Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr
[ +/- ] [ Τώρα είναι Δευτ Μάιος 16, 2022 8:24 am ]
 ΖΕΣΤΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΔημοσίευσηΔευτ Μαρ 19, 2018 7:17 pm
GameKeeper - UpLander

Συγγραφέας: gpeppas

ΔημοσίευσηΣάβ Απρ 21, 2007 1:45 pm
To Γκορντον Σεττερ

Συγγραφέας: gpeppas

ΔημοσίευσηΤρί Ιούλ 20, 2021 8:27 am
ΤΡΥΓΟΝΙΑ ΚΥΝΗΓ.ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2021-2022

Συγγραφέας: gpeppas

ΔημοσίευσηΤρί Απρ 12, 2011 12:17 pm
Νομοσχέδιο για τα ζώα συντροφιάς (Διαβούλευση κλπ)

Συγγραφέας: Hunter.Gr

ΔημοσίευσηΠέμ Ιούλ 26, 2007 11:06 am
Οι φωτιές θα επηρεάσουν το κυνήγι στην Ελλάδα .

Συγγραφέας: dpasxos

ΔημοσίευσηΠέμ Απρ 12, 2007 11:06 am
Νέα κυνηγετικού ενδιαφέροντος

Συγγραφέας: Θάνος Καρβελάς

ΔημοσίευσηΠαρ Ιούλ 17, 2020 10:55 am
ΟΡΤΥΚΙΑ ΚΥΝ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2020-2021

Συγγραφέας: H-H

ΔημοσίευσηΚυρ Δεκ 29, 2019 2:40 pm
Κυνήγι τσίχλας κότσυφα

Συγγραφέας: H-H

ΔημοσίευσηΚυρ Απρ 08, 2007 10:31 am
Το κυνήγι και γιατί κυνηγάω !

Συγγραφέας: gpeppas

ΔημοσίευσηΔευτ Σεπ 14, 2020 9:23 am
Τρυγονια σεζον 2020-2021

Συγγραφέας: H-H

ΔημοσίευσηΠέμ Ιούλ 25, 2013 3:01 pm
ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΛΠ

Συγγραφέας: manpap

ΔημοσίευσηΣάβ Φεβ 09, 2008 12:46 pm
Η πεδινή πέρδικα

Συγγραφέας: dpapakostantinu

 ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚ
 ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
{ NO_IMPORTANT_NEWS }
 
Τα αρπακτικά του κυνηγιού


Τα αρπακτικά του κυνηγιού


Του Απόστολου Χρ. Αντωνάκη


Σε ό,τι αφορά τα θέµατα που απασχολούν το κυνήγι στην πατρίδα µας –όπως υποσχεθήκαµε– οι απαιτούµενες µάχες και τα αποκαλυπτικά δηµοσιεύµατα από τη δική µας πλευρά θα συνεχιστούν µε οποιοδήποτε κόστος. Eστω κι αν υπάρχουν «πιέσεις» ή απειλές από διάφορους χώρους εµείς οφείλουµε να ενηµερώσουµε τους αναγνώστες µας.
Η προσπάθειά µας γίνεται για να περισώσουµε ό,τι είναι δυνατόν από το παραδοσιακό κυνήγι, το οποίο απειλείται και χάνεται από τα δίποδα αρπακτικά που αποβλέπουν σε προσωπικά οφέλη και ποικίλες µπίζνες σε βάρος 350.000 Ελλήνων -κυνηγηµένων- πολιτών.

Οι περισσότεροι Ελληνες κυνηγοί πιστεύουν ότι το κυνήγι είναι µία φυσιολογική δραστηριότητα αλλά και ένα αυτονόητο δικαίωµα κάθε πολίτη ο οποίος θα ήθελε να ασχοληθεί µε αυτό.
Στην πραγµατικότητα, όµως, το κυνήγι αποτελεί εδώ και µερικά χρόνια πεδίο δράσης για αρκετούς αετονύχηδες που ωφελούνται µε κάθε τρόπο. Είτε συµµετέχοντας δραστήρια σε αυτό είτε πολεµώντας το µε µύριες αστοιχείωτες κατηγορίες.
Με απλά λόγια η κυνηγετική οικογένεια έχει να αντιµετωπίσει δύο διαφορετικούς εχθρούς. Τους πατροπαράδοτους αυτοτιτλούµενους «οικολόγους» µε αντικυνηγετικές διαθέσεις αλλά και κάποιους που προέρχονται από τα σπλάχνα της και αυτοδιατέθηκαν να την εκπροσωπούν υπηρετώντας –υποτίθεται– µε ανιδιοτέλεια τα συµφέροντά της.
Οι ανήκοντες στην πρώτη κατηγορία –οι επονοµαζόµενοι λόγω θέσεων και απόψεων αντικυνηγοί– αποτελούν µία οµαδοποιηµένη και καλοκουρδισµένη ορχήστρα η οποία εµφανίστηκε πριν από 25 περίπου χρόνια, στηρίχθηκε κυρίως από κρατικές υπηρεσίες, ανακαλύπτοντας ως πηγή του κακού για ό,τι λάθος συµβαίνει στη φύση και το περιβάλλον το κυνήγι και όσους ασχολούνται µε αυτό.
Δυστυχώς, όταν εµφανίστηκαν οι πρώτες αντικυνηγετικές οµάδες, οι εκπρόσωποι των κυνηγετικών οργανώσεων της εποχής, τους αντιµετώπισαν µε αδιαφορία και ειρωνικά χαµόγελα, πιστεύοντας ότι δεν κινδύνευαν από τέτοιες «αστείες συµπεριφορές». Κι ενώ ασχολήθηκαν επιµελώς µε τις γνωστές συνδικαλιστικές αψιµαχίες (βλέπε κυνηγετική φαγωµάρα), οι συγκεκριµένες οµάδες δυνάµωναν και αυξάνονταν σε αριθµό και παρακλάδια.
Οταν το πρόβληµα γιγαντώθηκε ήταν πλέον αργά για να διορθωθούν αρκετές αρνητικές αποφάσεις που πάρθηκαν σε υπουργικά γραφεία εν αγνοία των κυνηγών αλλά και των εκπροσώπων τους, οι οποίοι τις πληροφορήθηκαν ως τελεσίδικα γεγονότα.
Ηταν τότε που η ελληνική εκπροσώπηση έσπευδε ανενόχλητη στις διασκέψεις της πρώιµης Ευρωπαϊκής Ενωσης (ακόµη την έλεγαν ΕΟΚ), για να προσυπογράψει χωρίς καµία αντίρρηση ή επιφύλαξη τις ευρωπαϊκές οδηγίες (ντιρεκτίβες), κάτι το οποίο δεν µιµήθηκαν οι εκπρόσωποι άλλων χωρών όπως της Γαλλίας και της Ιταλίας. Στη συνέχεια και µέχρι σήµερα πληρώνουµε εκείνα ακριβώς τα λάθη, τις ολιγωρίες ή και απερισκεψίες των κυνηγετικών ταγών µας, οι οποίοι ανάγκασαν τους 350.000 Ελληνες κυνηγούς να συρρικνωθούν αριθµητικά απογοητευµένοι από τα εκατοντάδες «απαγορεύεται» που έπεφταν σαν βροχή.
Αρχικά κόπηκε από την κυνηγετική περίοδο το πρώτο δεκαήµερο του Μάρτη και το ολιγοήµερο κυνήγι του απριλιάτικου τρυγονιού, µε το αιτιολόγηµα ότι δεν πρέπει να ενοχλούνται τα αποδηµητικά όταν µεταναστεύουν προς τους τόπους που θα φωλεοποιήσουν για να γεννήσουν και να αναπαραχθούν (οδηγία 409/79).
Γράφτηκαν πολλά στα κυνηγετικά έντυπα εκείνης της εποχής, όµως οι αποφάσεις ήταν µη αναστρέψιµες. Στην πραγµατικότητα τα δεινά του κυνηγιού µόλις είχαν αρχίσει. Ακολούθησαν εκατοντάδες απαγορεύσεις και περιορισµοί που αφορούσαν κυρίως ζωτικούς χώρους για τους κυνηγούς. Ουσιαστικά απαγορεύθηκε το κυνήγι στους περισσότερους υγροβιότοπους λόγω συνθήκης RAMSAR κι αργότερα προστέθηκε το πολύπλοκο και δυσνόητο δίκτυο NATURA 2000.
Σκοπός τους ήταν να προστατευθούν οι υγροβιότοποι και η πανίδα τους (υδρόβια και παρυδάτια πουλιά), κάτι που δεν συνέβη ποτέ, µια και τα αποτελέσµατα δείχνουν σήµερα σταδιακή υποβάθµιση των περιοχών που θεωρητικά προστατεύτηκαν από τους «δολιοφθορείς κυνηγούς».

Η κυνηγετική εσωστρέφεια

Το να εκφράζεις τις απόψεις σου αγωνιώντας για το µέλλον του παραδοσιακού κυνηγιού στον τόπο µας δεν σε καθιστά κατ' ανάγκην εχθρό των κυνηγετικών οργανώσεων -όπως ψιθυρίζουν εσκεµµένα ορισµένοι κακοήθεις για να καλύψουν τα λάθη τους.
Η κριτική –πάντοτε καλοπροαίρετη και εποικοδοµητική– δεν στοχεύει τους θεσµούς αλλά πράξεις και αποτελέσµατα. Ενδεχοµένως δε και πρόσωπα όταν ως αιρετοί εκπρόσωποι των κυνηγών ορισµένοι αντί να ασχοληθούν µε τα ζωτικά προβλήµατα του κυνηγιού, στοχεύουν σε προσωπικά οφέλη τους.
Και επειδή κάποιοι εξ αυτών έχουν εκτραχυνθεί εκτοξεύοντας ύβρεις και απειλές εναντίον όσων αποφασίζουν να µιλήσουν ώστε να ενηµερωθούν οι κοιµώµενοι κυνηγοί, εµείς θα συνεχίσουµε την αποστολή µας –εκείνη της ενηµέρωσης– έστω κι αν απαιτηθεί να συγκρουσθούµε µε το κυνηγετικό κατεστηµένο.
Ουδέποτε το φοβηθήκαµε, πολύ περισσότερο δε ποτέ δεν υποκλιθήκαµε µπροστά του για να εισπράξουµε υλικά οφέλη.
Αυτά αφορούν εκείνους που υποτάχθηκαν σε εντολές τους και ευνοήθηκαν µε κάθε τρόπο ώστε σήµερα να λειτουργούν ως φερέφωνά τους.
Επί όλων αυτών έπεται συνέχεια. Διότι η σιωπή βλάπτει τελικά ανεπανόρθωτα το κυνήγι.

Οι συνεργάτες του υπουργείου Περιβάλλοντος

Αν δεν το έχετε ακόµα καταλάβει, ο πλανήτης µας κινδυνεύει. Και, σύµφωνα µε τις απόψεις και την περιρρέουσα ατµόσφαιρα στο νεοσύστατο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο βασικός υπαίτιος (δηλαδή το κυνήγι) εντοπίσθηκε και πρέπει να αντιµετωπισθεί δραστικά.

    • Ως πρώτο µέτρο (όπως γράψαµε σε προηγούµενο τεύχος) σκέπτονται να αποκοπεί ο Φεβρουάριος από την κυνηγετική περίοδο, κάτι µε το οποίο συνηγορούν όλες οι φιλικές µε την κυρία υπουργό οικολογικές οργανώσεις.
    • Στη συνέχεια θα επιβληθούν ειδικά τέλη (πρόσθετες αυξήσεις στη θεώρηση των κυνηγετικών αδειών).
    • Θα ακολουθήσει το σταδιακό µάντρωµα των κυνηγών στις αµέτρητες ρεζέρβες (ελεγχόµενες κυνηγετικές περιοχές) οι οποίες θα διαµορφωθούν από ιδιώτες. Εκεί οι φυσιολάτρες κυνηγοί –όσοι παραµείνουν ενεργοί– θα πληρώνουν αδρά την είσοδο, διαµονή αλλά και την κάρπωση διαφόρων εκτρεφόµενων κυρίως θηραµάτων.

Η άρτια οργάνωση των ρεζερβών θα συνοδεύεται και από δελεαστικές παροχές. Οπως για παράδειγµα τη χρησιµοποίηση ειδικών οχηµάτων, την ενοικίαση κυνηγόσκυλων, όπλων, την αγορά φυσιγγίων, την ενοικίαση έµπειρου οδηγού γνώστη της περιοχής, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα καθαρισµού και τυποποίησης των θηραµάτων, η αγορά τροπαίων, αναµνηστικών φωτογραφιών ή και βιντεοσκοπηµένων στιγµιότυπων.
Κάτω από αυτές τις προσφορές οι εύποροι κυνηγοί θα νιώθουν απέραντη ικανοποίηση ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ροµαντικών κυνηγών θα είναι προβληµατισµένοι, θλιµµένοι ή και θυµωµένοι. Αλλωστε σε µια εποχή γενικευµένης οικονοµικής κρίσης η συγκεκριµένη µορφή κυνηγιού θα είναι αρκετά δαπανηρή και απρόσιτη για τη φτωχή τσέπη των περισσοτέρων.
Το «στηµένο» κυνήγι, ωστόσο, έρχεται.
Σύντοµα θα διαβάσετε προπαγανδιστικά δηµοσιεύµατα που ήδη µεθοδεύονται ώστε να προετοιµάσουν την ψυχολογία των Ελλήνων κυνηγών.
Μη σας φανεί παράξενο εάν ανάµεσα στους επίδοξους επενδυτές «φάρµερ» αναγνωρίσετε γνωστά ονόµατα κυνηγών ή επιχειρηµατιών. Σ' αυτόν τον ανατρεπτικό κόσµο όλα είναι πιθανά. Οµως ακόµη και τα απίθανα µεθοδεύονται µε τέχνη...

ΑΠΛΕΤΟ ΧΡΗΜΑ ΓΙΑ… ΜΕΛΕΤΕΣ

Πίσω από τις αµέτρητες απαγορεύσεις στήθηκε ένας χορός επιστημονικών µελετών που πληρώθηκαν µε αστρονοµικά ποσά, επιδοτήσεις δηλαδή που προέρχονταν από ευρωπαϊκά κονδύλια.
Οι κυνηγοί παρακολουθούσαν εµβρόντητοι όσα συνέβαιναν, ωστόσο, οι διαµαρτυρίες τους δεν είχαν ποτέ κάποιο αντίκρισµα. Ακόµα και σήµερα κανείς από την κυνηγετική οικογένεια δεν απευθύνθηκε στη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να καταγγείλει τα κακώς κείµενα και να ζητήσει επισήµως έλεγχο τόσο για την απορρόφηση των συγκεκριµένων επιδοτήσεων όσο και την αποτελεσµατικότητα των «επιστηµονικών µελετών» και των µέτρων προστασίας που πάρθηκαν, συνήθως εις βάρος των κυνηγών.
Δυστυχώς οι επιστηµονικές µελέτες κατάντησαν σύνδροµο και µάστιγα για το κυνήγι τις οποίες οι κυνηγοί αποφάσισαν να αντιµετωπίσουν µε… δικές τους επιστηµονικές µελέτες. Η συγκεκριµένη αντίδραση και πρακτική είναι βέβαιο ότι θα κριθεί εκ του αποτελέσµατος.
Προς το παρόν εκείνο που είναι σχεδόν βέβαιο είναι ότι το κυνήγι κινδυνεύει πολύ περισσότερο από κάθε άλλη φορά, καθώς τις επιστηµονικές µελέτες των κυνηγών οι αποφασίζοντες τις αγνοούν εσκεµµένα ή τις απορρίπτουν. Το σύνδροµο των επιστηµονικών µελετών είναι ωφέλιµο µόνο για τους διώκτες του κυνηγιού ενώ ως αµυντικό κυνηγετικό όπλο –µέχρι στιγµής– αποδεικνύεται αδύναµο ή αναποτελεσµατικό.

Πηγή : (Ενθετο Κυνήγι Ελεύθερου τύπου 13-1-2010)

Επισκόπηση σελίδας portal: [ Τα αρπακτικά του κυνηγιού ] Κορυφή
 Login/Out
Σύνδεση
Όνομα μέλους:

Εγγραφή
Κωδικός:

Ξέχασα τον κωδικό μου
Αυτόματη σύνδεση σε κάθε επίσκεψη
Απόκρυψη των στοιχείων μου κατά την διάρκεια της σύνδεσης

Για να συνδεθείτε πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος. Η εγγραφή γίνεται σε λίγα μόνο λεπτά, αλλά σας παρέχει αυξημένες δυνατότητες. Επίσης οι διαχειριστές μπορεί να χορηγούν επιπρόσθετα δικαιώματα στα εγγεγραμμένα μέλη. Πριν συνδεθείτε, σιγουρευτείτε ότι γνωρίζετε τους όρους χρήσης και τις σχετικές τακτικές. Παρακαλούμε να διαβάσετε τους κανόνες της Δ. Συζήτησης κατά την πλοήγησή σας σε αυτό.

Όροι χρήσης | Προσωπικό απόρρητο
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum