Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 4 από 4   [ 60 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 21, 2012 8:47 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 21/10/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δασικές πυρκαγιές, WWF, ΜΚΟ και Θήρα
Οι φωτιές καίνε και το κυνήγι χωρίς λόγο... ή μήπως κάποιες ΜΚΟ έχουν λόγο;

Στον απόηχο της καταστροφικής πυρκαγιάς της Χίου, όπου οι κυνηγοί συκοφαντήθηκαν από τις διάφορες περιβαλλοντικές ΜΚΟ ως καταστροφείς της πανίδας, ήρθε και η ανακοίνωση (Σ.1) και η μελέτη (Σ.2) του WWF για την εκτίμηση των επιπτώσεων της πυρκαγιάς στο περιβάλλον του νησιού.

Στην ανακοίνωση του WWF χαρακτηρίζεται ως «κρίσιμη και καθόλα ορθή» η απόφαση της Διεύθυνσης Δασών Χίου για τριετή απαγόρευση του κυνηγίου σε περιοχή πολύ ευρύτερη της καμένης. Σημειωτέον ότι ενώ η καμένη έκταση είναι 148.000 στρέμματα, η θήρα απαγορεύτηκε εντελώς αυθαίρετα σε έκταση 258.031 στρεμμάτων. Δεν γνωρίζουμε πώς αξιολόγησε την επιστημονική ορθότητα της απόφασης της Διεύθυνσης Δασών Χίου το WWF, ούτε αν έλαβε υπόψη τη μελέτη των δικών του στελεχών. Πάντως, στη σύντομη και γενικόλογη αναφορά για τη θήρα που υπάρχει στη μελέτη του WWF (Σ.2, σελ.42), δεν υπάρχει αναφορά για "ορθή απόφαση".

Ωστόσο σε προηγηθείσα ανακοίνωση (Σ.3) του Εργαστηρίου Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασοπονίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Λάρισας τεκμηριώνεται με πλήθος επιστημονικών αναφορών ότι: «απαγορεύσεις θήρας στις καμένες εκτάσεις της Ελλάδας οι οποίες: α) εφαρμόζονται για παραπάνω από ένα ή δύο έτη, και β) αφορούν περιοχές που τα όριά τους επεκτείνονται περισσότερο από 200 έως 1000 μέτρα περιμετρικά της καμένης έκτασης, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα στη διατήρηση των πληθυσμών των ειδών της άγριας πανίδας. Αντίθετα, μεγάλες σε διάρκεια και εμβαδόν απαγορεύσεις θήρας προκαλούν επιπτώσεις στον άνθρωπο και στο περιβάλλον».

Αξιοσημείωτο ακόμη είναι ότι και στη μελέτη του WWF αναφέρεται ότι ο πληθυσμός του λαγού θα αυξηθεί σημαντικά μετά την πυρκαγιά (Σ.2, σελ.30, παρ.3). Παρά ταύτα, όταν πρόκειται να αποφασιστούν μέτρα διαχείρισης της θήρας, η επιστημονική γνώση αντικαθίσταται από στείρα αντικυνηγετικά ιδεολογήματα.

Συνεπώς, είναι φανερό ότι τόσο η άποψη του WWF, όσο και άλλων ΜΚΟ της χώρας, που επικροτούν ή υποδεικνύουν υπερβολικές απαγορεύσεις θήρας, στερούνται επιστημονικής τεκμηρίωσης. Προφανώς πηγάζουν από το αντικυνηγετικό μένος των συντακτών τους και εκφράζουν μόνο αυτούς. Τα "golden boys της οικολογίας" (Σ.4) χρησιμοποιούν την αντικυνηγετική ιδεολογία για επικοινωνιακούς λόγους, θέλοντας να ικανοποιήσουν τα απλά μέλη που στηρίζουν οικονομικά τις οργανώσεις τους. Εδώ παρατηρείται και το οξύμωρο φαινόμενο να έχουν άποψη (Σ.5) για τη διαχείριση της θήρας ακόμα και οργανώσεις που έχουν ως αντικείμενο την αρκούδα, τη φώκια και τη... θαλάσσια χελώνα!

Με τις πρακτικές αυτές, σε πολλές καμένες εκτάσεις η απαγόρευση της θήρας έχει ακόμα και πενταετή διάρκεια (π.χ. Έβρος) και επεκτείνεται σε μεγάλες αποστάσεις εντός των γειτονικών μη καμένων περιοχών (π.χ. πρόσφατη πυρκαγιά Χίου και παλαιότερα Αττικής). Οι αδικαιολόγητα μεγάλες σε διάρκεια και έκταση απαγορεύσεις της θήρας στις καμένες περιοχές και γύρω από αυτές, προκαλεί επιπτώσεις, μεταξύ των οποίων είναι και η απουσία των κυνηγών από αυτές τις περιοχές. Οι κυνηγοί συχνά δρουν ως παρατηρητές τυχόν παράνομων δραστηριοτήτων (καταπατήσεις, λαθροϋλοτομία, παράνομη βόσκηση, αυθαίρετη δόμηση, λαθροθήρα κ.α.) για τις οποίες ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές προλαμβάνοντας δυσάρεστες και μή αναστρέψιμες καταστάσεις (Σ.3).

Καλούμε την αρμόδια Δασική Υπηρεσία να επανεξετάσει τις αποφάσεις της για τη θήρα στις καμένες εκτάσεις της Χίου σύμφωνα με τα πορίσματα της θηραματολογικής επιστήμης, και να μην επηρεάζεται από τους συνήθεις αντικυνηγετικούς δογματισμούς και υπερβολές (Σ.6).

Καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να συνεργαστεί με ειδικούς επιστήμονες και να καταρτίσει ένα σαφές επιστημονικό πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων των πυρκαγιών στην πανίδα και στη δραστηριότητα της θήρας. Έτσι, θα προκύψουν αναλυτικές οδηγίες για τη διαχείριση της θήρας μετά από πυρκαγιά, οι οποίες θα αποτελέσουν εργαλεία για τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δασών και τα Δασαρχεία για τη σύνταξη των σχετικών μελετών και την υλοποίηση έργων σε κάθε περιοχή, όπως αντίστοιχα συμβαίνει για την αντιπλημμυρική προστασία και την αναδάσωση.

Η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα που ασχολούνται ειδικά με τη διαχείριση της θήρας, και να σταματήσει η εκχώρηση όλων των αρμοδιοτήτων προστασίας και ελέγχου του περιβάλλοντος στις γνωστές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σχετικοί σύνδεσμοι:

1. Η ανακοίνωση του WWF: "Χίος: η επόμενη μέρα":
http://www.wwf.gr/index.php?option=com_ ... &Itemid=90

2. Το πλήρες κείμενο της μελέτης του WWF:
http://www.wwf.gr/images/pdfs/Oikologik ... _chiou.pdf

3. Διαχείριση της θήρας μετά από δασικές πυρκαγιές:
http://www.panida.gr/site/2012/09/17/wi ... nd-hunting
(Μελέτη του Εργ.Αγριας Πανίδας του Τμ.Δασοπονίας και Διαχ/σης Φυσικού Περιβάλλοντος, ΤΕΙ Λάρισας)

4. Απόπειρα χειραγώγησης του περιβάλλοντος στην Ελλάδα (τα golden boys της οικολογίας)
http://www.orion.net.gr/act/2011/archip ... 090529.pdf

5. Κοινή επιστολή εννέα οικολογικών ΜΚΟ:
http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?aID=1449

6. Απάντησή μας στην "οικολογική" συκοφάντηση των κυνηγών της Χίου:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... /chios.htm

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος, Δημήτρης Χριστοδουλάκης
Ο Γ.Γραμματέας, Νίκος Παπαϊωάννου

Εικόνα
Φωτο1: Κυνηγός επιστρέφει με τα σκυλιά του από εκπαιδευτικό σε λαγό.
Δύο χρόνια μετά την πυρκαγιά η ποώδης και θαμνώδης βλάστηση έχουν αναπτυχθεί σε ικανοποιητικό βαθμό για να προσφέρουν κάλυψη και τροφή στην πανίδα.

Εικόνα
Φωτο2: Η ποώδης βλάστηση αναπτύσσεται ταχύτατα στις καμένες εκτάσεις
(αρχές της πρώτης άνοιξης μετά από πυρκαγιά)

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... /fires.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 28, 2012 8:01 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 28/11/2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η αδράνεια και ο παραλογισμός θα αφήσουν τη λύσσα να σκοτώσει ανθρώπους;


Η λύσσα (rabies) είναι μια από τις πλέον σοβαρές και επικίνδυνες ζωοανθρωπονόσους. Ο κυριότερος φορέας για τη διάδοση της νόσου είναι η αλεπού και λιγότερο τα υπόλοιπα σαρκοφάγα θηλαστικά. Προκαλείται από ιό που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο του θύματος. Στον άνθρωπο η επώαση διαρκεί περίπου 2 - 8 εβδομάδες ή περισσότερο και συνήθως ξεκινά χωρίς εμφανή συμπτώματα. Από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα δεν υπάρχει ίαση, η νόσος εξελίσσεται ταχύτατα και επιφέρει φρικτό θάνατο. Στην Ελλάδα, το τελευταίο ανθρώπινο κρούσμα αναφέρεται το 1970 ενώ το τελευταίο κρούσμα σε ζώο ήταν το 1987. Από τότε θεωρείται ότι η λύσσα είχε εκριζωθεί από τη χώρα μας. Τα τελευταία χρόνια υπήρχαν αυξανόμενες αναφορές για κρούσματα λύσσας στις χώρες βορείως των συνόρων μας. Ήταν θέμα χρόνου η επανεμφάνισή της και στη χώρα μας.

Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε στην Κοζάνη, στα μέσα Οκτωβρίου 2012, σε αλεπού. Ένα μήνα αργότερα εμφανίστηκε δεύτερο κρούσμα, αυτή την φορά σε ποιμενικό σκύλο στην περιοχή της Καστοριάς, κοντά στα σύνορα με την Αλβανία. Η επαπειλούμενη εδώ και καιρό εμφάνιση της λύσσας στην χώρα μας δυστυχώς επιβεβαιώνεται και ήδη εξαπλώνεται ανησυχητικά. Από τους πρώτους μήνες του 2012, είχε επισημανθεί έγκαιρα ο κίνδυνος και είχαν σχεδιαστεί τα αναγκαία μέτρα για την παρακολούθηση και την αποτροπή εξάπλωσης της λύσσας. Ήδη από τον Απρίλιο του 2012 εκδόθηκε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ, ΦΕΚ:1273/Β/11-4-2012). Χρειάστηκε να περάσουν ακόμα δύο μήνες άπρακτοι για να εκδώσει την πρώτη σχετική διευκρινιστική εγκύκλιο (Αρ.Πρωτ:170778/1584, 7/6/2012) η Ειδική Γραμματεία Δασών.

Τα αποτελέσματα των προληπτικών δράσεων και ενεργειών του κρατικού μηχανισμού σίγουρα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Η ελλιπής προετοιμασία, οι σοβαρές ασάφειες και διφορούμενες οδηγίες οργάνωσης, η ουσιαστική αδυναμία ολοκλήρωσης του προγράμματος συγκέντρωσης δειγμάτων άγριων ζώων, εκτός από την ανεπάρκεια των κρατικών μηχανισμών, κατέδειξε την ολοκληρωτική απουσία των κάθε λογής περιβαλλοντικών και ζωοφιλικών ΜΚΟ, που μέχρι σήμερα δέσποζαν σε όλες τις επιχορηγούμενες δράσεις "προστασίας" του περιβάλλοντος. Αντιθέτως, αναδείχθηκε ακόμη μια φορά η χρησιμότητα της οργανωμένης δομής διαχείρισης και λειτουργίας που διαθέτουν οι κυνηγοί με τις οργανώσεις τους, για την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων στην ύπαιθρο της χώρας μας.

Όπως προβλέπει η σχετική ΚΥΑ και οι συνακόλουθες εγκύκλιοι του ΥΠΕΚΑ, οι κατηγορούμενοι από τους οικολογούντες και ζωολάτρες των ΜΚΟ για όλα τα δεινά της φύσης κυνηγοί, ήταν αυτοί που επιφορτίστηκαν, με επίσημες πλέον αποφάσεις της Πολιτείας, να συμμετάσχουν στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των δράσεων για την επιτήρηση και εξάλειψη της λύσσας. Ενώ οι γνωστές ΜΚΟ επιδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ για να "μελετούν" και να "προστατεύουν" είδη σε αφθονία, όπως η αρκούδα, ο λύκος και ο γλάρος, οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις ορίζουν ότι οι κυνηγοί είναι εκείνοι που θα συμβάλουν με ιδίους πόρους, μέσα και ανθρώπινο δυναμικό στην καταπολέμηση της λύσσας. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στις αντίστοιχες αποφάσεις, «...Η συγκρότηση των συνεργείων θα γίνει με τη συμμετοχή ενός (1) δασικού υπαλλήλου, ενός (1) ιδιωτικού φύλακα θήρας της τοπικής κυνηγητικής οργάνωσης (Συλλόγου ή Ομοσπονδίας) και ενός (1) κυνηγού... Η κίνηση τους θα γίνεται με οχήματα των δασικών υπηρεσιών ή των κυνηγετικών οργανώσεων, ανάλογα με τη σχετική δυνατότητα τους...».

Η μέχρι σήμερα αντιμετώπιση των κυνηγών, με εμπάθεια και εχθρική συμπεριφορά, ακόμη και από αρμόδιους περί τη θήρα φορείς του Ελληνικού Δημοσίου, άλλαξε άρδην όταν χρειάστηκε να αντιμετωπιστεί μια πραγματικά δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση όπως η λύσσα. Τώρα όλοι έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν και να επιζητούν την ανιδιοτελή προσφορά των κυνηγών και των οργανώσεών τους. Δεν υπάρχουν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας και προσφυγές στη δικαιοσύνη για την δράση της Θηροφυλακής, ούτε αντιρρήσεις για την οικονομική συνεισφορά των κυνηγών στις οργανώσεις τους. Οι κυνηγοί όμως, με τους 250 συλλόγους τους σε όλη τη χώρα, συνέχιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους για την ουσιαστική προστασία της υπαίθρου, όπως κάνουν όλα τα χρόνια σε κάθε έκτακτη και δύσκολη περίπτωση, το οποίο φάνηκε ξεκάθαρα και πριν λίγο καιρό με την περίπτωση της νόσου των πτηνών.

Αν η απουσία των «ζωοφιλικών» και ακτιβιστικών ΜΚΟ από την ενεργητική δράση για την υλοποίηση του προγράμματος επιτήρησης της λύσσας, συνοδεύονταν από αντίστοιχη απουσία των απόψεων και ιδεοληψιών τους από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ίσως είχαμε αντιληφθεί πιο έγκαιρα την εισβολή της λύσσας και τον ρόλο της αλεπούς στη διάδοσή της. Θα αποφεύγονταν οι τραγελαφικές γραφειοκρατικές αποφάσεις και ενέργειες, όπως η απόφαση συγκεκριμένης Δ/νσης Δασών, η οποία εκδόθηκε σε εφαρμογή των οδηγιών της σχετικής ΚΥΑ, με την οποία απαγόρευσε στους Θηροφύλακες να θανατώνουν ακόμη και ύποπτα λύσσας ζώα, όπως η αλεπού. Ο παραλογισμός του Ελληνικού Δημοσίου αναδεικνύεται σε όλο το μεγαλείο του, καθώς απαγορεύει να θανατώνονται ύποπτα για λύσσα θηρεύσιμα ζώα, ακόμη και σε περίοδο που επιτρέπεται η θήρα τους, ενώ η κοινή υπουργική απόφαση που είναι νόμος του κράτους, επιβάλλει τη θανάτωσή τους για προληπτικούς - δειγματοληπτικούς λόγους. Στην απόφαση αναφέρεται επί λέξη ότι «...Κατά τις περιπολίες, οι Υπεύθυνοι Θηροφύλακες, δεν θα φέρουν μαζί τους κυνηγετικό όπλο και δεν θα θανατώνουν ύποπτα νόσου λύσσας, άγρια θηλαστικά...». Εύλογα διερωτάται ο κάθε πολίτης με κοινό νου, πώς άραγε θα καταφέρουν να συλλάβουν με τα χέρια τους τη λυσσασμένη αλεπού οι Θηροφύλακες; Και αφού τελικά καταφέρουν να τη συλλάβουν ζωντανή, θα αποκόψουν το κεφάλι της για να αποσταλεί ως δείγμα ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες της ΚΥΑ, χωρίς τελικά η αλεπού να θανατωθεί; Ποιόν σκοπό εξυπηρετούσε και με βάση ποιες οδηγίες ή ιδεοληψίες εκδόθηκε από τη συγκεκριμένη Δ/νση Δασών μια τέτοια παράλογη απόφαση;

Με τέτοια παραδείγματα, δεν πρέπει να προκαλέσει εντύπωση η τυχόν αποτυχία του νομοθετημένου προγράμματος επιτήρησης της λύσσας, το οποίο προβλέπει τη συγκέντρωση 1058 δειγμάτων άγριων ζώων, εκ των οποίων 545 αλεπούδες, από 16 νομούς της Βορείου Ελλάδος, μέσα στο 2012. Η ταυτοποίηση της λύσσας γίνεται μόνο με την εξέταση του εγκεφάλου του ζώου σε εξειδικευμένο κτηνιατρικό εργαστήριο. Προφανώς, για να γίνει αυτό, κάποιος πρέπει να θανατώσει ή να βρει νεκρό ένα ζώο, να του αποκόψει το κεφάλι και, τηρώντας όλες τους σχετικούς κανόνες, να το συσκευάσει και να το προωθήσει στην αρμόδια υπηρεσία. Κι όμως, σε πείσμα της κοινής λογικής, οι αποφάσεις γράφουν απλά ότι ο κυνηγός που θα μετέχει στα συνεργεία δίωξης "δύναται να φέρει το όπλο του". Δηλαδή, μπορεί και να μη φέρει όπλο; Και τότε, πώς θα θανατωθεί το λυσσύποπτο άγριο ζώο για να αποκοπεί στη συνέχεια το κεφάλι του και να αποσταλεί για έλεγχο; Προφανώς ήταν ταμπού για τις υπηρεσίες να γράψουν ότι οι κυνηγοί που συμμετέχουν (υποχρεωτικά) στα συνεργεία δίωξης υποχρεούνται να φέρουν τα όπλα τους και υποχρεούνται να θηρεύσουν συγκεκριμένα θηρεύσιμα ή λυσσύποπτα ζώα που αναφέρονται στην ΚΥΑ προκειμένου αυτά να εξεταστούν. Προφανώς ήταν ταμπού να γίνει αναφορά στο άρθρο 9 της συνθήκης της Βέρνης (ΦΕΚ:32/Α/1983) με βάση το οποίο επιτρέπεται ακόμα και η χρήση μη επιλεκτικών μεθόδων θήρευσης, όπως παγίδες και δολώματα, όταν συντρέχουν σοβαροί λόγοι δημόσιας υγείας.

Η λύσσα είναι μια πολύ επικίνδυνη και θανατηφόρα ασθένεια που πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα και όχι με αφέλειες και ιδεαλισμούς, προς ικανοποίηση μερικών ακραίων ακτιβιστικών νοοτροπιών περί δικαιωμάτων των ζώων. Διαφορετικά, αν εξακολουθήσει η ίδια νοοτροπία, τότε είναι απλά θέμα χρόνου να εμφανιστούν κρούσματα λύσσας στα χιλιάδες αδέσποτα ζώα των μεγάλων πόλεων, ακόμα και της πρωτεύουσας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι δυνατό να ανακοπεί η εξάπλωση της λύσσας, μόνο με "φιλόδοξα" σχέδια εμβολιασμού των αλεπούδων, την ίδια στιγμή που υπάρχει αδυναμία να εμβολιαστούν ακόμα και τα οικόσιτα ζώα, πόσο μάλλον τα αδέσποτα και πολύ περισσότερο τα άγρια.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε, οι αρμόδιες υπηρεσίες να αντιληφθούν την έκταση και το μέγεθος του προβλήματος και να λάβουν (και να εφαρμόσουν...) τις ενδεδειγμένες αποφάσεις για την προστασία των πολιτών αυτής της χώρας. Των πολιτών που περνάνε το δικό τους γολγοθά αυτά τα χρόνια και, ενώ δυσκολεύονται να προμηθευτούν φάρμακα για τους ίδιους, την ίδια στιγμή ακούν για... φαρμακευτικές αγωγές σε αλεπούδες!! Τουλάχιστον, ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές με τις πρακτικές αυτές.

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,
O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Σχετικοί σύνδεσμοι:

Εγκυκλοπαιδικές γνώσεις για τη λύσσα (rabies) στην Αγγλική
http://en.wikipedia.org/wiki/Rabies

Η Λύσσα και οι Επιπτώσεις της στη Δημόσια Υγεία
http://www.diagnovet.gr/wp-content/uplo ... geia-1.pdf
(Μεσογειακό Κέντρο Ελέγχου Ζωοανθρωπονόσων τού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας)

ΚΣΕ: Ενισχυμένη επιφυλακή για τη λύσσα και μέτρα προφύλαξης (2/2/2012)
http://www.ksellas.gr/client_files/lyssa.pdf

Εκτελεστική απόφαση της Επιτροπής, της 6ης Μαρτίου 2012 , για τη χρηματοδότηση των επειγουσών μέτρων επιτήρησης όσον αφορά τη λύσσα στη βόρεια Ελλάδα (8/3/2012)
http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/Lex ... 01:EL:HTML

Η ΚΥΑ με τίτλο: Πρόγραμμα Επιτήρησης της Λύσσας (Αρ.Πρωτ: 1604/45066, ΦΕΚ: 1273-Β-11/4/2012)
http://www.orion.net.gr/act/2012/FEK_B_1273_lyssa.pdf

ΚΟΣΕ: Θεσμικός ο ρόλος των Κυνηγ.Οργανώσεων στην επιτήρηση της λύσσας... (5/6/2012)
http://www.dkose.gr/deltia_typou/5-6-12.pdf

Ειδ.Γραμμ.Δασών: Υλοποίηση προγράμματος για την επιτήρηση της λύσσας (Αρ.Πρωτ:170778/1584, 7/6/2012)
http://www.orion.net.gr/act/2012/Egkykl ... _Lyssa.pdf
Αραγε, τα συνεργεία θα "διώξουν" και θα "συλλέξουν" ακόμα και φαινομενικά υγιείς αλεπούδες προκειμένου αυτές να εξεταστούν, ή μόνο τις λυσσύποπτες; Τα συνεργεία θηρεύουν και τα υπόλοιπα ζώα (λύκους, τσακάλια, ασβούς, νυχτερίδες κλπ) που αναφέρονται στην ΚΥΑ αλλά δεν θεωρούνται θηρεύσιμα;

Ενδεικτικές αποφάσεις Δασαρχείων για συγκρότηση συνεργείων δίωξης
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β4ΛΧΟΡ1Υ-ΧΣΕ (Σταυρός Θεσ/νίκης, 29/6/2012)
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β410ΟΡ1Υ-6ΧΧ(Αλεξ/πολη, 16/7/2012)

Η Δ/νση Δασών Ιωαννίνων πρωτοτύπησε και δεν διόρισε κυνηγό στα συνεργεία (4/7/2012).
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β417ΟΡ1Γ-ΩΣΖ
Επιπλέον γράφει: "Κατά τις περιπολίες οι υπεύθυνοι Θηροφύλακες, δεν θα φέρουν μαζί τους κυνηγετικό όπλο και δεν θα θανατώνουν ύποπτα νόσου λύσσας, άγρια θηλαστικά." [!!!]

Η Δ/νση Κτηνιατρικής Ανατολ.Μακεδονίας-Θράκης αποφάσισε τη θανάτωση αδέσποτου ζώου ύποπτου για λύσσα (31/8/2012)
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β4ΓΜ7ΛΒ-ΒΤ7
Λεπτομέρεια 1: Το αδέσποτο ζώο δεν κατονομάζεται, ούτε ως προς το είδος.
Λεπτομέρεια 2: Η σχετική απόφαση για τη θανάτωσή του ελήφθη μετά από ένα μήνα!!
Λεπτομέρεια 3: Δεν μάθαμε ποτέ αν το συγκεκριμένο ζώο είχε τελικά λύσσα.

Επείγον έγγραφο της Κτηνιατρικής για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λύσσας στην Ελλάδα, μετά από δεκαετίες (Κοζάνη, 19/10/2012)
http://www.orion.net.gr/act/2012/proto_ ... lyssas.pdf

Σύσταση επιτροπής στο ΥΠΑΑΤ για την επιτήρηση του Εθνικού Προγράμματος επιτήρησης της λύσσας (19/10/2012)
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β43ΙΒ-ΙΝΤ
(Στην επιτροπή συμμετέχει και εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος - ΚΣΕ)

Οδηγίες και ενημερωτικό φυλλάδιο της ΚΣΕ για την πρόληψη της λύσσας (22/10/2012)
http://www.ksellas.gr/client_files/lissa1.pdf
http://www.hunters.gr/wp-content/upload ... ion-31.pdf

Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: Τροποποίηση απόφασης λήψης μέτρων σε εστία λύσσας με θετικό στη λύσσα ζώο (αλεπού) της άγριας πανίδας που βρέθηκε στην τοπική κοινότητα Παλαιοκάστρου της Δημοτικής Ενότητας Σιάτιστας του Δήμου Βοίου. (24/10/2012)
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β4337ΛΨ-Υ4Ε

Ενέργειες Κυνηγετικών Οργανώσεων για την Επιτήρηση της Λύσσας (31/10/2012)
http://www.orion.net.gr/act/2012/Energeies_KO_lyssa.pdf

Ειδ.Γραμ.Δασών: Υλοποίηση προγράμματος για την επιτήρηση της λύσσας (Αρ.Πρωτ:173892/3132, 1/11/2012)
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β42Χ0-ΘΓΣ
Εδώ έγινε κάποια πρόοδος, αφού υπό την πίεση του πρώτου κρούσματος, επινοήθηκε ο όρος "ενεργητική συλλογή δειγμάτων κόκκινης αλεπούς με τη χρήση όπλου" Το ερώτημα για τη "συλλογή" των υπολοίπων ειδών της άγριας πανίδας που αναφέρονται στην ΚΥΑ αλλά δεν θεωρούνται θηρεύσιμα παραμένει αναπάντητο.

Κι άλλες ενδεικτικές αποφάσεις Δασαρχείων για συγκρότηση συνεργείων δίωξης
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β433ΟΡ1Υ-Υ1Θ (Γουμένισσα, 29/10/2012)
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β4ΣΟΟΡ1Γ-ΘΔΓ (Κοζάνη, 07/11/2012)
http://static.diavgeia.gov.gr/doc/Β4Σ9ΟΡ1Γ-ΘΨΖ(Καστοριά, 16/11/2012)

Δεύτερο κρούσμα λύσσας, αυτή τη φορά στην Ιεροπηγή Καστοριάς, κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα (16/11/2012)
http://kozanimedia.gr/?p=105803#more-105803

Ενδεικτικές φωτογραφίες:
Φωτο1: Η αλεπού αποτελεί τον κυριότερο φορέα της λύσσας
Φωτο2: Ένα μινκ εγκατεστημένο στις όχθες της λίμνης της Καστοριάς (άγνωστος ο ρόλος των απελευθερωμένων -από φανατικούς ζωολάτρες- μινκ στη διάδοση της λύσσας)

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... /lyssa.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 11, 2013 5:38 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 27/03/2013

Προς:
Συναδέλφους κυνηγούς

Κοιν:
Κυνηγετικές Οργανώσεις
Κυνηγετικά κλπ ΜΜΕ και ιστοσελίδες
Επαγγελματίες του χώρου μας
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Συνελεύσεις και Αρχαιρεσίες των Κυνηγετικών Συλλόγων

Συνάδελφε κυνηγέ,

αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι πολλοί κυνηγοί ασκούν έντονη κριτική προς τις κυνηγετικές οργανώσεις. Ακούμε συχνά στα κυνηγετικά στέκια, κυνηγούς να παραπονούνται ότι "ο σύλλογός μου δεν κάνει τίποτα", "είναι μόνο για τις άδειες", κλπ. Όμως, το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Κυνηγετικών Οργανώσεων προβλέπει τη διενέργεια αρχαιρεσιών κάθε δεύτερο έτος, δίνοντας έτσι δυνατότητα τακτικής αξιολόγησης της εκάστοτε διοίκησης και εκλογής νέων, ικανότερων στελεχών.

Επομένως, αγαπητέ συνάδελφε, για ό,τι κάνει αλλά κυρίως για ό,τι δεν κάνει ο σύλλογός μας, ο καθένας από εμάς φέρει ένα σημαντικό μερίδιο της ευθύνης. Μην κοιτάς τι δεν έκαναν ή τι έκαναν στραβό οι... άλλοι! Όλα αυτά δεν αποτελούν άλλοθι για τη δική σου απραξία. Κοίτα τι μπορείς να κάνεις εσύ ο ίδιος για να βοηθήσεις τον κυνηγετικό σύλλογό σου και το κυνήγι γενικότερα!!

Αυτή την εποχή πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις και οι αρχαιρεσίες (εκλογές) των αναγνωρισμένων κυνηγετικών μας συλλόγων σε όλη την επικράτεια. Αν και αποτελεί ευθύνη της εκάστοτε Διοίκησης να ενημερώνει τα μέλη σχετικά με τις ημερομηνίες, καλό θα ήταν να μην περιμένεις ιδιαίτερη πρόσκληση. Τηλεφώνησε, σήμερα κιόλας, στο σύλλογό σου και μάθε, όχι μόνο πότε θα γίνει η γενική συνέλευση αλλά κυρίως ποια είναι η προθεσμία για την υποβολή των υποψηφιοτήτων για το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Συνεννοήσου με την παρέα σου, δείτε ποιος είναι ο πλέον κατάλληλος, ποιος έχει περισσότερο χρόνο και υποστηρίξτε την υποψηφιότητά του για το ΔΣ του συλλόγου.

Είναι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αναγκαία η ενεργός συμμετοχή όλων μας. Τα Διοικητικά Συμβούλια των συλλόγων χρειάζονται ανανέωση, χρειάζονται νέα μέλη, δραστήριους ανθρώπους, με όρεξη και διάθεση για δουλειά και δημιουργία. Γιατί το μέλλον του κυνηγίου στην πατρίδα μας βρίσκεται και στα δικά μας χέρια. Συστρατεύσου λοιπόν στο πλευρό του συλλόγου σου, μέσα ή/και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο. Το Κυνήγι μας χρειάζεται όλους, ως ενεργά μέλη και όχι ως παθητικούς παρατηρητές.

Ας ελπίζουμε ότι μέσα στην πρωτόγνωρη οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, το κυνήγι θα καταφέρει να διατηρηθεί αλώβητο, ελεύθερο και παραδοσιακό και όχι μαντρωμένο σε ρεζέρβες ως προνόμιο των ολίγων.

Ευχόμαστε Καλή Δύναμη σε όλους.

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Σχετικοί χρήσιμοι σύνδεσμοι:
http://www.dkose.gr/vphp/phones.php
Στην παραπάνω ιστοσελίδα υπάρχουν τα τηλέφωνα όλων των κυνηγετικών συλλόγων.
http://www.orion.net.gr/index.php?m=6&c=var/links.htm
Εδώ θα βρείτε την ιστοσελίδα της συνομοσπονδίας, των ομοσπονδιών και δεκάδων κυνηγετικών συλλόγων.
http://www.ksalmyrou.gr/images/stories/ ... tatiko.pdf
Δείγμα καταστατικού Κυν.Συλλόγου (όλα είναι πανομοιότυπα βάσει του ΦΕΚ:Β/640/1976)

Χαρακτηριστικές εύστοχες φράσεις που αλιεύσαμε από το διαδίκτυο:
•Ό,τι δε μου αρέσει, συμμετέχω και το αλλάζω!
•Όταν θέλεις, ψάχνεις τρόπους... Όταν δε θέλεις, ψάχνεις αιτίες...!
•Ο σύλλογος είμαστε όλοι εμείς, αυτοί εκεί είναι απλώς το τωρινό διοικητικό συμβούλιο!

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... resies.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 11, 2013 5:39 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Διαγωνισμός Παιδικής Ζωγραφικής 2013 με θέμα το Κυνήγι
4 Απριλίου - 31 Μαΐου 2013

Δελτίο Τύπου, 31/3/2013

Αγαπητοί φίλοι,
ο σύλλογός μας, Ωρίων - Το Δίκτυο των Κυνηγών, διοργανώνει διαγωνισμό παιδικής ζωγραφικής για παιδιά Δημοτικού με θέμα το Κυνήγι. Το κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει με όσες ζωγραφιές επιθυμεί. Θα δεχόμαστε τις ζωγραφιές ταχυδρομικά, μέχρι τις 31/5/2013 στη διεύθυνση του Συλλόγου μας (Κρήτης 2, τκ:15127, Μελίσσια).

Πληροφορίες, οδηγίες και αίτηση συμμετοχής θα βρείτε στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού:
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2013/paint.htm

Ο Σύλλογός μας θα συμμετάσχει με περίπτερο στην έκθεση Natex (Κυνήγι, Ψάρεμα, κλπ) που διοργανώνεται φέτος από 4 έως 8 Απριλίου 2013 στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε στην ιστοσελίδα (www.natex.gr) της διοργανώτριας εταιρίας Delta Media-Εκδόσεις Βαρβέρη, την οποία ευχαριστούμε και δημοσίως για την φιλοξενία.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Συλλόγου μας (Νο 60β), όσα παιδιά θέλουν μπορούν να φέρουν τις ζωγραφιές τους ή ακόμα και να ζωγραφίσουν επιτόπου (θα διατίθενται υλικά).

Όλα τα έργα, είτε παραληφθούν ταχυδρομικά, είτε αυτοπροσώπως στην έκθεση, θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας. Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν έπαινο για τη συμμετοχή τους. Η αξιολόγηση των έργων θα γίνει ανά ηλικία. Το συνολικό έπαθλο για τις καλύτερες ζωγραφιές είναι 300€ υπό τη μορφή δωροεπιταγών για πολυκατάστημα παιχνιδιών.

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Όροι και οδηγίες συμμετοχής

Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από τον Σύλλογο «Ωρίων - Το Δίκτυο των Κυνηγών» και απευθύνεται σε παιδιά Δημοτικού. Το κάθε παιδί μπορεί να συμμετάσχει με όσες ζωγραφιές επιθυμεί, πάντα με θέμα το Κυνήγι, όπως το αντιλαμβάνεται το ίδιο το παιδί. Ο καμβάς θα είναι λευκό χαρτί ή χαρτόνι με πλάτος 30 εκατοστά και ύψος 21 εκατοστά (Α4). Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, πινέλα κλπ.

Σε κάθε ζωγραφιά, κάτω-δεξιά, το παιδί θα αναγράψει μόνο το μικρό του όνομα και την τάξη του (π.χ Μαρία, Β' Δημοτικού). Στο πίσω μέρος της ζωγραφιάς, θα αναγράφεται ευκρινώς το πλήρες ονοματεπώνυμο του παιδιού, η περιοχή κατοικίας (π.χ Αθήνα) και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας με τους γονείς.

Η ζωγραφιά (ή οι ζωγραφιές) κάθε παιδιού θα συνοδεύεται απαραίτητα από αντίγραφο των παρόντων όρων διαγωνισμού και της συνημμένης αίτησης-δήλωσης ενός εκ των γονέων του (μια δήλωση για κάθε οικογένεια). Δεν γίνονται δεκτές ζωγραφιές, χωρίς συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη τη δήλωση του γονέα.

Όλες οι ζωγραφιές θα δημοσιευτούν στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας με το όνομα την τάξη και την περιοχή κατοικίας του κάθε παιδιού. Είναι επιλογή του γονέα (στην αίτηση) αν θα δημοσιευτεί και το επώνυμό του. Οι απεσταλμένες ζωγραφιές δεν επιστρέφονται αλλά παραμένουν στην κυριότητα του Συλλόγου. Ο Σύλλογος αποκτά το δικαίωμα απεριόριστης χρήσης της κάθε ζωγραφιάς στο διαδίκτυο ή σε άλλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.

Οι συμμετοχές θα ομαδοποιηθούν ανάλογα με τη συμμετοχή και ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Η αξιολόγηση θα γίνει από τα μέλη του Συλλόγου μας μετά από βαθμολόγηση-ψηφοφορία. Τα κριτήρια δεν θα είναι μόνο τεχνικά αλλά θα αξιολογηθεί και η αντίληψη για το κυνήγι και τη φύση που εκφράζεται μέσα από την κάθε ζωγραφιά, ο αυθορμητισμός, κλπ. Ο Σύλλογός μας θα διαθέσει για την βράβευση των καλύτερων έργων το ποσό των 300€ το οποίο θα διατεθεί στις οικογένειες των νικητών υπό τη μορφή δωροεπιταγών για πολυκατάστημα παιχνιδιών. Όλα τα παιδιά θα λάβουν έπαινο συμμετοχής. Σε περίπτωση βράβευσης παιδιού κάποιου μέλους του συλλόγου μας, τα χρήματα θα κατατεθούν στο ίδρυμα «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Η παραλαβή των ζωγραφιών, μαζί με τις δηλώσεις των γονέων θα γίνεται ταχυδρομικά, μέχρι τις 31/5/2013, στη διεύθυνση του Συλλόγου μας:
ΩΡΙΩΝ–Το Δίκτυο των Κυνηγών, Οδός: Κρήτης 2, τκ:15127, Μελίσσια (Αθήνα)

Ο Σύλλογός μας θα συμμετάσχει με περίπτερο στην έκθεση Natex (Κυνήγι, Ψάρεμα, κλπ) που διοργανώνεται φέτος από 4 έως 8 Απριλίου 2013 στο εκθεσιακό κέντρο του Ελληνικού. Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.natex.gr. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο του Συλλόγου μας (Νο 60β), όσα παιδιά θέλουν μπορούν να φέρουν τις ζωγραφιές τους ή ακόμα και να ζωγραφίσουν επιτόπου (θα διατίθενται υλικά).

Δήλωση τήρησης αρχείου: Τα στοιχεία που υποβάλλονται με τη συνημμένη αίτηση-δήλωση θα παραμείνουν στο αρχείο του Συλλόγου μας για τους σκοπούς διεκπεραίωσης του παρόντος διαγωνισμού και για λόγους ενημέρωσης. Με την επιφύλαξη των παραπάνω όρων του διαγωνισμού, τα στοιχεία παραμένουν εμπιστευτικά, δεν δημοσιεύονται και δεν παραχωρούνται σε τρίτους για κανένα λόγο.

Η αίτηση συμμετοχής στο διαγωνισμό:
http://www.orion.net.gr/act/2013/paint.pdf

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 11, 2013 5:41 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 11/6/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Στο Δέλτα του Έβρου, η νομιμότητα εξαντλείται στις καλύβες κυνηγών και ψαράδων...


Πρόσφατα, ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε για να διαπιστώσει, για ακόμα μία φορά, ότι τα παραπήγματα-καλύβες των κατοίκων στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου στερούνται οικοδομικής αδείας. Μάλιστα, εκδόθηκε απόφαση για την άμεση κατεδάφισή τους... Την ίδια ώρα, η Πολιτεία παραβλέπει το γεγονός ότι το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Εθνικού Πάρκου και, συνακόλουθα, του Φορέα Διαχείρισής του, έχει κηρυχθεί παράνομο με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (3290/2009). Κι όμως, το πάρκο και ο φορέας του συνεχίζουν να λειτουργούν εκδίδοντας μάλιστα και αποφάσεις-απαγορεύσεις ερήμην των κατοίκων και των χρηστών του Δέλτα.

Εκτός από την απαξίωση όλων των δραστηριοτήτων των κατοίκων που αντιμετωπίζονται ως ενοχλητικοί παρείσακτοι στον ίδιο τους τον τόπο, φαίνεται ότι οι Νόμοι του Ελληνικού Κράτους αντιμετωπίζονται με την ίδια συμπεριφορά και νοοτροπία, όταν πρέπει να εφαρμοστούν από τις υπηρεσίες του.

Ζητάμε τη διατήρηση και προάσπιση όλων των νόμιμων παραδοσιακών δραστηριοτήτων, όπως η ερασιτεχνική αλιεία και η θήρα, στην περιοχή του Δέλτα του Έβρου. Ζητάμε την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων των κατοίκων και των χρηστών της περιοχής στη διαχείριση του τόπου τους.

Διαβάστε αναλυτικά τις θέσεις του συλλόγου μας, Ωρίων – Το Δίκτυο των Κυνηγών:

Μια σειρά από παραδοσιακές δραστηριότητες ολόκληρων γενεών, όπως το κυνήγι, το ψάρεμα και η κτηνοτροφία στο Δέλτα του Έβρου, τίθενται ουσιαστικά υπό διωγμό με αφορμή τις αυθαίρετες, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία, καλύβες της περιοχής. Καμιά από τις καλύβες και τα πρόχειρα παραπήγματα των κατοίκων στο Δέλτα του Έβρου, που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, δεν είχε, και δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, νόμιμη οικοδομική άδεια και τίτλους ιδιοκτησίας, ούτε άδεια λειτουργίας ως κτηνοτροφική ή αλιευτική εγκατάσταση. Εκτός από τις πρόχειρες εγκαταστάσεις των κατοίκων, στην διασυνοριακή αυτή περιοχή υπάρχουν και στρατιωτικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες ουδείς διανοήθηκε ποτέ να απαιτήσει οικοδομική άδεια, όπως γινόταν εξ άλλου για όλες τις εγκαταστάσεις του Δημοσίου μέχρι πρόσφατα.

Διαμορφώθηκε διαχρονικά, από την απελευθέρωση της Θράκης και εντεύθεν, μια ισχυρή κοινωνική και οικονομική σχέση των ανθρώπων της περιοχής με το Δέλτα του ποταμού, προς αμοιβαίο όφελος κράτους, πολιτών αλλά και του οικοσυστήματος της περιοχής. Τη σχέση αυτή αγνόησαν οι συντάκτες των μελετών και αποφάσεων που αφορούσαν την περιοχή και το μέλλον της. Αρμόδιοι και αναρμόδιοι φορείς, αποφάσισαν να απομακρύνουν ουσιαστικά τους κατοίκους και τις δραστηριότητές τους από το Δέλτα του Έβρου, αντί να μεριμνήσουν ώστε να συνεχίσουν να ασκούνται αλλά και να αναπτύσσονται με ελεγχόμενο και νόμιμο τρόπο όλες οι παραδοσιακές δραστηριότητες της περιοχής.

Στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την διατήρηση των φυσικών οικοτόπων και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, αναφέρεται ρητά ότι «Κατά την λήψη μέτρων σύμφωνα με την παρούσα οδηγία, λαμβάνονται υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις καθώς και οι περιφερειακές και τοπικές ιδιομορφίες». Οι τοπικές ιδιαιτερότητες και δραστηριότητες, όπως η αλιεία, η κτηνοτροφία και το κυνήγι, προϋπήρχαν μαζί με τις καλύβες τους στην περιοχή του Δέλτα, πολύ πριν εκδοθούν οι σχετικές οδηγίες (79/409 και 92/43). Υπήρχαν ακόμη και επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας οι «καλύβες των γκιαούρηδων» και έτσι ονομάστηκε «νησί των γκιαούρηδων» (Γκιαούρ Αντάς), με βάση την δραστηριότητα και την εθνικότητα των κατοίκων. Οι οδηγίες 79/409 και 92/43 επιβάλλουν να λαμβάνονται υπόψη οι διαμορφωμένες οικονομικές και πολιτιστικές απαιτήσεις των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα θα έπρεπε να λαμβάνονται υπόψη και οι ιδιαιτερότητες της συνοριακής έκτασης με την γειτονική μας χώρα, με την οποία πολλές φορές έχουμε φτάσει στα πρόθυρα πολέμου για αμφισβητήσεις εδαφών και κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τίποτε από όλα αυτά προφανώς δεν ελήφθη υπόψη, όπως φαίνεται από την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, κατά τον καθορισμό του Εθνικού Πάρκου, παρά μόνο τα στείρα ιδεολογήματα διαφόρων ΜΚΟ που θέλουν να επιβάλουν ένα περιβάλλον αποκομμένο και αποστειρωμένο από την τοπική κοινωνία και από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα.

Εκτός από την τοπική δραστηριότητα, ούτε η νομοθεσία που θεσπίσθηκε διαχρονικά ελήφθη υπόψη από την Πολιτεία κατά τη θεσμοθέτηση του Εθνικού Πάρκου. Η 3290/2009 απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας είναι αποκαλυπτική... «Συνεπώς, μη νομίμως η περιοχή του Δέλτα Έβρου χαρακτηρίστηκε ως εθνικό πάρκο και μη νομίμως καθορίστηκαν εντός αυτής ζώνες προστασίας, όπου απαγορεύονται ή επιτρέπονται έργα και δραστηριότητες, με ΚΥΑ των Υπουργών ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ., Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εμπορικής Ναυτιλίας και Μακεδονίας Θράκης». Στη συνέχεια, με αφορμή προσφυγή κατά απόφασης, αναφέρει ότι «Εφόσον η εν λόγω αρνητική πράξη εκδόθηκε κατ΄ επίκληση και εφαρμογή της Κ.Υ.Α., είναι παράνομη και ακυρωτέα». Το ίδιο ισχύει φυσικά και για κάθε μεταγενέστερη απόφαση που θα βασίζεται στη συγκεκριμένη ΚΥΑ 4110/2007 (ΦΕΚ:Δ/102/2007). Παρόλα αυτά όμως, ακόμη και μετά την απόφαση του ΣτΕ, εξακολουθεί ο Φορέας Διαχείρισης να λειτουργεί, (με βάση τη μη νόμιμη αυτή ΚΥΑ) και να αποφασίζει απαγορεύσεις και περιορισμούς, ενώ παράλληλα χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Δημόσιο για να υλοποιεί τις επιταγές μιας μη νόμιμης απόφασης.

Ο Φορέας Διαχείρισης, δεν ιδρύθηκε με την διαδικασία του Προεδρικού Διατάγματος όπως ορίζεται στο άρθρο 15, παράγραφος 1 του Ν.2742/1999, «Με το προεδρικό Διάταγμα που προβλέπεται στις παραγράφου 1 και 2 του άρθρου 21 του Ν.1650/1986 μπορεί να συνιστώνται νομικά ιδιωτικού δικαίου ως φορείς διαχείρισης κλπ...». Ανατρέχοντας στο άρθρο 21 του Ν.1650/1986 διαβάζουμε ότι «Ο χαρακτηρισμός περιοχών στοιχείων ή συνόλων της φύσης και του τοπίου σύμφωνα με τα άρθρα 18 και 19 και ο καθορισμός των ορίων και των τυχόν ζωνών προστασίας τους γίνεται με προεδρικό διάταγμα κλπ... Με το παραπάνω προεδρικό διάταγμα καθορίζονται οι αναγκαίοι για την προστασία του συγκεκριμένου αντικειμένου γενικοί όροι, απαγορεύσεις, και περιορισμοί... καθορίζονται οι κατά περίπτωση αρμόδιες για την εφαρμογή τους υπηρεσίες κλπ»

Στην ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου διαβάζουμε «Ο Φορέας Διαχείρισης ξεκίνησε να λειτουργεί ουσιαστικά τον Απρίλιο του 2005... Η χρηματοδότηση των δράσεων του Φορέα από το ΕΠΠΕΡ διήρκεσε από το 2005 έως το 2009 ενώ από το 2010 μέχρι και σήμερα συνεχίζεται μέσω του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη)». Στην απόφαση ίδρυσης του Φορέα (125188/361/2003 ΦΕΚ:Β/126/2003), βλέπουμε με δικαιολογημένη απορία το Ελληνικό Δημόσιο να διαβεβαιώνει τους πολίτες του ότι, «από τις κανονιστικές διατάξεις της παρούσας απόφασης δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού».

Η ίδια αυτή Πολιτεία που με νομότυπο και άτεγκτο τρόπο απαιτεί από τους κατοίκους της περιοχής να εγκαταλείψουν και να κατεδαφίσουν τις πατροπαράδοτες καλύβες τους, εξέδωσε παράνομες αποφάσεις για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως προστατευόμενης. Υπό την ασφυκτική πίεση του "οικολογικού" λόμπυ που επιθυμεί την πλήρη αποστείρωση της περιοχής και την εκδίωξη των ανθρώπινων δραστηριοτήτων από αυτήν, η Πολιτεία απέφυγε τη νόμιμη οδό που προβλέπει Προεδρικά Διατάγματα κατόπιν απαραίτητης διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία. Και μάλιστα, για να παρακάμπτει τη νομοθεσία που η ίδια θέσπισε, επικαλείται αστείες δικαιολογίες ότι «Κατά την εφαρμογή του άρθρου 15 του Ν.2742/1999 διαπιστώθηκε ότι η πάγια διαδικασία ίδρυσης φορέων διαχείρισης που προβλέπεται, είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα»...

Σαφέστατα, παράνομα κτίσματα και δραστηριόητες δεν έχουν θέση μέσα σε ένα Εθνικό Πάρκο και ουδείς νομιμοποιείται να καταπατά δημόσιες εκτάσεις και να οικοδομεί κτίσματα χωρίς άδεια της αρμόδιας δημόσιας αρχής. Όμως, δεν πρέπει οι κάτοικοι-χρήστες της περιοχής να εκδιωχτούν από το χώρο όπου παραδοσιακά δραστηριοποιούνται εδώ και αιώνες, εφόσον πρόκειται για νόμιμες και συμβατές με το οικοσύστημα του ποταμού δραστηριότητες, όπως το ψάρεμα, η κτηνοτροφία και το κυνήγι.

Ρητά και με σαφήνεια θα έπρεπε να προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα ίδρυσης του Εθνικού Πάρκου, ο τύπος των πρόχειρων κτισμάτων που θα επιτρέπονται, ενταγμένα στο φυσικό περιβάλλον με καλαίσθητο τρόπο, η θέση και ο αριθμός τους, ώστε να καλύπτουν όλες τις μέχρι σήμερα παγιωμένες δραστηριότητες και ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Όλες οι παραδοσιακές δραστηριότητες της περιοχής, κυνήγι, ψάρεμα και κτηνοτροφία, όχι μόνο πρέπει να διατηρηθούν αλλά να προβλέπεται η ενίσχυση και η ανάπτυξή τους καθώς και η ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων οικοτουρισμού που θα βελτιώσουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των κατοίκων.

Στο Προεδρικό Διάταγμα, πρέπει επίσης να προβλέπεται η ουσιαστική συμμετοχή των φορέων της τοπικής κοινωνίας (ΟΤΑ, Δημοτικές Επιχειρήσεις, Τοπικοί Σύλλογοι, κλπ) στη διαχείριση του Δέλτα. Οι κυνηγοί, ως η πολυπληθέστερη ίσως ομάδα χρηστών της περιοχής, θα έπρεπε να συμμετέχουν με θεσμοθετημένη θέση στο Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου. Ομοίως και ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ώστε όλες οι ενέργειες και δράσεις του φορέα στη συνοριακή ζώνη, να μην έρχονται σε αντίθεση με την απαραίτητη κατοχύρωση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Τέτοιες ενέργειες θα ήταν σύμφωνες με το πνεύμα των οδηγιών 79/409 και 92/43 και δεν θα έβλαπταν το περιβάλλον του Δέλτα. Αντίθετα θα ενσωμάτωναν αρμονικά τις δραστηριότητες των κατοίκων σε ένα ολοκληρωμένο διαχειριστικό πλαίσιο, κάνοντάς τους να αισθανθούν και να γίνουν τμήμα του οικοσυστήματος και όχι εκδιωκόμενοι παρείσακτοι. Οι άνθρωποι του Δέλτα στον Έβρο, δεν μπορούν να ζήσουν εκεί χωρίς τις καλύβες τους, ούτε όμως το οικοσύστημα μπορεί να επιβιώσει χωρίς τους ανθρώπους του.

Έστω και τώρα, επιβάλλεται να γίνουν οι αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις έτσι ώστε και οι δραστηριότητες των κατοίκων, παραδοσιακές και νέες, να εξασκούνται και να αναπτυχθούν περαιτέρω με νόμιμο τρόπο και το Εθνικό Πάρκο με τους αρμοδίους φορείς προστασίας του να λειτουργούν σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί με βεβιασμένες επιλεκτικές και προνομιακές «νομιμοποιήσεις» όπως η λύση που προωθεί ο Φορέας Διαχείρισης (ΑΔΑ: ΒΕΥ246Ψ84Ν-377) για να «τακτοποιηθούν» 25 μόνο από τους υφιστάμενους σήμερα 168 χρήστες. Η λύση που θα δοθεί πρέπει να αφορά όλους τους σημερινούς χρήστες του Δέλτα, τους παράκτιους ψαράδες, τους ψαράδες εσωτερικών υδάτων, τους ερασιτέχνες ψαράδες, τους κτηνοτρόφους και βεβαίως τους κυνηγούς.

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... /evros.htm

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Επιστολή του Συλλόγου "Αινήσιο Δέλτα"
http://www.evros24.gr/news/general/item/3285

Επιστολή της "Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Νομού Έβρου"
http://www.bloko.gr/ellada/synoriakoi-e ... tamoy.html

Δημοσίευμα της Εφημερίδας "Γνώμη Αλεξανδρούπολης"
http://www.gnomionline.gr/evros/113/50013

Ιστοσελίδα με πολλά δημοσιεύματα και άρθρα για τον Έβρο και τις καλύβες του
http://kentayros.wordpress.com/οι-καλύβες-του-δέλτα-έβρου

Αρθρο: "Γιατί δεν πρέπει να γκρεμιστούν οι καλύβες του Έβρου"
http://www.bloko.gr/ellada/giati-den-pr ... -marh.html

Κοινή επιστολή των Κυνηγετικών Συλλόγων της Θράκης
http://www.e-artemis.gr/4780/news/last-news/Σε-εγρήγορση-οι-Κυνηγετικοι-Σύλλογοι

Η σελίδα του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου
http://www.evros-delta.gr/gr/2012-04-30-14-33-28

Απόφαση ΣτΕ 3290/2009
Παράνομη η ΚΥΑ για την ίδρυση του Εθνικού Υγροτοπικού Πάρκου Δέλτα Έβρου
http://www.nomosphysis.org.gr/articles. ... &catpid=98

Πρακτικό Συνεδρίασης του Φορέα Διαχείρισης
Επιχειρείται η επιλεκτική νομιμοποίηση μόνο της επαγγελματικής αλιείας
http://et.diavgeia.gov.gr/f/evros_delta/ada/ΒΕΥ246Ψ84Ν-377

Όλες οι παραπάνω επιστολές και λοιπό υλικό σε ένα αρχείο:
http://www.orion.net.gr/act/2013/evros_links.pdf

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 26, 2014 7:36 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
Ο Ωρίωνας αποκαλύπτεται: Συνέντευξη του προέδρου Θωμά Μπατσέλα στην κυνηγετική πύλη: www.ihunt.gr
3/9/2013
--------------------------------------------------------------------------------
Τί είναι ο Ωρίωνας; Πότε και από ποιους ιδρύθηκε;

Σας ευχαριστώ κατ’ αρχάς, εκ μέρους όλων των μελών, που μου δίνετε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τον Σύλλογο μας. Θα ξεκινήσω με το τι δεν είναι ο «Ωρίων - Το Δίκτυο των Κυνηγών», όπως ονομάζεται στον πλήρη τίτλο του. Δεν είναι ένας κυνηγετικός «παρασύλλογος» με σκοπό να «βγάζει» φθηνότερες άδειες, δεν είναι μια από τις πολλές κυνηγετικές ιστοσελίδες, ούτε ένα ιντερνετικό φόρουμ συζητήσεων, ούτε μια «εικονική» ψηφιακή καταχώρηση σε κάποιο blog ή στο facebook. Είναι ένας κανονικός και νόμιμος σύλλογος, με καταστατικό, με εκλεγμένο μέσα από γενικές συνελεύσεις Διοικητικό Συμβούλιο, ο οποίος λειτουργεί σύμφωνα με τις διατάξεις του αστικού κώδικα περί συλλόγων. Το ιντερνέτ, τα κυνηγετικά φόρουμ και οι ιστοσελίδες όμως, ήταν ο χώρος από τον οποίο ξεπήδησε ο Ωρίωνας και προχώρησε ένα βήμα παραπάνω, όταν μια ομάδα 20 κυνηγών από όλα τα μέρη της Ελλάδος ίδρυσε τον σύλλογο το 2002, με πρωταγωνιστή και συνδετικό κρίκο όλων όσων συμμετείχαμε τότε στην προσπάθεια αυτή, τον Γιώργο Σουρλάγκα.

Γιατί δημιουργήθηκε ο Ωρίωνας;

Το απόσπασμα από την ιδρυτική μας διακήρυξη είναι σαφές αλλά και επίκαιρο: «Εκφράζοντας την ανησυχία μας για το μέλλον της θήρας στη χώρα μας, κάποια άτομα τον Ιανουάριο του 2002 προχώρησαν στην ίδρυση ενός φορέα που θα προσπαθήσει να αντισταθεί με κάθε μέσο και προς πάσα κατεύθυνση σε κάθε αντικυνηγετική ενέργεια ή προπαγάνδα. Ως παράλληλοι στόχοι τέθηκαν τόσο η διάδοση της ηθικής του κυνηγίου στην κοινωνία όσο και η εμπέδωση της οικολογικής και κυνηγετικής συνείδησης από τους κυνηγούς»

Θεωρείτε ότι δεν μπορούσατε να δράσετε μέσα από τους αναγνωρισμένους κυνηγετικούς συλλόγους;

Στον τομέα που αποφασίσαμε να δράσουμε με παρεμβάσεις και ενέργειες μας ώστε να αντικρούσουμε την αντικυνηγετική προπαγάνδα των ΜΜΕ αλλά και την μεθοδευμένη αντικυνηγετική δράση διαφόρων ΜΚΟ, ο Ωρίωνας είχε την ευελιξία και την ταχύτητα στην λήψη αποφάσεων, καθώς και την γνώση και τις προϋποθέσεις να εκμεταλλευτεί προς όφελός του την πληροφόρηση και τις δυνατότητες του ιντερνέτ. Μια δεκαετία πίσω στους χώρους της πληροφορικής και της κοινωνικής δικτύωσης ισοδυναμεί με αιώνα, με την ταχύτητα που εξελίσσεται η τεχνολογία και η διάδοση στον τομέα αυτό, και οι περισσότεροι κυνηγετικοί μας σύλλογοι αγνοούσαν και δεν χρησιμοποιούσαν τις δυνατότητες αυτές. Σήμερα βέβαια έχουν αλλάξει αυτά, η προώθηση και χρήση του διαδικτύου από τις οργανώσεις των Κυνηγών (Σύλλογοι, Ομοσπονδίες, Συνομοσπονδία) μέχρι τους απλούς κυνηγούς είναι δεδομένη, όμως η αναγκαιότητα της δικής μας παρέμβασης εξακολουθεί να υφίσταται, τόσο γιατί υπάρχουν και δρουν ισχυρές αντικυνηγετικές ομάδες στην κοινωνία όσο και γιατί ως κυνηγοί-μέλη του Ωρίωνα, θέλουμε να υλοποιήσουμε δράσεις και σχέδια που θα υποστηρίξουν το κυνήγι και τους κυνηγούς. Η δική μας δράση δεν απομειώνει ούτε αντικαθιστά την πολλαπλή και διαφορετικής μορφής δραστηριότητα των επίσημων κυνηγετικών συλλόγων και οργανώσεων, αντιθέτως, την υποστηρίζει συμπληρωματικά.

Σας έχουν κατηγορήσει κατά καιρούς ότι είστε μια μικρή και κλειστή ομάδα στην οποία δεν μπορεί να εισχωρήσει κανείς εύκολα. Ότι είστε οι "μασόνοι" του κυνηγιού.

Το άγνωστο και καινούργιο συνήθως τρομάζει και δημιουργεί απορίες στους απόμακρους παρατηρητές. Νομίζω όμως ότι μετά από τόσα χρόνια δημόσιας παρουσίας στον κυνηγετικό χώρο οι όποιες κατηγορίες μας προσάπτουν, με κακοπροαίρετη διάθεση συνήθως, δεν μπορούν να ευσταθούν. Είμαστε ένας πολύ ανοικτός και δημοκρατικός σύλλογος, ο κάθε κυνηγός που συμφωνεί με τις ιδέες και το καταστατικό μας μπορεί να συμμετάσχει, συναποφασίζουμε δε όλοι μαζί, σε μια ζωντανή και δημοκρατική διαδικασία, εκμεταλλευόμενοι τις δυνατότητες της ιντερνετικής επικοινωνίας. Δεν υπάρχουν ούτε άδυτα, ούτε μυστικά και άβατα, αλλά ένα ζωντανό καθημερινό «σχολείο δημοκρατίας» για όλα τα μέλη του Ωρίωνα, όπως εύστοχα κάποιο από τα μέλη επεσήμανε. Ουσιαστικά λειτουργούμε ως μια σύγχρονη «Εκκλησία του Δήμου» με συμμετοχή όλων και όχι ως μια μυστικοπαθής "μασονική" οργάνωση.

Μπορεί δηλαδή ο οποιοσδήποτε να γίνει μέλος στον Ωρίωνα; Ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί;

Οποιοσδήποτε κυνηγός συμφωνεί με τα καταστατικό και τις ιδέες μας μπορεί να γίνει μέλος του Ωρίωνα. Βασικές προϋποθέσεις, γιατί χωρίς αυτές δεν θα μπορεί να έχει ουσιαστική συμμετοχή, είναι να χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή, να έχει σύνδεση στο ιντερνέτ και έναν προσωπικό λογαριασμό αλληλογραφίας. Μπαίνοντας κανείς στην ιστοσελίδα μας, www.orion.net.gr, υπάρχουν αναλυτικές και κατατοπιστικές οδηγίες για τα υποψήφια νέα μέλη και μπορεί να συμπληρώσει απευθείας την σχετική αίτηση.

Τι θα κερδίσει ένας κυνηγός εάν γίνει μέλος στον Ωρίωνα;

Στον Ωρίωνα συνήθως δίνουμε περισσότερα από όσα παίρνουμε. Αν θελήσει κάποιος να γίνει μέλος του Ωρίωνα, μόνο για να μάθει πληροφορίες για περάσματα και καλά καρτέρια ή για να βρει αγοραστές για τα σκυλιά του, θα απογοητευτεί σχετικά γρήγορα. Η ικανοποίηση από την εθελοντική προσπάθεια και προσφορά για την υπεράσπιση και προώθηση του κυνηγιού, με τα μέσα και τις δυνατότητες που διαθέτουμε ως σύλλογος, αλλά και ατομικά το κάθε μέλος και η γνωριμία του με συναδέλφους κυνηγούς που εμπνέονται με τις ίδιες ιδέες και φιλοσοφία για τα δρώμενα του κυνηγιού, είναι ένα μικρό κέρδος, που επιμερίζεται με διαφορετική αξιολόγηση και βαρύτητα στον καθένα μας.

Ποιες προϋποθέσεις πρέπει να πληρεί κάποιος για να γίνει μέλος στον Ωρίωνα.

Δεν καταλήγουν όλες οι αιτήσεις που υποβάλλονται σε εγγραφή. Μερικοί πέραν του αρχικού ενθουσιασμού και την συμπλήρωση της αίτησης, δεν προχωρούν στα επόμενα βήματα, όπως η κατάθεση της συνδρομής τους, ώστε να ενταχθούν στον σύλλογο. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν μπορούμε να αποδεχτούμε ως μέλος κάποιον λαθροθήρα ή κάποιον που υπερασπίζεται την λαθροθηρία. Ούτε κάποιον κυνηγό που δεν είναι μέλος του Κυνηγετικού Συλλόγου της περιοχής του. Αυτή την περίοδο που διανύουμε, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η συσπείρωση των κυνηγών και η στήριξη των Κυνηγετικών Συλλόγων τους.

Η συνδρομή για ποιο λόγο υπάρχει;

Καμιά συλλογική οργάνωση και δομή με στοιχειώδεις κανόνες λειτουργίας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική αυτοτέλεια. Η συνδρομή των μελών είναι ο μόνος και ασφαλής τρόπος για να συνεχίσει ο σύλλογος να καλύπτει τα τρέχοντα λειτουργικά του έξοδα, αλλά και να μπορεί να προχωρά σε υλοποίηση δράσεων και σχεδίων που έχουν οικονομικό κόστος.

Έχετε σκεφτεί να την μειώσετε;

Στην σημερινή δύσκολη οικονομική συγκυρία μετράει πλέον και το ένα ευρώ. Μας έχει απασχολήσει φυσικά και εμάς, δεν ζούμε έξω από την κοινωνία και την πραγματικότητα. Ήδη είχαμε προχωρήσει σε μια μείωση τον προηγούμενο χρόνο ενώ θα επανεξεταστεί το θέμα του ύψους της συνδρομής, σταθμίζοντας τα οικονομικά δεδομένα και τις μελλοντικές μας δράσεις, σε μια γενική συνέλευση του συλλόγου. Πάντως πολλές φορές έχει χρησιμοποιηθεί το θέμα συνδρομών σε συλλόγους και κόστους των αδειών κυνηγιού, από κυνηγούς οι οποίοι ξοδεύουν δυσανάλογα ποσά για κυνηγετικές δραστηριότητες, σε σχέση πάντα με το αμφισβητούμενο ύψος της συνδρομής ή του κόστους μιας άδειας. Και μόνο το κόστος σε καύσιμα και διόδια μια κυνηγετικής εξόδου ενός κυνηγού της Αθήνας, υπερκαλύπτει την διαφορά της τοπικής και γενικής άδειας κυνηγιού ή την ετήσια συνδρομή σε ένα σύλλογο όπως ο Ωρίωνας. Είναι κρίμα να χρησιμοποιείται ως επιχείρημα μια διαφορά στο κόστος κυνηγετικής άδειας μεταξύ γειτονικών συλλόγων που αντιστοιχεί π.χ. σε έναν καφέ, και να έχουμε διαγραφές και μετακινήσεις κυνηγών από κυνηγετικούς συλλόγους.

Μπορείτε να μας περιγράψετε το προφίλ του κυνηγού που είναι μέλος Ωρίωνα;

Ο κυνηγός- μέλος του Ωρίωνα είναι ο κυνηγός «της διπλανής πόρτας» που γνωρίζει και χρησιμοποιεί στην δουλειά του συνήθως, υπολογιστές και το διαδίκτυο. Υπάρχουν κυνηγοί από όλα σχεδόν τα μέρη της Ελλάδος από την Κρήτη μέχρι την Καστοριά ενώ ως προς τις κυνηγετικές προτιμήσεις και πάλι υπάρχει μια πλήρης αντιπροσωπευτικότητα όλων των θηραμάτων. Η επαγγελματική δραστηριότητα των μελών ποικίλει και δεν είναι ζητούμενο ούτε προαπαιτούμενο για να γίνει κανείς μέλος. Μερικές όμως ειδικότητες είναι χρήσιμες και αποδοτικές στην λειτουργία του συλλόγου, είτε όταν πρόκειται για μέλη με εξειδίκευση στην τεχνολογία των υπολογιστών και του διαδικτύου είτε πρόκειται για Δασολόγους-Θηραματολόγους ή καθηγητές Θηραματολογίας στο Πανεπιστήμιο κλπ. Στην μέχρι τώρα πορεία και παρουσία μας καταφέραμε να εκμεταλλευτούμε επιτυχώς, τον εθελοντισμό και την διάθεση προσφοράς όλων των μελών μας.

Θεωρείτε ότι επιτυγχάνετε τους στόχους σας με τις δημόσιες παρεμβάσεις σας;

Κάθε φορά και με κάθε δημόσια παρέμβασή μας έχουμε ξεκαθαρίσει το στόχο και το σκοπό της δράσης μας. Αποτιμώντας εκ των υστέρων τα αποτελέσματα, βλέποντας αλλά και νοιώθοντας τις αντιδράσεις των αντικυνηγετικών οργανώσεων και τα θετικά σχόλια των απλών κυνηγών, θεωρούμε ότι κινηθήκαμε με επιτυχία. Δεν έχουμε αυταπάτες ότι εμείς μόνοι μας μπορούμε να αλλάξουμε όλα τα κακώς κείμενα του κυνηγιού, όμως προσπαθούμε τουλάχιστον να κάνουμε μικρά αλλά πετυχημένα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση, από το να γκρινιάζουμε συνεχώς για τους άλλους ότι δεν κάνουν τίποτε. Δεν μπορούμε να καταπιούμε ένα ολόκληρο βόδι με μια μπουκιά και μάλιστα μόνοι μας. Λίγο-λίγο και μέχρι εκεί που φτάνουν τα δόντια μας, είναι πιο αποτελεσματικό.

Μήπως είστε πολύ θεωρητικοί και σας λείπουν οι πράξεις; Το ξέρετε ότι κάποιοι σας αποκαλούν "Οι κυνηγοί του Internet";

Ίσα-ίσα που είμαστε της πράξης και όχι των λόγων. Στην Ελλάδα δυστυχώς έχουμε την συνήθεια να λύνουμε όλα τα θέματα στα καφενεία και όχι στο πεδίο, να γκρινιάζουμε συστηματικά εναντίον των «εχθρών» και «φίλων» και να κατηγορούμε όλους τους άλλους για αδράνεια και ανικανότητα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να ενεργούμε για να στηρίξουμε το κυνήγι ανάλογα με τις δυνάμεις και τις δυνατότητές μας, χωρίς να ρίχνουμε ιδέες και προτάσεις τις οποίες πρέπει να υλοποιήσουν κάποιοι άλλοι και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Πριν μερικά χρόνια, όταν ιδρύθηκε ο Ωρίωνας, είχε κάποιο νόημα η φράση «κυνηγοί του ιντερνέτ», όταν το διαδίκτυο και οι υπολογιστές ήταν άγνωστα και επικίνδυνα για πολλούς «διαολομηχανήματα». Σήμερα που κάθε κυνηγός σχεδόν μπορεί να έχει την προσωπική του ιστοσελίδα στο facebook, μάλλον είναι άστοχος και άνευ σημασίας ο χαρακτηρισμός αυτός.

Ποια η σχέση σας με τις κυνηγετικές οργανώσεις και ειδικότερα με την ΚΣΕ; Σας έχουν κατηγορήσει ότι είστε "παπαγαλάκια" της ΚΣΕ. Ισχύει κάτι τέτοιο;

Ίσως θα έπρεπε να ρωτηθούν αυτοί που διατυπώνουν τις κατηγορίες αυτές, πώς τις στοιχειοθετούν. Δυστυχώς στην χώρα μας πρέπει να αποδεικνύεις συνεχώς και μάλιστα εγγράφως, ότι «δεν είσαι ελέφαντας» ή παπαγαλάκι. Μας ενδιαφέρουν οι χαρακτηρισμοί που διατυπώνονται για μας από κυνηγούς εάν γίνονται καλοπροαίρετα και πάντα τους λαμβάνουμε υπόψη για να βελτιωνόμαστε, όμως δεν θα προσπαθήσουμε ποτέ να αντιδικήσουμε αλλά και να πείσουμε τους κακοπροαίρετους που εξακολουθούν να αμφισβητούν τις προθέσεις μας. Η δημόσια πορεία μας στον χρόνο μέχρι σήμερα αλλά και στο μέλλον, είναι η καλύτερη απάντηση σε όλους αυτούς. Όσον αφορά τη σχέση μας με τις κυνηγετικές οργανώσεις, τις στηρίζουμε και σεβόμαστε τον θεσμικό τους ρόλο και εκπροσώπησή τους, από τον τοπικό Κυνηγετικό Σύλλογο του καθενός μας, μέχρι την Κεντρική Συνομοσπονδία.

Αν διαβάσει κανείς πολύ προσεχτικά τα κείμενα που κατά καιρούς δημοσιεύετε, θα παρατηρήσει ότι τις περισσότερες φορές ασχολείστε με τις διάφορες "οικολογικές" οργανώσεις που κατά τη γνώμη σας πολεμούν την κυνηγετική δραστηριότητα. Μήπως είστε λίγο υπερβολικοί; Δεν πιστεύετε σε μια συνεργασία αυτών των οργανώσεων με τις κυνηγετικές οργανώσεις;

Δεν είμαστε καθόλου υπερβολικοί. Αντίθετα προσπαθούμε στο δημόσιο λόγο μας να είμαστε προσεκτικοί, χρησιμοποιούμε επιστημονικά και όσον το δυνατόν αδιαμφισβήτητα επιχειρήματα για να στηρίξουμε τις θέσεις μας και να επισημάνουμε στην κοινωνία που δεν γνωρίζει τα του κυνηγιού, τις παράλογες αντικυνηγετικές ιδεοληψίες διαφόρων «οικολογικών» οργανώσεων. Στην χώρα μας ο καθένας μπορεί να αυτοαναγορευτεί «ευαίσθητος περί το περιβάλλον» ή «οικολόγος» και αμέσως αντιμετωπίζεται με το φωτοστέφανο της αυθεντίας στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Ακόμη και ιχθυολόγοι πχ αναγορεύονται σε ειδικούς των τριχωτών θηραμάτων ή της ορεινής πέρδικας επειδή προφανώς κάποια βουνά φτάνουν μέχρι την θάλασσα και προτείνουν μέτρα και απαγορεύσεις για την διαχείριση του κυνηγιού, ερήμην των ίδιων των κυνηγών. Και δυστυχώς πολλές φορές κατορθώνουν αυτά να γίνουν αποδεκτά από την πολιτεία και τους θεσμούς της. Δεν θα στηλιτεύσουμε και μάλιστα δημόσια την συμπεριφορά αυτή; Αν δεν υπήρχε αυτή η στείρα, αντιεπιστημονική και παράλογη αντικυνηγετική ιδεοληψία από μεριάς των διαφόρων περιβαλλοντικών ΜΚΟ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν με τις κυνηγετικές οργανώσεις σε κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και των βιοτόπων.

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε σε οικολογικό blog μια θέση της ομάδας οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγε ότι το κυνήγι είναι βάρβαρο και ηθικά καταδικαστέο. Ποια η γνώμη σας για αυτό και γενικότερα για την αντιμετώπιση του κυνηγιού από τα πολιτικά κόμματα;

Διάβασα το κείμενο αλλά δεν μου προκαλεί πλέον καμιά έκπληξη. Δεν μπορείς να πείσεις έναν φανατικό με λογικά και επιστημονικά επιχειρήματα για το άστοχο και λανθασμένο της άποψης του οπότε είναι μάταια κάθε προσπάθεια συζήτησης και διαλόγου όταν κυριαρχούν παρόμοιες απόψεις και αφορισμοί. Αντικυνηγετικές μέχρι και ακραίες ακτιβιστικές και επικίνδυνες «ζωολατρικές» αντιλήψεις υπάρχουν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό σε όλους τους κομματικούς χώρους, πόσο μάλλον στον συγκεκριμένο. Αντίστοιχα υπάρχουν «φιλοκυνηγετικές» απόψεις σε όλα τα κόμματα, ακόμη και βουλευτές που είναι οι ίδιοι κυνηγοί, πολλοί εξ αυτών μάλιστα χρησιμοποίησαν τα δελτία τύπου και τις επιστολές μας για να στηρίξουν ερωτήσεις τους στην βουλή. Σε κάθε περίπτωση, εμείς στον Ωρίωνα έχουμε αφήσει τις κομματικές επιλογές του καθενός μας στο περιθώριο. Καλούμε όμως τα μέλη μας αλλά και τους συναδέλφους κυνηγούς, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, να στηρίξουν, ο καθένας στον πολιτικό του χώρο, βουλευτές-κυνηγούς και όσους βουλευτές έχουν υποστηρίξει με δημόσιες παρεμβάσεις τους το κυνήγι.

Ποια η γνώμη σας για το Κόμμα Ελλήνων Κυνηγών; Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κατέβει στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Δεν γνωρίζω τον σχεδιασμό του Κόμματος Ελλήνων Κυνηγών ούτε έχει υπάρξει κάποια δημόσια παρέμβαση και παρουσία του κόμματος, μετά την εκλογική αποτυχία στις προηγούμενες ευρωεκλογές. Η περιχαράκωση και ταύτιση μόνο των κυνηγών όμως, σε έναν «κομματικό σχηματισμό κυνηγών» είναι πολύ δύσκολη υπόθεση από κοινωνική και πολιτική σκοπιά. Κυνηγοί όπως ανέφερα, υπάρχουν σε όλο το πολιτικό φάσμα, από την αριστερά μέχρι τη δεξιά, οπότε είναι δύσκολη η προσαρμογή των πολιτικών επιλογών για τη διακυβέρνηση της χώρας σε μια αμιγώς στενή κυνηγετική ατζέντα. Αντίθετα η ενσωμάτωση πολιτικών επιλογών για το κυνήγι σε κομματικούς σχηματισμούς όλων των τάσεων, φαίνεται ευκολότερη και τελικά πιο αποδοτική, όπως διαπιστώνεται από τα εκλογικά αποτελέσματα. Οι συνάδελφοι κυνηγοί του ΚΕΚ θα πρέπει να σταθμίσουν με πολλή προσοχή τις πολιτικές επιλογές και αποφάσεις τους. Είναι δύσκολο να πετύχει τους στόχους του, ένα πολιτικό ουσιαστικά κόμμα, όταν κάνει εμφανή την παρουσία του μόνο στις προεκλογικές περιόδους ή όταν πρέπει να βασιστεί σε μια συγκυριακή ψήφο διαμαρτυρίας και αγανάκτησης. Πάντως εμείς ως Ωρίωνας, αποφασίσαμε και στηρίξαμε δημοσίως και ενεργά την προηγούμενη προσπάθεια του ΚΕΚ στις ευρωεκλογές. Όταν και αν τεθεί παρόμοιο θέμα θα αποφασίσουμε και πάλι την στάση μας, σταθμίζοντας τις τότε διαμορφωμένες πολιτικές εξελίξεις.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το κυνήγι και τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε κυνηγός είναι που δεν βρίσκει θηράματα. Όλα τα άλλα προβλήματα και δυσκολίες του κυνηγιού είναι για τον ίδιο δευτερεύοντα. Πρωτίστως πρέπει να αλλάξουμε εμείς ως κυνηγοί, ο καθένας στον ατομικό του περίγυρο, να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ενεργά και συμμετέχοντας στα των συλλόγων μας, πριν αρχίσουμε να ζητούμε να αλλάξουν όλοι οι άλλοι και μαζί με αυτά και το κυνηγετικό μοντέλο της χώρας μας. Υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα δυσλειτουργίας και αντιφάσεων όλου του συστήματος διοίκησης της Ελλάδας και του κυνηγιού συμπεριλαμβανομένου, και δεν είναι τυχαίο ότι χρεοκοπήσαμε ως χώρα και όχι μόνο οικονομικά. Αν δεν αλλάξει άρδην, όλο το μοντέλο γραφειοκρατικής αντίληψης και διοίκησης που υπάρχει εδώ και 60 χρόνια στην χώρα μας, καμιά επιμέρους αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με επιτυχία. Σε μια καινούργια Ελλάδα που πρέπει επιτέλους να στήσουμε, με προδιαγραφές όμως για το 2030 και όχι του 1950 όπως υπάρχει σήμερα, και το κυνήγι θα πρέπει να αλλάξει υποχρεωτικά και να προσαρμοστεί στην εποχή του. Το πώς θα είναι το κυνήγι στην Ελλάδα το 2030 δεν μπορούμε να το πούμε τώρα και με δυό λέξεις. Σίγουρα θέλουμε να υπάρχουν θηράματα και να μπορούν οι κυνηγοί να κυνηγάνε ελεύθερα, όχι όμως ασύστολα και πειρατικά. Αν αυτό έχουμε σαν στόχο, όταν τεθεί εκ των πραγμάτων το θέμα αλλαγής, νομίζω ότι θα μπορέσουμε, ως κυνηγοί, να το πετύχουμε.

Ποιος είναι ο πρόεδρος του Ωρίωνα;

Ο Πρόεδρος του Ωρίωνα είναι ένας φανατικός μπεκατσοκυνηγός και μανιταροσυλλέκτης, έβγαλε την πρώτη κυνηγετική άδεια το 1978 μόλις έγινε 18 ετών και αρχικά ήταν ένας λαγοκυνηγός δίπλα στον πατέρα του, όπως η πλειοψηφία των τότε κυνηγών της επαρχίας. Κατοικώ και εργάζομαι ως ελεύθερος επαγγελματίας στην Καστοριά, είμαι Τοπογράφος Μηχανικός και λόγω της σχέσης μου με υπολογιστές, ήμουν από τα ιδρυτικά μέλη του Ωρίωνα και συνεχώς στο Διοικητικό Συμβούλιο από το 2002 μέχρι σήμερα. Μάλιστα, μαζί με τον Γιώργο Σουρλάγκα είμαστε οι «νονοί» του Συλλόγου. Εγώ πρότεινα το «Δίκτυο των Κυνηγών» και Γιώργος το πολύ πετυχημένο και εύστοχο «Ωρίων». Ζώντας στην επαρχία είχα την ευκαιρία και την άνεση να επικεντρώσω θηραματικά τα κυνηγετικά μου ενδιαφέροντα και να ασχολούμαι πια μόνο με το κυνήγι της μπεκάτσας εδώ και πολλά χρόνια.

Αναζητώντας πληροφορίες για εσάς, ανακάλυψα ότι έχετε ένα πολύ μεγάλο αρχείο από στατιστικά που αφορούν την μπεκάτσα.

Η στατιστική είναι μια πολύ αποδοτική επιστήμη αν την χρησιμοποιείς σωστά. Κρατώντας αναλυτικά στοιχεία ώστε να καταλάβω αρχικά πως συμπεριφέρεται το μυστηριώδες αυτό πουλί στις μετακινήσεις του, κατέληξα τελικά, μετά από πολύχρονες παρατηρήσεις, να μελετώ χρήσιμες κυνηγετικά συμπεριφορές, διακυμάνσεις πληθυσμιακές, ακόμη και επιτυχείς προβλέψεις με αυτές τις ωραίες ημιτονοειδείς καμπύλες των διαγραμμάτων. Τα αναλυτικά στοιχεία αυτά όμως, χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά και για επιστημονικούς σκοπούς από τους ειδικούς επιστήμονες - θηραματολόγους της ΚΟΜΑΘ και μέλη του Ωρίωνα (Περικλής Μπίρτσας και Χρήστος Σώκος). Ήδη έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα διεθνή περιοδικά και ανακοινωθεί σε συνέδρια οι εργασίες που έγιναν για την φαινολογία και την μετανάστευση της μπεκάτσας στην χώρα μας με βάση τα στατιστικά αυτά δεδομένα.

Επανέρχομαι στα του Ωρίωνα. Μας είχατε συνηθίσει σε πιο συχνές παρεμβάσεις σας.

Τελευταία έχουμε αραιώσει τις παρεμβάσεις μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι κουραστήκαμε. Τα προηγούμενα χρόνια και ιδίως επί υπουργίας κας Μπιρμπίλη, υπήρχε ένα άσχημο κλίμα και αρνητική διάθεση συνεργασίας των υπεύθυνων φορέων της πολιτείας με τους κυνηγούς. Καθημερινά σχεδόν παρουσιαζόταν προβλήματα για τους κυνηγούς, οπότε ήταν πιο εύκολο, σχεδόν επιτακτικό και για μας να παρεμβαίνουμε. Σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει ένα καλύτερο κλίμα και μια πιο αποδοτική συνεργασία Υπουργείου-κυνηγών, εξ άλλου όλοι μας το διαπιστώνουμε με την απρόσκοπτη έκδοση της ρυθμιστικής, αναλογιζόμενοι τι γινόταν πριν λίγα χρόνια. Λιγότερα προβλήματα στην επικαιρότητα, λιγότερη και η δική μας παρέμβαση. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μας απασχολούν προβλήματα που παρουσιάζονται όπως τελευταία πχ το θέμα με τις καλύβες του Έβρου.

Μήπως αυτό σημαίνει ότι προετοιμάζετε κάποιες διαφορετικές από τις συνηθισμένες δράσεις σας;

Πάντα υπήρχε μια δυναμική και συζήτηση μεταξύ των μελών του Ωρίωνα και για διαφορετικές δράσεις, πέρα από τις αναμενόμενες κινήσεις με δελτία τύπου και επιστολές για την υπεράσπιση των κυνηγιού. Η οργανωτική τους σχεδίαση και το κυριότερο η ολοκλήρωση τους από μια ομάδα κυνηγών-εθελοντών που πρέπει να μοιράσουν τον χρόνο τους ανάμεσα στην οικογένεια, την επαγγελματική δραστηριότητα, το κυνήγι και τις δράσεις του Ωρίωνα είναι δύσκολο επίτευγμα. Στο σημείο αυτό οφείλω να εκφράσω ένα μεγάλο ευχαριστώ εκ μέρους όλων των μελών στον γραμματέα μας Νίκο Παπαϊωάννου που θυσιάζει πολύτιμο προσωπικό του χρόνο για να καταφέρνει να διεκπεραιώνει όλα τα τρέχοντα ζητήματα του Ωρίωνα. Ευελπιστούμε αυτή την κυνηγετική χρονιά να καταφέρουμε να ξεκινήσουμε κάτι το διαφορετικό και μακροπρόθεσμο. Όταν και αν θα είναι έτοιμο το πρόγραμμα σε όλες του τις λεπτομέρειες, τότε μόνο θα το ανακοινώσουμε και θα ζητήσουμε κιόλας την βοήθεια όλων των κυνηγών για την όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερη υλοποίηση του. Θέλουμε να σας έχουμε συμπαραστάτες στην προσπάθειά μας αυτή, με την οποία ελπίζουμε να σας εκπλήξουμε ευχάριστα.

Κύριε Πρόεδρε του Ωρίωνα σας ευχαριστώ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Εγώ οφείλω να σας ευχαριστήσω και πάλι, που μας δώσατε την ευκαιρία, να εκφράσουμε μέσα από τη ιστοσελίδα σας τις απόψεις μας. Καλά Κυνήγια σε όλους τους συναδέλφους κυνηγούς και μακάρι να έχουμε μια καλύτερη κυνηγετική χρονιά φέτος. Πιστεύω ότι τουλάχιστον για τους μπεκατσοκυνηγούς, όπως είστε και εσείς, θα είναι καλύτερη.

Συνέντευξη στον Γιώργο Τσίγκα για το ihunt.gr
Πηγή: http://www.ihunt.gr/content/ο-ωριωνας-αποκαλυπτεται
http://www.ihunt.gr/content/%CE%BF-%CF% ... E%B1%CE%B9

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 26, 2014 7:38 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
--------------------------------------------------------------------------------
Αθήνα, 15/11/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Κυνηγώντας σκυλόκουτα και ψήφους...

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες περιστατικού δίωξης κυνηγών που προκλήθηκε από μέλος ζωοφιλικής οργάνωσης. Η πολιτεία με τα αρμόδια όργανα της αλλά και τη συνδρομή ενός «ευαίσθητου» πολίτη - πολιτευτή του κόμματος των οικολόγων-πρασίνων, με τις γνωστές αντικυνηγετικές απόψεις, έστησε «μπλόκο» και συνέλαβε σαν «τρομοκράτες» κυνηγούς, για να διαπιστωθεί η «ευζωία» των κυνηγόσκυλων τους κατά τη μετακίνησή τους στην εθνική οδό1.

Αυτή η σκόπιμη και επιλεκτική αντικυνηγετική συμπεριφορά ενορχηστρώθηκε με βάση την εκδοθείσα «ερμηνευτική» εγκύκλιο του νόμου 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα». Ειδικότερα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (1969/100521/14-8-2013/ΥΠΑΑΤ/ΓΕΝ.Δ/ΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, Δ/ΣΗ Κ.Α.Φ.Ε.)2 εφευρίσκονται στοιχεία που δεν υπάρχουν πουθενά στο νόμο και αναφέρεται λανθασμένα ότι ειδικά τα κυνηγετικά σκυλιά και μόνο, θα πρέπει κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο να μπορούν να είναι όρθια και να πίνουν νερό όποτε το επιθυμούν, χωρίς να διευκρινίζει όμως ο συντάκτης της εγκυκλίου πώς αυτό θα επιτευχθεί σε ένα κινούμενο όχημα από ανοιχτό δοχείο νερού. Υποτίθεται ότι όλα γίνονται για την «ευζωία» των ζώων με ασαφή και εντελώς υποκειμενική άποψη και ερμηνεία όμως, τόσο από τους συντάκτες όσο και από αυτούς που θα κληθούν να διαπιστώσουν τον «επαρκή χώρο» της ευζωίας και να επιβάλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.

Ο νόμος 4039/20123, τον οποίο προσπαθεί λανθασμένα και καταχρηστικά να ερμηνεύσει ο συντάκτης της εγκυκλίου της Δ/σης Κ.Α.Φ.Ε., ρυθμίζει τις μετακινήσεις των κυνηγετικών σκύλων όπως και για τα υπόλοιπα σκυλιά στο άρθρο 10 «Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς». Στο άρθρο αυτό αναφέρονται μια σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών που πρέπει να εφαρμόζονται στις μετακινήσεις και των κυνηγετικών σκύλων με τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών τους, από και προς το κυνήγι.

Παρόλα αυτά στο άρθρο 5 του ίδιου νόμου τέθηκε μια επιπλέον παράγραφος ειδικά και μόνο για τις μετακινήσεις κυνηγόσκυλων στο κυνήγι: «Τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή (αναφέρεται στο κυνήγι) πρέπει είναι κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου».

Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Για πιό λόγο ο νομοθέτης δεν ενδιαφέρεται και για τα σκυλιά που δεν είναι κυνηγόσκυλα; Αν τα κυνηγετικά σκυλιά μετακινούνται για βόλτα ή για εκπαιδευτικό σε περίοδο που δεν επιτρέπεται το κυνήγι, δεν απαιτείται πια επαρκής φωτισμός και αερισμός; Ποιές είναι οι φυσιολογικές ανάγκες ενός σκύλου κατά τη μετακίνηση του;

Η ανάγνωση και μόνο του νόμου με τις ασαφείς αναφορές, «επαρκής χώρος», «κατάλληλα μέσα», «φυσιολογικές ανάγκες» και της εγκυκλίου να προσθέτει καταχρηστικά πως το κυνηγόσκυλο κατά την μετακίνηση του στο κυνήγι θα πρέπει «να στέκεται όρθιο στη φυσική στάση του σώματος του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση σε νερό όποτε αυτό επιθυμεί» αποδεικνύει επιεικώς προχειρότητα. Ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται όμως, αν όλες οι ασάφειες των όρων και οδηγιών έγιναν όχι από πραγματικό ενδιαφέρον για τους κυνηγούς και τα σκυλιά τους, αλλά με ένα σαφές αντικυνηγετικό ιδεολόγημα το οποίο προκάλεσε το μη ρεαλιστικό και τραγελαφικό περιεχόμενο της εγκυκλίου.

Επιπλέον υπάρχει διαφωνία μεταξύ εγκυκλίων διαφορετικών υπουργείων. Αν ένας κυνηγός τοποθετήσει το σκυλί του βάρους 10 κιλών, αφού φυσικά καταφέρει να το βολέψει (μια και ο νόμος 4039/2012 ορίζει ότι μικρά σκυλιά θεωρούνται όσα έχουν βάρος μέχρι 10 κιλά) σε ένα κουτί 50x40x35 εκατοστά και ταξιδέψει με το Υπεραστικό Λεωφορείο των ΚΤΕΛ για κυνήγι, είναι νόμιμος, σύμφωνα με την εγκύκλιο Β/41804/443/13-9-11 του Υπουργείου Μεταφορών4. Αν ο ίδιος κυνηγός δοκιμάσει να κάνει το ίδιο, πηγαίνοντας για κυνήγι με το αυτοκίνητό του, μεταφέροντας το ίδιο κουτί με τον ίδιο σκύλο, ίσως να υποστεί πέραν του ελέγχου των αγανακτισμένων περί ευζωίας πολιτών, την προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα, ακόμα και ένα βαρύ πρόστιμο και θα είναι τυχερός αν αποφύγει και τη σύλληψη για τη συμπεριφορά του.

Και όλα αυτά διότι σύμφωνα με την προαναφερόμενη ερμηνευτική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Κ.Α.Φ.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ίδιας όμως χώρας, είναι παράνομος επειδή δεν υπάρχει νερό μέσα στο κουτί μεταφοράς ή επειδή οι διαστάσεις του κουτιού δεν ικανοποιούν επαρκώς τα κριτήρια του κάθε ελεγκτή, τα οποία όμως δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα.

Μήπως οι ευαίσθητοι πολίτες μαζί με τα δραστήρια όργανα της πολιτείας αντί να «εκμαιεύουν»5 εγκυκλίους και να οργανώνουν μπλόκα στις εθνικές οδούς «κυνηγώντας» την ευζωία στη μετακίνηση των κυνηγόσκυλων, είναι καλύτερο να βοηθήσουν τους κυνηγούς στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο συγκέντρωσης των λυσσασμένων αλεπούδων, ώστε να μην έχουμε επέκταση της λύσσας; Δυστυχώς μέχρι σήμερα, έχουν αφεθεί οι κυνηγοί μόνοι τους, να αγωνίζονται στην ύπαιθρο κατά της λύσσας, επειδή προφανώς καμιά φιλοζωική οργάνωση ή δημόσια υπηρεσία δεν έχει διάθεση να το κάνει.

Και θα αναρωτούνται εύλογα οι κυνηγοί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες τους θυμούνται μόνο στα δύσκολα, όπως η επιτήρηση της λύσσας, και αμέσως μετά συνδράμουν τις αντικυνηγετικές οργανώσεις στον αγώνα τους κατά των κυνηγών, με εγκυκλίους και προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα.

Οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές έχουν σκοπό να ενημερώνουν τους πολίτες για τα θέματα που ρυθμίζονται με κάποιο νόμο ή διάταξη με απλά λόγια και όχι να προκαλούν σύγχυση και αναταραχή σ' αυτούς ή να προσθέτουν και όρους που δεν υπάρχουν στο κείμενο του νόμου όπως έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Εμείς, τα μέλη του Ωρίωνα, καλούμε λοιπόν τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσει την απαράδεκτη εγκύκλιο 1969/100521/14-8-2013/ΥΠΑΑΤ/ΓΕΝ.Δ/ΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ /Δ/ΣΗ Κ.Α.Φ.Ε, που προκαλεί μόνο προβλήματα στους κυνηγούς, με το άστοχο, ασαφές και παράλογο περιεχόμενο της και σε συνεργασία επιτέλους με τις κυνηγετικές οργανώσεις και κυνοφιλικούς φορείς να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματική προστασία των ζώων, χωρίς αντικυνηγετικά ιδεολογήματα και αναφορές.

Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, με πρόσφατη απόφασή της η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου Δέλτα, ακύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στους κυνηγούς για παραβίαση των διατάξεων περί «ευζωίας κατά την μετακίνηση» των κυνηγόσκυλων και ουσιαστικά ακύρωσε στην πράξη το παράλογο και καταχρηστικό περιεχόμενο της εγκυκλίου6. Ευτυχώς, η λογική δεν χάθηκε εντελώς από την χώρα μας...

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... dogbox.htm

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου
--------------------------------------------------------------------------------
Σχετικοί σύνδεσμοι:
1. Φιλόζωοι σταμάτησαν κυνηγούς στην εθνική οδό
http://kynoclub.gr/2013/10/31/ntokoymento-όσα-δεν-βεβαίωσε-η-αστυνομία/

2. Εγκύκλιος 1969/100521. Περιέργως δεν αναρτήθηκε στη Διαύγεια παρά μόνο στο econews...
http://www.econews.gr/wp-content/uploads/2013/09/Εγκύκλιο-ΥΠΑΑΤ-για-τα-κυνηγετικά-σκυλιά.pdf

3. Ο νόμος 4039/2012, Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, κλπ.
http://www.minagric.gr/images/stories/d ... espota.pdf

4. Εγκύκλιος για μετακίνηση ζώων με ΚΤΕΛ
http://www.ktel-thes.gr/index.php?optio ... 20&lang=el

5. Με ενέργειες της Φιλοζωικής Ομοσπονδίας εκμαιεύτηκε η εγκύκλιος 1969/100521 του ΥΠΑΑΤ
http://dogw0rld.blogspot.gr/2013/09/tel ... kouta.html

6. Ακυρώθηκε το πρόστιμο περί ευζωίας των κυνηγόσκυλων κατά την μετακίνηση τους
http://www.ihunt.gr/content/ακυρα-τα-προστιμα-των-2700-ευρω-στους-δυο-κυνηγους

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 26, 2014 7:40 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
--------------------------------------------------------------------------------
Αθήνα, 9/1/2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρακολούθηση της μετανάστευσης της μπεκάτσας με τη χρήση δορυφορικών πομπών


Ο Ωρίωνας, στο πλαίσιο της γενικότερης δράσης του για την προώθηση και υπεράσπιση της κυνηγετικής ιδέας αλλά και την ανάπτυξη φιλοθηραματικών δράσεων, ξεκινά την υλοποίηση ερευνητικού αυτοχρηματοδοτούμενου προγράμματος με τίτλο “Παρακολούθηση της μετανάστευσης της μπεκάτσας (Scolopax rusticola) στην Ηπειρωτική Ελλάδα με τη χρήση δορυφορικών πομπών”.

Το πιλοτικό πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Άγριας Πανίδας του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΤΕΙ Θεσσαλίας και την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης (ΚΟΜΑΘ).

Σκοπός του προγράμματος είναι η συλλογή δεδομένων για τις μετακινήσεις της μπεκάτσας και γενικότερα στοιχεία της οικολογίας της.

Οι μπεκάτσες θα συλληφθούν σε περιοχές της Μακεδονίας, θα τοποθετηθούν κατάλληλοι δορυφορικοί πομποί παρακολούθησης και θα απελευθερωθούν άμεσα, σύμφωνα με τους κανόνες για τον ασφαλή χειρισμό πτηνών για ερευνητικούς σκοπούς.

Τα δεδομένα των πομπών παρακολούθησης θα συλλέγονται από δορυφόρους και θα αποστέλλονται στην επιστημονική ομάδα του προγράμματος, για 2-4 έτη που είναι η συνήθης διάρκεια ζωής της μπαταρίας των πομπών.

Το πρόγραμμα δεν χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκά ή εθνικά κονδύλια και δεν προβλέπεται αμοιβή για όσους θα συμμετάσχουν στην υλοποίησή του, η οποία θα στηριχθεί στον εθελοντισμό και τις χορηγίες οργανώσεων και απλών κυνηγών για την προμήθεια και λειτουργία των πομπών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα στην ιστοσελίδα του Ωρίωνα, www.orion.net.gr, e-mail: orion@orion.net.gr.

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 26, 2014 7:42 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
--------------------------------------------------------------------------------
Αθήνα, 26/1/2014

Προς: Βουλευτής... [ονοματεπώνυμο]
Κοιν.: Κυνηγοί, ΜΜΕ, κλπ.

Θέμα: Ο περιορισμός του μήκους της ουράς στα κυνηγόσκυλα

Αξιότιμε κύριε... [επώνυμο], (ή Αξιότιμη κυρία [επώνυμο] κατά περίπτωση),

σχετικά με τις τροποποιήσεις του Ν.4039/2012 που ψηφίζονται αυτές τις μέρες στη Βουλή των Ελλήνων, σας επισημαίνουμε τα εξής:

Η ασαφής επίκληση στην "πολιτισμένη" Ευρώπη που επιχειρείται προκλητικά και αυθαίρετα τόσο από τα ζωοφιλικά σωματεία, όσο και από συγκεκριμένους Βουλευτές (π.χ. κα.Πιπιλή), σχετικά με το νόμιμο και το ηθικό, στο ζήτημα του περιορισμού του μήκους της ουράς (ο οποίος άστοχα αναφέρεται ως ακρωτηριασμός) σε συγκεκριμένες φυλές κυνηγετικών σκύλων, καταργεί κάθε έννοια κοινής λογικής και επιχειρηματολογίας.

Ο Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, ο οποίος εν προκειμένω είναι ο αρμόδιος Επιστημονικός Φορέας, αλλά και οι σχετικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, αναγνωρίζουν πως υπάρχουν συγκεκριμένες φυλές κυνηγόσκυλων για τις οποίες ο ανώδυνος περιορισμός του μήκους της ουράς είναι και ηθικός και απαραίτητος. Και αυτό γιατί, σε αυτές τις φυλές σκύλων, η συγκεκριμένη παρέμβαση δε γίνεται για λόγους αισθητικής, αλλά αποκλειστικά και μόνο για λόγους υγείας και ευζωίας του σκύλου.

Τίποτα το "Ευρωπαϊκό" δεν υπάρχει στην απαξίωση των καθ' ύλην αρμόδιων Επιστημονικών Φορέων που επιχειρείται από ζωοφιλικά σωματεία και συγκεκριμένους Βουλευτές. Αν οι εκπρόσωποι των ζωοφιλικών σωματείων και οι Βουλευτές που τους υποστηρίζουν, θεωρούν πως γνωρίζουν καλύτερα από τον Πανελλήνιο Κτηνιατρικό Σύλλογο το πότε και το γιατί πονά ένα ζώο, τότε καλό θα ήταν να ζητήσουν να τους παραδώσουν οι Έλληνες Κτηνίατροι τα πτυχία που τους έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο.

Όλοι εμείς, τα μέλη του Ωρίωνα, καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές, να σεβαστούν την επιστημονική εξειδίκευση και την εμπειρία των Κτηνιάτρων. Αλλωστε, στη γνώση και την αυτοθυσία των Κτηνιάτρων βασίζεται αποκλειστικά πλέον το Ελληνικό Δημόσιο, όταν πρόκειται για ζητήματα Δημόσιας Υγείας, όπως στην περίπτωση της λύσσας, όπου οι μόνοι που συνδράμουν τους Κτηνιάτρους του Δημοσίου είναι οι κυνηγοί, εθελοντικά και με δικές τους δαπάνες.

Αξιότιμε κύριε... [επώνυμο], (ή Αξιότιμη κυρία [επώνυμο] κατά περίπτωση),

μετά από τα παραπάνω, σας καλούμε να ψηφίσετε υπέρ της τροπολογίας που εξαιρεί συγκεκριμένες φυλές κυνηγετικών σκύλων από την απαγόρευση στον περιορισμό του μήκους της ουράς.

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... /tails.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 26, 2014 7:47 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
http://www.orion.net.gr orion@orion.net.gr
--------------------------------------------------------------------------------
Αθήνα, 26/3/2014

Το απόστημα των ΜΚΟ
Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις ή Μεγάλες Κρατικοδίαιτες Οργανώσεις;

Καταιγιστικές είναι οι αποκαλύψεις που έρχονται συνεχώς στην επικαιρότητα για την απροκάλυπτη διασπάθιση και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος από τις ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Στις χιλιάδες των οργανώσεων που συμμετέχουν στον ατέρμονα χορό των χρηματοδοτήσεων, κυρίαρχο ρόλο φαίνεται ότι έχουν οι περιβόητες «περιβαλλοντικές» ΜΚΟ. Εκατοντάδες από αυτές, με περίεργους και βαρύγδουπους τίτλους, αλλά πάντα με προμετωπίδα τις κατάλληλες και εύηχες λέξεις όπως, «περιβάλλον», «προστασία», «οικολογία» κλπ, φιγουράρουν στις λίστες των λιστών του δημοσίου χρήματος.

Και αναρωτιέται εύλογα ο κάθε πολίτης πως με τόσες χιλιάδες αφοσιωμένες οργανώσεις, με τόσα ευαισθητοποιημένα στελέχη, με εκατομμύρια ευρώ που μοιράζονται σαν στραγάλια για να ικανοποιηθεί ο «εθελοντισμός» κάποιων συμπολιτών μας, δεν έχει «σωθεί» ακόμη το περιβάλλον της χώρας μας;

Καίρια η πρόσφατη διαπίστωση της οργάνωσης «Αρχιπέλαγος» και μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους: «Τα ποσά που αναφέρονται στα πρόσφατα δημοσιεύματα των ΜΜΕ, ωχριούν μπροστά στους εθνικούς και ιδίως στους κοινοτικούς πόρους που ξοδεύτηκαν μάταια στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια για δήθεν περιβαλλοντικούς σκοπούς, και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις είχαν μηδαμινό επί της ουσίας αποτέλεσμα. Όχι μόνο τα χρήματα δεν επιτέλεσαν τους σκοπούς τους, αλλά έμμεσα συνέβαλαν στη διαμόρφωση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε πολλούς τομείς του περιβάλλοντος».

Το πλαίσιο λειτουργίας των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, όπως από τον ίδιο τους τον τίτλο σηματοδοτείται, θα έπρεπε να κυριαρχείται από την ανιδιοτελή προσφορά και τον εθελοντισμό των μελών τους, τη μη κερδοσκοπική-οικονομική διάσταση της δράσης τους, την απουσία οποιασδήποτε κρατικής-κυβερνητικής επιρροής στη λειτουργία τους, τη μη συμμετοχή τους στην υλοποίηση και διαχείριση των κρατικών υποθέσεων μέσω διοικητικών δομών κλπ.

Αντ΄ αυτού βλέπουμε τις 10 κυρίαρχες και μεγάλες «Περιβαλλοντικές» ΜΚΟ να λειτουργούν με ακριβώς αντίθετο τρόπο. Αφενός, φαίνεται να καρπώνονται θηριώδεις χρηματοδοτήσεις εκατομμυρίων ευρώ, για να υλοποιούν τον εθελοντισμό τους. Αφετέρου, έχουν επιτύχει και θεσμοθετήσει τη συμμετοχή στελεχών τους (πρώην και νυν) σε επιτροπές και συμβούλια δημοσίων φορέων και υπουργείων με αποφασιστική αρμοδιότητα επί της ζωής των πολιτών. Πρόκειται για κατάφωρη υποκατάσταση της πολιτικής εξουσίας από φορείς που ουσιαστικά δεν ελέγχονται από κανέναν.

Αν όλοι αυτοί οι οργανωμένοι ευαίσθητοι συμπολίτες μας, κατέβαλαν από το υστέρημα τους την ίδια συμμετοχή για την υλοποίηση προγραμμάτων εκατομμυρίων ευρώ, όπως συνήθως απαιτείται κάθε φορά, τότε είναι άξιοι επαίνων. Αν όμως χρησιμοποίησαν τις μεθοδεύσεις και τις επιρροές τους στον κρατικό μηχανισμό για να «μαζεύουν» δημόσιο χρήμα που θα καλύπτει την δική τους συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, αυτό είναι όχι απλά επιλήψιμο αλλά παράνομο και θα πρέπει να επιστραφεί το σύνολο της χρηματοδότησής τους, πέραν των οποιοδήποτε άλλων νομικών συνεπειών.

Όλες αυτές οι ΜΚΟ, χρηματοδοτούνται από το ΥΠΕΚΑ, το Υπουργείο Εργασίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, την Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιφέρειες και ΟΤΑ για να υλοποιήσουν τα διάφορα προγράμματά τους. Άραγε, έγινε ποτέ έστω ένας στοιχειώδης έλεγχος της ροής των χρημάτων ώστε να διαπιστωθεί ότι δεν αφορούν το ίδιο πρόγραμμα; Ελέγχθηκε ποτέ αν υπάρχουν διπλές ενισχύσεις ή κάλυψη της ιδιωτικής συμμετοχής με δημόσιο χρήμα ή «εικονικές δωρεές» εργαζομένων κλπ; Βλέπουμε με έκπληξη περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως ο Αρκτούρος, η Καλλιστώ, η Ορνιθολογική Εταιρεία κλπ να χρηματοδοτούνται, πέραν των άλλων, μέχρι και από το Υπουργείο Εργασίας για την καταπολέμηση της... ανεργίας. Την ώρα που περικόπτονται οι φαρμακευτικές δαπάνες των ανέργων, κάποιοι επιδοτούνται για την ανεργία των αρκούδων και των γλάρων, ακόμη και την εποχή του «μνημονίου». Εδώ δεν έχουμε απλά μια χήνα που κάνει χρυσά αυγά, αλλά ολόκληρο ορνιθοτροφείο από νανόχηνες που γεννοβολούν χωρίς τελειωμό.

Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί. Το απόστημα των ΜΚΟ, αυτός ο παρασιτικός εναγκαλισμός όλης της διοικητικής πυραμίδας του κράτους, από διάφορες «ευαίσθητες» για το περιβάλλον οργανώσεις, που με πρόσχημα την κοινωνική προσφορά, έχουν στήσει μια ολόκληρη βιομηχανία «εθελοντισμού» και περιβαλλοντικών μελετών για τη σωτηρία πεταλούδων και γλαρονιών, πρέπει να σπάσει οριστικά.

Ο σύλλογός μας, Ωρίων – Το Δίκτυο των Κυνηγών, έχει καταγγείλει επανειλημμένα στο παρελθόν τα κακώς κείμενα του χώρου των ΜΚΟ. Πρέπει να προχωρήσει επιτέλους ένας σοβαρός και ενδελεχής έλεγχος των οικονομικών όλων των ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν αδρά από τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να εξαιρεθούν αυτή τη φορά οι «μεγάλες» περιβαλλοντικές ΜΚΟ που συνεργάζονται με το ΥΠΕΚΑ. Καιρός είναι να ξεχωρίσουν οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, οι πραγματικές μή κυβερνητικές οργανώσεις, από τις «γνωστές» σε όλους ΜΚΟ, δηλαδή τις Μεγάλες Κρατικοδίαιτες Οργανώσεις...

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... 14/mko.htm

Σχετικοί σύνδεσμοι:
Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ και τα τεράστια ποσά που έχουν "διαχειριστεί" τα τελευταία χρόνια
http://www.parliament.gr/Koinovouleftik ... 9d5788d311

Απάντηση του Υπ.Εργασίας στη Βουλή περί χρηματοδότησης ΜΚΟ για την καταπολέμηση της ανεργίας
Η σχετική σελίδα της Βουλής, Η ερώτηση και η απάντηση με τη λίστα των ΜΚΟ (30/9/2011).

Λίστα με τις ΜΚΟ του υπουργείου εξωτερικών
http://www.tovima.gr/files/1/2011/09/09/MKO.pdf

Λίστα με τις ΜΚΟ (και τα μέλη των ΔΣ), που χρηματοδοτήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών
http://www.iefimerida.gr/sites/default/ ... ta-mko.pdf

Ακόμα μία λίστα με κάθε πιθανή και απίθανη ΜΚΟ
http://allnewz.weebly.com/eta-mualphaka ... taualpha...

Διαβάστε μεγάλες αλήθειες για τις ΜΚΟ
http://planet-greece.blogspot.com/2011/ ... st_15.html

Εύστοχες οι απόψεις του Αρχιπελάγους για το πάρτι των περιβαλλοντικών ΜΚΟ
http://archipelago.gr/archipelagos-thes ... -peri-mko/

Το Πράσινο Ταμείο και οι Μή Κυβερνητικές Οργανώσεις
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... litic3.htm

Προστασία βιοποικιλότητας ή βιομηχανία παραγωγής περιβαλλοντικών μελετών;
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... litic3.htm

Βιομηχανία μελετών για τη «σωτηρία» και την «προστασία» του περιβάλλοντος
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... 11/mel.htm

Αδιαφανής ανάθεση μελέτης του ΥΠΑΑΤ στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... 11/eoe.htm

Προκλητική εμπλοκή ΜΚΟ στις θεσμικές διαδικασίες διαχείρισης και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... tiomko.htm

Εικόνα

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Σεπ 09, 2014 11:43 am 

Εγγραφή: Παρ Απρ 13, 2012 11:22 pm
Δημοσιεύσεις: 86
Υπάρχει μια εφαρμογή όπου αναφέρει όρια ,απαγορεύσεις κτλ αλλα από ότι έμαθα από φίλο πριν λίγο ο χάρτης αναφέρει τα Σκόπια ως Μακεδονία....
Δε λέω η εφαρμογή καλή αλλα ....

_________________
τοπικιστης ειναι αυτος που νομιζει οτι ο τοπος του ειναι καλυτερος
απο την Κρητη !!!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 30, 2014 10:09 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 30/10/2014

Προς:
Συναδέλφους κυνηγούς
Κυνηγετικές Οργανώσεις
Κυνηγετικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Κοιν:
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Θέμα: Οι αντικυνηγετικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταργήσουν το Κυνήγι;

Συνάδελφε κυνηγέ,

πρόσφατα δημοσιεύθηκαν οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το κυνήγι και το κυβερνητικό πρόγραμμά του, όπως αυτό αποφασίστηκε από την επιτροπή προγράμματος του κόμματος. Οι θέσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στην κομματική ιστοσελίδα left.gr, υπό τον τίτλο: «Προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση» (1). Στο κεφάλαιο με τίτλο: «Σχέδιο προγραμματικού κειμένου προς διαβούλευση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού» (2) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι βασικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το κυνήγι. Ανάμεσα στα άλλα που εγκρίθηκαν από την Πολιτική Γραμματεία και τίθενται προς ενημέρωση και διαβούλευση των μελών του, είναι και τα παρακάτω:
• Ο περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας, χρονικά/χωρικά
• Η δημιουργία νέων/επέκταση υφιστάμενων πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής
• Η κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής-θηροφυλακής.
• Κλπ...

Με έκπληξη διαβάσαμε ως πρόγραμμα ενός κόμματος που διεκδικεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση όλων των Ελλήνων, μια αντιγραφή των ακραίων αντικυνηγετικών απόψεων που δημοσιεύτηκαν τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, σε ιστοσελίδα του λεγόμενου «οικολογικού» χώρου, υπό τον τίτλο «Για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων» (3). Το κείμενο μάλιστα φέρεται να προέρχεται από την «Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» (4). Το ίδιο κείμενο αναπαράχθηκε λίγες μέρες αργότερα στην «Αυγή», την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπό τον τίτλο «Συμβολή για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων» (5).

Γίνεται πια φανερό ότι όσα αναγράφονταν ως απόψεις διαφόρων συνιστωσών και ακραίων ακτιβιστικών ομάδων, έγιναν πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις της «Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Οι ίδιες αυτές ακραίες απόψεις, στην πορεία, μετεξελίσσονται στο επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα ενός κόμματος εξουσίας. Οφείλουμε να επισημάνουμε όμως, ότι τα προγράμματα ενός κόμματος εξουσίας δεν αφορούν μόνο τις απόψεις μιας ακτιβιστικής σέχτας «ζωοφιλικών» οργανώσεων, αλλά πρέπει να αφορούν τις δραστηριότητες ολόκληρης της κοινωνίας.

Ως μέλη του Ωρίωνα αναρωτιόμαστε αν πρέπει να περιμένουμε και τα υπόλοιπα του κυβερνητικού προγράμματος, με βάση αυτά που με περισσή ακρίβεια προέβλεψαν και δημοσίευσαν ήδη από το καλοκαίρι του 2013 οι υπεύθυνοι της «Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων» οι οποίοι αναφέρουν επί λέξει:
«Είναι φανερό ότι μια συλλογικότητα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων ως απώτερο στόχο και ευχή θέτει την κατάργηση του κυνηγιού, μιας παραδοσιακής και στα παλιά χρόνια αναγκαίας για το ανθρώπινο είδος δράσης, που όμως στη σύγχρονη εποχή συνιστά ένα βάρβαρο, στην ουσία του, σπορ, έναν άχρηστο αναχρονισμό, ηθικά καταδικαστέο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβληματικό.»

Το κυνήγι και η ερασιτεχνική αλιεία (6), που μπήκαν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν είναι μια πρόσκαιρη δραστηριότητα, αλλά ένας διαχρονικός τρόπος ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου που επέζησε και διατηρήθηκε και σε δυσκολότερους καιρούς. Είναι προφανές ότι οι ζωοφιλικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλουν να εφαρμόσουν, αν κυβερνήσουν τη χώρα, μια εικονική πραγματικότητα ξεκομμένη από την πραγματική ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου, κάτι που γίνεται σαφές διαβάζοντας και τα υπόλοιπα κεφάλαια του «προγράμματος εξουσίας». Οι άνθρωποι που συνέταξαν το πρόγραμμα αυτό, προφανώς και δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας και των ευθυνών που απορρέουν από την άσκηση της εξουσίας. Διαφορετικά, πώς να ερμηνεύσει κανείς τις προθέσεις ενός κόμματος που θέλει να κυβερνήσει μια χώρα με σχέδια ακραίων ακτιβιστικών «ζωοφιλικών» ομάδων;

Η κατάργηση του γουνεμπορίου και των δραστηριοτήτων χιλιάδων ανθρώπων, η απαγόρευση του εμπορίου και εξαγωγών ζώντων ζώων, ο περιορισμός της εντατικής κτηνοτροφίας και ένα σωρό περίεργα σχέδια και «κυβερνητικά προγράμματα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε τι αποσκοπούν άραγε; Στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και τη «σωτηρία» των κατοίκων της ή στην επιβεβαίωση των ακτιβιστικών απόψεων μερικών συνιστωσών ότι άνθρωποι και ζώα έχουν ίδια δικαιώματα; Το ότι μερικοί φανατικοί αρχίζουν να σχεδιάζουν αστυνομίες ζώων και πολιτοφυλακές για την ευζωία, ονειρεύονται αυτόφωρα κακουργήματα και φυλακίσεις για όποιον εγκαταλείψει ή χάσει το γατάκι του, ενώ την ίδια ώρα προτείνουν αποποινικοποιήσεις για ένα σωρό άλλα αδικήματα, είναι ενδεικτικό των προθέσεων και των επικίνδυνων ιδεοληψιών που κατατρέχουν, ακόμη, κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Μια χώρα όμως δεν κυβερνιέται με τους ακραίους ακτιβιστές, αλλά με τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας. Και αν μερικοί νομίζουν ότι με την ψήφο του λαού, θα εφαρμόσουν τις απόψεις της παρέας τους στην κοινωνία, είναι γελασμένοι. Ως κυνηγοί θα αντιδράσουμε δημοκρατικά και δυναμικά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, ως άνθρωποι και ως πολίτες αυτής της χώρας. Εκτός από τα ζώα υπάρχουν και οι άνθρωποι, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των διαφόρων «ζωοφιλικών» συνιστωσών. Και για την ώρα, οι άνθρωποι ψηφίζουν και αποφασίζουν ποιοι και πως θα τους εκπροσωπούν στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ελπίζουμε ότι σε ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει την χώρα, όπως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διακηρύττει, θα υπάρχουν σοβαρά στελέχη που έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τα πράγματα με ρεαλισμό, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια και όχι με τις ιδεοληψίες της παρέας και των μονοπρόσωπων συνιστωσών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αντιληφθούν πού τους οδηγούν τα ανούσια ιδεολογήματα των ακραίων «ζωοφιλικών» ομάδων και θα «προσγειώσουν» το κυβερνητικό πρόγραμμά τους στην πραγματικότητα.

Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους...

Σχετικοί σύνδεσμοι:

1. Προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση.
http://left.gr/news/programmatika-keime ... iavoyleysi

2. Σχέδιο προγραμματικού κειμένου προς διαβούλευση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού. (22/10/2014)
http://left.gr/news/shedio-programmatik ... lontos-kai

3. Για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων. (4/6/2013)
http://oikologein.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4.html

4. Η στάση μας δεν είναι στάση απλώς «ζωόφιλων» αλλά συνειδητοποιημένων πολιτών.
http://ecoleft.gr/2013/06/η-στάση-μας-δεν-είναι-στάση-απλώς-ζωόφ/

5. Συμβολή για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων. (12/6/2013)
http://www.avgi.gr/article/447867/sumbo ... a-ton-zoon

6. Οι απόψεις των αγανακτισμένων ερασιτεχνών αλιέων. Θα είναι η αλιεία ο επόμενος στόχος των «ζωοφιλικών»;
http://pesea-omospondia.blogspot.gr/201 ... st_15.html

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... yriza1.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 31, 2014 2:45 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 03, 2008 9:34 pm
Δημοσιεύσεις: 651
Hunter.Gr έγραψε:
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
http://www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 30/10/2014

Προς:
Συναδέλφους κυνηγούς
Κυνηγετικές Οργανώσεις
Κυνηγετικά ΜΜΕ και ιστοσελίδες
Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Κοιν:
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Θέμα: Οι αντικυνηγετικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταργήσουν το Κυνήγι;

Συνάδελφε κυνηγέ,

πρόσφατα δημοσιεύθηκαν οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το κυνήγι και το κυβερνητικό πρόγραμμά του, όπως αυτό αποφασίστηκε από την επιτροπή προγράμματος του κόμματος. Οι θέσεις αυτές δημοσιεύτηκαν στην κομματική ιστοσελίδα left.gr, υπό τον τίτλο: «Προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση» (1). Στο κεφάλαιο με τίτλο: «Σχέδιο προγραμματικού κειμένου προς διαβούλευση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού» (2) περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι βασικές προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το κυνήγι. Ανάμεσα στα άλλα που εγκρίθηκαν από την Πολιτική Γραμματεία και τίθενται προς ενημέρωση και διαβούλευση των μελών του, είναι και τα παρακάτω:
• Ο περαιτέρω περιορισμός της κυνηγετικής δραστηριότητας, χρονικά/χωρικά
• Η δημιουργία νέων/επέκταση υφιστάμενων πάρκων προστατευόμενης άγριας ζωής
• Η κατάργηση διατάξεων με τις οποίες παραχωρούνται δημόσιες εξουσίες σε ιδιωτικούς φορείς στον τομέα της δασοφυλακής-θηροφυλακής.
• Κλπ...

Με έκπληξη διαβάσαμε ως πρόγραμμα ενός κόμματος που διεκδικεί να αναλάβει τη διακυβέρνηση όλων των Ελλήνων, μια αντιγραφή των ακραίων αντικυνηγετικών απόψεων που δημοσιεύτηκαν τουλάχιστον εδώ και ένα χρόνο, σε ιστοσελίδα του λεγόμενου «οικολογικού» χώρου, υπό τον τίτλο «Για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων» (3). Το κείμενο μάλιστα φέρεται να προέρχεται από την «Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ» (4). Το ίδιο κείμενο αναπαράχθηκε λίγες μέρες αργότερα στην «Αυγή», την κομματική εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υπό τον τίτλο «Συμβολή για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων» (5).

Γίνεται πια φανερό ότι όσα αναγράφονταν ως απόψεις διαφόρων συνιστωσών και ακραίων ακτιβιστικών ομάδων, έγιναν πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις της «Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων/Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Οι ίδιες αυτές ακραίες απόψεις, στην πορεία, μετεξελίσσονται στο επίσημο κυβερνητικό πρόγραμμα ενός κόμματος εξουσίας. Οφείλουμε να επισημάνουμε όμως, ότι τα προγράμματα ενός κόμματος εξουσίας δεν αφορούν μόνο τις απόψεις μιας ακτιβιστικής σέχτας «ζωοφιλικών» οργανώσεων, αλλά πρέπει να αφορούν τις δραστηριότητες ολόκληρης της κοινωνίας.

Ως μέλη του Ωρίωνα αναρωτιόμαστε αν πρέπει να περιμένουμε και τα υπόλοιπα του κυβερνητικού προγράμματος, με βάση αυτά που με περισσή ακρίβεια προέβλεψαν και δημοσίευσαν ήδη από το καλοκαίρι του 2013 οι υπεύθυνοι της «Ομάδας για τα Δικαιώματα των Ζώων» οι οποίοι αναφέρουν επί λέξει:
«Είναι φανερό ότι μια συλλογικότητα που αγωνίζεται για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων ως απώτερο στόχο και ευχή θέτει την κατάργηση του κυνηγιού, μιας παραδοσιακής και στα παλιά χρόνια αναγκαίας για το ανθρώπινο είδος δράσης, που όμως στη σύγχρονη εποχή συνιστά ένα βάρβαρο, στην ουσία του, σπορ, έναν άχρηστο αναχρονισμό, ηθικά καταδικαστέο και κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβληματικό.»

Το κυνήγι και η ερασιτεχνική αλιεία (6), που μπήκαν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, δεν είναι μια πρόσκαιρη δραστηριότητα, αλλά ένας διαχρονικός τρόπος ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου που επέζησε και διατηρήθηκε και σε δυσκολότερους καιρούς. Είναι προφανές ότι οι ζωοφιλικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλουν να εφαρμόσουν, αν κυβερνήσουν τη χώρα, μια εικονική πραγματικότητα ξεκομμένη από την πραγματική ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου, κάτι που γίνεται σαφές διαβάζοντας και τα υπόλοιπα κεφάλαια του «προγράμματος εξουσίας». Οι άνθρωποι που συνέταξαν το πρόγραμμα αυτό, προφανώς και δεν έχουν αίσθηση της πραγματικότητας και των ευθυνών που απορρέουν από την άσκηση της εξουσίας. Διαφορετικά, πώς να ερμηνεύσει κανείς τις προθέσεις ενός κόμματος που θέλει να κυβερνήσει μια χώρα με σχέδια ακραίων ακτιβιστικών «ζωοφιλικών» ομάδων;

Η κατάργηση του γουνεμπορίου και των δραστηριοτήτων χιλιάδων ανθρώπων, η απαγόρευση του εμπορίου και εξαγωγών ζώντων ζώων, ο περιορισμός της εντατικής κτηνοτροφίας και ένα σωρό περίεργα σχέδια και «κυβερνητικά προγράμματα» του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, σε τι αποσκοπούν άραγε; Στην οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας και τη «σωτηρία» των κατοίκων της ή στην επιβεβαίωση των ακτιβιστικών απόψεων μερικών συνιστωσών ότι άνθρωποι και ζώα έχουν ίδια δικαιώματα; Το ότι μερικοί φανατικοί αρχίζουν να σχεδιάζουν αστυνομίες ζώων και πολιτοφυλακές για την ευζωία, ονειρεύονται αυτόφωρα κακουργήματα και φυλακίσεις για όποιον εγκαταλείψει ή χάσει το γατάκι του, ενώ την ίδια ώρα προτείνουν αποποινικοποιήσεις για ένα σωρό άλλα αδικήματα, είναι ενδεικτικό των προθέσεων και των επικίνδυνων ιδεοληψιών που κατατρέχουν, ακόμη, κάποια από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.

Μια χώρα όμως δεν κυβερνιέται με τους ακραίους ακτιβιστές, αλλά με τη συμμετοχή όλης της κοινωνίας. Και αν μερικοί νομίζουν ότι με την ψήφο του λαού, θα εφαρμόσουν τις απόψεις της παρέας τους στην κοινωνία, είναι γελασμένοι. Ως κυνηγοί θα αντιδράσουμε δημοκρατικά και δυναμικά για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας, ως άνθρωποι και ως πολίτες αυτής της χώρας. Εκτός από τα ζώα υπάρχουν και οι άνθρωποι, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και των διαφόρων «ζωοφιλικών» συνιστωσών. Και για την ώρα, οι άνθρωποι ψηφίζουν και αποφασίζουν ποιοι και πως θα τους εκπροσωπούν στη διακυβέρνηση της χώρας.

Ελπίζουμε ότι σε ένα κόμμα που θέλει να κυβερνήσει την χώρα, όπως ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ διακηρύττει, θα υπάρχουν σοβαρά στελέχη που έχουν τη δυνατότητα να αξιολογήσουν τα πράγματα με ρεαλισμό, κοινωνικά και επιστημονικά κριτήρια και όχι με τις ιδεοληψίες της παρέας και των μονοπρόσωπων συνιστωσών. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αντιληφθούν πού τους οδηγούν τα ανούσια ιδεολογήματα των ακραίων «ζωοφιλικών» ομάδων και θα «προσγειώσουν» το κυβερνητικό πρόγραμμά τους στην πραγματικότητα.

Ευχόμαστε καλή δύναμη σε όλους...

Σχετικοί σύνδεσμοι:

1. Προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση.
http://left.gr/news/programmatika-keime ... iavoyleysi

2. Σχέδιο προγραμματικού κειμένου προς διαβούλευση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού. (22/10/2014)
http://left.gr/news/shedio-programmatik ... lontos-kai

3. Για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων. (4/6/2013)
http://oikologein.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4.html

4. Η στάση μας δεν είναι στάση απλώς «ζωόφιλων» αλλά συνειδητοποιημένων πολιτών.
http://ecoleft.gr/2013/06/η-στάση-μας-δεν-είναι-στάση-απλώς-ζωόφ/

5. Συμβολή για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων. (12/6/2013)
http://www.avgi.gr/article/447867/sumbo ... a-ton-zoon

6. Οι απόψεις των αγανακτισμένων ερασιτεχνών αλιέων. Θα είναι η αλιεία ο επόμενος στόχος των «ζωοφιλικών»;
http://pesea-omospondia.blogspot.gr/201 ... st_15.html

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,

O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... yriza1.htm

Αυτα τα σοβαρα στελεχη ,πρεπη να πανε να τα βρουνε οι συνδικαλιστες μας,και να τους εξηγησουν τη ειναι το ΝΟΜΙΜΟ κυνηγι,και οτι μια τετοια δραστηριοτητα μονο προσφερη στη φυση.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 15, 2015 11:36 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 10, 2007 2:06 am
Δημοσιεύσεις: 214
Τοποθεσία: Μαρούσι Αττικής
ΩΡΙΩΝ - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2, 15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr orion@orion.net.gr

Αθήνα, 15/1/2015

Ταφόπλακα για το κυνήγι κάθε ψήφος κυνηγού στον ΣΥΡΙΖΑ

Συνάδελφε Κυνηγέ,

σε λίγες μέρες θα κληθούμε με την ψήφο και τις επιλογές μας να καθορίσουμε το μέλλον του κυνηγιού στη χώρα μας. Η απαγόρευση της κυνηγετικής δραστηριότητας, με τον τρόπο που αιώνες τώρα εξασκείται στην πατρίδα μας, είναι πια προ των πυλών. Ο εχθρός του κυνηγιού συνεχίζει να διακηρύττει προεκλογικά τις προθέσεις του. Δεν κρύβεται, έχει όνομα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολιτικές συνεργασίες του με τους πιο ακραίους αντικυνηγούς, η απαξίωση των κυνηγών, η παραπληροφόρηση και η φτηνή προσπάθειά του να χρησιμοποιήσει σαν «κράχτη» για λαθροθηρία κυνηγετικών ψήφων την πρόσφατη συνάντηση με την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδος, έρχεται να επιβεβαιώσει τις προθέσεις και τις πρακτικές του κόμματος αυτού.

Στις επιλογές και στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθούμε να είμαστε παρείσακτοι και «βάρβαροι». Είμαστε υπό κατάργηση και αφανισμό. Δεν πρέπει να υπάρχουν ψευδαισθήσεις και φρούδες ελπίδες σε κανέναν κυνηγό για διαφορετικές μετεκλογικές συμπεριφορές που αυτούς που έχουν ξεκάθαρα δηλωμένη «ευχή και στόχο» την κατάργηση του κυνηγιού. Οι συνάδελφοί μας, οι εκατοντάδες χιλιάδες ερασιτέχνες αλιείς - κυνηγοί της θάλασσας, έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για τον επόμενο στόχο της πιθανής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε, η δικαιολογημένη οργή που αισθανόμαστε από τις άδικες και μονομερείς θυσίες που έχουν υποστεί οι οικογένειές μας, να μας οδηγήσει σε μια λανθασμένη απόφαση η οποία θα μας στοιχίσει την πλήρη απαξίωση της αγαπημένης μας δραστηριότητας.

Εάν ελπίζουν κάποιοι κυνηγοί ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν και πολλά στην κυνηγετική νομοθεσία, επιλέγοντας μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-Οικολόγων, κάνουν μεγάλο λάθος. Όσοι θεωρούν ότι η «σωτηρία» του κυνηγιού θα έρθει από τις αντικυνηγετικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, τους επαγγελματίες της «οικολογίας» και με αρμόδιο υφυπουργό για το κυνήγι τον κο Τρεμόπουλο, ας ρίξουν στην κάλπη μαζί με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ και το βιβλιάριο θήρας. Δεν θα τους χρειαστεί μετά τις εκλογές.

Συνάδελφε Κυνηγέ,

ο Σύλλογός μας, «Ωρίων – Το Δίκτυο των Κυνηγών», έχει καταγγείλει και στο παρελθόν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και των οικολόγων στο χώρο του κυνηγιού. Η δυναμική και η συσπείρωση των κυνηγών όπως και η ψήφος των κυνηγών και των οικογενειών τους είναι πολύ ισχυρότερη από πολλά κόμματα που διεκδικούν το ρόλο του σωτήρα της χώρας. Οι τουλάχιστον 200.000 κυνηγετικές ψήφοι, συναθροιζόμενες με τις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους των ερασιτεχνών αλιέων, μπορούν να καθορίσουν τη μοίρα και σωτηρία του κυνηγιού, αρκεί να το αποφασίσει ο κάθε κυνηγός, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες του και με επίγνωση των συνεπειών της ψήφου του.

Δεν πρέπει να αφήσουμε την αντικυνηγετική συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ να βάλει ταφόπλακα στο κυνήγι, στη στεριά και στη θάλασσα, με τη δική μας επιλογή και ψήφο. Σε κάθε περίπτωση, για ένα μπορούμε να είμαστε σίγουροι: Όπως στρώσουμε έτσι θα κοιμηθούμε!

Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,
O Πρόεδρος Θωμάς Μπατσέλας
Ο Γ.Γραμματέας Νίκος Παπαϊωάννου
--------------------------------------------------------------------------------
Σχετικοί σύνδεσμοι:

1. Οι αντικυνηγετικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα καταργήσουν το Κυνήγι; (30/10/2014)
http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... yriza1.htm

2. Ανακοίνωση της Κυν.Συνομοσπονδίας Ελλάδος σε απάντηση στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ (13/1/2015)
http://www.ksellas.gr/index.php?option= ... cle&id=206

3. Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίες στην ουσία και την πράξη καταργούν το κυνήγι μας. (30/12/2014)
http://www.ksellas.gr/index.php?option= ... cle&id=205

4. Προγραμματικά κείμενα του ΣΥΡΙΖΑ προς διαβούλευση.
http://left.gr/news/programmatika-keime ... iavoyleysi

5. Σχέδιο προγραμματικού κειμένου προς διαβούλευση του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού. (22/10/2014)
http://left.gr/news/shedio-programmatik ... lontos-kai

6. Για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων. (4/6/2013)
http://oikologein.blogspot.gr/2013/06/blog-post_4.html

7. Η στάση μας δεν είναι στάση απλώς «ζωόφιλων» αλλά συνειδητοποιημένων πολιτών.
http://ecoleft.gr/2013/06/η-στάση-μας-δεν-είναι-στάση-απλώς-ζωόφ/

8. Συμβολή για τα δικαιώματα και την προστασία των ζώων. (12/6/2013)
http://www.avgi.gr/article/447867/sumbo ... a-ton-zoon

9. Οι απόψεις των αγανακτισμένων ερασιτεχνών αλιέων. Θα είναι η ερασιτεχνική αλιεία ο επόμενος στόχος;
http://pesea-omospondia.blogspot.gr/201 ... st_15.html

Εικόνα

Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c ... yriza2.htm

_________________
Νίκος Παπαϊωάννου - www.hunter.gr
Είμαι μέλος του Ωρίωνα: www.orion.net.gr και συμμετέχω στα φόρουμ: e-artemis.gr, alectorisgraeca, kynigos.net.gr, go4hunt, hunterslife.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ω Ρ Ι Ω Ν - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 24, 2017 10:55 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5506
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Καλημέρα και καλή εβδομάδα .
Κάτι ενδιαφέρον που μου είχε διαφύγει ...
:)Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 4 από 4   [ 60 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum