«ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΟΥ ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΥΜΟΙΡΙΔΗ

40 χρόνια εμπειρίας στο κυνήγι του αγριόχοιρου μέσα σε ένα βιβλίο
Ο συγγραφέας του βιβλίου είναι μέλος του ΔΣ της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης
Το βιβλίο του με τίτλο «Το κυνήγι του αγριόχοιρου στην Ελλάδα», που επιχειρεί να φανερώσει όλα τα μυστικά του σπορ, παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Κυνηγετικός Σύλλογος της Κομοτηνής. Αποτυπώνοντας στο χαρτί, την εμπειρία 40 χρόνων ενασχόλησης με το αγαπημένο του χόμπι, ο συγγραφέας προσπάθησε να αναλύσει επιστημονικά στοιχεία του κυνηγιού.
Το κυνήγι του αγριόχοιρου γοητεύει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Αποτελεί όχι απλώς μια συμβατική κυνηγετική δραστηριότητα, αλλά τρόπο ζωής για πολλούς ανθρώπους, τόσο στη χώρα μας, όσο και σε όλο τον κόσμο. Στο βιβλίο αυτό αναλύονται, επιστημονικά στοιχεία του κυνηγιού, περιγράφεται η εξέλιξη του, παρουσιάζονται οι βασικοί κανόνες και πολλά άλλα κυρίως όμως αποτυπώνεται οι εμπειρίες, το μεράκι και η απέραντη αγάπη του συγγραφέα για το κυνήγι αυτού του εμβληματικού θηράματος. Εκφράζονται απόψεις, διδάσκονται παραδοσιακές τεχνικές, αναδύονται νοσταλγικές λεπτομέρειες του χθες, που σε συνδυασμό με το πλούσιο φωτογραφικό υλικό συνθέτουν ένα όμορφο ταξίδι στο παρελθόν, το παρόν και το μέρος της θήρας του αγριόχοιρου στην Ελλάδα.
ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα εγχειρίδιο του κυνηγιού σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ροδόπης Γιάννη Ρεφειάδη. Δεν είμαι συγγραφέας, είπε πάντως ο Δημήτρης Ευμοιρίδης και μίλησε για τη μεγάλη του αγάπη. «Με πολύ κόπο και μεράκι, έκανα τέσσερα χρόνια γα να το προσφέρω στους νέους κυνηγούς, τα νέα τα παιδιά για να μάθουν τι ακριβώς είναι το κυνήγι του αγριόχοιρου και όχι μόνο, γιατί στο βιβλίο καταγράφω στοιχεία γενικά για το κυνήγι και την κυνηγετική παιδεία».
Παράλληλα μέσω του βιβλίου, ο συγγραφέας προσπάθησε να δώσει πληροφορίες σχετικά με το κυνήγι και την εκπαίδευση των νέων και να συνετίσει τους παλαιότερους σε ό,τι αφορά, την εκπαίδευση. «Στην πατρίδα μας δεν υπάρχει καμία εκπαίδευση των κυνηγών και αναλαμβάνουν αυτό το βάρος, οι παλιοί κυνηγοί. Θεωρώ ότι προσπάθησα μέσα από το βιβλίο να βοηθήσω τους παλιούς ώστε να μπορούν να δώσουν δυνατότητες τέτοιες, στους νέους ανθρώπους για να πάει μπροστά το κυνήγι κι να διατηρηθεί ανά τους αιώνες όπως μέχρι σήμερα».
Με προτεραιότητα την ασφάλεια, τον κυνήγι κατά τον κ. Ευμοιρίδη έχει κανόνες και χρειάζεται εμπειρία. Είναι μεράκι και τρόπος ζωής και όσο καλύτερα είναι εκπαιδευμένος ένας κυνηγός τόσο αποτελεσματικά διαχειρίζεται τη φύση και το περιβάλλον, προϋπόθεση για την ύπαρξη θηραμάτων και την ισορροπία της φύσης.
ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΚΥΝΗΓΙΟΥ
Το βιβλίο του Δημήτρη Ευμοιρίδη, περιλαμβάνει τους άγραφους νόμους του κυνηγιού, «που θα έπρεπε να τηρούνται από όλους τους κυνηγούς. Είναι ένα σωστό βήμα προς μία κατεύθυνση με μέλλον, χωρίς τέτοια βήματα δεν μπορεί να έχει μέλλον, ούτε το κυνήγι και φυσικά αυτή η δραστηριότητα που αγαπάμε τόσο πολύ». Αυτό σχολίασε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Γιάννης Ρεφειάδης. Η δραστηριότητα αυτή αποφέρει τεράστια ποσά στην ελληνική οικονομία πρόσθεσε και πάνω από όλα, συμβάλει στην ισορροπία της φύσης, στην προστασία του περιβάλλοντος, είπε. Σε αυτό το πλαίσιο ο Κυνηγετικός Σύλλογος, αγωνίζεται για τα προσφέρει όσα περισσότερα μέσα μπορεί στα μέλη του, στηριζόμενος στις δικές τους δυνάμεις. Μάλιστα ακόμα και σε εποχές κρίσεις, αποφάσισε να δωρίσει ένα αυτοκίνητο 4Χ4 στα μέλη του μέσω λαχειοφόρου αγοράς.
Ο τυχερός ακόμα δεν βρέθηκε ωστόσο ήταν μία κίνηση που φανερώνει τη στήριξη στα 2.000 και πλέον μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής, είπε ο πρόεδρος Γιάννης Ρεφειάδης. «Ο κόσμος συνεχίζει και στέκεται δίπλα μας. Είναι πολύ ευχάριστο αυτό, βλέπω και νέους ανθρώπους, οι όποιοι έρχονται και βγάζουν άδειες, είναι στη διαδικασία των εξετάσεων και αρκετοί έχουν βγάλει καινούριες άδειες. Δυστυχώς υπάρχουν και πολλοί κυνηγοί που δεν έχουν τη δυνατότητα να βγάλουν την άδεια αυτή. Ελπίζω να τα καταφέρουν, μακάρι να μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε αλλά δυστυχώς ο Σύλλογος κινείται μόνο με χρήματα των κυνηγών.
Δεν υπάρχουν χρήματα από το κράτος, για τους συλλόγους. Είμαστε αυτοχρηματοδοτούμενοι και αυτοκινούμενοι. Αν δεν είχαμε πάρει πρωτοβουλίες ως προς την θυροφύλαξη αυτή τη στιγμή δε θα μιλούσαμε ούτε για σωστό περιβάλλον διαβίωσης των θηραμάτων και δε θα είχαμε και το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορέσουν και οι κυνηγοί να ασκήσουν τη δραστηριότητα αυτή». Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος μειώθηκαν σημαντικά τα μέλη του Συλλόγου και φθάνουν, τα 2.170 ενώ πέρσι ξεπερνούσαν τα 2.700.
Όλγα Τσιούλφα
http://www.xronos.gr/detail.php?ID=84652