Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 4 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Kυνηγί επιδημητικού θηράματος 2008
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 06, 2008 5:36 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Οκτ 31, 2008 9:14 am
Δημοσιεύσεις: 3
Τοποθεσία: Λευκωσια, Κυπρος
Ανοίγω αυτό το τοπικ για να μοιραζόμαστε τις εμπειρίες της κυνηγετικής περιόδου 2008-09. Έτσι για ανταλλαγή πληροφοριών και εμπειριών.

Κάνω αρχή με τα δικά μου.

Εγώ είμαι νέος κυνηγός και όπως ήταν αναμενόμενο με φώτισε το αστέρι του first timer.

Τη πρώτη Κυριακή λοιπών στάθικα τυχερός και βρήκα θήραμα αλλά απέδωσαν και οι επισκέψεις μου στο σκοπευτήριο και τα κουμάνταρα. Τελικά χτύπησα 6 πέρδικες και βρήκα τις 5. Στην απογευματινή παγανιά η παρέα πήρε και 2 λαγούς. Τον ένα παραλίγο να τον πιάσω εγώ.

Τη πρώτη Τετάρτη παρ’ όλες τις φιλότιμες μου προσπάθειες πήγα σπίτι χωρίς να ‘καπνίσω’ το όπλο. Δεν δούλεψα σωστά και σπατάλησα την εξόρμηση να ψάχνω για λαγό κοντά σε ένα ρυάκι στο Παλεχωρι.

Την ερχομένη Κυριακή θα πάω ποιο προγραμματισμένος στη ορεινή Σολεα να κάνω την παγανιά μου το πρωί και μετά να ψηλώσω για καμιά τσίχλα (αγαπημένος μεζές)

Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 12, 2008 1:47 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 03, 2008 1:26 pm
Δημοσιεύσεις: 46
Η χειρότερη χρονιά για τα περδίκια φέτος

Τη χειρότερη χρονιά του περδικιού έχουν ν' αντιμετωπίσουν οι κύπριοι κυνηγοί φέτος, αφού με τη συμπλήρωση των τριών πρώτων εξορμήσεων του ενδημικού θηράματος έχει διαφανεί ότι η κάρπωση των πουλιών είναι 25%-30% μειωμένη σε σύγκριση με πέρσι. Αντίθετα οι λαγοί δείχνουν κάπως καλύτερα, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες είναι πολύ αρνητικές για το κυνήγι.
Δυστυχώς οι πυρήνες αναπαραγωγής των άγριων περδικιών έχουν μειωθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα τα πουλιά να βρίσκονται μόνο σε μικρούς αριθμούς στους βιότοπους. Έτσι με τις πρώτες εξορμήσεις χάθηκαν κυριολεκτικά. Οι αρμόδιοι του Ταμείου Θήρας δήλωσαν ότι η εξαφάνιση του περδικιού ακόμα και από τα δάση, οφείλεται στην ξηρασία και τις ασθένειες.
Τα πράγματα δεν θα είναι τόσο σταθερά τα προσεχή χρόνια, καθότι το Ταμείο Θήρας αποφάσισε ν' αυξήσει την παραγωγή του Σταυροβουνίου από 50 χιλ. σε 80 χιλ. πουλιά και να μειώσει την αγορά από τους ιδιώτες. Αντί 70 χιλ. θ' αγοράζει τώρα 20-30 χιλ. Τα περδίκια αγοράστηκαν φέτος προς 5.98 σέντ από τους ιδιώτες, ενώ από το Σταυροβούνι κοστίζουν περισσότερα.
Το Ταμείο Θήρας πήρε την απόφαση γι' αύξηση της παραγωγής του Σταυροβουνίου, γιατί πιστεύει ότι παραδίδει καλύτερα περδίκια. Φέτος στον προϋπολογισμό του Ταμείου Θήρας έχει τοποθετηθεί ποσό 214 χιλ. ευρώ για την αγορά περδικιών από ιδιώτες. Με αυτό το ποσό μπορούν ν' αγορασθούν μόνο 36 χιλ. πουλιά. Εάν δεν μπορέσει το Σταυροβούνι να φθάσει τον αριθμό των 80 χιλ. ή προκύψει κάποια ασθένεια, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΜΙΧΑΗΛ

http://www.phileleftheros.com/main/main ... &id=589252

_________________
Νίκος


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 25, 2008 8:39 am 

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 03, 2008 11:34 am
Δημοσιεύσεις: 2
Καλημέρα
Κι εγώ με την σειρά μου να πω ότι είναι η χειρότερη χρονιά μου.
Πέρδικες γιοκ, τσίχλες γιοκ, λαγοί (ούτως ή άλλος χωρίς σκύλλο) γιοκ ........ ειλικρινά δεν ξέρω πως θα βγει ο χειμώνας αν συνεχίσουμε έτσι!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Δεκ 06, 2008 1:25 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 09, 2007 9:14 pm
Δημοσιεύσεις: 47
Τοποθεσία: Ελλάδα Κύπρος
Αντιδράσεις από την έκτακτη σύσκεψη προϊστάμενου Ταμείου Θήρας.

Στις 14/11/2008 ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας, κύριος Παντελής Χατζηγέρου κάλεσε την Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διαχείρισης Άγριας Ζωής για να τους ανακοινώσει αποτελέσματα έρευνας την οποία διεξήγαγε το Ταμείο Θήρας και η οποία συνηγορούσε με τη διακοπή του επιδημητικού θηράματος (συγκεκριμένα το περδίκι).

Την 1/11/08 ο κύριος Χατζηγέρου σε όλα τους ραδιοφωνικούς σταθμούς διαλαλούσε ότι οι Κύπριοι κυνηγοί θα χτυπήσουν κατά την φετινή περίοδο 400.000 χιλιάδες περδίκια και 60.000 χιλιάδες λαγούς, και ότι υπάρχει μικρή μείωση των άγριων πληθυσμών για τα περδίκια και κάποια αύξηση στον πληθυσμό των λαγών. Επίσης, δήλωνε ότι τα περδίκια βρίσκονται σε πληθυσμούς από 400 ? 700 ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο αναλόγως της περιοχής που γίνονται οι απελευθερώσεις.

Στείλτε την επιστολή σας στο
e-mail μας ή με φάξ στο 22518951
Παρακαλούμε τους αναγνώστες για δική τους ευκολία να μην γράφουν τα κείμενα τους με κεφαλαία π.χ. ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ή
ελληνικά με αγγλικούς χαρακτήρες π.χ. POLOUNTE KOUTAVIA
Αμέσως μετά την πρώτη κυνηγετική εξόρμηση όπου διαφάνηκε σε όλες τις Επαρχίες η ανυπαρξία των περδικιών και μετά από τις εντονότατες αντιδράσεις και επικρίσεις από οργανωμένα σύνολα κυνηγών, κυνηγετικούς συλλόγους και σημαίνοντες παράγοντες του κυνηγόκοσμου της Κύπρου, είναι πλέον καιρός να αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει.

Πώς είναι δυνατό, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας, να δηλώνει μία μέρα προ της ενάρξεως της κυνηγετικής περιόδου τέτοιους αριθμούς και δύο εβδομάδες μετά την έναρξη να ζητά την διακοπή της άδειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Θήρας εισπράττει σεβαστά ποσά τα οποία θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη των βιοτόπων. Οι βιότοποι τους οποίους έχουν περπατήσει χιλιάδες κυνηγοί είναι στο έλεος της φύσης και καμία βελτίωση δεν έχει γίνει.

Πολλές είναι οι φορές που έχουμε ακούσει για τις επιστημονικές έρευνες που διεξάγει η Υπηρεσία Θήρας. Οι σωστοί επιστήμονες διεξάγουν έρευνες για τη βελτίωση και τη καλυτέρευση σημαντικών προβλημάτων πολλαπλής φύσεως. Οι έρευνες δυστυχώς της Υπηρεσίας Θήρας έχουν ως αποτέλεσμα τον αφανισμό των άγριων περδικιών και αυτό είναι η διαπίστωση χιλιάδων κυνηγών που δύο φορές την εβδομάδα καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα σε βουνά και λαγκάδια.

Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για τον αφανισμό του πιο όμορφου θηράματος της Κύπρου. Εάν υπήρχαν οι πολυδιαφημισμένες έρευνες, λογικά μόνο βελτίωση θα βλέπαμε. Μήπως οι έρευνες είναι μεροληπτικές; Μήπως οι έρευνες σκόπιμα δεν φανερώνουν την πραγματική εικόνα; Και γιατί δεν διεξάγονται οι έρευνες από ανεξάρτητο οργανισμό; Πώς είναι δυνατόν, ο άμεσα ενδιαφερόμενος για το αποτέλεσμα της έρευνας (στη συγκεκριμένη περίπτωση η Υπηρεσία Θήρας) να διεκπεραιώνει από μόνη της τις έρευνες; Εδώ καταπατούνται όλοι οι κανόνες της αντικειμενικότητας της έρευνας.

Είναι καιρός πλέον να γίνουν σημαντικές και ριζοσπαστικές αλλαγές σε σχέση με τη διαχείριση των θηραμάτων. Τα εφαρμοζόμενα μέχρι σήμερα μοντέλα έχουν επιφέρει την καταστροφή. Σκοπός δεν είναι η κλωνοποίηση αποτυχημένων μοντέλων αλλά νέων καινοτομικών μοντέλων διαχείρισης όπου απαιτείται διορατικότητα και δημιουργικότητα από ανθρώπους με διαφορετικές αντιλήψεις από τις υφιστάμενες. Αυτό πολλές φορές επιβάλλει και την αλλαγή των ανθρώπων. Ίσως είναι καιρός να στελεχωθεί η Υπηρεσία Θήρας από νέους ανθρώπους που έχουν τα εχέγγυα να διαμορφώσουν ορθολογικά στρατηγικά σχέδια διαχείρισης άγριας ζωής.

Ομάδα Σκεπτόμενων Κυνηγών

Ημερ. δημ. 1 Δεκεμβρίου 2008

_________________
Κ Κλεάνθους


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 4 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Terms of Service | Privacy Policy | Cookie Settings | Report the forum