Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 4   [ 60 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 16, 2008 1:51 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 7/7/2008

Προς : Κυνηγετικές Οργανώσεις
Περιβαλλοντικές Οργανώσεις
Κυνηγετικά ΜΜΕ, Ιστοσελίδες
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Ωρίωνα

Αγαπητοί φίλοι,

σας ενημερώνουμε ότι μετά τις πρόσφατες αρχαιρεσίες του Συλλόγου μας, η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου διαμορφώνεται ως εξής:

Πρόεδρος : Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Αντιπρόεδρος : Θωμάς Μπατσέλας
Γ.Γραμματέας : Νίκος Παπαϊωάννου
Ταμίας : Αντώνης Σύμπουρας
Εφορος Δραστ/των : Περικλής Μπίρτσας
Μέλος : Μαρία Στυλιαρογιάννη
Μέλος : Κώστας Θεοδωρόπουλος

Για την Εξ.Επιτροπή εξελέγησαν οι: Πάνος Κορτσιμελίδης, Χρήστος Μαγδαληνός και Γιώργος Μαγγιώρος.

Επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε όλα τα μέλη μας για την εμπιστοσύνη τους και να απευθύνουμε δημόσια ένα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" στο προηγούμενο ΔΣ το οποίο μας αφήνει βαριά κληρονομιά, έχοντας βάλει τα θεμέλια και οδηγώντας τον Ωρίωνα στο σημερινό του επίπεδο.

Με την ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας και ενόψει του καλοκαιριού, καλούμε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς να προστρέξουν και να βοηθήσουν τους συλλόγους μας (και όποιον άλλο φορέα έχει σχετική δράση) στον τομέα της Πυρασφάλειας. Η ευθύνη για τη διαφύλαξη της υπαίθρου αφορά όλους τους πολίτες και ιδιαίτερα τους κυνηγούς οι οποίοι "ζούν" από κοντά την ύπαιθρο και γνωρίζουν καλά τα προβλήματα που υπάρχουν.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας

Δημήτρης Χριστοδουλάκης Νίκος Παπαϊωάννου

Εικόνα

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 19, 2009 12:23 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 14/2/2009

Προς: Βουλευτή κα Θάλεια Δραγώνα
Κοιν.: Κόμματα, Κυνηγετικοί Φορείς,
Εφημερίδες, Περιοδικά, Ιστοσελίδες
Οικολ.Οργανώσεις, Φίλοι και μέλη


Θέμα: Για την "Οδύσσεια" του Κυνηγίου

Αξιότιμη κ.Δραγώνα,

με ενδιαφέρον διαβάσαμε την ερώτηση σας στη βουλή των Ελλήνων με τίτλο "Απαράδεκτη προσέγγιση του φυσικού περιβάλλοντος από το κρατικό κανάλι ΕΤ3" της 28/1/2009.

Στα πλαίσια του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, το οποίο έχετε την τιμή και υποχρέωση να υπηρετείτε, σας υπενθυμίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Έλληνες κυνηγοί είναι και αυτοί φορολογούμενοι πολίτες και έχουν και αυτοί δικαιώματα. Δεν είδαμε κάποια αντίστοιχη αντίδρασή σας για τη μετάδοση π.χ. από την κρατική τηλεόραση εκκλησιαστικών λειτουργιών κάθε Κυριακή, σε μια χώρα που συνταγματικά κατοχυρώνει την ανεξιθρησκία ούτε για εκπομπές που αφορούν για παράδειγμα το ποδόσφαιρο ή το αυτοκίνητο, τομείς που σαφώς και δεν αποτελούν ενδιαφέροντα του συνόλου του τηλεοπτικού κοινού. Είτε λοιπόν αναγνωρίζετε τα δικαιώματα των "μειονοτήτων/πλειονοτήτων" στη ψυχαγωγία και την ενημέρωση είτε όχι.

Οι Έλληνες κυνηγοί ξέρουν και να διαβάζουν και να αντιλαμβάνονται τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων. Είναι ενδιαφέρουσα η προσπάθεια σας να σαγηνεύσετε εσχάτως μερίδα των οπαδών των οικολόγων που φαίνονται να λαμβάνουν εντυπωσιακά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Η κυνηγετική οικογένεια δεν είναι απλώς μία ακόμα μειονότητα. Αποτελεί πάνω από το 10% του πληθυσμού της πατρίδας μας, αν στους 250.000 ενεργούς κυνηγούς συνυπολογίσουμε και όσους για διάφορους λόγους έχουν διακόψει προσωρινά το κυνήγι καθώς και τα μέλη των οικογενειών μας.

Πρέπει να ενημερωθείτε ότι διεθνώς το κυνήγι αποτελεί ΝΟΜΙΜΗ και ΘΕΣΜΟΘΕΤΗΜΕΝΗ δραστηριότητα, σε ευρωπαϊκό δε επίπεδο έχει πλέον γίνει σαφές ότι μόνο μέσο της συνεργασίας κυνηγών και οικολόγων μπορούμε να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για το καλό του περιβάλλοντος.

Στις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχουν τηλεοπτικά κανάλια αφιερωμένα αποκλειστικά στο Κυνήγι και στο Ψάρεμα. Αλλωστε και το Ψάρεμα είναι μια μορφή κυνηγίου, διαφέρει μόνο το όπλο και το θήραμα. Στο πακέτο της Nova υπάρχει ένα τέτοιο γαλλικό κανάλι (Chasse & Peche).

Μη μένετε λοιπόν δέσμια παρωχημένων αντιλήψεων σε μια εποχή που διατείνεστε ότι επιθυμείτε κοινωνικές συναινέσεις και κυρίως μη διαχωρίζετε την κοινωνία με ρηχά και ανούσια διλήμματα.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου


http://www.orion.net.gr/index.php?m=0&c ... ragona.htm


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μαρ 23, 2009 12:09 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5538
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 23/3/2009

Προς: Εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"
Κοιν.: Κόμματα, Κυνηγετικοί Φορείς,
Εφημερίδες, Περιοδικά, Ιστοσελίδες
Οικολ.Οργανώσεις, Φίλοι και μέλη


Θέμα: Ερωτηματικά για το άρθρο του κ.Ν.Καραγιαννίδη

Σχετ.: Εφημερίδα "Πρώτο Θέμα", φύλλο 212, 15/3/2009, σελ.73,
(http://server.protothema.net/~sunday/do ... 12soma.pdf)

Αξιότιμοι κύριοι,

αφορμή για τη παρούσα επιστολή, στάθηκε η δημοσίευση από την εφημερίδα σας ενός άρθρου του κυρίου Ν.Καραγιαννίδη, την Κυριακή 15 Μαρτίου 2009.

Πριν προχωρήσουμε στην ουσία του θέματος, επιτρέψτε μας να σας δώσουμε το στίγμα του Συλλόγου μας. Ο σύλλογος ΩΡΙΩΝ ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα και είναι αναγνωρισμένος σύλλογος κατά τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Τα μέλη του είμαστε κυνηγοί από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας που γνωριστήκαμε και επικοινωνούμε κυρίως μέσω του Διαδικτύου. Κύριος σκοπός μας είναι η προστασία του Περιβάλλοντος και ειδικότερα η διαφύλαξη της Υπαίθρου και του Κυνηγίου. Στην ιστοσελίδα μας (www.orion.net.gr) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους σκοπούς, το καταστατικό και τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές μας.

Η ένστασή μας στο εν λόγω άρθρο, δεν έχει να κάνει με τον κύριο Καραγιαννίδη και το ύφος με το οποίο διάλεξε να επενδύσει τα παιδαριώδη επιχειρήματά του. Αλλωστε, ο καθένας κρίνεται από τον κοινωνικό του περίγυρο για το ύφος και ήθος του.

Ο προβληματισμός μας έχει να κάνει με το ύφος και το ήθος που η ίδια η εφημερίδα μεταφέρει στους αναγνώστες της. Δυστυχώς κύριοι, έχουμε την ατυχία να ζούμε σε μία εποχή, που οι ηθικές αξίες δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε. Σε μία εποχή που μέσα από την αμφισβήτηση, τον προβληματισμό για το χθες, την οργή για το σήμερα, την αγωνία για το αύριο, πραγματικά δημιουργούνται ήθη και ηθικές. Τα μαζικά μέσα ενημέρωσης, πρέπει να αποφασίσουν ποιο πρέπει να είναι το ύφος και το ήθος της γλώσσας που θα υποστηρίξουν και θα μεταφέρουν στον κόσμο. Θεωρούμε πως το ερώτημα λοιπόν είναι απλό, η γλώσσα που πρέπει να υιοθετήσετε και να προβάλετε, είναι η γλώσσα των γηπέδων; ή μήπως η γλώσσα για την οποία στέλνετε τα παιδιά σας στα σχολεία για να μάθουν να μιλούν;

Δεν μεμφόμαστε τον τρόπο που διαχειρίζεστε τo θέμα στο οποίο αναφέρεστε και εν προκειμένω το κυνήγι, αλλά τον τρόπο με τον οποίο το μεταφέρετε. Και αυτό δεν είναι θέμα μόνο του συντάκτη αλλά αφορά πρωτίστως την ίδια την εφημερίδα. Θέμα βέβαια του συντάκτη είναι να αναφέρεται σε ζητήματα που γνωρίζει και τα έχει διερευνήσει σε βάθος - ειδικά όταν πρόκειται να καθυβρίσει ασύστολα μια κοινωνική ομάδα 250.000 πολιτών που ασκούν μια νόμιμη δραστηριότητα με αποδεδειγμένη προσφορά στην προστασία του περιβάλλοντος - κάτι όμως που δεν συμβαίνει στην περίπτωση του κ.Καραγιαννίδη.

Σας ευχαριστούμε για το χρόνο σας.Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος


Δημήτρης Χριστοδουλάκης Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 10, 2009 10:13 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 10/4/2009

Προς: Κυνηγετικές Οργανώσεις,
Κυνηγετικός Τύπος
Κυνηγετικές Ιστοσελίδες
Κυνηγετικά φόρουμ
Εταιρίες του χώρου μας
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Κοιν: Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (www.kek.com.gr)


Θέμα: Ευρωεκλογές 2009

Συνάδελφε Κυνηγέ,

Το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, το δικό μας κόμμα, ανακοίνωσε τη συμμετοχή του στις προσεχείς Ευρωεκλογές, ζητώντας παράλληλα από όλους εμάς τους κυνηγούς να το στηρίξουμε αποφασιστικά, ώστε να μπορέσουμε αυτή την φορά να κερδίσουμε το στοίχημα. Το Κόμμα των Ελλήνων Κυνηγών πρέπει να πάρει τη θέση που του αξίζει στη Βουλή της Ευρώπης.

Ήρθε η ώρα για την μεγάλη επιστροφή των κυνηγών. Ήρθε η κρίσιμη ώρα να αποφασίσουμε όλοι εμείς οι Έλληνες ψηφοφόροι-κυνηγοί, ότι πράγματι υπάρχουν πολλοί και σοβαροί λόγοι, όχι μόνο να δώσουμε την ψήφο μας στο δικό μας κόμμα, αλλά και να το στηρίξουμε με κάθε τρόπο, να το βοηθήσουμε ενεργά και μαζικά, ώστε μετά την επιτυχία του στις Ευρωεκλογές να σταθεί σοβαρός αρωγός δίπλα μας, να υπερασπιστεί τα δίκαια συμφέροντά μας και να ενισχύσει τον αγώνα μας για την διατήρηση του κυνηγίου στην χώρα μας.

Φίλε κυνηγέ,
όπως γνωρίζεις, οι Ευρωεκλογές στη χώρα μας έχουν ένα εντελώς διαφορετικό χαρακτήρα από τις Εθνικές Εκλογές. Δεν διακυβεύεται η διακυβέρνηση του τόπου. Όμως σίγουρα, κάθε χρονιά που περνάει, το μέλλον του κυνηγίου γίνεται όλο και πιο δυσοίωνο. Η κυνηγετική οικογένεια κινδυνεύει, κάθε χρόνο όλο και περισσότερο, να υποστεί σοβαρά και μεγάλα πλήγματα. Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε όλοι, συρρίκνωση και υποβάθμιση της υπαίθρου, συνεχείς και αδικαιολόγητες απαγορεύσεις, θηραματική φτώχεια και τόσα άλλα που βλέπουμε και ζούμε καθημερινά.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να δώσουμε δυναμικό παρόν και να σταματήσουμε τη συνεχή οπισθοχώρηση... Ας κάνουμε όλοι μαζί ένα βήμα μπροστά. Ας συστρατευτούμε όλοι μας στον αγώνα τον καλό για την υπεράσπιση του κυνηγίου, στηρίζοντας αποφασιστικά το Κόμμα των Ελλήνων Κυνηγών. Το μέλλον του κυνηγίου είναι στα χέρια μας. Ας μην αφήσουμε και αυτή την ευκαιρία να χαθεί γιατί θα είμαστε υπόλογοι στο μέλλον απέναντι στα παιδιά μας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, τον αγώνα μας για την επιτυχία στις προσεχείς Ευρωεκλογές.

Το Δίκτυο των Κυνηγών «ΩΡΙΩΝ», στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις την προσπάθεια του Κόμματος των Ελλήνων Κυνηγών. Ταυτόχρονα, καλούμε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς να βοηθήσουν στην κοινή προσπάθεια. Το Κόμμα των Ελλήνων Κυνηγών έχει ανάγκη και τη δική σου συμμετοχή και ενεργό παρουσία στον προεκλογικό αγώνα, έχει ανάγκη και τη δική σου οικονομική βοήθεια, γιατί εκλογές δεν γίνονται μόνο με καλή θέληση. Και τέλος, έχει ανάγκη την ψήφο τη δική σου, των φίλων σου και της οικογένειάς σου. Δεν πρέπει να λείψει κανείς από την μεγάλη Κυνηγετική μας Εξόρμηση την ημέρα των εκλογών.

Ψήφισε Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών.
Ψήφισε το δικαίωμά σου στην αξιοπρέπεια.
Ψήφισε το δικαίωμά σου να είσαι και να παραμένεις Κυνηγός.

Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2009/kek1.htm[url][/url]

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μάιος 29, 2009 8:11 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2009/kek2.htm

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 28/5/2009

Προς: Κυνηγετικές Ομοσπονδίες
(με την παράκληση να κοινοποιηθεί στους συλλόγους-μέλη τους)
Κοιν: Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών (www.kek.com.gr)
Κυνηγετικός Τύπος, Ιστοσελίδες

Θέμα: Υποστηρίξτε το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών

Συνάδελφοι συνδικαλιστές κυνηγοί, μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Κυνηγετικών Οργανώσεών μας,

σε λίγες ημέρες διεξάγονται όπως καλά γνωρίζουμε οι Ευρωεκλογές, στις οποίες λαμβάνει μέρος και ζητά την ψήφο και την αγωνιστική συμπαράσταση όλων μας το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών, το δικό μας κόμμα.

Όπως πολύ σωστά έχει πει και ο πρόεδρος της Κ.Σ.Ε, ο κύριος Νίκος Παπαδόδημας, δεν είναι ούτε στις αρμοδιότητες αλλά ούτε και στα δικαιώματα των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών και Κυνηγετικών Συλλόγων, η οικονομική βοήθεια προς ένα πολιτικό κόμμα. Ακόμα και αν αυτό το κόμμα εκφράζει τις αγωνίες μας και τα κυνηγετικά μας οράματα.

Ωστόσο, σήμερα υπάρχει επιτακτική ανάγκη για οικονομική ενίσχυση του κόμματος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις στοιχειώδεις οικονομικές απαιτήσεις της προεκλογικής εκστρατείας.

Χωρίς να θέλουμε να παρέμβουμε στο έργο σας, ούτε να επηρεάσουμε τη δράση σας, προτείνουμε μια μικρή οικονομική ενίσχυση 10 ευρώ προς το κόμμα από το κάθε μέλος του κάθε Διοικητικού Συμβουλίου όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων της Ελλάδας.

Εάν κατέθεταν οι πρόεδροι όλων των Κυνηγετικών Συλλόγων από 70 ευρώ, ως εκπρόσωποι των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων, τότε εύκολα και γρήγορα από τους 250 συλλόγους, θα μαζεύονταν τα υπερπολύτιμα 17.500 ευρώ, για να μπορέσει το κόμμα να ολοκληρώσει την προεκλογική του εκστρατεία.

Ελπίζουμε την πρότασή μας αυτή να μην τη δείτε ως προσπάθεια παρεμβολής στα διοικητικά σας καθήκοντα, γιατί ειλικρινά δεν έχουμε κανένα τέτοιο κίνητρο.

Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Ο Γ.Γραμματέας
Δημήτρης Χριστοδουλάκης Νίκος Παπαϊωάννου

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 11, 2009 8:45 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 8/12/2009

Προς τους αξιότιμους:
- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
- Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
- Βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κοινοποίηση:
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Ενέργειες κατά της Κυνηγετικής Οικογένειας

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Εμείς οι κυνηγοί-μέλη του ΩΡΙΩΝΑ, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή δύο ενέργειες που πλήττουν άμεσα την πατροπαράδοτη κυνηγετική δραστηριότητα και κουλτούρα. Αυτές οι ενέργειες είναι:

α) Η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδας, αίτησης ακυρώσεως κατά της ρυθμιστικής απόφασης θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2009–2010.
β) Η κατάθεση στο ΣτΕ από τις Πανελλήνιες Ενώσεις Δασολόγων και Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων αίτησης ακυρώσεως κατά της Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τα καθήκοντα και τη λειτουργία των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων.

Πριν προχωρήσουμε στην ουσία του θέματος, επιτρέψτε μας να σας δώσουμε το στίγμα του συλλόγου μας. Ο σύλλογος "ΩΡΙΩΝ-ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ" ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα και είναι αναγνωρισμένο σωματείο κατά τις διατάξεις του αστικού κώδικα. Τα μέλη του είμαστε κυνηγοί από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας που γνωριστήκαμε και επικοινωνούμε κυρίως μέσω του διαδικτύου. Κύριος σκοπός μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα η διαφύλαξη της υπαίθρου και του κυνηγίου. Στην ιστοσελίδα μας (www.orion.net.gr) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους σκοπούς, το καταστατικό και τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές μας.

Σας είναι βεβαίως γνωστό το σημαντικό έργο που επιτελούν οι κυνηγοί, ατομικά αλλά και μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων, για την προστασία της υπαίθρου. Έργο που γίνεται αποκλειστικά από ιδίους πόρους των κυνηγών χωρίς οποιαδήποτε εθνική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση.

Το σώμα της Θηροφυλακής αποτελούμενο από 300 θηροφύλακες πλήρως εξοπλισμένους, με τετρακίνητα οχήματα που περιπολούν νυχθημερόν στην Ελληνική ύπαιθρο, οργανώθηκε και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς. Εκατοντάδες χιλιάδες έλεγχοι διενεργήθηκαν και μερικές χιλιάδες μηνύσεις υποβλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων για πληθώρα αδικημάτων κατά της φύσης.

Πολλές εγκαταλειμμένες ορεινές εκτάσεις καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα με τη φροντίδα των κυνηγών για την παροχή τροφής και κάλυψης στην άγρια πανίδα. Δεκάδες χιλιάδες θηράματα εκτρέφονται και απελευθερώνονται ετησίως για να αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες προκαλούν οι κυνηγοί αλλά και οι υπόλοιποι φυσικοί θηρευτές. Ποτίστρες κατασκευάζονται σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία και πολλοί τόνοι ζωοτροφών διανέμονται για την επιβίωση των θηραμάτων στις παρατεταμένες κακοκαιρίες. Και πολλές άλλες δράσεις για την προστασία της υπαίθρου, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στις ιστοσελίδες των κυνηγετικών οργανώσεων.

Η κυνηγετική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωής, υπεράνω κομμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων, για περίπου 250.000 Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι εμείς οι κυνηγοί και οι ψαράδες που βιώνουμε τη φύση, αυτονόητα επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για ένα υγιές περιβάλλον σε αρμονία με τις παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα σε αυτό. Το κυνήγι, το ψάρεμα, η συλλογή χόρτων, μανιταριών, σαλιγκαριών, η μελισσοκομία και τόσες άλλες φυσικές δραστηριότητες είναι απόλυτα συμβατές με την αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Γύρω από το κυνήγι και το ψάρεμα αναπτύσσεται μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις με αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων έχουν αποκλειστικό αντικείμενο τα είδη κυνηγίου και αλιείας. Πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, (καταλύματα, καφενεία, ταβέρνες, βενζινάδικα κλπ), στα πιο απομακρυσμένα και άγνωστα χωριά της Ελληνικής επαρχίας, κατά τους χειμερινούς μήνες της πλήρους εγκατάλειψης, στηρίζουν την οικονομική τους επιβίωση στους κυνηγούς.

Στις μέρες μας, παραγνωρίζεται συστηματικά η συμβολή των κυνηγών στην προστασία της φύσης και αποσιωπούνται τα οφέλη του κυνηγίου, για το φυσικό περιβάλλον, για τους ίδιους τους κυνηγούς και τις οικογένειές μας, αλλά και για όσους εμπλέκονται οικονομικά, άμεσα ή έμμεσα με το κυνήγι. Αντίθετα, παρατηρείται μια εντελώς παράδοξη προσπάθεια δαιμονοποίησης του κυνηγίου. Η απαγόρευση του κυνηγίου είναι το πρώτο (και δυστυχώς το μοναδικό) μέτρο που λαμβάνεται στις λεγόμενες προστατευόμενες περιοχές. Εκδιώκονται οι νόμιμοι κυνηγοί και συνήθως αναλαμβάνουν δράση οι καταπατητές, οι εκχερσώσεις, η παράνομη οικοδόμηση, η παράνομη υλοτομία, η παράνομη βόσκηση, η απόθεση σκουπιδιών, η εγκατάλειψη...

Αποτελεί μέγα ερωτηματικό το γεγονός ότι οι διάφορες «οικολογικές» Μ.Κ.Ο, που χρηματοδοτούνται γενναία από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, έχουν αναγορευτεί ως οι μοναδικοί συνομιλητές στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ, από την άλλη πλευρά, αγνοούνται παντελώς οι κυνηγετικές οργανώσεις με το τεράστιο και αναγνωρισμένο έργο τους που εκπροσωπούν 250.000 Έλληνες πολίτες.

Αξιότιμοι κύριοι,

Πιστεύουμε ότι γνωρίζετε πλέον την πραγματικότητα και τα τεκταινόμενα εις βάρος του κυνηγίου. Αυτές τις ημέρες εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της κυνηγετικής δραστηριότητας. Η Πολιτεία θα κληθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργήσει μια απόφαση για τυχόν διακοπή του κυνηγίου.

Ως εκπρόσωποι όλων των Ελλήνων, και των κυνηγών βεβαίως, καλείστε να πάρετε θέση, υπέρ ή κατά, ενός μεγάλου και πολύ σημαντικού κοινωνικού συνόλου που ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με την κυνηγετική δραστηριότητα. Σε αυτές τις στιγμές η μή θέση εκλαμβάνεται ως αδιαφορία – αρνητική στάση. Όλοι εμείς οι 250.000 Έλληνες κυνηγοί περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση υπέρ του Κυνηγίου, έτσι όπως παραδοσιακά έχει οργανωθεί και βιώνεται μέχρι σήμερα, στην Πατρίδα μας και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Για τον Ωρίωνα
Με σεβασμό,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 11, 2009 8:46 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 11/12/2009

Προς τους αξιότιμους:
- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
- Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
- Βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κοινοποίηση:
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Πόλεμος κατά της Κυνηγετικής Οικογένειας

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Σήμερα, το ελεύθερο και παραδοσιακό κυνήγι βρίσκεται υπό διωγμό. Ένας «οικολογικός» σύλλογος φαίνεται να χρησιμοποιείται ως άλλοθι για να παιχτούν περίεργα παιχνίδια στις πλάτες 230.000 Ελλήνων κυνηγών. Εμείς οι Έλληνες κυνηγοί, δεν είμαστε διατεθειμένοι να χρησιμοποιηθούμε ως πρόβατα επί σφαγή σε επικοινωνιακά παιχνίδια εντυπώσεων.

Διακόσιες τριάντα χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες ζουν σήμερα με ένα τρόπο ζωής άρρηκτα συνδεδεμένο με τη φύση και το κυνήγι. Διακόσιες τριάντα χιλιάδες Ελληνικές οικογένειες είμαστε έτοιμοι να γίνουμε μία γροθιά και ενωμένοι να διεκδικήσουμε τα δίκια μας.

Αξιώνουμε από την Κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να γίνουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος που έχει προκύψει ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η κυνηγετική δραστηριότητα η οποία αποδεδειγμένα δεν βλάπτει, αντίθετα ωφελεί ποικιλοτρόπως το φυσικό περιβάλλον.

Στις κρίσιμες αυτές ώρες, όλοι εσείς καλείστε να αποφασίσετε εάν θα σταθείτε δίπλα μας ή απέναντί μας. Θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι κομματικές συμπάθειες, ωχριούν μπροστά στην αγάπη και το πάθος μας για το κυνήγι. Θα σας παρακαλέσουμε λοιπόν, να πάρετε θέση άμεσα, γνωρίζοντας πως τώρα πια η ουδετερότητα δεν είναι τίποτε άλλο από αρνητική θέση.

Για τον Ωρίωνα
Με σεβασμό,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Ενίσχυση στην οικογένεια του άτυχου Θηροφύλακα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 18, 2010 4:50 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
http://www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
[right]Αθήνα, 23/12/2009[/right]

Προς:
Κυνηγετικές Οργανώσεις
Κυνηγετικά ΜΜΕ, ιστοσελίδες
Επαγγελματίες του χώρου μας
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Ενίσχυση στην οικογένεια του άτυχου Θηροφύλακα

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Στις 5 Σεπτεμβρίου του 2009, ένας ακόμα ομοσπονδιακός Θηροφύλακας, ο Θεόδωρος Παπασπυρόπουλος, έπεσε την ώρα του καθήκοντος, αφήνοντας πίσω τη σύζυγό του και ένα αγοράκι μόλις 11 μηνών. Ήταν ένας ακόμα Έλληνας κυνηγός που, παραδόξως για τα Ελληνικά δεδομένα, αποφάσισε να τιμήσει τον εργοδότη του, όλους εμάς τους κυνηγούς δηλαδή, και να εργαστεί με συνέπεια και αυταπάρνηση εκεί που τον έταξε το καθήκον.

Εδώ και καιρό, με πρωτοβουλία της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πελοποννήσου, έχει ανοιχτεί ένας λογαριασμός στην Αγροτική Τράπεζα με αριθμό: 319-01-054073-77, με σκοπό να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα χρήματα ώστε να εξοφληθεί ένα δάνειο που βαραίνει την οικογένεια του άτυχου συναδέλφου. Όπως συνήθως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις, λογαριασμοί ανοίγονται αμέσως μετά το τραγικό γεγονός, μερικοί ευαισθητοποιημένοι πολίτες συνδράμουν και λίγες ημέρες μετά, όλα ξεχνιούνται.

Εμείς στον Ωρίωνα αποφασίσαμε, εφέτος τα Χριστούγεννα, να ανασύρουμε αυτόν τον λογαριασμό από την λήθη και ήδη καταθέσαμε συμβολικά το ποσό των τριακοσίων ευρώ (300€).

Καλούμε όλους εσάς τους ευαισθητοποιημένους κυνηγούς, που έτσι και αλλιώς θα δίνατε κάποια βοήθεια από το υστέρημα σας, με την ευκαιρία των Χριστουγέννων σε κάποιον άλλο ιερό σκοπό, να καταθέσετε ένα τμήμα του ποσού αυτού στον παραπάνω λογαριασμό. Άλλωστε, αυτό το παλικάρι πέθανε για να προστατέψει το δικαίωμά μας στην αξιοπρέπεια.

Ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα σε όλους!!

Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&...9/20091223a.htm


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 18, 2010 4:58 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 17/2/2010

Προς τους αξιότιμους:
- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
- Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
- Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων
- Βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Κοινοποίηση:
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Το Πράσινο Ταμείο και οι Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (Μ.Κ.Ο)

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Τελευταία πυκνώνουν τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, πρόσφατα έγινε ακόμη και σχετική ερώτηση στην Βουλή, για την σχέση των διαφόρων Μ.Κ.Ο (Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων) με τις Κυβερνητικές Υπηρεσίες και για τον ρόλο που έχουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν στη διαχείριση της κυβερνητικής εξουσίας.

Ο ρόλος των ΜΚΟ, τόσο θεσμικά όσο και ουσιαστικά, είναι να δρουν στην κοινωνία έξω από την κρατική και κυβερνητική δομή εξουσίας, και συγχρόνως να μην εξαρτώνται οικονομικά από τα ταμεία του κράτους, ώστε να μπορούν να ελέγχουν και να κρίνουν την εξουσία όταν απαιτείται, και όχι να συντηρούνται με κρατικές επιχορηγήσεις, σε περίοδο μάλιστα που η κοινωνία στενάζει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στο νεοσύστατο Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) φαίνεται πως διαμορφώνεται μια παρόμοια δυναμική με την ενεργό συμμετοχή διαφόρων συμβούλων και εκπροσώπων ΜΚΟ στην προετοιμασία και σύνταξη νομοσχεδίων και ρυθμίσεων, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε λανθασμένες αποφάσεις. Τελευταίο παράδειγμα μιας υπό εκκόλαψη ακόμη αμφισβητούμενης πολιτικής του Υπουργείου, μετά το πρόσφατο ανακληθέν νομοσχέδιο με τα πράσινα τέλη των αυτοκινήτων, είναι το προτεινόμενο σχέδιο νόμου περί Βιοποικιλότητας από μια ομάδα ΜΚΟ με το οποίο καθορίζονται λεπτομερέστατες ρυθμίσεις για πολλές δραστηριότητες που άπτονται της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τις προτάσεις των συγκεκριμένων ΜΚΟ, όπως τουλάχιστον αυτές δημοσιεύονται και φοβούμαστε ότι θα υλοποιηθούν τελικά, στο προτεινόμενο σχέδιο νόμου προβλέπεται συν τοις άλλοις και η ίδρυση ενός Ταμείου για το οποίο έχει κάνει λόγο και η ίδια η Υπουργός ΠΕΚΑ. Στο υπό ίδρυση αυτό Ταμείο Προστασίας του Περιβάλλοντος, με τον διακριτικό τίτλο «Πράσινο Ταμείο», το οποίο θα αντικαθιστά το καταργούμενο «Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων» (ΕΤΕΡΠΣ), θα αποδίδονται πρόστιμα φόροι και τέλη από μια ευρεία γκάμα οικονομικής δραστηριότητας (από τα καύσιμα μέχρι τις αδειοδοτήσεις διαφόρων επιχειρήσεων).

Το Πράσινο Ταμείο θα χρηματοδοτεί δράσεις και έργα αποκατάστασης και προστασίας του περιβάλλοντος σε πόλεις και ύπαιθρο, πολεοδομικές αναπλάσεις, κλπ, καθίσταται δε ένα πανίσχυρο χρηματοδοτικό και διαχειριστικό εργαλείο που θα καθορίζει την εφαρμογή ενός μεγάλου μέρους της κυβερνητικής πολιτικής μέσω του προγράμματος δημοσίων έργων και επενδύσεων σε όλη την επικράτεια.

Στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κρατικού αυτού Ταμείου, το επίσημο Ελληνικό Κράτος με όλα τα Υπουργεία που θα το ιδρύσουν, θα χρηματοδοτούν, θα συναποφασίζουν και θα εφαρμόζουν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική, οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Νομαρχίες και Δήμοι) που θα υλοποιούν και θα εφαρμόζουν τις αντίστοιχες δράσεις, και οι θεσμοθετημένοι επιστημονικοί φορείς-σύμβουλοι της πολιτείας (Επιμελητήρια), θα συμμετέχουν μόνο με επτά (7) εκπροσώπους συνολικά, σύμφωνα με την πρόταση των ΜΚΟ. Οι άλλοι επτά (7) εκπρόσωποι θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με την πρόταση των ΜΚΟ, τρεις (3) από τις Περιβαλλοντικές Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις (!), τρεις (3) εμπειρογνώμονες (!) σε συγκεκριμένο ρητά κατονομαζόμενο επιστημονικό αντικείμενο, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φύσης (!).

Η μονόπλευρη υιοθέτηση των προτάσεων συγκεκριμένων ΜΚΟ καθώς και το ενδεχόμενο, οι προτάσεις τους να αποτελέσουν έτοιμο προσχέδιο νόμου στο Υπουργείο, ερήμην των υπολοίπων σχετικών φορέων και των τοπικών κοινωνιών που επηρεάζονται άμεσα, θα αποτελούσε σημαντική απόκλιση από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης περί διαφάνειας και δημοσίων διαβουλεύσεων και θα δημιουργούσε σημαντικές αμφιβολίες, αν τελικά η Ανοιχτή Διακυβέρνηση εφαρμόζεται στην πράξη ή αποτελεί επικοινωνιακό τρικ.

Η δημιουργία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί ίσως μία από τις μεγαλύτερες τομές της νέας κυβέρνησης στον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα της διαχείρισης του περιβάλλοντος της χώρας μας και των παραγόντων που το επηρεάζουν. Για να πετύχει όμως το συγκεκριμένο εγχείρημα απαιτείται συνδυασμός γνώσης, κοινωνικής συναίνεσης, πολιτικής βούλησης και διαφάνειας. Οι υπόγειες διεργασίες με φορείς που δεν υπόκεινται σε κάποιον έλεγχο και η τοποθέτηση των εκπροσώπων τους σε επιτροπή διαχείρισης κρατικών πόρων, εγείρει πολλά και έντονα ερωτηματικά για τις προθέσεις τόσο της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, όσο και της Κυβέρνησης.

Ερωτηματικά τα οποία ενισχύονται από το γεγονός πως από πλευράς ΥΠΕΚΑ δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής απάντηση σε δύο (2) επιστολές του Συλλόγου μας για συνάντηση και υποβολή προτάσεων σχετικά με τη διαχείριση της υπαίθρου και της θήρας. Πόσω μάλλον που εκ του καταστατικού μας έχουμε άμεση σχέση, τόσο με την προστασία του περιβάλλοντος όσο βεβαίως και με το Κυνήγι ενώ στα μέλη μας συγκαταλέγονται πέντε (5) ειδικοί επιστήμονες (Δασολόγοι, Θηραματοπόνοι).

Η κυρία Υπουργός ΠΕΚΑ θα διευκρινίσει άραγε, όπως οφείλει ως εκπρόσωπος όλων των Ελλήνων, αν τα παραπάνω ανησυχητικά για την διαχείριση των κρατικών υποθέσεων, του φυσικού περιβάλλοντος και των χρημάτων των φορολογούμενων πολιτών της χώρας μας κείμενα, αποτελούν και σχεδιασμούς του ΥΠΕΚΑ πέρα από μια απλή πρόταση κάποιων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων;

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτηση της κυρίας Υπουργού, αλλά και κάθε αρμόδιου, για την διευκρίνιση του θέματος. Εμείς από την πλευρά μας θα παρακολουθούμε την υπόθεση ελπίζοντας πως η πραγματικότητα θα διαψεύσει τα παραπάνω ανησυχητικά φαινόμενα.

Για τον Ωρίωνα
Με σεβασμό,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

--------------------------------------------------------------------------------
Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... litic3.htm
http://www.orion.net.gr/act/2010/protas ... lotita.pdf
(Πρόταση για ένα ολοκληρωμένο θεσμικό πλαίσιο προστασίας της βιοποικιλότητας)

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 08, 2010 3:03 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 28/3/2010

Προς: Κυνηγετικές Οργανώσεις,
Κυν.Περιοδικά και Ιστοσελίδες,
Επαγγελματίες του κυν.χώρου,
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα.

Θέμα: Οι κυνηγοί του διαδικτύου "ανέκριναν" τον Πρόεδρο της ΚΣΕ

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27/3/2010 η εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΩΡΙΩΝ στην αίθουσα εκδηλώσεων της κυνηγετικής έκθεσης ΔΙΑΝΑ με προσκεκλημένο τον Πρόεδρο της ΚΣΕ, κ.Νίκο Παπαδόδημα.

Ο σκοπός της εκδήλωσης ήταν, αφενός να απαντήσει ο Πρόεδρος της ΚΣΕ στις ερωτήσεις που συγκέντρωσαν οι κυνηγοί του διαδικτύου, αφετέρου δε, το σημαντικότερο, να φέρει την ΚΣΕ κοντά στις διαδικτυακές κυνηγετικές κοινότητες (φόρουμ) και στους απλούς κυνηγούς και να ανοίξει ένα δίαυλο επικοινωνίας, ενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ τους.

Η διαδικασία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, όταν ο ΩΡΙΩΝ κάλεσε τους διαχειριστές των κυνηγετικών διαδικτυακών κοινοτήτων να συγκεντρώσουν ερωτήσεις των μελών τους προς τον Πρόεδρο της ΚΣΕ. Η επιτυχημένη έκβαση της εκδήλωσης σηματοδοτεί την εκπλήρωση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας. Εκπλήρωση που έρχεται να συμπέσει με ιδιαίτερα αρνητικές συνθήκες και συγκυρίες για το ελεύθερο παραδοσιακό κυνήγι στην Ελλάδα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν, ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του Ωρίωνα, οι κυνηγετικές διαδικτυακές κοινότητες:
www.e-artemis.gr, www.kynigos.net.gr, www.κυνήγι-ψάρεμα.gr, www.kinigotopos.gr

Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Ωρίωνα Δημήτρης Χριστοδουλάκης με τη βοήθεια και άλλων μελών του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι διαχειριστές και εκπρόσωποι των κυνηγετικών φόρουμ απηύθηναν στον Πρόεδρο τις ερωτήσεις των μελών τους και τις δικές τους, οι οποίες αφορούσαν τόσο θέματα της επικαιρότητας όσο και πάγια ζητήματα της κυνηγετικής οικογένειας. Ερωτήσεις, μαζί με τα φόρουμ, υπέβαλλε και ένας εκπρόσωπος των μελών του Ωρίωνα. Μετά από τις ερωτήσεις των φόρουμ, ο Πρόεδρος απάντησε και σε ερωτήσεις των κυνηγών που παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν από κοντά την εκδήλωση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συζήτηση κύλησε σε ιδιαίτερα δημιουργικό και καλό κλίμα αποδεικνύοντας πως η τοποθέτηση κάθε κυνηγού, όταν γίνεται με σεβασμό και με σκοπό την υποστήριξη της Ελληνικής Κυνηγετικής Παράδοσης, χωρίς αφορισμούς και ύβρεις, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμη εισφορά στο διάλογο για τη διαφύλαξη της αγαπημένης μας δραστηριότητας.

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο κ.Παπαδόδημας δέχτηκε από τον Πρόεδρο του Ωρίωνα ως αναμνηστικό δώρο, ένα χρηστικό κυνηγετικό σουγιά με χαραγμένο το λογότυπο του Ωρίωνα, το όνομα του κ.Παπαδόδημα και την ημερομηνία της εκδήλωσης.

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο της ΚΣΕ, τον κ.Νίκο Παπαδόδημα, που αποδέχτηκε ευχαρίστως την πρόσκλησή μας και απάντησε στις ερωτήσεις των κυνηγών, σε μία εκδήλωση που έθεσε νέες βάσεις στην ενημέρωση, την επικοινωνία και τη συνεργασία μεταξύ ΚΣΕ, κυνηγών και κυνηγετικών διαδικτυακών κοινοτήτων.
Ευχαριστούμε τους εκπροσώπους των διαδικτυακών κυνηγετικών κοινοτήτων και τους κυνηγούς από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στη διαδικασία καταθέτοντας τις ερωτήσεις τους.
Ευχαριστούμε τους διοργανωτές της έκθεσης για την παραχώρηση της αίθουσας και την υποστήριξή τους.
Ευχαριστούμε τον κόσμο που παραβρέθηκε στη μικρή, όπως αποδείχτηκε για τις ανάγκες της εκδήλωσης, αίθουσα και μας τίμησε με την παρουσία του δείχνοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και υπομονή.

Εκτιμούμε πως οι μέρες που διανύουμε είναι κρίσιμες για το ελεύθερο και παραδοσιακό κυνήγι στην Ελλάδα γεγονός που σημαίνει πως από τις δράσεις που θα αναληφθούν δεν περισσεύει κανείς. Με φορέα υλοποίησης την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τις Ομοσπονδίες και τους Συλλόγους μας, πρέπει να δείξουμε σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πως οι κυνηγοί είμαστε ικανοί να διαχειριστούμε αειφορικά την Ελληνική Φύση και είμαστε συσπειρωμένοι πίσω από αυτόν το σκοπό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ωρίωνα δεσμευόμαστε πως θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συσπείρωσης του κυνηγετικού κόσμου.

Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 08, 2010 3:04 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 7/4/2010

Προς: Γ.Φραντζεσκάκη, συντάκτη K9Life, k9mailbox@yahoo.com
Σύνταξη Καθημερινής, kathimerini@kathimerini.gr, fax:2104808055

Κοιν.: Κυνηγετικές Οργανώσεις,
Κυν.Περιοδικά και Ιστοσελίδες,
Επαγγελματίες του κυν.χώρου,
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα.

Θέμα: Ανακριβές δημοσίευμα στη στήλη K9Life της Καθημερινής

Αξιότιμε Κύριε Φραντζεσκάκη,

Σε δημοσίευμα σας στο περιοδικό "Κ" της Καθημερινής, την Κυριακή 21-3-2010, με τίτλο «Έγκλημα και Τιμωρία - Μια απόφαση σταθμός της ελληνικής δικαιοσύνης» ασχοληθήκατε με το αποτρόπαιο έγκλημα ενός κτηνοτρόφου της Ρόδου, ο οποίος σκότωσε τρία κυνηγετικά σκυλιά κρεμώντας τα δύο από αυτά και δηλητηριάζοντας το τρίτο, για παραδειγματισμό όπως ανέφερε. Ο συγκεκριμένος κτηνοτρόφος εκτός από τον αποκρουστικό θάνατο που προκάλεσε στα σκυλιά, κατείχε παρανόμως παγίδες και δόκανα τις οποίες χρησιμοποιούσε για να θηρεύει παράνομα πέρδικες και λαγούς όπως έγινε γνωστό από άλλα δημοσιεύματα.

Σας συγχαίρουμε για την ανάδειξη του εγκλήματος αυτού που επιτέλους, με μια απόφαση σταθμό όπως την αποκαλέσατε και εσείς, ένας Έλληνας Δικαστής απέδωσε ουσιαστική δικαιοσύνη αλλά και ένα σοβαρό μάθημα για όλους μας.

Στο κατά τα άλλα αξιόλογο δημοσίευμά σας, υπάρχει μια εκ παραδρομής λανθασμένη αναφορά σχετικά με την απόδοση των συγχαρητηρίων για τη αποκάλυψη, διαλεύκανση και τιμωρία της παραπάνω αποτρόπαιας πράξης:
"Οσοι τους εντοπίζουν και δεν αδιαφορούν δεν είναι «καταδότες» ή μυστήριοι ζωόπληκτοι.Είναι κανονικοί άνθρωποι με οξυμμένο το αίσθημα της ανθρωπιάς της αξιοπρέπειας του καθήκοντος.
Το Κ9 συγχαίρει από βάθους ψυχής τους δύο αγροφύλακες και τις δικαστικές αρχές της Ρόδου."
Οι αγροφύλακες που αναφέρατε στο δημοσίευμά σας, δεν είχαν οποιαδήποτε συμβολή ή συμμετοχή στη σύλληψη και παραπομπή του εν λόγω κτηνοτρόφου. Και δυστυχώς ούτε στην ουσιαστική φύλαξη της υπαίθρου έχουν οποιαδήποτε συμμετοχή, μιας και η επανίδρυση του συγκεκριμένου σώματος που έγινε πρόσφατα είχε περισσότερο επικοινωνιακό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατα εξαγγελθείσα βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει στην κατάργηση του αξιόλογου αλλά κακοδιαχειριζόμενου θεσμού της Αγροφυλακής και στην μετάταξη των υπαλλήλων της στη Δασική Υπηρεσία όπου ευχόμαστε να επιτελέσουν πλέον ουσιαστικό και όχι επικοινωνιακό έργο.

Τον άνθρωπο που διέπραξε το συγκεκριμένο έγκλημα, τον εντόπισαν και συνέλαβαν οι Θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου, ύστερα από καταγγελίες κυνηγών του ιδίου Συλλόγου. Θεωρούμε λοιπόν ότι τα συγχαρητήριά σας, θα έπρεπε να απευθύνονται στους κυνηγούς-μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου για την ευαισθησία τους να αναφέρουν το γεγονός και βεβαίως στους Θηροφύλακες του εν λόγω συλλόγου που ολοκλήρωσαν τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την παραπομπή του δράστη στη Δικαιοσύνη.

Οι θηροφύλακες του ΚΣ Ρόδου, όπως και οι εκατοντάδες συνάδελφοί τους όλων των κυνηγετικών συλλόγων της χώρας μας, μισθοδοτούνται και εξοπλίζονται από τις εισφορές των κυνηγών, χωρίς την παραμικρή συμβολή της Πολιτείας. Βρίσκονται νυχθημερόν στη θεσμικά απροστάτευτη Ελληνική ύπαιθρο, έχοντας να επιδείξουν αξιοζήλευτο έργο σε επίπεδο ελέγχων και μηνύσεων για παραβάσεις του Δασικού Κώδικα, θέτοντας πολλές φορές εαυτούς σε ιδιαίτερο κίνδυνο στα πλαίσια της υπηρεσίας τους. Οι Θηροφύλακες επιτελούν ουσιαστικό και σημαντικό έργο για την προστασία της φύσης και των θηραμάτων, σε αντίθεση ενδεχομένως με τους αντίστοιχους υπαλλήλους του Δημοσίου που δεν έχουν να επιδείξουν κάποια ουσιαστική ενέργεια για την προστασία της άγριας πανίδας.

Οι κυνηγοί δεχόμαστε τακτικά τα «πυρά» τόσο των ΜΜΕ όσο και της κοινής γνώμης, κυρίως λόγω της λανθασμένης προσέγγισης που επικρατεί πως για την προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να το απομονώσουμε από τον άνθρωπο. Αντιλαμβάνεστε πως εκτός από άστοχη και αντιεπιστημονική αυτή η προσέγγιση είναι και επικίνδυνη μιας και αφήνει ανοιχτό και ελεύθερο το πεδίο σε όσους καταχρώνται και καταστρέφουν την Ελληνική φύση για ίδιο οικονομικό όφελος.

Περιμένουμε από σας και την εφημερίδα στην οποία εργάζεστε που χαρακτηρίζεται από αντικειμενικότητα και ευθύνη απέναντι στο αναγνωστικό κοινό της σε ότι αφορά τις ειδήσεις που αναδεικνύει, να διορθώσετε προς το ορθό την απόδοση των συγχαρητηρίων για την παραπάνω ενέργεια γεγονός που θα έχει και συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα. Εκτιμούμε πως λόγω των παραπάνω, αν θεωρείτε πραγματικά αξιέπαινη τη συγκεκριμένη ενέργειά τους, οι θηροφύλακες του Κυνηγετικού Συλλόγου Ρόδου αξίζουν της αναγνώρισης του αναγνωστικού σας κοινού, έστω και τώρα.

Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

--------------------------------------------------------------------------------
Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... k9life.htm
http://www.rodia-elafos.gr
http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=63106
http://www.econews.gr/2010/03/09/farmer ... three-dogs
http://www.econews.gr/2010/03/10/farmer ... illed-dogs
http://www.nooz.gr/greece/rodos-poini-f ... ase-skulia
http://www.tvkosmos.gr/index.php?option ... &Itemid=55
http://www.madata.gr/epikairotita/social/55187.html

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 26, 2010 11:07 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Σχετικά με την προηγούμενη επιστολή μας προς την Καθημερινή, ο κ.Φραντζεσκάκης διόρθωσε στο μεθεπόμενο τεύχος την αναφορά του στους αγροφύλακες. Δείτε το δημοσίευμα και την αλληλογραφία μας:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... k9life.htm

Παραθέτω και την σημερινή επιστολή μας προς όλο τον κυνηγετικό κόσμο:

Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
[right]Αθήνα, 26/4/2010[/right]

Προς:
- Κυνηγετικές Οργανώσεις,
- Κυν.Περιοδικά και Ιστοσελίδες,
- Επαγγελματίες του κυν.χώρου,
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Διαβούλευση για τον Υμηττό - Απαγόρευση Κυνηγίου

Αγαπητοί συνάδελφοι,

συμμετέχουμε όλοι στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το προεδρικό διάταγμα που σχετίζεται με την προστασία του Υμηττού και δηλώνουμε την αντίθεσή μας στο άρθρο 7 παράγραφος 3, με την οποία απαγορεύεται η θήρα σε όλες τις ζώνες προστασίας σε αντίθεση με τα όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με τις προστατευόμενες περιοχές και το κυνήγι.

Επισκεφτείτε τη σελίδα του δημόσιας διαβούλευσης (www.opengov.gr/minenv) και καταθέστε τις απόψεις σας σχετικά με τα παραπάνω στο άρθρο 7.

Ζητούμε να συνεχίσει να επιτρέπεται το κυνήγι στις περιοχές που επιτρέπεται και σήμερα, έχοντας πλήρη γνώση πως το αίτημα αυτό είναι απόλυτα σύμφωνο με τους σκοπούς που έχουν τεθεί στο συγκεκριμένο σχέδιο προεδρικού διατάγματος. Η άσκηση της θήρας αποτελεί δραστηριότητα απόλυτα συμβατή με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και κάθε διαφορετική χωρίς τεκμήρια προσέγγιση δημιουργεί έντονη ανησυχία για την αντικειμενικότητα και τις προθέσεις της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ αλλά και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων που λαμβάνει.

Για τον Ωρίωνα
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

Σύνδεσμος:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... mittos.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μάιος 24, 2010 12:31 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
http://www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
[right]Αθήνα, 23/5/2010[/right]

Προς:
- Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τ.Μπιρμπίλη
- Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κο Αθ.Μωραϊτη


Κοιν:
- Πολιτικός κόσμος
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Κυνηγ.Περιοδικά και Ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα


Θέμα: Βιοποικιλότητα και Κυνήγι

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Με αφορμή την παγκόσμια μέρα για τη βιοποικιλότητα, και σε συνδυασμό με την επιχειρούμενη σύνδεση της προστασίας της με τους κατά χώρο και χρόνο περιορισμούς θήρας που έχουν εισηγηθεί με σχέδιο νόμου (!) συγκεκριμένες περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. στο αρμόδιο Υπουργείο ΠΕΚΑ, το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Ωρίωνα επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τα παρακάτω.

Οι βασικές αιτίες μείωσης της βιοποικιλότητας σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

«...η καταστροφή, ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων λόγω επιβλαβούς μεταβολής της χρήσης της γης, η υπερεκμετάλλευση και η μη βιώσιμη χρήση των φυσικών πόρων, τα χωροκατακτητικά ξένα είδη, το παράνομο εμπόριο απειλουμένων με εξαφάνιση ειδών, η αύξηση της οξύτητας των ωκεανών, η ρύπανση, και, σε αυξανόμενο βαθμό, η αλλαγή του κλίματος...»

Στην Ελλάδα το ανώτατο όριο ημερήσιας (και κατ' επέκταση ετήσιας) κάρπωσης από τους κυνηγούς ορίζεται από το εκάστοτε Υπουργείο και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα κάποια μελέτη που να αποδεικνύει τη μείωση του πληθυσμού κάποιου θηρεύσιμου είδους σε βαθμό «υπερεκμετάλλευσης ή μη βιώσιμης χρήσης» από την άσκηση της νόμιμης θήρας.

Εξαίρεση στα παραπάνω αποτελεί σύμφωνα με τους συγγραφείς του Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου που εκδόθηκε πρόσφατα, η ορεινή πέρδικα της οποίας το πληθυσμιακό καθεστώς διατήρησης κρίθηκε «τρωτό». Την αξιοπιστία όμως της συγκεκριμένης αναφοράς αμφισβητούμε με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία είμαστε πρόθυμοι να διαθέσουμε σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Η άσκηση της νόμιμης θήρας επομένως, με τον τρόπο που γίνεται στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστεί απειλή για τη βιοποικιλότητα. Αυτό επιβεβαιώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση που αναφέρει σχετικά:

«...Αν και η ετήσια συγκομιδή μπορεί να εξαλείψει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, το γεγονός αυτό αντισταθμίζεται από χαμηλό επίπεδο φυσικής θνησιμότητας και/ή καλύτερους ρυθμούς αναπαραγωγής. Ο μέγιστος αριθμός πτηνών που μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δραστηριοτήτων θήρας κάθε χρόνο, θα επιτευχθεί όταν ο μέγιστος αριθμός πτηνών αναπαράγεται με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό. Αυτό επιτυγχάνεται όταν ο αριθμός των ζώων αναπαραγωγής μειώνεται σε επίπεδο σημαντικά κατώτερο της ικανότητας του ενδιαιτήματος...»
(Newton, 1998. Περιορισμός του πληθυσμού στα πτηνά)

«...Μία πρόσφατη επισκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας σχετικά με την ενεργειακή φυσιολογία των πτηνών έθεσε σε αμφισβήτηση την υπόθεση ότι η θήρα οδηγεί πάντα σε παρενόχληση που θα αποτελέσει σοβαρή απειλή για την επιβίωση των πληθυσμών πτηνών...»

Συμπληρωματικά αναφέρουμε το γεγονός πως από τα 442 είδη πτηνών που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην Ελλάδα επιτρέπεται η θήρα μόλις των 32, ενώ από τα 116 θηλαστικά επιτρέπεται η θήρα μόλις των 5.

Τα περισσότερα από τα είδη των οποίων η θήρα επιτρέπεται χαρακτηρίζονται από πληθυσμιακό καθεστώς που έχει αυξηθεί σημαντικά ή θεωρείται σταθερά υψηλό τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με τα στοιχεία του «Προγράμματος ?ρτεμις» της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Αυτό επιβεβαιώνεται από τη νέα οδηγία της Ε.Ε. για τα πτηνά (2009/147) σύμφωνα με την οποία το πληθυσμιακό καθεστώς των θηρεύσιμων πτηνών της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Ορεινής Πέρδικας κρίνεται υγιές και βάσει αυτού δίνεται η δυνατότητα στη χώρα μας να επιτρέψει τη θήρα τους για την κυνηγετική περίοδο 2010-2011.

Τα απειλούμενα είδη πτηνών αντίθετα, παρά τις υψηλές επιχορηγήσεις που λαμβάνουν συγκεκριμένες Μ.Κ.Ο. για τη διατήρησή τους, παραμένουν απειλούμενα, γεγονός που εγείρει έντονα ερωτηματικά για την αποτελεσματικότητα της αναγκαστικής «ανάθεσης» της προστασίας τους στις περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. λόγω θεσμικής ανεπάρκειας εκ μέρους των αρμόδιων Υπουργείων στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σε ότι αφορά στην κλιμακωτή λήξη της περιόδου θήρας και το αν και κατά πόσο αυτή επιτρέπεται, η Ε.Ε. αναφέρει σχετικά:

«Ποιοί όροι πρέπει να τηρούνται όταν ένα κράτος μέλος επιθυμεί να επωφεληθεί της δυνατότητας κλιμάκωσης των ημερομηνιών έναρξης και/ή λήξης της θήρας βάσει του άρθρου 7, παράγραφος 4 της οδηγίας;

2.6.23 Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτό συνάδει με την αρχή της πλήρους προστασίας, όπως αυτή ερμηνεύτηκε από το Δικαστήριο, τα κράτη μέλη πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αποδεικνύουν, στο σχετικό γεωγραφικό επίπεδο στο οποίο πρόκειται να εφαρμοστεί η κλιμάκωση, ότι δεν υφίστανται σοβαροί κίνδυνοι συγχύσεως και παρενόχλησης.

2.6.24 Σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο συγχύσεως, πρέπει να κατηγοριοποιηθούν οι 'παρόμοιες' ομάδες θηρεύσιμων πτηνών που χρησιμοποιούν κατά την ίδια χρονική περίοδο τους ίδιους τύπους ενδιαιτημάτων, καθώς και να καθορισθούν ίδιες ημερομηνίες έναρξης και λήξης της θήρας για αυτές τις ομάδες, κατά τρόπο που να αποφεύγονται οι επικαλύψεις με περιόδους απαγόρευσης της θήρας. Επίσης, πρέπει να καθοριστεί ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες διεξάγεται η θήρα δεν εγκυμονούν σημαντικό κίνδυνο συγχύσεως μεταξύ διαφορετικών θηρεύσιμων ειδών.»

«...Εντούτοις, πολλοί κυνηγοί θηρεύουν συγκεκριμένες ομάδες πτηνών και σπανίως είδη στα οποία δεν έχουν πείρα. Κατ' αυτόν τον τρόπο, οι κυνηγοί γίνονται ειδικοί στην αναγνώριση των ειδών που κατά προτίμηση αποτελούν στόχο τους...»

Είναι προφανές πως από τα παραπάνω δεν προκύπτει απαγόρευση της κλιμακωτής λήξης της θήρας αλλά η ανάγκη για ομαδοποίηση των θηραματικών πτηνών που μοιάζουν μεταξύ τους έτσι ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση από τους κυνηγούς. Ακόμα και με το σημερινό καθεστώς όμως είναι τελείως αβάσιμη η αξίωση των περιβαλλοντικών Μ.Κ.Ο. για γενική απαγόρευση της κλιμακωτής λήξης με δεδομένο το γεγονός πως υπάρχουν αρκετά θηρεύσιμα πτηνά που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο είδος όπως για παράδειγμα η μπεκάτσα, το ορτύκι, ο φασιανός, η φαλαρίδα, η νερόκοτα, η καρακάξα, το ψαρόνι και οι δύο Πέρδικες (νησιώτικη και ορεινή, οι οποίες μοιάζουν μεταξύ τους αλλά δεν απαντώνται στον ίδιο γεωγραφικό χώρο άρα δεν υπάρχει κίνδυνος σύγχυσης μεταξύ τους).

Σχετικά με την περίοδο έναρξης της εαρινής μετανάστευσης των θηρεύσιμων πτηνών θεωρούμε τη μοναδική μελέτη που αναφέρουν οι παραπάνω Μ.Κ.Ο. ελλιπή και περιορισμένη ποιοτικά και ποσοτικά και εκτιμούμε πως πρέπει να συγκριθούν τα αποτελέσματά της με αυτά του αντίστοιχου προγράμματος για τη «Φαινολογία της Μετανάστευσης των Θηρεύσιμων Πτηνών» που εκπονεί η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Μεσογειακό Οργανισμό για τη Μετανάστευση των Πτηνών τα τελευταία τέσσερα χρόνια, το οποίο είναι πληρέστερο τόσο στο σύνολο των γεωγραφικών περιοχών που καλύπτει όσο και στη συχνότητα καταμετρήσεων.

Σχετικά με τη θήρα στις προστατευόμενες περιοχές, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα πως όταν ασκείται αειφορικά, όχι μόνο δεν αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα αλλά αντίθετα την ενισχύει σημαντικά μέσα από την προστασία και διατήρηση των φυσικών ενδιαιτημάτων για την οποία οι κυνηγοί καταβάλλουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο σημαντικές προσπάθειες και κονδύλια. Παραθέτουμε σχετικά αποσπάσματα:

«...Τα άρθρα 3 και 4 αφορούν τα ενδιαιτήματα. Περιλαμβάνουν διατάξεις σχετικά με θέματα πρόληψης σημαντικής παρενόχλησης εντός των ειδικών ζωνών προστασίας (ΖΕΠ), οι οποίες έχουν ταξινομηθεί βάσει του άρθρου 4, παράγραφοι 1 και 2. Η Επιτροπή δεν θεωρεί ότι κοινωνικοοικονομικές δραστηριότητες - όπως για παράδειγμα η θήρα - αντιβαίνουν αυτές τις διατάξεις...»

«...Η θήρα είναι μία από τις πολλές πιθανές χρήσεις των περιοχών NATURA 2000, ενώ άλλες χρήσεις είναι η γεωργία, η αλιεία και άλλες μορφές αναψυχής. Δεν υπάρχει γενικό τεκμήριο κατά του κυνηγίου σε περιοχές NATURA 2000 βάσει των οδηγιών σχετικά με την προστασία της φύσης...»

«...Η αειφόρος θήρα μπορεί να αποβεί επωφελής σε ό,τι αφορά τη διατήρηση των ενδιαιτημάτων μέσα στις περιοχές NATURA 2000 και γύρω από αυτές...»

«...Μερικές από τις σημαντικότερες περιοχές άγριας ζωής στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει των πιέσεων ανάπτυξης και εξάλειψης εξαιτίας των συμφερόντων διαχείρισης των θηραμάτων...»

«...Συνεπώς, η θήρα μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση μέσω της ορθολογικής χρήσης. Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της κατάστασης των θηρεύσιμων ειδών όχι μόνο ενισχύουν τη βιώσιμη απόδοση αλλά είναι και ευεργετικά για ένα ολόκληρο φάσμα άλλων ζώων και φυτών με παρόμοιες απαιτήσεις...»

«...Πρέπει, ως εκ τούτου, η θήρα, η οποία αποτελεί χρήσιμη κατανάλωση της άγριας ζωής, να τοποθετηθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της αειφόρου χρήσης των πόρων...»

Εκτός αυτών, σε ότι αφορά τη διαδικασία λήψης διαχειριστικών μέτρων, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διαπιστώνεται η ανάγκη συμμετοχής των χρηστών και των κατοίκων μίας περιοχής για την επίτευξη αποτελεσματικής προστασίας της και δε γίνεται λόγος για απαγορεύσεις, παρά μόνο για διαχείριση με κανόνες, βάσει συγκεκριμένου σχεδίου και στόχων, όπως αναφέρεται στα παρακάτω αποσπάσματα:

«...η δράση της Ε.Ε. επιτρέπει την πλήρη συμμετοχή όλων των φορέων σε τοπικό και εθνικό επίπεδο στην ανάπτυξη πολιτικών και πρωτοβουλιών και πιστεύει ότι αυτές οι συμμετοχικές προσεγγίσεις θα οδηγήσουν με τη σειρά τους στις αναγκαίες και συμπληρωματικές πρωτοβουλίες «από τη βάση στην κορυφή» από εκείνους που συμμετέχουν άμεσα στη διαχείριση της χρήσης της γης -και της θάλασσας- και ιδίως τις τοπικές κοινότητες...»

«...είναι σημαντικό να καθοριστεί σαφής βάση αναφοράς, η οποία θα καθορίζει τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται τα επιτεύγματα, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η αποκατάσταση μπορεί επίσης να συνίσταται σε φυσική αναζωογόνηση...»

«...η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των οικοσυστημικών υπηρεσιών απαιτούν οικονομικώς αποδοτικές πολιτικές και δράσεις και υπερβαίνει κατά πολύ τις προστατευόμενες περιοχές και τα οικολογικά δίκτυα...»

Ενώ σχετικά με τις υποχρεώσεις των κρατών μελών της Ε.Ε. αναφέρεται:

«...Στο άρθρο 2 ορίζεται η γενική υποχρέωση των κρατών μελών να "υιοθετούν όλα τα αναγκαία μέτρα με σκοπό να διατηρηθεί ο πληθυσμός όλων των ειδών των πτηνών που αναφέρονται στο άρθρο 1 σε ένα επίπεδο που να ανταποκρίνεται ιδιαίτερα στις οικολογικές, επιστημονικές και μορφωτικές απαιτήσεις, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις οικονομικές και ψυχαγωγικές απαιτήσεις..»

Τα παραπάνω θεωρούμε βέβαιο πως δεν εφαρμόζονται στο βαθμό που απαιτείται με δεδομένο το γεγονός πως η Ελλάδα μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής:

 1. Δεν έχει καταρτίσει ακόμα δασολόγιο.
 2. Δεν έχει θωρακιστεί απέναντι στις πυρκαγιές που κατακαίνε κάθε καλοκαίρι την Ελληνική ύπαιθρο.
 3. Δεν έχει καταφέρει να προστατέψει τις περιοχές Ramshar στις οποίες απαγορεύεται η θήρα, εν τούτοις κάποιες βρίσκονται στα πρόθυρα οικολογικής καταστροφής.
 4. Εφαρμόζει ακόμα πρωτόγονες μεθόδους υλοτομίας (ληστρικές, αποψιλωτικές) στα δημόσια και δημοτικά δάση, όπου τα πολύτιμα ώριμα και υπερήλικα δέντρα είναι είδος προς εξαφάνιση.
 5. Έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα ουσιαστικές ενέργειες για επίλυση του σημαντικού αυτού ζητήματος που έχει να κάνει και με τη δημόσια υγεία.
 6. Δεν έχει και δεν προβλέπεται να έχει έγκυρη και επίκαιρη καταγραφή της πληθυσμιακής κατάστασης του συνόλου των ειδών της πανίδας και χλωρίδας αλλά και της κατάστασης διατήρησης των φυσικών ενδιαιτημάτων της χώρας όπως υποχρεώνεται από τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
 7. Δεν έχει το απαραίτητο και με επάρκεια γνώσεων προσωπικό στις αρμόδιες υπηρεσίες με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ούτε μία Ελληνική προστατευόμενη περιοχή που να μπορεί να χαρακτηριστεί πρότυπο αειφορικής διαχείρισης.
 8. Δεν έχει υλοποιήσει καμία από τις προτάσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων σχετικά με τη βελτίωση διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών.
 9. Δεν φυλάσσει καμία από τις προστατευόμενες περιοχές, για τις οποίες θεσπίζει ανέξοδες απαγορεύσεις σε θεωρητικό επίπεδο και στη συνέχεια τις εγκαταλείπει στην τύχη τους.
 10. Έχει καταστρέψει τελείως τα αγροτικά ενδιαιτήματα στα οποία παρατηρούνται τοπικά μεγάλες απώλειες ειδών πανίδας και χλωρίδας, μέσα από τις λανθασμένες αγροτικές πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια.
 11. Υιοθετεί χωρίς τον απαραίτητο επιστημονικό έλεγχο τα αποτελέσματα των μελετών που εκπονούν διάφορες περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο. των οποίων η αποτελεσματικότητα στη διαχείριση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αμφισβητείται, ενώ αντίθετα δεν αξιοποιεί τις σχετικές μελέτες που έχουν εκπονήσει οι Κυνηγετικές Οργανώσεις οι οποίες σε θέματα διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών είναι ασύγκριτα πιο εμπεριστατωμένες και έγκυρες.
 12. Δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, στη δύσκολη για τη χώρα συγκυρία που ζούμε, να ανατρέψει ουσιαστικά κάποιο από τα παραπάνω.


Συμπεράσματα - Προτάσεις:

 1. Η άσκηση της νόμιμης θήρας όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δε αποτελεί απειλή για τη βιοποικιλότητα αλλά αντίθετα την ενισχύει.
 2. Η κλιμακωτή λήξη της θήρας στη χώρα μας επιτρέπεται υπό όρους που είναι δυνατό να επιτευχθούν εύκολα, άμεσα και ανέξοδα για το Ελληνικό Δημόσιο.
 3. Η έναρξη της εαρινής μετανάστευσης των θηρεύσιμων πτηνών που καθορίζει σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες την ημερομηνία λήξης της περιόδου θήρας τους, απαιτεί διαρκείς μελέτες για κάθε είδος ή ομάδα πτηνών χωριστά και μέχρι σήμερα τέτοιες μελέτες έχει εκπονήσει μόνο η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος.
 4. Η θήρα αποτελεί δραστηριότητα πλήρως συμβατή με τους σκοπούς προστασίας που ισχύουν στις περιοχές που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000».
 5. Η συμμετοχή των εκπροσώπων και των επιστημόνων των Κυνηγετικών Οργανώσεων θεωρείται επιβεβλημένη σε κάθε διαδικασία λήψης μέτρων σχετικά με τη διαχείριση της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών και πρέπει να προηγείται αυτής των εκπροσώπων των περιβαλλοντικών οργανώσεων λόγω εξειδίκευσης.
 6. Η λήψη μέτρων που θα περιορίσουν χωρικά ή χρονικά τη θήρα για την επόμενη κυνηγετική περίοδο με το πρόσχημα της προστασίας της βιοποικιλότητας χωρίς παράλληλα να ληφθούν άλλα μέτρα που να αντιμετωπίζουν ουσιαστικά τις απειλές που δέχεται η τελευταία, συνιστά παραβίαση της συνταγματικά κατοχυρωμένης στη χώρα μας αρχής της αναλογικότητας.
 7. Ενδεχόμενη άρνηση στην αναγνώριση μέρους ή του συνόλου των παραπάνω από πλευράς ΥΠΕΚΑ στο επερχόμενο σχέδιο νόμου για τη βιοποικιλότητα, στο βαθμό που δε θα τεκμηριωθεί επιστημονικά, θα ισοδυναμεί με συνειδητή κατάργηση των όσων ορίζει σχετικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση, το Σύνταγμα της Ελλάδος και η επιστήμη της διαχείρισης της ?γριας Πανίδας.


Πηγές:

1. Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Έγγραφο κατευθύνσεων για τη θήρα βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών
[url="http://ec.europa.eu/environment/nature/conservation/wildbirds/hunting/docs/hunting_guide_el.pdf"]http://ec.europa.eu/environment/nature/con...ng_guide_el.pdf[/url]

2. Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Βιοποικιλότητα Μετά το 2010, Όραμα και στόχοι σε επίπεδο E.Ε. και παγκόσμιο επίπεδο και διεθνές καθεστώς πρόσβασης και συμμετοχής στα οφέλη (ΑΒS)
[url="http://register.consilium.europa.eu/pdf/el/10/st07/st07536.el10.pdf"]http://register.consilium.europa.eu/pdf/el...t07536.el10.pdf[/url]

3. Οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών
[url="http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2010:020:0007:0025:EL%3a%50DF"]http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUri...007:0025:EL:PDF[/url]

4. Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία, Το κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας, Επιμέλεια έκδοσης: Α.Λεγάκις - Π.Μαραγκού, Αθήνα 2009
[url="http://www.ypeka.gr/ypeka/Default.aspx?tabid=518&language=el-GR"]http://www.ypeka.gr/ypeka/Default.aspx?tab...;language=el-GR[/url]

5. Διεθνής Ένωση για την προστασία της φύσης (IUCN), Το κόκκινο βιβλίο.
[url="http://www.iucnredlist.org"]http://www.iucnredlist.org[/url]

[center]Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου[/center]

http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... 100523.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιουν 03, 2010 9:14 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
http://www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 3/6/2010

Προς:
- Υπουργό ΠΕΚΑ κα Τ.Μπιρμπίλη
- Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κο Αθ.Μωραϊτη

Κοιν:
- Πολιτικός κόσμος
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Κυνηγ.Περιοδικά και Ιστοσελίδες
- Επαγγελματίες του κυνηγ.χώρου
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Προετοιμασία περιβαλλοντικής νομοθεσίας

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Με αφορμή την «Παγκόσμια Μέρα για τη Βιοποικιλότητα», 22/5/2010, το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προχώρησε στην έκδοση σχετικού δελτίου τύπου στο οποίο γίνεται λόγος για σχέδιο νόμου περί προστασίας της βιοποικιλότητας το οποίο πρόκειται να κατατεθεί σύντομα σε δημόσια διαβούλευση. Σύμφωνα με το παραπάνω δελτίο τύπου, οι συντελεστές του συγκεκριμένου σχεδίου Νόμου ήταν «... δύο ομάδες με στελέχη από τις υπηρεσίες Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος και Διεύθυνσης Δασών και εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ ...»

Αν και δεν αναφέρονται ποιες είναι οι παραπάνω περιβαλλοντικές ΜΚΟ, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πως έχουν κυκλοφορήσει δύο προτάσεις νόμου για την προστασία της βιοποικολότητας, μία από τις 19/10/2009 και μία πρόσφατη, οι οποίες ετοιμάστηκαν και συνυπογράφονται από συγκεκριμένες περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Στις δύο αυτές προτάσεις, διαπιστώσαμε πως προβλέπονται ιδιαίτερα μεγάλοι (κατά χρόνο) περιορισμοί θήρας, χωρίς όμως αυτοί να συνοδεύονται από σχετική επιχειρηματολογία και τεκμηρίωση.

Με βάση αυτά αλλά και την εκτίμηση πως οι παραπάνω οργανώσεις συνδέονται άμεσα με τα όσα αναφέρονται στο δελτίο τύπου του Υπουργείου, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως θεωρούμε προς τη σωστή κατεύθυνση την ανάπτυξη συνεργασιών στις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που καλείται να αναλάβει το Υπουργείο ΠΕΚΑ σχετικά με την προστασία της βιοποικιλότητας.

Στο βαθμό όμως που η παραπάνω συνεργασία θα έχει σαν αποτέλεσμα σχέδιο νόμου που θα εφαρμοστεί στο εγγύς μέλλον και θα ρυθμίσει - περιορίσει συγκεκριμένες δραστηριότητες και χρήσεις γης σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, εκτιμούμε πως θα έπρεπε να έχουν εξασφαλιστεί μεταξύ άλλων η επιστημονική επάρκεια και η αμεροληψία των παραπάνω συνεργατών αλλά και των συντελεστών των ομάδων εργασίας εκ μέρους του Υπουργείου.

Σχετικά με τη θήρα έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε πως δεν ισχύουν τα παραπάνω, διαπίστωση που στηρίζουμε στα εξής:

1. Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα στην Ελλάδα ούτε μία πρόταση των κυνηγετικών οργανώσεων που να υιοθετήθηκε κατά μέρος ή στο ακέραιο από κάποια περιβαλλοντική ΜΚΟ.

2. Δεν έχει υπάρξει μέχρι σήμερα πρόταση από κάποια περιβαλλοντική ΜΚΟ από την οποία να προκύπτει επέκταση κατά χώρο ή χρόνο της θήρας, αντίθετα προτείνονται κατ' επανάληψη περιορισμοί της χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση.

3. Από τις 200 περίπου βιβλιογραφικές αναφορές που υπάρχουν στον τόμο «Πτηνά» του Ελληνικού Κόκκινου Βιβλίου που εκδόθηκε πρόσφατα και προλογίζεται από την Υπουργό ΠΕΚΑ, μόνο οι εννέα (9) αφορούν θηρεύσιμα είδη και οι περισσότερες από αυτές αφορούν τα υδρόβια (αγριόπαπιες), γενικά (καταγραφές) και όχι εξειδικευμένα (βιολογία - διαχείριση). Η μοναδική ΜΚΟ που συμμετέχει σε μερικές από τις παραπάνω μελέτες είναι η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

4. Σε αντίθεση με τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ οι Κυνηγετικές Οργανώσεις στην Ελλάδα έχουν προβεί σε πλήθος ερευνών σχετικά με τη διαχείριση της θήρας και των θηρεύσιμων ειδών. Οι περισσότερες από τις παραπάνω έρευνες έχουν δημοσιευτεί σε διεθνή περιοδικά ή επιστημονικά συνέδρια, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με τα Προγράμματα «ʼρτεμις» και «Φαινολογία της Μετανάστευσης των Θηρεύσιμων Πτηνών» της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, καθιστά τις Κυνηγετικές Οργανώσεις πρώτες και μοναδικές που έχουν ασχοληθεί ερευνητικά με τα περισσότερα από τα θηρεύσιμα είδη στην Ελλάδα.

5. Εκτός των παραπάνω, το Υπουργείο ΠΕΚΑ, ενώ αναγνωρίζει στο σχετικό δελτίο τύπου πως στις περιοχές του δικτύου Natura 2000 σήμερα επικρατεί νεφελώδες τοπίο σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει, εν τούτοις, προχώρησε πριν την κατάρτιση του θεσμικού πλαισίου σε διπλασιασμό σχεδόν των περιοχών που εντάσσονται σε αυτό, μετά από σχετική πρόταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στη σχετική αναφορά στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Στο βαθμό που ισχύει το παραπάνω, εκτιμούμε πως τόσο το Υπουργείο ΠΕΚΑ, όσο και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, θα έπρεπε πριν την αποστολή του καταλόγου με τις περιοχές προς ένταξη στο δίκτυο ΖΕΠ να δώσουν στη δημοσιότητα τα επιστημονικά κριτήρια με τα οποία επιλέχθηκαν αυτές οι περιοχές αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που θα τις διέπει. Έχουμε στη διάθεση μας στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν πως ανάλογες διαδικασίες (ίδρυση ΖΕΠ) στο παρελθόν χαρακτηρίζονται από σημαντικές ανακρίβειες και στερούνται επαρκούς επιστημονικής τεκμηρίωσης. Στο βαθμό επομένως που ο χαρακτηρισμός κάποιας περιοχής ως προστατευόμενη, περιλαμβάνει ή ενδεχομένως θα περιλαμβάνει στο μέλλον μεταξύ άλλων περιορισμούς ή απαγορεύσεις θήρας, έχουμε έννομο συμφέρον να ενημερωθούμε για την παραπάνω διαδικασία.

Με βάση τα παραπάνω μπορεί να διαπιστώσει κανείς πως τόσο η αμεροληψία όσο και η επιστημονική επάρκεια των Ελληνικών περιβαλλοντικών ΜΚΟ σχετικά με τη διαχείριση της θήρας και των πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών, δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Αντίθετα, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις έχουν εκπονήσει αρκετές επιστημονικές έρευνες και προγράμματα σχετικά με τη διαχείριση της θήρας και των πληθυσμών των θηρεύσιμων ειδών, αντικείμενα στα οποία εξειδικεύονται τόσο επιστημονικά όσο και εμπειρικά.

Για να χαρακτηριστεί επομένως ως αξιόπιστη, αλλά και για να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η συγκεκριμένη, όπως και κάθε άλλη θεσμική πρωτοβουλία που αναλαμβάνεται και σχετίζεται με τη θήρα και τους θηραματικούς πληθυσμούς, θεωρούμε ότι πρέπει να κατοχυρωθεί και να εξασφαλιστεί η συμμετοχή των Κυνηγετικών Οργανώσεων σε όλες τις σχετικές διεργασίες που θα διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο γύρω από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Εκτιμούμε πως για να έχει έστω και συμβολικό χαρακτήρα η έννοια της Δημόσιας Διαβούλευσης, πριν την κατάθεση του σχεδίου νόμου για τη βιοποικιλότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής θα πρέπει να έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα αναιρούν το ενδεχόμενο της μεροληψίας ή της επιστημονικής ανεπάρκειας και θα καλέσει την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος ως εκπρόσωπο των Ελλήνων κυνηγών να καταθέσει τις απόψεις της στο αντικείμενο στο οποίο εξειδικεύεται.

Σχετικοί σύνδεσμοι:
- Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας 22/5/2010:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=517
- Σύντομα σε διαβούλευση το σ/ν του ΥΠΕΚΑ για τη βιοποικιλότητα:
http://www.ypeka.gr/Default.aspx?tabid=389&sni[524]=331
- Σημαντική επέκταση του δικτύου των ΖΕΠ για τα Πουλιά:
http://www.ornithologiki.gr/gr/politiki ... ?artID=419

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... 100602.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Αύγ 05, 2010 9:03 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
Αθήνα, 13/7/2010

Προς τους αξιότιμους:
- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
- Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Θεόδωρο Πάγκαλο

Κοινοποίηση:
- Υπουργό ΠΕΚΑ, κα Τίνα Μπιρμπίλη
- Υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Αθ.Μωραϊτη
- Αρχηγούς πολιτικών κομμάτων
- Βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Μεθοδεύσεις κατά του Κυνηγίου στις διεργασίες διαμόρφωσης της σχετικής υπουργικής απόφασης 2010-2011

Αξιότιμοι κύριοι,

Η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, από την ανάληψη των καθηκόντων της έχει αποδείξει πως λειτουργεί σε ό,τι έχει να κάνει με την θήρα, μονομερώς, χωρίς την απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση αλλά και χωρίς τη γνώμη και τη συμμετοχή των εκπροσώπων των Κυνηγετικών Οργανώσεων παρά το γεγονός πως αυτές αποτελούν σωματεία αναγνωρισμένα και συνεργαζόμενα με το συγκεκριμένο Υπουργείο και ελέγχονται άμεσα από τις κατά τόπους Δασικές Αρχές.

Από τον Οκτώβριο του 2009 και ενώ ακόμα οι αρμοδιότητες στο νεοσύστατο Υπουργείο ΠΕΚΑ δεν είχαν καθοριστεί, δέκα (10) οικολογικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) έστειλαν προς το Υπουργείο σχέδιο νόμου (!) με το φιλόδοξο τίτλο «Ασπίδα προστασίας για τη Βιοποικιλότητα» γεγονός που αποδεικνύει πως οι σχετικές διεργασίες είχαν αποφασιστεί και ξεκινήσει να υλοποιούνται προεκλογικά. Μεγάλο ποσοστό των προτάσεων των περιβαλλοντικών ΜΚΟ ενσωματώθηκε όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε το ΥΠΕΚΑ για το οποίο η δημόσια διαβούλευση έληξε βεβιασμένα τη Δευτέρα 12/7/2010.

Οι παραπάνω οργανώσεις στην εισήγησή τους πρότειναν ιδιαίτερα σημαντική μείωση στη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου, αφαιρώντας με συνοπτικές διαδικασίες το μήνα Φεβρουάριο από αυτή, σε δύο σειρές κειμένου και χωρίς καμία επιστημονική αναφορά και τεκμηρίωση. Με αυτόν τον τρόπο δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί (όπως είναι αναμενόμενο) πως οι συγκεκριμένες οργανώσεις διακατέχονται από αρνητική προκατάληψη απέναντι στη θήρα, η οποία όμως δε βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκαν και οι συντελεστές του «Κόκκινου βιβλίου για τα απειλούμενα ζώα της Ελλάδας» που εκδόθηκε πρόσφατα. Στη θεματική ενότητα για τα πτηνά προτείνουν ολικές απαγορεύσεις θήρας για μερικά είδη όπως η πετροπέρδικα, για την οποία παραθέτουν μόλις δύο (2) βιβλιογραφικές αναφορές εκ των οποίων η μία έχει σαν αντικείμενο τη γενετική ταυτοποίηση και η δεύτερη εκπονήθηκε τη δεκαετία του 1980. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός επιστήμονας για να αντιληφθεί πως από τις παραπάνω βιβλιογραφικές αναφορές δεν προκύπτουν πρόσφατα πληθυσμιακά στοιχεία. Κι όμως, οι συντελεστές της συγκεκριμένης πρότασης για συνολική απαγόρευση της θήρας της πετροπέρδικας, αναφέρουν με βεβαιότητα πως ο πληθυσμός της πετροπέρδικας έχει συρρικνωθεί και σε μερικές περιοχές έχει εκλείψει, σε μία πρωτοφανή εκτροπή από κάθε έννοια επιστημονικής δεοντολογίας και τεκμηρίωσης.

Σε ότι αφορά στη θήρα και στην προετοιμασία για την έκδοση της νέας ετήσιας ρυθμιστικής απόφασης, φοβούμαστε πως και η ηγεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου φαίνεται να δρα μεροληπτικά και μονομερώς με σαφώς αντικυνηγετικές προθέσεις, οι οποίες όμως δε βασίζονται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά στις προσωπικές αντιλήψεις τόσο της κυρίας Υπουργού, όσο και των «συμβούλων» που έχει επιλέξει και προέρχονται από τις ίδιες οικολογικές ΜΚΟ. Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται στο ακέραιο με την «πρόσκληση» από το ΥΠΕΚΑ σε διάλογο για το κυνήγι στον οποίο θα πάρουν μέρος η Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, η Πανελλήνια Ένωση Βιοτεχνών & Επαγγελματιών Κυνηγετικών Ειδών (ΠΕΒΕΚΕ), επτά (7) οικολογικές ΜΚΟ και ένα (1) πανεπιστημιακό ίδρυμα:

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
WWF Ελλάς
ΑΝΙΜΑ-Σύλλογος Προστασίας & Περίθαλψης ?γριας Ζωής
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων
Ελληνική Ζωολογική Εταιρεία
Πανεπιστήμιο Αθηνών,Τμήμα Βιολογίας, Έδρα Ζωολογίας
Καλλιστώ

Από τις παραπάνω επτά ΜΚΟ οι τέσσερις συμμετείχαν και συνυπέγραψαν την ατεκμηρίωτη πρόταση για αφαίρεση του Φεβρουαρίου από τη διάρκεια της κυνηγετικής περιόδου. Κατ΄ επέκταση θεωρείται βέβαιο το γεγονός πως δεν προσέρχονται με ανιδιοτέλεια, αμεροληψία και επιστημονική επάρκεια όπως θα άρμοζε σε διάλογο αυτού του επιπέδου, αλλά με προσωπικές και αυθαίρετες (στο βαθμό που δεν τεκμηριώνονται) αντιλήψεις. Η αποδοχή τέτοιων αντιλήψεων από επίσημο θεσμικό φορέα της Πολιτείας, όπως είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, δε μπορεί παρά να συνιστά εκτροπή από τις υποχρεώσεις που απορρέουν με την ανάληψη καθηκόντων από την ηγεσία του και συγκεκριμένα την Υπουργό κα Μπιρμπίλη.

Θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δημοσιευτούν τα ονόματα και το επίπεδο εξειδίκευσης των εκπροσώπων των παραπάνω περιβαλλοντικών ΜΚΟ που θα πάρουν μέρος στο διάλογο και θα καθορίσουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τη Θήρα στην Ελλάδα, καθώς και το αν έχουν ασχοληθεί ποτέ με θέματα διαχείρισης της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών έτσι ώστε να μπορούν να διαπιστώσουν οι Έλληνες κυνηγοί αλλά και οι πολίτες αυτής της χώρας τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι επώδυνες αλλά αστήριχτες αποφάσεις εις βάρος τους.

Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ υιοθέτησε στο ακέραιο και απέστειλε ήδη στην Ε.Ε. με συνοπτικές διαδικασίες την πρόταση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας με τις νέες περιοχές για ένταξη στο δίκτυο Natura 2000. Την παραπάνω αυθαίρετη κίνηση στο βαθμό που δεν ελέγχθηκε και δεν αξιολογήθηκε επιστημονικά και στο βαθμό που δεν έχουν δημοσιευτεί τα κριτήρια με τα οποία έγινε η επιλογή των συγκεκριμένων περιοχών, έρχεται να συμπληρώσει η άκρως απαξιωτική για τις Κυνηγετικές Οργανώσεις (οι οποίες όπως αναφέρουμε και στην εισαγωγή, αποτελούν σωματεία αναγνωρισμένα και συνεργαζόμενα με το συγκεκριμένο Υπουργείο και ελέγχονται άμεσα από τις κατά τόπους Δασικές Αρχές), πρόσκληση για διάλογο για το μέλλον της θήρας στην Ελλάδα με επτά οργανώσεις οι οποίες δεν έχουν αξιολογηθεί ποτέ για τα χρήματα που δαπανούν και δεν είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους έτσι ώστε να μπορεί να κρίνει κάθε Έλληνας πολίτης αν επιτελούν ή όχι το έργο για το οποίο ιδρύθηκαν και λειτουργούν.

Εκτός των παραπάνω, το νέο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα προβλέπει μεταξύ άλλων ρητά πως οι οικολογικές ΜΚΟ έχουν το δικαίωμα συνεργασίας με το ΥΠΕΚΑ σε διάφορα θέματα εφόσον έχουν «αποδεδειγμένη επιστημονική επάρκεια, τεχνογνωσία και εμπειρία». Η παραπάνω προϋπόθεση η οποία θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη για κάθε πολιτικό φορέα σε ευνομούμενη χώρα, αναιρείται πριν ακόμα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, από το ίδιο το Υπουργείο το οποίο την εισηγείται, με την επίσημη πρόσκληση σε διάλογο για τη θήρα σε οργανώσεις των οποίων το αντικείμενο δεν έχει καμία σχέση με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα ή έστω δεν έχουν καμία επιστημονική γνώση και εξειδίκευση έτσι ώστε να είναι σε θέση να προσφέρουν κάτι στον παραπάνω διάλογο.

Εκτός αυτού, έντονα ερωτηματικά εγείρει ο αποκλεισμός των σχετικών πανεπιστημιακών ιδρυμάτων του ΑΠΘ τα οποία έχουν σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών τους ασύγκριτα μεγαλύτερη σχέση και εξειδίκευση σε θέματα σχετικά με τη διαχείριση της θήρας και των θηραματικών πληθυσμών σε σχέση με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε πως στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα που κατέθεσε πρόσφατα το ΥΠΕΚΑ και αναμένεται να περάσει σύντομα από τη βουλή, προβλέπεται η δυνατότητα να απαγορευτεί πλήρως η θήρα σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποια απειλή για τη βιοποικιλότητα, ανεξάρτητα από την αιτία για την οποία αυτή εκδηλώνεται. Το ΥΠΕΚΑ στα σχετικά δελτία τύπου κάνει λόγο για «εναρμόνιση του εθνικού στο κοινοτικό δίκαιο» και με δεδομένο το γεγονός πως η Ε.Ε, αναγνωρίζει τη νόμιμη θήρα ως επωφελή για τη βιοποικιλότητα δραστηριότητα, θα περίμενε κανείς την ενίσχυση παρά τους ατεκμηρίωτους περιορισμούς θήρας που προτείνονται στο νομοσχέδιο.

Γίνεται επομένως προφανές πως σε ότι έχει να κάνει με τις αναμενόμενες ρυθμίσεις για την κυνηγετική περίοδο 2010 ? 2011, οι νόμιμοι Έλληνες κυνηγοί έχουμε να κάνουμε με μία ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της παραδοσιακής δραστηριότητας της θήρας η οποία συντονίζεται από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής και θεωρείται βέβαιο πως θα επιφέρει αναίτιες και μη επιστημονικά τεκμηριωμένες απαγορεύσεις και περιορισμούς στη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

Θεωρούμε τη συνάντηση που έχει εξαγγελθεί ως καίριο χτύπημα κατά της νόμιμης δραστηριότητας της θήρας, των σχετικών επιταγών της Ε.Ε. η οποία αναφέρει ρητά πως η θήρα είναι επωφελής για τη βιοποικιλότητα, της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της αναλογικότητας εις βάρος των 230.000 Ελλήνων κυνηγών, κάθε έννοιας επιστημονικής δεοντολογίας και τεκμηρίωσης και της ορθής πολιτικής εκπροσώπησης με μοναδικούς υπεύθυνους την κα Υπουργό και τον αρμόδιο Υφυπουργό.

Η συγκυρία στην οποία συμβαίνουν τα παραπάνω ενισχύει ακόμη περισσότερο τα προβλήματα που θα προκύψουν με τις αναμενόμενες αρνητικές για τη Θήρα αποφάσεις, με δεδομένο το γεγονός πως η Θήρα αποτελεί διέξοδο για αρκετούς Έλληνες πολίτες οι οποίοι εκτός από τα εισοδήματα τους, βλέπουν να περιορίζεται αναίτια και η αγαπημένη τους δραστηριότητα. Το ίδιο ισχύει και για τους επαγγελματίες του κλάδου οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κυνηγοί και για τους οποίους προφανώς τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη πιο οδυνηρά.

Λαμβάνοντας ως δεδομένη τη στάση της ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ, αξιώνουμε πλέον από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, ως νόμιμο εκπρόσωπο των Ελλήνων κυνηγών, να προβεί σε χρήση παντός νόμιμου δικαιώματος, τόσο σε Εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υπεράσπιση του κυνηγιού στην Ελλάδα που δέχεται τη μεγαλύτερη αναίτια και αυθαίρετη επίθεση των τελευταίων δεκαετιών, ιδίως σε περίπτωση που από τις παραπάνω διεργασίες προκύψει κάποια μη επιστημονικά τεκμηριωμένη απαγόρευση ή περιορισμός θήρας.

Για τον Ωρίωνα
Με σεβασμό,

O Πρόεδρος
Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ο Γ.Γραμματέας
Νίκος Παπαϊωάννου

--------------------------------------------------------------------------------
Σχετικοί σύνδεσμοι:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... litic4.htm (Η παρούσα επιστολή)
http://www.opengov.gr/minenv/?p=835 (Η διαβούλευση του σ/ν για τη Βιοποικιλότητα)
http://www.orion.net.gr/act/2010/protas ... lotita.pdf (Η σχετική πρόταση των 10 ΜΚΟ)

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 4   [ 60 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum