Μέτρα διαχείρισης άγριας Ζωήςπιστημονικές έρευνες με στόχο την λήψη κατάλληλων διαχειριστικών μέτρων για τα θηρεύσιμα είδη που θα βοηθήσουν στην διατήρηση και αειφόρο κάρπωση τους.
Συστηματική μελέτη και παρακολούθηση του πληθυσμού των Αποδημητικών και Διαβατικών ειδών, σε συνεργασία με αρμόδιες Υπηρεσίες ή Επιστημονικά Κέντρα της Ευρώπης.
Παροχή πλήρους προστασίας προς τα Σπάνια και Προστατευόμενα είδη, αλλά και κάθε δυνατή βοήθεια για περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού τους.
Βελτίωση των βιοτόπων, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης των ειδών (σπορά δημητριακών και ψυχανθών σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων, τοποθέτηση και συντήρηση εκατοντάδων τεχνητών ποτίστρων, συντήρηση και καθαρισμός φυσικών πηγών) και πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών στην ύπαιθρο.
Εμπλουτισμός περιοχών με φραγκολίνες από περιοχές με υψηλούς πυκνότητες. Η επέκταση της περιοχής όπου το είδος απαντάται είναι η ευρύτερη των τελευταίων 50 χρόνων.
*
Επιμόρφωση του κοινού σε θέματα περιβάλλοντος.
*
Διενέργεια σεμιναρίων και εξετάσεων για χορήγηση πρώτης άδειας κυνηγίου.
*
Διοργάνωση και συμμετοχή σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Περίθαλψη ειδών της άγριας ζωής στο Αναρρωτήριο του ΤΘ (λειτουργεί από το 1995) με σκοπό την επανένταξη τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Κάθε χρόνο δεκάδες αποθεραπευμένα, προστατευόμενα άγρια πτηνά απελευθερώνονται.
Εφαρμογή και διεύρυνση του διαχειριστικού σχεδίου για το αγρινό από την ομάδα διαχείρισης του είδους και την εκτέλεση δράσεων που πηγάζουν από αυτό (ερευνητικά προγράμματα, βελτίωση βιοτόπων, προστασία).
Το αγρινό ως είδος κοινοτικού ενδιαφέροντος και προτεραιότητας τυγχάνει εντατικής διαχείρισης και προστασίας από μέρους του Ταμείου Θήρας.
Παρακολούθηση του πληθυσμού των θηραμάτων σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της κάρπωσης. Τα θηρεύσιμα είδη της Κύπρου παρακολουθούνται πληθυσμιακά μέσα στα πλαίσια της ορθολογιστικής κυνηγετικής διαχείρισης του Ταμείου Θήρας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στα επιδημητικά είδη (λαγό, περδίκι, φραγκολίνα, φάσα) αλλά και σε μεταναστευτικά που φωλιάζουν στη Κύπρο όπως το τρυγόνι και το ορτύκι. Διεξάγεται επίσης τηλεφωνική έρευνα με δείγμα 1% του ποσοστού των αδειούχων κυνηγών (περίπου 450-500 άτομα) αμέσως μετά το πέρας της κυνηγετικής περιόδου όπου υπολογίζεται η κάρπωση των θηραματικών ειδών.
Καταμετρήσεις υδροβίων. Διεξάγονται μηνιαίες καταμετρήσεις υδροβίων πτηνών που διαχειμάζουν στους Κυπριακούς υδροβιότοπους με μεγαλύτερη βαρύτητα στις αλυκές Ακρωτηρίου και Λάρνακας. Επίσης, διεξαγεται η χρονιαία Χριστουγεννιάτικη καταμέτρηση υδροβίων από το Τ.Θ. σε 30 περίπου υδροβιότοπους της ελεύθερης Κύπρου.
Η οικολογία των αρπαχτικών που φωλιάζουν στη Κύπρο Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα είδη του Γύπα Gypsfulvus, του Σπιζαετού Hieraaetusfasciatus, της Αετοβαρβακίνας Buteorufinus, του πετρίτη Falcoperegrinus του διπλοσιάχινου Accipitergentilis, και άλλων μικρότερων ιερακομόρφων. Συγκεκριμένα, συνεχίζεται η παρακολούθηση μεγάλων αρπαχτικών με ραδιοπομπούς και καταγραφή κινήσεων καθώς και παρακολούθηση της οικολογίας φωλεοποίησης και διατροφικής οικολογίας τους.
Πρόγραμμα βιολογικής καταπολέμησης τρωκτικών. Η συνέχιση και διεύρυνση του προγράμματος τοποθέτησης τεχνητών φωλιών νυκτόβιων αρπαχτικών για αύξηση της χωροκατανομής τους και την αντιμετώπιση της ποντίκας, η παρακολούθηση και δακτυλίωση των νεοσσών, κλπ.
Επιμόρφωση. Συνεχίστηκε η παρουσίαση διαλέξεων με θέματα την πανίδα της Κύπρου, τα θηράματα, το αγρινό, τους Υγροβιότοπους, την Αλυκή Ακρωτηρίου, την Βιοποικιλότητα, κ.α. σε οργανωμένους κυνηγούς, σε μαθητές Δημοτικών και Γυμνασίων καθώς και στο ευρύτερο κοινό. Επίσης, γίνονται επί τόπου επισκέψεις με σχολεία σε υγροβιότοπους όπως η Αλυκή Ακρωτηρίου και με τη βοήθεια τηλεσκοπίου τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τα είδη Πτηνοπανίδας που διαχειμάζουν στην αλυκή.
http://www.cypruswildlife.gov.cy/articl ... ticleID=12