Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 9 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 11:10 am 

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 23, 2009 4:03 pm
Δημοσιεύσεις: 40
Συνάδελφοι,

Παρακαλώ για την βοήθειά σας

Αγόρασα προ 3 μηνών ένα εκπαιδευμένο κούρτσχααρ από την Γερμανία, 2 ετών αρσενικό

Όλα καλά στο κυνήγι και στην "μετάβαση" των εντολών βασικής εκπαίδευσης σε εμένα

Το σκυλί έχει το πιο κάτω πρόβλημα, στο οποίο δεν έδωσα μεγάλη σημασία στην αρχή, αλλά τώρα βλέπω ότι είναι μεγάλο πρόβλημα:

Είναι επιθετικός με άλλα σκυλιά. Μόλις τα δει τα φερμάρει (κυριολεκτικά) και μετά ορμάει για καβγά χωρίς προειδοποίηση

Με πολλή αγριάδα, πιάνει τα άλλα σκυλιά από το λαιμό, αίματα κλπ

Το περίεργο είναι ότι το κάνει και με αρσενικά και με θηλυκά σκυλιά. Έχει αρπαχτεί μέχρι τώρα με 4 σκυλιά

Τις 2 τελευταίες φορές αρπάχτηκε ενώ τον είχα δεμένο στο λουρί / οδηγό. Ήρθαν 2 σκυλιά να τον μυρίσουν και εκεί που κουνούσαν ουρές (και ο δικός μου), χωρίς προειδοποίηση (σήκωμα τρίχας, μούγκρισμα κλπ) τα άρπαξε και αυτά

Ο γερμανός εκπαιδευτής που πήρα μου είπε πως εκεί δεν είχε κανένα πρόβλημα και ότι είναι θέμα υπακοής σε εμένα (ότι δεν του έχω επιβληθεί ακόμα) και να τον χτυπήσω με π.χ. βίτσα όταν εκδηλώνει τέτοια συμπεριφορά. Όντως όσον αφορά στην υπακοή πρέπει να γίνω πιο αυστηρός διότι ενώ με υπακούει 100% όταν είμαστε μόνοι μας, όταν υπάρχουν ερεθίσματα (γατες / σκυλιά κλπ) δεν υπακούει πλήρως ή άμεσα

Να επισημάνω πως έχει τύχει (ευτυχώς, αυτό μου δίνει ελπίδα) 2-3 φορές να μην τσακωθεί. Μια φορά σε κυνήγι βρήκε 2-3 τσοπανόσκυλα, τα μύρισε από απόσταση και έφυγε και άλλες 2 φορές μυρίστηκε με άλλα σκυλιά, σήκωσε τρίχα και έφυγε. Αλλά τις 4 φορές που τσακώθηκε ήταν πραγματικά άσχημα με αίματα, πολλή αγριάδα... άλλος σκύλος σε σχέση με τον φοβερά ήρεμο και υπάκουο χαρακτήρα που δείχνει στο σπίτι

Φέτος δεν πρόλαβα να τον κυνηγήσω πολύ αλλά και στο δάσος δεν είχα πολλές συναντήσεις με σκυλιά και συνεπώς προβλήματα. Αλλά τρέμω στην ιδέα να κυνηάω ορτύκια με άλλα σκυλιά κάθε 100 μέτρα και με την ψυχή στο στόμα...

Παρακαλώ πολύ για τις συμβουλές σας...

Ευχαριστώ

Στρατής


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 12:05 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 679
Επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
Γράφει: Αραχωβίτης Γιάννης, Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων

Τα ακόλουθα είναι μερικά από τα βασικά σημεία της θετικής μεθόδου που χρησιμοποιούμε για να μειώσουμε την επιθετικότητα μεταξύ σκύλων. Χρειάζεται πρώτα να εξαλείψουμε το στοιχείο του φόβου που νιώθει ο σκύλος προτού να είμαστε σε θέση να πλησιάσουμε κοντά σε άλλους σκύλους ή να τον αφήσουμε να παίξει ελεύθερα μαζί τους.

1. Χρησημοποιήστε τροφή. Βαδίστε με τον σκύλο σας στο λουρί προς το μέρος που θα συναντήσετε άλλα σκυλιά (στο λουρί και αυτά). Την στιγμή που εσείς και το σκυλί σας αντικρύσετε το άλλο σκυλί, από απόσταση, αρχίσετε να μιλάτε ήρεμα και ευχάριστα στο σκυλί σας και αρχίσετε να του δίνετε τις πιο νόστιμες (για το σκυλί) λιχουδιές (πχ. κρέας) που θα έχετε φροντίσει να έχετε μαζί σας. Ο στόχος είναι να κάνουμε το σκυλί να συνδιάσει την παρουσία του άλλου σκυλιού με τις υπέροχες λιχουδιές που του προσφέρετε. Φροντίστε να μην πλησιάσετε πολύ κοντά και μην πλησιάζετε προς το άλλο σκυλί σε ευθεία γραμμή. Μείνετε σε τέτοια απόσταση που το σκυλί σας να παρασμένει ήρεμο και να τρώει τις λιχουδιές.
Όταν απομακρύνουν το άλλο σκυλί (μετά από 5-10 δευτερόλεπτα στην αρχή), σταματάμε να δίνουμε λιχουδιές και αρχίζουμε να δίνουμε πάλι μόλις το άλλο σκυλί ξαναεμφανιστεί. Θέλουμε το σκυλί μας να νοιώθει ότι η παρουσία του άλλου σκυλιού μας κάνει και του δίνουμε τις λιχουδιές και ότι η απουσία του αυτόματα σταματάει την ροή των ωραίων πραγμάτων (πχ. λιχουδιές). Προσπαθούμε να αλλάξουμε την ψυχολογία του από φόβο / επιθετικότητα σε χαρά και ασφάλεια.

2. Χρησιμοποιήστε ένα κολάρο κεφαλιού (head collar). Σας επιτρέπει να καθοδηγείτε το σκυλί σας σε 'δύσκολες' καταστάσεις (όταν προσπαθεί να ορμήξει προς το άλλο σκυλί) χωρίς να προσθέτετε φυσική δυσφορία στην αντίληψη του για την παρουσία του άλλου σκυλιού. Η χρήση του κολάρου κεφαλιού ηρεμεί κάπως το σκυλί σας και σας δίνει την αυτοπεποίηθηση ότι μπορείτε και το ελέγχετε. Το λουρί πρέπει να είναι κοντό και να παραμένει χαλαρό. Κρατείστε το σκυλί κοντά σας χρησιμοποιώντας τις λιχουδιές , μιλώντας του ήρεμα και αλλάζωντας ελαφρώς κατευθύνσεις. Προσπαθείτε να το μάθετε να 'αγνοεί' τα άλλα σκυλιά αντί να τα απειλεί.

3. Σταδιακά μειώστε την απόσταση επιλέγωντας την πορεία και το σημείο που το σκυλί σας νοιώθει ασφαλή. Πλησιάστε εξαιρετικά αργά διαγράφωντας καμπύλη. Το σκυλί σας θα πρέπει να μπορεί να μένει ήρεμο. Μην το 'σπρώχνετε' περισσότερο από αυτό που μπορεί να αντέξει. Κανένα λάθος λοιπόν και με σιγουριά αργή κίνηση προς τα εμπρός και πλάγια.

4. Αντικαταστήστε την επιθετική συμπεριφορά με ασκήσεις υπακοής. Σε απόσταση αλλά παρουσία του άλλου σκύλου ,και ενώ έχετε την προσοχή του σκύλου σας, ζητήστε του να 'κάτσει', να 'ξαπλώσει'να 'μείνει' κλπ., και ανταμείψτε τον πλουσιοπάροχα για την υπακοή του και προσοχή που σας δίνει. Του μαθαίνετε ότι το να σας υπακούει παρουσία άλλων σκύλων είναι ασφαλές και 'κερδοφόρο'.

5. Επιδείξτε "αρχηγία". Δείξτε με την στάση σας ,πνευματική και σωματική, ότι εσείς θα τον προστατέψτε αν οι άλλοι σκύλοι πλησιάσουν. Μπείτε ανάμεσα στο σκύλο σας και τον άλλο σκύλο αν αρχήσουν τα 'αγριοκοιτάγματα' και τα άλλα 'ύποπτα' σημάδια. Να έχετε αυτοπεποίθηση και να είστε χαλαρός.Μην τραβάτε το λουρί. Μην πανικοβάλεστε. Σαν αρχηγός πρέπει να εμπνέετε σιγουριά και εμπιστοσύνη. Μάθετε να παρατηρήτε και να 'διαβάζετε' το σκυλί σας. Γνωρίζετε από ποιό σημείο και πέρα το σκυλί σας γίνεται επιθετικό και συνηδειτά μην το υπερβαίνετε. Δουλέψτε τις ασκήσεις υπακοής και έχετε την προσοχή του στραμμένη σε εσάς.

6. Οταν τελικά μπορέσετε να έχετε το σκυλι σας χωρίς λουρί, χρειάζεται να είστε πολύ παρατηρητικός και γρήγορος. Δεν πρέπει να έχουμε 'ατυχήματα'. Συνεχίστε να δουλεύετε τις ασκήσεις υπακοήςσε απόσταση από τα άλλα σκυλιά. Μην τον 'πιέσετε' να γίνει φιλικός. Κρατήσετε τις αποστάσεις από τα άλλα σκυλιά και εκπαιδεύστε τον να ακολουθεί τις οδηγίες σας χωρίς να φοβάται το πλησίασμα από άλλα σκυλιά.Σιγά σιγά θα μπορείτε να τον αφήνετε να παίζει με άλλα 'φιλικά' σκυλιά. Χρειάζεται χρόνος,κόπος, γνώση και υπομονή. Η βοήθεια ενός ικανού εκπαιδευτή σκύλων,με θετικές μεθόδους εκπαίδευσης, είναι σίγουρα μεγάλη βοήθεια. Αν δεν αισθάνεστε σίγουρος για τις δυνατότητές σας , ζητείστε βοήθεια. Η ελειπής γνώση μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα ή και επικίνδυνα.

http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=438

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 12:11 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 679
Eπιθετικότητα πρός τους σκύλους - γάτες.

Eκδηλώνεται από κυριαρχικά σκυλιά, σκυλιά που μένουν στις μονοκατοικίες και έχουν αγαπημένο sport το κυνήγι της γάτας αλλά, τα οποία ήταν ήρεμα όμως μπλέξαν σε σκυλοκαβγά και από τότε έγιναν επιθετικά, και από σκυλιά μη κοινωνικοποιημένα. Eπίσης, σε αυτήν την κατηγορία έχουμε σκύλους που ανήκουν σε εγκληματίες και μικρόμυαλους ιδιοκτήτες, που παροτρύνουν τους σκύλους τους να τσακωθούν με άλλα ζώα ενώ κάποιοι από αυτούς ανήκουν και στην αχαρακτήριστη «φάρα» των κυνομάχων. Σε ενήλικα σκυλιά με αυτό το πρόβλημα, δεν αποτελεί λύση το να πάρεις άλλον ένα σκύλο ή μια γάτα, γιατί το πιο πιθανό είναι να μάθει να τα πηγαίνει καλά με το νέο μέλος της οικογένειας, αλλά να συνεχίζει να θέλει να επιτίθεται σε άλλους σκύλους τρίτα ζώα.

Aνασφάλεια και φόβος

Eίναι δύο σοβαροί λόγοι που ο σκύλος γίνεται επιθετικός. O σκύλος οπισθοχωρεί με την ουρά ανάμεσα στα πόδια και τις τρίχες της ράχης σηκωμένες, δείχνει τα δόντια του γρυλίζοντας ή γαβγίζοντας και η εικόνα του προδίδει φόβο και όχι θάρρος. Aν δαγκώσει θα το κάνει όταν γυρίσουμε την πλάτη μας για να φύγουμε, ακόμα αν επιμένουμε να πάμε προς το μέρος του ή αν είναι κάπου κρυμμένος και νιώσει ότι παραβιάσαμε το χώρο του. Aυτή τη μορφή επιθετικότητας τη συναντάμε συνήθως σε σκυλιά «αυλών» αλλά και σε αδέσποτα.
Όλοι έχουμε δει ένα σκύλο που εκεί που είναι ήσυχος αρχίζει να γαβγίζει σε κάποιον που έκανε κάποια απότομη κίνηση. Tέτοιες «ύποπτες», για το σκύλο, κινήσεις τις κάνουν κυρίως άνθρωποι που τους φοβούνται και για να τους αποφύγουν, με αποτέλεσμα ο σκύλος να αρχίζει γαβγίζει. Για τον ίδιο λόγο εκδηλώνει επιθετικότητα σε ανθρώπους ντυμένους «ύποπτα», δηλαδή ασυνήθιστα ή περίεργα όπως σε ιερείς καθώς και σε κάποιους που κουβαλούν περίεργα αντικείμενα κλπ. Tέτοιες συμπεριφορές ξεπερνιούνται με πολλές βόλτες ανάμεσα σε κόσμο, ώστε να αποκτήσει ο σκύλος μας εμπειρίες. (Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και ο ανόητος ισχυρισμός ότι ο σκύλος καταλαβαίνει ποιοι δεν τον αγαπάνε και για αυτό θέλει να τους δαγκώσει, αλλά αυτό βέβαια δεν ισχύει!)

Λάθος εκπαίδευση

Όταν η εκπαίδευση γίνεται πολύ αργά και με ακατάλληλες μεθόδους, με βία και χωρίς σύστημα, μπορεί να «κατασκευάσει» έναν επικίνδυνο σκύλο. Ένας σκύλος «φύλακας» ΔEN πρέπει να είναι σκύλος δολοφόνος αλλά ένας σκύλος σύντροφος, απόλυτα ελεγχόμενος, ο οποίος εκτελεί τα καθήκοντα του σαν φύλακας, με σκοπό πάντα την υπεράσπιση και την άμυνα του χώρου του και του αφεντικού του. Oυσιαστικά, η εκπαίδευση του σκύλου σε θέματα φύλαξης έχει σαν αποτέλεσμα ένα σκύλο πειθαρχημένο σε αντίθεση με έναν άλλο, που βγάζει το ένστικτό του φύλακα μόνος του και πολλές φορές γίνεται ανεξέλεγκτος.
Για τους έμπειρους εκπαιδευτές, η εκπαίδευση στη φύλαξη είναι τις περισσότερες φορές το μοναδικό μέσο για να διορθώσεις έναν επιθετικό σκύλο. Mέσα από την εκπαίδευση τον εκτονώνεις, τον κάνεις να νιώθει χρήσιμος και, το πιο σημαντικό, του δείχνεις τι πρέπει να κάνει, τον καθοδηγείς. Tου δίνεις ένα πρόγραμμα σταθερής εξάσκησης ανα τακτά χρονικά διαστήματα και με αυτόν τον τρόπο αν και το αφεντικό με το σκύλο συνεργάζονται, μπορείς να έχεις εκπληκτικά αποτελέσματα. Nα σημειώσουμε, ότι ο σκύλος μπορεί να γίνει επιθετικός και από λάθος εκπαίδευση στην υπακοή.
Όσοι έχουν επιθετικά σκυλιά ας προσπαθήσουν να δουν αν υπάρχει χρόνος να διορθώσουν την κατάσταση, απευθυνόμενοι σε κάποιον εκπαιδευτή. Tέτοια σκυλιά θα πρέπει να μάθουν να προσέχουν και να σέβονται τους γύρω ανθρώπους, παιδιά και ζώα. Aν δεν μπορούν να κάνουν τίποτα καλύτερο για να διορθώσουν τη συμπεριφορά του σκύλου τους στη βόλτα, οφείλουν να του φοράνε λουρί και αν χρειαστεί και φίμωτρο γιατί οι νόμοι είναι αυστηροί.

Tι προβλέπουν οι νόμοι:

Aν ο σκύλος σας δαγκώσει κάποιον στο δρόμο, βάσει του Ποινικού Kώδικα, άρθρα 314 παρ 19 και 315 παρ.1 που αφορούν σωματικές βλάβες εξ αμελείας, οι ποινές είναι οι εξής: φυλάκιση μέχρι 3 μήνες για ελαφριές σωματικές βλάβες (μώλωπες κλπ). Φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια για βαριές σωματικές βλάβές, ενώ δεν προβλέπεται καμιά συνέπεια για το σκύλο. Έχετε επίσης υπόψην σας, οτι μερικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν πρόγραμμα αστικής ευθύνης για το δάγκωμα των σκύλων.


ΘΟΔΩΡΗΣ ΤΡΙΑΝΤΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΣΚΥΛΩΝ

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 1:36 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Σεπ 25, 2008 12:31 pm
Δημοσιεύσεις: 108
Τοποθεσία: βριλησσια
ενα πολυ δυσκολο προβλημα.δεν μπορω να διανοηθω κυνηγοσκυλο να τσακονεται με το παραμικρο ειδικα στον κυνηγοτοπο πρεπει να εχει τον νου του εκει.τωρα με τα κουσκαρ οι γερμανοι τα εχουν και για μεγαλα θηραματα και ισως ωφειλεται εκει η επιθετηκοτητα τους.ειχα και εγω ενα πριν 23 χρονια καλο σκυλι αλλα ειχε σκληρο δοντι και ειδικα τα ορτυκια μου τα εκανε πατσαβουρα.υπομονη και επιμονη να του επιβληθεις αν και αρκετα δυσκολο γιατι ειναι τα περισοτερα σκληρα ζωα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 2:03 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιαν 05, 2008 1:11 pm
Δημοσιεύσεις: 688
Τοποθεσία: ΘΑΣΟΣ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΝΗΣΙ
φιλε μου θελει μεγαλη προσοχη ,φαντασου πανω στο κυνηγι να πεσει σε κανα προβατο τι εχει να γινει ,στο λεπτο θα το πνιξει και θα μπλεξεις ασχημα,τι να πω δεν ξερω πως να σε βοηθησω λυπαμε ,οι πιο ειδικοι ας πουνε την γνωμη τους


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 2:56 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Οκτ 11, 2007 6:07 pm
Δημοσιεύσεις: 615
Τοποθεσία: ΚΟΖΑΝΗ
ενας συγχωριανος μου πριν απο αρκετα χρονια ειχε φερει ενα ακριβοπληρωμενο κουρτσχααρ απο Γερμανια, ηταν εκπληκτικος κυνηγος αυτος ο σκυλος, αλλα και τρομερος φονιας σε γατες και προβατα :shock: :shock:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 3:10 pm 

Εγγραφή: Πέμ Ιαν 14, 2010 2:49 pm
Δημοσιεύσεις: 24
Αν δεν σε ενδιαφέρει η αναπαραγωγή κοίτα λίγο και το θέμα της στείρωσης...

_________________
Εικόνα
Benelli Crio Comfort


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 3:25 pm 

Εγγραφή: Δευτ Νοέμ 23, 2009 4:03 pm
Δημοσιεύσεις: 40
Παιδιά, για να μην ξεφύγουμε από το θέμα, σας υπογραμμίζω πως με πρόβατα / κατσίκια δεν υπάρχει πρόβλημα... με σκυλιά μόνο :!:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: επιθετικότητα προς άλλα σκυλιά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 03, 2010 4:55 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Δεκ 28, 2009 11:36 pm
Δημοσιεύσεις: 65
Τοποθεσία: ιωαννινα
δοκιμασε να τον βαλεις μαζι με αλλο αρσενικο διπλα διπλα αλλα με χωρισμα στη μεση να μην εχουν επαφη αλλα να βλεπονται και να μυριζονται για λιγες μερες, αν ειναι ευκολο. για τη στειρωση που λεει ο φιλος ποιο πανω εχει δικιο θα βοηθουσε πολυ. :wink: αυτο το προβλημα αντιμετωπιζει και ενας φιλος μου με το ντρατχααρ του, οπου δει τσοπανοσκυλο πανω του αλλα μονο σε σκυλια. εχει κανει πολλα αλλα αυτο εκει δεν καταλαβαινει τπτ.


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 9 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum