Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 22 από 28   [ 410 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 28  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Ιουν 28, 2011 9:55 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΞΟΝΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ...

Επικρατεί στη χώρα μια απαράδεκτη παρεξήγηση. Γίνονται τα πάντα προκειμένου να μην χρεοκοπήσει το κράτος. Και στον σκοπό αυτό θυσιάζεται η κοινωνία. Σε οικονομικό αδιέξοδο η χώρα έφτασε με ευθύνη του δημόσιου τομέα. Αυτός έφαγε ουσιαστικά τα λεφτά. Και υπερδιογκώθηκε βασανίζοντας ουσιαστικά τους πολίτες με νέους φορείς, εγκρίσεις, άδειες, ελεγκτικούς μηχανισμούς και κανονισμούς. Για να δικαιολογήσει κυρίως την ύπαρξη, τον όγκο και τα έξοδά του.
Μπροστά στην προοπτική της χρεοκοπίας τώρα επιβαρύνεται δυσβάστακτα ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας. Για να μην χρεοκοπήσει το κράτος. Που μας οδήγησε με το μέγεθος και τις πράξεις του στο χείλος του γκρεμού. Εν τούτοις όλα σχεδόν τα κόμματα ομονοούν πως το Δημόσιο δεν πρέπει να πειραχτεί στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας. Παρά τις συστάσεις των δανειστών μας για...
δραστικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες οι πολιτικές αρχές επιμένουν σε μέτρα αύξησης των εσόδων. Που καταλήγουν βέβαια σε εξοντωτικές φορολογικές επιδρομές.
Να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα. Ολη η προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας εστιάζεται την ανάγκη αποφυγής του ενδεχομένου αδυναμίας του κράτους να πληρώσει κατά κύριο λόγο μισθούς. Στον δημόσιο τομέα βέβαια. Γιατί παντού αλλού οι αμοιβές καταβάλλονται από ιδιωτικές πηγές. Εξοντώνεται λοιπόν ο ιδιωτικός τομέας οδηγούμενος σε αδυναμία να εκπληρώσει στόχους και υποχρεώσεις. Με αποτέλεσμα εκτεταμένη ιδιωτική χρεοκοπία και αυξανόμενες απολύσεις. Κανένας όμως δεν αποφασίζει να αρχίσει νε περικόπτει δαπάνες στο δημόσιο. Που είναι και ο υπεύθυνος της κρίσης αλλά και ο ουσιαστικά ωφελούμενος από τις θυσίες.
Το σύνηθες επιχείρημα για την άρνηση περικοπών στο κράτος είναι η ενδεχόμενη ανεργία. Μα αυτοί που συνέχεια απολύονται στον ιδιωτικό τομέα δεν είναι άνεργοι; Γιατί αυτών των ανθρώπων τις δυσκολίες τις ξεπερνάμε; Και είμαστε έτοιμοι να τους θυσιάσουμε στο όνομα της διάσωσης της κρατικής γραφειοκρατίας; Για κάθε θέση εργασίας που διασώζεται στο δημόσιο θυσιάζονται δύο στον ιδιωτικό τομέα! Αυτό που συμβαίνει είναι σε κάποιο βαθμό παράλογο. Για να αποφύγουμε την χρεοκοπία του κράτους (που συμβολίζεται με την αδυναμία πληρωμής μισθών) εξοντώνουμε με την βαριά φορολογία τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας. Αρνούμενοι παράλληλα να επιβάλουμε μεγάλες περικοπές στο κράτος – από κατάργηση υπηρεσιών και φορέων μέχρι απολύσεις. Περίπου 4 δις στοχεύουν να εξασφαλίσουν φορολογώντας τους ιδιώτες. Και μόνο 400 εκ. από περικοπές στο κράτος!!
Πασχίζουμε λοιπόν να σώσουμε το κράτος εξοντώνοντας την αγορά. Δεν είναι λογικότερο, για την διάσωσή του, το ίδιο το κράτος να υποστεί και τις μεγαλύτερες θυσίες; Το κράτος όμως έχει σύμμαχο σ’ αυτή την πάλη την πολιτική τάξη. Που έχει πλημμυρίσει τον δημόσιο τομέα με στρατούς κομματικών στελεχών. Κάθε περικοπή λοιπόν φορέων και προσωπικού έχει άμεσο πολιτικό κόστος. Που καμία πολιτική παράταξη δεν είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό και το δημόσιο εξακολουθεί να παραμένει στο απυρόβλητο.
Με την φορολογική επιδρομή μάλιστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση (και που κάποιοι μάλιστα ανίδεοι αποκαλούν «νεοφιλελεύθερη») από πουθενά δεν προκύπτει πως θα εξασφαλισθεί η διάσωση της οικονομίας. Η χρεοκοπία με βάση την λογική αυτή είναι αδύνατον να αποτραπεί. Με την ιδιωτική οικονομία όμως να έχει εν τω μεταξύ συνθλιβεί. Και με το μέγεθος του κράτους ανέπαφο. Αν πρόκειται να φθάσουμε λοιπόν στην κατάρρευση, γιατί να μην οδηγηθούμε εκεί με την ιδιωτική οικονομία ισχυρότερη και το κράτος ψαλιδισμένο; Εκεί νομίζω πως βρίσκεται η ουσία των προβλημάτων μας αλλά και οι δυνατότητες μας για μελλοντική ανάκαμψη.
Αν η προσπάθεια αποφυγής της χρεοκοπίας στοχεύει να αποτρέψει απλά την στάση πληρωμών του κράτους και να διαλύσει την κοινωνία και την ιδιωτική οικονομία δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πρέπει να αποφύγουμε την χρεοκοπία. Η λύση είναι απλή και στηρίζεται στην λογική. Κατάργηση των επικείμενων φορολογικών επιβαρύνσεων και αντικατάσταση των ποσών που, κατ’ εκτίμηση, επρόκειτο να εισπραχθούν με δραστικές περικοπές κρατικών δαπανών. Με τον τρόπο αυτό και οι δανειστές μας θα είναι ικανοποιημένοι και η χρεοκοπία θα αποφευχθεί.

Διαφορετικά, ανάμεσα στην χρεοκοπία του κράτους και στην χρεοκοπία της κοινωνίας, προτιμότερη είναι η πρώτη.


http://www.andrianopoulos.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 01, 2011 8:58 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 12:03 pm
Δημοσιεύσεις: 589
Εικόνα

Οι 7 επιλογές της Ελλάδας και οι συνέπειές τουςΕνδελεχής ανάλυση από τη Roubini Global Economics των 7 επιλογών. που έχει η Ελλάδα για να διαχειριστεί την κρίση χρέους

http://www.imerisia.gr/article.asp?cati ... =111459183

Του Γιώργου Ι. Μαύρου
gmavros@pegasus.gr

Ποια είναι η ιδανικότερη γραμμή πλεύσης της Ελλάδας ώστε να καταστήσει βιώσιμο το χρέος της και να επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης; Απάντηση στο ερώτημα αυτό επιχειρεί να δώσει η Roubini Global Economics, η δεξαμενή σκέψης που έχει ιδρύσει ο διάσημος οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπίνι, η οποία σε πρόσφατη ανάλυσή της παραθέτει εκτενώς 7 επί μέρους σενάρια επιλογών και τις συνέπειες που εκτιμά ότι θα έχουν αυτές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις αγορές.

Οπως επισημαίνεται στη σχετική ανάλυση, η κατάσταση του χρέους της Ευρωζώνης δεν είναι βιώσιμη, επομένως οι «διασώσεις», δηλαδή το προτιμητέο μέχρι στιγμής εργαλείο διαχείρισης της κρίσης δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Γι' αυτό και οι αγορές δεν έχουν ακόμα σταθεροποιηθεί προς όφελος των υπερχρεωμένων χωρών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), για την οποία κάθε είδους ρύθμιση χρέους αποτελεί ανάθεμα, ρίχνει τους τόνους της αντίθεσής της έναντι της «εθελοντικής» μετακύλισης του χρέους ή ακόμα και μιας «ήπιας» αναδιάταξης αλλά όχι έναντι της επιμήκυνσης ή της αναδιάρθρωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, η RGE αξιολογεί την πιθανότητα υλοποίησης των ως άνω επιλογών και των επιπτώσεων που αυτές θα είχαν στις αγορές.

1. Διάσωση

Καμία ανακούφιση στο μέτωπο του χρέους
Οδηγεί σε Χρεοκοπία/Εξοδο από το ευρώ εφόσον αφορά σε περαιτέρω δανεισμό
Οδηγεί σε περαιτέρω Ενοποίηση της Ευρωζώνης εφόσον αφορά σε άμεση οικονομική βοήθεια από τρίτες χώρες-μέλη.
Η «διάσωση» ορίζεται ως συνεχής και σημαντική, επίσημη στήριξη χωρίς ανακούφιση στο μέτωπο του χρέους, ότι δηλαδή ισχύει σήμερα. Οι διασώσεις πιθανότατα θα τελειώσουν με μια χρεοκοπία και/ή έξοδο μιας ή περισσοτέρων χωρών-μελών (αρχής γενομένης με την Ελλάδα) από το ευρώ είτε περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης. Οι διασώσεις γίνονται κατ' ουσίαν για τις τράπεζες των υγιών οικονομικά χωρών-μελών, οι οποίες σε αντίθετη περίπτωση κινδυνεύουν με αποσταθεροποίηση.Η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στη χρεοκοπία και/ή έξοδο από το ευρώ από τη μία, και περαιτέρω ενοποίηση της Ευρωζώνης από την άλλη, θα καθοριστεί από τις εγχώριες πολιτικές που θα ακολουθήσουν τόσο οι υπερχρεωμένες όσο και οι υγιείς οικονομίες, ιδιαιτέρως δε η Γερμανία. Μεταξύ των προβληματικών οικονομιών -και ιδιαίτερα στην Ελλάδα- ρόλο-«κλειδί» θα παίξει η προσαρμοστικότητα. Μια πλήρης διάσωση θα οδηγούσε σε βαθύτερη ενοποίηση της Ευρωζώνης μέσω της παροχής άμεσης οικονομικής βοήθειας από τις υγιείς οικονομίες, με δύο τρόπους: είτε μέσω μιας άμεσης χορήγησης οικονομικής βοήθειας χωρίς αυτή να συνιστά δανεισμό, διότι δεν μπορεί να λυθεί ένα πρόβλημα χρέους με περαιτέρω δανεισμό, ή μέσω χορήγησης κεφαλαίων στις τράπεζες των υγιών χωρών. Αν μπουν στην άκρη οι περιορισμοί που τίθενται από τις ιδρυτικές συνθήκες της ΟΝΕ και τον «ηθικό κίνδυνο» που μπορεί να προκύψει, κάθε κίνηση προς την κατεύθυνση της περαιτέρω ενοποίησης της Ευρωζώνης θα εκλαμβανόταν ως θετική από τις αγορές και θα οδηγούσε σε αποκλιμάκωση τα ασφάλιστρα κινδύνου για πολλές χώρες-μέλη.

2. Μετακύλιση

Αποσπασματική, περιορισμένη ανακούφιση στο χρέος
Αποτελεσματική μόνο με επιτόκια χαμηλότερα της αγοράς
Περίπλοκη εκτέλεση, κλειδί η στάση των τραπεζών - ιδιωτών ομολογιούχων
Η πρόταση για λύση τύπου «Βιέννης» προβλέπει «εθελοντική» μετακύληση του ελληνικού χρέους και ιδιωτικοποίηση δημόσιας περιουσίας για την αποπληρωμή του χρέους. Οι μετακυλήσεις μπορούν να απομακρύνουν τον κίνδυνο αναχρηματοδότησης, αλλά για να βελτιωθεί η βιωσιμότητα ενός χρέους χρειάζονται επιτόκια κατώτερα από αυτά της αγοράς. Εξ ορισμού μια εθελοντική μετακύληση χρέους δεν γίνεται με επιτόκια κατώτερα της αγοράς.

Ομως, μια εκβιαστική μετακύληση θα οδηγούσε τους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίσουν σε επίπεδο «χρεοκοπίας» χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, ακριβώς αυτό που θέλει να αποφύγει η ΕΚΤ. Οι τράπεζες μπορεί να αποδεχθούν ευκολότερα τη λύση της μετακύλησης χρέους, αν πάρουν ανταλλάγματα π.χ. στο επίπεδο του ρυθμιστικού πλαισίου για τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Ωστόσο, κάποιες ενδέχεται να πουλήσουν τώρα τα «τοξικά», κρατικά τους ομόλογα, αν έχουν το περιθώριο να αποκρυσταλλώσουν τις ζημίες τους στα τρέχοντα επίπεδα προκειμένου να περιορίσουν τον κίνδυνο περαιτέρω ζημιών στο μέλλον. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι από την άλλη δεν συμμετέχουν σε τέτοιου είδους παζάρια, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την εκτέλεση ή το εύρος μιας μετακύλησης.

3. Αναδιάταξη

Περιορισμένη ανακούφιση χρέους αλλά δύσκολη εκτέλεση
Μικρός αντίκτυπος στις τράπεζες των υγιών χωρών
Διαχωρίζει τις αναξιόχρεες χώρες από όσες έχουν πρόβλημα ρευστότητας
Μια αναδιάταξη, δηλαδή η περιορισμένη επιμήκυνση χρέους, η οποία καλύπτει π.χ. ένα μικρό διάστημα λήξης ελληνικών ομολόγων, θα μπορούσε να αποτελέσει μοντέλο για μια περιορισμένη ανακούφιση στο χρέος των προβληματικών οικονομιών της Ευρωζώνης με ελάχιστο αντίκτυπο στις τράπεζες των υγιών οικονομιών, αλλά δεν θα έλυνε την κρίση χρέους της Ελλάδας ούτε θα απέτρεπε την εξάπλωσή της σε άλλες χώρες. Μια τέτοια προσέγγιση θα μπορούσε να επιδράσει θετικά στα ασφάλιστρα συστημικού κινδύνου αν οι προβληματικές χώρες έμπαιναν όλες στο ίδιο καλάθι με μια αποφασιστική κίνηση, περιορίζοντας τον κίνδυνο ενός ντόμινο μίνι-κρίσεων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης. Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής συζητήσεις αφορούν σε περιορισμένη αναδιάταξη, μόνο στην Ελλάδα, και εντός πολύ μικρού περιθωρίου χρόνου για να έχει πιθανότητα να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα ή άλλες χώρες.

Το βασικό πλεονέκτημα μιας αναδιάταξης για όλες τις προβληματικές χώρες-μέλη, θα ήταν να διαχωρίσει τον κίνδυνο ανά χώρα παρέχοντας διαφοροποίηση ανάμεσα σε όσες έχουν πρόβλημα ρευστότητας κι εκείνες που δεν έχουν βιώσιμο χρέος κι απειλούνται ευθέως με χρεοκοπία.

4. Επιμήκυνση

Σημαντική ανακούφιση στο χρέος
Αφορά σε περιεκτικής επιμήκυνσης αποπληρωμής τίτλων που λήγουν
Κίνδυνοι αναντιστοιχιών στη διάρκεια τίτλων σε χαρτοφυλάκια τραπεζών, ταμείων, ασφαλιστικών εταιρειών
Η επιμήκυνση, η οποία είναι και η προτιμητέα λύση για τη RGE, κερδίζει έδαφος μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ως η μοναδική εναλλακτική λύση σε μια άτακτη πτώχευση, η οποία με τη σειρά της θα οδηγούσε σε μια αναδιάρθρωση χρέους. Η RGE προτιμά αυτήν την επιλογή διότι τη θεωρεί τον καλύτερο τρόπο εξισορρόπησης των αντικρουώμενων συμφερόντων των ενδιαφερόμενων μερών. Επί της ουσίας: Μετάθεση της αποπληρωμής του κυρίου όγκου του χρέους αρκετά μακριά στο μέλλον ώστε να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για να προωθηθούν στις προβληματικές χώρες οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις χωρίς τις πολιτικά απαράδεκτες δημοσιονομικές προσαρμογές ή την ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Σε αυτό το πλαίσιο, στον οφειλέτη δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσει το χρέος μέσω της ανάπτυξης αντί να εγκλωβίζεται σε μια φυλακή χρέους την ώρα που απελευθερώνονται οι πιστωτές -ότι δηλαδή γίνεται σήμερα, μέσω της μεταφοράς του χρέους σε υπερεθνικές οντότητες, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ή, ακόμα χειρότερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Οι κίνδυνοι από την επιμήκυνση αφορούν στην πιθανή επιδείνωση των αναντιστοιχιών στη διάρκεια τίτλων στα χαρτοφυλάκια τραπεζών, συνταξιοδοτικών ταμείων και ασφαλιστικών εταιρεών. Οι κίνδυνοι αυτοί, εκτιμά η RGE, μπορούν να αποφευχθούν μέσω της αδιάλειπτης χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, περαιτέρω δημοσιονομικής προσαρμογής και κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

5. Αναδιάρθρωση

Σημαντική ανακούφιση χρέους μέσω ευθείας μείωσης της αξίας του
Μεσοπρόθεσμο κόστος στη φήμη του οφειλέτη
Κατάρρευση των τραπεζών σε επίπεδο οφειλέτη και ενδεχομένως πανευρωπαϊκά, πιθανή έξοδος/αποπομπή από το ευρώ
Ως «αναδιάθρωση» ορίζεται η μείωση της ονομαστικής αξίας. Μια αναδιάρθρωση θα μπορούσε να παράσχει σημαντικά μεγαλύτερη και πολύ πιο άμεση ανακούφιση στο πεδίο του χρέους, αν και με δυνάμει υψηλότερο κόστος στη φήμη του οφειλέτη μέχρι κι εφόσον αποδώσουν καρπούς οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική προσαρμογή στην οποία θα προβεί.

Η αναδιάρθρωση μπορεί αρχικά να περιορίσει την πρόσβαση στις αγορές περισσότερο από ότι μια αναδιάταξη ή επιμήκυνση, καθιστώντας τις εγχώριες τράπεζες αναξιόχρεες και ζημιώνοντας το τραπεζικό κεφάλαιο στις πιστώτριες χώρες. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η Ιρλανδία, η οποία είναι πλήρως συνδεδεμένη με το τραπεζικό της σύστημα μέσω δεσμευτικών κρατικών εγγυήσεων, θα πλήττονταν σοβαρά, όπως πιθανώς και η Ισπανία παρά και τη συνεχιζόμενη παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ.

Μια αποτυχημένη αναδιάρθρωση θα μπορούσε να ωθήσει τα εμπλεκόμενα μέρη στο γκρεμό, με το δημόσιο χρέος ναι μεν μειωμένο αλλά την κρίση στις τράπεζες τόσο εγχώρια όσο και πανευρωπαϊκά εκτός ελέγχου. Οι μαζικές πιέσεις χρηματοδότησης ενδεχομένως να επιδεινώνονταν περαιτέρω από μαζικές αναλήψεις των καταθετών. Μια τέτοια εξάπλωση της κρίσης και αστάθεια μπορεί να περιοριστεί από την παροχή εκ των προτέρων κεφαλαίων για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών, αλλά αν αυτό ήταν κάτι που η Ευρωζώνη επιθυμούσε, δεν θα βρισκόμαστε σήμερα σε αυτήν την άσχημη κατάσταση.

6. Ατακτη Χρεοκοπία

Σημαντική ανακούφιση χρέους, μέσω αναστολής εξυπηρέτησής του
Η απόλυτη «απώλεια» αξιοπιστίας της Ε.Ε.
Ευρύτερη κατάρρευση χρηματοοικονομικού κλάδου, κατακρήμνιση του ευρώ, πιθανή έξοδος/αποπομπή οφειλέτη από Ευρωζώνη, φυγή κεφαλαίων σε ασφαλή επενδυτικά καταφύγια.
Η χρεοκοπία είναι ένα πιστωτικό γεγονός, κατά το οποίο αναστέλλεται η εξυπηρέτηση του χρέους, και το οποίο προκύπτει μέσα από τουλάχιστον έναν εκ τριών παραγόντων:

1) την εξάντληση της υπομονής/καλής διάθεσης των πιστωτών (είτε είναι η «τρόικα» είτε οι επί μέρους πιστώτριες χώρες)

2) μια μονομερής πολιτική απόφαση από τον οφειλέτη να αναστείλει την εξυπηρέτηση του χρέους, κι ακολούθως

3) την αποτυχία πιστωτών και οφειλετών να συμφωνήσουν σε έγκαιρη επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση του χρέους. Αν ο επίσημος τομέας τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα, θα θέσει σε αμφισβήτηση την φερόμενη ως δεδομένη υποστήριξη των υπολοίπων προβληματικών χωρών-μελών της Ευρωζώνης και ενδεχομένως ακόμα και αυτό το πείραμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η υψηλή πιθανότητα κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού κλάδου είναι ένας λόγος που εκτιμάται ότι η Ευρωζώνη δεν θα ακολουθήσει αυτόν το δρόμο, καθώς θα ισοδυναμούσε με την Ευρωζώνη να τραβάει την πρίζα από τον εαυτό της. Για την ακρίβεια, αυτός ήταν ένας λόγος που ενεπλάκη εξ αρχής το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ως πηγή εξωτερικής πειθαρχίας και αντικειμενικότητας.

Οι μετά-την-πτώχευση επιλογές θα μπορούσαν να επεκταθούν σε έξοδο/αποπομπή από το ευρώ.

Υπό αυτό το σενάριο, το ευρώ θα κατέρρεε ενώ τα ασφάλιστρα κινδύνου για αξίες και πιστώσεις θα εκτοξεύονταν στα ύψη καθώς θα πυροδοτούνταν μαζική φυγή κεφαλαίων προς ασφαλή επενδυτικά καταφύγια εκτός Ευρωζώνης, όπως το ελβετικό φράγκο, το δολάριο ΗΠΑ και τα αμερικανικά ομόλογα.

Ο πιο καθοριστικός παράγοντας θα είναι οι ενέργειες της ΕΚΤ: οι μη εξυπηρετούμενοι τίτλοι δεν θα αποτελούσαν εχέγγυο για χρηματοδότηση, αλλά η ΕΚΤ θα μπορούσε να περιορίσει κάπως την αστάθεια στις αγορές μέσω έκτακτης χορήγησης ρευστότητας και άμβλυνσης των κανόνων για τα εχέγγυα.

7. Εξοδος/Αποπομπή από το ευρώ

Συνέπεια των σεναρίων χρεοκοπίας/αποτυχημένης επιμήκυνσης/αναδιάρθρωσης
Αποτελεσματική επιλογή μείωσης χρέους
Μείζονα πιστωτική αναταραχή, ρήγμα αξιοπιστίας για σύνολο Ευρωζώνης και Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ο άμεσος αντίκτυπος στην αγορά μιας μονομερούς εξόδου ή αποπομπής χώρας-μέλους από το ευρώ θα ήταν τουλάχιστον τόσο αρνητική όσο μια άτακτη πτώχευση. Η έξοδος θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μια αποτελεσματική επιλογή μείωσης χρέους για τη χώρα που θα αποχωρούσε, μετά από μια αναδιάρθρωση και με τη στήριξη του ΔΝΤ ή με πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού - εξουδετερώνοντας την ανάγκη για συνεχή χρηματοδότηση.

Ωστόσο, η έξοδος και η επανεισαγωγή ενός εθνικού νομίσματος θα προϋπέθετε και αλλαγή ρήτρας για τους τίτλους της αποχωρούσας χώρας κι ως εκ τούτου θα επέβαλε πτώχευση και/ή αναδιάρθρωση και παγιοποίηση των ζημιών των τραπεζών, επενδυτών και επισήμων πιστωτών επιδεινούμενες από μια συνεπακόλουθη υποτίμηση.

Στην περίπτωση μιας εξόδου/αποπομπής μιας χώρας από το ευρώ, αναμένεται θεμελιώδης μεταβολή των τάσεων όσον αφορά τον κίνδυνο χρεοκοπίας όλων των μελών της Ευρωζώνης, μέσω ενός ρήγματος στην υποτιθέμενη ακεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιπλέον, το χρέος δεν θα ήταν πλέον αποδεκτό ως εχέγγυο για χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, αν και ο διαχωρισμός της εθνικής κεντρικής τράπεζας από το Ευρωσύστημα θα συνεπαγόταν και χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος με εκτύπωση του νέου νομίσματος.

Η Επόμενη Μέρα

Στην ανάλυσή της, η RGE εκτιμά ότι αν και η έξοδος ή αποπομπή μιας χώρας από το ευρώ μπορεί να ερμηνευτεί ως θετική για τα θεμελιώδη μεγέθη της Ευρωζώνης, σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο θα είναι δύσκολο να περιοριστεί ο φόβος εξόδου/αποπομπής κι άλλων ευάλωτων χωρών-μελών. Κάποια στιγμή, οι υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας ενδέχεται να θεωρήσουν την έξοδο από το ευρώ ως πιο ελκυστική και πιο εφικτή διέξοδο προς την ανάκαμψη, ιδιαίτερα αν αφότου κατακάτσει η σκόνη, η χώρα που αποχώρησε πρώτη θα αρχίσει να ανακάμπτει ή να «κλέβει» μερίδιο αγοράς από τις υπόλοιπες χώρες της ευρω-περιφέρειας σε επίπεδο εξαγωγών και εισροών κεφαλαίων.

Επιπλέον, η παραβίαση όλων των ιδρυτικών αξιωματικών απαγορεύσεων του ευρώ (Καμία Πτώχευση, Καμία Υποτίμηση, Καμία Έξοδος, Καμία Διάσωση) θα εντεινόταν από ένα πέμπτο στοιχείο: Η θεμελιώδης επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη θα συνεπαγόταν και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλωστε, η Ευρωζώνη έχει ως καταβολές την τελωνειακή ένωση της Ε.Ε. Η λογική μιας περιοχής ελεύθερου εμπορίου (και επενδύσεων) βασίζεται στο ότι οι ανταγωνιστικές υποτιμήσεις νομισμάτων παύουν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο ανάπτυξης εντός της περιοχής αυτής. Οι παράγοντες της αγοράς δικαιολογημένα θα ανησυχούσαν ότι η διάσπαση της Ευρωζώνης θα είχε ανάλογη συνέχεια στην Ε.Ε., καθώς θα προέκυπταν σοβαρά ερωτηματικά ως προς το γιατί οι ισχυρές πιστώτριες χώρες θα αποδέχονταν πρόθυμα μια τέτοια εξέλιξη. Οι παράπλευρες απώλειες από ένα τέτοιο γεγονός θα εξαπλώνονταν τάχιστα από το δημόσιο χρέος στο τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, καθώς οι εταιρείες που εξάγουν και εκείνες που ανταγωνίζονται εισαγωγές θα υπέφεραν σημαντική πτώση στο μερίδιο αγοράς τους τόσο εντός Ευρωζώνης όσο και διεθνώς. Οι μετοχές στην Ευρωζώνη θα πλήττονταν σοβαρά. Η Ελλάδα, η οποία δεν συνιστά βασικό εμπορικό εταίρο εντός Ευρωζώνης, δεν μπορεί να προκαλέσει κάτι τέτοιο από μόνη της, όμως η αυξανόμενη απειλή μιας ευρύτερης εξόδου από την Ευρωζώνη θα το προκαλούσε εύκολα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιούλ 02, 2011 11:39 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τρί Ιουν 28, 2011 8:15 pm
Δημοσιεύσεις: 55
Spiegel:H Γερμανία θα κατέρρεε αν έκοβε όσα και η Ελλάδα

Εξαιρετικά δύσκολη θα ήταν η υιοθέτηση στη Γερμανία των περικοπών που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, όπου μιλούν οικονομολόγοι.

Οπως αναφέρει το Spiegel, αν η γερμανική κυβέρνηση αναγκαζόταν να εφαρμόσει ακριβώς τα ίδια με τα ελληνικά μέτρα, τότε θα ήταν υποχρεωμένη να εξοικονομήσει 425 δισ. ευρώ.

Αυτό -σύμφωνα με το περιοδικό- θα είχε συνέπεια την κατάρρευση της γερμανικής οικονομίας, υποστηρίζει ο Γκούσταβ Χορν, επικεφαλής του ινστιτούτου μακροοικονομίας ΙΜΚ.

Το πολιτικό και κοινωνικό αντίτιμο που θα πλήρωνε η κυβέρνηση της Γερμανίας σε μια τέτοια περίπτωση, θα ήταν πολύ υψηλό, σημειώνει το περιοδικό.

Βέβαια, η Γερμανία έχει ήδη ιδιωτικοποιήσει μεγάλο μέρος των ΔΕΚΟ της αλλά αυτό έχει γίνει τμηματικά και όχι μέσα σε ιδιαίτερα περιορισμένο χρονικό διάστημα, όπως έχει συμβεί στην Ελλάδα, τονίζει ο κ. Ούλριχ Μπλουμ, πρόεδρος του Οικονομικού Ινστιτούτου του Ουλμ.

«Αυτό είναι μια τρομερή πίεση για την Ελλάδα, που πιέζει πάρα πολύ την οικονομία της», προσθέτει και επιχειρεί σύγκριση της ελληνικής κατάστασης με την αντίστοιχη στην πρώην Ανατολική Γερμανία, όπου υπήρχε ένας τεράστιος, αναποτελεσματικός δημόσιος τομέας.

Για τον κ. Μπλουμ: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κατάσταση μεταβατικού σοκ».

Το Spiegel ισχυρίζεται ότι: «Το μέλλον δεν είναι ιδιαίτερα ρόδινο για την Ελλάδα. Εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει τις περικοπές που έχει σχεδιάσει και τα φορολογικά μέτρα, τότε η χώρα θα μπει σε μια μακρά περίοδο ύφεσης, στην οποία θα σημειωθούν και κοινωνικές ταραχές. Το θέμα με τις περικοπές δεν είναι τόσο απλό όσο θέλουν πολλοί να το παρουσιάσουν στη Γερμανία».

Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 13, 2011 9:35 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Παίρνουμε ενυπόθηκο δάνειο για να... χρεοκοπήσουμε!


Υπάρχει άραγε κάποιος ιδιώτης, που θα υποθηκεύσει το σπίτι του, για να πάρει ένα δάνειο, το οποίο είναι πολύ αμφίβολο αν μπορεί να αποπληρώσει και χάρη στο οποίο θα βρεθεί... μαυρισμένος «με το καλημέρα» στον Τειρεσία; Πιθανότατα όχι, εκτός πρόκειται για ανόητο, ή για πρόσωπο με τάσεις προς την οικονομική αυτοχειρία. Κι όμως, μια κίνηση ευθέως αντίστοιχη με αυτή που περιγράψαμε, έστω και αν πρόκειται για διαφορετικές τάξεις μεγεθών, είναι έτοιμη να κάνει η ελληνική κυβέρνηση!

Από αυτά που είπε και, πολύ περισσότερο, από όσα άφησε να εννοηθούν χθες ο υπουργός Οικονομικών, κ. Β. Βενιζέλος, αποκαλύπτονται με αρκετή ευκρίνεια όσα σχεδιάζονται στις κλειστές αίθουσες του Eurogroup για την Ελλάδα και θα συζητηθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής: το νέο δάνειο-μαμούθ θα είναι ενυπόθηκο και η Ελλάδα θα «μαυριστεί» στον παγκόσμιο... Τειρεσία που τηρούν οι οίκοι αξιολόγησης, με τα ομόλογα της χώρας να περνούν, άγνωστο για πόσο χρόνο, σε αξιολόγηση «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Ο κ. Βενιζέλος ολοκλήρωσε χθες μια μεγάλη στροφή της κυβέρνησης στο θέμα της παροχής εγγυήσεων για το νέο δάνειο που θα πάρει η Ελλάδα, το οποίο πιθανότατα, όπως είπε, θα ληφθεί αυτή την φορά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας και δεν θα είναι διακρατικό, όπως το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

Ακόμη και μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ο πρωθυπουργός απέρριπτε με κάθε κατηγορηματικότητα το ενδεχόμενο να προσφέρει εγγυήσεις η Ελλάδα για νέα δάνεια από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Μιλώντας στις 19 Ιουνίου στη Βουλή, ενόψει της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός δήλωνε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε όρους υποτιμητικούς για τη χώρα μας. Αλλιώς μπορεί να φτάσουμε σε αδιέξοδο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη χώρα μας».

Η παροχή εγγυήσεων, λοιπόν, ήταν κατά τον πρωθυπουργό «όρος υποτιμητικός» που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα «σε αδιέξοδο». Προφανώς πολλά άλλαξαν έκτοτε, γιατί ο κ. Βενιζέλος χθες δεν τον χαρακτήρισε υποτιμητικό, ούτε φάνηκε να πιστεύει ότι μπορεί να οδηγήσει σε αδιέξοδο:

n Ερωτηθείς για την αναφορά στο ανακοινωθέν του Eurogroup περί παροχής «εγγυήσεων όπου είναι αναγκαίο», ο κ. Βενιζέλος έκανε πρώτα μια αναδρομή στη δημοσιονομική κρίση της Φινλανδίας, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όπου είχαν ζητηθεί από τους Φινλανδούς εγγυήσεις για να πάρουν δάνεια. Με τον τρόπο αυτό ήθελε να εξηγήσει ο υπουργός γιατί οι Φινλανδοί επιμένουν στις εγγυήσεις και απειλούν να μπλοκάρουν με βέτο τη νέα χρηματοδότηση της χώρας μας. «Στο εθνικό υποσυνείδητο των Φινλανδών υπάρχει η έννοια του collateral», τόνισε. Και εξήγησε ότι οι Φινλανδοί δεν μπορούν να κάνουν πίσω σε αυτό το αίτημά τους, γιατί αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία συγκρότησης της πολυκομματικής κυβέρνησης της χώρας. Το ίδιο θέμα θέτουν, όπως είπε, εκτός της Φινλανδίας μόνο η Σλοβενία και η Σλοβακία, η οποία δεν μετέχει καν στο δάνειο των 110 δισ. ευρώ.

n Ύστερα από αρκετές άλλες εξηγήσεις, ο κ. Βενιζέλος έφθασε στην ουσία του θέματος: ότι το ζήτημα του collateral συνδέεται με το νέο ρόλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Οικονομικής Σταθερότητας, με την επιμήκυνση των λήξεων, με τη μείωση των επιτοκίων και με τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. «Άρα λοιπόν», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «εάν βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα ερώτημα μεγάλης επιμήκυνσης, μεγάλης μείωσης επιτοκίων και μεγάλης ελάφρυνσης του κόστους εξυπηρέτησης, και πρέπει εκεί να αντιμετωπίσουμε ζητήματα εγγυητικών μηχανισμών, αυτό πρέπει να το κάνουμε γιατί ο εγγυητικός μηχανισμός θα μας επιτρέψει πολλά πράγματα. Θα μας επιτρέψει να δώσουμε μία λύση στη βιωσιμότητα η οποία να είναι αναμφίβολη διεθνώς και επίσης θα μας επιτρέψει ενδεχομένως να θέσουμε σε λειτουργία και άλλους μηχανισμούς, αν αυτοί γίνουν δεκτοί από το Eurogroup, όπως είναι οι μηχανισμοί της επαναγοράς χρέους. Άρα είναι κάτι το οποίο καλό είναι να υπάρχει στο τραπέζι».

Εν ολίγοις, μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, η κυβέρνηση έχει παλινδρομήσει ανάμεσα σε δύο εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις: αρχικά έλεγε ένα μεγάλο «όχι» στην υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας ως εγγύηση για το νέο δάνειο, τώρα λέει ότι αν πρόκειται να φανούν «γενναιόδωροι» οι εταίροι μας στους όρους του νέου δανείου, δεν θα έχει και η κυβέρνηση αντίρρηση να υποθηκεύσει την εθνική περιουσία! Προφανώς, ο νέος επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου δεν πιστεύει ότι η παροχή εγγυήσεων είναι «υποτιμητική», όπως πίστευε ο πρωθυπουργός. Ούτε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο, όπως επίσης δήλωνε στη Βουλή ο πρωθυπουργός, εννοώντας ότι στην περίπτωση που δεν μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε το νέο, με ευνοϊκούς όρους, δάνειο και οι εταίροι και φίλοι μας κοινοποιήσουν στη χώρα το... κατασχετήριο.

Θα σωθεί, όμως, η Ελλάδα με αυτό το νέο, ενυπόθηκο δάνειο, με τους ευνοϊκούς όρους και τις δηλητηριώδεις ρήτρες κατάσχεσης περιουσίας από τους εταίρους και πιστωτές μας; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με σοβαρότητα καταφατικά σε αυτό το ερώτημα, με στοιχειώδη βαθμό βεβαιότητας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το χρέος της χώρας θα παραμείνει τεράστιο, αλλά θα εξυπηρετείται με μειωμένα επιτόκια και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου.

Εξίσου βέβαιο, όμως, είναι ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την έγκριση του νέου δανείου (τον Σεπτέμβριο, αν όλα πάνε καλά) η Ελλάδα θα βυθισθεί στη χαμηλότερη βαθμίδα αξιολογήσεων των ομολόγων της από τους διεθνείς οίκους: στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» (“selective default”), όπου δεν έχει βρεθεί έστω και μία ανεπτυγμένη χώρα του πλανήτη!

Τούτο διότι το νέο δάνειο θα δοθεί με κάποια μορφή συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα, η οποία, όπως έχουν προειδοποιήσει όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, θα χαρακτηρισθεί ως αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ως «επιλεκτική χρεοκοπία». Εν προκειμένω, δυστυχώς για μας και τους Ευρωπαίους εταίρους, που σπάνε το κεφάλι τους για να βρουν τρόπο να υποβαθμίσουν τη σημασία αυτού του γεγονότος, θα πρόκειται πράγματι για «επιλεκτική χρεοκοπία», αφού για ένα μέρος του χρέους (ομόλογα που θα λήγουν μέχρι το 2013) οι πιστωτές δεν θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους, αλλά θα υποχρεωθούν να τα επενδύσουν εκ νέου σε ελληνικά ομόλογα. Όπως και αν ερμηνευθεί αυτό το γεγονός, θα πρόκειται για τον ορισμό της «επιλεκτικής αθέτησης υποχρέωσης», αφού ένα μέρος του χρέους δεν θα εξυπηρετηθεί κανονικά.


Γνωρίζοντας από την αξιόλογη νομική του καριέρα να παίζει με τις έννοιες, ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για το αναπόφευκτο της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ακροβατώντας λεκτικά: «Το selective default δεν είναι ένα πραγματικό γεγονός», τόνισε χθες. «Είναι στην πραγματικότητα μία αξιολόγηση. Είναι ένα επίπεδο αξιολόγησης το οποίο βεβαίως τοποθετείται κάτω από τα επίπεδα τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μετατρέπουμε μία πρόσληψη -μία perception αν μου συγχωρέσετε την έκφραση- με μια πραγματικότητα και δεν πρέπει να μετατρέπουμε την εκτίμηση ή την πρόσληψη σε αυτοτροφοδοτούμενη προφητεία».

Σε ό,τι αφορά τις συνέπειες της αξιολόγησης αυτής, οι οποίες θα είναι άκρως... πραγματικές για το τραπεζικό σύστημα της χώρας, αν η ΕΚΤ αρνηθεί να δανείσει τις τράπεζες με ενέχυρο κρατικά ομόλογα, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι το αίτημα της Ελλάδας είναι να βρεθεί ένας τρόπος χρηματοδότησης των τραπεζών, είτε από την ΕΚΤ, ή από το EFSF, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει τρίτος δρόμος, όπως θα ήταν για παράδειγμα η παροχή έκτακτων ενισχύσεων ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, με εγγύηση από την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό, όμως, είναι μόνο ένα ελληνικό αίτημα, το οποίο ασφαλώς θα λάβουν σοβαρά υπόψη τους οι εταίροι μας, χωρίς όμως να υπάρχει η διασφάλιση ότι θα γίνει αποδεκτό.

Άλλωστε, η ως τώρα διαπραγμάτευση για το νέο δάνειο-μαμούθ αποδεικνύεται ότι ήταν πολύ πιο δύσκολη από όσο πίστευε η κυβέρνηση, όταν διαβεβαίωνε τη Βουλή και τους πολίτες ότι αμέσως μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου θα άνοιγαν επιτέλους οι κρουνοί της χρηματοδότησης από τους εταίρους μας. Ας μην ξεχνάμε δε ότι η νέα διαπραγμάτευση θα κλείσει τον Σεπτέμβριο, ενώ στις 20 Αυγούστου θα βρίσκονται στην Αθήνα οι «τροϊκανοί», για να αξιολογήσουν τη δημοσιονομική πρόοδο της χώρας, που εμφάνιζε στο α’ εξάμηνο του έτους μια θηριώδη απόκλιση 2,4 δισ. ευρώ από τους στόχους του μνημονίου. Πώς, άραγε, θα εγκριθεί τον Σεπτέμβριο το νέο «πακέτο», έστω και με αυτούς τους επαχθείς όρους, αν στο μεταξύ έχει αποδειχθεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους στόχους του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει με επιτήρηση των πιστωτών; Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα ο κ. Βενιζέλος απέφυγε χθες δεξιοτεχνικά να απαντήσει και αυτή η... «επιλεκτική σιωπή» ίσως λέει πολλά.


http://www.sofokleous10.gr/portal2/topr ... 071239045/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 20, 2011 1:23 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 259
Τοποθεσία: Eύβοια
Σήμερα κρίνεται η λύση για την διευθέτηση του ελληνικού προβλήματος χρέους
20/07/2011 08:55

Στη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί, η οποία είναι προγραμματισμένη για σήμερα το απόγευμα, εστιάζεται πλέον το ενδιαφέρον όλης της Ευρώπης, καθώς κοινή είναι η εκτίμηση ότι εκεί θα αποφασισθεί και το περίγραμμα των αποφάσεων στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής. Οι πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα αναφέρουν ότι ο κύβος - για την εξεύρεση μιας λύσης στο πρόβλημα του ελληνικού χρέους - ερίφθη κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την κ.Μέρκελ αργά χθες το βράδυ. Αμέσως μετά, η γερμανίδα καγκελάριος επικοινώνησε με τον κ.Σαρκοζί, έκλεισε το ραντεβού κι από εκείνη την ώρα σταμάτησαν και οι δηλώσεις (αλλά και οι διαρροές) από το Βερολίνο.

Κοινή εκτίμηση αποτελεί ότι σήμερα θα γίνει ό,τι και στο Ντοβίλ πέρυσι. Δηλαδή Σαρκοζί και Μέρκελ θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις, υπό την πίεση του Ομπάμα κι απλώς αύριο θα τις ανακοινώσουν. Η Αθήνα εκτιμά πως "οποιαδήποτε λύση θα είναι καλύτερη από μη λύση" και με αυτό το μότο θα πορευτεί κι αύριο, στις εργασίες της Συνόδου.

Το γεγονός ότι η Ουάσιγκτον φοβάται εξαγωγή της κρίσης χρέους διεθνώς, ασφαλώς και διευκολύνει τις κινήσεις της, αν και το πιθανότερο είναι ότι η ελληνική αντιπροσωπεία απλώς θα ακούσει με τις υπόλοιπες την ανακοίνωση της σημερινής απόφασης του γαλλογερμανικού άξονα. Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού πάντως φρόντισαν ήδη από χθες να στείλουν το μήνυμα τους, ήδη, από χθες.

Η πρόταση του ΔΝΤ, που τελεί υπό την επηρροή των ΗΠΑ, ήταν σαφής: Επαναγορά ομολόγων από τη δευτερογενη αγορά, με την παρέμβαση του ευωπαικού μηχανισμού στήριξης. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με άλλες δύο - τρεις ακόμα (όπως, για παράδειγμα, η επιβολή φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές) θα αποτελέσουν την τελική πρόταση, που μάλλον θα υιοθετηθεί αύριο, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης των ηγετών της Ευρωζώνης.

πηγή: http://www.newscode.gr/oikonomia/story/ ... tos-chreoy

Πως αλλάζουν οι συμμαχίες;;; Από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο -με την Γαλλία και την Γερμανία αντίπαλες- τώρα στον Γ΄Παγκόσμιο Οικονομικό πόλεμο αδελφές φίλες!!!!!
Και όλα στην πλάτη της Ελλαδάρας μας!!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 20, 2011 9:48 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Ο ευρωπαϊκός Νότος πέρασε το σημείο χωρίς επιστροφή...

Γράφει ο Πάνος Παναγιώτου
Χρηματιστηριακός τεχνικός αναλυτής


Ο ευρωπαϊκός Νότος έχει καταρρακωθεί χρηματοπιστωτικά περνώντας το σημείο χωρίς επιστροφή αλλά όπως κάθε τι άλλο εξαιρετικά αρνητικό κανείς δε θέλει να το παραδεχτεί. Όμως η τεχνική ανάλυση των επιτοκίων των ομολόγων της Ελλάδας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι η Ευρωζώνη έχει χωριστεί στα δύο με της χώρες του Νότου να έχουν υποβιβαστεί στη Β', τη Γ' και τη Δ' Εθνική κατηγορία.
Το κλείσιμο της εβδομάδας βρήκε το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας πάνω από το 6% και αυτό της Ιταλίας στο 5.76%, βάζοντας αυτές τις χώρες στη Β' Εθνική χρηματοπιστωτική κατηγορία. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βλέπουν τα επιτόκια των 10ετών τους ομολόγων στο 14% και 12,6% αντίστοιχα, κάτι που τις τοποθετεί στην Γ' κατηγορία ενώ η Ελλάδα είναι μία κατηγορία από μόνη της, με το επιτόκιο του 10ετούς της ομολόγου να έχει ξεπεράσει το...
17,5% και αυτό των 2ετών ομολόγων να βρίσκεται, πλέον, αισθητά πάνω από το 30%.
Η Ευρώπη έχει αλλάξει ήδη και η πρώτη αντίδραση μετά το σοκ της αλλαγής είναι η άρνηση ότι αυτή έχει επέλθει και το κυριότερο ότι θα είναι μόνιμη. Όπως όταν χαθεί ένα αγαπημένο πρόσωπο και η απώλεια είναι τόσο τραγική που μπορεί να κάνει κάποιους να επιλέγουν να ζουν σαν το πρόσωπο αυτό να είναι παρόν. Μπορεί κατά βάθος να γνωρίζουν ότι δεν θα το ξαναδούν ποτέ αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτούν την πραγματικότητα γιατί τότε θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτήν σε καθημερινή βάση.
Κανείς δε θέλει την αλλαγή όταν είναι προς το χειρότερο. Όμως η χρηματοπιστωτική ιστορία δείχνει πως τουλάχιστον για τρεις χώρες που βρίσκονται στη Γ και τη Δ χρηματοπιστωτική κατηγορία το παιχνίδι έχει, κατά πάσα πιθανότητα, χαθεί οριστικά. Ήταν λίγο πριν το καλοκαίρι του 2010 όταν σε μία συνέντευξη σε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι είχα παραθέσει στοιχεία που έδειχναν πως ίσως ακόμη και μετά από 30 χρόνια η Ελλάδα δε θα μπορούσε να λάβει την αξιολόγηση που είχε από τους τρεις βασικούς οίκους πριν από την κρίση. Τότε είχε φανεί αδιανόητη αυτή η σκέψη.
Όμως οι αγορές έχουν ήδη απαντήσει στο ερώτημα του πότε οι χώρες του Νότου θα επιστρέψουν στην χρηματοπιστωτική κατάσταση τους του παρελθόντος και η απάντηση είναι, μάλλον, ποτέ. Το κόστος κρατικού δανεισμού είναι πιθανό να έχει τροποποιηθεί προς τα πάνω για πάντα και αυτό έχει ήδη προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί μία σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις.
Η Ευρωζώνη έχει, πια, μόνο μία λύση και αυτή είναι η μεγαλύτερη πολιτική ενοποίηση με οδηγό στο τιμόνι τη Γερμανία. Αλλά αν και οι χώρες σε κρίση μπορεί ακόμη και να αποδεχτούν κάτι τέτοιο, αυτές που βρίσκονται σε καλή οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση είναι μάλλον απίθανο να συναινέσουν.
Έτσι προς το παρόν η Ευρωζώνη μοιάζει, όντως, να ταξιδεύει στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα και πανιά την άρνηση μίας πραγματικότητας που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια της.
Όχι, δε θα καταστραφεί ο κόσμος ούτε θα έλθει απαραίτητα το τέλος της Ευρώπης. Αυτό που θα συμβεί είναι ότι η Ευρώπη δε θα είναι πια αυτή που γνωρίζαμε μέχρι χτες και μέχρι στιγμής δε γνωρίζουμε ακριβώς ποια θα είναι η νέα μορφή της. Και αυτή η απότομη και σε σημαντικό βαθμό αρνητική αλλαγή σε συνδυασμό με το άγνωστο της έκβασης της προκαλεί τρόμο στις αγορές, στους πολιτικούς και στους πολίτες με τους τελευταίους να είναι σίγουρο ότι θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες και ότι θα υποχρεωθούν στις μεγαλύτερες αλλαγές και θυσίες.

http://press-gr.blogspot.com/2011/07/bl ... _8151.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 22, 2011 7:58 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


∆ΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ
ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ ΤΗΣ ΕΕΕπιβεβαιώνουμε εκ νέου τη δέσμευσή μας υπέρ του ευρώ, καθώς και ότι θα καταβάλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια προκειμένου να διασφαλισθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης στο σύνολό της καθώς και των κρατών μελών της. Επαναλαμβάνουμε επίσης ότι είμαστε αποφασισμένοι να ενισχύσουμε τη σύγκλιση, την ανταγωνιστικότητα και τη διακυβέρνηση εντός της ζώνης του ευρώ. Από τις απαρχές της κρίσης του δημόσιου χρέους, ελήφθησαν σημαντικά μέτρα με στόχο τη σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ, τη μεταρρύθμιση των κανόνων και την εκπόνηση νέων εργαλείων σταθεροποίησης. Η ανάκαμψη στην ζώνη του ευρώ ακολουθεί ικανοποιητικούς ρυθμούς και το ευρώ στηρίζεται σε...
υγιή βασικά οικονομικά μεγέθη. Αλλά οι προκλήσεις που παρουσιάζονται υπογραμμίζουν την ανάγκη για μέτρα μεγαλύτερης εμβέλειας.
Σήμερα, συμφωνήσαμε όσον αφορά τα ακόλουθα μέτρα:
Ελλάδα:

1. Επικροτούμε τα μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση με στόχο τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας, καθώς και τη νέα δέσμη μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της ιδιωτικοποίησης, η οποία θεσπίσθηκε πρόσφατα από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για πρωτοφανείς, αλλά αναγκαίες προσπάθειες προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία οικονομικής ανάπτυξης. Συνειδητοποιούμε τις προσπάθειες που απαιτούν τα μέτρα προσαρμογής για τους Έλληνες πολίτες και είμαστε βέβαιοι ότι οι θυσίες αυτές είναι αναγκαίες για την οικονομική ανάκαμψη και θα συμβάλουν στη μελλοντική σταθερότητα και ευημερία της χώρας.

2. Συμφωνούμε να στηρίξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα και, από κοινού με το ∆ΝΤ και την εθελοντική συμβολή του ιδιωτικού τομέα, να καλύψουμε πλήρως το χρηματοδοτικό έλλειμμα. Η συνολική επίσημη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 109 δισ. ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό θα σχεδιασθεί, κυρίως με χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες προθεσμίες λήξεως, ώστε να βελτιώσει αποφασιστικά τη βιωσιμότητα του χρέους και τις δυνατότητες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας. Καλούμε το ∆ΝΤ να συνεχίσει να συνεισφέρει στη χρηματοδότηση του νέου ελληνικού προγράμματος. Ως μέσο χρηματοδότησης σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) για την επόμενη εκταμίευση. Θα παρακολουθήσουμε εκ του σύνεγγυς την αυστηρή υλοποίηση του προγράμματος με βάση τακτική αξιολόγηση από την Επιτροπή σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ∆ΝΤ.

3. Αποφασίσαμε να επιμηκύνουμε την προθεσμία λήξεως των μελλοντικών δανείων του EFSF προς την Ελλάδα κατά το μέγιστο δυνατό διάστημα από τα ισχύοντα 7,5 έτη σε τουλάχιστον 15 έτη και σε 30 έτη κατ’ ανώτατο όριο με περίοδο χάριτος 10 ετών. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξασφαλίσουμε την κατάλληλη παρακολούθηση του προγράμματος. Θα παράσχουμε δάνεια του EFSF με επιτόκια δανεισμού ισοδύναμα με τα επιτόκια του Μηχανισμού για τη στήριξη του ισοζυγίου πληρωμών (επί του παρόντος περ. 3,5%), ώστε να πλησιάσουμε το κόστος χρηματοδότησης του EFSF, χωρίς να κατέλθουμε κάτω από αυτό. Αποφασίσαμε επίσης να παρατείνουμε σημαντικά τις προθεσμίες λήξεως του υπάρχοντος ελληνικού μηχανισμού. Η πρωτοβουλία αυτή θα συνοδεύεται από μηχανισμό που διασφαλίζει κατάλληλα κίνητρα για την εκτέλεση του προγράμματος.

4. Ζητούμε την υλοποίηση μιας συνολικής στρατηγικής οικονομικής μεγέθυνσης και επενδύσεων στην Ελλάδα. Επικροτούμε την απόφαση της Επιτροπής να συστήσει ειδική ομάδα η οποία θα συνεργασθεί με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διοχετευθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων προς την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική μεγέθυνση, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κατάρτιση. Θα κινητοποιήσουμε πόρους και θεσμούς της ΕΕ, όπως η ΕΤΕπ προς τον σκοπό αυτό και θα δώσουμε νέα ώθηση στην ελληνική οικονομία. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα κινητοποιήσουν αμέσως όλους τους απαραίτητους πόρους προκειμένου να παράσχουν έκτακτη τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της. Η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση για τη σχετική πρόοδο τον Οκτώβριο.

5. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει επιδείξει προθυμία να υποστηρίξει την Ελλάδα εθελοντικά αξιοποιώντας διάφορες δυνατότητες προς περαιτέρω ενίσχυση της γενικής βιωσιμότητας. Η καθαρή συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 37 δισ. ευρώ1. Η πιστωτική ενίσχυση θα παρασχεθεί για να στηρίξει την ποιότητα της παροχής ασφάλειας προκειμένου να καταστεί δυνατή η περαιτέρω χρήση της για την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις εξασφάλισης ρευστότητας του Ευρωσυστήματος. Εν ανάγκη θα παράσχουμε επαρκείς πόρους για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Λαμβανομένου υπόψη του κόστους της πιστωτικής ενίσχυσης για την περίοδο 2011-2014. Επιπλέον, ένα πρόγραμμα επαναγοράς του χρέους θα συνεισφέρει κατά 12,6 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το σύνολο να ανέρχεται σε 50 δισ. ευρώ. Για την περίοδο 2011-2019 η συνολική καθαρή συμβολή από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα εκτιμάται σε 106 δισ. ευρώ.

Συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα:
6. Όσον αφορά τη γενική προσέγγισή μας για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ευρωζώνη, επιθυμούμε να καταστήσουμε σαφές ότι η περίπτωση της Ελλάδας απαιτεί μια λύση έκτακτου και μοναδικού χαρακτήρα.

7. Όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επαναλαμβάνουν επισήμως την ακράδαντη αποφασιστικότητά τους να τιμήσουν πλήρως την οικεία κρατική υπογραφή τους, καθώς και όλες τις δεσμεύσεις τους για βιώσιμες δημοσιονομικές συνθήκες και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ υποστηρίζουν πλήρως την αποφασιστικότητα αυτή, καθώς η αξιοπιστία όλων των κρατικών υπογραφών τους συνιστά ουσιαστικό στοιχείο για την εξασφάλιση χρηματοοικονομικής σταθερότητας στο σύνολο της ευρωζώνης.

Εργαλεία σταθεροποίησης:
8. Προκειμένου να βελτιωθεί η αποτελεσματικότητα του EFSF και του ΕΜΣ και να αντιμετωπιστεί ενδεχόμενος κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης, συμφωνούμε να αυξηθεί η ευελιξία τους με επιβολή κατάλληλων προϋποθέσεων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα:
- να δρουν βάσει προληπτικού προγράμματος·
- να χρηματοδοτούν την ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μέσω της χορήγησης δανείων σε κυβερνήσεις, μεταξύ άλλων και σε χώρες που δεν υπάγονται σε πρόγραμμα·
- να παρεμβαίνει στις δευτερεύουσες αγορές βάσει ανάλυσης της ΕΚΤ που αναγνωρίζει την ύπαρξη εξαιρετικών περιστάσεων στη χρηματοπιστωτική αγορά και κινδύνων για τη δημοσιονομική σταθερότητα και βάσει απόφασης με αμοιβαία συμφωνία των κρατών μελών του EFSF/ΕΜΣ, προκειμένου να αποφευχθεί η εξάπλωση της κρίσης.
Θα δρομολογήσουμε τις αναγκαίες διαδικασίες για την εφαρμογή των αποφάσεων αυτών το συντομότερο δυνατόν.

9. Κατά περίπτωση, θα τεθεί σε εφαρμογή συμφωνία παροχής ασφάλειας ούτως ώστε να καλύπτεται ο κίνδυνος που προκύπτει για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης από τις εγγυήσεις τους προς το EFSF.
∆ημοσιονομική εξυγίανση και μεγέθυνση στη ζώνη του ευρώ:

10. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις χώρες που υπάγονται σε προγράμματα έως ότου ανακτήσουν πρόσβαση στις αγορές, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσουν επιτυχώς τα προγράμματα αυτά. ∆εχόμαστε με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας για την αυστηρή εφαρμογή των προγραμμάτων τους και επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση για την επιτυχία αυτών των προγραμμάτων. Τα επιτόκια δανεισμού και οι προθεσμίες λήξεως του EFSF επί των οποίων συμφωνήσαμε για την Ελλάδα θα ισχύσουν επίσης για την Πορτογαλία και την Ιρλανδία. Εν προκειμένω, σημειώνουμε ότι η Ιρλανδία είναι πρόθυμη να συμμετάσχει εποικοδομητικά στις συζητήσεις για το σχέδιο οδηγίας σχετικά με την κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών (ΚΕΒΦΕ) και στις διαρθρωμένες συζητήσεις για θέματα φορολογικής πολιτικής στο πλαίσιο του Συμφώνου για το ευρώ.

11. Όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα τηρήσουν αυστηρά τους συμπεφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα και θα αντιμετωπίσουν τις μακροοικονομικές ανισορροπίες. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα σε όλες τις χώρες εκτός από τις υπαγόμενες σε πρόγραμμα θα μειωθούν κάτω από 3% ως το 2013 το αργότερο. Στο πλαίσιο αυτό, δεχόμαστε με ικανοποίηση τη δημοσιονομική δέσμη που παρουσίασε πρόσφατα η ιταλική κυβέρνηση, βάσει της οποίας θα μπορέσει να μειώσει το έλλειμμα κάτω από 3% το 2012 και να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2014. Εκφράζουμε επίσης την ικανοποίησή μας για τις φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις που ανέλαβε να πραγματοποιήσει η Ισπανία στο δημοσιονομικό, χρηματοοικονομικό και διαρθρωτικό τομέα. Εν συνεχεία των αποτελεσμάτων των δοκιμών αντοχής των τραπεζών, τα κράτη μέλη θα παράσχουν δίκτυα ασφαλείας στις τράπεζες όταν χρειάζεται.

12. Θα υλοποιήσουμε τις συστάσεις που εγκρίθηκαν τον Ιούνιο σχετικά με μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της οικονομικής μεγέθυνσης. Καλούμε την Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να ενδυναμώσουν τις συνέργειες μεταξύ δανειοδοτικών προγραμμάτων και κεφαλαίων της ΕΕ σε όλες τις υπαγόμενες σε προγράμματα συνδρομής ΕΕ/∆ΝΤ χώρες. Στηρίζουμε όλες τις προσπάθειες για βελτίωση της ικανότητας απορρόφησης κεφαλαίων της ΕΕ ώστε να τονωθεί η οικονομική μεγέθυνση και η απασχόληση, μεταξύ άλλων μέσω προσωρινής αύξησης των ποσοστών συγχρηματοδότησης.

Οικονομική διακυβέρνηση:
13. Ζητάμε την ταχεία οριστικοποίηση της νομοθετικής δέσμης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και το νέο πλαίσιο μακροοικονομικής εποπτείας. Τα μέλη της ευρωζώνης θα στηρίξουν πλήρως της προσπάθειες της πολωνικής Προεδρίας για την επίτευξη συμφωνίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσον αφορά τους κανόνες ψηφοφορίας στο προληπτικό σκέλος του συμφώνου.

14. ∆εσμευόμαστε να εισαγάγουμε ως το τέλος του 2012 εθνικά δημοσιονομικά πλαίσια όπως προβλέπεται στην οδηγία για τα δημοσιονομικά πλαίσια.

15. Συμφωνούμε ότι θα πρέπει να περιοριστεί η εξάρτηση από εξωτερικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας στο κανονιστικό πλαίσιο της ΕΕ λαμβανομένων υπόψη των πρόσφατων σχετικών προτάσεων της Επιτροπής και αναμένουμε τις προτάσεις της Επιτροπής για τους οργανισμούς αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας.

16. Καλούμε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε στενή διαβούλευση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και τον Πρόεδρο της Ευρωομάδας, να υποβάλει ως τον Οκτώβριο συγκεκριμένες προτάσεις για τη βελτίωση των μεθόδων εργασίας και την καλύτερη διαχείριση κρίσεων στην ευρωζώνη.


http://press-gr.blogspot.com/2011/07/o_22.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 22, 2011 8:04 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
ΕικόναΕπιτέλους, χρεοκοπήσαμε!


http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=412180

Με τη χθεσινή βελούδινη χρεοκοπία, το μαρτύριο της σταγόνας τελείωσε, οι Οίκοι μπορούν να πάνε να κουρεύονται, η Ευρώπη και η Ελλάδα είναι έτοιμες για ένα νέο ξεκίνημα. Επιτέλους, θα μιλήσουμε σοβαρά για ανάσταση της οικονομίας και ανάπτυξη, χωρίς να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια μας η απειλή του Χάους!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 22, 2011 9:33 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 843
Οι επιτυχίες δεν έχουν τελειωμό

Μια ακόμα επιτυχία για τη χώρα μας, αφού κατάφερε να χρεοκοπήσει -και επίσημα-, χωρίς κανείς να χρησιμοποιεί τη λέξη «χρεοκοπία». Η χρεοκοπία είναι κάτι σαν τον καρκίνο που πολλοί δεν τον λένε με το όνομά του και τον αποκαλούν «επάρατο νόσο», «παλιαρρώστια» ή «ξορκισμένο».

Η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα «μεγαλεπήβολο πακέτο» 109 δισ. ευρώ που περιλαμβάνει της Παναγιάς τα μάτια – πάντως, τα μάτια της Παναγιάς είναι δακρυσμένα.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Παπανδρέου, τα θετικά αποτελέσματα του πακέτου για τη χώρα μας θα φανούν πολύ σύντομα – πιο συγκεκριμένα, θα φανούν το 2060.

Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε πως το πρόγραμμα διασφαλίζει απόλυτα τις ελληνικές τράπεζες, αν και είναι κοινό μυστικό πως σύντομα στην Ελλάδα θα υπάρχουν μόνο 2-3 τράπεζες· θα είναι τέτοια η κατάντια των τραπεζών που θα τις σνομπάρουν και οι αναρχικοί.

Το πακέτο αναφέρεται ακόμα στην ανάκαμψη της ανάπτυξης της Ελλάδας μέσω ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ – για να αναφέρονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε «Σχέδιο Μάρσαλ», είναι προφανές πως έχουν αντιληφθεί ότι στην Ελλάδα διεξάγεται εμφύλιος πόλεμος.

Η χρεοκοπία της χώρας προκάλεσε ενθουσιασμό στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι μπορούν πλέον να κυκλοφορούν άνετα και ελεύθερα στο δρόμο, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος κάποιοι να τους γιαουρτώσουν ή να τους πλακώσουν στις σφαλιάρες.

Ήδη, χτες το βράδυ, δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ βγήκαν μόνοι τους έξω και γνώρισαν την αποθέωση από τους πολίτες που τους κερνούσαν συνέχεια και τους έραιναν με ροδοπέταλα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως από την επόμενη χρονιά η 21η Ιουλίου θα είναι εθνική εορτή και θα γιορτάζεται με στρατιωτική παρέλαση, αστακοφασολάδα και δακρυγόνα.

http://pitsirikos.net/2011/07/%ce%bf%ce ... F%CF%82%29

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 22, 2011 10:19 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 27, 2009 2:23 pm
Δημοσιεύσεις: 135
Τοποθεσία: Περιστέρι-Αθήνα
Πέρα από ιδεολογίες,πολιτικά πιστεύω & δικαιολογίες,
όσοι επι σειρά ετών αλλά & ειδικά την τελευταία φορά,ψήφιζαν κόμματα εξουσίας,
για μένα έχουν χάσει το δικαίωμα να κοιτούν στα μάτια τα παιδιά τους,
καθώς υπονόμευσαν το μέλλον τους......


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιούλ 22, 2011 11:20 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Απρ 07, 2008 10:48 pm
Δημοσιεύσεις: 257
Τοποθεσία: Χαιδάρι
Μπάμπη πάνω στην αγανάκτηση μας το λέμε όλοι αυτό
Αλλά δεν ξέρω πόσο έχει βάση.
Η Ελλάδα και η ζωή όλων απογειώθηκε τα τελευταία χρόνια
Ειδικά την πενταετία του ευρο και των Ολυμπιακών
Όμως παρέμεινε ξέφραγο αμπέλι με την ανοχή της δικαιοσύνης των
Πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δούλευαν άριστα σαν αμορτισέρ στις μικρό εκρήξεις του κόσμου και ακόμα χειρότερα αποπροσανατόλιζαν κόσμο οδηγώντας των εκεί που βόλευε τους κυβερνόντες

_________________
Εικόνα Εικόνα Γιώργος


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιούλ 23, 2011 9:40 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 27, 2009 2:23 pm
Δημοσιεύσεις: 135
Τοποθεσία: Περιστέρι-Αθήνα
M.G.H. έγραψε:
Μπάμπη πάνω στην αγανάκτηση μας το λέμε όλοι αυτό
Αλλά δεν ξέρω πόσο έχει βάση.
Η Ελλάδα και η ζωή όλων απογειώθηκε τα τελευταία χρόνια
Ειδικά την πενταετία του ευρο και των Ολυμπιακών
Όμως παρέμεινε ξέφραγο αμπέλι με την ανοχή της δικαιοσύνης των
Πολιτών και των κομμάτων της αντιπολίτευσης που δούλευαν άριστα σαν αμορτισέρ στις μικρό εκρήξεις του κόσμου και ακόμα χειρότερα αποπροσανατόλιζαν κόσμο οδηγώντας των εκεί που βόλευε τους κυβερνόντες


Επετρεψέ μου να διαφωνήσω.
Το κακό έχει τις ρίζες του πολύ πριν τους Ολυμπιακούς & το ευρώ.
Ξεχνάς τα ειδικά δικαστήρια κλπ.
Κυβέρνηση & αντιπολίτευση έπαιξαν & παίζουν στις πλάτες μας.
Εδώ συμφωνούμε.
& πάλι όμως,δυστυχώς,θα δούμε συμπολίτες μας να κουνούν πράσινα & μπλέ σημαιάκια (βάλε & ότι άλλο χρώμα θέλεις) στις επόμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Εδώ χθες ορισμένοι είχαν ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά.Γιατί;Γιατί χρωστάνε & τα παιδιά τους;


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Ιούλ 23, 2011 10:32 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Σεπ 25, 2008 12:31 pm
Δημοσιεύσεις: 204
Τοποθεσία: βριλησσια
ημαστε αξιοι της μοιρας μας.εχουμε ξεχασει οτι σε αυτον τον τοπο ημαστε νοικαριδες των παιδιων μας


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιούλ 25, 2011 7:56 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7303
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Ο Γιώργος και ο Λύκος


Η χρεοκοπία(*) είναι η καταστροφή του έθνους. Δε θα πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις. Θα κλείσουν τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Θα πεινάσουμε. Θα σκοτωνόμαστε στα σούπερ μάρκετ για ένα κουτί Νουνού. Θα βγουν τα Λέοπαρντ να φρουρούν τα ΑΤΜ της Eurobank. Άνθρωπος θα τρώει άνθρωπο και σκύλος θα τρώει σκύλο...


ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ http://mallon-akindynos.blogspot.com/20 ... .html#more


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Ιούλ 25, 2011 10:06 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 12:03 pm
Δημοσιεύσεις: 589
Εικόνα

ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΜΕ ΔΑΜΟΚΛΕΙΟ ΣΠΑΘΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ

ΝΙΚΗ ΤΗΣ Α. ΜΕΡΚΕΛ, ΣΕ ΔΡΟΜΟ ΑΚΡΑΙΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ Η ΕΥΡΩΠΗ


Τελικά «μπήκε πάτος στο βαρέλι του δημόσιου χρέους»; Και είναι τόσο καλή η χρεοκοπία -«μερική», «περιορισμένη», «επιλεκτική» ή όπως αλλιώς θα την ονομάσει η κυβέρνηση- που (πρέπει να) χαιρόμαστε τόσο πολύ; Και να υποδέχεται το υπουργικό συμβούλιο τον πρωθυπουργό με χειροκροτήματα; Και πώς γίνεται να επικρατεί κλίμα ενθουσιασμού σε αγορές/επενδυτές όταν, υποτίθεται, ηττήθηκαν πολιτικά(!) από τις αποφάσεις της Συνόδου; H πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική. Η χώρα μπαίνει σε μέγγενη διαρκείας -οι ίδιοι εκτιμούν για 50 χρόνια...- και, βέβαια, θα πληρώσει ακριβά το χρόνο που αγόρασε η κυβέρνηση. Η ίδια η Α. Μέρκελ δεν διστάζει να τονίσει πως “ό,τι δώσαμε τώρα εμείς οι Γερμανοί για τη σταθερότητα του ευρώ, θα το πάρουμε πίσω στο πολλαπλάσιο. Η Ελλάδα έχει μπροστά της μεγάλη πορεία”. Η Ευρώπη, όμως, δεν απάντησε στο συνολικό πρόβλημα της ευρωζώνης, δεν έδωσε προοπτική λύσης για τις χειμαζόμενες χώρες, που σήμερα αποτελούν το 40% της ευρωζώνης. Οι αγορές, σύντομα, πιθανόν μετά τη θερινή τους ραστώνη, θα ξαναεπιτεθούν. Η Γερμανία μπορεί να πέτυχε μια σημαντική νίκη επιβάλλοντας τη συμμετοχή των ιδιωτών στη «διάσωση» αλλά και στις αποφάσεις της Ευρωζώνης, αλλά δεν αντιμετώπισε το πραγματικό δομικό πρόβλημα. Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να πείσει τον εαυτό του ότι πέτυχε -χρησιμοποιεί μάλιστα ως απόδειξη την άνοδο για μια μέρα του δείκτη του χρηματιστηρίου!...- ενώ ο Α. Σαμαράς σε αμηχανία βρισκόμενος συναινεί σε όλα αρχίζοντας όμως με ένα “όχι” τις δηλώσεις του. Πιστεύει ότι έτσι ίσως μπορέσει να διασώσει την ενότητα στη ΝΔ.


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 22 από 28   [ 410 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 28  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum