Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 2   [ 23 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Αρπακτικά του ουρανού !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 15, 2008 11:01 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Αρπακτικά: Γοητευτικοί κυνηγοί με αμφίβολο μέλλον
του Κ. ΠαπακωνσταντίνουΤσίφτης, Ξεφτέρι, Σαΐνι, Αητός είναι λέξεις που συχνά χρησιμοποιούμε για να χαρακτηρίσουμε κάποιον άνθρωπο έξυπνο, ικανό, ευέλικτο. Τα αρπακτικά μας εντυπωσιάζουν και με τα ονόματά τους δηλώνουμε θαυμασμό για τη σβελτάδα, την ακρίβεια και τη γρηγοράδα των αντανακλαστικών τους. Και ακόμη όταν λέμε για κάποιον ότι πιάνει πουλιά στον αέρα περιγράφουμε κυριολεκτικά τον τρόπο με τον οποίο τα γεράκια κυνηγούν.

Η γοητεία που τα περιβάλει όμως δεν είναι αρκετή για να προστατεύσει τα αρπακτικά. Σήμερα οι πληθυσμοί των περισσότερων από τα 25 είδη αρπακτικών που φωλιάζουν στην Ελλάδα μειώνονται ενώ ορισμένα βρίσκονται στα όρια της εξαφάνισης από τη χώρα μας. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι για αυτό. Ο ένας αφορά την υποβάθμιση των βιοτόπων τους και την ελλάτωση της φυσικής τους λείας. Ο άλλος είναι η καταδίωξη από τον άνθρωπο που μολονότι παράνομη συνεχίζεται.

Μετρώντας τα είδη αρπακτικών που βρίσκονται στην Ελλάδα το χειμώνα και τους περαστικούς επισκέπτες κατά τη μετανάστευση, συνολικά στην χώρα μας υπάρχουν 36 είδη αρπακτικών. Ποικίλουν πολύ σε μέγεθος και εμφάνιση. Όλα όμως μοιράζονται κάποια βασικά χαρακτηριστικά που τα κάνει μια τόσο ξεχωριστή οικογένεια.

Άπιαστοι κυνηγοί

Η προσαρμογή των έμβιων όντων στο περιβάλλον τους είναι ένας από τους βασικούς μηχανισμούς της φύσης. Η φυσική επιλογή στα αρπακτικά ανέδειξε ανατομία τέτοια που να ανταποκρίνεται στη ζωή ενός κυνηγού.

Αυτό γιατί ο κύριος ρόλος των αρπακτικών στην φύση είναι ο έλεγχος και η εξυγίανση των πληθυσμών ζώων που βρίσκονται πιο χαμηλά στην τροφική αλυσίδα.

Για παράδειγμα ένας Χρυσαετός μπορεί να περιλάβει στο διαιτολόγιο του το 20 τοις εκατό των λαγών της επικράτειάς του, μεγάλο μέρος των οποίων είναι ασθενικά και γέρικα ζώα. Έτσι τα αρπακτικά βοηθούν στον έλεγχο των ασθενειών και στην επίτευξη οικολογικής ισορροπίας στην φύση.

Το ράμφος, η όραση, η πέψη κι οι φτερούγες των αρπακτικών τα διαφοροποιούν από άλλα πουλιά και τα κάνουν ικανούς κυνηγούς.Πανίσχυρη πέψη

Με τους ισχυρούς μηχανισμούς πέψης που διαθέτουν, ορισμένα αρπακτικά μπορούν να κάνουν πλήρη αξιοποίηση της λείας για να τραφούν. Τα περισσότερα είδη διαθέτουν ιδιαίτερα όξινα πεπτικά υγρά, με ακραίες περιπτώσεις κάποια αφρικανικά είδη γύπα (πχ Gyps africanus) ή τον γνωστό Γυπαετό (Gypaetus barbatus), το στομάχι των οποίων έχει εντελώς όξινες εκκρίσεις (pH = 1). Η υψηλή αυτή οξύτητα είναι απαραίτητη για τη διάλυση σκληρών τροφών όπως δέρμα, κόκαλα κλπ.

Εκτός από το ότι διαλύουν την τροφή πολύ καλά, τα αρπακτικά έχουν και εξαιρετική ικανότητα χώνευσης. Τα ποσοστά αφομοίωσης της τροφής είναι ασυνήθιστα υψηλά, κατά πολύ μεγαλύτερα από αυτά του ανθρώπινου οργανισμού. Για παράδειγμα, στον Γύπα του Ακρωτηρίου (Gyps coprotheres) της Νοτίου Αφρικής, το ποσοστό αυτό φθάνει το 86,2 τοις εκατό.

Αλλά και σε ισχνούς καιρούς ορισμένα αρπακτικά φαίνεται πως διαθέτουν μηχανισμούς για να επιβιώνουν με λιγοστή τροφή. Όπως διαπιστώθηκε στα Όρνια (Gyps fulvus) μετά από έλλειψη τροφής η θερμοκρασία του σώματος πέφτει το βράδυ κατά τέσσερις έως έξι oC, ή δηλαδή επιβραδύνεται ο μεταβολισμός τους. Ο μηχανισμός αυτός που ενεργοποιείται μετά από δέκα ημέρες νηστεία κάνει τα πουλιά να μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή για μεγάλα χρονικά διαστήματα που μπορεί να φτάνουν και τις 15 – 20 μέρες.

Μάτι αρπακτικού

Καθώς κυνηγούν από μεγάλη απόσταση η δυνατή όραση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση των αρπακτικών. Όλα τα είδη έχουν αναπτυγμένη ικανότητα να διακρίνουν μικροσκοπικά αντικείμενα σε αποστάσεις πολύ μεγαλύτερες από ότι ο άνθρωπος. Ο Πετρίτης (Falco peregrinus), είδος γερακιού, μπορεί να κυνηγά κάτι που ο άνθρωπος θα έβλεπε μόνο με κυάλια.

Από μετρήσιμα στοιχεία της ανατομίας του ματιού των αρπακτικών φαίνεται ότι έχουν φυσικές προδιαγραφές για πολύ δυνατότερη όραση σε σχέση με τον άνθρωπο. Έτσι η Γερακίνα (Buteo buteo) διαθέτει οκτώ φορές περισσότερα οπτικά κύτταρα ανά τετραγωνικό χιλιοστό από τον άνθρωπο, πράγμα που δηλώνει καλύτερη όραση.

Τα μάτια των αρπακτικών βρίσκονται σχετικά μπροστά στο κεφάλι γεγονός που τους δίνει καλή μπροστινή όραση σε πεδίο 35-50Ί . Έτσι χρησιμοποιούν και τα δυο μάτια δηλαδή αντιλαμβάνονται στερεοσκοπικά το μπροστινό πεδίο γεγονός που επιτρέπει στα αρπακτικά να κρίνουν με ακρίβεια αποστάσεις και ταχύτητα.

Εκτός από την ισχυρή μπροστινή όραση, τα αρπακτικά βλέπουν και στο πλάι με ένα μόνο μάτι. Η μονοφθαλμική αυτή όραση είναι λιγότερο ακριβής αλλά επιτρέπει στα πουλιά να βλέπουν ταυτόχρονα μεγάλο εύρος πεδίου. Πουλιά όπως οι πάπιες μπορούν να δουν ακόμη και πίσω από το κεφάλι τους. Αντίθετα η μονοφθαλμική όραση των αρπακτικών που δεν απειλούνται από άλλους κυνηγούς, δεν είναι τόσο ανεπτυγμένη κι αφήνει ένα τυφλό σημείο, περίπου 20 μοιρών, πίσω από το κεφάλι τους στο οποίο πρέπει να στραφούν για να δουν.

Φτερούγες

Οι φτερούγες των αρπακτικών έχουν προσαρμοστεί σε δύο γενικούς τύπους πράγμα που εξυπηρετεί διαφορετικούς τρόπους κυνηγιού.

Οι μεγάλες φτερούγες εκμεταλλεύονται κυρίως τα ρεύματα του αέρα για παθητική πτήση. Μεγάλες φτερούγες έχουν έτσι οι Γύπες που ξεχωρίζουν για την ικανότητά τους να ανεμοπορούν για πολλές ώρες με πολύ μικρή κατανάλωση ενέργειας μέχρι να βρουν τροφή. Αυτό το πετυχαίνουν χρησιμοποιώντας μερικές φορές φυσαλίδες θερμού αέρα που έχει την τάση να ανέρχεται. Αφού ανέβουν, πετώντας κυκλικά (ανεμοπορία), κατόπιν τα πουλιά γλιστρούν με ακίνητες φτερούγες, χάνοντας ύψος (πλανάρισμα).

Ο άλλος τύπος φτερούγας είναι στενότερος και με λιγότερο στρογγυλή άκρη κι είναι κατάλληλος για γρήγορες ταχύτητες κι ενεργητική πτήση. Τέτοιες μικρότερες φτερούγες έχουν για παράδειγμα οι Πετρίτες, γεράκια που πιάνουν πάντοτε πουλιά στον αέρα.

Ράμφος

Όλα τα αρπακτικά έχουν γυρτό μυτερό ράμφος που τα βοηθά να κόβουν τη λεία που πιάνουν για να τραφούν. Πτωματοφάγα είδη όπως τα Όρνια χρειάζονται μεγάλο ράμφος που είναι κατάλληλο για πτώματα σχετικά μεγάλων ζώων όπως αιγοπρόβατα. Για αρπακτικά όπως τα γεράκια όμως, που κυνηγούν μικρά πουλιά, είναι χρησιμότερο το μικρό ράμφος.Πηγή Ορνιθολογική εταιρεία

http://www.ornithologiki.gr/gr/oiwnos/c ... &locale=gr

Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Τα κορακοειδή .
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 15, 2008 10:20 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 23, 2007 1:32 am
Δημοσιεύσεις: 68
Τοποθεσία: ΑΤΤΙΚΗ
Μελέτη των κορακοειδών στην Ελλάδα

Εικόνα Εικόνα

Εικόνα Εικόνα
http://www.gpeppas.gr/odigi/korakoidi/korakoidi.html

Ευστάθιος Π Τσαλαχίδης
Αν. Καθηγητής Δ.Π.Θ
Τμ. Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων
Ta κορακοειδή ανήκουν στην Τάξη των στρουθιομόρφων (Paseriformes) και στην οικογένεια κορακίδες (Corvidae).
Η οικογένεια περιλαμβάνει πάρα πολλά είδη που έχουν παγκόσμια εξάπλωση.
Στην Ελλάδα έχουν ευρεία κατανομή τα παρακάτω είδη της οικογένειας αυτής:

χαβαρόνι (Corvus lugilepus), κόρακας (Corvus coeax), μαυροκουρούνα (Corvus corone corone ), σταχτοκουρούνα (Corvus corone cornix), κάργα (Corvus monedula ), καρακάξα (Pica pica), κίσσα η βαλανιδοφάγος ή κίσσα (Garrulus gladarius), κοκκινοκαλιακούδα (Pyrrhocorax pyrrrhocorax) και καρυδοσπάστης

Τα κΰρια μορφολογικά χαρακτηριστικά των περισσοτέρων ειδών που απαντώνται στην Ελλάδα, είναι: ο σκούρος χρωματισμός του πτερώματος, η μακριά ουρά, οι μεγάλες φτερούγες και το μακρύ και ισχυρό ράμφος. Τα είδη δεν εμφανίζουν φυλετικό διμορφισμό ως προς το μέγεθος και τον χρωματισμό (τα δύο φύλα είναι όμοια) και έτσι είναι δύσκολη η διάκριση τους.
Η οικογένεια περιλαμβάνει πτηνά μεγάλου και μέσου μεγέθους, από 20 - 60αη.
Τα περισσότερα είδη ζουν σε ανοικτές περιοχές, κοντά σε γεωργικές εκτάσεις. Είναι παμφάγα και το διαιτολόγιο τους περιλαμβάνει μεγάλο εύρος ειδών λείας, τόσο φυτικής, όσο και ζωικής προέλευσης.
Αυτή η τροφική συμπεριφορά συμβάλλει στην επιβίωση των ειδών, διότι λόγω του μεγάλου τροφικού φάσματος δεν έχουν κανένα πρόβλημα ως προς τους πόρους διατροφής, που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία της αναπαραγωγής και στην αύξηση του πληθυσμού τους.

Ο πληθυσμός τους είναι πολΰ μεγάλος και μάλιστα κατά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί πάρα πολΰ, με αποτέλεσμα ορισμένα από τα είδη της οικογένειας αυτής που έχουν πολύ μεγάλους πληθυσμούς, να θεωρούνται επιβλαβή, διότι προκαλοΰν σημαντικές ζημιές τόσο στη γεωργία, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι, κ.ά), όσο και στην θηραματοπανίδα, διότι τρώνε αυγά και νεοσσοΰς θηραμάτων. Πριν από λίγα χρόνια ορισμένα είδη της οικογένειας ήταν επικηρυγμένα (καρακάξα, κάργα, σταχτοκουροΰνα).

Τα είδη που ζουν ως επί το πλείστον σε χαμηλές περιοχές και κυρίως κοντά σε γεωργικές εκτάσεις, όπως: μαυροκουροΰνα, σταχτοκουροΰνα, κάργα και καρακάξα είναι πολΰ κοινά είδη, δεν υπόκεινται σε καθεστώς προστασίας και θεωροΰνται επιβλαβή λόγω του μεγάλου πληθυσμού και της τροφικής συμπεριφορά τους, ενώ τα είδη: κοκκινοκαλιακοΰδα, χαβαρόνι και κόρακας, προστατεύονται και δεν επιτρέπεται η θήρευσή τους. Τα υπόλοιπα είδη, όπως: η κίσσα ή κίσσα η βαλανιδοφάγος και καρυδοσπάστης ζουν σε ορεινές περιοχές, οι πληθυσμοί τους είναι μικροί και δεν θεωρούνται επιβλαβή.
Με βάση την βλαπτική συμπεριφορά των ειδών και για να τεκμηριωθεί η βλαπτικότητα τους, το Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης θηραμάτων του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, σε συνεργασία με την ΣΤ' Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας και Θράκης και τους κυνηγετικούς Συλλόγους αυτής, έχει σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα ελέγχου και μελέτης της τροφικής συμπεριφοράς των παραπάνω ειδών.

Το πρόγραμμα, είναι διάρκειας τριών (3) ετών, εκ των οποίων τα δυο (2) έτη αφορούν τη συλλογή των υπαίθριων στοιχείων και το υπόλοιπο διάστημα αφορά την επεξεργασία και ανάλυση των βιολογικών δειγμάτων και την σύνταξη του τελικού παραδοτέου.
Η έρευνα θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχει επαρκής πληθυσμός πεδινής πέρδικας (Perdix perdix).
Ειδικότερα, θα μελετηθούν, το διαιτολόγιο και η διαχρονική τροφική συμπεριφορά των ειδών. Επίσης, θα γίνει αναγνώριση του φύλου με βάση την επισκόπηση των γονάδων (διάνοιξη θώρακα και αναγνώριση των γονάδων - φύλου), καθόσον τα υπό μελέτη είδη δεν παρουσιάζουν φυλετικό διμορφισμό και στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν μορφομετρικές μετρήσεις, που αφοροΰν το βάρος, το ολικό μήκος σώματος, το μήκος ράμφους, ταρσού, κεφαλής (κρανίο+ράμφος) και της φτερούγας.

Έρευνα αυτής της μορφής, επιχειρείται για πρώτη φορά στη χώρα μας και έχει μεγάλο ενδιαφέρον προκειμένου να διαπιστωθεί η επίδραση των ειδών της παραπάνω οικογένειας στην πτηνοπανίδα και ιδιαίτερα στο είδος Perdix perdix (πεδινή πέρδικα), που απαντάται σε ικανοποιητικούς πληθυσμούς στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και άλλων νομών (Tsachalidis 2005).

Σχετικές εργασίες με τα υπό μελέτη είδη δεν έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας. Μελέτες σχετικές με το διαιτολόγιο και την τροφική συμπεριφορά και τα σωματομετρικά στοιχεία έχουν πραγματοποιηθεί μόνο για το ευρωπαϊκό ορτύκι (Τsachalidis 2004),.
Στο διεθνή χώρο εργασίες, που έχουν σχέση με το διαιτολόγιο και την τροφική συμπεριφορά των υπό μελέτη ειδών της οικογένειας Corvidae, έχουν πραγματοποιηθεί πολΰ λίγες (Lockie 1956, Ηοlyoak 1968, Birkhead1 1991, Μadge Soer et al 1993 Hilary 1994,). Επίσης, σχετικές με τις μορφομετρικές μετρήσεις και το φυλετικό διμορφισμό είναι οι εργασίες που πραγματοποίησαν οι (Koijberg and Van Eerden 1985, Βerart et al 1995, Glahn and Mc Coy 1995, Gruicking et al 2004, Lo Valvo 2001, Albertsen et al . 2002, Wysocki 2002, Genovart et al 2003).

Η συλλογή των υπαίθριων στοιχείων θα πραγματοποιηθεί με εθελοντική προσφορά κυνηγών, μελών των Κυνηγετικών Συλλόγων της ΣΤ' Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας και Θράκης.
Η θήρευση των ειδών θα πραγματοποιηθεί σε όλη τη διάρκεια των ετών 2005 και 2006, με βάση ειδικής άδειας θήρευσης του Υπουργείου Γεωργίας και Τροφίμων. Τα αποτελέσματα ενδιαφέρουν άμεσα και το Υπουργείο.
Για τη λήψη των στοιχείων της τροφικής συμπεριφοράς, θα καταγραφούν σε ειδικό φύλλο, η περιοχή θήρευσης, η ημερομηνία, η ώρα, οι καιρικές συνθήκες και το ενδιαιτημάτων θηρευομένων ειδών. Το κάθε δείγμα (πτηνό) θα είναι εφοδιασμένο με πληροφορίες σχετικές με την ημερομηνία, τον τόπο συλλογής καθώς και με σύντομα σχόλια, απαραίτητα για την περιγραφή και αξιολόγηση του ενδιαιτήματος.

Από κάθε δείγμα θα αφαιρεθεί το στομάχι το οποίο θα αριθμηθεί. Τα βιολογικά δείγματα θα τοποθετηθούν στην κατάψυξη (-20°(ϋ) για περαιτέρω ανάλυση. Για την έρευνα αυτή εκτιμάται ότι κατά μήνα θα απαιτηθούν τουλάχιστον 25 στομάχια για κάθε είδος και συνολικά και για τα τέσσερα (4) είδη, σε ετήσια βάση, 1200 δείγματα και με την ολοκλήρωση του Προγράμματος 2400 δείγματα.

Τα βιολογικά δείγματα με την επίβλεψη του υπεύθυνου Καθηγητή θα τα επεξεργασθούν Φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Δ.Π.Θ.
Αυτό αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας του Τμήματος (Σεμιναριακές ή Πτυχιακές εργασίες). Η παρουσίαση των αποτελεσμάτων θα γίνει με βάση την απόλυτη και σχετική συχνότητα εμφάνισης των ειδών της τροφής που βρέθηκαν στα στομάχια των ειδών.

Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να μελετηθεί η σύνθεση του διαιτολογίου και η διαχρονική τροφική συμπεριφορά των προς μελέτη ειδών της οικογένειας Corvidae σε περιοχές των νομών της κεντρικής Μακεδονίας.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής θα διαπιστωθεί κατά πόσο τα είδη αυτά επιδρούν στην πτηνοπανίδα και ειδικότερα στην πεδινή πέρδικα.
Επίσης από την επεξεργασία των σωματομετρικών στοιχείων και σε συνδυασμό με την αναγνώριση του φύλου, θα διερευνηθεί κατά πόσο είναι δυνατόν να υπάρχει σχέση μεταξύ αυτών και να εξαχθεί η σχετική καμπύλη (εξίσωση). Επίσης, θα διερευνηθεί κατά πόσο τα αποτελέσματα των μορφομετρικων μετρήσεων είναι δυνατόν να συμβάλλουν στον προσδιορισμό του φύλου.

Έρευνες αυτής της μορφής αποτελούν σημαντικό εργαλείο διαχείρισης διότι με βάση τα αποτελέσματα θα προταθούν διαχειριστικά μέτρα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και στην προστασία και αύξηση των πληθυσμών διαφόρων θηραμάτων και γενικότερα της πανίδας


Και εδώ πώς θανατώνουν ένα περιστέρι !

http://hk.youtube.com/watch?v=_KFtnwOpo8g

_________________
Eίμαστε οι πραγματικοί προστάτες της Φύσης.
Ανδρέας Π


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 15, 2008 2:59 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Και εδώ μερικά βίντεο από την κυνηγητική δραστηριότητα των κορακοειδών !

εναντίον σκίουρου !


με φάσσα !

Με μικρόπουλα και παρά την επίθεση των γονέων τρώει τα μικρά.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 15, 2008 3:37 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Απρ 05, 2007 1:48 pm
Δημοσιεύσεις: 403
Τοποθεσία: ΑΤΤΙΚΗ
ΡΗΜΑΔΟΠΟΥΛΙΑ...ΤΑ ΒΛΕΠΩ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΟ ΚΕΦΆΛΙ...ΠΑΝΤΩΣ ΣΤΑ ΥΠΟΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΕΒΑΛΕ Ο ΦΙΛΟΣ DEEPBLUE ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΛΑΓΟΣ ΠΑΛΗΚΑΡΙ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΕΣ...ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΑ ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΒΛΕΠΑ....

_________________
ΕικόναΕικόνα..ΠΑΚΗΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 15, 2008 10:15 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Αυτό το βιντεάκι είναι καταπληκτικό πραγματικά , δείχνει την εξυπνάδα των κορακοειδών.
Θα δείτε μία κουρούνα να χρησιμοποιεί δόλωμα , ναι δόλωμα για να ψαρέψει και τα καταφέρνει, ρίχνοντας κομματάκια από ψωμί μάλλον για να προσελκύσει τα ψαριά !!!!!!!!!!!!!
:shock: :!: :!: :!:


http://hk.youtube.com/watch?v=zMw48uHwOj0


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιούλ 15, 2008 10:50 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Απρ 12, 2007 4:07 am
Δημοσιεύσεις: 307
Τοποθεσία: Κορυδαλλός
Παντως οσο και αν δεν μας αρεσει που τρωνε αυγα, μικρα κλπ δεν μπορουμε να μην εντυπωσιαστουμε με την εξυπναδα τους! Ειδικα το τελευταιο βιντεακι ειναι καταπληκτικο!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 15, 2009 4:09 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 07, 2009 10:38 pm
Δημοσιεύσεις: 80
Τοποθεσία: Αθηνα - Ιωαννινα
Εγω παλι δεν εχω καταλαβει... γιατι απαγορευεται το κυνηγι της κισσας; εχουν αυξηθει τοσο πολυ στη Ηπειρο που θα μας φανε... Παλιοτερα ερχοτανε καποιοι χριστιανοι και σκοτωνανε πολλες (τις τρωγανε κιολας). Απο τοτε που απαγορευτηκαν εχει γεμισει ο τοπος...


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Απρ 07, 2009 7:50 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 03, 2008 9:34 pm
Δημοσιεύσεις: 752
ΜΕΓΑΛΗ Η ΖΗΜΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΟΡΑΚΟΕΙΔΗ ΤΕΛΙΚΑ. ΔΙΠΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΕΙΧΕ ΦΤΙΑΞΗ ΦΩΛΙΑ ΕΝΑΣ ΚΟΤΣΥΦΑΣ, ΧΑΙΡΟΤΑΝ ΟΛΗ Η ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΑΠΟ
ΤΟ ΛΑΛΗΜΑ.ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΕΙΧΕ ΒΓΑΛΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ,ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΟΜΩΣ Η ΚΑΡΑΚΑΞΑ ΠΟΥ ΕΜΠΑΙΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΗΣΕ ΕΝΑ.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Ο γύπας ο πυρόχρους
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Απρ 26, 2009 10:34 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Δεκ 26, 2007 9:36 pm
Δημοσιεύσεις: 374
Τοποθεσία: Ιωάννινα
Μέτρα για τη διατήρηση των σπάνιων -και πεινασμένων- όρνεων αποφάσισε η ΕΕ
Το πιο κοινό είδος γύπα στην Ευρώπη είναι το όρνιο, ή γύπας ο πυρόχρους
Στρασβούργο
Βλέποντας τους γύπες της Ευρώπης να πετούν προς την εξαφάνιση λόγω πείνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να αλλάξει τη νομοθεσία και να επιτρέψει στους κτηνοτρόφους να αφήνουν τα νεκρά ζώα τους εκτεθειμένα στο χωράφι.

Η απόρριψη νεκρών ζώων σε ανοιχτούς χώρους απαγορεύτηκε τη δεκαετία του 1990, στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής προσπάθειας κατά της νόσου των τρελών αγελάδων. Οι γύπες, γνήσιοι καθαριστές της φύσης, έχασαν έτσι μια σημαντική πηγή τροφής και αναγκάζονται να διανύουν τεράστιες αποστάσεις για να εντοπίσουν κάποιο κουφάρι.

Όρνεα που κανονικά ζουν στην Ισπανία εθεάθησαν ακόμα και στην περιοχή των Βρυξελλών σε μια απελπισμένη προσπάθεια να βρουν τροφή, αναφέρει το Σάββατο το BBC.

Η αλλαγή της νομοθεσίας θα επιτρέψει τώρα την απόθεση κουφαριών σε ορισμένες περιοχές της ΕΕ, εφόσον βέβαια δεν τίθεται θέμα δημόσιας ασφάλειας και υγείας.

Το πιο κοινό είδος γύπα στην Ευρώπη είναι το όρνιο, ή γύπας ο πυρόχρους (Gyps fulvus). Τα περισσότερα όρνια ζουν σήμερα στην Ιβηρική, ενώ στην Ελλάδα απομένουν λιγότερα από 800 άτομα, τα περισσότερα στην Κρήτη.

Ο γύπας ο πυρόχρους (έχει ίσως την κακή φήμη του άσχημου και βρόμικου πτηνού, προσφέρει όμως ένα μεγαλοπρεπές θέαμα καθώς πλανάρει στον ουρανό με άνοιγμα φτερών έως 2,65 μέτρα.

_________________
Ο Κυνηγός είναι ένας αδικημένος φυσιολάτρης


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Αύγ 16, 2010 2:05 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 07, 2009 10:38 pm
Δημοσιεύσεις: 80
Τοποθεσία: Αθηνα - Ιωαννινα
Hlebouras έγραψε:
Εγω παλι δεν εχω καταλαβει... γιατι απαγορευεται το κυνηγι της κισσας; εχουν αυξηθει τοσο πολυ στη Ηπειρο που θα μας φανε... Παλιοτερα ερχοτανε καποιοι χριστιανοι και σκοτωνανε πολλες (τις τρωγανε κιολας). Απο τοτε που απαγορευτηκαν εχει γεμισει ο τοπος...

:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Ξανα και φετος η κισσα δεν ειναι στα θηρευσιμα ειδη... Θα μου πεις τετοια ωρα τετοια λογια... Δεν ξερω τι θα γινει με τον υπερπλυθησμο της παντως πραγματικα κισσες και καρακαξο-κορακο-κουρουνες μας εχουν πνιξει.
Ειχα διαβασει παλλιοτερα στο εθνος κυνηγι για εναν τυπο που εκανε καρτερι στις καρακαξες και σκοτωνε καμια 30αρια τη μερα! Ακολοθουσε τη λογικη του οτι τα κορακοειδη κατα τις βραδυνες και πρωινες μετακινησεις τους ακολουθουνε την ιδια πορεια το ενα πισω απο το αλλο σε διαφορετικους φυσικα χρονους.
Αξιζει φιλοι μου να το κανουμε ολοι μας μια φορα το μηνα ενα απογευμα. Μονο και μονο για την εξασκηση και το καλο που θα κανουμε στην περιοχη μας. Και σας πω και ποιο ειναι το καταλληλο φυσιγγι; Αυτα που μας εχουν περισεψει απο προηγουμενες χρονιες και δεν εχουμε τι να τα κανουμε ! :wink: Στα οπλα λοιπον χωριανοι!!!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: το κιρκηνεσι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 08, 2011 5:58 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Σεπ 25, 2010 3:45 pm
Δημοσιεύσεις: 1693
Τοποθεσία: ν.σερρων
εκη που βγαζω για περδικα καμπισια την σκυλαμου,,για ξεμουδιασμα :wink: εχω δη μια φωλια με ενα ζευγαρι κιρκηνεζια,,πανω σε ενα δεντρο,,,,,και δεν ειναι μωνο αυτα γιατι η εκη περιωχη,,εχω δη να παιζουν πωλλα απω δαυτα και μαλιστα μια φωρα σε μια φερμα απω την σκυλαμου,,,την περδικα την καταδιωξε,,την ωρα που συκωθηκε το πουλι αλλα την γλυτωσε :wink: :wink: ...και εχω δη πωλες φωρες φαγωμενες περδικες.....εναι εχθρως της περδικαςτο κιρκηνεζη;;;μηπως τρωη και τα αυγα :roll: :roll: ..περα απο την αλεπου και τους λαφιατες που εχη εχθρους;;; :evil: :evil: ----- :twisted: :twisted:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: το κιρκηνεσι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μάιος 08, 2011 6:04 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιαν 11, 2010 3:18 pm
Δημοσιεύσεις: 741
Τοποθεσία: ΕΒΡΟΣ
sakis pointer έγραψε:
εκη που βγαζω για περδικα καμπισια την σκυλαμου,,για ξεμουδιασμα :wink: εχω δη μια φωλια με ενα ζευγαρι κιρκηνεζια,,πανω σε ενα δεντρο,,,,,και δεν ειναι μωνο αυτα γιατι η εκη περιωχη,,εχω δη να παιζουν πωλλα απω δαυτα και μαλιστα μια φωρα σε μια φερμα απω την σκυλαμου,,,την περδικα την καταδιωξε,,την ωρα που συκωθηκε το πουλι αλλα την γλυτωσε :wink: :wink: ...και εχω δη πωλες φωρες φαγωμενες περδικες.....εναι εχθρως της περδικαςτο κιρκηνεζη;;;μηπως τρωη και τα αυγα :roll: :roll: ..περα απο την αλεπου και τους λαφιατες που εχη εχθρους;;; :evil: :evil: ----- :twisted: :twisted:


Για ποια περιοχη αναφερεσαι? Τα κιρκινέζια τα είχες δεί και παλιότερα ή φέτος είναι η πρώτη φορά?

_________________
Απόστολος Τσιομπανούδης
ΕικόναΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Αρπακτικά του ουρανού !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μάιος 10, 2011 12:16 pm 

Εγγραφή: Δευτ Μάιος 09, 2011 11:07 am
Δημοσιεύσεις: 2
Ενας καταπληκτικός κυνηγός

ΔΕΙΤΕ: Πιο φρέσκο δε γίνεται!

Έχει πολύ εκλεκτικό ουρανίσκο και φροντίζει να ικανοποιεί την… επιθυμία του για ψάρι όποτε βρίσκει την ευκαιρία!

Αφού έχει εντοπίσει ήδη από ψηλά τη λεία του, το αρπακτικό με μια εκπληκτική επίδειξη ακρίβειας βουτά απότομα και το αρπάζει μέσα από το νερό!

Οι ψαραετοί είναι πολύ κοινοί στη Μεγάλη Βρετανία. Η διατροφή τους περιλαμβάνει κυρίως μεσαίου μεγέθους ψάρια.

Το άνοιγμα των φτερών τους μπορεί να φτάσει τα δύο μέτρα!

http://www.newsbeast.gr/environment/art ... ia-boukia/


Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα

Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: το κιρκηνεσι
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 11, 2011 9:34 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Απρ 29, 2011 12:23 am
Δημοσιεύσεις: 26
Τοποθεσία: Παλλήνη
Το κιρκινέζι είναι αποδημητικό και έρχεται Μάρτη- φεύγει Σεπτέμβρη και είναι μικροκαμωμένο ( 25-30 εκ.) σε σχέση με τα άλλα γεράκια . Τρέφεται κυρίως με έντομα, ποντίκια και σαύρες. Μάλλον είναι άλλο είδος γερακιού αυτά που βλέπεις.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Αρπακτικά του ουρανού !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μάιος 12, 2011 5:53 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Tο Κιρκινέζι (Falco naumanni)


είναι ένα μικρό γεράκι που μοιάζει πάρα πολύ με το Βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus).
Πολλά Κιρκινέζια υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα και λίγο μετά τα μισά του 20ου αιώνα.
Μετά το 1960 τα μικρά αυτά Γεράκια άρχισαν σιγά-σιγά να λιγοστεύουν και να εξαφανίζονται από πολλές περιοχές της Χώρας.
Οι αιτίες της μείωσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές περιοχές οφείλονται κυρίως: στη μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων-εντομοκτόνων, αλλαγές στη γεωργία, έλλειψη χώρων φωλιάσματος (τα κεραμίδια σήμερα σε όλη την Ελλάδα αντικαθίστανται με πλάκες, σπίτια χωρίς τρύπες στις οροφές) η εντατικοποίηση και οι μονοκαλλιέργειες, η καταστροφή των φυσικών φραχτών, το κυνήγι των πουλιών με τα φλόμπερ!
Τα Κιρκινέζια σήμερα στην Ελλάδα φωλιάζουν σε μερικές περιοχές της Θεσσαλίας (Λάρισα, Καρδίτσα, Φάρσαλα).
Αποικίες υπάρχουν ακόμη στην Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη, στη Δυτική Ελλάδα (Λεσίνι, Γαλαξίδι) στη Πελοπόννησο (Λεχαινά, Τρίπολη), σε ορισμένα μεγάλα νησιά, ιδιαίτερα του Ανατολικού Αιγαίου.
Είναι μεταναστευτικά και έρχονται στην Ελλάδα το τέλος Φεβρουαρίου-Μάρτιο-Απρίλιο.
Είναι κοινωνικά όλο το χρόνο, φωλιάζουν και μεταναστεύουν κατά ομάδες.
Επιστρέφουν στην Αφρική μετά το τέλος της αναπαραγωγικής περιόδου από Αύγουστο, μέχρι τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου (νότια του ισημερινού).
Ανήκει στην τάξη Ιερακόμορφα και στην οικογένεια Ιερακίδες.
Το πάνω μέρος είναι ερυθροκαστανό χωρίς κηλίδες. Το κεφάλι και η ουρά είναι γαλάζια. Η θηλυκιά και τα νεαρά μοιάζουν με το Βραχοκιρκίνεζο.
Ζει σε βράχους, παλιά σπίτια, κυνηγάει σε ανοιχτά εδάφη.
Τρέφεται κυρίως με έντομα (80% περίπου), με κολεόπτερα, ορθόπτερα, λιβελούλες και άλλα ασπόνδυλα .
Μικρά τρωκτικά, σαύρες, αμφίβια και μικρά πουλιά.
Φωλιάζει σε αποικίες. Φτιάχνει τη φωλιά του σε παλιά κτίρια, χαλάσματα, σε τρύπες στα δένδρα. Γεννάει το Μάιο 3 ως 5 αυγά, που τα κλωσούν και οι δύο γονείς για 28 έως 30 ημέρες. Τα νεαρά είναι ικανά να πετάξουν μετά από 31 ημέρες. Πολλές φορές τα ζευγάρια που φωλιάζουν κοντά αλλάζουν τους νεοσσούς, έτσι ο ένας τρέφει τα παιδιά του άλλου.
Για να σωθούν τα Κιρκινέζια οφείλουμε να μην κάνουμε μεγάλη χρήση φυτοφαρμάκων αλλά να προωθήσουμε την οικολογική γεωργία. Να φτιάχνουμε τα σπίτια μας με κεραμίδια (είναι πιο οικολογικά και δροσερά).
Σε κάθε περιοχή που υπάρχουν σήμερα (και όχι μόνο) Κιρκινέζια οφείλουμε να τα βοηθήσουμε με την κατασκευή και τοποθέτηση τεχνητών φωλιών.
Από τις φωτογραφίες μας φαίνεται η δικιά μας πρόταση για την κατασκευή φωλιάς για Κιρκινέζια.
Είναι απλή φωλιά, όπως βλέπετε και την τοποθετούμε σε ψηλά σημεία (ταράτσες, ψηλά κτήρια, εκκλησίες) μέσα στο χωριό ή στη πόλη μας.
Να είστε σίγουροι ότι τα Κιρκινέζια θα τις τιμήσουν και θα φωλιάσουν στο χώρο σας.
Οι φωλιές τοποθετούνται το Φεβρουάριο και το Μάρτιο.Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 2   [ 23 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum