Απαγόρευση κυνηγιού στη Γαύδο για 3 χρόνιαΤέλος στο κυνήγι οποιουδήποτε θηράματος για 3 χρόνια στη Γαύδο βάζει το Δασαρχείο Χανίων, έπειτα και από ομόφωνο αίτημα του τοπικού Δημοτικού Συμβουλίου του ακριτικού νησιού.
Η απόφαση ελήφθη καθώς διαπιστώθηκε σημαντική μείωση του πληθυσμού βασικών θηραμάτων, όπως των λαγών και της πέρδικας, εξαιτίας της λαθροθηρίας, ενώ για την καλύτερη προστασία του δασικού πλούτου της Γαύδου δρομολογείται από τη Διεύθυνση Δασών και η επάνδρωση του Δασοφυλακείου της Γαύδου.
Συγκεκριμένα στην απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων αναφέρεται σχετικά: «Απαγορεύουμε σε όλη τη νήσο Γαύδο από την έναρξη της ισχύος της παρούσης και για 3 χρόνια το κυνήγι όλων των θηραμάτων πτερωτών και τριχωτών σε όλη την έκτασή της, εμβαδού 29 τετραγωνικών χιλιομέτρων για την προστασία του θηραματικού κεφαλαίου και τον φυσικό πολλαπλασιασμό τους στην περιοχή της νήσου Γαύδου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων».
Στην απόφαση επισημαίνεται ακόμα ότι «οι παραβάτες της παρούσας και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν αυτοί, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 86/69 'περί Δασικού Κώδικα' όπως έχουν αντικατασταθεί και συμπληρωθεί με το Ν.Δ. 996/71 και το Ν. 177/75 καθώς και με τις δασικές και ποινικές διατάξεις που θα ισχύσουν κατά τον χρόνο εφαρμογής της. Η τήρησή της και η εφαρμογή της ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, Δημόσιας Τάξης, της Ομοσπονδιακής Θηροφυλακής καθώς και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη».
Η προϊσταμένη του Δασαρχείου Χανίων Πολύμνια Σκλαβάκη, μιλώντας στα Χανιώτικα Νέα διευκρίνισε ότι η απόφαση της Υπηρεσίας αφορά όλα τα θηράματα από τα οποία τα κυριότερα που συναντώνται στη Γαύδο είναι η πέρδικα και ο λαγός.
«Η διάταξη αφορά όλα τα είδη και η στόχευση είναι -γι’ αυτό και είναι προσωρινή η απαγόρευση- να δοθεί η δυνατότητα εμπλουτισμού και αναπαραγωγής αυτών των ειδών, ώστε να αποτελέσει στη συνέχεια το νησί έναν χώρο προορισμού για τους κυνηγούς, ώστε να βρίσκουν επαρκές θήραμα. Να αξίζει να πάει δηλαδή ο άλλος στη Γαύδο την περίοδο του κυνηγιού και να θηρεύσει ακολουθώντας βέβαια πάντα τους κανόνες που ισχύουν», τόνισε η κα Σκλαβάκη και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της απόφασης η Διεύθυνση Δασών πρόκειται να ενεργοποιήσει το Δασοφυλακείο που βρίσκεται στην περιοχή του Σαρακήνικου, αποστέλλοντας προσωπικό με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία του δασικού χώρου της Γαύδου.
Σε ό,τι αφορά τα αίτια που οδήγησαν στη συγκεκριμένη απόφαση η κα Σκλαβάκη επεσήμανε ότι «από παλιά γίνονταν στην Υπηρεσία πολλές καταγγελίες για μαζική λαθροθηρία», ενώ η μείωση της πανίδας συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια διαπιστώθηκε και από επιτόπιες επισκέψεις στη Γαύδο.
«Το έλλειμμα αυτό αποδίδεται σε ανθρωπογενή παράγοντα και γι’ αυτό αποφασίσαμε αυτή την προσωρινή απαγόρευση. Άλλωστε προηγήθηκε και ομόφωνο αίτημα του Δημοτικού Συμβουλίου της Γαύδου», υπογράμμισε η κα Σκλαβάκη, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση πρόθεση της Υπηρεσίας δεν είναι να γενικευτεί η συγκεκριμένη απόφαση. «Δεν είναι η στόχευσή μας να απαγορεύεται παντού το κυνήγι. Ίσα - ίσα θεωρούμε θεμιτό να υπάρχουν κυνηγοί που κυνηγούν με κανόνες στο πλαίσιο της νομοθεσίας. Εμείς δεν είμαστε αρνητικοί γενικά αλλά όμως θα πρέπει να δίδεται χώρος και στα θηράματα να αναπαράγονται», σημείωσε καταλήγοντας η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Ν. Χανίων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ