Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 2   [ 23 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Νανόχηνα (Anser erythropus)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 19, 2007 8:44 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Αναγνώριση της νανόχηνας


Στη χώρα μας απαντούν τακτικά τρία είδη γκρίζων χηνών του γένους Anser η Σταχτόχηνα {Αnser anser, η Ασπρομέτωπη (Α. albifrons) και η Νανόχηνα {Α. erythropus )

ΕικόναΕικόναΕικόνα

(Εικόνα 1). Άλλο ένα είδος η Χωραφόχηνα {Α. fabalis) εμφανίζεται λιγότερο τακτικά και κυρίως σε έντονες βαρυχειμωνιές. Όπως θα δούμε στη συνέχεια, η νανόχηνα μοιάζει πολύ με την ασπρομέτωπη και συχνά μία ή λίγες νανόχηνες αναμιγνύονται στα κοπάδια των ασπρομέτωπων. Το κυνήγι της νανόχηνας απαγορεύεται, επιτρέπεται όμως το κυνήγι της ασπρομέτωπης. Για τους λόγους αυτούς είναι απαραίτητη η λεπτομερής περιγραφή των χαρακτηριστικών των δύο αυτών ειδών:

Σε γενικές γραμμές η ενήλικη νανόχηνα, σε σχέση με την ενήλικη ασπρομέτωπη, είναι λίγο μικρότερη σε μέγεθος, έχει ένα κίτρινο δακτύλιο γύρω από το μάτι, η λευκή περιοχή στη βάση του ράμφους και στο μέτωπο εκτείνεται λίγο περισσότερο προς τα πίσω και επάνω, το ράμφος της είναι μικρό και τριγωνικό στην πράξη, και στα δύο είδη, όλα τα πουλιά δεν είναι ίδια και παρουσιάζουν αρκετή ποικιλομορφία. Έτσι, το καθένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι από μόνο του ασφαλές για την αναγνώριση του είδους.

Για παράδειγμα υπάρχει επικάλυψη στο μέγεθος, λ.χ. υπάρχουν ασπρομέτωπες που η λευκή περιοχή στη βάση του ράμφους ανεβαίνει αρκετά προς τα πάνω ή ακόμη και εμφανίζουν ένα αχνό κίτρινο δακτύλιο γύρω από το μάτι.

Ας δούμε όμως ένα προς ένα τα κυριότερα χαρακτηριστικά:

Γενική εμφάνιση - χρωματισμός (Εικόνα 1): Η νανόχηνα είναι λίγο μικρότερη και πιο σκούρη (ιδίως τα ενήλικα άτομα) από την ασπρομέτωπη. Ο λαιμός της είναι σαφώς κοντύτερος και σχετικά φαρδύτερος και το πάνω μέρος του μαζί με το κεφάλι είναι πιο σκούρο και ομοιόμορφο καφέ από της ασπρομέτωπης. Το μικρότερο και πιο στρογγυλό κεφάλι της νανόχηνας σε συνδυασμό με το μικρότερο ράμφος της προσδίδουν μια πιο «χαριτωμένη» εμφάνιση. Οι χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες της κοιλιάς είναι γενικά λιγότερες και λιγότερο εμφανείς.

(Εικόνα 2) Λεπτομέρειες του κεφαλιού (Εικόνα 2): Όπως προαναφέρθηκε, το κεφάλι της νανόχηνας είναι μικρότερο και πιο κομψό σε σύγκριση με το πιο μακρόστενο της ασπρομέτωπης. Σε αυτό βοηθάει και το κοντύτερο ράμφος με το πιο τριγωνικό σχήμα. Επίσης, το ράμφος της νανόχηνας είναι πιο φωτεινό ροζ σε σύγκριση με της ασπρομέτωπης που είναι πιο μουντό. Το μέτωπο της είναι πιο κάθετο από της ασπρομέτωπης (ιδιαίτερα στις αρσενικές νανόχηνες) και η λευκή περιοχή ανεβαίνει στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Έτσι όταν τη βλέπουμε σε προφίλ, η λευκή αυτή περιοχή σχηματίζει μια γωνία στο πάνω μέρος της. Πρέπει όμως να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί σε σχέση με το λευκό μέτωπο καθώς υπάρχει μεγάλη ποικιλομορφία και στις ασπρομέτωπες. Το μάτι της νανόχηνας είναι αναλογικά μεγαλύτερο και ο χαρακτηριστικός κίτρινος δακτύλιος που υπάρχει γύρω του μπορεί να είναι εμφανής από σχετικά μεγάλη απόσταση.

Τα νεαρά άτομα: Τα νεαρά των δύο ειδών μοιάζουν ακόμη περισσότερο μεταξύ τους. Γενικά ισχύει πάλι ότι η νανόχηνα είναι λίγο πιο μικρή και σκούρη από την ασπρομέτωπη. Κατά τον πρώτο τους χειμώνα στις νανόχηνες εμφανίζεται σταδιακά η λευκή περιοχή στο μέτωπο. Η εποχή αυτή συμπίπτει και με την παρουσία τους στη χώρα μας. Έτσι, τα άτομα αυτής της ηλικίας αυτή την εποχή μπορεί να διαφέρουν αρκετά μεταξύ τους σε αυτό το χαρακτηριστικό. Άλλα μπορεί να μην έχουν σχεδόν καθόλου και άλλα να έχουν αρκετά καλά σχηματισμένο λευκό μέτωπο. Πάντως ο κίτρινος δακτύλιος γύρω από το μάτι υπάρχει και στα νεαρά άτομα, αν και μπορεί να είναι πιο λεπτός και λιγότερο εμφανής.

Αναγνώριση σε πτήση (Εικόνα 3): Η κάτω πλευρά των φτερούγων και των δύο ειδών είναι παρόμοια και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν διαγνωστικό χαρακτηριστικό. Επίσης και η διαφορά στο μέγεθος δεν προσφέρεται γι' αυτόν το σκοπό. Όμως ο κοντύτερος λαιμός, το μικρότερο ράμφος, οι αναλογικά μακρύτερες φτερούγες, το σχήμα του κεφαλιού και το σκουρότερο χρώμα του κεφαλιού και του πάνω μέρους του λαιμού είναι χαρακτηριστικά που μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλή αναγνώριση.

Αναγνώριση από την φωνή Τα δύο είδη παράγουν αρκετούς ήχους που μοιάζουν πολύ μεταξύ τους. Όμως, η πιο χαρακτηριστική φωνή της νανόχηνας, ένα δισύλλαβο ή τρισύλλαβο "tυ-yu" ή "tυ-γυ-γυ", είναι πολύ καθαρότερη, ζωηρή και σφυριχτή από οποιασδήποτε άλλης χήνας

Πως μπορείτε να βοηθήσετε

Οι συνήθειες και οι μετακινήσεις του είδους δεν είναι σε με γάλο βαθμό γνωστές και γι' αυτό το λόγο η έρευνα και η συγκέντρωση πληροφοριών παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην διάσωση του. Σε περίπτωση που εντοπίσετε έστω και μία νανόχηνα θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα τον Ομοσπονδιακό θηροφύλακα της περιοχής.

Προσπαθήστε να περιγράψετε με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ακρίβεια την τοποθεσία, τον αριθμό τους, αν είναι μαζί με άλλες χήνες, αν έφυγαν, προς τα πού πήγαν και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους. Αν δείτε να έχουν χρωματιστά δακτυλίδια στα πόδια και μπορέσετε να τα ξεχωρίσετε, σημειώστε τη θέση τους και τη σειρά τους (π.χ. στο αριστερό πόδι, κόκκινο πάνω, άσπρο κάτω). Αν εντοπίσετε νεκρή νανόχηνα, θα πρέπει πάλι να ενημερώσετε άμεσα καθώς θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις και να παρθούν δείγματα το συντομότερο δυνατό.

Στην περίπτωση που το πουλί φέρει μεταλλικό δακτυλίδι θα πρέπει να σημειώσετε τα στοιχεία που αναγράφονται πάνω του και, βέβαια, αν έχει χρωματιστά να σημειώσετε τις λεπτομέρειες όπως παραπάνω. Εάν εντοπίσετε τραυματισμένη νανόχηνα, θα πρέπει άμεσα να φροντίσετε να μεταφερθεί για περίθαλψη.Τελευταία επεξεργασία από gpeppas και Δευτ Απρ 21, 2008 9:30 pm, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά

Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Δεκ 12, 2007 10:59 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Η νανόχηνα και το κυνήγι http://www.gpeppas.gr/odigi/nanoxina/nanoxina3.html διαβάστε το είναι ενδιαφέρον και χρειάζεται την βοηθειά μας


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 13, 2007 12:08 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2007 7:55 pm
Δημοσιεύσεις: 531
Τοποθεσία: Σέρρες
Πραγματικά το θέμα είναι πού σοβαρό και χρειάζεται την προσοχή όλων. Λίγη ψυχραιμί όταν είναι να τουφεκίσουμε χήνες. Και εμείς θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα από βιαστικές βολές που πάνε στο γάμο του Καραγκιόζη και τις νανόχηνες προστατεύουμε. Πάντως τόσα χρόνια που κυνηγάω, ακόμη δεν έχω δει καμιά.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 05, 2008 7:56 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Εγκληματική λαθροθηρία στην Κερκίνη


Εικόνα

Nεκρή από κυνηγετικό όπλο σε προστατευόμενη περιοχή μια από τις τελευταίες νανόχηνες

Άλλη μια σκανδαλώδης περίπτωση λαθροθηρίας ενός παγκοσμίως απειλούμενου πουλιού, της νανόχηνας [1], πιστοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αυτή τη φορά στη λίμνη Κερκίνη, προστατευόμενη περιοχή, στην οποία απαγορεύεται το κυνήγι.

Νανόχηνα, Φωτογραφία: Ingar Oien
Το άτυχο πουλί παρακολουθούνταν κατά τη μεταναστευτική του διαδρομή μέσω της μεθόδου της δακτυλίωσης από το 2006 και εφέτος επισκέφθηκε και πάλι τη χώρα μας για να διαχειμάσει. Ωστόσο, τον περασμένο Δεκέμβριο, βρέθηκε νεκρό μέσα στο Καταφύγιο Άγριας Ζωής από κάτοικο της περιοχής. Όπως διαπιστώθηκε πρόσφατα από τη νεκροψία, ο θάνατός του προήλθεαπό σκάγι κυνηγετικού όπλου [2].

Η Ελλάδα είναι η πιο σημαντική χώρα στην ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή για τη διαχείμαση της νανόχηνας, καθώς εδώ συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο τμήμα του ευρωπαϊκού πληθυσμού της. Ο πληθυσμός αυτός είναι τόσο μικρός, ώστε να θεωρείται ότι βρίσκεται ήδη στο χείλος της εξαφάνισης [3]. Προφανώς, η απώλεια έστω και ενός ατόμου αποτελεί σημαντικό πλήγμα για τον πληθυσμό. Σε μια ύστατη προσπάθεια διάσωσης του είδους, υλοποιούνται δράσεις προστασίας σε 5 ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης «LIFE» και με τη συμμετοχή 10 εταίρων. Η χώρα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ασφαλές καταφύγιο για τη νανόχηνα και να συμβάλει αποφασιστικά στην διάσωσή της. Ωστόσο, η αδυναμία ελέγχου, η μη τήρηση της νομοθεσίας και η έλλειψη εκπαίδευσης των κυνηγών καθιστούν το είδος έρμαιο της κυνηγετικής πίεσης, η οποία είναι και βασικό αίτιο της θνησιμότητάς του διεθνώς.

Με αφορμή το σοβαρότατο αυτό κρούσμα παράνομου κυνηγιού, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ζητάει από την Πολιτεία να ασχοληθεί επιτέλους ουσιαστικά με τις προστατευόμενες περιοχές και το λαθροκυνήγι, που εξακολουθεί να αποτελεί μάστιγα. «Πρόκειται ίσως για τη σοβαρότερη περίπτωση λαθροθηρίας των τελευταίων ετών στην Ελλάδα, αλλά και μία από τιςσοβαρότερες διεθνώς. Εάν συνεχισθεί η θεσμική και οικονομική εγκατάλειψη της Δασικής Υπηρεσίας και του ευρύτερου συστήματος Διαχείρισης και Φύλαξης Προστατευόμενων Περιοχών, σύντομα δεν θα απομείνει τίποτα», δηλώνει ο Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ε.Ο.Ε. Η Πολιτεία οφείλει να προστατεύσει έμπρακτα την νανόχηνα από το λαθροκυνήγι ή ακόμη και την τυχαία θανάτωση, δια μέσου της απαγόρευσης του κυνηγιού όλων των χηνών στη Λίμνη Κερκίνη και στο Δέλτα του Έβρου.

Δεν πρόκειται όμως για το μοναδικό πρόσφατο περιστατικό εγκληματικής λαθροθηρίας στη χώρα μας. Θύμα των ασυνείδητων λαθροκυνηγών, αυτή τη φορά στα όρια Καταφυγίου Άγριας Ζωής, έπεσε πρόσφατα και ο Ψαραετός της Γιάλοβας, σπάνιο προστατευόμενο αρπακτικό που επί δέκα χρόνια ξεχειμώνιαζε στην περιοχή, έχοντας εξελιχθεί σε «σύμβολό» της, αλλά και σταθερό φίλο κατοίκων και επισκεπτών.

Γραφείο Επικοινωνίας

Σημειώσεις:

[1] Η Νανόχηνα προστατεύεται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Πουλιά 79/409.

[2] Στην Ελλάδα, το κυνήγι της νανόχηνας έχει απαγορευτεί από το 1985, ενώ στους υγροτόπους όπου διαχειμάζει έχουν ιδρυθεί Καταφύγια Άγριας Ζωής.

[3] Έχουν πλέον απομείνει μόλις 20-30 ζευγάρια, τα οποία φωλιάζουν στην βόρεια Σκανδιναβία. Κάθε χειμώνα, 45-55 άτομα από αυτά ξεχειμωνιάζουν στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στη Λίμνη Κερκίνη και στο Δέλτα του Έβρου.

http://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina ... &locale=grΕικόνα http://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina/general.php


Εικόνα http://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina/guide.php


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 05, 2008 8:03 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Mετακινήσεις της νανόχηνας - χειμώνας 2007-2008


Μάρτιος 2008

Στις αρχές του μήνα οι νανόχηνες βρίσκονται ακόμη στο Δέλτα του Έβρου. Τώρα είναι 54 καθώς στις προηγούμενες 52 που είναι εκεί από τις 27 Φεβρουαρίου προστέθηκε και ένα ακόμη ζευγάρι. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη μέτρηση για τις νανόχηνες την Ελλάδα τον φετινό χειμώνα. Στις 14 Μαρτίου τα πουλιά είναι ακόμη στο Δέλτα του Έβρου, όμως η συμπεριφορά τους δείχνει ανήσυχη, σημάδι ότι ετοιμάζονται για το ταξίδι τους προς τα βόρεια.

Στις 17 Μαρτίου οι νανόχηνες έφυγαν από την Ελλάδα. Η ανοιξιάτικη μετανάστευση άρχισε!

Φεβρουάριος 2008

Έως τα μέσα του μήνα παραμένουν 20 νανόχηνες στην Λίμνη Κερκίνη και 24 νανόχηνες στο Δέλτα του Έβρου. Προς τα τέλη του μήνα οι νανόχηνες έχουν φύγει από τη Λίμνη Κερκίνη ενώ στο Δέλτα του Έβρου ο αριθμός του αυξάνεται και φτάνει τα 52 άτομα. Αυτό σημαίνει ότι τα πουλιά συγκεντρώνονται στον Έβρο πριν την αναχώρησή τους για την ανοιξιάτικη μετανάστευση προς τα βόρεια. Είναι όλα τα πουλιά που πέρασαν το χειμώνα στην Ελλάδα, αλλά και μερικά ακόμη που ξεχειμώνιασαν σε άλλες περιοχές που δεν μας είναι ακόμη γνωστές.

Ιανουάριος 2008

Στην Λίμνη Κερκίνη παρέμειναν τελικά περίπου 20 νανόχηνες, γεγονός ασυνήθιστο, καθώς όπως δείχνουν οι παρατηρήσεις από προηγούμενους χειμώνες, τέτοια εποχή συνήθως έχουν μετακινηθεί όλες στον Έβρο. Την ίδια εποχή στο Δέλτα του Έβρου παρατηρήθηκαν περίπου 24 – 27 νανόχηνες

Δεκέμβριος 2007

Αρχικά οι νανόχηνες είναι 33 στη Λίμνη Κερκίνη από τις οποίες οι τρεις έχουν χρωματιστά δαχτυλίδια. Στις αρχές Δεκεκμβρίου παρατηρήθηκαν 24 νανόχηνες στο Δέλτα του Έβρου. Ο συνολικός αριθμός είναι τώρα 57 νανόχηνες (23 στο Δέλτα του Έβρου και 33 στη Λίμνη Κερκίνη) από τις οποίες 6 είναι δακτυλιωμένες.

Νοέμβριος 2007

31 - 33 νανόχηνες στην Κερκίνη από τις οποίες τουλάχιστον 5 είναι νεαρές και δύο πουλιά με χρωματιστά δαχτυλίδια. Οι πρώτες 10 νανόχηνες έρχονται στο Δέλτα του Έβρου (τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα απ’ ότι πέρυσι). Ανάμεσά τους βρίσκεται και το ζευγάρι Finn και Nieida που πέρυσι είχαν δορυφορικούς πομπούς. Φέτος είναι πάλι στο Δέλτα του Έβρου μαζί με τα 4 νεαρά τους

http://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina ... &locale=gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 21, 2008 9:26 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Το πρόγραμμα LIFE - Nature

Aπό τον Αρκτικό κύκλο ως την Μεσόγειο: Εντατικές προσπάθειες για την έρευνα και προστασία της Νανόχηνας


Το διεθνές πρόγραμμα με τίτλο «Διατήρηση της Νανόχηνας στην Ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή» που χρηματοδοτείται από το ταμείο LIFE - Nature της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπονείται από το 2005 με σκοπό την αντιμετώπιση των κρίσιμων προβλημάτων του είδους αυτού. Το πρόγραμμα εκτελείται από το WWF Φιλανδίας σε συνεργασία με 9 ακόμη εταίρους στην Φιλανδία, Νορβηγία, Εσθονία, Oυγγαρία και Ελλάδα. Εταίρος του προγράμματος στη χώρα μας είναι η Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία (ΕOΕ).

Εικόνα

Απελευθέρωση νανόχηνας μετά την τοποθέτηση δορυφορικού πομπού

Το πρόγραμμα στοχεύει στη παρακολούθηση και βελτίωση της κατάστασης της νανόχηνας στις πιο σημαντικές περιοχές αναπαραγωγής, στάθμευσης κατά την μετανάστευση και διαχείμασης ώστε να σταματήσει η μείωση του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Στις δράσεις που υλοποιούνται περιλαμβάνονται η παρακολούθηση της μετανάστευσης με δορυφορικούς πομπούς και χρωματιστά δαχτυλίδια, η διαχείριση θέσεων κουρνιάσματος και τροφοληψίας, η πληροφόρηση και ενημέρωση κυνηγών και αγροτών, η παραγωγή εθνικών σχεδίων δράσης, κλπ.

Εικόνα

© NASA Visible Earth

Oι στόχοι μας:

εντοπισμός των πιο σημαντικών περιοχών φωλιάσματος ώστε να διασφαλιστεί η προστασία τους


αντιμετώπιση των πιο σημαντικών απειλών (υψηλή θνησιμότητα λόγω κυνηγιού και λαθροθηρίας, απώλεια βιοτόπων τροφοληψίας και κουρνιάσματος, ανθρώπινη ενόχληση)


παρακολούθηση της εξέλιξης του πληθυσμού και της επίδρασης των μέτρων προστασίας που προωθούνται από το πρόγραμμα.


Πώς θα τα πετύχουμε αυτά;

Για την εκτέλεση και την επιτυχία του προγράμματος απαιτείται η συνεργασία ορνιθολογικών οργανώσεων και άλλων φορέων από 11 περιοχές σε 5 χώρες. Το πρόγραμμα LIFE εκτελεί ένα ευρύ φάσμα δράσεων που περιλαμβάνει:
Τοποθέτηση έγχρωμων δαχτυλιδιών στις ευρωπαϊκές νανόχηνες.
Τον χειμώνα 2005-2006 παρατηρήθηκαν 4 δακτυλιωμένα πουλιά στο Δέλτα του Έβρου για σχεδόν ένα μήνα. Τα δύο από αυτά είναι ζευγάρι. Μία νανόχηνα που δακτυλιώθηκε το 2000 παρατηρείται από τότε σχεδόν κάθε χρόνο στη Λίμνη Κερκίνη και μετά στο Δέλτα του Έβρου.
Παρακολούθηση με δορυφορικούς πομπούς.
Την άνοιξη του 2006 τοποθετήθηκαν 3 δορυφορικοί πομποί σε ένα ζευγάρι νανόχηνες και σε μία αρσενική. Παράλληλα το Ρωσικό Ινστιτούτο Έρευνας για την Προστασία της Φύσης, που συνεργάζεται με το πρόγραμμά μας, τοποθέτησε πομπούς σε ένα ζευγάρι νανόχηνες από τα Oυράλια.
Σύνταξη Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Νανόχηνα στη Νορβηγία, τη Φιλανδία και την Εσθονία.
Αποκατάσταση και διαχείριση βιοτόπων της νανόχηνας στις Νησίδες Haeska του Βοθνικού κόλπου (Εσθονία).
Διαχείριση βιοτόπου στο Εθνικό Πάρκο Hortobagy (Oυγγαρία) για την παροχή κατάλληλων περιοχών τροφοληψίας και κούρνιας για την νανόχηνα.
Εκστρατεία ευαισθητοποίησης του κοινού για το απειλούμενο καθεστώς της νανόχηνας και για την αναγνώριση του είδους απευθυνόμενη ειδικά στους κυνηγούς αλλά και στους αγρότες (Εσθονία, Oυγγαρία, Ελλάδα).
Παρακολούθηση του ευρωπαϊκού πληθυσμού νανόχηνας και των αποτελεσμάτων των δράσεων του προγράμματος στη Νορβηγία, τη Φιλανδία, την Εσθονία, την Oυγγαρία και την Ελλάδα.Oι περιοχές δράσης:

Το πρόγραμμα LIFE δραστηριοποιείται στις εξής περιοχές κατά μήκος τους Ευρωπαϊκού μεταναστευτικού διαδρόμου:
Νορβηγία: Φιόρδ Porsangen και Varangerfjord, περιοχές φωλιάσματος στη Βόρεια Νορβηγία
Φιλανδία: Ακτές Βοθνικού Κόλπου, περιοχές φωλιάσματος στη Φιλανδική Λαπωνία
Εσθονία: Εθνικό Πάρκο Matsalu
Oυγγαρία: Εθνικό Πάρκο Hortobagy
Ελλάδα: Δέλτα Έβρου, Λίμνη Κερκίνη, Δέλτα Νέστου, Λίμνη Ισμαρίδα (Μητρικού)
Κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση από της περιοχές φωλιάσματος στη Λαπωνία, ο πρώτος σημαντικός σταθμός για τις νανόχηνες είναι η χερσόνησος Κανίν (βορειοδυτική αρκτική Ρωσία). Εκεί ο πληθυσμός χωρίζεται και ακολουθεί δύο διαφορετικές μεταναστευτικές διαδρομές για τις περιοχές διαχείμασης. Περισσότερα από τα μισά πουλιά ακολουθούν την λεγόμενη ευρωπαϊκή μεταναστευτική διαδρομή που περνάει από τις χώρες της Βαλτικής, την Πολωνία και την ανατολική Oυγγαρία για να καταλήξει τον χειμώνα στην βόρεια Ελλάδα.Κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση οι νανόχηνες μεταναστεύουν από την Ελλάδα μέσω ανατολικής Oυγγαρίας, δυτικής Εσθονίας και Φιλανδίας (Βοθνικός κόλπος). Τα έλη Valdak στη Βόρεια Νορβηγία είναι ο πιο σημαντικός σταθμός συγκέντρωσης των ζευγαριών πριν το φώλιασμα και για τις οικογένειες με νεαρά μετά το φώλιασμα.

http://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina/action.phpΚορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 21, 2008 9:29 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Το ταξίδι του Ίμρε, του Φινν και της Nιέϊντα

Στα τέλη Μαΐου του 2006, μετά από επίμονες προσπάθειες η ομάδα του προγράμματος στην βόρεια Νορβηγία, κατάφερε να τοποθετήσει μικροσκοπικούς δορυφορικούς πομπούς σε τρεις νανόχηνες, ένα ενήλικο ζευγάρι τον Φινν (αρσενικό) και τη Νιέϊντα (θηλυκό) κι ένα ακόμη ενήλικο αρσενικό τον Ίμρε. O Φινν και η Νιέϊντα πέρασαν τον χειμώνα τους στην Ελλάδα. Στα τέλη Oκτωβρίου εμφανίστηκαν στην Λίμνη Κερκίνη, όπου κι έμειναν μέχρι τα Χριστούγεννα, και αργότερα παρατηρήθηκαν στο Δέλτα του Έβρου, μαζί με μερικές ακόμη νανόχηνες.

Εικόνα


Μπλε γραμμή: η διαδρομή του Φινν και της Νιέϊντα
Κόκκινη γραμμή: η διαδρομή του Ίμρε
Πράσινη γραμμή: η διαδρομή μιας νανόχηνας από τα πολικά Oυράλια
© NASA Visible EarthΩστόσο η μοίρα δεν επεφύλαξε την ίδια τύχη και για τον Ίμρε... Στα τέλη Oκτωβρίου, παρ' ότι ο Ίμρε ακολουθούσε σε γενικές γραμμές την ίδια διαδρομή με τον Φινν και τη Νιέϊντα, και ελπίζαμε ότι θα τον δούμε τελικά στην Ελλάδα, η επιστημονική ομάδα του προγράμματος άρχισε να λαμβάνει σήματα από μία σταθερή τοποθεσία. Αυτό ήταν μία ένδειξη ότι ο Ίμρε δεν ζούσε πια. Λίγες ημέρες αργότερα συνεργάτης του προγράμματος στην Ρωσία, αφού εντόπισε το χωριό και το σπίτι από όπου εξέπεμπε σταθερά πλέον ο δορυφορικός πομπός, επισκέφθηκε την περιοχή για να μάθει από τον ίδιο τον κυνηγό που κατοικούσε εκεί, ότι πράγματι σκότωσε τον Ίμρε τις τελευταίες μέρες του Oκτωβρίου στην περιοχή Volgograd της Ρωσίας.


Εικόνα

O Ίμρε με δορυφορικό πομπό, Μάϊος 2006

Το απίστευτο ταξίδι μιας ακόμη νανόχηνας

Το 2004 - 2005 ήταν η πρώτη φορά που καταγράφηκε το πλήρες ταξίδι μίας νανόχηνας με την βοήθεια δορυφορικού πομπού. Η συγκεκριμένη νανόχηνα ξεκίνησε το φθινόπωρο από τα βόρεια Oυράλια (αρκτική Σιβηρία), πέρασε από το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, την Τουρκία και έφτασε στην κοιλάδα της Μεσοποταμίας, στο σημερινό Ιράκ. Το πουλί αυτό διένυσε μια απόσταση 4000 χλμ. σε 2 μήνες πετώντας με ταχύτητα ως και 60 χλμ/ώρα. Ίσως όμως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η ίδια νανόχηνα επέστρεψε τον Μάιο της επόμενης χρονιάς στο σημείο ακριβώς από όπου ξεκίνησε!

http://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina/travel.phpΚορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 21, 2008 9:33 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Σε περίπτωση που εντοπίσετε έστω και μία νανόχηνα θα πρέπει να ενημερώσετε άμεσα την Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία ή το τοπικό Κέντρο Πληροφόρησης. Προσπαθήστε να περιγράψετε με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την τοποθεσία, τον αριθμό τους, αν είναι μαζί με άλλες χήνες, προς τα πού πήγαν αν έφυγαν και άλλες τέτοιες λεπτομέρειες που μπορεί να βοηθήσουν στον εντοπισμό τους.


Αν δείτε να έχουν χρωματιστά δακτυλίδια στα πόδια και μπορέσετε να τα ξεχωρίσετε σημειώστε την θέση τους και την σειρά τους (πχ. στο αριστερό πόδι, κόκκινο πάνω, άσπρο κάτω).


Αν εντοπίσετε νεκρή νανόχηνα θα πρέπει πάλι να ενημερώσετε άμεσα καθώς θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις και να παρθούν δείγματα το συντομότερο δυνατόν. Στην περίπτωση που το πουλί φέρει μεταλλικό δακτυλίδι θα πρέπει να σημειώσετε τα στοιχεία που αναγράφονται πάνω του και βέβαια αν έχει χρωματιστά να σημειώσετε τις λεπτομέρειες όπως παραπάνω.


Αν εντοπίσετε τραυματισμένη νανόχηνα θα πρέπει άμεσα να φροντίσετε να μεταφερθεί για περίθαλψη στο Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγριων Ζώων (ΕΚΠΑΖ) στη Θεσσαλονίκη (τηλ. 2310 724969) ή να επικοινωνήσετε με ένα από τα παρακάτω τηλέφωνα:
Ελληνική Oρνιθολογική Εταιρεία - γραφείο Θεσσαλονίκης 2310 244245

Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου 25510 61000

Κέντρο Πληροφόρησης Λίμνηςhttp://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina/help.phpΚορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 21, 2008 11:25 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Μαρ 16, 2008 1:36 pm
Δημοσιεύσεις: 38
Τοποθεσία: Athens
gpeppas έγραψε:
Παράθεση:
Το πρόγραμμα LIFE - Nature

Aπό τον Αρκτικό κύκλο ως την Μεσόγειο: Εντατικές προσπάθειες για την έρευνα και προστασία της Νανόχηνας
Εικόνα

© NASA Visible Earth


Κατά την ανοιξιάτικη μετανάστευση οι νανόχηνες μεταναστεύουν από την Ελλάδα μέσω ανατολικής Oυγγαρίας, δυτικής Εσθονίας και Φιλανδίας (Βοθνικός κόλπος). Τα έλη Valdak στη Βόρεια Νορβηγία είναι ο πιο σημαντικός σταθμός συγκέντρωσης των ζευγαριών πριν το φώλιασμα και για τις οικογένειες με νεαρά μετά το φώλιασμα.

http://www.ornithologiki.gr/gr/nanoxina/action.php

Απίστευτο ταξίδι , για αυτές δεν υπάρχουν ούτε σύνορα , ούτε απαγορεύσεις , ούτε τίποτε , η απόλυτη ελευθερία και είναι τιμή μας που ξεχειμωνιάζουν κάποιες εδώ , ας τις προσττέψουμε λοιπόν , όσο μπορούμε.

_________________
Keep walking Hunters for ever.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 18, 2008 11:16 pm 

Εγγραφή: Κυρ Νοέμ 16, 2008 6:47 pm
Δημοσιεύσεις: 5
Με πολύ ενδιαφέρον διάβασα τις σελίδες σας και πολλά απο αυτά που γράφετε για τις νανόχηνες δεν τα γνώριζα.Επίσης είδα στο χάρτη τη διαδρομή που ακολουθούν και με έκπληξη πρόσεξα οτι περνάνε πάνο απο τα Τενάγη Φιλίππων.Στο συγκεκριμένο μέρος τον περασμένο χειμώνα μέτρησα καμιά 20ριά γκιουμέδες(γκιουμές,τεχνίτη λίμνη που στην άκρη υπάρχει καλύβα μέσα στο έδαφος και τα παράθυρα απ'όπου ντουφεκάνε είναι στι ίδιο ύψος με το νερό η είσοδος είναι απο πάνω.)Μόλις σκοτεινιάσει στείνουνε τις φίντες(κράχτες)οι οποίοι είναι ζωντανές πάπιες και χήνες που εκτρέφωνται γι'αυτό το σκοπό.Σας αναφέρω πως ο αριθμός των πτηνών που σκοτώνονται σε μια βραδιά ειναι αρκετά μεγάλος.Αυτό συμβαίνει κάθε βράδυ καθ'όλη τη διάρκεια του χειμώνα.Τα Δασαρχεία και η θηροφυλακή τις περιοχής τα γνωρίζουν πολύ καλά! Αλλά.....?


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νανόχηνα (Anser erythropus)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 16, 2010 12:03 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Νοέμ 25, 2009 8:09 pm
Δημοσιεύσεις: 195
φετος ειχε στο δελτα του εβρου περιπου στα 200 πουλια απο αυτο το σπανιο ειδος αν εισαι γνωστης του αντικιμενου τις ξεχοριδις ευκολα απο την φωνη

_________________
Τι να την κανεις τη ζωη αν δεν εισαι κυνηγος


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νανόχηνα (Anser erythropus)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 16, 2010 12:40 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5536
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νανόχηνα (Anser erythropus)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 11, 2010 1:09 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Νοέμ 25, 2009 8:09 pm
Δημοσιεύσεις: 195
εχουμε αλλα 2ειδη στην ελλαδα την κοκκινοχηνα η αλεποχηνα και την μποζα την μεγαλητερη χηνα της ευρωπης ειδικα η αλλεποχηνα ειναι σε μεγαλους αριθμους στο δελτα του εβρου φυσικα και απαγωρευετε το κυνιγητους :arrow:

_________________
Τι να την κανεις τη ζωη αν δεν εισαι κυνηγος


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νανόχηνα (Anser erythropus)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιούλ 30, 2011 9:39 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 129
Τοποθεσία: Eύβοια
Δείτε αυτό και σκεφτείτε πόσο κακό θα κάνει στον Έβρο. Η Ορνιθολογική πάλι πήρε 2.000.000 Ευρώ από το πρόγραμμα LIFE+ για να μελετήσει την Νανόχηνα και την διατήρηση της στην Ελλάδα.
Τα πουλιά εντοπίζονται στην Κερκίνη,στην Ισμαρίδα και στο Δέλτα του Έβρου.
Η ίδια μελέτη συνέβη και σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να απαγορευτεί το κυνήγι όλων των υδροβίων για να μην μπερδεύονται οι κυνηγοί και σκοτώσουν Νανόχηνες.
Μας περιμένουν μάχες πάλι. Η ΚΣΕ και η ΚΟΜΑΘ να ετοιμάζονται.Ας ρωτήσει κάποιος βορειοελλαδίτης Εβρίτης κυνηγός τι γνωρίζει η ΚΟΜΑΘ γι΄αυτό.


ΔΕΙΤΕ παρ. 3- Aims and Priority measures( παρ 3 -στόχοι και μέτρα με προτεραιότητα) : http://www.dirnat.no/multimedia/48474/D ... attachment


Εδω είναι η απόφαση (δες σελ 33) που ορίζει ως δικαιούχο την Ορνιθολογική για την παραπάνω μελέτη: http://ec.europa.eu/environment/life/pu ... tion10.pdf

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Νανόχηνα (Anser erythropus)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 31, 2011 11:48 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιαν 11, 2010 3:18 pm
Δημοσιεύσεις: 618
Τοποθεσία: ΕΒΡΟΣ
Black Sheep έγραψε:
Η ίδια μελέτη συνέβη και σε άλλες χώρες με αποτέλεσμα να απαγορευτεί το κυνήγι όλων των υδροβίων για να μην μπερδεύονται οι κυνηγοί και σκοτώσουν Νανόχηνες.
Μας περιμένουν μάχες πάλι. Η ΚΣΕ και η ΚΟΜΑΘ να ετοιμάζονται.Ας ρωτήσει κάποιος βορειοελλαδίτης Εβρίτης κυνηγός τι γνωρίζει η ΚΟΜΑΘ γι΄αυτό.


ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΥΔΡΟΒΙΩΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΙΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. ΜΑΛΛΟΝ ΕΝΝΟΕΙΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΑΣΠΡΟΜΕΤΩΠΟΧΗΝΑΣ ΠΟΥ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΝΑΝΟΧΗΝΑ.
ΤΟ ΝΟΡΒΗΓΙΚΟ REPORT ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΧΩΡΑΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΣΤΟ ΑΝΟΙΞΙΑΤΙΚΟ ΚΥΝΗΓΙ ΥΔΡΟΒΙΩΝ. Ε ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΣΕ ΑΥΤΟ. ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟ ΚΥΝΗΓΙ ΤΩΝ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΜΕΝΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΤΟΤΕ ΠΑΩ ΠΑΣΟ.
ΕΜΕΝΑ ΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ Η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ. ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΙ ΧΡΗΜΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΕΠΟΧΕΣ.
ΜΕ ΣΤΕΝΑΧΩΡΕΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΟΙ ΚΣΕ, ΚΟΜΑΘ Κ.Α.

_________________
Απόστολος Τσιομπανούδης
ΕικόναΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 2   [ 23 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum