Εγγραφή: Κυρ Δεκ 16, 2007 4:52 pm Δημοσιεύσεις: 398 Τοποθεσία: Θεσσαλονίκη, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
|
Συγνώμη για την αργοπορημένη απάντηση μου φίλοι, προλαλήσαντες και μη δεν θα μπορούσα να μην δώσω συνέχεια (επανέλθω) στο θέμα "σωστή εκτροφή & αναπαραγωγή" σκύλων – κάθε φυλής. Ισως λιγάκι καθυστερημένα βέβαια λόγω άλλων υποχρεώσεων, αλλά κυρίως ποτέ δεν θα προσπερνούσα έτσι & τόσο εύκολα ένα βασικό για όλους μας πιστεύω θέμα «την επιλογή των καλύτερων νεαρών κουταβιών» (αποδειγμένα ως σωστά και καλά κυνηγόσκυλα) από τα καλύτερα αναπαραγωγά ζώα. Το να πάρω εγώ ή εσείς να πάρετε φίλοι μου, ένα κουταβάκι απο μια γέννα που είδατε ή διαβάσατε τυχαία σε μια αγγελία.... 2 οποιαδήποτε τυχαίων σκύλων, μιας ράτσας/ με χαρτιά pedigree κλπ.. δεν λέει από μόνο του τίποτα το κακό!!!.. όποια κι άν είναι αυτά/ χωρίς να ονοματίσω κάποια συγκεκριμένη ράτσα ή διάσημους σκύλους- πρωταθλητές - αγωνόσκυλα κλπ, μιας και τέτοια είναι η πλειοψηφία όλων αυτών που κυκλοφορούν στην χώρα μας (αποδεικνύεται απλά ξεφυλλίζοντας ένα τέτοιο κυνηγ. περιοδικό ή σχετικό έντυπο, ιστοσελίδες κά). Σας υπενθυμίζω όμως σαν πιο παλιός κυνηγός είδα -άκουσα πολλά & διάφορα μέχρι τώρα, πριν από πολλούς απ’ εσας…φίλτατοι. αυτή είναι η άποψη μου και λέω ότι χρειάζονται κι άλλα σημεία που πρέπει να προσεχθούν αναλόγως!!.... μέχρι και 2 διαφορετικών φυλών-μπασταρδάκια είδα πρόσφατα να διαφημίζονται (Σέττερ + Κούρτσχααρ).
ΕΑΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΝΑΘΙΣΜΟ ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΘΥΛΗΚΟΣ Ο ΣΚΥΛΟΣ (δηλ. ΣΚΥΛΑ) ΘΑ ΤΗΝ ΖΕΥΓΑΡΩΝΑΤΕ ΠΟΤΕ? ΑΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΠΛΑΣΙΚΗ? ………. ΚΙ ΑΝ ΝΑΙ ΤΑ ΚΟΥΤΑΒΙΑ ΤΗΣ, ΤΙ ΘΑ ΤΑ ΕΚΑΝΕΣ? Θα τα ‘τρωγες?!!! (η τελευταία είναι δική μου προσθήκη)
Τι ξέρετε λοιπόν για αυτή την όποια σκύλα (= μάνα που γέννησε τα μικρά κουταβάκια της αγγελίας) μήπως στην προηγούμενη της γέννα έδωσε τυχόν δυστυχώς κάποια προβληματικά κουτάβια- εννοώ με σοβαρά προβλήματα/ απο πλευράς δυσμορφίας ή δυσπλασικά - προγναθικά ή άλλων οδοντικών προβλημάτων, κρυπτο ή μονάρχεις κλπ... (ή μήπως η μητέρα αυτης, αντίστοιχα στο σόι της μήπως υπήρχαν κάποια παρόμοια περιστατικά?) Μην εμπιστεύεστε αυτά που σας λένε οι ενδιαφερόμενοι & Θα μπορούσε το ίδιο, φυσικά να συμβεί κι από πλευράς του επιβήτορα?!!!... κι αν φυσικά υπήρξαν ποιός ή ποιοί αλήθεια να έμαθαν ή άκουσαν κάτι το σχετικό/ πολύ λίγοι είμαι σίγουρος (γιατί αυτά συνήθως κρύβονται απ’τον πολύ κόσμο…) - γιατί δυστυχώς ο εκτροφέας, κανονικά θα έπρεπε να τα θανάτωνε (πάρει πίσω & αντικαταστήσει, με ένα άλλο σωστό κουτάβι!!! ) Γιατί καθ’ εαυτού το πρόβλημα, είναι η επιλογή των σωστότερων απογόνων για το καλό της φυλής - και όχι μόνον γιατί νοιάζεται μην τυχόν λερωθεί το όνομα του!!! . Ναι, θά'θελα να με προστατεύσει & προφυλάξει κι εμένα ο όμιλος φυλής μου... εννοώ να παρακολουθεί όλες τις γέννες , ελέγχει, καταγράφει & με προφυλάσει αντίστοιχα απ'τις κακοτοπιές.... αυτό δυστυχώς ούτε ο ΚΟΕ δεν κατόρθωσε να πράξει!!!
Υπάρχουν πολλοί άλλοι «πιο ειδικοί – ειδικευμένοι από μένα» (ήμουν σίγουρος) που ίσως θα’ πρεπε αυτοί να μιλάνε εδώ που γνωρίζουν καλύτερα, μας λένε το πιο είναι σωστό ή τα λάθη μας, μας συμβουλεύουν σωστότερα-καταλληλότερα κλπ… όπως έχω κι εγώ δεί αλλού σε άλλη παρόμοια ιστοσελίδα- τεύχη κυνηγ. περιοδικών κλπ… Δέχομαι τις σωστότερες απο μένα απόψεις αυτών των ατόμων-συγγραφέων κι αναφέρω κάποια χαρακτηριστικά κομμάτια, αναγνώσματα που διάλεξα εγώ & βρήκα όπως προανέφερα (σε άλλο ιστότοπο/φόρουμ- περί κυνηγόσκυλων, ημερολόγιο εκπαίδευσης κά).
Η κυνοτεχνία είναι η τέχνη της αναπαραγωγής των αρετών και περιορισμό των μειονεκτημάτων. Είναι ουτοπία να πιστεύουμε πως όλοι οι σκύλοι είναι ιδανικοί. Είναι ουτοπία να θεωρούμε πως όλες οι φυλές (και οι επί μέρους γραμμές) έχουν φτάσει στο ιδεατό μορφολογικά, εργασιακά και από πλευράς χαρακτήρα. Άρα όλοι οι σκύλοι έχουν ελαττώματα, ο σωστός εκτροφέας πρέπει να τα αξιολογήσει και να αποφασίσει όσον αφορά την εκτροφή. Ο σωστός εκτροφέας πρέπει να τα εξαλείψει ή να μην τα αφήσει να αναπτυχθούν όσο αφορά την ζωή και την απόδοση του σκύλου. Δυστυχώς δεν υπάρχει ιδανικός σκύλος, υποχρέωση μας είναι να τείνουμε προς αυτόν (χωρίς κουκουλώματα), να είμαστε αδέκαστοι κριτές, αλλά όχι να απορρίπτουμε ότι (έστω και με πολύ κόπο) διορθώνεται.
Ο μόνος που αποφασίζει για την αναπαραγωγή είναι ο άνθρωπος που μεγαλώνει και εκπαιδεύει τα κουτάβια (κι’αυτό μάλιστα επιδέχεται πολύ συζήτηση). Γιατί μόνον αυτός ξέρει τι "έκρυψε", πόσο σοβαρό είναι, αν είναι σοβαρά μεταβιβαζόμενο... κι από εκεί αρχίζει η κυνοτεχνία.
Πολλοί διάσημοι «αναπαραγωγοί σκύλοι» και «σκύλες μάνες» που έδωσαν αποδεδειγμένα εξαιρετικούς απογόνους, είχαν τα κουσούρια τους. Ειδικά οι «μάνες». Εγώ δεν θα έβγαζα από την αναπαραγωγή ένα κουτάβι που ξαφνιάστηκε από έναν ξαφνικό & απροσδόκητο θόρυβο (όπως το κύμα της θάλασσας, όταν σκάει με δύναμη… στην παραλία), θα το έβγαζα αν συνεκτιμούσα τις όλες αντιδράσεις του. Όπως το κουτάβι που δεν φοβήθηκε (με αυτές τις συνθήκες) το κύμα της θάλασσας και ξαναβούτηξε, θα το έβαζα υπό έλεγχο ως προς την εξυπνάδα του και την ικανότητά του να προφυλάσσεται. Σκέψου να έχεις επενδύσει σε ένα κουτάβι, να το έχεις εκπαιδεύσει, να έχεις κάνει εκπαιδευτικά στην Β. Ελλάδα, να βγει άριστο στην μπεκάτσα και την επόμενη χρονιά που θα πας για πέρδικες να βουτήξει στον γκρεμό για να πιάσει την πέρδικα!!!!. Αυτό δεν είναι σθένος είναι κουταμάρα.
Backyard = στην πίσω αυλή = που σημαίνει αθέατα = αναξιόπιστα.
Το βασίλειο του backyard breeding είναι στα pet shops και αφορά τα «καθαρόαιμα» σκυλάκια που αγοράζονται για συντροφιά (pet). Δεν μιλώ μόνο για την Ελλάδα, αλλά σ’όλο τον κόσμο.... Πολλοί από αυτούς τους ιδιοκτήτες πιστεύοντας πως οποιοσδήποτε σκύλος με Pedigree είναι ικανός να διεκδικήσει θέση πρωταθλητή, πάνε σε εκθέσεις μορφολογίας, εκεί αρχίζουν να αντιλαμβάνονται πως κάτι δεν πάει καλά. Στους κυνηγούς το φαινόμενο είναι μικρότερο και ακόμη μικρότερο στους σκύλους φύλακες. Είναι όμως υπαρκτό. Και όχι απαραίτητα σκόπιμο.
Αγαπητοί φίλοι, όποιος απλός ιδιοκτήτης σκύλου αποφασίσει να ζευγαρώσει το σκυλάκι του (οποιασδήποτε ράτσας ή χρησιμότητας) δεν ξέρει πολλά πράγματα, το σκυλάκι του θέλει να ζευγαρώσει. Δεν έχει ακούσει ποτέ περί επιλεκτικής εκτροφής πόσο μάλλον περί κυνοτεχνίας, αν δε κάποιος προσπαθήσει να του πει μερικά πράγματα θα αισθανθεί θιγμένος ή θα βλέπει τον άλλον σαν UFO.
Κάτι ακόμη, θαυμάσιοι κυνοτέχνες κάνουν λάθη στιγμής που θέλουν πολλά χρόνια για να εξαλειφθούν. Τι θέλω να πω: πως κανείς σκύλος δεν είναι τέλειος. Πρέπει να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο. Για τα όποια εκτροφικά μας λάθη πρέπει να επανορθώνουμε υλικά προς τον ιδιοκτήτη και να επενδύουμε ώρα και χρήμα για την αποκατάσταση του σκύλου αν είναι εφικτή. Φυσικά δεν ξανακάνουμε το ίδιο λάθος, κλείνουμε την αναπαραγωγή στειρώνοντας.
Μιλώντας για εκτροφείς και μάλιστα για ΣΩΣΤΟΥΣ εκτροφείς που σκοπό έχουν το καλό της φυλής και όχι το κέρδος και μόνο. Φυσικά γι’ αυτούς μιλώ, και τους συγχωρώ τα ακούσια λάθη. Ο ψιλοαπατεώνας νομίζω πως δεν προσπαθεί να κοινωνικοποιήσει τα κουτάβια του για να καλύψει ελαττώματα. Τα πουλά 35-40 ημερών (άντε 2-3μηνών) και καθάρισε - Όλα «τα λάθη που θα εμφανιστούν αργότερα» βαρύνουν τον αγοραστή.
Επίσης να σημειώσω ότι η κοινωνικοποίηση και η εκπαίδευση δεν μπορούν να κρύψουν «ελαττώματα ειδικά τις όποιες φοβίες». Συμβάλλουν στο να βελτιώσουν ή να ξεπεράσουν μια κατάσταση. Έτσι είναι, θα διευκρινίσω μόνο πως με την σωστή ανατροφή των πρώτων εβδομάδων μπορούμε να μη βγάλουμε στην επιφάνεια φοβίες (που δεν θα βγουν και στο μέλλον).
Kalliston Hellas (=Γιάννης Νικολακόπουλος)
Και δεν είναι μόνον αυτά, τα μόνα αξιοπερίεργα-αξιοπρόσεχτα σημεία που αυτός που μεγαλώνει – εκτρέφει τα κουταβάκια αυτά… (αυριανούς σκύλους που θα βρεθούν ίσως στα χέρια μας) μπορεί να παρατηρεί, προσέχει, ξέρει και επιλέγει σωστά, τα βγάζει-κυνηγάει κιόλας & ξέρει πώς κινούνται στον κυνηγότοπο ....και... καταγράφει συνεχώς, επιλέγει και φυσικά αποφασίζει τι αξίζει να μεταδώσει με την σειρά του πιο παρακάτω/ σωστότερα χαρακτηριστικά κλπ… στους απογόνους τους (πιθανόν κι άλλα που μου διαφεύγουν αυτή την στιγμή).
Απόσπασμα, απ’τις σημειώσεις ενός σωστού εκτροφέα: XANDRA & XANTHIA (DRAHTHAAR)
Θα προσπαθήσω να περιγράψω με κάθε λεπτομέρεια ακόμα κι αυτά που θεωρούνται ασήμαντα, Εδώ και 3 ημέρες τους έβαλα περιλαίμια, συνάντησα λίγη αντίδραση και από τα δύο στο να τα κρατήσω από τον λαιμό μέχρι να τους τα φορέσω, ο λόγος ήταν ότι ήταν σε ώρα παιχνιδιού - κυνηγητού, και δεν ήθελαν να είναι για πολύ κοντά μου. Δεν δυσανασχέτησαν καθόλου στο καινούργιο του αντικειμένου, (όσο και να σας φανεί απίθανο έχω συναντήσει σκύλο που του πήρε 5 μέρες να συνηθίσει το περιλαίμιο στην αρχή δε έκανε σαν τρελός να το βγάλει, βεβαια σε ηλικία 2 μηνών και όχι 5). Μαζί με την ξηρά τροφή τους δίνω και κομμάτια βοδινών στηθοπλεύρων ωμών ο λόγος πέραν του διατροφικού είναι για να δυναμώνουν τα σαγόνια τους να αναπτύσουν τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, καυγάδες κλπ - πιστεύω ότι όλο αυτό τα βοηθάει στην αυτοπεποιθησή τους. Σήμερα θα τα δέσω με σκοινάκι και θα τα αφήσω να τρέξουν ελεύθερα σέρνοντας τα σκοινιά τους. ο σκοπός είναι η εξοικίωση στο να σερνουν κάτι και να μην έχουν αρνητική αντίδραση όταν θα αρχίσει η εκπάιδευση του "fush", (δηλαδή να περπατάνε δίπλα μου με διαταγή χωρίς λουρί και σε οποιεσδήποτε συνθήκες) Κάποια σκυλιά στο παρελθόν με "βασάνισαν" συνδιάζοντας το λουρί με το αρνητικό της "πίεσης" στην εκπαίδευσης. Μέγιστος εκτιμωμενος χρόνος προσαρμογής είναι το τέλος της εβδομάδος
Μορφολογικη εξέλιξη Η ΧΑΝΤΗΙΑ μετρήθηκε (προχειρα) και βρέθηκε 52 cm, Το ανγχος άρχισε εαν θα περάσει το όριο του ύψους (57 cm) σκεφτείται να έχεις ρίξει του κόσμου την δουλεία σε ένα σκύλο να έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα και στο τέλος να μην μπορείς να τον δείξεις πουθένα, λόγω ενός πόντου. Σώμα ελαφρύ προς το τετράγωνο, όλη η δομή δίνει και βγάζει απ΄τωρα ελαφρύ και γρήγορο ζωντανό. Το οποίο και δεν αναμένεται να αλλάξει. Τρίχωμα χρωστικη- αυτιά πολύ καλα, αλλά λίγο γυμνή κοιλιά (το τελευταίο δεν θα στρώσει) Χρωστική ματιών, σχήμα κλπ, εξαίρετα - δόντια (προς το παρόν άψογα) Η XANDRA είναι σχεδόν 3cm ψηλότερη το οποίο σημαίνει δεν υπάρχει προβλημα στο ύψος, ποιο βαριά κατασκευή, ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ τρίχωμα χρωστική - ποιότητα αυτιά πολύ καλά - με προοπτικές στο εξαίρετος, κοιλιά εξαιρετικά ντυμένη. Μάτια λίγο ανοικτά στο χρώμα
Ευχάριστα νέα δεν έδειξε κάποιο φόβο σε σχέση με το τερεν, ενδιαφέρθηκε για κάποιες μυρωδιές, περίμενα χειρότερες αντιδράσεις στην πέτρα, τα σκούσματα στην σφυρίχτρα ήταν άμεσα, μετά την 1/2 ώρα είχε κουράστηκε και περιορίστηκε στα πόδια μου, αλλά μόλις βγήκαμε σε ποιο εύκολο κομμάτι ξανα βγήκε μπροστά, δεν έδειξα κανένα ενδιαφέρον για το τί έκανε απλά παρατηρούσα την συμπεριφορά της, τα στησίματα της στον άερα δεν θα τα έλεγα και ιδανικά, οι αποστάσεις που κινηθηκε ήταν γύρω στα 20-25 μετρα απόσταση που την κρίνω ικανοποιητική. Τα πέλματα και οι γωνιώσεις της αρχίζουν να διορθώνονται πραγμα που πιστεύω ότι θα την βοηθήσει στο μέλλον να ανταποκριθεί καλύτερα σε τέτοιου είδους τερέν. Η κίνηση της δεν θα την έλεγα καλπαστική, προς το παρόν πιστεύω ότι θα έχει αυξανόμενη δύναμη. Κίνηση αναμενόμενη, ΕΞΑΙΡΕΤΗ, τρομερή ευκολία, τρομέρο πόδι κανένας προβληματισμός στο πάτημα, αλλά χάνεται εύκολα από τα μάτια λόγω ύψους, κίνηση καλπαστική που πιστεύω οτι στην ενηληκίωση της θα είναι σχεδόν εκτός τύπου, (στα όρια του ξέφρενου) Κανένας δισταγμός στα κλαριά ούτε καν προσπάθεια αποφυγής (όπως ακριβώς οφείλει να είναι ένα drahthaar) . Το στήσιμο της στο άερα αρχίζει να δείχνει καλά στοιχεία, Ανταπόκριση στην σφυρίχτρα άμεση. Οι αποστάσεις που κινήθηκε ήταν 20-60 μέτρα. Κρίνονται μεγάλες όπως και η ταχύτητα και η ένταση για την ηλικία της και το 1 φορά σε τέτοιο τερεν. Το κέρδος της εκπαίδευσης ήταν η ανταπόκριση στην σφυρίκτρα. Δεν Νομίζω ότι θα έχουμε προβλημα. Το επίπεδο της συνεργατικότητας είναι το αναμενόμενο από την γενεαλογία τους υψηλό
Δείχνει να ξεπερνάει το πρόβλημα με το ζάλισμα στο τρέιλερ. Δέν εβγαλε ούτε σάλια. Αλλά δεν έχει ξεπεράσει ακόμα το θέμα της εισόδου στο τρέιλερ, θέλει αγκαλιά. Πιστεύω ότι είναι θέμα χρόνου. Δυσανεσχέτησε με το λουρί.
Γενικές παρατηρήσεις μόνο, πάνω στην συμπεριφορά. Αρχισε να ανοίγεται ποιο εύκολα μαζί με τα άλλα σκυλιά. Μεγαλωνει. Βλέπω να έχει λίγο "βαρύ κεφάλι" δεν επιστρέφει άμμεσα με το σφύριγμα (χωρίς εκπαίδευση ακόμα) Μορφολογικά, (βλέπεται είναι ο μήνας του φασολιού, κάθε μέρα αλλάζουν) Αρχισε να δυναμώνει στο πίσω σύστημα πράγμα που της δίνει , το ύψος της ήδη είναι αρκετό, και μορφολογικά γενικά αρέσει. Χρειάζεται όγκο, αλλά είναι δεδομένο ότι με την προπόνηση θα έρθει.
Δυστυχώς οι αμφιβολίες για το ύψος παραμένουν.
Στο δέσιμο με το λουρί δεν δυσανασχέτησε καθόλου, έχει ένταση έχει νεύρο, δεν κωλώνει γενικά, ούτε σε μεγαλύτερους σκύλους. Δεν φοβαται τα νέα πράγματα, τα αντιμετωπίζει χωρίς ανασφάλεια. Εκδήλωσε ήδη τα ενστικτά της ιχνηλασίας της. Ενώ είναι ποιο τσαγανιάρια, ποιο νεύρο, ποιο ανοικτή, η ανταπόκριση το σφύριγμα είναι άμμεση. ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΣΚΥΛΙ. (προς το παρόν) Σου δίνει την εικόνα ότι θέλει μια αφορμή για να είναι έτοιμο για έναν που ζητάει ένα σκυλάκι, να φερμάρει να απορτάρει και να ιχνηλατεί. Ετσι χωρίς εκπαίδευση κάν, πάει δεξιά αριστερά μόνο του, ψάχνει με την μύτη, στρίβεις εσύ στρίβει αυτό, σφυράς έρχεται άμμεσα από τα 70-80 μέτρα χωρίς καν 2ο σφύριγμα. Δεν ξέρω πώς θα αντιδράσει στην ποιο σφικτή εκπαίδευση.
Παντελής Τερζής
Δεν ξέρω δυστυχώς πολλούς τέτοιους «σωστούς "λεγόμενους κυνόφιλους" πέρα απ'τους προαναφερόμενους κους. Νικολακόπουλο - Τερζή (υπάρχουν κι άλλοι σίγουρα/ σ'όλες τις φυλές) που λειτουργούν-σκέφτονται περίεργα-διαφορετικά απ' όλους εμάς τους απλά σκεπτόμενους ανθρώπους», εσείς πόσους αλήθεια ξέρετε? ή είδατε να σκέφτονται παρόμοια και να παρατηρούν-προσέχουν επιμελώς το κάθε τι/ καταγράφουν απο κοντά ή φέρονται με παρόμοιους τρόπους?!!...αλήθεια ρωτάω?. Αυτοί οι αιωνίως "πιο τρελλαμένοι άνθρωποι" (μέσα σε εισαγωγικά πάντα) της οποιοδήποτε φυλής μάλλον είναι κι οι «άνθρωποι των ομίλων, πιο φανατικοί της ράτσας & οι περιμετρικά κινούμενοι αυτών» οι πιο ενημερωμένοι, φυσικά οι πιο ψαγμένοι κι οι λιγότερο τυχαίοι ή πειραματιστές (κακώς εννοούμενους) απ' τους υπολοίπους τυχαίους-ερασιτέχνες, πρόσφατα ασχοληθέντες με την αναπαραγωγή σκύλων μιας φυλής!!! (= τυχαία ζευγαρώματα).
Αυτοί είναι συνήθως που ψάχνουν να βρούν και παίρνουν πιο «επώνυμα ζώα- αυτόνομες εισαγωγές σκύλων» απ’ την α’ ή β’ χώρα…. Ή ακόμη και πήγαν-ζευγάρωσαν την σκύλα τους με κάποιο σωστό «αναπαραγωγό επιβήτορα σκύλο» εμπλουτίζοντας τα αίματα & ανεβάζοντας τον πήχη σε κάθε ράτσα!!! Γι’αυτό και είπα ότι από τέτοιους σωστούς ανθρώπους αξίζει να αγοράζεται σκύλο (κουταβάκι) & όχι από τυχαία ζευγαρώματα, από τυχαία ζώα που δεν τα ξέρετε ή δεν μάθατε τίποτα περισσότερο γι'αυτά από πιο πριν…. άρα "σωστό ψάξιμο λοιπόν από ποιόν θα πάρετε το ζωντανό-τον επόμενο σύντροφο σας". Τώρα για τα υπόλοιπα: παράγκες, παρατρεχάμενοι, καλοθελητές και μή, απατεωνίσκοι, εισαγωγές απο πρώην Γιουγκοσλαβία-Ιταλία κλπ.... τα αφήνω προς το παρόν ασχολίαστα.... μην σας κουράσω κι άλλο.
_________________ Πρόδρομος Μ. Χρηστίδης, Θεσσαλονίκη
Eιμαι μέλος ενος ομιλου που αγαπάει & φροντίζει στην διάδοση του "ΕΠΑΝΙΕΛ ΜΠΡΕΤΟΝ" και δεν το αλλάζω με καμμιά άλλη φυλή.
|
|