Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 2 από 3   [ 45 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Νοέμ 09, 2011 12:11 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 12:03 pm
Δημοσιεύσεις: 589
Εικόνα

Η αμηχανία Βρετανών και λοιπών

Του Κώστα Ράπτη
Η «αντισύνοδος» των 10 εκτός ευρωζώνης κρατών μελών της Ε.Ε. η οποία πραγματοποιήθηκε με πρόσκληση της Τσεχικής Δημοκρατίας το βράδυ της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, παράλληλα με την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, καταδεικνύει τις ρωγμές στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα που προκαλούν οι γαλλογερμανικοί σχεδιασμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης. Καταδεικνύει όμως και την αμηχανία της Βρετανίας, η οποία επιχειρεί να ηγηθεί της κίνησης των «εκτός».Πρόσφατη είναι η αψιμαχία κατά την τελευταία Ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής του Βρετανού πρωθυπουργού David Cameron με τον Γάλλο πρόεδρο Nicholas Sarkozy, ο οποίος δήλωσε «αηδιασμένος» με τις διαρκείς συστάσεις των Βρετανών για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθεί η κρίση στην ευρωζώνη, από την οποία έχουν επιμελώς αυτοεξαιρεθεί. Ωστόσο, αντιμετωπίζοντας την «εξέγερση» των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος οι οποίοι υιοθέτησαν το αίτημα διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την αναθεώρηση της ευρω-βρετανικής σχέσης ο Cameron είχε τονίσει χαρακτηριστικά: διαφωνούμε στα μέσα αλλά συμφωνούμε στο στόχο. Η προώθηση των βρετανικών εθνικών συμφερόντων εξασφαλίζεται με τη συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διεργασίες και όχι με την αποχή από αυτές.
Πώς ορίζει η Βρετανία τα εθνικά συμφέροντά της; Διατήρηση του μεγαλύτερου δυνατού βαθμού εξουσίας στις εθνικές πρωτεύουσες, προώθηση της απελευθέρωσης της κοινής αγοράς, προστασία του City από τις διαθέσεις των Βρυξελλών για ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, πάγωμα του κοινοτικού προϋπολογισμού, τήρηση «αποστάσεων ασφαλείας» από τα σχέδια διάσωσης των χωρών της ευρωζώνης.


Ακόμη και με την ιδιότητα του μέλους του ΔΝΤ η Βρετανία επιμένει, όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Cameron στη Σύνοδο της G20 στις Κάννες, ότι ρόλος του Ταμείου είναι να συντρέχει μεμονωμένες χώρες σε δυσπραγία και «όχι να στηρίζει νομισματικά συστήματα», μετατρεπόμενο σε μηχανισμό διάσωσης της ευρωζώνης. Το ότι ο πρώτος που διατύπωσε αυτή την ένσταση ήταν ο σκιώδης υπουργός Οικονομικών των Εργατικών Ed Balls, είναι αποκαλυπτικό της εθνικής συναίνεσης στη Βρετανία επ’ αυτού.
Για τα λοιπά εκτός ευρωζώνης κράτη-μέλη της Ε.Ε. η κατάσταση είναι πιο περίπλοκη. Σε αντίθεση με την Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία, οι 12 χώρες που προστέθηκαν με τις διευρύνσεις του 2004 και 2007 ανέλαβαν παράλληλα με την ένταξή τους τη νομική δέσμευση να ενταχθούν (όταν κριθούν έτοιμες) και στο κοινό νόμισμα, όπως έχει ήδη συμβεί με 5 από αυτές. Ωστόσο, οι γαλλογερμανικές πρωτοβουλίες στο επίπεδο των 17 για την ενίσχυση της «οικονομικής διακυβέρνησης» ισοδυναμούν με ξαναγράψιμο (ερήμην τους) των κανόνων του παιχνιδιού στο οποίο τα νέα κράτη-μέλη προορίζονται να συμμετάσχουν.


Ήδη το ευρωσκεπτικιστικό κυβερνών κόμμα της Τσεχίας έχει προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ένταξη στο ευρώ, ενώ ακόμη και χώρες της ΟΝΕ όπως η Ιρλανδία προειδοποιούν ότι η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη που προτείνει η Angela Merkel θα υποχρεώσει και το Δουβλίνο να διεξαγάγει ένα «δύσκολο» (όπως μας προϊδεάζει και η ιστορική εμπειρία της έγκρισης του Μάαστριχτ και της Συνθήκης της Λισαβόνας) δημοψήφισμα.


Πηγή:www.capital.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Νοέμ 14, 2011 12:22 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 12:03 pm
Δημοσιεύσεις: 589
Εικόνα

Η νέα ευκαιρία της Γερμανίας να ηγηθεί της Γηραιάς Ηπείρου


http://www.tovima.gr/opinions/article/? ... 19&h1=trueΚαθώς πλησιάζει η 22η επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου, η Γερμανία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη εξωτερική πρόκληση από την εποχή της εκπληκτικά ειρηνικής απελευθέρωσης και επανένωσής της.

Το πώς θα χειριστεί την κρίση στην ευρωζώνη θα διαμορφώσει την ετυμηγορία των μελλοντικών γενεών για τον τρόπο με τον οποίο η κεντρική δύναμη της Ευρώπης χρησιμοποίησε αυτό που ο ιστορικός Φριτς Στερν (γενν. 1926) αποκάλεσε «δεύτερη ευκαιρία της Γερμανίας».

Στις αρχές του 20ού αιώνα η Γερμανία έχασε με τρόπο θεαματικό την πρώτη ευκαιρία της να γίνει μία δυναμική, καινοτόμος ανερχόμενη οικονομική και πολιτισμική δύναμη. Θα τα καταφέρει καλύτερα αυτή τη φορά, στις αρχές του 21ου;

Η πρόκληση δεν είναι απλώς αυτή που βλέπει ο κάθε εξοργισμένος γερμανός ψηφοφόρος: να σωθεί η ευρωζώνη χωρίς να εγκαταλείψει τις λατρεμένες αρχές οικονομικής πειθαρχίας της ίδιας της Γερμανίας.

Πέραν αυτού, υπάρχει μία ακόμη μεγαλύτερη και πιο δύσκολη δουλειά. Αν σωθεί η ευρωζώνη, θα σωθεί ως μια δημοσιονομική ένωση με ως επί το πλείστον γερμανικούς όρους. Ανώτερο πολιτικό στέλεχος στο Βερολίνο μου εξήγησε ότι η Γερμανία είναι «ο ηγεμών της σταθερότητας». Οχι μόνον η Ελλάδα και η Πορτογαλία, αλλά και η Ιταλία και η Γαλλία πρέπει να «κάνουν τα μαθήματά τους στο σπίτι» για να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτητικές προδιαγραφές δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Για όποιον θυμάται την παλαιά γαλλογερμανική σχέση, όταν ο Χέλμουτ Κολ έλεγε ότι «πρέπει πάντα να υποκλινόμαστε τρεις φορές μπροστά στη γαλλική σημαία», η γλώσσα με την οποία μιλάνε τώρα οι Γερμανοί για τον πάλαι ποτέ εταίρο τους προκαλεί μεγάλη έκπληξη.

«Η Γαλλία πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι στην περιφέρεια ή στον πυρήνα» μου λέει ένας γερμανός πολιτικός. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιος φοράει τα παντελόνια τώρα, και δεν είναι αυτός ο εκνευριστικός ανθρωπάκος στο Παρίσι.

Τα περισσότερα, αν όχι όλα, από τα 17 μέλη της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης της μετά τον Μπερλουσκόνι Ιταλίας, μάλλον θα κατορθώσουν να μείνουν εντός με αυτούς τους απαιτητικούς όρους, αν και η πράξη στο εσωτερικό τους θα έχει μια χρονική υστέρηση σε σχέση με τη θεωρία. Αν η Ελλάδα παραμείνει μέλος μιας τέτοιας ευρωζώνης το 2015, θα εκπλαγώ.

Αν η ευρωζώνη σωθεί – και αυτό ακόμη είναι ένα μεγάλο «αν» –, χώρες όπως η Πολωνία θα εργαστούν σκληρά για να γίνουν μέρος αυτού που θεωρούν σκληρό πυρήνα της ΕΕ, όχι μόνο με οικονομικούς αλλά και με πολιτικούς όρους.

Υπάρχουν και λίγα κράτη-μέλη της ΕΕ που είτε θα μπορούσαν να ενταχθούν σε μια τέτοια νομισματική και δημοσιονομική ένωση αλλά δεν θέλουν (βορειοευρωπαϊκά όπως η Δανία και η Βρετανία), είτε θα ήθελαν να είναι εντός αλλά δεν μπορούν να αντέξουν το οδυνηρό κόστος (νοτιοευρωπαϊκά όπως η Ελλάδα).

Επομένως το ερώτημα είναι το πώς θα συνδέσουμε μια πιο σφιχτή ευρωζώνη με δημοσιονομική ένωση με μια ευρύτερη αρχιτεκτονική της ΕΕ και ολόκληρης της Ευρώπης; Πώς θα εξασφαλίσουμε ότι η ενοποίηση της ευρωζώνης δεν θα οδηγήσει στη διάλυση της ΕΕ;

Γερμανοί πολιτικοί έχουν μια άμεση απάντηση: Στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τον Δεκέμβριο, θέλουν και τα 27 μέλη της ΕΕ να αρχίσουν τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την αλλαγή της Συνθήκης σε όλη την ΕΕ. Θα ήθελαν να έχουν τελειώσει οι διαπραγματεύσεις ως το 2013, όταν θα γίνουν γενικές εκλογές στη Γερμανία.

Με αυτό τον τρόπο, η επιτήρηση του προϋπολογισμού των κρατών-μελών της ευρωζώνης θα μπορούσε να γίνει, τουλάχιστον εν μέρει, από υπάρχοντες θεσμούς της ΕΕ. Και με αυτόν τον τρόπο, τα άλλα κράτη-μέλη, τόσο αυτά που λένε ότι προτίθενται να ενταχθούν στην ευρωζώνη κάποια ημέρα όσο και τα δύο που δεν έχουν τέτοια σχέδια, θα είχαν τουλάχιστον κάποιον λόγο στον σχεδιασμό μιας δομής που θα επηρεάσει αναπόφευκτα ολόκληρη την κοινή αγορά.

Η Γερμανία από την πλευρά της πρέπει να αναρωτηθεί πόσο ρεαλιστικό είναι να προσδοκά ότι στην πλειονότητά τους οι Ευρωπαίοι θα συμπεριφερθούν σαν Γερμανοί. Και αν το έκαναν όλοι, αν γίνονταν πρωταθλητές στην αποταμίευση και στις εξαγωγές, ποιος θα αγόραζε τις γερμανικές εξαγωγές; Θα πρέπει επίσης να στοχαστεί επάνω στο γεγονός ότι μια τέτοιου είδους, πιο βαθιά, ευρωζώνη θα θεωρηθεί σαν μια γερμανική Ευρώπη.

Πριν από 20 χρόνια, οι Γερμανοί επαναλάμβαναν συνέχεια την ευχή που έκανε μετά το 1945 ο Τόμας Μαν να δει «όχι μια γερμανική Ευρώπη αλλά μια ευρωπαϊκή Γερμανία». Σήμερα, μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή κυκλοφορεί στο Βερολίνο: «Μια ευρωπαϊκή Γερμανία μέσα σε μια γερμανική Ευρώπη».

Για να εξασφαλίσουμε το μέλλον της Ευρώπης σε έναν εξαιρετικά ανταγωνιστικό κόσμο θα μπορούσαμε να δούμε πολύ χειρότερα πράγματα από το να έχουμε μια κάπως πιο «γερμανική» Ευρώπη, με την οικονομική έννοια.

Θα μπορούσαμε να έχουμε μια ελληνική Ευρώπη, για παράδειγμα.

Αυτές τις ημέρες, το γεγονός ότι η Γερμανία είναι τόσο απαιτητική βρίσκει επίσης θετική ανταπόκριση στο εσωτερικό της χώρας, στη γερμανική κοινή γνώμη.

Το συμπέρασμα είναι σαφές. Η δουλειά για τη γερμανική, τη βρετανική και την ευρωπαϊκή τέχνη της πολιτικής τις επόμενες εβδομάδες είναι να βρει έναν δρόμο προς τα εμπρός, ο οποίος και θα επιτρέψει μια εμβάθυνση της ευρωζώνης και θα διατηρήσει την ουσιώδη ενότητα της ΕΕ. Ομως πιο εύκολα το λέει κάποιος παρά το κάνει


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Νοέμ 28, 2011 9:58 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7286
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

”Έγκλημα και τιμωρία” για τους απείθαρχους από Μέρκελ-Σαρκοζί

Μια σκληρή Ευρωζώνη μέσα στην ευρωζώνη, σχεδιάζουν να δημιουργήσουν Γερμανοί, Γάλλοι και μερικές ακόμη χώρες της Κεντρικής Ευρώπης με ανθηρές οικονομίες.

Με απλά λόγια να δημιουργήσουν μια Ευρώπη τριών ταχυτήτων, αφού βλέπουν ότι δεν θα καταφέρουν άμεσες αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στις 27 χώρες. Στα σχέδιά τους είναι να δημιουργήσουν το σκληρό πυρήνα, ένα είδος δηλαδή ισχυρού “λόμπι” με 7-8 χώρες που θέλουν τις αλλαγές.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει το Reuters, το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί προβλέπει ότι θα επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν συμφωνία με συγκεκριμένο αριθμό χωρών για να εξασφαλιστεί σε αυτές βαθύτερη και ταχύτερη δημοσιονομική ενοποίηση.

Το πρακτορείο μιλάει για “τολμηρά μέτρα” που προβλέπουν είτε συμφωνία μόνο ορισμένων χωρών, είτε συμφωνία εκτός της Συνθήκης της ΕΕ, με ένα ισχυρό πυρήνα χωρών.

“Οι Γερμανοί θέλουν να αλλάξει η Συνθήκη και κάνουν ό,τι μπορούν για να πιέσουν”, τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο. Γαλλία και Γερμανία διερευνούν τουλάχιστον δύο μοντέλα για την ταχύτερη ολοκλήρωση μεταξύ περιορισμένου αριθμού χωρών της ευρωζώνης.

Το ένα είναι με βάση τη Σένγκεν, ενώ η δεύτερη επιλογή είναι μια καθαρά γαλλο-γερμανική συμφωνία την οποία θα μπορούσαν να προσυπογράψουν όσες χώρες θέλουν.
Ανάλογο δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας ανέφερε ότι η Μέρκελ και ο Σαρκοζί επεξεργάζονται ένα νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, το οποίο καθορίζει τα εθνικά όρια του χρέους και θα μπορούσε να υπογραφεί μόνο από έναν αριθμό χωρών της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την Wall street journal, το σχέδιο, αυτό μπορεί να ανακοινωθεί πριν από την σύνοδο κορυφής της 9ης Δεκεμβρίου, ακόμη όμως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Την ίδια ώρα, η κυριακάτικη Welt, αναφέρει ότι Μέρκελ και Σαρκοζί εξετάζουν το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να αγοράζει ομολόγα των κρατών- μελών, ώστε να μπορούν τα κράτη να δανείζονται με χαμηλότερους τόκους. Μέχρι τώρα η Γερμανίδα καγκελάριος διαφωνούσε με οποιαδήποτε παρέμβαση της ΕΚΤ.

http://www.star.gr/politics/118586/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 02, 2011 3:11 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 12:03 pm
Δημοσιεύσεις: 589
«Η ελληνική κρίση χρέους έγινε τραγωδία αντί να λυθεί σε 5 λεπτά»


Εικόνα

Λάβρος κατά της Γερμανίδας Καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.Ο Πρόντι άσκησε οξύτατη κριτική στην..Μέρκελ για τη γενικότερη πολιτική της απέναντι στην κρίση χρέους της Ευρώπης και ειδικότερα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα.
«Η Μέρκελ δεν αλλάζει ούτε την παραμικρή λεπτομέρεια στην γραμμή της, δεν επιθυμεί καμιά μορφή συνεργασίας, δεν θέλει λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απεμπλοκή της κατάστασης. Ακόμα και τη συμμετοχή της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Διάσωσης την αποφάσισε με το ζόρι και την τελευταία στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κύριος Πρόντι, ο οποίος ειδικά για το «ελληνικό πρόβλημα» τόνισε ότι χάθηκε χρόνος, ενώ θα μπορούσε να «λυθεί άμεσα και σιωπηλά, μέσα σε πέντε λεπτά, ενώ, τελικά, μετατράπηκε σε τραγωδία».
Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το «κύριο πρόβλημα της Ευρώπης είναι το ότι είναι διχασμένη και δεν διαθέτει την απαιτούμενη δύναμη για να μπορέσει να δράσει».
Ενώ αναφορικά με το τι πρέπει να γίνει τώρα ο κύριος Πρόντι τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να γίνει ένας «δανειστής της ύστατης προσφυγής» και φυσικά να υιοθετηθούν άμεσα τα ευρωομόλογα.


Διαβάστε τη συνέχεια εδώ: http://greece-salonika.blogspot.com/201 ... z1fNX5Ibvg


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 04, 2011 2:21 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 843
2021: Όχι πια ευρωζώνη αλλά Ηνωμένες Πολιτείες Ευρώπης

Ο Niall Ferguson, καθηγητής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ και συγγραφέας επιχειρεί να μας παρουσιάσει την εικόνα που θα έχει η Ευρώπη το 2021, δέκα χρόνια μετά την οικονομική κρίση. Οι κυρίαρχοι Γερμανοί, οι Έλληνες... κηπουροί και η μορφή της Νέας Ευρώπης (Pic)


Εικόνα


Σε δημοσίευμά του στην Wall Street Journal, ο καθηγητής βλέπει Έλληνες κηπουρούς και Γερμανούς να καλοπερνούν κάνοντας ηλιοθεραπεία στα εξοχικά τους στο νότο καθώς μια νέα δημοσιονομική ένωση έχει σχηματιστεί. "Καλωσήρθατε", όπως λέει, "στις άλλες ΗΠΑ".

Δέκα χρόνια πέρασαν από την κρίση που επηρέασε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου της Ισπανίας και της Γαλλίας. Μερικά πράγματα παρέμειναν ίδια, ενώ αρκετά έχουν αλλάξει.

Στην νέα Ευρώπη του 2021, το ευρώ εξακολουθεί να κυκλοφορεί, αν και τα τραπεζογραμμάτια είναι πλέον σπάνια. Η ευκολία των ηλεκτρονικών πληρωμών τώρα κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται αν ποτέ άξιζε τον κόπο η δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος. Επίσης, οι Βρυξέλλες δεν είναι πια το "αρχηγείο" της Ευρώπης αλλά η Βιέννη.

"Υπάρχει κάτι σχετικά με την κληρονομιά των Αψβούργων", εξηγεί η νέα καγκελάριος της Αυστρίας Marsha Radetzky, προσθέτοντας πως κάνει την πολυεθνική πολιτική διασκεδαστική.

Σχετικά με τους Γερμανούς, ο καθηγητής αναφέρει πως φαίνεται να τους αρέσει η νέα πραγματικότητα. "Για κάποιο λόγο ποτέ δεν αισθανθήκαμε ευπρόσδεκτοι στο Βέλγιο", θυμάται η Γερμανίδα καγκελάριος Reinhold Siegfried von Gotha-Dämmerung.

Μάλιστα, το δημοσίευμα σημειώνει πως ο συνασπισμός της Α. Μέρκελ ηττήθηκε το 2013 κάτι που δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ο Γερμανικός λαός απηύδησε να ξελασπώνει συνεχώς τους τραπεζίτες.

Η ζωή είναι ακόμη πιο εύκολη στις περιφερειακές Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπως είναι πλέον γνωστή η ευρωζώνη. Η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχει διαμορφωθεί στο 20% αλλά η δημιουργία ενός νέου συστήματος δημοσιονομικού φεντεραλισμού το 2012 έχει εξασφαλίσει μια σταθερή ροή των funds από τον πυρήνα της Β. Ευρώπης.


Όπως οι ανατολικογερμανοί πριν από αυτούς, οι νοτιοευρωπαίοι έχουν συνηθίσει αυτή τη κατάσταση. Με το ένα πέμπτο του πληθυσμού να είναι άνω των 65 χρονών, οι άνθρωποι απολαμβάνουν τη ζωή. Υπάρχουν δε αρκετά χρήματα σε αυτή την παραοικονομία καθώς αρκετοί είναι αυτοί, όπως οι Έλληνες οι οποίοι εργάζονται ως οικιακοί βοηθοί και κηπουροί στους Γερμανούς, οι οποίοι έχουν και δεύτερες κατοικίες στον ηλιόλουστο νότο!

Η μορφή της Νέας Ευρώπης

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης έχουν ενταχθεί κάποια νέα μέλη. Η Λιθουανία και η Λετονία παρέμειναν προσκολλημένες στο σχέδιό τους να ενταχθούν στο ευρώ, ακολουθώντας το παράδειγμα της γειτονικής Εσθονίας.

Αυτές οι νέες χώρες είναι τα μεταγενέστερα παιδιά της Νέας Ευρώπης, τα οποία προσέλκυσαν τις γερμανικές επενδύσεις με τους σταθερούς φόρους και τους σχετικά χαμηλούς μισθούς τους.

Ωστόσο, κάποιες χώρες έφυγαν από την ζώνη του ευρώ. Ο καθηγητής αναφέρεται στον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον λέγοντας πως αποφάσισε να διακινδυνεύσει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την είσοδο της χώρας του στο ευρώ.

Παρακινούμενος από τος εριστικές εφημερίδες του Λονδίνου, ο λαός ψήφισε με 59% έναντι 41% την μη ένταξή τους στην ευρωζώνη.

Τώρα η Μ. Βρετανία είναι ο αγαπημένος προορισμός των Κινεζικών επενδύσεων. Οι Κινέζοι αγαπούν τα διαμερίσματά τους αλλά και τα υπέροχα σκωτσέζικα κτήματα για σκοποβολή!

'Κατά ένα τρόπο αυτή η ομοσπονδιακή Ευρώπη θα χαροποιούσε τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης", σημειώνει.

Ωστόσο οι Η.Π.Ε του 2021 διαφέρουν κατά πολύ από την ΕΕ που διαλύθηκε το 2011. Έμελλε η διάλυση της Ευρωζώνης να επικεντρώνεται στα δύο λίκνα του δυτικού πολιτισμού, την Αθήνα και τη Ρώμη.

Αλλά ο Γ. Παπανδρέου και ο Σ. Μπερλουσκόνι δεν ήταν οι πρώτοι Ευρωπαίοι ηγέτες που έπεσαν θύματα της κατάρας του ευρώ. Από τότε που ο φόβος της κρίσης άρχισε να εξαπλώνεται στην ευρωζώνη τον Ιούνιο του 2010, όχι λιγότερες από επτά κυβερνήσεις έπεσαν: Στην Ολλανδία, τη Σλοβακία, το Βέλγιο, την Ιρλανδία, την Φινλανδία, την Πορτογαλία και τη Σλοβενία.

Το γεγονός πως εννέα κυβερνήσεις έπεσαν σε λιγότερο από 18 μήνες ήταν κάτι το αξιοσημείωτο.

Το ευρώ είχε μετατραπεί σε φονική μηχανή που έτρωγε κυβερνήσεις αλλά προωθούσε επίσης και μια νέα γενιά λαϊκών κινημάτων όπως το ολλανδικό κόμμα για την Ελευθερία και οι True Finns.

Το Βέλγιο ήταν στα πρόθυρα της διάσπασης και οι δομές της Ευρώπης κατέρρεαν.

Στην ερώτηση ποιος θα ήταν ο επόμενος, η απάντηση είναι προφανής: η Ισπανία. Μετά τις εκλογές της 20ης Νοεμβρίου ο Θαπατέρο παραιτήθηκε, ενώ ο επόμενος που θα έμπαινε στο μάτι του κυκλώνα ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί.

Το ερώτημα όλων τον Νοέμβριο του 2011 ήταν κατά πόσο η νομισματική ένωση θα κατέρρεε. Ωστόσο αν έβγαινε η Ελλάδα και η Ιταλία πχ από την ευρωζώνη θα ήταν δύσκολο να διασωθεί το ενιαίο νόμισμα και η αποκατάσταση των νομισμάτων των χωρών θα ήταν εξοντωτικά δαπανηρή διαδικασία.

Έτσι, σημειώνει, το ενιαίο νόμισμα διασώθηκε αλλά η ευρωζώνη αναγκάστηκε να διασπαστεί, να χωριστεί αλλά δεν κατέρρευσε.

Ο ρόλος του Δημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD)

Στην ουσία ήταν το Δημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας που πίεσε τις 21 χώρες να ενταχθούν στη Γερμανία και στις Η.Π.Ε υπό την συνθήκη του Πότσνταμ το 2014. Μάλιστα με την ένταξη και των έξι υπόλοιπων χωρών, κρατών της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Βοσνία, Κροατία, Κόσοβο, Σκόπια, Μαυροβούνιο και Σερβία), η Νέα Ευρώπη αριθμεί 28 μέλη, ένα μέλος περισσότερο από την Ευρώπη προς κρίσης. Και με τον διαχωρισμό Φλάνδρας και Βαλονίας, τα μέλη έγιναν 29.

Έτσι, η ΕΕ δεν κατέρρευσε παρά τις ολέθριες προβλέψεις του 2011 αλλά αντίθετα το 2021 το ευρώ χρησιμοποιείται από ακόμα περισσότερες χώρες από ότι πριν τη κρίση.

"Κοιτάζοντας πίσω, στα 10 δέκα χρόνια που πέρασαν, ο αρχιδούκας της Αυστρίας von Habsburg θα ήταν περήφανος, καθώς όχι μόνο διασώθηκε το ευρώ αλλά επειδή με κάποιο τρόπο πριν από έναν αιώνα η αυτοκρατορία των Αψβούργων είχε ανασυσταθεί όπως οι Η.Π.Ε", καταλήγει ο καθηγητής τονίζοντας πως για αυτό και δεν αποτελεί απορίας άξιον γιατί οι Βρετανοί και οι Σκανδιναβοί την αποκαλούν "Wholly German Empire"


http://news247.gr/oikonomia/2021_oxi_pi ... 02938.html

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 08, 2011 3:49 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 12:03 pm
Δημοσιεύσεις: 589
Δια βοής οι αλλαγές στην ΕΕ;

Εικόνα

Πλήγμα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη νομιμοποίησή τους στην κοινωνία επέφερε η δήλωση του προέδρου της ΕΕ, Χέρμαν Ρομπέι, ότι η νέα Συνθήκη της ΕΕ που θα γίνει γνωστή την Παρασκευή (χωρές κανείς να αποκλείει να φτάσουμε το πρωί του Σαββάτου για να έχουμε αποτελέσματα) δεν χρειάζεται να εγκριθεί στη συνέχεια με δημοψηφίσματα. Η προσπάθεια του ευρωπαίου αξιωματούχου ήταν να υποβαθμίσει τις συνέπειες και τη βαρύτητα των δρομολογούμενων αλλαγών οι οποίες περιλαμβάνουν: Αυστηρή εφαρμογή του ορίου του 3% για το δημοσιονομικό έλλειμα, αυτόματη επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση που μια χώρα υπερβαίνει αυτό το όριο, δυνατότητα παρεμβάσεων από τα ευρωπαϊκά όργανα στους ίδιους τους κρατικούς προϋπολογισμούς των χωρών που θα υπογράψουν τη συμφωνία κ.λπ.


Είναι εμφανές επομένως ότι επέρχονται μείζονες αλλαγές που επιφέρουν ριζική αναθεώρηση των αρχών λειτουργίας της ΕΕ. Τόσο ριζικές που θα έπρεπε να τεθούν στην κρίση των ευρωπαϊκών λαών. Εδώ όμως οι αρνητικές εμπειρίες των Βρυξελλών είναι πάρα πολλές για να ξεχαστούν τόσο εύκολα. Να θυμίσουμε: Η Δανία δύο φορές στο παρελθόν, το 1992 και το 2000 με αφορμή τη Συνθήκη του Μάστριχτ και την ένταξη στο ευρώ αντίστοιχα, είπε όχι σε ισάριθμα δημοψηφίσματα που διοργανώθηκαν. Η Ιρλανδία το 1999 είπε κι αυτή Όχι στη Συνθήκη του Μάστριχτ, για να οργανωθεί εκ νέου δημοψήφισμα και με το μαχαίρι στο λαιμό οι Ιρλανδοί να πουν τελικά ναι. Διαφορετικά μέχρι τώρα θα ψήφιζαν. Έξι χρόνια αργότερα, το 2005, ήταν η σειρά της Γαλλίας και της Ολλανδίας να πουν Όχι στην ΕΕ κι ειδικότερα στο ευρω-σύνταγμα.

Νωπή ακόμη είναι η οργισμένη αντίδραση των «Μερκοζύ» στην απόφαση του Παπανδρέου να κηρύξει δημοψήφισμα στην Ελλάδα για το περιεχόμενο της συμφωνίας της 26ης-27ης Οκτωβρίου 2011. Όσα μικροκομματικά παιχνίδια κι ιδιοτελείς υπολογισμούς να έκρυβε ο σχεδιασμός του πρώην έλληνα πρωθυπουργού, οι αντιδράσεις που προκάλεσε τελικά η πρότασή του ήταν τόσο σφοδρές και αδικαιολόγητες ώστε η ηγεσία του γαλλογερμανικού άξονα εκτέθηκε περισσότερο από τον Γ. Παπανδρέου. Κι ας ήταν τόσο θλιβερός στον τελευταίο του (μέχρι στιγμής) ρόλο…

Η πρόταση που αντέτεινε ο (διορισμένος και παντελώς άγνωστος μέχρι την ημέρα που τοποθετήθηκε στο πόστο του) πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βον Ρομπέι, προβλέπει την ενσωμάτωση στις υπάρχουσες συνθήκες των νέων αλλαγών, που θα λάβουν την μορφή τροποποιήσεων ή πρωτοκκόλων.

Με αυτό τον τρόπο επιχερείται οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης να απωλέσουν και το τελευταίο μέσο που διαθέτουν για να διεκδικήσουν από το Βερολίνο έναν καλύτερο συμβιβασμό, ή έστω κάποιες μεταβατικές διατάξεις. Θα κληθούν να συμφωνήσουν με το πιστόλι στον κρόταφο ή καλύτερα με μια σειρά από πιστόλια καρφωμένα στον κρόταφό τους. Γιατί το Βερολίνο αξιοποίησε προς όφελός του, αυξάνοντας την πίεση προς τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ακόμη και την τρομοκρατική ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης Standard and Poor’s το βράδυ της Δευτέρας ότι επίκειται υποβάθμιση των 15 από τις 17 χώρες της ευρωζώνης. Εξαίρεση αποτέλεσε η Ελλάδα που έχει ήδη την χειρότερη δυνατή βαθμολόγηση στον κόσμο και η Κύπρος που αυτές τις μέρες τελεί υπό εξέταση. «Η απόφαση της Standard and Poor’s αποτελεί το καλύτερο κίνητρο για τους επικεφαλείς κρατών και κυβερνήσεων να πράξουν την Παρασκευή ότι έχουν υποσχεθεί», δήλωσε από την Αυστρία ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπελ την Τρίτη. Με αυτό τον τρόπο φάνηκε ότι το Βερολίνο είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει κάθε θεμικό και αθέμιτο μέσο ώστε να αναγκάσει τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ευρωζώνης να υποκύψουν στους εκβιασμούς του. Σιγά που θα σεβαστεί την θέληση των ευρωπαίων πολιτών…


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 09, 2011 10:26 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Απρ 03, 2007 9:13 pm
Δημοσιεύσεις: 1569
Τοποθεσία: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Xωρίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση στα δύο και επίσημα
09-12-2011 08:14:33

1

Bρετανία και Ουγγαρία κράτησαν ψηλά την σημαία του "ευρωσκεπτικισμού" και των εθνικων συμφερόντων τους, ενώ και η Σουηδία με την Τσεχία δήλωσαν ότι θα πρέπει η συμφωνία να εγκριθεί αποό τα κοινοβούλια των χωρών τους, οπότε είναι βέβαιο ότι το γαλλογερμναικό σύμφωνο δεν θα περάσει από τους 27, αλλά θα γίνει προσάθεια να περάσει από τους 17 της ευρωζώνης.

Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου. Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός αρκέστηκε να δηλώσει: «Η πρόταση που έγινε δεν ήταν σύμφωνη με τα συμφέροντα της Βρετανίας, οπότε δεν έγινε δεκτή. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά ήταν η σωστή απόφαση.»

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ωστόσο, οι ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε «συμφωνία 17 χωρών» της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου την Παρασκευή τα ξημερώματα κ. Νικολά Σαρκοζί υπάρχει συμφωνία σε επίπεδο 23 χωρών για την ενίσχυση του ευρώ κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Χέρμαν βαν Ρομπάι. Οι δύο χώρες που μένουν εκτός της συμφωνίας είναι η Αγγλία και η Ουγγαρία ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από έγκριση των κοινοβουλίων.

Ο κ. Σαρκοζί είπε ακόμη ότι η ευρωζώνη έθεσε προθεσμία έως τον ερχόμενο Μάρτιο για την έγκριση μιας διακυβερνητικής συμφωνίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι στις συνομιλίες συμμετέχουν πλέον οι 17 χώρες της ευρωζώνης χωρίς αυτό να σημαίνει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, ενώ χαρακτήρισε απαράδεκτους τους όρους που έθεσε το Λονδίνο για την αλλαγή της Συνθήκης.

Τμήμα ειδήσεων defencenet

_________________
"Το δικαίωμα να λες τη γνώμη σου, δεν συνεπάγεται αυτόματα το δικαίωμα να σε παίρνουν στα σοβαρά."Hubert Humphrey
Εικόνα,Εικόνα,Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 09, 2011 1:02 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7286
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

Η Ευρώπη κατά των λαών της ... !!! ! http://www.gpeppas.gr/apopsis/8-12-2011.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 27, 2011 11:12 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Αύγ 30, 2010 9:00 am
Δημοσιεύσεις: 32
Τοποθεσία: ΑΤΤΙΚΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
2012, ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

άν δεν βρεθεί σύντομα λύση, η Ευρώπη θα διαλυθεί, ενώ θα ξεσπάσουν πολλοί διαφορετικοί πόλεμοι, μπροστά από τις πόρτες των σπιτιών μας - οι οποίοι θα ενταθούν από ένα κύμα μεταναστών που θα εισβάλλει στην πλούσια Δύση

“Για να μπορέσει η Ελλάδα όχι μόνο να ξεφύγει από την κρίση, αλλά να τα καταφέρει να γίνει η ωραιότερη, η πλουσιότερη και η πιο πολιτισμένη χώρα του κόσμου (άρθρο μας), όπως αξίζει σε όλους τους Έλληνες, πρέπει να ξέρει τι θέλει, να το θέλει πραγματικά και να προσπαθήσει να το επιτύχει με όλες τις δυνάμεις της – εντός του 2012 και μέσα στο Ευρώ, όχι μόνο επειδή έχει ανάγκη την Ενωμένη Ευρώπη για την ασφάλεια της, αλλά και γιατί η έξοδος της, κάτω από τις σημερινές συνθήκες, θα ήταν απλά μία ομολογία συλλογικής αποτυχίας: μία πληγή, η οποία πάρα πολύ δύσκολα θα έκλεινε στο μέλλον.


Εάν θέλουμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να το κάνουμε, χρησιμοποιώντας στην ανάγκη δικά μας μέσα – ενώ οφείλουμε να προσέξουμε στο μέλλον, απαιτώντας από οποιαδήποτε κυβέρνηση επιλέξουμε, από την ΕΕ επίσης, τη συμμετοχή μας στις βασικές αποφάσεις, οι οποίες θα αφορούν το μέλλον μας. Η εγκατάσταση της άμεσης δημοκρατίας στην Ελλάδα είναι απόλυτη προτεραιότητα αφού, σε αντίθεση με όλες τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης, η Ελληνική κρίση οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην Πολιτική - πολύ λιγότερο σε άλλους παράγοντες, όπως για παράδειγμα πολιτιστικούς, κοινωνικούς ή οικονομικούς.


Σε κάθε περίπτωση, έχουμε την άποψη ότι, μετά το πρώτο εξάμηνο του 2012 θα τελειώσει η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη – είτε διατηρηθεί το κοινό νόμισμα, όπως εμείς τουλάχιστον ελπίζουμε, είτε όχι. Το ίδιο θα συμβεί και στην Ελλάδα – η ύφεση θα ολοκληρωθεί δηλαδή, είτε χρεοκοπήσει λόγω πολιτικής ανικανότητας, είτε όχι. Τέλος, η αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ και των κοινωνικών τάξεων, μπορεί να εξασφαλίσει το μέλλον όλων μας: μέσα από μία «λειτουργικότερη» αναδιανομή των εισοδημάτων και των περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα οδηγήσει ξανά στην αύξηση της απασχόλησης και στην ανάπτυξη”.

ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ http://www.sofokleous10.gr/portal2/topr ... 122647183/

_________________
Αρτέμης Π


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιαν 04, 2012 10:55 am 

Εγγραφή: Κυρ Ιαν 01, 2012 11:01 am
Δημοσιεύσεις: 368
Τοποθεσία: Αττική
Ποιοί διέφθειραν την Ελλάδα; http://exomatiakaivlepo.blogspot.com/20 ... t_280.html


Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιαν 21, 2012 10:03 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7286
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

ΒΕΣΤΕΡΒΕΛΕ: ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΑΛΛΑΓΗ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

«Θα πρέπει να παραδεχθούμε πως οι χώρες μας, οι κοινωνίες μας, έχουν ανάγκη από μία αλλαγή μοντέλου» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, σε ομιλία του στο ίδρυμα Brookings Institution, στη διάρκεια της οποίας ζήτησε να επιλυθούν «οι ατέλειες στην...
κατασκευή του ευρώ».

Κατά τον κ. Βεστερβέλε το μοντέλο της χρηματοδοτούμενης μέσω χρέους οικονομίας έχει φθάσει στα όριά του και δεν μπορεί να είναι μόνο η λιτότητα η λύση. «Οι περικοπές στους προϋπολογισμούς δεν θα επιλύσουν τα πάντα. Είναι απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την ανάδυση μίας νέας ανάπτυξης. Είναι απαραίτητες επίσης για την μακροπρόθεσμη συνοχή της ευρωζώνης» υποστήριξε.

Στο ίδιο πνεύμα τόνισε ότι τα βραχυπρόθεσμα σχέδια και η παροχή ρευστότητας δεν αποτελούν λύση στην κρίση, αλλά βοηθούν να κερδηθεί χρόνος «για να χτυπήσουμε την κρίση στη ρίζα της».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ισχυρίσθηκε επίσης ότι η αυξανόμενη διαφορά στην ανάπτυξη ανάμεσα στις χώρες της ευρωζώνης είναι η πιο σημαντική αιτία της κρίσης.

http://fimotro.blogspot.com/2012/01/blog-post_3887.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Φεβ 03, 2012 12:32 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7286
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

Μια καγκελάριος που έπαιζε με τη φωτιά


Η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να είναι πλέον ικανοποιημένη. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι πάει καλά, τόσο το κόμμα της όσο και η ίδια. Δεν έχει πλέον σοβαρούς εσωκομματικούς αντιπάλους και η αριστερή αντιπολίτευση είναι διασπασμένη σε τέσσερα κόμματα. Η προσέγγισή της για την κρίση στην Ευρωζώνη έχει κυριαρχήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Επομένως όλα καλά; Μάλλον όχι. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες που σχηματίζουν μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ τον κυβερνητικό συνασπισμό βρίσκονται υπό κατάρρευση. Ακόμη κι αν επιβιώσουν στις κάλπες, ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός δεν θα έχει ξανά πλειοψηφία. Βεβαίως την Μέρκελ δεν θα τη πείραζε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλδημοκράτες εφόσον η ίδια θα κρατούσε την πρωθυπουργία. Ενδεχομένως όμως ο νέος ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών Σίγκμαρ Γκαμπριέλ να μην τόσο εύκολος αντίπαλος.

Το πραγματικό πρόβλημα και ο μόνος πραγματικός κίνδυνος για τη Μέρκελ προέρχεται από το εξωτερικό. Και είναι η ευρωπαϊκή κρίση. Οι γερμανικές εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2013 και εάν η Γερμανίδα καγκελάριος είναι άτυχη, η κρίση θα φτάσει στο απόγειο της περίπου στις αρχές της χρονιάς, όπου θα αρχίζουν και οι προεκλογικές εκστρατείες. Κι όλοι οι υπολογισμοί της Αγγέλα Μέρκελ να πάνε καλλιά τους, καθώς παρά την απογοήτευσή του από την Ευρώπη, το γερμανικό εκλογικό σώμα θα τιμωρήσει αυστηρά όσους θα επιτρέψουν την αποτυχία της Ευρώπης.

Η οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδεύει προς μια σοβαρή και πιθανότατα μακρόχρονη ύφεση, που θα την έχει προκαλέσει μόνη της. Την στιγμή που η Γερμανία προσπαθεί να ξορκίσει το φάσμα του υπερπληθωρισμού με αυστηρότατα μέτρα λιτότητας, οι χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας αντιμετωπίζουν πραγματικό κίνδυνο αποπληθωρισμού με δυνητικά καταστροφικές επιπτώσεις. Είναι απλώς θέμα χρόνου η οικονομική αποσταθεροποίηση να φέρει πολιτική αστάθεια.

Η Ουγγαρία, της οποίας η ολίσθηση προς τον αυταρχισμό βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, μας δίνει μια πρώτη γεύση από μια Ευρώπη στην οποία η κρίση και ο αποπληθωρισμός αποκτούν επίμονα χαρακτηριστικά. Τα πνεύματα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια αλλά και στην Ιρλανδία είναι οξυμένα και αυτό όχι μόνο εξαιτίας της ολοένα μεγαλύτερης σύσφιξης και λιτότητας αλλά κυρίως επειδή λείπουν οι πολιτικές που θα προσφέρουν ελπίδα στον κόσμο για καλύτερο μέλλον. Την εκρηκτική φύση των τάσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη σήμερα και που δείχνουν ότι το χρέος επανεθνικοποιείται σε όλα τα επίπεδα την υποτιμά το Βερολίνο.

Η κρίση έχει φτάσει κιόλας στην Ιταλία και απειλεί να περάσει στη Γαλλία. Με τον Μάριο Μόντι στην πρωθυπουργία, η Ιταλία έχει κινητοποιήσει τον καλύτερο κόσμο της και ούτε η Ιταλία ούτε η Ευρώπη θα έχουν καλύτερη κυβέρνηση στο προβλεπόμενο μέλλον. Αν η κυβέρνηση Μόντι ανατραπεί – είτε στο Κοινοβούλιο είτε στους δρόμους – θα ακολουθήσει η συντριβή της τέταρτης σε μέγεθος οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Μόντι ζητά επειγόντως βοήθεια. Πού είναι;

Ούτε οι εξελίξεις στη Γαλλία, τη δεύτερη σε μέγεθος χώρα της Ευρωζώνης, σε χρονιά προεδρικών εκλογών πρέπει να υποτιμώνται. Αν η πλειοψηφία των Γάλλων καταλήξει στο συμπέρασμα ότι όλα αυτά που συμβαίνουν τους επιβάλλονται από το εξωτερικό και δη από τη Γερμανία, θα απαντήσουν με την παραδοσιακή γαλλική τους ισχυρογνωμοσύνη. Αυτό που κυρίως διακυβεύεται δεν είναι τόσο το αποτέλεσμα των εκλογών όσο η διαφορά ανάμεσα στο Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν καθώς και το ποιος απ’ τους δυο τους θα περάσει στο δεύτερο γύρο για να αναμετρηθεί με τον σοσιαλιστή Φρανσουά Ολάντ. Η υποψήφια της ακροδεξιάς δεν έχει πιθανότητες να πάρει την προεδρία, όμως μια νίκη της κατά του Σαρκοζί να δώσει νέο σχήμα στη γαλλική δεξιά. Γι’ αυτό το λόγο ενδεχόμενη συντριβή του Σαρκοζί θα περιορίσει δραστικά τα περιθώρια κινήσεων του σοσιαλιστή διαδόχου του και θα αλλάξει τη θέση της Γαλλίας στην Ευρώπη.

Και τη στιγμή που όλα αυτά διακυβεύονται, η γερμανική κυβέρνηση κάνει σαν να μη την αφορά τίποτα. Το μόνο που συζητιέται στο Βερολίνο είναι οι γερμανικές εκλογές και το βασικό ερώτημα δεν είναι ‘τι μπορεί να κάνει η Γερμανία προς όφελος της Ευρώπης’ αλλά ‘πόσα αναμένουμε να δεχτεί ο γερμανικός λαός – ειδικότερα πόση ειλικρίνεια;’.

Προφανώς και κανείς δεν ενεργεί κατά τρόπο που θέτει σε κίνδυνο τις εκλογικές προοπτικές του, τουλάχιστον όσο έχει ακόμα εναλλακτικές λύσεις. Επομένως είναι κατανοητό το ότι η Γερμανία δεν ενδιαφέρεται καθόλου να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια να λύσει την ευρωπαϊκή κρίση, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα αναλάβει μεγάλους κινδύνους και θα επενδύσει πολύ χρήμα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Αγγέλα Μέρκελ προτιμά να αποδίδει τα πάντα σε μια αγγλοσαξονική συνωμοσία που υποβοηθήθηκε από κάποιες χώρες της Ευρωζώνης που δεν θέλουν μεταρρυθμίσεις και οικονομική αποδοτικότητα και που μοναδικός στόχος τους είναι να τρώνε τα λεφτά των Γερμανών. Κατά κάποιο τρόπο είναι σαν η κυβέρνηση Μέρκελ να οδηγεί το αντίθετο ρεύμα και να θεωρεί ότι όλοι οι άλλοι πάνε λάθος.

Η αποδιάρθρωση της Ευρώπης έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο απ’ όσο πιστεύουμε. Η δυσπιστία και οι εθνικοί εγωισμοί ενισχύονται, η αλληλεγγύη και οι κοινοί στόχοι εκπίπτουν. Θεσμικά η Ευρώπη βρισκόταν σε καλό δρόμο ως την τελευταία σύνοδο αλλά πλέον απειλείται με εκ βάθρων αποδιάρθρωση. Για να σωθεί το ευρώ – και αυτό είναι ουσιαστικό επειδή η μοίρα του ευρωπαϊκού σχεδίου εξαρτάται σήμερα από τη διάσωση της νομισματικής ένωσης – η Ευρώπη πρέπει να πάει πέρα από τα απαραίτητα μέτρα λιτότητας και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να εισάγει ένα βιώσιμο οικονομικό πρόγραμμα που θα εξασφαλίσει την ανάπτυξη. Αυτό δεν θα είναι φτηνό. Αν η κυβέρνηση Μέρκελ πιστεύει ότι αρκεί να εγκωμιάζει την ανάπτυξη παίζει με τη φωτιά. Στην κατάρρευση του ευρώ θα καούν όλοι.

http://www.banksnews.gr/portal/home-pag ... 2-22-32-52


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 13, 2012 1:16 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7286
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

Τα δυο σενάρια των Βρυξελλών

Στις Βρυξέλλες οι επιλογές του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όπως είναι αναμενόμενο λόγω της απόστασης έχουν την διάσταση του μαύρου - άσπρου.
Όπως στον εμφύλιο η χώρα έπρεπε να αποφασίσει αν θα πάει με το Στάλιν ή με το Δυτικό Κόσμο (ασχέτως αν προϋπήρχε η Γιάλτα) έτσι και η Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πάει με το ευρώ ή με τον «τρίτο κόσμο».

Για τους ειδικούς της Κομισιόν και των εθνικών αποστολών στο Συμβούλιο τα πράγματα είναι πολύ απλά, ασχέτως αν για τον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζονται σύνθετα - υπάρχουν δύο επιλογές:

1. Η ΕΕ, οι εταίροι της Ελλάδας θα βοηθήσουν τη χώρα να διαγράψει από πάνω της 100 δισεκατομμύρια δημοσίου χρέους μέσω του PSI, ενδεχομένως και άλλα 20 από την ΕΚΤ και τις κεντρικές τους τράπεζες, θα εξασφαλίσουν την εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2015 και θα εγγυηθούν ότι βάση σχεδίου «τα πράγματα θα πάνε καλά» σε ένα - δυο χρόνια από τώρα. Λένε μάλιστα πως αν τους είχαμε ακούσει νωρίτερα θα ήμασταν ήδη στα πόδια μας. Ως αντάλλαγμα ζητάνε απλά και μόνο, από φέτος, το 2012, η χώρα να σταματήσει να παράγει νέο χρέος (άρα να έχει μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα). Τα άλλα τα παίρνουν πάνω τους.

2. Η δεύτερη επιλογή είναι η Ελλάδα να μην τους ακούσει, να μη πείσει τις κοινοτικές υπηρεσίες και τους εταίρους ότι μπορεί να σταματήσει να παράγει χρέος και κατά συνέπεια να αρνηθεί την κοινοτική αλληλεγγύη. Το αποτέλεσμα θα είναι το αργότερο το Μάρτη να αναγκαστεί να κηρύξει στάση πληρωμών στο χρέος, αλλά και στο εσωτερικό, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι να μείνουν χωρίς μισθούς, τα πρατήρια δίχως καύσιμα, τα σπίτια χωρίς αέριο, τα σουπερμάρκετ άδεια από βασικά προϊόντα και να κυριαρχήσει το χάος. Τότε όπως υπολογίζουν το κράτος δικαίου στην Ελλάδα θα πάψει να υφίσταται και το λόγο θα έχουν τα όπλα. Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

Αν επικρατήσει το δεύτερο σενάριο οι διεθνείς πιστωτές θα έρθουν στην Ελλάδα και θα διαπραγματευτούν με την «συντεταγμένη πολιτεία» πως θα ξεπληρωθούν τα παλιά δάνεια. Με την Ελλάδα εκτός κοινού νομίσματος τα πάντα θα ξεπουληθούν για ένα κομμάτι ψωμί. Για τις τράπεζες ούτε λόγος, θα πάψουν να υφίστανται και οι τάχα εγγυημένες καταθέσεις απλά θα εξαφανιστούν - όχι απλά θα μετατραπούν στο εθνικό νόμισμα, θα εξαφανιστούν λογιστικά. Κοινώς η χώρα θα περιέλθει σε μια κατάσταση χειρότερη από τη Λιβύη ή την Αίγυπτο και μόνο λόγω καιρού θα θυμίζει Βαλκάνια τον καιρό του πολέμου. Τότε μέσα στην αναταραχή θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη δημοκρατία και την εθνική κυριαρχία και όλα τα σχετικά.

Αυτό ξέρουν οι ευρώθεσμοί, αυτό εννοεί ο Λ. Παπαδήμος, ο Γ. Παπανδρέου, ο Α. Σαμαράς, ο Ε. Βενιζέλος, η Μ. Δαμανάκη και όσοι έχουν ταχθεί πίσω από το «η χρεοκοπία είναι επιλογή που δε μπορούμε να επιτρέψουμε».

Το εύλογο ερώτημα είναι: «μα καλά, πως φτάσαμε ως εδώ;» Ας θυμηθούμε:

• Το 2008 ο προϋπολογισμός έδειχνε σημάδια εκτροχιασμού. Οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν αλλά ο Γ. Αλογοσκούφης που μετέφερε το μήνυμα στην Αθήνα αποπέμφθηκε.
• Το 2009 ο νέος υπουργός έλαβε υποδείξεις από τον Χ. Αλμούνια αλλά επί εξαμήνου αγρόν ηγόραζε.
• Τον Οκτώβρη του 2009 ο νέος υπουργός της νέας κυβέρνησης αποκάλυψε ότι τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα αλλά επέμενε πως λεφτά υπάρχουν.
• Το 2010 η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πάρει ούτε ένα μέτρο της προκοπής πριν την υπογραφή του μνημονίου και προσπάθησε να μειώσει το έλλειμμα με μέτρα στο διάστημα Μάιος- Δεκέμβριος.
• Το 2011 ο αρμόδιος υπουργός όχι μόνο αγνόησε την τρόικα, αλλά μάλωσε και με τους επικεφαλής της.
• Αργότερα μέσα στο 2011 ο αντικαταστάτης του έκανε μια από τα ίδια.
• Μεσολάβησε η απάτη περί δημοψηφίσματος.
• Σχηματίστηκε κυβέρνηση συνεργασίας και μέχρι στιγμής έμεινε στο τίποτα.
• Φτάσαμε στο παρά πέντε της οριστική λύσης και το μισό πολιτικό σύστημα ακόμα κοιμάται.

Αυτά βλέπουν οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, το Βερολίνο και όποιος άλλος κράτησε τη χώρα στον αφρό τα τελευταία δύο χρόνια. Κανείς δε μπορεί σήμερα να τους πείσει για το αντίθετο.

Έτσι φτάνουμε σε δηλώσεις όπως του Λουξεμβούργιου Λουκ Φρίντεν που λέει: «Έχω χάσει εδώ και καιρό την υπομονή μου με την Ελλάδα, καθώς διαπιστώσαμε ότι δεν εφαρμόστηκαν όλα εγκαίρως κατά το πρώτο πρόγραμμα στήριξης. Και νομίζω ότι εδώ θα πρέπει να αποδοθεί η δυσπιστία. Θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα και θέλουμε να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η βοήθεια μας αποσκοπεί στο να στηριχθεί η Ελλάδα στις δικές της δυνάμεις. Λείπουν όμως οι σχετικές διασφαλίσεις. Εδώ οφείλεται η διστακτικότητα του Eurogroup να αποφασίσει τα επόμενα βήματα, χωρίς προηγουμένως να έχουν εφαρμοστεί τα προβλεπόμενα στο πρώτο πακέτο και χωρίς να έχει διασφαλιστεί ότι θα γίνουν πράξη αυτά που η Ελλάδα υπόσχεται».

Για τις Βρυξέλλες έχουμε φτάσει στο όριο. Ή θα δεχθούμε τους όρους των άλλων 16 ή θα σταματήσουν να ασχολούνται μαζί μας. Όσο τραγικό και αν ακούγεται αυτό είναι. Και αν κάποιοι θεωρούν ότι ξέρουν καλύτερα καλό είναι να θυμόμαστε ότι και επί εμφυλίου ο Στάλιν φάνταζε καλή επιλογή μπροστά στα ξερονήσια. Πιστεύει κανείς το ίδιο και σήμερα;

http://www.on-news.gr/2012/02/blog-post ... On-News%29


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Φεβ 13, 2012 1:16 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7286
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την ΕΕ, αν φύγει η Ελλάδα;


Πως μεταφράζεται στα ελληνικά ο όρος constructive dismissal (εποικοδομητική απόρριψη); Διότι αυτός είναι ο όρος που περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η Ελλάδα από τους εταίρους της στην ευρωζώνη.Οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα αγωνίστηκαν να πετύχουν άλλα €3 δισ σε περικοπές, προκειμένου να εισπράξει η χώρα το υπόλοιπο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και αφού ζορίστηκαν να το πετύχουν, προσθέτοντας μια μείωση κατά 20% στα βασικά ημερομίσθια, και δεσμευόμενοι για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, έρχεται η τρόικα και τους ζητάει να βρουν άλλα €300 εκατομμύρια!

Υπάρχει και η εμμονή του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker, που θέλει τους Έλληνες να περάσουν σε νόμο τις περικοπές αυτές, χωρίς να ζητηθεί η άποψη του λαού.

Όλα αυτά θυμίζουν την επιθυμία που εξέφρασαν πριν από ένα μήνα οι Γερμανοί, να τοποθετηθεί δηλαδή ένας Ευρωπαίος τοποτηρητής στην Αθήνα, ο οποίος και θα επιβλέπει τα δημοσιονομικά της.Και τέλος, υπάρχουν και οι διάφορες δηλώσεις από πλευράς Βερολίνου, που αφήνουν να εννοηθεί ότι ακόμη κι αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ, αυτό δεν θα ήταν καταστροφή.

Είτε είναι επίσημα είτε όχι, όλα αυτά τα μηνύματα έχουν το ίδιο νόημα: Ότι η Ελλάδα δεν αξίζει να αντιμετωπίζεται δημοκρατικά.

Ούτε θα πρέπει να της δίνεται ιδιαίτερη σημασία, όπως αυτή που θα δίνονταν σε οποιαδήποτε άλλη σοβαρή οικονομία.

Σε ένα βαθμό αυτό δικαιολογείται, διότι αυτά παθαίνει μια χώρα που χρεοκοπεί. Τα ίδια βασανιστήρια υπέστησαν αμέτρητες άλλες ασιατικές και λατινοαμερικανικές χώρες που έπεσαν στα νύχια του ΔΝΤ.Η μεγάλη διαφορά σήμερα είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν στην Ευρώπη, εντός μιας νομισματικής ένωσης που υποτίθεται θα προστάτευε τα μέλη της από τέτοιες απρέπειες.

Υπάρχουν δυο προβλήματα με αυτήν την τακτική της εποικοδομητικής απόρριψης: Πρώτον, δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τους Έλληνες, αλλά ούτε από οποιονδήποτε άλλο παρατηρητή των εξελίξεων.Δεύτερον, αν αυτές οι τακτικές δεν εγκαταλειφθούν, τότε κινδυνεύει το ίδιο το ευρώ, ξανά.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι οι περικοπές δεν πέτυχαν τίποτα στην Ελλάδα. Ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά, ούτε και πολιτικά. Η βιομηχανική παραγωγή της έπεσε κατά 11% τον Δεκέμβριο, σε σχέση με πριν από ένα χρόνο. Το 20.9% των ενηλίκων δεν έχουν εργασία, και οι μισοί νέοι είναι άνεργοι.

Μια χώρα στην άκρη της ευρωζώνης υφίσταται οικονομικό κραχ, που της επιβλήθηκε κυρίως από τους γείτονές της.Η σκληρή λιτότητα που διατάχθηκε από την ΕΕ, το ΔΝΤ, και την ΕΚΤ, δεν είχε ποτέ καμιά προοπτική ανάπτυξης της Ελλάδας. Μάλιστα απέτυχε και στη μείωση του χρέους της. Για αυτό η χώρα σπαράσσεται από συχνές διαδηλώσεις, παραιτήσεις υπουργών, κλπ. Αυτές τις μέρες παραιτήθηκαν τέσσερις βουλευτές, και σίγουρα θα ακολουθήσουν και άλλοι. Η βορειοευρωπαϊκή τακτική της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση για περαιτέρω σκληρά μέτρα, απλά τροφοδοτεί τα ελληνικά ακραία κόμματα με ψηφοφόρους.

Το μεγάλο διακύβευμα για όλη την Ευρώπη είναι το τι θα ακολουθήσει αν φύγει τελικά η Ελλάδα. Η ισχύουσα στρατηγική της εποικοδομητικής απόρριψης, θέλει το ευρώ να συνεχίζει κανονικά, σαν να μην συνέβη τίποτα. Υπάρχουν όμως πολλοί λόγοι, για τους οποίους κάτι τέτοιο είναι απίθανο.Αν φύγει η Ελλάδα, οι κερδοσκόποι θα βάλουν στο στόχαστρό τους την Πορτογαλία. Τότε είναι που δοκιμαστούν όλα τα αποτρεπτικά μέτρα, που σκοπό έχουν την προστασία της Ιταλίας και της Ισπανίας από την μεταδοτικότητα της κρίσης.

Και σε κάθε περίπτωση, οι επιχειρήσεις και οι τράπεζες έχουν εγκαταλείψει την άποψη ότι το ευρώ είναι ευρώ, οπουδήποτε στην ευρωζώνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Vodaphone αποσύρει όλα τα περισσευούμενα μετρητά της από την Ελλάδα κάθε βράδυ που περνάει. Την ίδια ώρα, πολλές πολυεθνικές ετοιμάζουν συμβόλαια για την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή θα αποσυντεθεί η ευρωζώνη.

Πρέπει να είναι κανείς πολύς θαρραλέος τζογαδόρος για να πιστεύει ότι η κρίση θα μπορεί να παραμείνει περιορισμένη….


http://www.tnsite.gr/index.php?option=c ... 4-11-37-05


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΥΘΟΣ ?
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 16, 2012 11:52 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7286
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 2 από 3   [ 45 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum