Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 5 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Τα περάσματα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Σεπ 05, 2010 10:10 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5503
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
ΤΑ ΠΕΡΑΣΜΑΤΑ


ΕικόναΕικόνα


Τα περάσματα στην χώρα μας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την κατεύθυνση των ανέμων που επικρατούν τις μέρες της μετανάστευσης των ειδών αυτών και από την έντασής τους.
Η καλή γνώση της περιοχής που «πιάνει» πουλιά, καθώς και η προηγούμενη εμπειρία σ’ αυτό το κυνήγι, αποτελούν πολύτιμα στοιχεία για τους κυνηγούς. Όποιος κατέχει αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι «μέσα» στα περάσματα.
Είναι περιττό να αναφέρουμε τι γίνεται κάθε χρόνο στα στέκια των κυνηγών… Η μυστικότητα, η εμπιστευτικότητα με την οποία «μεταδίδονται» πληροφορίες σχετικά με τις ακριβείς γεωγραφικές θέσεις που έχουν εντοπιστεί πουλιά, ή φήμες για το πού θα πάει να κυνηγήσει κάποιος γνωστός έμπειρος τρυγονοκυνηγός ή ορτυγοκυνηγός, είναι αξιοσημείωτη! Πίσω όμως από όλα αυτά, (που μερικές φορές είναι και υπερβολικά), η πραγματικότητα είναι μία: ότι τις περισσότερες φορές η εξόρμηση για κυνήγι, καταλήγει μια απλή «βόλτα» στην εξοχή. Και αυτό γιατί τα ορτύκια και τα τρυγόνια δεν «γνωρίζουν» τις ημέρες της εβδομάδας για να ξέρουν ότι το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να μεταναστεύουν σε μέρη που να είναι γνωστά και ευκολοπρόσιτα στους κυνηγούς.

Για να είναι αποδοτικό το κυνήγι των μεταναστευτικών, ο κυνηγός πρέπει να είναι διατεθειμένος να ξοδέψει πολύ χρόνο αναμένοντας σε ετοιμότητα την ημέρα που θα γίνει το πέρασμα. Υπάρχουν κάποια «σημάδια» που προσδιορίζουν, κατά προσέγγιση, το πότε περίπου θα γίνουν, όμως δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την ημέρα που θα γίνει το μεγάλο πέρασμα, ούτε μπορεί να «μαντέψει» με απόλυτη βεβαιότητα την διαδρομή που θα ακολουθήσουν.
Μπορούμε για παράδειγμα να πούμε ότι σε κάποιες περιοχές τα περάσματα γίνονται συνήθως από τις 3 έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Επομένως, ένας κυνηγός που ενδιαφέρεται για αυτό το κυνήγι, θα πρέπει να έχει φροντίσει να έχει άδεια από την δουλειά του ή να έχει στην διάθεσή του αυτές τις ημέρες, έτσι ώστε να μπορεί κάθε πρωί να βρίσκεται στα γνωστά καρτέρια. Αν δεν «μπουν» πουλιά έως τις 10 το πρωί, τότε επιστρέφει, και αυτό γίνεται κάθε μέρα έως ότου κάποιο πρωινό δει τον ουρανό γεμάτο από κοπάδια τρυγονιών.
Μην νομίζετε όμως ότι και αυτό εξασφαλίζει και την κυνηγετική επιτυχία. Και αυτό γιατί, μπορεί μεν κάποιες περιοχές να φημίζονται για τα περάσματά τους και λίγο πολύ οι ημερομηνίες των περασμάτων να είναι γνωστές, όμως για να είναι κανείς στο βουνό από το χάραμα την ημέρα που θα τύχει να περάσουν τα πουλιά, θα πρέπει να έχει οργανώσει έτσι το πρόγραμμά του ώστε κατά τη διάρκεια αυτού του «ζεστού» δεκαήμερου να βρίσκεται στα καρτέρια. Και φυσικά πάντα υπάρχει η περίπτωση, όσο καλά και «σίγουρα» κι αν είναι αυτά τα καρτέρια, τελικά τα πουλιά να μην τα επισκεφτούν, αλλά να επιλέξουν άλλες παράλληλες διαδρομές. Πόσες φορές δεν ακούμε κάποιους να παραπονιούνται ότι ήταν εκεί…, αλλά έμειναν «ατουφέκιστοι» ενώ κοντά τους, ή σε κάποια απόσταση έγινε το πέρασμα.
Στα περάσματα οι ημερομηνίες από μόνες τους δεν φτάνουν για να διασφαλίσουν στον κυνηγό την επιτυχία. Χρειάζεται και καλή γνώση της περιοχής και προσοχή στις αλλαγές της διεύθυνσης του ανέμου. Λένε, ότι ο βοριάς φέρνει τα πουλιά. Αυτό όμως είναι αόριστο. Γιατί, μπορεί μεν σε μια περιοχή οι άνεμοι να έχουν βόρεια κατεύθυνση, και σε κάποια άλλη κοντινή περιοχή, οι άνεμοι να έχουν νότια κατεύθυνση. Επομένως τα πουλιά ενώ ταξιδεύουν με βοριά, όταν συναντήσουν τους νότιους (τοπικούς έστω) ανέμους, επειδή με το νοτιά και σε συνδυασμό με την υγρασία η πυκνότητα του αέρα αυξάνεται και δυσκολεύει το φτερούγισμά τους, αυτά να διακόψουν το ταξίδι τους και να σταματήσουν κάπου εκεί.
Ξέρετε τι είναι, επειδή ακριβώς έχει νοτιά να μην σηκωθείτε για να πάτε στα καρτέρια, και λόγω νοτιά τα πουλιά να είναι ήδη καθισμένα κάπου εκεί γύρω… Δυστυχώς, αρκετές φορές έχει συμβεί αυτό.
Ένας από τους ασφαλείς (ας πούμε ασφαλείς) τρόπους για να προβλέψετε τα περάσματα, είναι να είστε δικτυωμένος με φίλους και γνωστούς που κυνηγούν σε βορειότερες περιοχές από αυτές που εσείς κυνηγάτε. Αν για παράδειγμα περιμένετε τρυγόνια στις Κυκλάδες, αν τα πουλιά «ακουστούν» στην Κομοτηνή, δηλαδή αν μάθετε ότι υπήρχε πέρασμα τρυγονιών στην Κομοτηνή, μετά από μία – δύο ημέρες θα πρέπει να τα περιμένετε και στην περιοχή σας. Βέβαια αυτό δεν είναι απόλυτο, γιατί όπως προαναφέραμε, η πορεία τους εξαρτάται και από την διεύθυνση των ανέμων.
Αυτό ισχύει τόσο για τα τρυγόνια όσο και για τα ορτύκια. Στα τρυγόνια τα καρτέρια στα περάσματα γίνονται στα σημεία που μπαίνουν τα πουλιά. Στα νησιά, τα σημεία αυτά είναι κοντά στη θάλασσα και κυρίως στις περιοχές που δεν φωτίζονται πολύ, και συνήθως σε χέρσα τμήματα γης.


ΣΥΝΕΧΕΙΑ http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=1617


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τα περάσματα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Σεπ 20, 2010 10:04 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 07, 2009 9:36 pm
Δημοσιεύσεις: 423
Τοποθεσία: Μεσσηνία
Παρατηρώ και κυνηγώ τα τρυγόνια στα περάσματα σχεδόν 18-19 χρόνια εδώ στη δυτική Μεσσηνία που μένω μόνιμα και είμαι καθημερινώς την εποχή αυτή έξω και βλέπω τί συμβαίνει.¨Οπως λέει και φίλος rigo τα πουλιά του Έβρου και Χαλκιδικής δέν υπάρχει περίπτωση να περάσουν απο εδώ,αυτά που εμείς περιμένουμε είναι της Αλβανίας και κάποιο μέρος των Σκοπίων,περνούν όταν υπάρξουν κατάλληλες και ασφαλής συνθήκες για αυτά με αποτέλεσμα εμείς να μήν βλέπουμε τον κύριο όγκο τους.Έχω καταλάβει ότι εκτός απο τα άστρα και το φεγγάρι για οδηγό έχουν τις ακτογραμμές που χτυπά το κύμα την ακτή και φαίνεται πολύ έντονα το άσπρο της θάλλασας και κάποια ανοδικά ρεύματα που δημιουργούνται αυτήν την εποχή σε αυτά τα σημεία και έχουν διάρκεια όλη την νύχτα.Τα πουλιά που έρχονται απο ψηλά κατα τη διάρκεια της νύχτας συνήθως ξεκουράζονται για λίγες ώρες σε παραθαλλάσια μέρη με πεύκα του νομού Ηλείας και πολύ πρίν ξημερώσει συνεχίζουν το ταξίδι τους χωρίς να τα αντιλιφθούμε,μόνο όταν θα βγεί κάποιο μπουρίνι θα τα αναγκάσει να παραμείνουν εκεί και θα μετακινηθούν πλέον κατα μήκος της στεριάς δίνοντας σε εμάς την ευκαιρία για ένα αποδοτικό κυνήγι.Στις 13-14 και 15 φέτος είχαμε καλό πέρασμα με πορεία όχι όπως έχουμε συνηθίσει παραλιακά αλλά πιό μέσα στις ηπειρωτικές περιοχές που μάλλον εκεί θα επικρατούσαν για αυτά ιδανικές συνθήκες.Τα περάσματα που ξέρουμε εμείς εδώ έτσι για παράδειγμα είναι για μιά μιάμιση ώρα να βλέπεις κοπαδάκια 10-30 πουλιών αλλά επειδή το πέρασμα έχει ευρύ μέτωπο να μήν μπορείς να κάνεις εύκολα το όριο.Αποστόλη είναι διαφορετικά εδώ...εκεί σε εσάς έχει το φαί και τα περάσματα θα γίνουν υποχρεωτικά για να βάλουν ακόμη περισσότερα καύσιμα,και οι πληροφορίες σας μας είναι πολύτιμες γιατί τις συγκεκριμένες μέρες που μας λέτε την ίδια συμπεριφορά πάνω-κάτω όλα τα πουλιά των βαλκανίων έχουν! :wink: :wink:

_________________
ΕικόναΕικόναTσάφος Δημήτρης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τα περάσματα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 21, 2010 12:27 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιαν 11, 2010 3:18 pm
Δημοσιεύσεις: 618
Τοποθεσία: ΕΒΡΟΣ
Δημητρη απο οτι εχω ακουσει τα Σκοπια φιλοξενουν ιδιαιτερα μεγαλο αριθμο τρυγονιων. Αρα εχει τροφη που τα κραταει. Κατα συνεπεια και σε εσας κανει μεγαλα περασματα. Αυτο που βρηκα προσφατα και μου εκανε τεραστια εντυπωση ειναι οτι τα μισα περιπου τρυγονια της Ευρωπης αναπαραγονται στη Ρωσια :?: Και εδω υπαρχει το ανεξηγητο γιατι κανενας δεν εχει μελετησει προσεχτικα την αναπαραγωγη και την μεταναστευση των τρυγονιων σε ολη την Ευρωπη. Με αποτελεσμα αυτα που πιστευουμε εμεις οι κυνηγοι για την μεταναστευση να βρισκονται στην σφαιρα της φαντασιας μας και μονο. Προσωπικα εχω μαθει να εμπιστευομαι μονο τα γραπτα κειμενα και τις μελετες που δημοσιευονται κατα καιρους.
Οσον αφορα την μεταναστευση γενικα των πουλιων, οτι και να μου πει κανενας δεν υπαρχει περιπτωση να τον παρω στα σοβαρα γιατι εδω και δεκαετιες μελεταται η μεταναστευση, ακομα και με συγχρονα ηλεκτρονικα μεσα, και ακομα ασφαλες συμπερασμα δεν υπαρχει για κανενα ειδος πουλιου. Σας το λεω με σιγουρια καθως εχω τεραστια βιβλιογραφια στο αρχειο μου για την μεταναστευση.

_________________
Απόστολος Τσιομπανούδης
ΕικόναΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τα περάσματα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 21, 2010 1:58 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 14, 2009 9:34 pm
Δημοσιεύσεις: 823
Τοποθεσία: ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΑΠ.ΤΣΙΟ. έγραψε:
Οσον αφορα την μεταναστευση γενικα των πουλιων, οτι και να μου πει κανενας δεν υπαρχει περιπτωση να τον παρω στα σοβαρα γιατι εδω και δεκαετιες μελεταται η μεταναστευση, ακομα και με συγχρονα ηλεκτρονικα μεσα, και ακομα ασφαλες συμπερασμα δεν υπαρχει για κανενα ειδος πουλιου..

Συμφωνώ απόλυτα,κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος απο που ξεκινούν και που καταλήγουν ότι ηλεκτρονικό μέσο και να χρησιμοποιήσουμε.
Μπορεί να γίνονται διάφορες μελέτες αλλά ποτέ δεν μπορούμε να είμαστε απόλυτα σίγουροι για το "δρομολόγιο" :wink:

_________________
Εικόνα
http://cazador1.blogspot.com/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τα περάσματα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Σεπ 22, 2010 12:02 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Νοέμ 25, 2009 8:09 pm
Δημοσιεύσεις: 195
μεγαλο θεμα και πολλη ενδιαφερον :wink: τα δρομολογια τον πουλιον ειναι 4 μειλαμε για πουλια απο βορια ευρωπη 1μεσω ισπανιας κατευθιαν αφρικη 2μεσω ιταλιας δυσκολο και με μικροτερο ογκο 3μεσω κεντρικης ελλαδος και 4 μεσω παραλια τουρκιας αυτο μας πιανει εμας εδω φιλε αποστολη φαντασου τα ορτυκια που πεφτουν στον γκιαουραντα που πανε εβρος παραλια τουρκιας συρια αιγυπτο κ.τ λ. το 4 περασμα ειναι και πολλη μεγαλυτερο λογο της ρωσικης στεπας χωρο τεραστιο και μοναδικο για αναπαραγωγη παρα πολλον ειδων :wink: αναφερο εβρο παραλια τουρκιας κτλ.λογο του οτι απο την αλλη ειναι η μαυρη θαλλασα πιστευω να καταλαβες τι ενωο :wink:

_________________
Τι να την κανεις τη ζωη αν δεν εισαι κυνηγος


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 5 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum