί πόστο στην πιο απροσπέλαστη περιοχή! Η προσπάθεια να πάρει κάποιος έστω ένα απόμερο πόστο μπορεί να αποβεί πλέον μια επικίνδυνη πράξη, αφού ενδεχομένως να εμφανιστούν μπροστά του κάποιοι γενειοφόροι με σκουλαρίκια, τατουάζ και άλλα παρελκόμενα σε στυλ Ταλιμπάν, και με προστακτικό ύφος να του φωνάξουν ''ρε που πάεις, εν θωρείς την τσαερούα;;;;''!!!

Αν πάλι κάποιος αποφασίσει να μην βγει στο βουνό αλλά να καθίσει κάπου κοντά σε κάποιο χωράφι ή περιβόλι, τότε πιθανόν να κινδυνεύει ακόμα περισσότερο, αφού ενδεχομένως η περιοχή να έχει επιλεγεί για την δημιουργία κάποιου ''ταΐσματος'' το οποίο φρουρείται σαν πρεσβεία!!! Αλίμονο αν τολμήσει κάποιος να ανοίξει το στόμα του και να πει, ''ρε κοπέλια εν δικό μου το χωράφι''!!! Η πιθανότερη απάντηση είναι ότι αν δεν σκάσει, θα του τα κρούσουν ούλλα!!! Και το αποκορύφωμα;; Όταν η πρώτη μέρα σιγά - σιγά ανατείλει, γύρω από τα ταΐσματα γίνονται μάχες σώμα με σώμα για διατήρηση των κεκτημένων από τους ταϊστές και αναχαίτιση των παρείσακτων, είτε αυτοί είναι οι ιδιοκτήτες της γης είτε οποιοσδήποτε άλλος! Τι και αν τα πλείστα ''ταΐσματα'' είναι γνωστά στις αρμόδιες διωκτικές αρχές, τι και αν τα ''ταΐσματα'' έχουν αναφερθεί ως η δεύτερη αιτία για την εξαφάνιση των πουλιών την πρώτη μέρα;; Ουδείς έχει συλληφθεί ή πρόκειται να συλληφθεί για αυτή την παρανομία, και αυτό για ένα απλό λόγο: όταν κάποιοι από τους ''παράγοντες'' της κυνηγετικής Κύπρου κάνουν πλάτες στους ταϊστές, οι οποίοι μάλιστα ζητούν και τα ρέστα επειδή από πάνω, τι ψάχνουμε ψύλλους στα άχυρα; Όταν γίνεται συζήτηση για τρόπους περιορισμού του αίσχους αυτού, και κάποιοι εισηγούνται να γεμίσουμε όλες τις αντιπυρικές λωρίδες με ταΐσματα για να σκορπίσουν τα πουλιά δήθεν, για πιο μέλλον του κυνηγίου και για ποια προστασία του θηράματος μιλάμε;;; Έλεος πλέον!!!

Είναι πραγματικά να διερωτάσαι αν τελικά αξίζει να ασχολείσαι με αυτή την πραγματικότητα. Προς τι οι συζητήσεις αν θα δοθούν 5, 7 ή 10 εξορμήσεις, λες και υπάρχει ιδιαίτερη πιθανότητα να κτυπήσει κάποιος φάσες μετά την πρώτη εξόρμηση! Λες και δεν γνωρίζουν οι πάντες ότι από την δεύτερη Κυριακή και μετά οι πλείστοι που εξορμούν εκτονώνονται με κατανάλωση φυσιγγίων σε πάσης φύσεως κινητούς και ακίνητους στόχους μέσα σε ξένες περιουσίες! Πραγματικά η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο, και ακόμα και κάποιοι από εμάς που θεωρούμε το κυνήγι σαν τρόπο ζωής, διερωτόμαστε αν αξίζει πλέον τον κόπο να ξυπνάμε από το χάραμα για να βγούμε στο βουνό να ηρεμήσουμε λίγο, και αντ?αυτού, να επιστρέφουμε με νεύρα τεντωμένα λόγω του κάθε οπλοφόρου καουμπόη που θέλει να ονομάζεται κυνηγός!

Αγανακτισμένος κυνηγός
Ημερ. δημ. 27 Αυγούστου 2008

http://www.cyhunt.com/epistoles.htmlΚορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 10, 2008 7:54 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 09, 2007 9:14 pm
Δημοσιεύσεις: 47
Τοποθεσία: Ελλάδα Κύπρος
Δώστε παράταση για τα ορτύκια.

Τα ίδια και χειρότερα και πάλι όσον αφορά τα ορτύκια. Έχουν εξαφανιστεί φέτος, με αυτήν τη ζέστη, πουθενά δεν υπάρχει νερό, ξεράθηκαν τα πάντα. Καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν λόγω έλλειψης νερού. Το ότι έβρεξε τις τελευταίες μέρες δεν άλλαξε το σκηνικό.

Πολλοί αναγνώστες πιστεύουν ότι η φετινή χρονιά πρέπει να είναι η χειρότερη από πλευράς ορτυκιών τα τελευταία 15 χρόνια. Κυνηγετικά μέρη που ανέκαθεν έπαιρναν έστω και λίγα πουλιά φέτος δεν είχε ούτε ένα. Η πιθανή εξήγηση που δίνουν είναι ότι λόγω των κλιματικών αλλαγών τα πουλιά είναι καθυστερημένα για τουλάχιστον δέκα ημέρες και ζητούν παράταση μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Ώς γνωστό, οι καθημερινές περιοχές κλείνουν για το κυνήγι στις 30 Σεπτεμβρίου και παραμένουν οι μικρές περιοχές που εμφανίζονται στο χάρτη κυνηγίου με πράσινο χρώμα.

Παλαιότερα, πριν τα 8-9 τελευταία χρόνια δηλαδή, από τις αρχές Σεπτεμβρίου υπήρχε συνεχής κίνηση ορτυκιών, όπου σε μεμονωμένα χωράφια σήκωνες 7-8 ή και παραπάνω μαζί, ενώ ανοικτό ήταν το ενδεχόμενο να τύχεις 30-40 ή και περισσότερα ακόμη σε ένα τέτοιο χωράφι. Αυτό γινόταν από τις 11-14 Σεπτέμβρη.

Έχει επισημανθεί ότι εδώ και λίγα χρόνια γίνονται μόνο δυο περάσματα ορτυκιών. Ένα την άνοιξη που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, και πολλά χωράφια γεμίζουν ορτύκια αλλά όχι σε μεγάλους αριθμούς και πυκνότητα. Από αυτό το πέρασμα παραμένουν και τα μερικά που κυνηγάμε από τον Αύγουστο στην έναρξη μαζί με όσα έχουν γεννηθεί στο μεταξύ.

Το επόμενο μεγάλο πέρασμα, όπως ακούω και από ντόπιους κατοίκους των παραλιακών περιοχών Αλαμινού και Μαζωτού, γίνεται από τα μέσα μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Το πέρασμα αυτό διαρκεί 3-4 ημέρες και μετά τέρμα.

Δεν ξέρουμε αν αυτή η τάση έχει επισημανθεί από την Υπηρεσία Θήρας αλλά η περίοδος που διεξάγεται το κυνήγι θεωρείται πλέον νεκρή. Τα ορτύκια που παίρνουμε σε αυτό το διάστημα δεν είναι περάσματα, αλλά ορτύκια που έμειναν την άνοιξη και κατεβαίνουν παραλιακά.

Ημερ. δημ. 29 Σεπτεμβρίου 2008

http://www.cyhunt.com/eidiseis3.html

_________________
Κ Κλεάνθους


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 10, 2008 7:56 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 09, 2007 9:14 pm
Δημοσιεύσεις: 47
Τοποθεσία: Ελλάδα Κύπρος
Επιτέλους τρυγόνια στα νότια παράλια.

Επηρεάστηκε η μετακίνηση τους λόγω άπνοιας.
Φάνηκαν επιτέλους την τελευταία εβδομάδα μεμονωμένα και λίγα κοπάδια τρυγονιών στις παραλιακές περιοχές.

Εδώ και μερικές ημέρες κάτοικοι της Λευκωσίας ακούνε τα βράδια κοπάδια από μελισσοφάγους να περνούν κατευθυνόμενοι παραλιακές περιοχές.

Κυνηγοί μας ανέφεραν ότι είδαν μερικά κοπάδια τρυγονιών αργά κατά τις 8.30 αλλά οι κυνηγοί λιγοστοί και έτσι τα πουλιά έβρισκαν ήσυχο μέρος και κάθονταν.

Το τρυγόνι είναι θερινός επισκέπτης κυρίως στα νότια και ανατολικά παράλια, που φθάνει μέσα Απρίλιου-Μάιου, και που επιστρέφει στην τροπική Αφρική για το χειμώνα αυτή την περίοδο.

Οι περιοχές που φάνηκαν τα τελευταία τρυγόνια είναι ο ποταμός Λιοπετρίου ? Ξυλοφάγου, και από το Κίτι μέχρι και τον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Ζυγίου.

Υπάρχουν πλέον έντονες αποδείξεις ότι οι κλιματικές αλλαγές αύξησαν την περίοδο των εποχών, άλλαξαν τις περιοχές κατανομής των πουλιών, και έχει αλλάξει την περίοδο του ανθίσματος, της αναπαραγωγής, και της μετανάστευσης. Για τα μεταναστευτικά πουλιά, ο συγχρονισμός της άφιξης στις περιοχές αναπαραγωγής και ξεχειμωνιάσματος είναι καθοριστικός παράγοντας της αναπαραγωγικής επιτυχίας.

Έχει επισημανθεί από τους κυνηγούς ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων χρόνων πολλά είδη πουλιών όπως των τρυγονιών και των ορτυκιών οι μέσες ημερομηνίες άφιξης και αναχώρησης των πουλιών έχουν μετακινηθεί κατά 10 τουλάχιστον ημέρες. Αυτό που πρέπει να ερευνηθεί από τους βιολόγους είναι κατά πόσο η μετακίνηση τις περιόδου οφείλεται στις αυξανόμενες χειμερινές θερμοκρασίες της τροπικής Αφρικής και τις αυξημένες θερινές θερμοκρασίες στη ευρύτερη περιοχή της Σιβηρίας όπου καταλήγουν τα πουλιά που περνούν από την Κύπρο.

Ημερ. δημ. 19 Σεπτεμβρίου 2008

_________________
Κ Κλεάνθους


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Εκατοντάδες περδίκια δηλητηριάστηκαν
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Οκτ 25, 2008 9:42 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Bρέθηκαν νεκρά σε μεγάλη έκταση στη περιοχή Σολιάς
Εκατοντάδες περδίκια δηλητηριάστηκαν
Εκφράζονται φόβοι για χιλιάδες δηλητηριασμένα.


Eκατοντάδες περδίκια εκτροφής που άφησε ελεύθερα η υπηρεσία θήρας εντοπίστηκαν νεκρά στην κοιλάδα του ποταμού Καρκώτη στη περιοχή Σολιάς μετά την κατανάλωση μολυσμένου νερού.

Το νερό μολύνθηκε από δηλητήριο που έριξαν άγνωστοι στις ποτίστρες των πτηνών. Ο προϊστάμενος της υπηρεσίας θήρας Παντελής Χατζηγέρου σε δηλώσεις του στο Τρίτο χαρακτήρισε την ενέργεια εγκληματική.

Είπε ότι θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην πανίδα. Ανέφερε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να δηλητηριαστούν κυνηγετικοί σκύλοι και άλλα ζώα και πτηνά.

Ο Προϊστάμενος του Ταμείου Θήρας κάλεσε τους κυνηγούς να μην μεταβούν στην εν λόγω περιοχή για κυνήγι. Κάλεσε επίσης το κοινό που είναι δυνατόν να διακινηθεί στην περιοχή να μην αγγίξει νεκρά ή άρρωστα πουλιά καθώς υπάρχει κίνδυνος δηλητηρίασης


http://www.cyhunt.com/eidiseis.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Κουραστήκαμε να ταΐζουμε με περδίκια της αλεπούδες
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 31, 2008 8:23 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Κουραστήκαμε να ταΐζουμε με περδίκια της αλεπούδες

Λιγότερα φέτος τα πουλιά λόγω ανομβρίας
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής Ανδρέας Κυπριανού μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία έναρξης του κυνηγίου του λαγού και της πέρδικας, αναφέρθηκε εκτεταμένα στα προβλήματα των κυπρίων κυνηγών και γενικότερα του ενδημικού θηράματος και ζήτησε από τη θηροφυλακή και τους κυνηγετικούς συλλόγους να δραστηριοποιηθούν προς κάθε κατεύθυνση ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες.

Επίσης ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε χορηγία 1,2 εκ. ευρώ από το κράτος, η οποία θα χρησιμοποιηθεί για μεγάλα αναπτυξιακά έργα στο περιβάλλον, που θα βοηθήσουν στην αναπαραγωγή του θηράματος. Δυστυχώς όμως, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΚΟΚ, δεν υπάρχει το μαγικό ραβδί για να λύσουμε αμέσως αυτά τα σοβαρά προβλήματα. Και τούτο γιατί σήμερα έχουμε ν' αντεπεξέλθουμε με την έλλειψη νερού λόγω της ξηρασίας και την έλλειψη τροφής λόγω εγκατάλειψης της υπαίθρου, ενώ επεκτείνονται οι πολεοδομικές ζώνες και μειώνονται οι βιότοποι. Παράλληλα παντού διανοίγονται δρόμοι και κτίζονται μεμονωμένες κατοικίες. Με όλα αυτά που συμβαίνουν, είπε ο κ. Κυπριανού, ανησυχούμε πραγματικά για τα κυνήγια μας. Γι' αυτό έφθασε η ώρα οι κυνηγοί να εμπλακούν περισσότερο και να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν.

Όπως είπε, οι κυνηγοί είναι από τους καλύτερους περιβαλλοντιστές, γιατί φυτεύουν δέντρα, προστατεύουν τη χλωρίδα, τοποθετούν νερό και προβαίνουν σε καλλιέργειες για τα θηράματα. Ο πρόεδρος της ΚΟΚ υπογράμμισε ότι φέτος υπάρχει μια σχετική μείωση του περδικιού, η οποία αποδίδεται στη ξηρασία και μια σχετική αύξηση του λαγού λόγω καταπολέμησης της λαθροθηρίας από τους θηροφύλακες και το Κλιμάκιο της Αστυνομίας. Επίσης αρκετά περδίκια και λαγοί γλύτωσαν λόγω απαγόρευσης διαφόρων δραστικών δηλητηρίων, αλλά και της εκρίζωσης των αμπελιών, τα οποία ψεκάζονται τακτικά. Ο κ. Κυπριανού έστειλε σήμα κινδύνου για τον τεράστιο αριθμό αλεπούδων που κυκλοφορούν στους βιότοπους, με αποτέλεσμα να αποδεκατίζουν τους λαγούς και τις πέρδικες. Κουραστήκαμε να ταΐζουμε με περδίκια τις αλεπούδες, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των κυνηγών.

Ζητούμε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα. Σ' άλλες χώρες η αλεπού θεωρείται επιβλαβές είδος και φροντίζουν να εφαρμόζουν προγράμματα διαχείρισης της, ώστε να μη ζει σε βάρος των άλλων. Στην Κύπρο η αλεπού δεν έχει κανένα εχθρό και αναπαράγεται εύκολα. Ο κ. Κυπριανού επέρανε ότι είμαστε στο πάρα πέντε με την αλεπού και οι κυνηγοί είναι έτοιμοι ν' αντιδράσουν δυναμικά.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΗ


http://www.phileleftheros.com/main/main ... &id=585616


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 2   [ 29 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum