Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 9 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μαρ 07, 2011 11:13 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 843
Η Σαρακοστή

Τ α έ θ ι μ α τ η ς Σ α ρ α κ ο σ τ ή ς
Σαρακοστή είναι το διάστημα των σαράντα ημερών που αρχίζει από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή των Βαΐων.
Η Σαρακοστή του Πάσχα είναι η μεγαλύτερη και αυστηρότερη. Οι σαράντα αυτές μέρες, είναι μέρες αυστηρής νηστείας. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής οι νοικοκυρές καθάριζαν και ασβέστωναν τα σπίτια και έκαναν διάφορες προετοιμασίες για το Πάσχα. ( γράφει η Βίκυ Σάββα )

Παλιά δεν υπήρχαν ημερολόγια για να μετρούν τις μέρες που έκαναν νηστεία , έτσι έφτιαξαν την κυρά-Σαρακοστή, συνήθως από χαρτόνι, που παρίστανε μια γυναίκα χωρίς στόμα (λόγο νηστείας), με σταυρωμένα χέρια (από τις πολλές προσευχές) και με 7 πόδια (όσες και οι εβδομάδες μέχρι το Πάσχα). Κάθε Σάββατο της αφαιρούσαν ένα πόδι. Το Μεγάλο Σάββατο έκοβαν το τελευταίο πόδι.


Σε μερικά μέρη της Ελλάδας η κυρά Σαρακοστή ήταν φτιαγμένη από ζυμάρι (αλεύρι, αλάτι και νερό), ή φτιαγμένη από πανί και γεμισμένη με πούπουλα.

Κυρίαρχος όρος της Σαρακοστής είναι η συγγνώμη.

"Η Μεγάλη Σαρακοστή είναι η απελευθέρωσή μας από τή σκλαβιά τής αμαρτίας από τή φυλακή τού "κόσμου τούτου"...


Η Μεγάλη Σαρακοστή έχει μερικές μέρες με ιδιαίτερη σημασία:
Το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της νηστείας είναι αφιερωμένο στο θαύμα των κόλλυβων του μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου του Τήρωνος. Θαύμα που βοήθησε τους Χριστιανούς της Κωνσταντινούπολης, να τηρήσουν την νηστεία, που προσπάθησε με δόλια μέσα να μολύνει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου, Ιουλιανός ο Παραβάτης. Ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης είδε σε όνειρο τον μεγαλομάρτυρα Θεόδωρο, ο οποίος του φανέρωσε τις προθέσεις του Ιουλιανού και τον συμβούλεψε αντί των αρτύσιμων φαγητών να φτιάξουν και να φάνε ως τροφή, οι χριστιανοί, κόλλυβα. Έτσι φτιάχνοντας και μοιράζοντας κόλλυβα, θυμόμαστε και τιμούμε κάθε χρόνο το θαύμα του μεγαλομάρτυρα Θεοδώρου.

■Η Α Κυριακή των νηστειών, είναι η Κυριακή της Ορθοδοξίας. Γιορτάζουμε την αναστύλωση των αγίων και σεπτών εικόνων από την αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Θεοδώρα το 843μ.Χ.
■Η Β Κυριακή των νηστειών είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (14ος αιώνας). Ο Άγιος Γρηγόριος υπήρξε κορυφαίος διδάσκαλος των ορθοδόξων δογμάτων και πολέμιος των αιρέσεων.
■Η Γ Κυριακή των νηστειών, είναι η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως. Αυτή η ημέρα είναι αφιερωμένη στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό, το σύμβολο της πίστης μας. Ημέρα που οι πιστοί παίρνουν δύναμη να συνεχίσουν την πορεία τους, την νηστεία, που θα τους οδηγήσει στην Ανάσταση του Κυρίου.
■Η Δ Κυριακή των νηστειών, είναι ημέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Ιωάννη, συγγραφέα της Κλίμακας. Η κλίμακα είναι ένα βιβλίο με ομιλίες του Αγίου Ιωάννη. Αντικείμενο των ομιλιών αυτών είναι τα σκαλοπάτια της πνευματικής ανάβασης των Μοναχών, μέσα από την προσωπική τους άσκηση.
■Η ημέρα Τετάρτη της 5ης εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής είναι η Τετάρτη του Μεγάλου Κανόνος. Συγγραφέας και συνθέτης του Μεγάλου Κανόνα είναι ο Άγιος Πατέρας μας Ανδρέας, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Μέσα στα 250 τροπάρια που τον απαρτίζουν, έχει συγκεντρώσει τις ιστορίες από τον Αδάμ έως και την Ανάληψη του Κυρίου. Καλεί δε κάθε έναν από εμάς, να παραδειγματιζόμαστε από αυτές, να μιμούμαστε τα καλά και να αποφεύγουμε τα άσχημα που έπραξαν οι πρόγονοι μας.
■Την Παρασκευή της ίδιας εβδομάδας είναι ο Ακάθιστος Ύμνος. Ημέρα αφιερωμένη στην Παναγία που στέκει πάντα βοηθός των Χριστιανών σε περιόδους ειρήνης ή πολέμου. Εορτάζουμε τα θαύματα που έκανε η Παναγία προστατεύοντας την Βασιλεύουσα από λαούς που ήθελαν να την κυριεύσουν. Μετά από μια τέτοια νίκη ο λαός της Κωνσταντινούπολης, όρθιος (ακάθιστος) ευχαρίστησε την Θεομήτορα ψάλλοντας. Θυμούμενοι αυτό το γεγονός, ευχαριστούμε κι εμείς με την σειρά μας την Παναγία ψάλλοντας όρθιοι.
■Η Ε Κυριακή των νηστειών, είναι αφιερωμένη στην μνήμη της Οσίας Μαρίας της Αιγυπτίας. Η Οσία, από ηλικία 12 ετών ακολουθούσε έναν ιδιαίτερα έκλυτο βίο. Σε ηλικία 30 ετών, ήρθε σε επαφή με τον Χριστιανισμό, μετανόησε και προσκύνησε. Την υπόλοιπη ζωή της, 47 έτη, ασκήτεψε στην έρημο. Την ημέρα αυτή καλούνται όλοι να μιμηθούν το παράδειγμα της και να έρθουν πιο κοντά στον Χριστό μετανοώντας για τις αμαρτίες τους.
Το Σάββατο πριν την Μεγάλη Εβδομάδα είναι το Σάββατο του Λαζάρου. Ημέρα αφιερωμένη στο θαύμα της ανάστασης του Λαζάρου από τον Χριστό.
■Τελευταία Κυριακή της Μεγάλης Σαρακοστής, είναι η Κυριακή των Βαΐων. Είναι ημέρα αφιερωμένη στην θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα από την Βηθανία. Τότε ο λαός υποδέχθηκε το Χριστό με επευφημίες και με «βάϊα φοινίκων», από τα οποία πήρε και το όνομα της αυτή η ημέρα.
Όλες οι Κυριακές του Τριωδίου έχουν μία συγκεκριμένη ονομασία και αποτελούν μια αλληλουχία γεμάτη νοήματα και μηνύματα.

Οι Κυριακές του Τριωδίου είναι:

• Κυριακή Τελώνου και Φαρισαίου
• Κυριακή του Ασώτου
• Κυριακή της Απόκρεω
• Κυριακή της Τυροφάγου
• Α’ Νηστειών: Κυριακή της Ορθοδοξίας
• Β’ Νηστειών: Γρηγορίου του Παλαμά
• Γ’ Νηστειών: Κυριακή Σταυροπροσκυνήσεως
• Δ΄ Νηστειών: Ιωάννου της Κλίμακος
• Ε’ Νηστειών: Μαρίας της Αιγυπτίας
• Κυριακή των Βαΐων

Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής δεν τρώμε κανένα ζωικό προϊόν, με εξαίρεση την 25η Μαρτίου και την Κυριακή των Βαΐων που τρώμε ψάρι.

Κ Α Λ Η Σ Α Ρ Α Κ Ο Σ Τ Η

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μαρ 07, 2011 11:13 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 843
Η δοκιμασία της Σαρακοστής
Στύβω το κεφαλάκι μου τι να μαγειρέψω πάλι για την οικογένεια. Σαρακοστή γαρ και σαν καλή χριστιανή πρέπει να προσαρμόσω το τραπέζι στους κανόνες της νηστείας και της εγκράτειας.
Άνοιξα λοιπόν η γυναίκα, ως σύγχρονη γυναίκα, τον υπολογιστή για να αναζητήσω στο διαδίκτυο σαρακοστιανές συνταγές πέρα από τις συνηθισμένες που μου έμαθε η μαμάκα μου. Λαχανικά, όσπρια, θαλασσινά και ένα σωρό άλλες νοστιμιές άρχισαν να ξεδιπλώνονται μπροστά στα πεινασμένα ματάκια μου στη σελίδα του pathfinder http://clubs.pathfinder.gr/pandaisia_gevsewn/677784 . Αυτό δεν θα το φάει η μικρή, το άλλο δεν αρέσει στο σύζυγο, αυτό ειναι μπελαλίδικο… και να σου μπροστά μου μια συνταγή για σαγανάκι με όστρακα. Μμμμ, γουργούρισε η κοιλίτσα μου!!! Πιάνω γράφω τη συνταγή και βουρ για το ψαράδικο κάτω στο λιμάνι για να προμηθευτώ τα απαραίτητα θαλασσινά. Η συνταγή έλεγε για χτένια αλλά έλα που εγώ έχω θέμα με τα στρείδια, μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές και φούσκες; Έτσι κατέληξα με μια ποικιλία θαλασσινών που έκαναν το στόμα μου να γεμίζει από σάλιο πριν καν αρχίσω να τα μαγειρεύω… και… δεν άντεξα και πολυ η γυναίκα… με το που βρέθηκα σπίτι πήρα μπροστά μου τη γαβάθα με τα πλυμένα θαλασσινά, πήρα 2-3 λεμόνια, έκανα και ένα σταυρό (γιατί τον τελευταίο καιρό βγάζω κάτι περίεργες αλλεργίες απο το πουθενά και για τρόφιμα που παλιότερα έτρωγα άνευ κολλήματος) και άρχισα να ανοίγω με προσοχή μερικά από αυτά για να τα δοκιμάσω. Ναιιιιιι ωμά!! Δεν υπάρχει ωραιότερη γεύση για τον ουρανίσκο μου από τα ωμά θαλασσινά!!! Με μπόλικο λεμόνι και λίγο αλατάκι… λιγοθυμιά κάθε ρουφηξιά!!!

Και κει που πάλευα με ένα στρείδι που μου το έπαιζε δύσκολο, το μυαλό μου λοξοδρόμησε σε μια κουβέντα που μου έλεγε η γιαγιά μου (καλή της ώρα). “Το σφιχτό το στρείδι πρέπει να προτιμάς παιδάκι μου γιατί αυτό πολλές φορές κρύβει μέσα του το μαργαριτάρι”. Χαμογέλασα γιατί αμέσως το μυαλό μου πήγε σ ένα στρείδι αλλιώτικο από τ άλλα.
Επανέρχομαι όμως στο πως μπορούμε να μαγειρέψουμε τα … θαλασσινά… όμως δεν μπορώ αν δεν ολοκληρώσω αυτή τη σκέψη (αν το κάνω να μου τρυπήσετε τη μύτη). Υπάρχει μια άποψη στην άκρη του μυαλού μου, που όμως εκεί την αφήνω (γιατί δεν με συμφέρει φυσικά). Όσο περισσότερο μιλάει ο άλλος τόσο πιο ξεκάθαρα σου δείχνει τον τρόπο που θα τον χειριστείς (χμμ το χρειάζομαι άραγε;).
Δεν ξέρω αν αυτή η ιδιότητα είναι προτέρημα ή όχι. Να έχεις δηλαδή τον τρόπο να συζητάς χωρίς να εμπλέκεις προσωπικά στοιχεία, χωρίς να επιτρέψεις στον άλλο να μάθει κάτι παραπάνω για σένα. Θα μπορούσε για μένα αυτό να ερμηνευτεί σαν έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον συνομιλητή. Λες και αν μοιραστείς μαζί του κάτι προσωπικό θα βρει τρόπο να το στρέψει εναντίον σου, να το χρησιμοποιήσει. Κι όμως τα προσωπικά στοιχεία είναι αυτά που σε κάνουν να καταλάβεις τον άλλο περισσότερο, να σχηματίσεις μια εικόνα και άρα να τον πλησιάσεις.
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει "Όποιος δε σε ξέρει δεν μπορεί να σε πληγώσει". Απόλυτα σωστό. Δε νομίζω όμως να είναι εφικτό. Όλες οι διαπροσωπικές σχέσεις βασίζονται όχι στη συζήτηση αλλά στην επικοινωνία. Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις με κάποιον (να έρθεις κοντά του και να αποκτήσεις μια πιο προσωπική επαφή) κάνοντας απλά μια συζήτηση και αν δεν βάζεις την δική σου πινελιά σε αυτά που λες. Ακόμα όμως και να δεχτούμε ότι κάποιος έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση, είναι αδύνατο να μιλάει πάντα γενικά. Είναι αδύνατο μέσα σε όλα τα επιχειρήματα που παραθέτει να μην εκφράζει προσωπικές του πεποιθήσεις. Το θέμα είναι αν έχεις τη διάθεση και το χρόνο για να ασχοληθείς και να τις εντοπίσεις. Και βεβαίως το κίνητρο…
Ξέφυγα πάλι ή μου φαίνεται; Δεν το κάνω εσκεμμένα πιστέψτε με!!!


Και μιλώντας για στρείδια, μύδια και λοιπά θαλασσινά… πάλι μια δεύτερη σκέψη ξετρύπωσε από το πουθενά… Με τόσα θαλασσινά που έφαγα λέτε να έχω πρόβλημα απόψε; Την αμαρτία μου θα την πω και ας είναι περίοδος εγκράτειας… μια φουσκοδεντριά την έπαθα και άντε να δω πως θα μαζευτώ…
Γι αυτό το νου σας, αν είναι να μαγειρέψετε θαλασσινά… να έχετε προνοήσει για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν… κάντε δυο τρεις μετάνοιες, πείτε δυο πατερ ημών, κάντε και ένα κρύο ντουζάκι για καλό και για κακό και ο Θεός μαζί σας… το πολύ πολύ να χρειαστεί να σας συγχωρέσει μια ακόμη αμαρτία! Γιατί οπως λέει και το τραγουδάκι “αν θες ν αγιάσεις πρέπει ν αμαρτήσεις, εε κι αν προλάβεις ας μετανοήσεις…”

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Μαρ 07, 2011 11:18 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 843
Καθαρά Δευτέρα και Κούλουμα.

Επιμέλεια: Νίκος Λυμπερόπουλος


Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι, επειδή οι χριστιανοί «καθαρίζονταν» σωματικά και πνευματικά. Την Καθαρά Δευτέρα σταματά η κατανάλωση κάθε αρτύσιμου φαγητού και ξεκινά μια νηστεία που είναι διάρκειας 40 ημερών, όσες δηλαδή και οι μέρες νηστείας του Χριστού στην έρημο, ενώ τα παιδιά πετούν χαρταετούς. Η λαγάνα που συνηθίζουμε να καταναλώνουμε τη μέρα αυτή, παραπέμπει στα «άζυμα» της Παλαιάς Διαθήκης. Ταυτόχρονα ξεκινά και η πνευματική κάθαρση, με την παρακολούθηση των λειτουργιών της Μεγάλης Σαρακοστής.


Εικόνα

Χαρταετοί.

Η Καθαρά Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, ως μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρά Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».
Το πέταγμα του αετού, είναι ένα έθιμο μεταγενέστερο. Κούλουμα ονομάζεται η καθαροδευτεριάτικη έξοδος στην εξοχή και το πέταγμα του χαρταετού. Οι χριστιανοί, παρέες - παρέες βγαίνουν στην εξοχή, παίρνοντας μαζί τους νηστίσιμα φαγητά, και το ρίχνουν στην διασκέδαση και τον χορό. Τα κούλουμα από τόπο σε τόπο γιορτάζονται διαφορετικά, με διάφορες εκδηλώσεις. Παντού όμως επικρατεί κέφι, χορός και τραγούδι.
Για την ετυμολογία της λέξης κούλουμα υπάρχουν πολλές εκδοχές. Η λέξη προέρχεται από το λατινικό Cumulus (κόλουμους) που σημαίνει σωρός, αφθονία αλλά και το τέλος. Εκφράζει δηλαδή το τέλος, τον επίλογο της Αποκριάς. Σύμφωνα με άλλη εκδοχή, προέρχεται από μια άλλη λατινική λέξη, την λέξη «κόλουμνα» δηλαδή «κολώνα», κι αυτό επειδή το πρώτο γλέντι της Καθαράς Δευτέρας στην Αθήνα, έγινε στις Στήλες του Ολυμπίου Διός.
Όποια όμως κι αν είναι η ρίζα της λέξης, απ’ όπου κι αν προέρχεται, τα κούλουμα είναι μια καλή ευκαιρία για όλους μας, να διασκεδάσουμε κοντά στην φύση.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Πιστοί στην παράδοση οι κάτοικοι του Τυρνάβου, την Τρίτη, πριν από την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, ξεκινούν τις εκδηλώσεις προς τιμή του Διονύσου, που κορυφώνονται την Καθαρά Δευτέρα με το "Μπουρανί" (χορτόσουπα χωρίς λάδι) που γύρω από την προετοιμασία του στήνεται ολόκληρο το σκηνικό του παιχνιδιού με φαλλικά σύμβολα και τολμηρά πειράγματα από τους "μπουρανίδες".

ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Στο Γαλαξίδι την Καθαρά Δευτέρα δεν παίζουν με σερπαντίνες και χαρτοπόλεμο, αλλά παίζουν "αλευροπόλεμο" με βασικό υλικό το αλεύρι. Αυτό το έθιμο διατηρείται από το 1801. Εκείνα τα χρόνια, παρ' όλο που το Γαλαξίδι τελούσε υπό την Τουρκική κατοχή, όλοι οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν και να χορέψουν σε κύκλους. Ένας κύκλος για τις γυναίκες, ένας για τους άνδρες. Φορούσαν μάσκες ή απλά έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στην συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και ή ώχρα. Στο μουντζούρωμα συμμετέχουν όλοι ανεξαιρέτως ηλικίας.


ΘΗΒΑ
Στη Θήβα κάθε Καθαρά Δευτέρα γίνεται η αναπαράσταση του Βλάχικου Γάμου,
Είναι ένα έθιμο που φθάνει στις ημέρες μας από το 1830 περίπου, μετά την απελευθέρωση των ορεινών περιοχών.
Οι Βλάχοι, δηλ. οι τσοπάνηδες από την Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Ρούμελη, εγκατέλειψαν τότε την άγονη γη τους και βρήκαν γόνιμο έδαφος νοτιότερα.
Το έθιμο αφομοιώθηκε και διατηρήθηκε μόνο στην Θήβα, που είναι η πατρίδα του Διονύσου.
Το θέαμα είναι έξοχο, η γαμήλια πομπή πολύχρωμη, η μουσική που την συνοδεύει με πίπιζες και νταούλια εξαιρετικά ζωντανή.

ΜΕΣΣΗΝΗ
Την Καθαρά Δευτέρα το πρωί γίνεται η αναπαράσταση στην θέση "Κρεμάλα", της εκτέλεσης μίας γερόντισσας της Μεσσήνης, της γριάς Συκούς, που κατά την παράδοση - αλλά και ιστορικά τεκμηριωμένα - κρεμάστηκε στην συγκεκριμένη τοποθεσία της πόλης με εντολή του Ιμπραήμ Πασά, επειδή είχε το θάρρος - εξηγώντας του ένα όνειρο που είχε δει - να του πει ότι η εκστρατεία του και ο ίδιος θα είχε οικτρό τέλος από την αντίδραση και το σθένος των επαναστατημένων Ελλήνων.
Η αναπαράσταση γίνεται με την κατασκευή κρεμάλας και το στήσιμο θεατρικής σκηνής δίπλα της, όπου παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου με ανάλογες ενδυμασίες και εξοπλισμό, αναπαριστούν από την αρχή μέχρι το τέλος το δράμα της γριάς Συκούς, ενώ μετά την αναπαράσταση, μπορεί κάθε επισκέπτης να "κρεμαστεί" από τους ψευτοδήμιους της κρεμάλας.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας έχουμε την κορύφωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν: παρελάσεις μαζορετών, άρματα, μεταμφιεσμένους μικρούς και μεγάλους, χορευτικά συγκροτήματα, λαϊκά όργανα, φιλαρμονικές και τέλος εκφώνηση σατυρικού λόγου.


ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Την Καθαρά Δευτέρα στην Κάρπαθο λειτουργεί το Λαϊκό Δικαστήριο Ανήθικων Πράξεων. Κάποιοι κάνουν άσχημες χειρονομίες σε κάποιους άλλους και συλλαμβάνονται από τους Τζαφιέδες (δηλαδή τους χωροφύλακες) για να οδηγηθούν στο Δικαστήριο, που το αποτελούν οι σεβάσμιοι του νησιού. Τα αυτοσχέδια αστεία και τα γέλια ακολουθεί τρικούβερτο γλέντι.

ΑΜΑΛΙΑΔΑ
Στην Αμαλιάδα τα βρασμένα κουκιά ήταν σήμα κατατεθέν της Καθαράς Δευτέρας. Οι νοικοκυρές ζύμωναν ψωμί ¨λιζό¨, την μπουγάτσα.
Πάμε να χαλάσουμε τα Κούλουμα , λέγαν οι Καρδαμαίοι. Η προετοιμασία εκεί αρχίζει από τους μπακάληδες που πουλούν βρασμένα κουκιά με ρίγανη και όλα τα νηστίσιμα.
Οι Αγραπιδοχωρήτες που εγκαταστάθηκαν στην Ηλεία φτιάχναν και τα αλμυροκούλουρα. Οι κοπέλες αν με το μακαρόνι της Τυρινής δεν έβλεπαν στον ύπνο τους ποιόν θα πάρουν για άνδρα, τότε την Καθαρά Δευτέρα έτρωγαν αλμυροκούλουρα, και δεν έπιναν καθόλου νερό για να πάει ο μέλλον σύζυγός τους στο όνειρό τους, να τους δώσει νερό να ξεδιψάσουν.
Αλλού την παραμονή της Καθαράς Δευτέρας οι γυναίκες έβγαζαν βορβούς. Πρόσεχαν ο πρώτος να είναι ο μεγαλύτερος, που τον τοποθετούσαν με τα φύλλα του το πρωί της Κ.Δ. στην πόρτα του σπιτιού. Το βράδυ τον έβγαζαν στη μαλάθα του ψωμιού μέχρι το Πάσχα, για να είναι φτούρια το ψωμί του σπιτιού.
Την ημέρα αυτή ήταν συνήθεια να μαζεύονται οι περισσότεροι σε συγκεκριμένους τόπους, για να γιορτάζουν τα “Κούλουμα”. Οι Σαβαλαίοι πήγαιναν σε τόπο γεμάτο από Σπέντζες, στην Σπετζολουλουδιά. Οι Αμαλιαδαίοι διάλεγαν την Φραγκαβίλα.
Το πέταγμα του ¨χαρταετού¨ του αστεριού στα ψηλώματα ήταν ανάμεσα στα έθιμα. Τους ¨χαρταετούς¨ τους κατασκεύαζαν μόνοι τους με καλάμια και χαρτί. Ήθελε μαστοριά στο ζύγισμα. Αν δεν τα κατάφερνες να τα ζυγιάσεις, χαρταετό ψηλά δεν έβλεπες.
Με την Καθαρο-Δευτέρα ξεκινούσε η Μεγάλη Σαρακοστή και οι πρώτες τρεις μέρες επέβαλαν αυστηρή νηστεία. Όχι μόνο δεν έτρωγαν λάδι οι νηστικοί, μόνο νερό έπιναν. Το βράδυ ίσως λίγες σταφίδες να ξεγελάσουν την σφοδρή πείνα τους. Έτσι θεωρούσαν τον εαυτό τους άξιο της θείας Κοινωνίας με την λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, την Τετάρτη που ακολουθούσε. Άξιοι για την θεία Κοινωνία, αλλά και το αντάλλαγμα της σοβαρό. Κι αυτό φόβιζε προπάντων τις γριές. Έτσι δεν μπορούσαν να ευχαριστηθούν την Τυρινή (Τουρνή) με τα καλούδια της. Η κατάσταση αυτή γέννησε την παροιμία: ¨Όσο συλλογάται η γριά το Τρίμερο, μαύρη Τουρνή (Τυρινή) την πάει¨.

Χαρταετός
Την Καθαρά Δευτέρα, ο ουρανός, γεμίζει με χαρταετούς. Κατά την επικρατούσα άποψη, οι χαρταετοί είναι επινόηση των Ανατολικών λαών. Σε αυτές τις χώρες, η τέχνη της κατασκευής χαρταετών τελειοποιήθηκε, φτάνοντας στο σημείο να φτιάχνουν «ιπταμένους» δράκους, πουλιά, ψάρια, ζώα. Τους στόλιζαν με ευχές και επιθυμίες, και τις έστελναν με έναν αετό, όσο πιο κοντά μπορούσαν στον θεό. Προσάρμοζαν πάνω τους μικρές φλογέρες, οι οποίες σφύριζαν καθώς περνούσε από μέσα τους ο αέρας, κι ο ήχος που έβγαζαν πίστευαν ότι έδιωχνε μακριά τα κακά πνεύματα, ή σήκωναν πολλούς μαζί αετούς στον ουρανό, με συνοδεία ύμνων, προσευχή και ικεσία στους θεούς τους. Ακόμα και σήμερα, δυο χιλιάδες χρόνια μετά, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι πετώντας αετούς, θα διώξουν μακριά τους την κακή τύχη, και ότι όσο πιο ψηλά φτάσει ο αετός, τόσο πιο τυχεροί θα είναι.

Στην Κίνα, η παράδοση λέει, ότι αετούς έφτιαχναν από το 1000 π.Χ. Η πρώτη όμως γραπτή μαρτυρία βρίσκεται σε κείμενο του 4ου π.Χ. αιώνα, το οποίο αναφέρει ότι κάποιος Κουνγκσού Φαν, κατασκεύασε ένα «ξύλινο πουλί» το οποίο πέταγε επί τρεις συνεχόμενες μέρες.
Από πολύ νωρίς οι χαρταετοί εκτός από παιχνίδι ή την χρήση τους σε θρησκευτικές τελετές, άρχισαν να έχουν και πρακτικές εφαρμογές. Αναφέρεται ότι ο αυτοκράτορας Γουέν Χσούν Τι, έκανε πειράματα πτήσεων με αετούς, φτιαγμένους όμως όχι από χαρτί ή ύφασμα, αλλά από μπαμπού, τους οποίους επάνδρωνε με κρατούμενους. Όσοι από αυτούς επιζούσαν των πτήσεων αυτών, κέρδιζαν την ελευθερία τους.
Αετοί που βασίζονταν πάνω στα ίδια σχέδια, χρησιμοποιήθηκαν σε ευρεία κλίμακα για στρατιωτικούς σκοπούς. Σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, οι χαρταετοί ήταν τόσο μεγάλοι και τόσο γερά κατασκευασμένοι, που μπορούσαν να σηκώσουν και να κρατήσουν στον αέρα για ικανό χρονικό διάστημα έναν στρατιώτη, προκειμένου να παρακολουθήσει τις κινήσεις του εχθρού, αλλά και για μετάδοση σινιάλων, από μια περιοχή σε μια άλλη.


Κατά την διάρκεια της δυναστείας των Χαν, κάποιος στρατηγός χρησιμοποίησε έναν αετό για τοπογραφικούς σκοπούς! Σκοπός του ήταν να καταλάβει ένα παλάτι, αλλά συναντούσε σθεναρή αντίσταση. Σκέφτηκε λοιπόν να κατασκευάσει ένα τούνελ, και να κάνει έφοδο στο παλάτι. Το βασικό του όμως πρόβλημα ήταν ότι δεν μπορούσε να υπολογίσει το μήκος που θα έπρεπε να έχει το τούνελ αυτό, ώστε να βγει στο κέντρο του παλατιού. Σκέφτηκε λοιπόν το εξής: σήκωσε έναν χαρταετό στον αέρα, με την άκρη του σκοινιού του στο σημείο που θα ξεκινούσε το τούνελ και τον ίδιο τον χαρταετό να υπερίπταται πάνω από το παλάτι. Έτσι είχε ένα φανταστικό ορθογώνιο τρίγωνο. Κάνοντας μετά απλές γεωμετρικές πράξεις, μπόρεσε να υπολογίσει με ακρίβεια το μήκος του τούνελ.Και κατά την Ελληνική αρχαιότητα πάντως υπήρξαν δείγματα προσπαθειών κατασκευής αετών. Αναφέρεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας, χρησιμοποίησε στις μελέτες του τον αετό. Ο Αρχύτας (440 - 360 π.Χ.) ήταν ένας μαθηματικός από τον Τάραντα, μαθητής του Πυθαγόρα που ασχολήθηκε και με πτήσεις. Θεωρείται ο τελευταίος αλλά και ο σημαντικότερος των Πυθαγορείων. Κείμενα του Αρχύτα λέγεται ότι μελετούσε και ο Γαλιλαίος. Επίσης σε ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής, υπάρχει παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια λευκή σαΐτα από το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.Στην Ευρώπη ο χαρταετός εμφανίζεται γύρω στο 1400 μ.Χ. Τον έφεραν εξερευνητές που είχαν επιστρέψει από την Ασία. Βέβαια εκείνοι οι αετοί δεν ήταν όπως τους ξέρουμε σήμερα. Κι αυτό γιατί για να γίνει ο χαρταετός χρειάζεται πολύ και λεπτό χαρτί, το οποίο ήταν είδος πολυτελείας εκείνη την εποχή. Γι’ αυτό, οι αετοί κατά την διάρκεια του Μεσαίωνα, ήταν φτιαγμένοι από καραβόπανο.
Γραπτές αναφορές για την παρουσία αετού στην Ευρώπη συναντάμε σε γερμανικά έγγραφα του 1450. Αργότερα, το 1606, ένας Ισπανός κληρικός έγραφε στο ημερολόγιο του, ότι τον χρησιμοποιούσαν σαν «παιχνίδι χαράς, την ημέρα του Πάσχα».
Μια γαλλική παράσταση του 1657 κι άλλη μια του 1807, μας δείχνουν παιδιά που παίζουν με χαρταετό. Από αυτό μπορούμε να υποθέσουμε, ότι τα πλουσιόπαιδα της Ευρώπης, που διέθεταν χαρτί, ξεκίνησαν πρώτα την ενασχόληση τους με την κατασκευή και το πέταγμα του αετού.
Όμως οι αετοί, φτιαγμένοι από χαρτί ή ύφασμα, χρησιμοποιήθηκαν και για επιστημονικούς σκοπούς.
Το 1752, ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού, τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας και έφτιαξε το αλεξικέραυνο.
Το 1880 ο Αυστραλός Hargrave σχεδίασε τεράστιο αετό για μετεωρολογικές παρατηρήσεις.
Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, την μεγάλη γέφυρα του Νιαγάρα την ξεκίνησαν, περνώντας από την μια όχθη στην άλλη το πρώτο σκοινί δεμένο σε έναν χαρταετό.
Επίσης υπάρχουν αναφορές για πλοία που είχαν εξοκείλει σε ακτές και τα οποία απεγκλωβίστηκαν, αφού τους είχαν ρίξει ναυαγοσωστικά καλώδια με την βοήθεια αετών.
Έτσι οι χαρταετοί, παρόλο που στις μέρες μας τους συνδυάζουμε μόνο με το παιχνίδι, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τον άνθρωπο για πολλούς σκοπούς. Τους χρησιμοποίησαν για ψάρεμα, για να διεξάγουν μετρήσεις, για στρατιωτικούς σκοπούς, ακόμα και για να διεξάγουν επιστημονικά πειράματα.
Το πέταγμα του αετού την Καθαρά Δευτέρα είναι όμορφο παιχνίδι και γραφικό έθιμο.Από τον Μη κερδοσκοπικό Οργανισμό που έχει σκοπό να μειώσει τα Παιδικά Ατυχήματα και τις δυσάρεστες συνέπειές τους "Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος", μεταφέρουμε τα εξής:


Για τα παιδιά Καθαρά Δευτέρα σημαίνει το πέταγμα του Χαρταετού. Δυστυχώς, όμως, κάθε χρόνο, το έθιμο αυτό γίνεται αιτία σοβαρών ατυχημάτων. Προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους ατυχήματα είναι σημαντικό:
- Να επιλέγουμε με προσοχή τον τόπο που θα πετάξουμε το χαρταετό. Ιδανικά, επιλέγουμε χώρους ανοιχτούς, μακριά από ηλεκτροφόρα σύρματα και γκρεμούς, και ποτέ ταράτσες. Η πτώση από ύψος αποτελεί έναν από τους πιο σοβαρούς τραυματισμούς που μπορεί να προκληθεί από το πέταγμα του χαρταετού.
- Σε περίπτωση που ο χαρταετός μπλεχτεί σε ηλεκτροφόρα σύρματα, σε καμία περίπτωση να μην προσπαθήσουμε να τον ξεμπλέξουμε, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
- Να επισημάνουμε στα παιδιά ότι το ίδιο το σκοινί του χαρταετού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ο χειρισμός του είναι δυνατόν να προκαλέσει δυσάρεστα ατυχήματα, όπως κόψιμο στα χέρια ή το λαιμό και εγκαύματα από την τριβή.

Καλή Σαρακοστή και καλά Κούλουμα !!!

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μαρ 12, 2011 11:26 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 843
Κίνησαν οι Σαρακατσαναίοι...
12 Μαρτίου σήμερα...
Παλιά τέτοιες μέρες έπαιρναν τον ανήφορο...Τραγούδι: Νίκος Γιαννακός
Κλαρίνο: Νίκος Καψάλης

Το τραγούδι αναφέρεται στις μετακινήσεις τον κοπαδιών των σαρακατσάνων από τα χειμαδιά προς τα βουνά για να ξεκαλοκαιριάσουν...
Κάποιες φωτογραφίες είναι από το αρχείο φωτογραφιών του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Ν. Δράμας, "το Τσελιγκάτο".
Ορισμένες είναι από την σελίδα http://prassia-eyrytanias.blogspot.com/...

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Μαρ 20, 2011 12:13 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 27, 2010 11:12 am
Δημοσιεύσεις: 145
μπραβο irisman πολυ καλα το αρθρο σου,τουλαχιστον να προσπαθησουμε να περισωσουμε οτι μας εχει απομεινει απο τα εθιμα μας ,γιατι πιστευω για να λεγεσαι ελληνας πρεπει να εχεις και το ηθοσ και το εθιμο


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Απρ 25, 2011 12:24 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Ιουν 17, 2007 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 260
Και με αυτό σας αποχαιρετώ για σήμερα να είστε όλοι καλά :D


_________________
Πόλεμο στις μπεκάτσες σώστε τα σκουλήκια !
Στέτζος Ε


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 29, 2011 1:17 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Μάιος 25, 2010 10:07 pm
Δημοσιεύσεις: 436
Τοποθεσία: Μεσσηνια
Έχασε τη μάχη με το θάνατο ο 7χρονος, που τραυματίστηκε το βράδυ του Μ. Σαββάτου (23/04) από φωτοβολίδα στη Χαλκίδα.

Ο 7χρονος Χρήστος, που νοσηλευόταν σε καταστολή στο νοσοκομείο Παίδων, Αγία Σοφία, άφησε την τελευταία του πνοή από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση στις 10:45 το πρωί της Παρασκευής (29/04).


Για αυτα τα εθιμα τι επιτελους θα κανουμε :?: :?: :?:

Εχουνε καταντηση αηδία,δεν μπορεις να πας να κανεις ανασταση.

_________________
Μια πέρδικα παινεύτηκε σ' ανατολή και δύση,
πως δεν τη βρίσκει κυνηγός να την εκυνηγήσει
κι ο κυνηγός που τ' άκουσε πολύ του κακοφάνη,
παίρνει τα ζαγαράκια του να πάει να κυνηγήσει


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 29, 2011 5:11 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιαν 11, 2010 3:18 pm
Δημοσιεύσεις: 741
Τοποθεσία: ΕΒΡΟΣ
ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΝΟΝΤΑΙ ΕΤΣΙ ΑΔΙΚΑ ΖΩΕΣ. ΑΠΟ ΜΙΑ ΑΠΡΟΣΕΞΙΑ, ΜΙΑ ΑΦΗΡΗΜΑΔΑ, ΜΙΑ ΒΛΑΚΕΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ .... :cry:

_________________
Απόστολος Τσιομπανούδης
ΕικόναΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ελληνικά έθιμα
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 23, 2012 12:41 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιούλ 14, 2009 9:34 pm
Δημοσιεύσεις: 2484
Τοποθεσία: ΚΥΚΛΑΔΕΣ
Ξεχωριστά έθιμα της 25ης Μαρτίου

http://www.nooz.gr/entertainment/ksexor ... is-martiou

_________________
Εικόνα
http://cazador1.blogspot.com/


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 9 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum