Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 2 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Κρατικά εκτροφεία θηραμάτων
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 04, 2011 2:42 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 560
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ
Εικόνα

Θηραματική Οικονομία και ιχθυοπονία ορεινών υδάτων

Είναι γνωστή η αξία της θηραματικής πανίδας καθώς και της ιχθυοπανίδας κυρίως για την ικανοποίηση αναγκών αναψυχής του κοινού. Ιδιαίτερα το κυνήγι συγκεντρώνει άμεσα το ενδιαφέρον 300.000 περίπου μελών, ενώ ένας σημαντικός αριθμός ελευθέρων επαγγελματιών εξαρτάται ή σχετίζεται με το άθλημα αυτό. Την τελευταία πενταετία παρατηρείται μια μείωση του αριθμού των κυνηγών κατά 4% περίπου, όπως φαίνεται και στον πίνακα 12 (αδειών θήρας), που επισυνάπτεται. Για την οργανωμένη ασκηση κυνηγίου ιδρύθηκαν συνολικά 10 ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές (ΕΚΠ) σε έκταση 1.375.756 στρέμματα. Από αυτές οι 7 υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού και πιστώσεων. Επίσης λειτουργούν είκοσι (20) κρατικά εκτροφεία θηραμάτων στα οποία αναπαράγονται 120.000 περίπου θηράματα (φασιανοί, πέρδικες, ορτύκια, ελάφια, ζαρκάδια, πλατόνια, αίγαγροι, αγριοπρόβατα) με σκοπό τον εμπλουτισμό των μόνιμων καταφυγίων θηραμάτων και των ΕΚΠ. Τέλος έχουν ιδρυθεί μέχρι σήμερα 700 καταφύγια θηραμάτων που καλύπτουν συνολική έκταση 9.500.000 στρέμματα. Η αρμοδιότητα ίδρυσης εκτροφείων θηραμάτων έχει ήδη μεταβιβασθεί στην περιφέρεια με το Π.Δ 94/1993.

Αναφορικά με την αλιεία των ορεινών υδάτων λειτουργούν 4 πεστροφογεννητικοί σταθμοί (Ανθηρού Μουζακίου, Αγκίστρου Σερρών, Ασπροποτάμου Καλαμπάκας και Γαύρος Καρπενησίου) με συνολική ετήσια παραγωγή 150.000 περίπου ιχθυδίων ντόπιας πέστροφα Σύμφωνα με απογραφή που πραγματοποίησε η Δασική Υπηρεσία στο παρελθόν έχει διαπιστωθεί ότι 152 ορεινά ρεύματα με συνολικό μήκος 1.560 χλμ. προσφέρονται για καλλιέργεια πέστροφας, γεγονός που έχει μεγάλη σημασία ιδιαίτερα από την πλευρά της κάλυψης των αναγκών αναψυχής του κοινού.

Για τη σωστή οργάνωση της θηραματοπονίας και ορεινής αλιείας απαιτείται απογραφή του θηραματικού κεφαλαίου, πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού, κατάρτιση ενός μακροχρόνιου προγράμματος ανάπτυξης της θηραματοπονίας και ιχθυοπονίας ορεινών υδάτων, σωστός προγραμματισμός, ιεράρχηση και χρηματοδότηση των ενεργειών και δραστηριοτήτων και συνεργασία με τις κυνηγετικές, φιλοπεριβαλλοντικές, φυσιολατρικές και άλλες οργανώσεις και φορείς που έχουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της ορεινής χώρας και την προστασία του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος θα πρέπει να επανασχεδιαστεί το δίκτυο των καταφυγίων θηραμάτων, να προβλεφθούν τρόποι αποτελεσματικής προστασίας τους, και να τεθεί σε νέα βάση η λειτουργία των ελεγχόμενων κυνηγετικών περιοχών και των εκτροφείων θηραμάτων.


Tα Κρατικά Εκτροφεία Θηραμάτων είναι 21, με συνολική έκταση 3.603 εκτάρια. Σύμφωνα με τα ψηφιοποιημένα όρια, η συνολική έκτασή τους αντιστοιχεί στο 0,023% της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, ενώ το θαλάσσιο τμήμα τους καταλαμβάνει έκταση ίση με 14,51 εκτάρια.


ΕΡΕΥΝΑ: «Χαρτογράφηση των κρατικών εκτροφείων θηραμάτων»

http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=2254


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Κρατικά εκτροφεία θηραμάτων
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Μαρ 04, 2011 2:53 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 560
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ
Εικόνα

Δασαρχείο Μουζακίου

Εκτροφείο Πτερωτών Θηραμάτων Μπαλάνου
Το εκτροφείο Πτερωτών Θηραμάτων βρίσκεται στη Θέση «Μπαλάνος» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πορτής του Δήμου Μουζακίου σε απόσταση 4km από το Μουζάκι και παράγει την νησιώτικη πέρδικα (Chucar chucar) και τον Φασιανό(Phasianus colchicus). Η κατασκευή του εκτροφείου έγινε το 1979 και συγκαταλέγεται στα δύο (2) μεγαλύτερα της χώρας μαζί με το εκτροφείο τις «Μονής Αγάθωνος» στην Φθιώτιδα με ευθύνη του Δασαρχείου Λαμίας.

http://thessalia.dasi-ydata.gr/4portal/ ... &task=view


Κορυφή
 Προφίλ  
 
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 2 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum