Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 12 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM) )
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 04, 2011 2:46 pm 

Εγγραφή: Τετ Σεπ 07, 2011 9:40 am
Δημοσιεύσεις: 108
Τοποθεσία: Ν. Αρτάκη/Αιγάλεω
Έχω ακούσει κι έχω διαβάσει κι εγώ όπως οι περισσότεροι για το συγκεκριμένο πρόβλημα στα σκυλιά. Δεδομένου ότι βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στην έναρξη πιο σοβαρών εκπαιδευτικών με το νεαρό μου επανιελάκι και αφήνοντας απ’ έξω τον παράγοντα «κληρονομικότητα», θα ήθελα να ρωτήσω αν κάποιος γνωρίζει:

1. Πότε και πώς δημιουργείται το συγκεκριμένο πρόβλημα?
2. Επηρεάζει διαφορετικά την κάθε φυλή?
3. Η εξελικτική του πορεία είναι αντιστρόφως ανάλογη με την ανάπτυξη του ζώου (σε συνδυασμό πάντα με την άσκηση του σκύλου)?
4. Υπάρχουν κάποια standard που οδηγούν σε μεγαλοκαρδία?
5. Υπάρχουν κάποια standard που πρέπει όπως και δήποτε να αποφευχθούν?
6. Υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό όριο εκπαίδευσης/ηλικία σε κάθε φυλή (εμπειρικά)?


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 04, 2011 2:57 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Δεκ 18, 2008 8:06 pm
Δημοσιεύσεις: 491
Αν δεν ταλαιπωρεις το σκυλι μεχρι να αναπτυχθει σωματικα, χοντρικα τουλαχιστον μεχρι τον πρωτο χρονο τοτε δεν υπαρχει ο φοβος μεγαλοκαρδιας.
Ταλαιπωρια, με την εννοια να βγαζεις το κουταβι για ωρες και σε δυσκολα μερη. Με 45λεπτα-1ωρα αυξανοντας τη δυσκολια του εδαφους δεν υπαρχει λογος ανησυχιας.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 04, 2011 3:41 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7282
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Καρδιοπάθειες στο σκύλο: Επιβίωση χάρη στο ενδιαφέρον


Νεφρά και ήπαρ είναι από τα πρώτα όργανα που υφίστανται τις συνέπειες της κακής λειτουργίας της καρδιάς του σκύλου και αποτελούν τις δευτερογενείς βλάβες. Μειώνονται οι ολικές πρωτεΐνες, αυξάνονται τα ηπατικά ένζυμα, ενώ είναι σχετικά αυξημένη και η κρεατινίνη που, εφ' όσον το ζώο αφεθεί στην τύχη του, το οδηγεί σε νεφρική ανεπάρκεια. Φάρμακα αλλά και διατροφή μπορούν να μειώσουν τις συνέπειες της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας και σε πολλές περιπτώσεις το ζώο επιβιώνει για καιρό και με πολύ καλή ποιότητα ζωής.

Η διάγνωση της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας στο σκύλο βασίζεται στην κλινική εικόνα, τη φυλή των ζώων και τα ευρήματα από την ακτινογραφία, το ηλεκτροκαρδιογράφημα και το υπερηχογράφημα.

Τα εργαστηριακά ευρήματα από το αίμα ποικίλλουν και χαρακτηρίζουν τις δευτερογενείς βλάβες διαφόρων παρεγχυματικών οργάνων (νεφρού, ήπατος) που υφίστανται τις συνέπειες της μειωμένης κυκλοφορίας και της μη καλής οξυγόνωσής τους.

Οι παράμετροι που βασικά ελέγχονται και σχετίζονται με την πρόγνωση και τη θεραπεία είναι οι ολικές πρωτεΐνες (συνήθως μειώνονται), τα ηπατικά ένζυμα (συνήθως αυξάνονται) και η κρεατινίνη και η ουρία (αζωθαιμία), που συνήθως είναι αρχικά μέτρια αυξημένες (προνεφρική αζωθαιμία) και με την εξέλιξη της νόσου απολήγουν σε νεφρική αζωθαιμία (νεφρική ανεπάρκεια).

Επίσης, στα ζώα αυτά πρέπει να ελέγχεται και η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (μέτρηση Τ3 και Τ4).


Θεραπεία

Σε ζώα που δεν παρουσιάζουν βαριά συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια ύστερα από βραχεία ή και καθόλου νοσηλεία, μπορεί να χορηγηθούν αγγειοδιασταλτικά (αρτήριο- και φλεβοαγγειοδιασταλτικά) καθώς και ουσίες που ελέγχουν τις αρρυθμίες και τις εκτακτοσυστολές.

Ταυτόχρονα, η διόρθωση και προσαρμογή της διατροφής (ανάλατες τροφές, χορήγηση καρνιτίνης, ταυρίνης και βιταμινών - βιταμίνες Ε και του συμπλέγματος Β) δίνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα, που βελτιώνουν περαιτέρω την πρόγνωση. Ειδικότερα, για τη διατροφή ζώων που πάσχουν από διατατική μυοκαρδιοπάθεια κυκλοφορούν ήδη στο εμπόριο κατάλληλες, βιομηχανικής παραγωγής δίαιτες. Για ζώα που παρουσιάζουν βαρεία κλινική εικόνα απαιτείται νοσηλεία ίσως και αρκετές ημέρες, για τη σχετική αποκατάσταση των λειτουργικών διαταραχών της καρδιάς και των επιπλοκών και ακολούθως η προηγούμενη συντηρητική αγωγή.

Η πρόγνωση μπορεί να είναι αρκετά ευνοϊκή για την πρώτη κατηγορία των ζώων, δηλαδή μακροχρόνια επιβίωση με καλή ποιότητα ζωής. Προϋπόθεση αποτελεί η καλή ενημέρωση του ιδιοκτήτη, που αποτελεί το κλειδί εφαρμογής της απαιτούμενης αγωγής, ώστε αυτή να είναι αποτελεσματική. Σε ζώα που προσκομίζονται με βαρεία κλινική εικόνα (ασκίτης υποπρωτεϊναιμία), η πρόγνωση είναι επιφυλακτική και η επιβίωση των ζώων δεν υπερβαίνει το έτος.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά.
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 04, 2011 3:42 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7282
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Μυοκαρδιοπάθεια

διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DCM) είναι μια ασθένεια που επηρεάζει την καρδιά μυ. Είναι η δεύτερη πιο συχνή καρδιακή νόσο σε σκύλους (μετά μιτροειδούς βαλβίδας της νόσου). Στην DCM καρδιά είναι σε θέση να συμβόλαιο κανονικά και όπως ο μυς τεντώνει την καρδιά παίρνει καλύτερα. DCM πλήττει κυρίως μεσήλικες μεγάλες και γίγαντα σκυλιά φυλής και ορισμένα σπανιέλ. Γάτες και μικρές φυλές σκύλων είναι μερικές φορές επηρεάζονται. Αρσενικά σκυλιά είναι πιο ενδέχεται να θιγούν από τα θηλυκά. Ζώα με DCM συνήθως αναπτύσσουν σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό.

Τι προκαλεί διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Μυοκαρδιοπάθεια κυριολεκτικά σημαίνει νόσος του καρδιακού μυός (καρδιαγγειακές = καρδιά και μυοπάθεια = ασθένεια μυών). Στο DCM τον καρδιακό μυ γίνεται λεπτό και εξασθενήσει. Καρδιακού μυός μπορεί να φθαρεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων ιογενείς λοιμώξεις. Διατροφικές ελλείψεις της ταυρίνης (ένα απαραίτητο αμινοξύ οξύ μόνο βρέθηκαν σε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης) και καρνιτίνης έχουν αναφερθεί ως αίτια του DCM σε ορισμένες ομάδες των σκύλων. Χαμηλά επίπεδα της καρνιτίνης στο του αίματος που έχει εντοπιστεί σε ορισμένα μπόξερ και η Springer σπανιέλ με DCM, και κάποια Cocker σπανιέλ με DCM μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα ταυρίνη αίμα. Δεδομένου ότι η ασθένεια είναι πολύ πιο συχνή σε ορισμένες φυλές από άλλους γενετικοί παράγοντες είναι πιθανόν σημαντικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις του DCM υπάρχει μη εμφανή αιτία της ζημίας για την καρδιά και αυτό που αποκαλείται ιδιοπαθή μυοκαρδιοπάθεια. Μόλις ο καρδιακός μυς είναι κατεστραμμένο καθίσταται ασθενής και έτσι δεν συμβόλαιο καλά. Επειδή συστολές καρδιά είναι αδύναμη η καρδιά δεν αδειάζει με κάθε συστολή και την παροχή αίματος στην το σώμα είναι μειωμένη. Τα όσπρια είναι αδύναμη και οι πόδια μπορεί να αισθανθεί κρύο. Με φορά που το τεντώνει καρδιακό μυ και η καρδιά γίνεται πλαδαρός σάκο. DCM τελικά οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια με το ρευστό συσσώρευση στους πνεύμονες (Πνευμονικό οίδημα), το θώρακα (πλευριτική συλλογή) και την κοιλιά (ασκίτης).

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυοκαρδιοπάθειας; < br />
Επιγραφές της καρδιακής νόσου δεν είναι συχνά αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τους μέχρι την αναπτύσσεται καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να ακούσετε ένα ακανόνιστο καρδιακό παλμό σε μια εξετάσεως ρουτίνας και αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι το σκυλί σας έχει καρδιακές παθήσεις. Οι ιδιοκτήτες συνήθως αναγνωρίζουν μισαλλοδοξία και την άσκηση δύσπνοιας σε κατοικίδιο ζώο, αλλά ανορεξία τους, κατάθλιψη και υπερβολική πόσιμο είναι επίσης κοινά. Το πρώτο σημάδι σε πολλά σκυλιά είναι βήχα και κατάρρευση. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας έχει χάσει πρόσφατα το βάρος - αυτή μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή καχεξία. Εάν ασκίτης αναπτύσσεται στην κοιλιακή χώρα μπορεί να διαστέλλεται και πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην παρερμηνεύσει αυτό το οίδημα, όπως αύξηση του σωματικού βάρους. Μερικά ζώα με DCM πεθαίνουν ξαφνικά.

Πως κτηνίατροι μυοκαρδιοπάθεια διάγνωση;

Dilated μυοκαρδιοπάθεια (DCM) είναι μια ασθένεια που επηρεάζει τον καρδιακό μυ. Είναι η δεύτερη πιο κοινή καρδιακή νόσο σε σκύλους (μετά μιτροειδούς βαλβίδας ασθένεια). Στην DCM καρδιά είναι σε θέση να συμβόλαιο κανονικά και καθώς η μυϊκή απλώνεται η καρδιά παίρνει καλύτερα. DCM πλήττει κυρίως μεσήλικων μεγάλο και γιγαντιαία σκυλιά φυλής και ορισμένα σπανιέλ. Οι γάτες και οι μικρές φυλές των σκυλιών περιστασιακά επηρεάζονται. Αρσενικά σκυλιά είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν από τα θηλυκά. Ζώα με DCM αναπτύσσουν συνήθως συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας και ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό.

Τι προκαλεί διατατική μυοκαρδιοπάθεια;

Μυοκαρδιοπάθεια κυριολεκτικά σημαίνει νόσος του καρδιακού μυός (καρδιαγγειακές = καρδιά και μυοπάθεια = ασθένεια μυών). Στο DCM τον καρδιακό μυ γίνεται λεπτό και εξασθενήσει. Καρδιακού μυός μπορεί να φθαρεί με διάφορους τρόπους, συμπεριλαμβανομένων ιογενείς λοιμώξεις. Διατροφικές ελλείψεις της ταυρίνης (ένα απαραίτητο αμινοξύ οξύ μόνο βρέθηκαν σε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης) και καρνιτίνης έχουν αναφερθεί ως αίτια του DCM σε ορισμένες ομάδες των σκύλων. Χαμηλά επίπεδα της καρνιτίνης στο του αίματος που έχει εντοπιστεί σε ορισμένα μπόξερ και η Springer σπανιέλ με DCM, και κάποια Cocker σπανιέλ με DCM μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα ταυρίνη αίμα. Δεδομένου ότι η ασθένεια είναι πολύ πιο συχνή σε ορισμένες φυλές από άλλους γενετικοί παράγοντες είναι πιθανόν σημαντικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις του DCM υπάρχει μη εμφανή αιτία της ζημίας για την καρδιά και αυτό που αποκαλείται ιδιοπαθή μυοκαρδιοπάθεια. Μόλις ο καρδιακός μυς είναι κατεστραμμένο καθίσταται ασθενής και έτσι δεν συμβόλαιο καλά. Επειδή συστολές καρδιά είναι αδύναμη η καρδιά δεν αδειάζει με κάθε συστολή και την παροχή αίματος στην το σώμα είναι μειωμένη. Τα όσπρια είναι αδύναμη και οι πόδια μπορεί να αισθανθεί κρύο. Με φορά που το τεντώνει καρδιακό μυ και η καρδιά γίνεται πλαδαρός σάκο. DCM τελικά οδηγεί σε καρδιακή ανεπάρκεια με το ρευστό συσσώρευση στους πνεύμονες (Πνευμονικό οίδημα), το θώρακα (πλευριτική συλλογή) και την κοιλιά (ασκίτης).

Ποια είναι τα συμπτώματα της μυοκαρδιοπάθειας; < br />
Επιγραφές της καρδιακής νόσου δεν είναι συχνά αντιληπτή από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων τους μέχρι την αναπτύσσεται καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να ακούσετε ένα ακανόνιστο καρδιακό παλμό σε μια εξετάσεως ρουτίνας και αυτό μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι ότι το σκυλί σας έχει καρδιακές παθήσεις. Οι ιδιοκτήτες συνήθως αναγνωρίζουν μισαλλοδοξία και την άσκηση δύσπνοιας σε κατοικίδιο ζώο, αλλά ανορεξία τους, κατάθλιψη και υπερβολική πόσιμο είναι επίσης κοινά. Το πρώτο σημάδι σε πολλά σκυλιά είναι βήχα και κατάρρευση. Μπορείτε να παρατηρήσετε ότι το σκυλί σας έχει χάσει πρόσφατα το βάρος - αυτή μπορεί να οφείλεται σε καρδιακή καχεξία. Εάν ασκίτης αναπτύσσεται στην κοιλιακή χώρα μπορεί να διαστέλλεται και πρέπει να είστε προσεκτικοί ώστε να μην παρερμηνεύσει αυτό το οίδημα, όπως αύξηση του σωματικού βάρους. Μερικά ζώα με DCM πεθαίνουν ξαφνικά.

Πως κτηνίατροι μυοκαρδιοπάθεια διάγνωση;

Από τις αλλαγές που έχετε περιγράψει και εξετάζοντας το σκυλί σας κτηνίατρό σας μπορεί να υποψιάζεστε ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει ένα πρόβλημα στην καρδιά. Άλλες εξετάσεις θα χρειαστούν να επιβεβαιώσει αυτό? ακτινογραφίες και υπερηχογράφημα είναι η πιο κοινή. Στήθος ακτινογραφίες μπορεί να δείξουν ότι το περίγραμμα καρδιά είναι διευρυμένη και μπορεί να υπάρχουν άλλες αλλαγές (π.χ. υγρό στο στήθος) που προκαλείται από την καρδιακή ανεπάρκεια. Ο κτηνίατρός σας θα χρειαστεί να εξετάσει την καρδιά του σκυλιού σας με υπέρηχο για να τη διάγνωση. Με υπερήχους είναι δυνατή η μέτρηση του πάχους του καρδιακού μυ και το μέγεθος των τμημάτων της καρδιάς. Υπερηχογράφημα επίσης μας επιτρέπει να δούμε την παλλόμενη καρδιά και μπορούμε να μετρήσουμε πόσο
συσταλτικότητα που έχει. Ανωμαλίες στον καρδιακό ρυθμό είναι κοινά σε DCM, συνεπώς, ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) είναι χρήσιμη σε ασθενείς με DCM. Ένας ειδικός τύπος του ρυθμού (κολπική μαρμαρυγή), είναι παρούσα στις περισσότερες φυλές γίγαντας με DCM και άλλες διαταραχές του καρδιακού ρυθμού είναι ιδιαιτέρως συνηθισμένες σε Dobermanns και Μπόξερς. Αίμα αλλαγές στο DCM δεν είναι συγκεκριμένες, αλλά μπορεί να υποδεικνύει κακή νεφρική λειτουργία, λόγω μειωμένη παροχή αίματος στο νεφρά. Υπάρχει τώρα μια εξέταση αίματος (proANP), που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την έγκαιρη ανίχνευση της καρδιακής νόσου σε σκύλους και αυτό μπορεί να είναι χρήσιμη σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν οι άλλες διαγνωστικές μέθοδοι δεν είναι διαθέσιμες.

Μπορεί διατατική μυοκαρδιοπάθεια να αντιμετωπιστεί;

Το όλες σχεδόν τις περιπτώσεις δεν υπάρχει θεραπεία για τον υποκείμενο μυ νόσου. Σημάδια της καρδιακής ανεπάρκειας είναι δυνατόν να γίνεται σύμφωνα με τους σοβαρότητας. Οι ασθενείς σε οξεία κατέρρευσε καρδιακή ανεπάρκεια (και με την αναπνοή δυσκολίες) θα πρέπει να ληφθούν σε νοσοκομείο για αυστηρή ανάπαυση και αμέσως άρχισε την διουρητικά και ένα αγγειοδιασταλτικό (νιτρογλυκερίνη κρέμα τρίβονται πάνω στο πτερύγιο του αυτιού). Οι Ενδοφλέβια διουρητικά δοθεί αφαίρεση υγρού στους πνεύμονες. Μακροχρόνια θεραπεία περιλαμβάνει τον έλεγχο άσκηση και τη διαχείριση του στόματος διουρητικά και αναστολείς ΜΕΑ για τη μείωση των υγρό στους πνεύμονες. Αν ο καρδιακός ρυθμός είναι γρήγορος στη συνέχεια, τα σκυλιά μπορούν να επωφεληθούν από τα ναρκωτικά ότι επιβραδύνει το ρυθμό. Pimobendan έχει αποδειχθεί για τη βελτίωση της ποιότητας των ζωή σε ορισμένα σκυλιά με DCM. Αν κτηνίατρό σας πιστεύει ότι μια διαιτητική ανεπάρκεια είναι μια δυνατότητα, στη συνέχεια των συμπληρωμάτων με καρνιτίνη ή ταυρίνη μπορεί να είναι ευεργετική. Ωστόσο, αυτές οι θεραπείες μπορεί να είναι δαπανηρή στις γιγαντόσωμες φυλές και είναι απίθανο να ευεργετικά σε αυτές τις φυλές. Αν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, είναι πιθανώς σοφό να προσπαθήσουμε συμπληρωμάτων με L-καρνιτίνη σε μπόξερ και η Springer σπανιέλ και ταυρίνη Κόκερ Σπανιέλ και σκυλιά χορτοφαγική διατροφή. Αν του καρδιακού ρυθμού είναι ανώμαλη των ναρκωτικών μπορεί να δοθεί στον έλεγχο αυτό. Είναι πολύ ασυνήθιστο να είναι σε θέση να μετατρέπουν την καρδιά πίσω σε ένα κανονικό ρυθμό, αν DCM είναι παρούσα, αλλά αν ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται η καρδιά μπορεί να αναθέσει καλύτερα με κάθε beat και δίνουν επομένως καλύτερη απόδοση του αίματος στο σώμα. Νεφροί λειτουργία, και άλλες αιματολογικές εξετάσεις πρέπει να διενεργούνται τακτικά σε ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία.

Θα το σκυλί μου παίρνει καλύτερα;

Το προοπτικές για τα περισσότερα σκυλιά με DCM δεν είναι πολύ καλή. Τα περισσότερα ζώα με DCM αναπτύξουν καρδιακή ανεπάρκεια και ορισμένες πεθαίνουν, ως υγρό συσσωρεύεται στους πνεύμονες, ή τίθενται για ύπνο, ως αποτέλεσμα της κακής ποιότητας της ζωής. Πολλά σκυλιά με DCM πεθαίνουν ξαφνικά (πιθανώς ως αποτέλεσμα της ανάπτυξης σοβαρή καρδιακή διαταραχές ρυθμού).

Πόσο καιρό θα μου σκύλος ζει;

Το προοπτικές για τα σκυλιά με DCM είναι εξαιρετικά μεταβλητό, ανάλογα με το βαρύτητα της νόσου και την ράτσα του σκύλου. Τα περισσότερα σκυλιά επιβιώνουν περίπου 6 μήνες και περίπου το ένα τρίτο των σκύλων θα είναι ζωντανός ένα έτος μετά την διάγνωση. Cocker σπανιέλ και γιγαντιαία σκυλιά φυλής φαίνεται να επιβιώσουν καλύτερα από άλλες φυλές. Ορισμένοι, με την κατάλληλη διαχείριση, μπορεί να ζουν σχετικά φυσιολογική ζωή για χρόνια μετά τη διάγνωση. Σκύλοι με υγρό στήθος τους κατά τη στιγμή της διάγνωσης, δεν έχουν την τάση να επιβιώσει τόσο πολύ. Ο προοπτικές για τους περισσότερους Dobermanns είναι δυστυχώς εξαιρετικά φτωχή (με πολλά ζουν μόνο λίγες εβδομάδες και οι περισσότεροι ζουν μόνο λίγους μήνες μετά την
διάγνωση).


http://www.petscy.com/faq.php?page=132&lang=el


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DC
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 04, 2011 3:48 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7282
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Μυοκαρδιοπάθεια του σκύλου: Όταν η καρδιά «χαλαρώνει»


Λοιμώξεις, δηλητηριάσεις ή και ποικίλα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σοβαρές στην καρδιά του σκύλου σας, ιδίως μάλιστα αν πρόκειται για μεγαλόσωμο ζώο, όπως είναι οι Μεγάλοι Δανοί, τα ντόμπερμαν κ.λπ. Το κακό στις περιπτώσεις αυτές είναι ότι όταν εμφανιστούν συμπτώματα της διατατικής μυοκαρδιοπάθειας είναι μάλλον αργά, αφού η πάθηση έχει προχωρήσει. Υπάρχουν όμως και ενδείξεις τις οποίες ο προσεκτικός ιδιοκτήτης του σκύλου και ο κτηνίατρος μπορούν να επισημάνουν, ώστε να πάρουν τα μέτρα τους.

Η διατατική μυοκαρδιοπάθεια (Δ.Μ.) χαρακτηρίζεται από διάταση (ξεχείλωμα) του μυοκαρδίου, με αποτέλεσμα τη μειωμένη ικανότητα «δύναμης» για τη σύσπασή του. Κατά την ακτινολογική εξέταση διαπιστώνεται διόγκωση της καρδιάς η οποία ταυτόχρονα έχει απολέσει και τη φυσιολογική μορφή της.

Η παθολογική αυτή κατάσταση μπορεί να προσβάλει όλες τις φυλές των σκύλων, ως αποτέλεσμα ποικίλων αιτίων (λοιμώξεις, τοξικώσεις, δηλητηριάσεις, αντινεοπλασματικά και άλλα φάρμακα). Εν τούτοις, η Δ.Μ., που προσβάλλει πολύ συχνά τις μεγαλόσωμες και γιγαντόσωμες φυλές σκύλων, είναι ιδιοπαθούς αιτιολογίας (αγνώστου αιτιολογίας).

Στις ευαίσθητες φυλές περιλαμβάνονται τα Great Danes, Saint Bernards, Irish Wolfhouds, Newfoundlands κ.ά. Από τις μεσαίου μεγέθους φυλές τα Boxer και τα Doberman προσβάλλονται επίσης συχνά. Τέλος, από τις σχετικά μικρόσωμες φυλές, τα Bulldog και τα αμερικανικά Coker. Η Δ.Μ. αποτελεί μία, θα λέγαμε, ύπουλη παθολογική κατάσταση, καθ' όσον όταν πρωτοεμφανίζονται τα συμπτώματα η νόσος είναι ήδη προχωρημένη και είναι εμφανής η αλλοίωση της σιλουέτας της καρδιάς.

Τα ζώα προσκομίζονται συνήθως με περισσότερα του ενός από τα παρακάτω συμπτώματα: ταχύπνοια ή δύσπνοια, εύκολη κόπωση, βήχα, καταβολή-αδυναμία, ανορεξία, διόγκωση της κοιλιάς (ασκίτης) ή και οιδήματα των άκρων.

Σε περισσότερο προχωρημένες καταστάσεις παρατηρείται απώλεια βάρους με σημαντική ελάττωση των μυϊκών μαζών που αλλάζει τη μορφολογία του ζώου. Μάλιστα και ζώα που δεν παρουσιάζουν συγκέντρωση υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα (ασκίτης) παρουσιάζουν χαρακτηριστική «κρεμάμενη κοιλιά».

Σπανιότερα η διάγνωση μπορεί να γίνει σε πρωιμότερα στάδια κατά τον τυχαίο κλινικό έλεγχο με προσεκτική ακρόαση της καρδιάς ή την εξέταση με τον ηλεκτροκαρδιογράφο ή υπερηχογράφο.

Άλλα ευρήματα που είναι δυνατόν να υποπέσουν στην αντίληψη του ιδιοκτήτη είναι η ωχρότητα των βλεννογόνων, που είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος και της περιφερικής αγγειοσυστολής και ο θετικός φλεβικός σφυγμός που γίνεται αντιληπτός κατά μήκος του τραχήλου στις σφαγιδιτικές αύλακες. Τέλος, αρκετά ζώα παρουσιάζουν χρόνια διάρροια. Αυτά στην αρχή. Ποια όμως είναι και τα εργαστηριακά ευρήματα, πού στηρίζεται η διάγνωση της πάθησης και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί και να δοθεί κάποια θεραπεία θα τα δούμε στη συνέχεια.


ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Διδάκτωρ Κτηνιατρικής Σχολής Α.Π.Θ. & Τέως
Επικ. Καθηγητής της Παθολογικής Κλινικής της
Καθηγητής στην Εθν. Σχολή Δημόσιας Υγείας
Αντιπρόεδρος στο Δ.Σ. της Ελλ. Κτην. Εταιρείας


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DC
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 04, 2011 3:52 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7282
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Δημοσιεύσεις για: ΔΙΑΤΑΤΙΚΗ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΑ http://www.whatsnew.gr/wikilinks/4/1253628106_4.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DC
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Οκτ 04, 2011 8:31 pm 

Εγγραφή: Τετ Σεπ 07, 2011 9:40 am
Δημοσιεύσεις: 108
Τοποθεσία: Ν. Αρτάκη/Αιγάλεω
Τα διάβασα όλα αυτά που αναφέρει ο Γιώργος (+ ορισμένα από τα links) με σχετική προσοχή.

Αναφέρει κάποιες φυλές που έχουν μια τάση/ευαισθησία.
Επίσης αναφέρει πως, εκτός της κληρονομικότητας, μπορεί να προκληθεί από έλλειψη κάποιων βιταμινών, ουσιών, από κακή διατροφή, φάρμακα κλπ.
Ακόμη για τα συμπτώματα, την διάγνωση και την αντιμετώπιση-θεραπεία όπου και όταν αυτή είναι δυνατή.
Στις περισσότερες απορίες προσωπικά με κάλυψε.

Πουθενά όμως δεν φαίνεται να συνδέει την εμφάνιση της νόσου με την άσκηση (έστω, την υπερβολική άσκηση) στα νεαρά ζώα, σε αντίθεση με όλα αυτά που κατά καιρούς έχουν ειπωθεί και γραφεί εδώ αλλά και σε πολλές άλλες ιστοσελίδες...

Τελικά, πρόκειται περί μύθου :!: ή υπάρχει και συνέχεια :?:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DC
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Οκτ 05, 2011 10:57 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Μάιος 24, 2010 11:52 am
Δημοσιεύσεις: 231
Τοποθεσία: Πλανήτης Πανδώρα
Και όπως η καρδιά ειδικά στα ξκουτάβια και νέα σκυλιά επιρεάζεται από την έντονη άσκηση ειδικά αν είναι επαναλαμβανόμενη !
Με αποτέλεσμα διάφορες ασθένειες από τις οποίες η πιό κοινή είναι η μεγαλοκαρδία !


Ψύλλοι στα αυτιά (να σας μπουν)
1. Aν το κατοικίδιό σας αρχίζει να βήχει ανεξήγητα με ένα βήχα ξηρό, σαν να πνίγεται, ιδίως όταν στρεσάρεται, τότε θα πρέπει το συντομότερο να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

2. Aν το ζώο σας είναι παχύσαρκο (αυτό φαίνεται!) και κουράζεται ενώ μέχρι πρότινος βάδιζε άνετα μια συγκεκριμένη απόσταση. Aν δηλαδή ξαφνικά πρέπει να κάνει στάσεις μέχρι να φτάσετε, τότε πρέπει να υποψιαστείτε καρδιοπάθεια.

3. Αν ο σκύλος σας αναπνέει γρήγορα σε στιγμές ηρεμίας και κοιμάται χωρίς να κατακλιθεί στο ένα πλάι του.

4. Aν αναπνέει με το κεφάλι του τεντωμένο, κοιτώντας προς τα εμπρός και πάνω.

5. Aν η γλώσσα του είναι μελανή και η αναπνοή του ακούγεται αρκετά μακριά του, τότε είναι ώρα για το «τεστ κοπώσεώς του».

6. Aν τα πόδια του είναι πρησμένα. Aν μάλιστα πιέζοντας στο σημείο του πρηξίματος, μένει το αποτύπωμα του δαχτύλου σας.

7. Aν η κοιλιά του δείχνει τεράστια και σκληρή (και δεν εγκυμονεί) τότε η καρδιά, της καρδιάς σας, κινδυνεύει να «ραγίσει».>

Tο «ασθενές» φύλο
Όπως και σε μας τους ανθρώπους τα αρσενικά κατέχουν τα πρωτεία στην εκδήλωση καρδιολογικών προβλημάτων σε σύγκριση με τα θηλυκά. Σε ότι αφορά στις μεγαλόσωμες φυλές αυτές υποφέρουν περισσότερο από διατατική μυοκαρδιοπάθεια παρά από ενδοκάρδωση. H σειρά με βάση τη συχνότητα εμφάνισης τους προβλήματος είναι : Scottish Deerhound, Doberman, Pincher, Irish Wolfhound, Great Dane, Boxer, Saint Bernard, Afgan Hound, Newfound land, Old English Sheepdog.

Σε αυτήν την περίπτωση συγκαταλέγονται ζώα που πολλές φορές δεν έχουν συμπτώματα. Aλλά εμφανίζουν ανορεξία και μείωση σωματικού βάρους, ταχύπνοια, βήχα, δύσπνοια, εύκολη κόπωση λιποθυμικές κρίσεις, υποδόρια οιδήματα και ύδρωπες. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα έχουμε ξαφνικό θάνατο όπως συμβαίνει στο 30% των Doberman. Aνεξάρτητα πάντως από τη φυλή, από τη στιγμή που θα διαγνωσθεί το καρδιολογικό πρόβλημα ξεκινά ο γολγοθάς της μακροχρόνιας και ίσως δια βίου αγωγής για το κατοικίδιο.

Εδώ που φτάσατε...
• Θα πρέπει να τηρείτε σχολαστικά το πρόγραμμα χορήγησης των φαρμάκων του, χωρίς να παραλείπονται ημέρες ή να τα ανακατεύετε.

• H διατροφή του θα πρέπει να προσαρμοστεί στην πάθησή του.

• Yπάρχουν ειδικές τροφές για καρδιοπαθή σε ξηρά μορφή, αλλά και σε κονσέρβα που θα καλύψουν τις ανάγκες του σε χρήσιμα στοιχεία πχ ταυρίνη αλλά και θα το προστατέψουν από άλλα όπως πχ αλάτι, λίπος, κλπ. Bέβαια θα είναι δύσκολο αν μετά από μία ζωή με λιχουδιές τώρα του ζητήστε να φάει ένα τόσο «άνοστο» σιτηρέσιο. Δυστυχώς όμως δε γίνεται αλλιώς.

πηγή
ΓΙΩΡΓΟΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΤΗΝΙΑΤΡΟΣ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DC
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Οκτ 06, 2011 8:39 am 

Εγγραφή: Τετ Σεπ 07, 2011 9:40 am
Δημοσιεύσεις: 108
Τοποθεσία: Ν. Αρτάκη/Αιγάλεω
Αν επιτρέπεται, πότε δημοσιεύθηκε η συγκεκριμένη άποψη?


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DC
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 07, 2011 12:53 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Ιουν 17, 2007 9:39 pm
Δημοσιεύσεις: 260
Από Ιατρικό περιοδικό

Η μακροχρόνια άσκηση συσχετίζεται με μορφολογικές αλλαγές της καρδιάς, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν την αύξηση των διαστάσεων, την αύξηση του πάχους των τοιχωμάτων και την αύξηση της μάζας της αριστερής κοιλίας. Το σύνολο των αλλαγών αυτών χαρακτηρίζει την αθλητική καρδιά.

Οι αλλαγές που παρατηρούνται στους αθλητές είναι συνήθως ήπιες, αλλά σπάνια, σε αθλητές υψηλών επιδόσεων, μπορεί να είναι ιδιαίτερα εξεσημασμένες και να δίδουν παρόμοια εικόνα με σοβαρές μυοκαρδιοπάθειες, όπως η διατατική ή η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, οι οποίες αποτελούν το υπόστρωμα για αιφνίδιο θάνατο σε νεαρούς αθλητές. Λόγω των σημαντικών κλινικών επιπτώσεων του φαινομένου της αθλητικής καρδιάς, έχει πολύ μεγάλη σημασία το να απαντήσουμε σε δύο καίρια ερωτήματα:

πώς μπορούμε να διαφοροδιαγνώσουμε την αθλητική καρδιά από τις μυοκαρδιοπάθειες;

αν οι αλλοιώσεις που παρατηρούνται στην αθλητική καρδιά λόγω της άσκησης, υποχωρούν με τη διακοπή της άσκησης ή παραμένουν μακροχρόνια αποτελώντας ταυτόχρονα παράγοντα κινδύνου για μελλοντικά καρδιακά συμβάματα;

Όσον αφορά τη διαφορική διάγνωση μεταξύ αθλητικής καρδιάς και μυοκαρδιοπάθειας και κυρίως της υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, θα βοηθήσουν αρκετά κριτήρια τόσο υπερηχοκαρδιοyραφικά, όσο και από άλλες μεθόδους όπως η εργομετρία και το υπερηχοκαρδιογράφημα. Από το υπερηχοκαρδιογράφημα, την υποψία υπερτροφικής μυοκαρδιοπάθειας, θα θέσουν η σημαντική υπερτροφία της αριστερής κοιλίας σε νέους αθλητές με πάχος τοιχώματος αριστερής κοιλίας >12cm για τους άνδρες και >11cm για τις γυναίκες, καθώς και ο παθολογικός τύπος πλήρωσης της αριστερής κοιλίας. Η βοήθεια που προσφέρει το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι αρκετά σημαντική ενώ πολύ σημαντικός είναι ο ρόλος της εργομετρίας. Μια μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου >50 ml/kg/min ή >20% πάνω από τη μέγιστη προβλεπόμενη, μπορεί να ξεχωρίσει την αθλητική καρδιά από την υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια.

Όσον αφορά το κατά πόσο οι αλλαγές της καρδιακής ανατομίας στην αθλητική καρδιά υποχωρούν με τη διακοπή της άσκησης ή παραμένουν μόνιμα, φαίνεται ότι η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας υποχωρεί στα φυσιολογικά επίπεδα σε όλους τους αθλητές υψηλών επιδόσεων, ενώ στο 20% περίπου αυτών των αθλητών παραμένει ένας βαθμός διάτασης της αριστερής κοιλίας. Φαίνεται ότι η υπερτροφία της αριστερής κοιλίας των αθλητών είναι ένα σύνηθες και φυσιολογικό φαινόμενο, ενώ παραμένει ένα ερωτηματικό όσον αφορά την ατελή υποστροφή της διάτασης της αριστερής κοιλίας μετά τη διακοπή της άθλησης.

_________________
Πόλεμο στις μπεκάτσες σώστε τα σκουλήκια !
Στέτζος Ε


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DC
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Οκτ 07, 2011 3:00 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7282
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Με απλά λόγια .
Η καρδιά είναι ένας μυς που αναπτύσσετε ανάλογα με την ηλικία και τις δραστηριότητες του σώματος !
Αν το σώμα σε πολύ νεαρά ηλικία κάνει δραστηριότητες πολύ εντατικές και μεγάλη συχνότητα , η καρδιά για να αντεπεξέλθει δουλεύει περισσότερο και με μεγαλύτερη δύναμη !
Αν αυτο συνεχιστεί μακροχρόνια επαναλαμβάνω σε νεαρή ηλικία προκύπτουν προβλήματα ελαφρά ως πολυ σοβαρά , ανάλογα το άτομο , την προδιάθεση , την κληρονομικότητα καμία φορά κλπ κλπ
Ενα από αυτά και μάλιστα πολύ συχνό είναι η μεγαλοκαρδία που η σοβαρότητα της εξαρτάτε από την βλάβη και κατά πόσο είναι επανορθώσει μη, αν είναι !
Τα σκυλιά μου τα βγάζω στο βουνό με την κανονική έννοια γύρω στο χρόνο και μετά .

Αυτό θα σε βοηθήσει να καταλάβεις πολλά πράγματα για αρχή έστω και αν είναι για τον άνθρωπο !

http://www.paediatriki.gr/data/issue1/0 ... poulou.pdf


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Μεγαλοκαρδία στα Σκυλιά ( διατατική μυοκαρδιοπάθεια (DC
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Οκτ 09, 2011 1:16 pm 

Εγγραφή: Τετ Σεπ 07, 2011 9:40 am
Δημοσιεύσεις: 108
Τοποθεσία: Ν. Αρτάκη/Αιγάλεω
Παιδιά, καλημέρα. Πολύ ενδιαφέροντα και ψαγμένα όλα τα παραπάνω. Και εμπεριστατωμένα και σας ευχαριστώ πολύ για τον κόπο και για την συμμετοχή σας.
Έχω ανοίξει παρόμοιο θέμα και στο artemis όπου και κατά βάση μου ανέφεραν τα ίδια ακριβώς πράγματα όσοι συμμετείχαν στην κουβέντα. Εκτός από ένα συνάδερφό μας, το Νίκο, που είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν θέμα Διατατικής Μυοκαρδιοπάθειας σε σκυλί του και άρχισε να το ψάχνει. Βρήκε λοιπόν τα παρακάτω που αναφέρει πως για την μεγαλοκαρδία ανακάλυψαν πως ευθύνεται το γονίδιο Ogn:
http://www.vita.gr/html/ent/740/ent.6740.asp

Θεώρησα πως η ενημέρωση είναι δικαίωμα όλων μας και είπα να το αναφέρω και στην εδώ κοινότητα.


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 12 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum