Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 3 από 4   [ 54 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Ιαν 28, 2011 12:54 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 671
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ
Εγώ συμφωνώ με την Πιρμπίλη για τα 10 στρέμματα και ακόμη καλύτερα καθόλου χτίσουμε μέσα σε βιότοπους , νατούρα , αλπικά , πάρκα κ.α
Αλλά όπως είδατε πέσανε να την φάνε τα συμφέροντα και μέσα από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ και πάπα λα τα 10 :!:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 03, 2011 12:17 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιαν 09, 2010 12:36 am
Δημοσιεύσεις: 70
10 εντολές για τις Natura


http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?p ... 27&catID=5

Εικόνα

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος αποπνέει στο σύνολό του το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος «Διατήρηση της Βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» που συζητείται αυτές τις ημέρες στη Βουλή.

Το νέο νομοσχέδιο έρχεται να καλύψει τα κενά, αλλά και να εκσυγχρονίσει τον νόμο 1650 του 1986 «Για την προστασία του περιβάλλοντος», αναγνωρίζοντας τη σημασία της βιοποικιλότητας (την οποία μάλιστα και ορίζει), την προστασία των ειδών και των οικότοπων, ενώ θέτει συγκεκριμένα όρια για την επιτρεπόμενη δραστηριότητα εντός των προστατευόμενων περιοχών.

«Διαβάσαμε» το νομοσχέδιο μαζί με την υπεύθυνη πολιτικής για το φυσικό περιβάλλον του WWF Ελλάς Ιόλη Χριστοπούλου. Καταλήξαμε σε 10 σημεία-συμπεράσματα…

1. Ενσωμάτωση

Ο ΝΕΟΣ νόμος ενσωματώνει «αυτομάτως» τις περιοχές Natura στις προστατευόμενες περιοχές. Στο εξής, θα κατοχυρώνονται ως προστατευόμενες χωρίς να απαιτούνται περίπλοκες διαδικασίες. Δεν απαιτείται, δηλαδή, πλέον η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης και Προεδρικού Διατάγματος για την καθεμία, αλλά ένα Προεδρικό Διάταγμα θα τις κατοχυρώνει όλες.

2. Διεύρυνση

ΕΠΙΠΛΕΟΝ, το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών διευρύνεται και περιλαμβάνει στο εξής τόσο τους εθνικούς δρυμούς της χώρας όσο και τα καταφύγια άγριας ζωής. Μ’ αυτόν τον τρόπο ενσωματώνονται ουσιαστικά δύο διαφορετικά δίκαια, το περιβαλλοντικό και το δασικό.

3. Μέτρα προστασίας

Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ έχει δεσμευτεί στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας να προστατεύσει μέχρι το 2012 συγκεκριμένες περιοχές που ενέταξε στο δίκτυο Natura ήδη από το 2006. Αυτή είναι η πρώτη φορά, όμως, που διευκρινίζονται μέτρα προστασίας γι’ αυτές τις περιοχές.

4. Οριζόντιες διατάξεις

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ των οριζόντιων διατάξεων, όπου υπάρχει η ακανθώδης διάταξη για τα 10 στρέμματα, θεωρείται σημαντικό για δραστηριότητες που απειλούν το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, απαγορεύονται επίσης η εγκατάσταση ιδιαιτέρως οχλουσών και επικίνδυνων βιομηχανικών εγκαταστάσεων, η αλιεία με μη συμβατά αλιευτικά εργαλεία κ.λπ.

5. Απειλούμενα είδη

Ο ΝΟΜΟΣ του ΥΠΕΚΑ καθορίζει πλέον τα απειλούμενα είδη της χώρας με βάση τα Κόκκινα Βιβλία και προτείνει μέτρα για την προστασία τους, με βάση την κατάστασή τους στην Ελλάδα. Επιπλέον, απαγορεύει ρητά τη συλλογή, κοπή, κατοχή, εμπόριο κ.α. των ενδημικών ειδών χλωρίδας και πανίδας.

6. Ξενικά είδη

ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο θεωρείται η διάταξη που αφορά τα ξενικά είδη που αποτελούν απειλή για τη βιοποικιλότητα (π.χ. λαγοκέφαλος, κόκκινο σκαθάρι). Ανάλογα με την επικινδυνότητα των ειδών αυτών, το υπουργείο θα συντάσσει σχέδια προστασίας των περιοχών που πλήττονται.

7. Το περιβάλλον ως όλον

ΜΕΣΑ από το νομοθετημα επιχειρείται μια ολιστική προσέγγιση του περιβάλλοντος. Οι αρχές της προστασίας επεκτείνονται σε όλο τον φυσικό χώρο. Ετσι, για τους μικρούς παράκτιους υγρότοπους που δεν προστατεύονται από κάποιο θεσμικό πλαίσιο καταρτίζεται κατάλογος, ενώ προβλέπονται παρεμβάσεις σε περίπτωση παρανομιών - π.χ. κατεδάφιση αυθαίρετων κτισμάτων.

8. Ερευνα

ΕΝΙΣΧΥΕΙ τη συστηματική έρευνα και τη διάχυση των αποτελεσμάτων της ως βασικό εργαλείο προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της χώρας.

9. Ευθύνη

Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ της βιοποικιλότητας θα διατρέχει όλες τις τομεακές πολιτικές που θα μπορούσαν να βλάψουν τα είδη και τους βιοτόπους τους στην Ελλάδα.

10. Υποβάθμιση

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ που υπάρχει πληροφορία ότι κάποια περιοχή ή κάποιο είδος απειλείται με υποβάθμιση και αυτό αποδεικνύεται επιστημονικά, η υπουργός Περιβάλλοντος έχει το δικαίωμα να παρέμβει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να προτείνει έκτακτα μέτρα.

«Τέλος» στην αναρχία

ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ να μπει τέλος στην «κατά παρέκκλιση» δόμηση στις περιοχές Natura επισημαίνει με αποκλειστική δήλωσή της στη Real planet η υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη. Ειδικότερα, αναφέρει για την επίμαχη διάταξη των 10 στρεμμάτων τα εξής: «Η διάταξη αυτή έγινε αφορμή για μια σε βάθος συζήτηση στις περιοχές Natura.

Ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε τελικά να τεθεί ένα τέλος στην απαράδεκτη "κατά παρέκκλιση" δόμηση στις περιοχές αυτές. Θα είναι μια επιτυχία όλων μας: της Βουλής, των φορέων και του υπουργείου».

Η υπουργός απαντά μέσω της «R» και σε όσους της καταλογίζουν ότι η αυστηροποίηση των όρων δόμησης έχει αντιαναπτυξιακό χαρακτήρα: «Ειδικά για τη χώρα μας πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος συμβαδίζουν.

Το αναπτυξιακό μοντέλο που επέτρεπε την αλόγιστη οικοδομική δραστηριότητα απέτυχε και μας οδήγησε σε μια βαθιά οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική κρίση. Προφανώς, δεν επιδιώκουμε τη δημιουργία αποστειρωμένων περιοχών, χωρίς ανθρώπινη παρουσία. Αντίθετα, με την υιοθέτηση περιβαλλοντικών κριτηρίων επιδιώκουμε την ανάπτυξη συμβατών δραστηριοτήτων και την αποφυγή μη αναστρέψιμων βλαβών».

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 03, 2011 9:33 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
: Καλλιστώ: «Η προστασία της φύσης δεν χωρά σε 10 στρέμματα»! !


ΜΔυστυχώς, η συζήτηση γύρω από το Σχέδιο Νόμου για τη Βιοποικιλότητα, περιορίστηκε σε μια αντιπαράθεση γύρω από την αύξηση του ορίου αρτιότητας στις περιοχές Natura, αναφέρει σε ανακοίνωση της η περιβαλλοντική οργάνωση Καλλιστώ.
«Το ζήτημα βέβαια της εκτός σχεδίου δόμησης είναι σημαντικό, αφού η αυθαίρετη αλλαγή στις χρήσεις της γης, η άναρχη δόμηση, οι δρόμοι και οι υποδομές που τη συνοδεύουν κατακερματίζουν και υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον, ενώ αποδιαρθρώνουν και τις άλλες παραγωγικές δραστηριότητες. Ωστόσο, το μέγεθος της ιδιοκτησίας δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό κριτήριο για το δικαίωμα δόμησης, χωρίς καμία αναφορά στην προηγούμενη χρήση της έκτασης, στα οικολογικά της χαρακτηριστικά ή στη μελλοντική χρήση και το μέγεθος του ακινήτου.
Ως περιβαλλοντική οργάνωση επιμένουμε ότι η μόνη κοινωνικά και περιβαλλοντικά ορθή λύση παραμένει ένας ολοκληρωμένος και μακροπρόθεσμος χωροταξικός σχεδιασμός που θα καταργεί οριστικά την εκτός σχεδίου δόμηση.
Ακόμα περισσότερο όμως, θέλουμε να αναδείξουμε και άλλα σημαντικά ζητήματα που ρυθμίζονται από αυτό το Σχέδιο Νόμου και τα οποία εξαφανίστηκαν από το προσκήνιο.
Γενικά, το προτεινόμενο Σχέδιο Νόμου δίνει βαρύτητα στη θεσμική κατοχύρωση των Προστατευόμενων Περιοχών, υποβαθμίζοντας ωστόσο την ανάγκη συνολικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, με μέτρα καθολικής ισχύος.
Οι όποιες ευεργετικές ρυθμίσεις περιορίζονται στο 20% της χώρας, που εντάσσεται στις Προστατευόμενες Περιοχές, ενώ όλο το υπόλοιπο φυσικό περιβάλλον, όχι μόνο με τη «βιοποικιλότητά» του, αλλά και με τους κατοίκους του, αφήνεται ουσιαστικά αθωράκιστο απέναντι στην άναρχη δόμηση, τις ανεξέλεγκτες ρυπογόνες βιομηχανίες, τους ΧΥΤΑ, τους οδικούς άξονες που κατασκευάζονται χωρίς τη λήψη των στοιχειωδών μέτρων προστασίας.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η τελική εκδοχή που κατατέθηκε στη Βουλή, παρουσιάζει σοβαρές υποχωρήσεις σε σχέση με το αρχικό Σχέδιο Νόμου που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Ιούλιο του 2010, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα μέτρα γενικής προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος. Οι αλλαγές αυτές μάλιστα δεν τεκμηριώνονται από τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί, η ρύθμιση που προέβλεπε την εκπόνηση προγραμμάτων παρακολούθησης, με στόχο τη μείωση των επιπτώσεων από την κατασκευή μεγάλων έργων υποδομής, όπως οι οδικοί άξονες και η οποία εξαφανίστηκε στο τελικό κείμενο.
Όσο για τις ίδιες τις Προστατευόμενες Περιοχές, η θεσμική κατοχύρωσή τους, η οποία ήταν αναγκαία –όσο και υποχρεωτική από τις διεθνείς συμβάσεις της Ελλάδας, δεν αρκεί για την ουσιαστική τους προστασία.
Δυστυχώς, ο νέος νόμος δεν προβλέπει καμία υποχρέωση του κράτους για τη διοικητική και οικονομική υποστήριξη των Φορέων Διαχείρισης, με εξαίρεση αυτού του …Πάρκου Τρίτση.
Η ίδια απουσία συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τον χρόνο, τον τρόπο και την εξασφάλιση των πόρων χρηματοδότησης που απαιτούνται για την υλοποίηση πολλών από των θετικών προβλέψεων, διέπει όλο το Σχέδιο Νόμου.
Με την κριτική αυτή δεν θέλουμε να ακυρώσουμε τα θετικά βήματα που κάνει το νομοσχέδιο, πολλά από τα οποία αποτελούσαν πάγιες προτάσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων.
Θέλουμε ωστόσο να εκφράσουμε την ανησυχία μας για το κατά πόσο αυτά αντιστοιχούν σε πραγματικά και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας ή αποτελούν μόνο διακηρύξεις.
Η ανησυχία αυτή μετατρέπεται σε πραγματική αγωνία, ενόψει του επόμενου νομοσχεδίου που ετοιμάζει το ίδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και το οποίο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αναμένεται να αποδιαρθρώσει τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αφήνοντας φυσικό περιβάλλον και τοπικές κοινωνίες έρμαια σε έργα και δραστηριότητες που θα αναιρούν κάθε δυνατότητα για κοινωνικά και περιβαλλοντικά δίκαιη ανάπτυξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα σε αυτή την κατεύθυνση αποτελεί η επιχειρούμενη επένδυση για την εξόρυξη χρυσού στη Β. Χαλκιδική.
Μία περιοχή τεράστιας περιβαλλοντικής και οικονομικής σημασίας για πολλές άλλες παραγωγικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία, γεωργία, τουρισμός, μεταποίηση), παραδίδεται εξ ολοκλήρου στην εξορυκτική βιομηχανία με μη αντιστρέψιμες συνέπειες και παρά τη σύσσωμη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών και άλλων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων.
Η γειτνίαση των περιοχών αυτών με περιοχές Natura δεν φαίνεται να αρκεί για να αποτραπεί η καταστροφή τους, η οποία φυσικά θα μεταφραστεί σε αντίστοιχη υποβάθμιση και των ίδιων των Προστατευόμενων Περιοχών. Όπως φαίνεται λοιπόν, τα 10 στρέμματα δεν αρκούν»…


ΠΗΓΗ - http://www.econews.gr


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 10, 2011 1:37 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Ιούλ 30, 2007 7:55 pm
Δημοσιεύσεις: 633
Τοποθεσία: Σέρρες
Να και οι περιοχές ΝΑΤΟΥΡΑ...
Στις Σέρρες πάντως που με ενδιαφέρει περισσότερο είναι σαν να επέλεξαν όλους τους κυνηγότοπους. Όλους μα όλους. Για να δούμε τι είδους απαγορεύσεις θα επιβάλουν και αν θα οδηγήσουν και πάλι το λαό στην παρανομία, διότι οι άκρατες και άκριτες απαγορεύσεις τελικά μόνο αυτό καταφέρνουν.

http://natura2000.eea.europa.eu/#

Ο σύνδεσμος από το taxalia

_________________
"Όρη τα υψηλά ταις ελάφοις, πέτρα καταφυγή τοις λαγωοίς"
Ψαλμός 103, 18


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Μαρ 10, 2011 7:02 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Αύγ 24, 2007 12:53 pm
Δημοσιεύσεις: 1007
Τοποθεσία: ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΙΑΣΩΝΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ...ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΓΥΡΝΑΩ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟΥΣ Κ ΜΗ ΓΙΑ ΠΑΠΙΟΜΠΑΝΙΣΤΗΡΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΠΟΣΟ ΕΥΚΟΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ Κ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟΚΑΙΡΟ ΕΙΔΙΚΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙ Κ ΚΑΝΕΝΑΣ...
ΕΠΙΣΗΣ ΠΩΣ ΤΡΩΓΟΝΤΑΙ ΣΙΓΑ ΣΙΓΑ ΥΔΑΤΙΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ Κ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΧΩΡΑΦΙΑ Κ ΠΩΣ ΞΕΜΠΑΧΩΝΟΥΝ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΥΧΑΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΜΕΣΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA...

KRIMA....

_________________
ΕικόναΕικόναΕικόνα

''ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΑΤΙΕΣ ΤΙΣ ΜΥΤΕΣ,ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΣΚΙΕΣ ΔΙΑΒΟΛΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΜΟΥΡΤΣΙ, ΝΑ ΣΕ ΤΡΟΜΑΞΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΝ...''
ΑΡΙΣ
ΚΑΛΑΜΑΤΑ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 16, 2011 11:20 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
ΚΛΙΜΑΚΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΠΑΪΡΑΚΙ Οι Natura... ξεσηκώνουν δημάρχους και περιφερειάρχες http://www.diananews.gr/article.asp?cat ... d=14326980


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 16, 2011 11:41 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

Ακυρώνεται η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για την Κορώνεια

Η Ελλάδα δεν έχει λάβει αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης

Ακυρώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την χρηματοδότηση της Ελλάδας ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την προστασία της λίμνης Κορώνεια.

Σύμφωνα με απάντηση του επιτρόπου περιβάλλοντος στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, η Ελλάδα δεν έχει λάβει αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης και η χώρα μας δεν καλύπτει τους ειδικούς όρους για την κοινοτική χρηματοδότηση.

Επίσης η Ελλάδα έχει οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο διότι έως τώρα δεν έχει λάβει μέτρα προστασίας για τη λίμνη και παραβιάζεται η κοινοτική νομοθεσία.

http://www.skai.gr/news/environment/art ... -koroneia/


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Μαρ 22, 2011 11:11 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


«Στη σέντρα» μας βγάζει η Ε.Ε για τον Σχινιά

Με επιστολή-βόμβα,η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά από την Ελλάδα εξηγήσεις για την ελλιπή προστασία και διαχείριση του υγρότοπου του Σχινιά, για την «υποβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος και τις περιβαλλοντικές πιέσεις».

Η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στην παραλία, η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, η υπολειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης, οι καταστροφές των παρατηρητηρίων πουλιών, είναι μερικά από ζητήματα που θίγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην επιστολή της προς την ελληνική κυβέρνηση, ενημερώνοντας ότι έχει ανοίξει αυτεπαγγέλτως φάκελο καταγγελίας, προκειμένου να διερευνήσει εάν η χώρα μας τηρεί τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την περιβαλλοντική νομοθεσία της Ε.Ε., και πιο συγκεκριμένα από τις διατάξεις της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των οικότοπων.

Το θέμα έχει προκαλέσει αναστάτωση στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενοχλήθηκε ιδιαίτερα και το γραφείο του πρωθυπουργού, από όπου ζητήθηκε η επείγουσα συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη διερεύνηση του θέματος.

Το ΥΠΕΚΑ, με τη σειρά του, με κατεπείγον έγγραφο ζητά στοιχεία και πληροφορίες από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες (Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος ΥΠΕΚΑ, Οργανισμός Αθήνας, Αποκεντρωμένη Διοίκησης Αττικής, Περιφέρεια Αττικής, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά), προκειμένου μέχρι τις 22 Μαρτίου να συνταχθεί η απάντηση προς την Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή, η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης έχει ανασταλεί, καθώς από τις 13 Ιανουαρίου οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, αφού δεν έχουν πληρωθεί για περισσότερο από ένα χρόνο. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν, εξάλλου, και οι περισσότεροι από τους 28 Φορείς Διαχείρισης της χώρας μας.

Οι πιέσεις

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την επιστολή της που κοινοποίησε μέσω της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας, ζητά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα παρακάτω θέματα, στα οποία αναφερόταν και σχετική έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που συντάχθηκε το 2009:

- τα οκτώ καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ταβέρνες) που εξακολουθούν να λειτουργούν στο αιγιαλό του Εθνικού Πάρκου, παρότι έχουν εκδοθεί αποφάσεις κατεδάφισης από το 1999, τα οποία «υποβαθμίζουν σημαντικά την περιοχή «Natura 2000».

- τον πολύ σημαντικό όγκο σκουπιδιών και διαφόρων μπάζων που παρατηρούνται στον υγρότοπο, και τα οποία προκαλούν σημαντική και συνεχιζόμενη υποβάθμιση των περιοχών «Natura 2000».

- την οικιστική επέκταση (αυθαίρετη δόμηση - οικοδομικοί συνεταιρισμοί)

- τη διάνοιξη δρόμων που κατατέμνουν την υγροτοπική περιοχή

- την ανεξέλεγκτη χρήση του δάσους για στάθμευση και κατασκήνωση

- τις ανοργάνωτες δραστηριότητες αναψυχής και την άναρχη κυκλοφοριακή συμπεριφορά

- την κακή διαχείριση των υδατικών πόρων

- τα εκτεταμένα αποστραγγιστικά έργα στον υγρότοπο

- τη συνεχή επέκταση της γεωργικής γης

- την ανεξέλεγκτη βόσκηση

- την ανεξέλεγκτη κυνηγετική δραστηριότητα

Σημειώνεται επίσης ότι το πρόγραμμα πυρόσβεσης υπολειτουργεί, ενώ τα περισσότερα παρατηρητήρια πουλιών έχουν υποστεί βανδαλισμούς και έχουν καταντήσει επικίνδυνα για τους επισκέπτες. Ακόμη, αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα LIFE που συγχρηματοδότησε η Επιτροπή για την αειφορική τουριστική διαχείριση της περιοχής δεν έχει ολοκληρώσει τους στόχους του».

Η Επιτροπή παρατηρεί ακόμη ότι ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου στηρίζεται κατά κύριο λόγο σε εποχικό προσωπικό με ετήσιες συμβάσεις. «Το προσωπικό αυτό, όπως και το σύνολο των δραστηριοτήτων του Φ.Δ., εξαρτώνται σημαντικά από τη διαθεσιμότητα χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περίοδοι κατά τις οποίες ο Φ.Δ. λειτουργεί με πολύ λίγο ή ανεπαρκώς εξειδικευμένο προσωπικό, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τον αποτελεσματικό προγραμματισμό και την υλοποίηση των μέτρων προστασίας για την περιοχή», αναφέρεται στην επιστολή, ενώ τονίζεται ότι «είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί επαρκής και σταθερή χρηματοδότηση και οργανωτική υποστήριξη προς τον Φ.Δ. ώστε να μπορεί να εκτελεί σωστά τα καθήκοντά του».

Ζητούν ενημέρωση

Η Επιτροπή ζητά λεπτομερή ενημέρωση για τα συγκεκριμένα μέτρα, με τα ακριβή χρονοδιαγράμματα, που λαμβάνονται από τις ελληνικές Αρχές, σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης, για την αντιμετώπιση των παραπάνω θεμάτων.

Επίσης θέλει να πληροφορηθεί «εάν τα διάφορα έργα που εκτελούνται στην περιοχή έχουν εκτιμηθεί δεόντως ως προ τις επιπτώσεις τους στον τόπο, βάσει της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για την προστασία των Οικότοπων», καθώς και σχετικά με τη διαδικασία εκπόνησης και έγκρισης Διαχειριστικού Σχεδίου και Κανονισμού Λειτουργίας στο Εθνικό Πάρκο.

Τέλος, ζητά να μάθει εάν προβλέπεται η σύνταξη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα τέσσερα υφιστάμενα Κέντρα Εξυπηρέτησης Λουομένων στον αιγιαλό του Εθνικού Πάρκου.

Μάλιστα, η συντάκτρια της επιστολής, Pia Buccela, εμφανίζεται να έχει επίγνωση της κατάστασης ως προς τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα, αφού υπογραμμίζει ότι «τα προβλήματα που αναφέρονται ενδέχεται να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα αδυναμιών στη διαχείριση του συνόλου των περιοχών ‘‘Natura 2000’’ στην Ελλάδα, και άρα η αντιμετώπισή τους με την αναγκαία αποφασιστικότητα θα ωφελήσει σημαντικά τη συνολική λειτουργία του δικτύου».

Η P. Buccela δεν παραλείπει να αναφερθεί στην περίοδο προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων, οπότε και «υπήρξαν σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους των ελληνικών Αρχών όσον αφορά την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων για το έργο του Ολυμπιακού Κωπηλατοδρόμιου, την αποκατάσταση της περιοχής και την καλή λειτουργία του Εθνικού Πάρκου και του Φορέα Διαχείρισης».

Απροστάτευτο το Πάρκο

Το Εθνικό Πάρκο παραμένει τελείως απροστάτευτο, καθώς η λειτουργία του Φορέα Διαχείρισης έχει ανασταλεί και οι εργαζόμενοί του κινούνται δικαστικά για τη διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους για ένα και πλέον έτος. «Ο Φορέας βρίσκεται σε οριακό σημείο», παραδέχεται ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, Νίκος Αναστασόπουλος.

Ο Ν. Αναστασόπουλος, μάλιστα, είχε ενημερώσει το ΥΠΕΚΑ για την πρόθεσή του να παραιτηθεί, ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «το υπουργείο κινητοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου και το επόμενο διάστημα αναμένονται εξελίξεις για το μέλλον του Εθνικού Πάρκου».

Οσον αφορά τα προβλήματα του Εθνικού Πάρκου, ο Ν. Αναστασόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «καλούμαστε να μπαλώσουμε προβλήματα δεκαετιών», κάνοντας λόγο για ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων και των διοικητικών συμβουλίων του Φορέα.

«Το πιο σημαντικό πρόβλημα σήμερα ίσως είναι ότι το Εθνικό Πάρκο στην ουσία είναι ανύπαρκτο στη συνείδηση των χρηστών του. Υπάρχει ένα έλλειμμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης και σε αυτό θα εστιάσουμε το επόμενο διάστημα».

ΤΗΣ ΑΔΡΙΑΝΑΣ ΣΙΑΔΗΜΑ

http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?p ... 23&catID=5


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μαρ 23, 2011 10:05 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Δευτ Μάιος 24, 2010 11:52 am
Δημοσιεύσεις: 231
Τοποθεσία: Πλανήτης Πανδώρα
Αφού δεν υπάρχουν χρήματα η σωστή διαχείριση και η φύλαξη όλων αυτών των περιοχών είναι τελειωμένη υπόθεση .
Ενας δρόμος υπάρχει να συμμετέχουν στην διαχείριση και οι κυνηγοί ώστε να υπάρξει και σωστή φύλαξη .
Με το να συμμετέχουν δεν σημαίνει ότι πρέπει να επιτραπεί αυτομάτως και το κυνήγι σ εαυτές τις περιοχές ..
Το που θα επιτρέπεται η όχι το κυνήγι θα πρέπει να βγει μέσα από διαβούλευση τεκμηριωμένη από όλους τους συμμετέχοντες φορείς εννοείται και τους κυνηγούς αλλά και την ίδια την πολιτεία .
Μόνο έτσι θα σωθούν αυτά τα υπέροχα μέρη .


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν !
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Απρ 01, 2011 11:16 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

ΔΟΜΗΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA – ΜΙΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΚΟΜΗ http://envthink.blogspot.com/2011/02/natura.html
Το πιθανότερο αποτέλεσμα θα είναι να ξεκινήσει μια νέα εποχή αυθαίρετης δόμησης. :!: :!: :!:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Μάιος 04, 2011 1:44 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Σεπ 12, 2010 10:49 am
Δημοσιεύσεις: 671
Τοποθεσία: ΘΕΣΣΑΛΙΑ-ΑΤΤΙΚΗ
«Η θήρα θα μπορούσε να γίνεται ακόμη και στις περιοχές NATURA 2000, καθώς η κυνηγετική περίοδος δεν συμπίπτει με την περίοδο αναπαραγωγής των ειδών όσο και με την έναρξη της μεταναστευτικής τους περιόδου» :roll:

Συνέντευξη: Νικόλαος Παπαγεωργίου, Καθηγητής θηραματοπονίας, ιχθυοκομίας ορεινών υδάτων του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

http://www.alfa-omega.gr/article.asp?AID=83


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 28, 2011 12:32 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Φεβ 08, 2008 2:38 am
Δημοσιεύσεις: 362
Τοποθεσία: Ιταλια-Αθηνα
Δυστυχως οι φωτο ειναι την δευτερη μερα του Πασχα 2011 στο Εθνικο Παρκο του Σχινια που ειναι Προστατευόμενη περιοχή RAMSAR - NATURA 2000
Τα σχολια δικα σας!!! :cry:
Εικόνα
adult image hosting
Εικόνα
image uploading

_________________
Μαζεψες τους αδειους πλαστικους καλυκες σου?Μην αφηνεις κανενα πλαστικο κ σκουπιδι στην φυση!
Φύση TV - http://www.fisi.tv - Γνώρισε τη Φύση!
Καλημάνα
ΕικόναΕικόναΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Μάιος 28, 2011 2:48 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Μάιος 22, 2008 8:30 am
Δημοσιεύσεις: 314
Τοποθεσία: Πετρούπολη-Μεσσηνία
Τι σχόλια να κάνουμε φίλε Βαγγέλη :( . Λένε ότι μια φωτογραφία ισούται με χίλιες λέξεις.

_________________
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Νοέμ 24, 2011 8:55 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 7301
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα


Natura 2000: Μείζονος σημασίας η επέκταση των προστατευόμενων περιοχών http://www.gpeppas.gr/periodiko/24-11-11.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Προστατευόμενες περιοχές RAMSAR - NATURA 2000 από ποιόν
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Παρ Δεκ 02, 2011 1:11 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Ιουν 05, 2010 11:13 pm
Δημοσιεύσεις: 259
Τοποθεσία: Eύβοια
Βρε εδώ οι άχρηστοι δεν μπορούν να προστατευσουν τις ήδη υπάρχουσες περιοχές θέλουν και νέες!!!!
Έδω δήμαρχοι λέγεται πως υποστηρίζουν εταιρίες που κερδίζουν απο αυτα.Τι λέμε τώρα!!!!!


<< Στην εκδήλωση που έγινε χθες στον Πάλιουρα του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων έγινε μια πολύ καλή συζήτηση για το μέλλον του ορεινού όγκου της Δίρφυς. Συμμετείχαν πολίτες και φορείς της περιοχής. Όλοι οι ομιλητές δήλωσαν την αντίθεσή.....Η παρουσία του Δημάρχου, ήταν απογοητευτική διότι ανάλωσε το χρόνο του να υποστηρίζει την εταιρία ΛΑΡΚΟ.... >>

Δείτε έδω

http://www.evia.tv/2011/11/blog-post_29.html

_________________
'' ΜΗΝ ΚΑΘΕΣΤΕ: Μπροστά από ταύρο, πίσω από μουλάρι και δίπλα σε ΒΛΑΚΕΣ ''


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 3 από 4   [ 54 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα Προηγούμενη  1, 2, 3, 4  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum