Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 7 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: BLOGS
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 25, 2010 9:20 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

Για το troktiko...

Γράφει η Μαρίνα Αντωνιάδου

Από χθες το πρωί που έμαθα για το κλείσιμο του τρωκτικού δεν μπορώ να το πιστέψω… Εγώ όπως και οι φίλοι μου. Αποτελούσε μια από τις βασικές σελίδες της ενημέρωσής μας. Μια σελίδα με συνεχή ροή ειδήσεων. Μια σελίδα που διαβάζαμε απόψεις και φωνές συνανθρώπων που μας άγγιζαν, που νιώθαμε ότι μας καταλαβαίνουν και τους καταλαβαίνουμε. Το τρωκτικό μιλούσε στην καρδιά των νέων ανθρώπων αλλά και πολλών όσων γνώριζαν να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες. Μας εξέφραζε, μιλούσε την γλώσσα της λογικής αλλά και της καρδιάς. Μας άκουγε, πρόβαλε το πρόβλημά μας.

Το τρωκτικό όμως δεν περιοριζόταν σε απλή αναπαραγωγή ειδήσεων ή μηνυμάτων του κόσμου. Έβγαζε ειδήσεις και συχνά κατήγγελλε τα κακώς κείμενα. Και στη εποχή μας, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της κρίσης των αξιών αλλά και του ΔΝΤ τα δυσάρεστα και τα άσχημα είναι πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα. Σήκωνε κεφάλι, είχε άποψη και λόγο με τεκμήρια και αποδείξεις. Δίχως δισταγμό και διαφοροποίηση τα έβαζε με πολιτικούς κάθε παράταξης, με δημοσιογράφους, με επιχειρηματίες και .........εταιρείες, όπου και όταν υπήρχαν αδικίες, παρατυπίες, αυθαιρεσίες και παρανομίες.

Από στόμα σε στόμα ή αλλίως από links που παρέπεμπαν στο τρωκτικό, οι αναγνώστες του αυξάνονταν μέρα με την μέρα. Μέσω των emails αλλά και των κοινωνικών δικτύων (facebook, twitter) η φήμη του εξαπλώθηκε ταχύτατα. Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα το traffic (η κίνηση) στο τρωκτικό είχε αυξηθεί τόσο, ώστε να βρίσκεται στην θέση 700 παγκοσμίως μεταξύ όλων των sites! Φοβερή επιτυχία για ένα site ελληνικής γλώσσας! Στο κόσμο του διαδικτύου αυτό ακριβώς μετράει, το traffic. Πόσοι σε διαβάζουν αλλά και πόσοι παραπέμπουν σε εσένα. Μεγάλη επισκεψιμότητα σημαίνει δύναμη, ρεύμα και τάση. Μπορείς να διαμορφώσεις άποψη, μπορείς να κατευθύνεις.

Από τη φύση του το διαδίκτυο συμβάλει και συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοκρατία. Καθένας πλέον δεν είναι απλώς αναγνώστης κειμένων, αλλά μπορεί να γράφει, να δημιουργεί και να εκφράζεται ελεύθερα μέσω του διαδικτύου. Αποτελεί ένα αγαθό διαθέσιμο σε όλους, που μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντές σου με τον πλουραλισμό των απόψεων που μπορούν να ακουστούν εδώ. Δεν είναι μέσο των λίγων και εκλεκτών, αλλά των πολλών. Θα βρεις σκουπίδια αλλά και διαμάντια στο διαδίκτυο. Είναι καθαρά θέμα επιλογής, ανάλογα με το μορφωτικό επίπεδο, την ηλικία και τα ενδιαφέροντα.

Τα blogs αποτελούν ίσως το ισχυρότερο κομμάτι του Web 2.0, που έδωσε την ουσιαστική ώθηση στον καθένα παγκοσμίως να εκφράζει δημοσίως τις απόψεις του. Δεν είναι καθόλου τυχαία μία από τις αναλύσεις για την δικαιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος στις τελευταίες αμερικανικές προεδρικές εκλογές: Τα blogs των δημοκρατικών ήταν αριθμητικά περισσότερα από εκείνα των ρεπουμπλικάνων. Τα blogs που υποστήριζαν τον Obama υπερείχαν, είχαν κατακλύσει το διαδίκτυο και συνεπώς είχαν μεγαλύτερη επιρροή στους ψηφοφόρους. Τα ψηφιακά όπλα είναι πολλά και από τα πιο ισχυρά στην μάχη είναι τα blogs.

Τον Γκιόλια τον μάθαμε (δυστυχώς) την ημέρα της δολοφονίας του. Θέλω να πω, οι αναγνώστες του τρωκτικού δεν γνωρίζαμε τον/ τους διαχειριστές του, όπως άλλωστε συμβαίνει και με τα περισσότερα blogs. Η ανωνυμία είναι ένα χαρακτηριστικό των blogs, όπως γενικότερα του διαδικτύου, που είναι στην ευχέρεια του χρήστη να κοινοποιήσει την πραγματική του ταυτότητα. Δεν μπορεί να επιβάλλει κανείς την κατάργηση της ανωνυμίας, γιατί πολύ απλά είναι ανώφελο και ανούσιο. Πρόσφατο παράδειγμα η ονομαστική δήλωση των καρτοκινητών. Υποτίθεται ένα βήμα κατά της τρομοκρατίας. Τι γελοιότητα! Θαρρείς δεν μπορείς να προμηθευτείς τηλεφωνικά νούμερα από άλλες χώρες ή μέσω διαδικτύου.

Όμως από ότι προέκυψε, η εξουσία (πολιτική, οικονομική, στρατιωτική και ΜΜΕ) γνωρίζει πολύ καλά ποιός/ ποιοί διαχειρίζονται τα διάφορα blogs. Και συγκεκριμένα στην περίπτωση του τρωκτικού από ότι φάνηκε το κατεστημένο γνώριζε την ενεργό συμμετοχή του Σωκράτη Γκιόλια σε αυτό. Συνεπώς αποτέλεσε έναν συνειδητό και προκαθορισμένο στόχο για την δράση του και συγκεκριμένα ως blogger. Εξάλλου προσπάθειες φίμωσης και αποκλεισμού του τρωκτικού από την μπλογκόσφαιρα είχαν ξανασυμβεί στο πρόσφατο παρελθόν, έναν χρόνο περίπου πριν. Είναι πασιφανές ότι ενοχλούσε κάποιους. Το μέσο ήταν τόσο ανοιχτό και καινούργιο για αυτούς, που δεν μπορούσαν να το αντιμετωπίσουν, δεν ήξεραν τρόπους για να το αποκρούσουν.

Και όμως! Κατέληξαν στην πιο εύκολη, άνανδρη, δειλή και φασιστική πρακτική. Δολοφονία άγριου μίσους, μαφιόζικης εκτέλεσης με το προκάλυμμα μιας υποτιθέμενης τρομοκρατικής οργάνωσης. Συμφέρουσα και βολική εξήγηση, ίσα-ίσα για να τελειώνουμε με ένα ακόμη θύμα της «τρομοκρατίας». Και έπειτα οι συνηθισμένες και τυπικές δηλώσεις διαφόρων με τα κροκοδείλια δάκρυα «Καταδικάζουμε το γεγονός», «Θα συνεχιστούν οι έρευνες για την αναζήτηση των ενόχων», «Θερμά συλληπτήρια», «Δεν μας φοβίζουν» κτλ. Και η ζωή συνεχίζεται σαν να πρόκειται απλώς για μία από τις δυσάρεστες ειδήσεις της ημέρας. Δολοφονίες εν ψυχρώ αθώων πολιτών που τελευταία έχουν πυκνώσει και κανενός το αυτί δεν ιδρώνει.

Συμπεριφερόμαστε σαν να πρόκειται για κάτι αναμενόμενο! Τα ΜΜΕ μας έχουν οδηγήσει σε τέτοιο βαθμό παθητικότητας, απάθειας και αφασίας. Δολοφονίες αστυνομικών, δεκαπεντάχρονων, αλλοδαπών, τραπεζικών, δημοσιογράφων… Και η λίστα συνεχώς μεγαλώνει, περιμένοντας το επόμενο θανατηφόρο χτύπημα. Το παρακράτος κάνει την δουλειά του καλύτερα από τον καθένα. Το διαλυμένο κράτος ανίκανο(;) και αδιάφορο να προστατέψει τους εξαθλιωμένους πολίτες, μας οδηγεί συνεχώς με σκληρότερα μέτρα στην ανέχεια, απλά αναμένοντας το πράσινο φως από τους «μεγάλους» για να ξανακουστεί η φράση «δυστυχώς επτωχεύσαμεν».

Ο στόχος, πέρα από το Γκιόλια, ήταν τα blogs, το ραδιόφωνο, η δημοσιογραφία, η δημοκρατία. Μία κοινωνία που τρομοκρατείται, δεν είναι ελεύθερη. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας, το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, η ανεξέλεγκτη δράση εγκληματιών, μαφιόζων, τρομοκρατών και η ατιμωρησία είναι αρνητικά σημάδια για το μέλλον μας. Έχουμε αρχίσει δυστυχώς να παρουσιάζουμε κάθε χαρακτηριστικό και σύμπτωμα τριτοκοσμικής χώρας....

"Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία", Ισοκράτης (436 π.Χ - 338 π.Χ.).

http://kafeneio-gr.blogspot.com/2010/07/troktiko.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: BLOGS
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 25, 2010 10:04 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Σε ευχαριστώ Σωκράτη Γκιόλια


Τον Σωκράτη Γκιόλια δεν τον γνώριζα. Νομίζω πως πρώτη φορά άκουσα το όνομά του στη διαμάχη των εκδοτών της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Αν και δεν τον γνώρισα προσωπικά, του οφείλω ένα ευχαριστώ.Πριν δημιουργηθεί το troktiko –και τα άλλα ενημερωτικά μπλογκ-, πολλοί μπλόγκερ είχαν ως αγαπημένη τους συνήθεια να με βρίζουν καθημερινά• πολλές φορές χυδαιότατα και χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Δεν ήταν και λίγα τα μέιλ με βρισιές και απειλές του τύπου «θα σε σκοτώσουμε, θα σε γαμήσουμε» - όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά.

Μόλις εμφανίστηκαν τα ενημερωτικά μπλογκ των δημοσιογράφων, όλοι με άφησαν στην ησυχία μου και άρχισαν να βρίζουν αυτούς. Ο Θεός να ευλογεί τους δημοσιογράφους.

Γιατί σταμάτησαν να με βρίζουν, όταν εμφανίστηκαν τα ενημερωτικά μπλογκ; Η εξήγηση είναι απλή: τα ενημερωτικά μπλογκ έκαναν τεράστιο σουξέ, είχαν εκατομμύρια αναγνώστες, οπότε ήταν οι νέοι τους εχθροί. Έπρεπε να βρίζουν αυτούς, επειδή τους θεωρούσαν πετυχημένους – αυτό δηλαδή που θα ήθελαν να είναι και οι ίδιοι.

Αυτές τις ημέρες, διαβάζω και ακούω πως τα ενημερωτικά μπλογκ κατέστρεψαν την ελληνική μπλογκόσφαιρα. Μαλακίες. Όποιος παρακολουθούσε τα ελληνικά μπλογκ το 2005 ή το 2006 δεν θα πρέπει να είχε καμία αμφιβολία πως η χώρα επρόκειτο να χρεοκοπήσει. Μιζέρια, κατινιές, κουτσομπολιά, άπειρες παρεξηγημένες μεγαλοφυΐες και –κυρίως- φθόνος. Αυτόν τον φθόνο συνάντησαν και οι δημοσιογράφοι που έκαναν ενημερωτικά μπλογκ και γνώρισαν επιτυχία.

Δεν θα ξεχάσω την αντιμετώπιση που γνώρισε ο Νίκος Δήμου, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει το μπλογκ του. Ή, καλύτερα, όταν το μπλογκ του έγινε το πιο πετυχημένο ελληνικό μπλογκ. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, οι περισσότεροι μπλόγκερ συμπεριφέρονταν λες και τους είχε πάρει τους πελάτες. Τι θέλει αυτός τώρα και έκανε μπλογκ; Γιατί διαβάζουν αυτόν κι όχι εμάς; Είναι απλό: επειδή γράφει καταπληκτικά. Ελάχιστοι σκέφτηκαν πως ο Νίκος Δήμου έφερε χιλιάδες νέους αναγνώστες στα μπλογκ.

Τα ενημερωτικά μπλογκ έφεραν ακόμα περισσότερους αναγνώστες στα μπλογκ. Και ο φθόνος θέριεψε. Όχι μόνο από τους μπλόγκερ αλλά και από τους δημοσιογράφους. Τα χαρακτήρισαν «κίτρινα» και «σκουπίδια». Η απορία μου είναι η εξής: Ας δεχτούμε ότι αυτά τα μπλογκ είναι σκουπίδια – γιατί δεν κάνετε εσείς καλύτερα μπλογκ; Ποιος σας εμποδίζει; Ναι, ξέρω, εσείς είστε πολύ ποιοτικοί και δεν σας καταλαβαίνει ο κόσμος που είναι πολύ χαμηλού επιπέδου.

Εν τω μεταξύ, αν διαβάσει κάποιος τις ανοησίες που γράφονται στα περισσότερα ελληνικά μπλογκ και –κυρίως- το βρισίδι που πέφτει στα σχόλια, θα καταλήξει στο συμπέρασμα πως το troktiko είναι η Διάπλαση των Παίδων.

Αν πιστέψω αυτά που διάβασα τις τελευταίες ημέρες, το troktiko είναι το πρόβλημα της ελληνικής δημοσιογραφίας. Το troktiko ευθύνεται για τις πεθαμένες κυκλοφορίες των εφημερίδων και για όλα τα δεινά του ελληνικού Τύπου. Αφού είναι έτσι, τώρα που δολοφονήθηκε ο Γκιόλιας, ο ελληνικός Τύπος θα γνωρίσει τεράστια άνθηση. Έρχονται χρυσές ημέρες για την ελληνική δημοσιογραφία.

Δεν ξέρω γιατί, αλλά η βλακεία συνεχίζει να με εντυπωσιάζει. Το troktiko είναι ένα από τα εκατομμύρια μπλογκ που υπάρχουν στο διαδίκτυο. Όποιος θέλει το διαβάζει, όποιος δεν θέλει δεν το διαβάζει – δεν είναι υποχρεωτικό. Το να περιμένεις, όμως, να δολοφονηθεί ο δημιουργός ενός μπλογκ για να του εξαπολύσεις επίθεση δεν μου φαίνεται και πολύ τίμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Ναι, βρε πιτσιρίκο, αλλά ο Γκιόλιας έγραφε ανώνυμα. Σοβαρά; Τι μου λες; Βρε ζώα, η χώρα χρεοκόπησε και δεν έχει αποδοθεί ευθύνη σε κανέναν. Ανώνυμοι είναι αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα; Δεν έχουν όνομα; Μέχρι τώρα, πάντως, είναι ανώνυμοι. Ε, αφού είναι ανώνυμοι αυτοί, είναι ανώνυμοι και οι μπλόγκερ. Υπάρχει κάποιος που να βρίσκει λογικό να παραμένουν ανώνυμοι οι πολιτικοί και οι μεγαλοεπιχειρηματίες που χρεοκόπησαν τη χώρα, αλλά να είναι γνωστά τα ονόματα όλων των μπλόγκερ;

Εν τω μεταξύ –μέσα στη γενική αποβλάκωση- κανείς δεν έχει σκεφτεί πως ο Γκιόλιας δεν έγραφε ανώνυμα. Αν έγραφε ανώνυμα, θα ζούσε τώρα.

Ελπίζω οι ιδιοκτήτες του troktiko να μην κάνουν γνωστά τα ονόματά τους, γιατί κινδυνεύουν. Βέβαια, αν τα ξέρει τα ονόματά τους ο Μάκης, θα τα μάθουν σύντομα 11 εκατομμύρια Έλληνες. Όχι τίποτε άλλο, αλλά θα τους δολοφονήσουν και ο Μάκης θα ανεβάσει την είδηση της δολοφονίας δέκα λεπτά πριν τους γαζώσουν τα πολυβόλα, για να έχει την αποκλειστικότητα – αυτή τη φορά δεν θα κρατηθεί.

Πιτσιρίκο, σωστά αυτά που λες, αλλά ο Χατζηνικολάου και ο Πρετεντέρης γράφουν επώνυμα. Ναι, γράφουν επώνυμα και τους φυλάει η μισή αστυνομική δύναμη της Αθήνας – γράφουν τόσο μεγάλες αλήθειες που κινδυνεύουν από το κατεστημένο που θέλει να τους εξολοθρεύσει.

Από την άλλη το «Γιάννης Πρετεντέρης» δεν είναι ονοματεπώνυμο. Ψευδώνυμο είναι. Είναι το ψευδώνυμο του Μπόμπολα. Παλιότερα ήταν το ψευδώνυμο του Λαμπράκη. Τα ονόματα των τηλεδημοσιογράφων είναι τα ψευδώνυμα των καναλαρχών. Αντί να βγουν ο Ψυχάρης και ο Μπόμπολας στην τηλεόραση –όπως θα ήταν το σωστό- βάζουν τον Πρετεντέρη να πει αυτά που θέλουν να πουν αυτοί. Δηλαδή, ο Πρετεντέρης είναι άνθρωπος-ψευδώνυμο. Πρέπει κάποια στιγμή να μας ανακοινώσει το πραγματικό του όνομα και να μας πει ποιες είναι οι δικές του απόψεις. Δεν μας ενδιαφέρουν, αλλά θα του κάνει καλό.

Αυτό το κείμενο το έγραψα γιατί πραγματικά μαύρισε η ψυχή μου στο άκουσμα της είδησης της δολοφονίας του Σωκράτη Γκιόλια. Επίσης, με στενοχώρησε πολύ η στάση πολλών δημοσιογράφων –ανάμεσά τους και κάποιοι που εκτιμώ- αμέσως μετά τη δολοφονία του συναδέλφου τους. Λυπάμαι, αλλά ακόμα και οι μπάτσοι δείχνουν μεγαλύτερο σεβασμό απέναντι στους συναδέλφους τους που δολοφονήθηκαν.

Σωκράτη, σε ευχαριστώ. Για μένα ήσουν ένας μπλόγκερ. Αυτό φτάνει.

http://pitsirikos.net/2010/07/%CF%83%CE ... #more-6215


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: BLOGS
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 25, 2010 11:37 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Κώδικας Da Vinci με το αίμα του Σωκράτη


http://www.kourdistoportocali.com/defau ... ageid=2544


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: BLOGS
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 25, 2010 11:39 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Η ΣΚΑΤΟΨΥΧΙΑ ΤΗΣ ΡΙΚΑΣ ΒΑΓΙΑΝΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ...

Θα ξεράσω με τις αγιογραφίες. Ο μακαρίτης είχε πιο φανατικούς εχθρούς κι από τον Μέριλιν Μάνσον. Στην καλύτερη και πιο έντιμη περίπτωση είχε «ορκισμένους πολέμιους». Γράψτε ό,τι θέλετε, (γι αυτό άλλωστε, έχουμε τα σχόλια παρακάτω) αλλά εγώ δεν μπόρεσα να καταπιώ ποτέ το είδος δημοσιογραφίας που εκπροσωπεί η λογική της κρυφής κάμερας, το ρεπορτάζ- αγιατολλάχ και η ανώνυμη μπλογκογραφία με σημαία Λιβερίας. Τον μακαρίτη (και όλη τη σχολή που δημιούργησε) τον «συμπαθούσα» τόσο πολύ, που η πρώτη πρώτη μου, απαίσια, ομολογώ σκέψη μετά το φονικό ήταν: «Ποιος μ… τον έκανε ήρωα;»
Η λογική του «Τρωκτικού» είναι το είδος της ενημέρωσης που λατρεύω να μισώ. Αντιπροσωπεύει όλα όσα μου έμαθαν ότι δεν είναι δημοσιογραφία: αρλούμπες καταγγελίες, ντεμέκ αποκαλύψεις κουτουρού, κάτι χύμα ανορθογραφίες και κουίζ κυτταρίτιδας σε αμοντάριστα πλάνα- ο δε όρος «διασταύρωση»; Μόνο ως σύντομο ανέκδοτο ή σήμα της Τροχαίας λειτουργεί στο μαγαζί αυτών των παιδιών.

Είμαι παλιό κεφάλι και αγύριστο. Στο μεσόκοπο πλέον μυαλό μου, που ακόμα δουλεύει με συντακτική ιεραρχία, τακτοποιημένα κασέ και μονόστηλα, όλο αυτό ισοδυναμούσε ένα κακόηχο ψηφιακό παραλήρημα. Δεν ήξερα να πω ακριβώς τι δουλειά έκαναν τα παιδιά του Τρωκτικού, πάντως με σιγουριά μπορούσα να δηλώσω ότι δεν ασκούσαμε το ίδιο επάγγελμα. Κι όταν άρχισε να σέρνεται γύρω μας αυτό το τοξικό σάλιο, αυτό το χρονικό μιας προαναγγελθείσης δολοφονίας δημοσιογράφου, ο τελευταίος άνθρωπος που θα μπορούσα να ποτέ σκεφτώ ότι θα ήταν στόχος των εκτελεστών, ήταν ένας «Τρωκτικός. Βλέπετε, δεν τον θεωρούσα «έναν από μας». Πώς θα μπορούσα άλλωστε; Τα μισά του posts χάλαγαν τον κόσμο γράφοντας ή φιλοξενώντας ανορθόγραφες κραυγές για τους «αλήτες, ρουφιάνους δημοσιογράφους». Διαχώριζε (εκείνος ή η σχολή που δημιούργησε) πλήρως και απολύτως τη θέση του από το επαγγελματικό μας συνάφι. Εγραφε πολύ συχνά ανώνυμα ή ψευδώνυμα, πράγμα που αντιλαμβάνεσθε τι αβύσσους αντιπαλότητας μπορεί να δημιουργήσει με μια διαδικτυακή γειτονιά όπως αυτή του Protagon, ας πούμε, όπου αν δεν υπογράφεις τα κείμενά σου φαρδύπλατος, με τη φωτογραφία σου φάτσα-φόρα, απλώς δεν υπάρχεις.
Δεν ήταν «ένας από μας».
Και μετά τον εκτέλεσαν. Μπορεί να πάγωσε το αίμα μου αλλά περιέργως, ξεπάγωσε το μυαλό μου. Σκέφτηκα «διαφορετικά», που λέμε κι εδώ, στο δικό μας μαγαζί: σκέφτηκα πώς υπάρχει μόνο ένα πράγμα που σιχαίνομαι περισσότερο από τη λογική του ρεπορτάζ-ταλιμπάν, κι αυτό είναι οι ίδιοι οι Ταλιμπάν. Υπάρχει ένα πράγμα που με φοβίζει περισσότερο από την ασύδοτη αρβύλα στο όνομα της ελεύθερης έκφρασης, κι αυτό είναι η κατάργηση της ελεύθερης έκφρασης.

Είμαι παλιό κεφάλι, αγύριστο. Τους αντιπάλους μου τους θέλω ολοζώντανους, υγιέστατους, και στην καλύτερή τους φόρμα, για να μπορώ να τους αντιμάχομαι, με ιδέες, πράξεις και επιχειρήματα. Εκατό χιλιάδες ανώνυμα «τρωκτικά» να ξεφυτρώσουν, τίποτα δεν μπορεί να με τρομάξει από τα κείμενά τους (εκτός ίσως, από το πόσο ανορθόγραφα τα γράφουν, καμιά φορά!) Αλλά ένα και μόνο χτύπημα κουδουνιού, σ΄ένα διαμερισματάκι στην Ηλιούπολη, στις πέντε το πρωϊ; Ένας νέος άντρας που αφήνει ξεψυχώντας, τη γυναίκα που αγαπούσε, μ' ένα μωράκι στην αγκαλιά κι άλλο ένα στην κοιλιά;
Ναι, ξερνάω με τους βαρυπενθούντες κροκοδείλους που θα έκαναν πάρτυ με βίζιτες στο Αβέρωφ, αν τον πατούσε, κατά λάθος, ένα τρένο. Ναι, είχε κάργα εχθρούς. Αλλά αυτός ο άνθρωπος, αγαπητός, μισητός, συμπαθής ή όχι, ήταν αναπόσπαστο μέρος του ελληνικού μιντιακού μικρόκοσμού μας.
Και φυσικά, ήταν «ένας από μας».
Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.
(ΥΓ. Τα βαθύτατα, ειλικρινέστερα, ολόψυχα συλλυπητήριά μου στους οικείους του θύματος. )

Ρίκα Βαγιάνη


http://prezatv.blogspot.com/2010/07/troktiko_20.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: BLOGS
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Ιούλ 25, 2010 11:46 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Τα πιο δημοφιλή blogs αναδεικνύονται με βάση τον αριθμό των links που οδηγούνται προς αυτά από άλλα blogs


http://blogs.sync.gr/and-the-oscar-goes-to/index.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: BLOGS
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιούλ 26, 2010 10:26 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 259
Τοποθεσία: Eύβοια
Του Δημήτρη Γιαννακόπουλου

Σε παράκρουση βλέπω να οδηγούνται τα ΜΜΕ στην Ελλάδα, έχοντας στοχοποιήσει, όχι ακριβώς συγκεκριμένα blogs, αλλά γενικά τους bloggers. Δεν θα επαναλάβω σ’ αυτό το σημείωμα χαρακτηρισμούς που εμφανίζονται σε πρωτοσέλιδα και απίθανες γενικευμένες κατηγορίες εναντίον του blogging, που διατυπώνονται από δημοσιογραφικές γραφίδες σε μεγάλη μερίδα του Τύπου.

Η κατάσταση είναι λυπηρή και αναδεικνύει την χυδαιότητα που κυριαρχεί στα περισσότερα παραδοσιακά ΜΜΕ στον τόπο μας. Υβρίζοντας και λασπώνοντας την μπλοκγόσφαιρα είναι σα να καταφέρονται εναντίον της ίδιας της κοινωνίας στο σύνολό της, η οποία προφανώς γυρίζει την πλάτη στην σημερινή μορφή των ΜΜΕ και στην σημερινή διάσταση της δημοσιογραφίας στην χώρα μας.

Είναι αδύνατον, αγαπητοί φίλοι που εργάζεστε στα ΜΜΕ και παίρνετε μέρος σε αυτό το ελεεινό παίγνιο κινδυνολογίας, να υπερασπισθείτε με αυτόν τον τρόπο την ταυτότητα την δική σας και των εργοδοτών σας. Ειλικρινά μιλώ, διαβάζοντας αυτά που καταλογίζετε αδιακρίτως στα blogs, είναι σα να βλέπω ζωντανές περιγραφές του εαυτού σας και των Μέσων στα οποία απασχολείστε. Σταματήστε, λοιπόν, αυτήν την μορφή αυτογελοιοποίησης, διότι θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση το δημοσιογραφικό επάγγελμα και τα ΜΜΕ και αυτό δεν μου αρέσει κατ’ αρχήν ως ιδέα. Δεν είναι ανάγκη η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης να συνοδευτεί από ....
συμπτώματα απόλυτης παρακμής της δημοσιογραφίας στην Ελλάδα. Πάψτε, λοιπόν, ως υστερικές «κατίνες» να αναπαράγετε τα χειρότερα στερεότυπα του λόγου που καλλιεργήσατε όλη αυτήν την περίοδο.


Το blogging σίγουρα δεν είναι αυτό που επιχειρείτε να εμφανίσετε ότι είναι. Είναι, πράγματι αξιοσημείωτη η προσπάθεια πολλών επιχειρηματιών των ΜΜΕ και ανθρώπων τους του δημοσιογραφικού χώρου, να προσδώσουν ακόμα και σ’ αυτήν την μορφή δια-υποκειμενικής επικοινωνίας, αλήτικες και διαπλεκόμενες ιδιότητες, όπως εκείνες που, δυστυχώς, χαρακτηρίζουν μεγάλο μέρος των παραδοσιακών ΜΜΕ.

Τι σας φταίνε, όμως, τόσες και τόσες προσωπικότητες που μέσω του διαδικτύου διαμορφώνουν έναν κόσμο διαφορετικό απ’ αυτόν που καθημερινά κατασκευάζετε εσείς; Τι σας φταίνε τόσα νέα παιδιά που επιχειρούν να αναπτύξουν έναν διαφορετικό λόγο επικοινωνίας και παρέμβασης; Το ότι κάποια ΜΜΕ δεν χωρούν στην φιλοσοφία του κόσμου του διαδικτύου, δεν πρέπει να σας εξαγριώνει, αλλά να σας κάνει να προβληματισθείτε πάνω σ’ αυτό. Έστω και αργά, όσοι μπορείτε, επιχειρείστε να ξανα-ανακαλύψετε την δημοσιογραφία και το δημοκρατικό μήνυμα, εκσυγχρονίζοντας ολόκληρο το σημειωτικό σύστημα που χαρακτηρίζει την ύπαρξή σας. Αυτό θα προσέφερε πράγματι στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού.

Αποφύγετε λοιπόν, φίλοι, ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, να κάνετε εξαγωγή της κρίσης του ελληνικού Τύπου στην μπλογκόσφαιρα. Σύμφωνα τουλάχιστον με τα θεωρητικά δεδομένα, εάν το επιχειρήσετε θα συμβάλλετε στην διεύρυνση της κοινωνικής κρίσης που πλήττει αυτήν την περίοδο την Ελλάδα. Στο τέλος κάποιοι από εσάς θα έχετε σοβαρό πρόβλημα να βγείτε στον κόσμο. Το λέω με γνώση και αγάπη, δίχως να επιχειρώ να αντιστρέψω την κινδυνολογία σας. Εάν έχετε να λύσετε διαφορές στις οποίες περιλαμβάνονται και blogs ανθρώπων σας, κάντε το με όποιον τρόπο νομίζετε – νόμιμο και όχι βίαιο, εννοώ - φροντίζοντας όμως, να αναφέρεστε στα συγκεκριμένα blogs με τα οποία έχετε πρόβλημα και όχι γενικά σε όλους μας.

Είναι η τελευταία φορά που ασχολούμαι με αυτό το ζήτημα και είναι η πρώτη φορά που διατυπώνω τις απόψεις μου κατ’ αυτόν τον τρόπο. Το κάνω επειδή θεωρώ πολύ χρήσιμη την λειτουργία των ΜΜΕ και γενικότερα της δημοσιογραφίας αυτήν την περίοδο στην χώρα. Σημείωσα τις παραπάνω αράδες έχοντας στο μυαλό μου, όχι τους bloggers, αλλά τους δημοσιογράφους και την διάσταση του Τύπου για την μετεξέλιξη της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος τα επόμενα δύσκολα χρόνια. Οι δημοσιογράφοι σ’ όλον τον κόσμο ασχολούνται με πτυχές των κοινωνικών σχέσεων ευρύτερα και της πολιτικής. Στην Ελλάδα σήμερα θα πρέπει, πέραν αυτών, οι δημοσιογράφοι να ασχοληθούν σοβαρά με την ίδια την ταυτότητα και την λειτουργία τους στην κοινωνία. Εάν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει σχετική ωριμότητα για να γίνει αυτό, τότε … άστα να πάνε στο διάολο!

Απο activistis.gr

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: BLOGS
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Αύγ 07, 2011 12:07 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 259
Τοποθεσία: Eύβοια
Ηλεκτρονική Έκδοση enet.gr,

Στα σκαριά νομοσχέδιο για την ταυτοποίηση διαχειριστών blogs.

Νομοσχέδιο που θα προβλέπει ταυτοποίηση των διαχειριστών blogs και των χρηστών υπηρεσιών διαδικτύου, καθώς και άρση του απορρήτου των επικοινωνιών για εγκλήματα, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=298681

Δεν θα σχολιάσω καθόλου...Κάποια σχόλια στο Link τα λένε ΟΛΑ!!!!Απλά μας έχουν κάνει να μην εμπιστευόμαστε ούτε τον ίσκιο μας. Όχι μόνο τους νόμους τους.

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 7 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum