Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 11 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 21, 2011 10:34 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 671
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ



Κοκορέτσι


Πλένουμε τα έντερα πολύ καλά με άφθονο χλιαρό νερό. Τα γυρίζουμε μέσα έξω με μολύβι ή με βελόνα πλεξίματος ή με ένα χοντρό καλαμάκι και τα ξαναπλένουμε. Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα, τα ραντίζουμε με λεμόνι να ασπρίσουν και να σφίξουν και να φύγει η βαριά μυρωδιά τους.
Τα έντερα πλένονται καλύτερα, αν εφαρμόσουμε τη μία άκρη από τα έντερα στη βρύση. Το χλιαρό τρεχούμενο νερό γεμίζει τα έντερα και παρασύρει τις βρομιές.
Για να διευκολυνθούμε στο πλύσιμο προωθούμε το χλιαρό τρεχούμενο νερό, πιέζοντας εξωτερικά με τα δάχτυλα μας, ώστε να ξεπλυθεί το έντερο σε όλο του το μήκος.
Πλένουμε προσεχτικά με χλιαρό νερό τη συκωταριά. Την κόβουμε σε ορθογώνια, χοντρά μπαστουνάκια και τα βάζουμε σε μια μικρή μεταλλική λεκάνη. Το πάχος των κομματιών εξαρτάται από τη διάμετρο της σούβλας, που χρησιμοποιούμε.
Αλατοπιπερώνουμε και πασπαλίζουμε με ρίγανη και με φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο. Τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, ώστε όλα τα κομμάτια να πασπαλιστούν καλά με το αλατοπίπερο και τα μυρωδικά.
Πλένουμε με νερό τη σούβλα και κατόπιν την καθαρίζουμε τρίβοντας τη με ένα σφουγγάρι, το οποίο εμποτίσαμε με χυμό λεμονιού. Αρχίζουμε να περνάμε εναλλάξ στη σούβλα, από τη μυτερή πλευρά της, τα κομμάτια από τη συκωταριά και τις σκέπες, που τις έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια.
Όταν τελειώσουμε τα πιέζουμε και από τις 2 άκρες της σούβλας να ενωθούν, χωρίς να δημιουργούνται κενά, αλλά και χωρίς να είναι πολύ σφιχτά μεταξύ τους.
Περνάμε τη μία άκρη του εντέρου στη μυτερή πλευρά της σούβλας κάθετα, για να πιάσει καλά και να στερεωθεί επαρκώς.
Τυλίγουμε το έντερο παράλληλα με τη σούβλα σε όλο το μήκος της, δημιουργώντας παραλληλόγραμμες λωρίδες. Αφού δημιουργηθούν πολλές παράλληλες λωρίδες και καλυφθεί η συκωταριά με το έντερο κατά μήκος της σούβλας, τότε αρχίζουμε να περνάμε κυκλικά το έντερο, σχηματίζοντας από τη μία άκρη στην άλλη το κοκορέτσι.
Συνεχίζουμε να καλύπτουμε όλο το μήκος της σούβλας, μέχρι να τελειώσουν τα έντερα.
Αλατοπιπερώνουμε, αφήνουμε τη σούβλα όρθια για 1-2 ώρες να στραγγίσει το κοκορέτσι τα πολλά υγρά του και το ψήνουμε στα κάρβουνα.
Στην αρχή χρειαζόμαστε δυνατή φωτιά. Γυρίζουμε γρήγορα τη σούβλα, μέχρι να δημιουργηθεί κρούστα εξωτερικά.
Ψήνουμε για περίπου 1 ώρα. Αλείφουμε συχνά με ελαιόλαδο ή με λιωμένο βούτυρο.
Προσέχουμε πάντα να υπάρχει ανάλογη κατανομή στη φωτιά, ώστε να ψηθεί το κοκορέτσι ομοιόμορφα.
Δοκιμάζουμε τρυπώντας το κοκορέτσι με ένα πιρούνι. Αν δε βγάλει υγρά, το κοκορέτσι είναι έτοιμο.
Αν δε το ψήσουμε στα κάρβουνα, τραβάμε προσεχτικά τη σούβλα και βάζουμε το κοκορέτσι σε ταψί να ψηθεί στο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου αδειάζοντας το νερό, που βγάζει και γυρίζοντας το να ροδίσει και από τις 2 πλευρές.
Σερβίρεται σε πιατέλα με φύλλα μαρουλιού, φέτες ντομάτας και μαϊντανό.
Σημείωση:
Μπορούμε τις σκέπες να μην τις κόψουμε σε μικρά κομμάτια και να μην τις περάσουμε στη σούβλα, αλλά να τυλίξουμε με αυτές καλά το κοκορέτσι, προτού το τυλίξουμε με τα έντερα.




Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 21, 2011 10:39 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 671
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ
Το κοντοσούβλι


Συστατικά
4 κιλά χοιρινό κρέας (από σπάλα, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια)
1 κεφάλι σκόρδο, λιωμένο στο μπλέντερ με 1-2 κ.σ. λάδι
1 κ.γ. ρίγανη
1 πιπεριά πράσινη
1 μέτριο κρεμμύδι
2-3 κ.σ. μουστάρδα
αλάτι, πιπέρι
λίγο νερό
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Με κρεατικά
Χοιρινό
Εποχιακά
Πασχαλινή
Διατροφή
Με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο
Πλούσια σε ενέργεια
Πλούσια σε σίδηρο
Δυσκολία
Με βίντεο
Σερβίρει
8-10 άτομα


Διαβάστε περισότερο: Το κοντοσούβλι της Κατίνας http://www.sintagespareas.gr


Οδηγίες
Βάζουμε τα κομμάτια του κρέατος σε λεκανίτσα (αρκετά ευρύχωρη ώστε να ανακατεύονται εύκολα όταν τους ρίξουμε τη μαρινάδα)
Ρίχνουμε 2-3 γερές πρέζες αλατοπίπερο (ανάλογα με το πόσο πικάντικο το θέλουμε / μας επιτρέπεται).
Προσθέτουμε 1 πρέζα ρίγανη.
Δουλεύουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά μας (δεν είναι ανάγκη να γίνει σαν αλοιφή, ας μείνουν και κάποια κομματάκια μέσα, να τα “αισθανόμαστε” στο στόμα).
Με αυτό το μείγμα μαρινάρουμε μέσα στη λεκανίτσα το κρέας, ανακατεύοντας καλά να πάει παντού.
Αφήνουμε το κρέας να ρουφήξει τη μαρινάδα του (εάν έχουμε τον χρόνο, όλο το βράδυ, εάν όχι, τουλάχιστον 3 ώρες)
Περνάμε τα κομμάτια στη σούβλα. Δεν τα πιέζουμε πολύ μεταξύ τους, να μην είναι πολύ σφικτά. (δείτε εναλλακτική πρόταση στα “μυστικά”)
Ανάβουμε μία καλή φωτιά, με αρκετά κάρβουνα. Θα χρειασθεί, πριν σωθούν τα πρώτα, να προσθέτουμε και άλλα, έτσι ώστε η φωτιά να διατηρείται δυνατή για ένα τετράωρο τουλάχιστον. Τα απλώνουμε να “καλύπτουν” όλο το μήκος που πιάνει το κρέας πάνω στη σούβλα. Θα ξεκινήσουμε όταν έχουμε μία καλή θράκα.
Τοποθετούμε το κοντοσούβλι στη ψηλότερη θέση της σούβλας (για να ψηθεί αργά-αργά το κρέας και να διατηρηθεί μαλακό και ζουμερό) και το ψένουμε, ενώ περιστρέφεται διαρκώς (ελπίζω ότι έχετε μοτεράκι, αλλιώς πρέπει να έχετε ..... δυνάμεις και κουράγιο), για ολόκληρες 4 ώρες.
Κατά διαστήματα αλείφουμε με μείγμα από λάδι και λεμόνι.
Όταν πια είναι έτοιμο, κόβουμε μόνο τη ποσότητα που βάζουμε στο πιάτο μας κάθε φορά και αφήνουμε το υπόλοιπο πάνω στη σούβλα, πολύ ψηλά στη σκάλα της ψησταριάς ή καλυμμένο με λαδόκολλα (το αλουμινόχαρτο δεν είναι και ότι το καλύτερο…). Έτσι, σε ένα γλέντι που κρατάει ώρες, όσοι αντέξουν να φθάσουν στο τέλος θα έχουν διαρκώς ζεστό μεζέ.
Λίγα μυστικά ακόμα
Τώρα, εάν είστε μερακλήδες και έχετε και χρόνο, μπορείτε να το νοστιμέψετε ακόμη περισσότερο: Εκτός από τη μαρινάδα που ετοιμάσατε στο μπλέντερ, έχετε back-up και μερικές ακόμη πιπεριές, κρεμμύδια και μεγάλες, σαρκώδεις, ντομάτες. Κόβετε τις πιπεριές και τις ντομάτες στα 4, και τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια και παρεμβάλετέ τα στη σούβλα, ανάμεσα στα κομμάτια του κρέατος.
Ακόμα πιο μερακλήδες; ετοιμάστε το κοντοσούβλι σας με ποικιλία κρεάτων: αρνί, χοιρινό, κατσίκι και, οι ..... μύστες το ξέρουν καλά, προβατίνα. Η κορωνίδα των κρεάτων, όταν πρόκειται για κοντοσούβλι.
Πως; είστε ακόμα μεγαλύτεροι μερακλήδες; (να το προσέξετε, όμως, χρειάζεται μέτρο): Μαζί με τα κρέατα, ζητήστε από τον χασάπη σας να σας δώσει και μπόλια και καλύψτε με αυτή το κοντοσούβλι σας (κρέας και λαχανικά)


Διαβάστε περισότερο: Το κοντοσούβλι της Κατίνας http://www.sintagespareas.gr/sintages/t ... z1K8oHhCb2







Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΑΓΗΤΑ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 21, 2011 10:48 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 671
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ
Κλέφτικο ή Εξοχικό

Εικόνα

Συστατικά
1 κιλο κρεας μοσχαρισιο (ελιά)
1 μεγαλο κρεμμυδι
1/2 σκορδο κομμενο σε σκελιδες
1 ποτηρι του κρασιου κοκκινο κρασι
1/2 πακετο βιταμ
1 φλυτζανι ελαιολαδο
1/2 κιλο τυρι φετα βαρελισια
Αναλογο αλατοπιπερο
3 λεμονια
12 φυλλα μπακλαβα
Στα γρήγορα
Κατηγορία
Μοσχάρι
Εποχιακά
Για μπουφέ
Μέθοδος
Φούρνου
Διατροφή
Πλούσια σε σίδηρο
Πλούσια σε ενέργεια
Σερβίρει
8 ατομα
Οδηγίες
Τσιγαριζουμε το κρεας κομμενο κομματια με το βουτυρο και το λαδι, το κρεμμυδι και το σκορδο.
Σβηνουμε με το κοκκινο κρασι, προσθετουμε αλατοπιπερο και νερο τοσο οσο να σκεπασει το κρεας.
Οταν το κρεας ψηθει καλα, προσθετουμε τον χυμο απο 1 1/2 λεμονι.
Αφηνουμε το κρεας να κρυωσει, ή να γινει χλιαρο, για να μπορουμε να το πιασουμε με τα χερια.
Οταν αυτο συμβει, παιρνουμε ενα ταψι και ριχνουμε μεσα με την κουταλα της σουπας 2-3 κουταλιες απο το ζουμί της κατσαρολας.
Παιρνουμε 2 φυλλα μπακλαβα, τα τοποθετουμε πανω στο τραπεζι, και παιρνουμε κομματια απο το κρεας, το μαδαμε με τα χερια, προσθετοντας μαζι και μικρα κομματια απο την βαρελισια φετα.
Τυλιγουμε τα φυλλα σε ρολλό, διπλωνοντας στο τελος του τυλιγματος τις ακρες προς τα κατω για να μην ανοιξουν και προσεκτικα το τοποθετουμε στο ταψι.
Επαναλαμβανουμε την διαδικασια με τα επομενα 2 φυλλα, μεχρι να τελειωσει το κρεας.
Μην ξεχνατε να προσθετετε σε καθε ρολλό και τυρι φετα.
Οταν η διαδικασια ολοκληρωθει, με την κουταλα της σουπας περιλουστε με το υπολοιπο ζουμι απο την κατσαρολα τα ρολλά που φτιαξατε.
ΜΗΝ σκεπασετε τα ρολλα με το ζουμι, αρκει ως την μεση τους.
Στιψτε το υπολοιπο 1 1/2 λεμονι και περιλουστε με τον χυμο του τα ρολλά.
Ψηστε σε μετρια προθερμασμενο φουρνο (180 βαθμους) μεχρι τα ρολλα να ροδισουν καλα και να λειωσει η φετα που βαλατε μαζι με το κρεας.
Λίγα μυστικά ακόμα
Μυστικο α) καλο ειναι να ξεκινησετε Σαββατο απογευμα και να φτιαξετε τα ρολλά Κυριακη πρωι, αφου το κρεας θα εχει κρυωσει καλα.
Μυστικο β) Εαν το ταψι ειναι μεγαλο και θελετε να κλεισετε τα κενα μεταξυ των ρολλων, μπορειτε να προσθεσετε πατατες, που θα τις αλατισετε βεβαιως πριν βαλετε το φαγητο στον φουρνο. Σε αυτην την περιπτωση και να μην σας "αρπαξουν" τα ρολλά εαν εχουν ηδη ροδισει, σκεπαστε το φαγητο με αλουμινοχαρτο μεχρι να ψηθουν και οι πατατες.


Διαβάστε περισότερο: Κλέφτικο ή Εξοχικό http://www.sintagespareas.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΡΕΑΣ)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 21, 2011 1:48 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7287
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Αρνί αντικριστό

Υλικά

Αρνί κατά προτίμηση σπάλα 2-3κιλα

αλάτι 30-40 γρ.

μια σούβλα ανοξείδωτη περίπου70-80 εκ.,μερικά ξύλα (ελιάς κατά προτίμηση )


Εκτέλεση

Σε απόσταση60-70 εκατοστά από το κέντρο των ξύλων τοποθετούμε μερικές πέτρες σταθερά και σε ύψος 40 -60 εκατοστών .Τοποθετούμε το κρέας που έχουμε πέραση στη σούβλα και το έχουμε αλατίσει και βάζουμε φωτιά στα ξύλα .Για να τοποθετήσουμε το κρέας στη σούβλα, κόβουμε στο πέμπτο πλευρό τη σπάλα και την ανοίγουμε να διαχωριστεί η σπάλα από τα πλευρά από το μέρος του λαιμού και λίγο πριν φτάσει στο τέλος ,σταματάμε εκεί .Περνάμε τη σούβλα κατά μήκος να ζυγιάζει ισομερώς

http://cretagastronomy.maich.gr/lang/el ... ntikristo/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΡΕΑΣ)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 21, 2011 1:49 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7287
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΑ



Εικόνα


Δημήτρης Δήμητρας


ένα γουρουνόπουλο 50-55 κιλά
1/2 κιλό αλάτι χοντρό
μία χούφτα ρίγανη


Στο Βασιλίτσι μπορεί κανείς να βρει γουρουνόπουλο τις Κυριακές -εκτός από την περίοδο του χειμώνα- μόλις σχολάσει η εκκλησία. Οι ψήστες είναι δύο: Ο Θανάσης ο Μάραντος που μένει στην Καλαμάτα και χρησιμοποιεί για το ψήσιμο, φούρνο και ο Δημήτρης ο Δήμητρας που μένει στο χωριό και ψήνει στα κάρβουνα. Την παρακάτω συνταγή μου την έδωσε ο Δημήτρης, που με άφησε να φωτογραφήσω και τη διαδικασία και γι αυτό τον ευχαριστώ πολύ.


Παρασκευή
«Αυτή η συνταγή είναι παραδοσιακή εδώ στο χωριό. Εγώ την έμαθα από το Τάση το Σιψά και κείνος από το Γιάννη το Λυμπέρη. Μόνος μου δουλεύω δεκαπέντε χρόνια τώρα.
Την προεργασία την κάνουμε από το βράδυ μαζί με τη Νίτσα (η γυναίκα του είναι η Νίτσα). Παίρνω το γουρουνόπουλο από το χασάπη, το περνάμε στη σούβλα και ρίχνουμε αλάτι και μια χουφτίτσα ρίγανη στην κοιλιά. Ράβουμε την κοιλιά και σκεπάζουμε το χοιρινό με ένα καθαρό σεντόνι. Κατά τη μία τη νύχτα το βάζουμε απάνω στην ψησταριά. Ανάβουμε τη φωτιά με ξύλα και λίγο κάρβουνο από μακριά. Ψήνεται για 9 με 10 ώρες. Η φωτιά πρέπει να είναι δυνατή αλλά από μακριά και στο πλάι. Όλη τη νύχτα συμπάω - φτιάχνω τη φωτιά. Από τη μία ως τις δέκα το πρωί. Το γουρουνόπουλο με το ψήσιμο στη φωτιά χάνει το μισό περίπου. Αν είναι 50 κιλά μένει 25. Αν το ψήνεις στο φούρνο όμως, χάνει λιγότερο. Το 40% περίπου από το βάρος του.
Πιο παλιά - πριν δέκα χρόνια δηλαδή - ήτανε πολύ κουραστικό το ψήσιμο γιατί γυρίζαμε με το χέρι τη σούβλα. Τώρα έχουμε ηλεκτρική και γυρίζει με μοτέρ. Παλιότερα είχαμε και ξύλινες σούβλες, τώρα έχουμε σιδερένιες».

http://syntagesapokatina.blogspot.com/2 ... -post.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΡΕΑΣ)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 30, 2014 5:36 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7287
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Οφτό ή Αντικριστό Κρέας... http://www.gpeppas.gr/sintages/antikristo.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΡΕΑΣ)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Απρ 03, 2014 12:36 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Φεβ 10, 2008 12:02 am
Δημοσιεύσεις: 88


Από τους πιο παλαιούς και υγιεινούς τρόπος ψησίματος του κρέατος , υπάρχουν ακόμη μικρά μαγαζιά στην Κρήτη που τον εφαρμόζουν :D


_________________
Πέρδικα όμορφο πουλί
που η φύση σου 'χει δώσει
το χάρισμα να κελαηδείς
π' άλλο πουλί δεν το 'χει.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΡΕΑΣ)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Απρ 05, 2014 10:07 am 

Εγγραφή: Κυρ Ιαν 01, 2012 11:01 am
Δημοσιεύσεις: 370
Τοποθεσία: Αττική
Πολύ εύκολος και υγιεινός τρόπος ψησίματος κρέατος που μπορεί σε μικρογραφία να χρησιμοποιειθεί σχεδόν σε κάθε φωτιά ακόμη και στο τζάκι .
Στο τζάκι έχει τρομερή απόδοση στο ψήσιμο ειδικά από την μεριά την εσωτερική , ανάμεσα σε τουβλά και φωτιά :wink:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΡΕΑΣ)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 07, 2014 12:18 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Σεπ 25, 2010 3:45 pm
Δημοσιεύσεις: 1693
Τοποθεσία: ν.σερρων
για μενα ενα μπουτακι αρνισιωοοοο στην γαστρραα ειναι οτι καλυτερωωωω με πατατουλεσσσσ :wink: :wink: τωρα οτι καθε κανηηηηη :wink: :wink: :wink: :wink:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΡΕΑΣ)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 07, 2014 5:12 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιουν 27, 2013 2:06 pm
Δημοσιεύσεις: 719
Τοποθεσία: Ιωαννινα
sakis pointer έγραψε:
για μενα ενα μπουτακι αρνισιωοοοο στην γαστρραα ειναι οτι καλυτερωωωω με πατατουλεσσσσ :wink: :wink: τωρα οτι καθε κανηηηηη :wink: :wink: :wink: :wink:


Βρε Σακη μερακλη..τετοια λες στον κοσμο κ θα αρχισει να κυνηγαει κατσικια....χαχαχα :lol: :lol:

_________________
ΕικόναΕικόναΕικόνα
ΕικόναΕικόνα
Με καλη παρεα και ποιντερ ολα γινονται


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΦΑΓΗΤΑ (ΚΡΕΑΣ)
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Απρ 09, 2014 10:36 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7287
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα



Γεύσεις γνωστές στους αρχαίους, το ψητό σουβλιστό αρνί ,το «γαρδούμιο» και η «πλεκτή», δηλαδή η γαρδούμπα και το κοκορέτσι, αναφέρονται ακόμα και στα ομηρικά έπη.


Ο τρόπος παρασκευής δεν διέφερε πολύ. Για να παρασκευάσουν κοκορέτσι μαρινάριζαν τα έντερα σε ξύδι, νερό και μέλι. Το ξύδι λειτουργούσε ως αντισηπτικό και αφυδάτωνε το έντερο από τα πολλά λίπη, ενώ το μέλι δημιουργούσε μια καραμελωμένη κρούστα.
Όταν δε, έψηναν στη σούβλα αρνί ή κατσίκι και καθώς δεν υπήρχαν τότε πινέλα αλλά ούτε και λαδολέμονο, βουτούσαν ένα κλαδί από πεύκο σε χυμούς από άγουρο σταφύλι και άγουρο δαμάσκηνο και άλειφαν το κρέας προσδίδοντάς του μια ιδιαίτερη γεύση από φρούτα και ρετσίνι.
«Το κοκορέτσι είναι καταγεγραμμένο στα έργα του Ομήρου, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το έφτιαχναν από την αρχαία Ελλάδα. Οι λεπτομέρειες, μάλιστα, που αφορούν την παρασκευή του είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες», αναφέρει ο σεφ Νίκος Φωτιάδης. «Το μέλι στο κοκορέτσι δεν είναι τόσο εμφανές, ωστόσο η παρουσία του στο ψήσιμο προσδίδει μια εξαιρετική υφή στο τελικό αποτέλεσμα», υποστηρίζει. Ο ίδιος φτιάχνει αρνί και κοκορέτσι του με τον τρόπο των αρχαίων, διαφοροποιώντας μικρά σημεία. Για παράδειγμα, στο ψήσιμο των αμνοεριφίων αντί για κλαδί από πεύκο χρησιμοποιεί πευκοβελόνες. Πάντως, επισημαίνει ότι οι σούβλες δεν αναπτύχθηκαν ιδιαίτερα στην αρχαία Ελλάδα, καθώς δεν καταναλώνονταν μεγάλες ποσότητες κρεάτων.
Στις περισσότερες περιοχές της χώρας επιβιώνουν παραδοσιακές συνταγές και τρόποι μαγειρέματος χιλιάδων χρόνων, περνώντας από γενιά σε γενιά. Κατά καιρούς συγκεντρώνονται σε βιβλία μαγειρικής και σχετικές εκδόσεις χάρη στο μεράκι και το φιλότιμο κάποιων ανθρώπων, τονίζει ο κ. Φωτιάδης και εύχεται να υπάρξει κάποια στιγμή μια συνολική συντονισμένη μελέτη με στόχο μια συνολική καταγραφή.


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 11 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  



cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum