Δεύτερη στα μετάλλια η Κύπρος
Οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2008, έχουν περάσει στην ιστορία ως άλλη μια πετυχημένη αθλητική διοργάνωση από πλευράς ΣΚΟΚ άλλα και ως άλλη μια χρυσή σελίδα στο ενεργητικό των αθλητών της κυπριακής σκοποβολής! Η ΣΚΟΚ και η Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων, έφεραν σε πέρας άλλη μια σπουδαία διοργάνωση με συμμετοχή πέραν των 550 αθλητών, αθλητριών, προπονητών και συνοδών από 40 χώρες της γηραιάς Ηπείρου, ενώ οι αθλητές μας ανέβασαν τη μικρή μας πατρίδα στο δεύτερο σκαλοπάτι της σκοπευτικής Ευρώπης, με την κατάκτηση 5 συνολικά μεταλλίων (3 χρυσά, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο). Χαρακτηριστικό της άψογης διοργάνωσης, είναι και τα 4 νέα παγκόσμια και 6 πανευρωπαϊκά (και πάρα πολλά εθνικά) ρεκόρ που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων, αριθμοί που σίγουρα θα αποτελούν ... ρεκόρ σε μια μόνο διοργάνωση!
Το «χορό» των ρεκόρ άνοιξε η χρυσή νικήτρια του σκητ γυναικών Ντάγκα Μπαρτέκοβα από τη Σλοβακία, η οποία ανέβασε την παγκόσμια επίδοση στο 99/100. Στο σκητ εφήβων ο Ελλαδίτης Νίκος Ανδριανόπουλος (χρυσός νικητής) και ο Ρώσος Αλεξάντερ Ζέμπλιν πέτυχαν νέο παγκόσμιο (και πανευρωπαϊκό ρεκόρ) με 148/150, ενώ η εθνική μας ομάδα των εφήβων ανέβασε το πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο ρεκόρ στην ομαδική κατάταξη στο 356/375. Ο Γερμανός Κάρστεν Μπίτριχ στο τραπ ανδρών πέτυχε νέο παγκόσμιο (και πανευρωπαϊκό) ρεκόρ στους 150 δίσκους με 149 επιτυχίες, ενώ ο Σουηδός χρυσός νικητής του σκητ Τόρε Μπρόβολντ, που πέτυχε το απόλυτο 125/125 και 150/150 σημείωσε δυο νέα πανευρωπαϊκά ρεκόρ. Στους πανευρωπαϊκούς σημειώθηκαν και αρκετά εθνικά ρεκόρ, από τα οποία 4 ήταν για την Ελλάδα: 2 στο σκητ εφήβων με το Νίκο Ανδριανόπουλο (123/125 και 148/150) και 2 στο σκητ ανδρών με το Νίκο Μαυρομμάτη (124/125 και 149/150).
Πίνακας μεταλλίων:
Στον πίνακα των μεταλλίων, όπου την πρώτη θέση κατέλαβε η Ρωσία με 4 χρυσά, 4 αργυρά και 3 χάλκινα, η Κύπρος κατετάγη δεύτερη με 3 χρυσά, ένα αργυρό κι ένα χάλκινο. Τα χρυσά εξασφάλισαν οι εθνικές μας ομάδες στο σκητ ανδρών, σκητ εφήβων και σκητ νεανίδων, ενώ το αργυρό μετάλλιο εξασφάλισε η Μπιάνκα Κασσιανίδου στο σκητ νεανίδων και το χάλκινο η Σύλια Γεωργίου στο ίδιο αγώνισμα. Με τις «χρυσές» μας ομάδες του σκητ αγωνίστηκαν οι Αντώνης Ανδρέου, Κυριάκος Χριστοφόρου και Τάσος Χαπέσιης στην εθνική ανδρών, οι Γιασουμής Μιχαήλ, Γιώργος Καζάκος και Παύλος Μάρκου στην εθνική εφήβων και οι Μπιάνκα Κασσιανίδου, Σύλια Γεωργίου και Χαραλαμπία Χρίστου στην εθνική νεανίδων.
Κυπριακές συμμετοχές:
Από πλευράς Κυπρίων αθλητών που πήραν μέρος στους αγώνες, πέρα από τα 5 μετάλλια που κατέκτησαν και ανέβασαν την Κύπρο στο δεύτερο σκαλοπάτι της Ευρώπης, είχαμε και δυο αθλητές και μια αθλήτρια που πήραν μέρος στους τελικούς των αγωνισμάτων τους, ενώ και κάποιοι άλλοι σκοπευτές μας παρά το γεγονός ότι δεν κατάφεραν να αγωνιστούν στους τελικούς πέτυχαν αξιόλογα αποτελέσματα και άφησαν αρκετές ελπίδες για τη συνέχεια. Σε τελικούς αγωνίστηκαν, ο πρωταθλητής μας Αντώνης Ανδρέου στο σκητ ανδρών όπου κατετάγη πέμπτος, η πρωταθλήτριά μας Λουίζα Θεοφάνους στο σκητ γυναικών (4η) και ο νεαρός Γιασουμής Μιχαήλ στο σκητ εφήβων (6ος). Στο τραπ, σ? αυτούς τους αγώνες είχαμε μια από τις καλύτερες παρουσίες (ίσως και την καλύτερη) σΟ πρωταθλητής μας Γιάννης Αηλιώτης (121/125) έχασε τη συμμετοχή του στον τελικό σε αγώνα «ξαφνικού θανάτου», και κατέλαβε τελικά την 8η θέση, ενώ αρκετά καλά έριξαν και οι άλλοι δυο διεθνείς μας Λεόντιος Λεοντίου (119/125) και Γιάννος Ορθοδόξου (115/125), που συγκέντρωσαν 355/375 κι ανέβασαν την εθνική μας ομάδα στην 7η θέση του τραπ. Η πρωταθλήτρια μας στο τραπ Γεωργία Κωνσταντινίδου, πραγματοποίησε μια από τις καλύτερες και πιο σταθερές εμφανίσεις της σε διεθνή αγώνα πετυχαίνοντας 68/75 (23+22+23) και για ένα μόλις δίσκο έχασε τη συμμετοχή της στον τελικό. Για τους έφηβους μας στο τραπ (Νιχάτ Αρκτουζί, Ανδρέα Μακρή και Ανδρέα Χριστοφή), οι συμμετοχή τους στους Πανευρωπαϊκούς αποτέλεσε μια σπουδαία εμπειρία, όπως σπουδαία εμπειρία ήταν και για τους διεθνείς αθλητές μας του διπλού τραπ.
http://www.cyhunt.com/skopeutika_eidiseis.html