Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 15 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Πανελλήνια Ενωση Φίλων τών Οπλων
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Νοέμ 24, 2008 6:13 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
Νέα Σκοπευτικά Ήθη και Έθιμα ( ; )

γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΑΜΑΡΕΛΛΟΣ


Σύμφωνα λοιπόν με τις απόψεις μερικών, τα 15 Ολυμπιακά αγωνίσματα της σκοποβολής είναι σκοποβολή.
Όλα τα υπόλοιπα είναι "σκοποβολή" (σε εισαγωγικά, με ερωτηματικό) ή οτιδήποτε άλλο.

Ορίστε δύο φωτογραφίες δύο σκοπευτριών. Η μία είναι σκοπεύτρια, η άλλη είναι "σκοπεύτρια".
Η μία κάνει σκοποβολή, η άλλη κάνει κάτι σαν "σκοποβολή".


ΕικόναΕικόνα

ΕικόναΕικόνα

Την μία πρέπει να την νταντεύει η ΣΚΟΕ και να την έχει στα μετάξια, την άλλη πρέπει να την πετάξει έξω γιατί δεν κάνει Ολυμπιακή σκοποβολή.

Βρείτε τις διαφορές μόνοι σας. Και όταν τις βρείτε πείτε τις και σε εμάς, τα μέλη της ΣΚΟΕ, για να καταλάβουμε τι εννοούνε μερικοί γράφοντας "Και αν θέλετε πραγματικά να καλλιεργήσετε τα 15 ολυμπιακά αγωνίσματα, γιατί μπλέκετε τα πράγματα με όπλα και διαμετρήματα που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό;".

Γιατί σύμφωνα με αυτήν την λογική, η μία από τις δύο πρέπει να πάρει πόδι από την ΣKOE (την ΣΚΟΕ που καλλιεργεί την σκοποβολή στο σύνολό της) αφού δεν κάνει Ολυμπιακό αγώνισμα και εμποδίζει την άλλη που κάνει, άσε που δεν κάνει αθλητισμό και μπλέκει και τα πράγματα και δεν πρέπει και να την "καλλιεργούμε".Μόνο που κατάμουτρα πρώτη φορά της το είπε κάποιος.

Ποιά είναι η διαφορά που καταδικάζει την μία από τις δύο; Τα 50μ πρηνηδόν Γυναικών δεν είναι Ολυμπιακό αγώνισμα. Άσε που και τα όπλα που απαιτούνται είναι ραβδωτά πυροβόλα όπλα.

Αφού λοιπόν είναι καταδικαστέο ως μη αθλητικό οτιδήποτε μη-Ολυμπιακό τότε οι υποστηρικτές αυτής της ιδέας οφείλουν να προτείνουν στην ΓΓΑ να σταματήσει την επιχορήγηση των 25 ΜΗ Ολυμπιακών Ομοσπονδιών σαν μη αθλητικές (Ομοσπονδίες που μόλις ανακοινώθηκαν οι επιχορηγήσεις τους). Ως τι άραγε η επιχορήγηση αφού δεν είναι Ολυμπιακές;

Άβυσσος το μυαλό του ανθρώπου.

Και επειδή είναι άβυσσος, ούτε η άλλη μπορεί να είναι σκοπεύτρια γιατί η φωτογραφία μπορεί να είναι και από αγώνα 10μ Νεανίδων που ούτε αυτό είναι Ολυμπιακό αγώνισμα.

Όχι κύριοι, δεν τους έπιασε το φιλο-Ολυμπιακό τους πνεύμα, απλοί οπλόφοβοι είναι. Και αντιμετωπίζουν τους συναδέλφους τους με το ελιτίστικο στυλ "το δικό μου είναι αθλητικό όπλο, το δικό σου δεν είναι, το δικό μου είναι για ευγενή σκοπό, το δικό σου είναι για να κινδυνεύει η δημόσια ασφάλεια". Γιατί ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν να επεκτείνουν την γνώση τους έξω από τον δικό τους μικρόκοσμο.

Γιατί με την δική τους λογική οι Παντελής Καρασεβδάς, Παύλος Παυλίδης, Νικόλαος Τρικούπης, Γεώργιος Ορφανίδης, Ιωάννης Φραγκούδης, Νικόλαος Μωράκης - ΟΛΟΙ Ολυμπιονίκες στην Αθήνα του 1896 - ήταν πιστολέρο και όχι αθλητές αφού οι άξιοι αυτοί σκοπευτές κέρδισαν τα μετάλλια τους σε αγωνίσματα που πλέον δεν είναι Ολυμπιακά άρα και κατακριτέα, με ραβδωτά πυροβόλα όπλα μεγάλων διαμετρημάτων και (κοίτα αδελφέ μου κάτι παράδοξα) ονομάζονταν τότε "Στρατιωτικό Τυφέκιο" και "25μ Στρατιωτικό Πιστόλι"!
Όλοι τους μη αθλητές σύμφωνα με τα νέα αθλητικά ελληνικά ήθη και έθιμα. Και για αυτό φαίνεται τους καταδίκασαν στην λήθη. Ρωτήστε γύρω σας "πόσα μετάλλια πήρε η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς του 1896;". Η σίγουρη και πιθανότερη απάντηση είναι "Ένα!".

Έλα ντε που πήρε 10!, 9 στην Σκοποβολή με "κακά ραβδωτά πυροβόλα όπλα" και ένα στον Μαραθώνιο.

Αν τολμούν όμως ας πάνε στους τάφους τους να τους πουν ότι υπήρξαν πιθανοί κίνδυνοι της δημόσιας ασφάλειας και μη αθλητές...


--------------------
ΠAΝΕΛΛΗΝΙA ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ των ΟΠΛΩΝ


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Νοέμ 24, 2008 8:18 pm 

Εγγραφή: Δευτ Ιουν 09, 2008 9:28 am
Δημοσιεύσεις: 40
Δυστυχώς η οπλοφοβία και η συλλήβδην a priori καταδίκη και περιθωριοποίηση όλων όσων ασχολούνται με όπλα στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη και αυξάνεται ραγδαία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου. Πρωτομάστορες της δημιουργίας αυτού του αρνητικού κλίματος είναι οι σύγχρονοι φιλόδοξοι διαμορφωτές συνείδήσεων, οι δημοσιογράφοι! Το μόνο κοινό χαρακτηριστικό στα γραφόμενα αλλα και τα λεγόμενά τους είναι η ατεκμηρίωτη μπουρδολογία εναντίον των όπλων και οι ελλειπέστατες γνώσεις τους. Με αποτέλεσμα ο/η υπνωτισμένος/η από τη δημαγωγία τους να ενστερνίζεται τις απόψεις τους.
Πρέπει να είμαστε η μόνη χώρα που οι σκοπευτές είναι δαχτυλοδεικτούμενοι (με την αρνητική έννοια).......

_________________
Αντώνης

Μην ξεχνάτε τον Κώστα Ηλιάκη


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Νοέμ 24, 2008 8:42 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
Εικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 25, 2008 9:30 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
Πολεμική Βλητική Τεχνολογία από την Αρχαία Ελλάδα στο Βυζάντιο
(τα τηλεβόλα και οι αρχές της βλητικής)

Από τις δύο μεγάλες σχολές μηχανικών της Αρχαίας Ελλάδας, της Σικελικής του Αρχύτα του Ταραντίνου και της Αλεξανδρινής του Διάδη του Πελαίου, έμελλε να προκύψει η γένεση του πρώτου πυροβόλου όπλου. Η πολύχρονη χρήση των βλητικών μηχανών στην μακεδονική εκστρατεία της Ασίας, εξάντλησε κάθε πειραματικό στάδιο μηχανικών εφαρμογών και έδωσε την δυνατότητα να αναζητηθούν νέες μορφές όπλων με ακόμα καλύτερη κατασκευή και αυξημένο βεληνεκές.

Στις ραψωδίες Δ΄ και Φ΄ της Οδύσσειας, ο Όμηρος, αναφερόμενος στον περίφημο τοξότη Πάνδαρο και στο ισχυρότατο τόξο του με το οποίο τραυμάτισε το Μενέλαο, καθώς και στο εξίσου ισχυρότατο τόξο του Οδυσσέα με το οποίο σκοτώθηκαν οι μνηστήρες από το μοναδικό αξιόλογο χειριστή του, παρουσιάζει τις αρχαιότερες αρχές της βλητικής. Στα δύο παραπάνω τόξα διαφαίνεται η ανάγκη της αύξησης του βεληνεκούς και η ανάλογη ανάγκη της αύξησης της ισχύος του. Τόσο οι τοξότες, οι ιπποτοξότες ή εφιπποτοξότες (Ηρόδοτος 9,49) όσο και οι ακοντιστές (Θουκυδίδης 3,97 και Ηρόδοτος 8,90), υπήρξαν αντικείμενο ιδιαίτερης μελέτης από τους αρχαιότερους μηχανικούς. Το βεληνεκές και η ισχύς του βλήματος αφενός και τα όρια φυσικής αντοχής του χειριστή αφετέρου, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονταν σε μια αλληλοεξάρτηση αναλογιών. Με τις εμπειρίες της γνώσης αυτής, η βλητική πέρασε στο δεύτερο στάδιο του διάμεσου (δηλαδή της χρήσης αντικειμένου με την παρεμβολή κάποιου μέσου). Στο στάδιο αυτό, μετά τη χρήση των τόξων καθιερώνονται και οι σφενδόνες.

Μάλιστα τα ομηρικά κείμενα αναφέρονται σε ένα εκλεκτό τύπο πολεμιστή για τον οποίο δεν υπάρχει θέση στη σύγχρονη πολεμική διαδικασία. Πρόκειται για τον αμφιδέξιο πολεμιστή. Στην κατηγορία αυτή ανήκε, για παράδειγμα, ο Αστερόπαιος, ο οποίος "εξεσφενδόνιζε ταυτόχρονα δύο δόρατα, αφού ήταν μοναδικό στο να χρησιμοποιεί και τα δύο του χέρια με τον ίδιο τρόπο" (Ιλιάδα Φ162-163). Αυτό δείχνει ότι οι δεξιόχειρες και αριστερόχειρες τοξότες και σφενδονίτες δεν αντιστοιχούσαν σε δύο σύνολα στρατιωτών, αλλά σε ένα με τις ειδικότητες χειριστού τόξου και χειριστού σφενδόνης.

Σύμφωνα με το Στράβωνα, οι σφενδόνες επινοήθηκαν από τους Αιτωλούς στην περίοδο των πολέμων τους εναντίον των Επειών. Στην αρχική κατασκευή τους περιγράφονται σαν κοινοί ιμάντες πλατύτεροι στο μέσον, ή σαν τεμάχια δέρματος με προέκταση ιμάντων, ταινιών, σχοινιών ή αλυσίδων (κώλων) στα άκρα τους. Ο όρος "βελοσφενδόνη" που συναντάται στον Πλούταρχο, αναφέρεται στην εξέλιξη του όπλου αυτού, όπως και η "κεστροσφενδόνη". Η τελειότερη μορφή της εξέλιξης αυτής ήταν η χειροβαλλίστρα, φορητή χειροσφενδόνη με μεγάλη βλητική δύναμη λόγω της χρήσης μεταλλικών ελατηρίων. Η χρήση του όπλου αυτού στα πεδία των μαχών ήταν αρκετά αποτελεσματική, και ακριβώς για το λόγο αυτό συναντάμε τη συμμετοχή σώματος σφενδονιτών στο στρατό του Δημητρίου του Πολιορκητή, στα τέλη του 4ου π.Χ. αιώνα. Η μηχανοποίηση της τοξοβολίας, όπως φαίνεται από τις μετέπειτα κατασκευές, χωρίστηκε σε δύο σχολές έρευνας και εφαρμογής.

Στις έρευνες των σχολών αυτών το αντικείμενο επικεντρώθηκε στο βεληνεκές, στην αποτελεσματικότητα, στην πρακτική εφαρμογή, στην οικονομία στρατιωτικού δυναμικού και, οπωσδήποτε, στην ενέργεια που απαιτούσε σφαιρικές και πολυποίκιλες γνώσεις. Για το λόγο αυτό διαπιστώνουμε πως οι εφαρμογές πρωτότυπων θεωριών, όπως αυτή των συνδυασμών, αναγνωρίστηκαν και διερευνήθηκαν πρώτα με τη διαίσθηση και ύστερα με την πρακτική χρήση. Μάλιστα, αν μεταφερθούμε στο πεδίο δοκιμών του νεογέννητου πυροβολικού του 4ου π.Χ. αιώνα, θα δούμε τη θεωρία των συνδυασμών σε πλήρη εφαρμογή. Χειριστές, σημειωτές, γεωμέτρες, τοπογράφοι και εκτιμητές συμβάλλουν στην ανεύρεση του σωστού βεληνεκούς, όπου το βλήμα θα μεταφέρει και θα αυξήσει στην πορεία του την ορμή και τη δύναμη της αρχικής του ενέργειας. Ο συνδυασμός για τη λύση τέτοιων προβλημάτων, με ανομοιογενή υλικά βλητικής (πέτρες, βέλη, ακόντια, μολύβδινα βλήματα, πυρφόρα υλικά και άλλα) είχε σαν αποτέλεσμα την αυξομείωση του μεγέθους των τηλεβόλων. Η μία σχολή προσανατολίστηκε προς τη σμίκρυνση και η άλλη προς τη μεγέθυνση των μηχανών. Τα αντίστοιχα κατασκευάσματα τους διακρίνονται στις λιθοβόλες σφενδόνες και τις χειροβαλλίστρες αφενός, και στις βαλλιστρίδες και τους τριταλινυαίους καταπέλτες αφετέρου. Ωστόσο, η ιστορία των βλητικών αυτών μηχανών αριθμεί τουλάχιστον δύο χιλιετίες.

"ETODOMO", ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟΙ ΟΠΛΟΠΟΙΟΙ
Η προπαρασκευή για πόλεμο, η οποία και δημιούργησε τις αρχαιότερες συντεχνίες κατασκευαστών όπλων, ήταν άμεσα εξαρτημένη από τους σιδεράδες, χαλκουργούς ή ορειχαλκουργούς, που στα συλλαβικά κείμενα της μυκηναϊκής εποχής τους συναντάμε με το γενικό όρο "ΚΑΚΕWE". Μια ενδιαφέρουσα προφορά του όρου αυτού, που προτείνεται από τον καθηγητή Πολ Φορ, η "ΚΗΑLΚΕWΕS" ανταποκρίνεται στο ετυμολογικό φάσμα που συνδέει τις αρχαιότερες μορφές του ελληνικού αλφάβητου (κυπριακό και κρητομυκηναϊκό) με σημερινά τοπωνύμια (Χαλκίδα, Χαλκιδική και άλλα) και, πάνω απ' όλα, μας δίνει την ουσιαστική ερμηνεία του παρακάτω χωρίου του ιστορικού Διόδωρου του Σικελιώτη: "Οι δε Τύριοι χαλκείς έχοντες τεχνίτας και μηχανοποιούς κατασκεύασαν φιλότεχνα βοηθήματα". Τα φιλότεχνα βοηθήματα, διάφορες βλητικές και άλλες αμυντικές μηχανές, ήταν κατασκευασμένα από τους "χαλκείς" (ορειχαλκουργούς) που αναφέρει ο Διόδωρος, δηλαδή τους "ΚΗΑLΚΕWΕS". Σε αυτούς λοιπόν αναφέρονται οι Μυκηναίοι άρχοντες, όταν χρειάστηκε να γίνει αναγκαστική εκποίηση μετάλλων για την κατασκευή όπλων, όπως αναφέρεται σχετικά: Οι επίτροποι και οι επιστάτες, οι έπαρχοι, οι κλειδούχοι, οι ελεγκτές των καρπών και των συγκομιδών θα παραδώσουν τον ορείχαλκο των ιερών για να κατασκευαστούν αιχμές ακοντίων και λάμες σπαθιών στις παρακάτω αναλογίες: Ο επίτροπος της Πίσας δύο κιλά, ο έπαρχος 750 γραμμάρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παράδοση αυτή κατασκευάστηκαν 34.000 αιχμές βελών. Οι ενεπίγραφες πινακίδες της Κνωσού, της Πύλου και των Μυκηνών που αναφέρονται στους ορειχαλκουργούς ξεπερνούν τις εκατό. Αν σε αυτές προσθέσουμε και άλλες συναφείς που αναφέρονται στους οπλοποιούς (ETODOMO), στα μέταλλα των ναών (KAKO NAWIYO) ή στους τοξότες (KEKIDE), θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η οπλοποιία στήριξε το δόγμα της προπαρασκευής για πόλεμο και δημιούργησε τις βασικές προϋποθέσεις για την εξέλιξη της μηχανικής. Η αλληλένδετη σχέση της οπλοποιίας με τη μηχανική στηρίχθηκε από το απώτατο παρελθόν στις πλουσιοπάροχες στρατιωτικές χορηγίες. Μετά την Αθήνα και τις Συρακούσες, όπου γεννήθηκε το αρχαιότερο πυροβολικό, η Αλεξάνδρεια και η Ρόδος παρουσίασαν με τη σειρά τους αξιόλογες σχολές. Η οικονομική ευμάρεια, η ίδρυση της γνωστής Βιβλιοθήκης και η συγκέντρωση της γνώσης στην Αλεξάνδρεια, δημιούργησαν το αρχαιότερο Πολυτεχνείο της ιστορίας. Σε διάστημα τριών αιώνων στη σχολή αυτή διερευνήθηκε το ευρύτερο φάσμα των θετικών επιστημών.

Οι χορηγίες των Πτολεμαίων, μεταξύ άλλων, έδωσαν τη δυνατότητα στους ερευνητές να στραφούν στη μελέτη της τελειοποίησης των μακεδονικών πολεμικών μηχανημάτων και στη λύση των προβλημάτων που παρουσίαζε η χρήση τους.

Τα έργα των μηχανικών, Αρχιμήδη (Περί των μηχανικών θεωρημάτων προς Ερατοσθένην έφοδος), Φίλωνα Βυζαντίου (Μηχανική Σύνταξις) Αθηναίου (Περί Μηχανημάτων), Κτησιβίου (Υπομνήματα Μηχανικά), Βίτωνα (Κατασκευαί Πολεμικών Οργάνων) και Ήρωνα του Αλεξανδρέα (Χειροβαλλίστρας Κατασκευή και Συμμετρία), θεωρούνται ο πυρήνας πάνω στον οποία διαμορφώθηκε η επιστήμη της βλητικής.

Θα δούμε στη συνέχεια τις περιγραφές δύο τηλεβόλων της Αλεξανδρινής εποχής, όπως παρουσιάστηκαν αυτές στα πρακτικά της Ακαδημίας Επιστημών του Βερολίνου στις αρχές του αιώνα μας. Πρόκειται για διασωθέντα αποσπάσματα από τη Μηχανική Σύνταξη του Φίλωνα και τα Βερολοποιϊκά του Ήρωνα Κτησίβιου. Ο πλήρης τίτλος του δεύτερου έργου "Ήρωνος Κτησίβιου Βελοποιϊκά" δεν έχει εξακριβωθεί σε ποιον συγγραφέα ανήκει. Σημειώνουμε όμως πως στις κατασκευές του Κτησίβιου, οι περιγραφές των οποίων διασώθηκαν από μεταγενέστερους συγγραφείς, αναφέρονται τριών ειδών τηλεβόλα με τα οποία μπορούσε να εκτελεστεί βολή βαρέων λίθων σε μεγάλη απόσταση. Στις δύο κατασκευές η βολή γινόταν με πεπιεσμένο αέρα (αερότονα τηλεβόλα), ενώ στην τρίτη με τη χρήση ελατηρίων ή τεντωμένων χορδών.

ΗΡΩΝΟΣ ΚΤΗΣΙΒΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΒΟΛΩN

ΕικόναΕικόνα


(Ευθύτονον - οξύσφυρον τηλεβόλον Ήρωνος)

Το σπουδαιότερο και αναγκαιότερο μέρος των φιλοσοφικών πραγματειών είναι το περί αταραξίας, για την οποία έχουν γίνει και εξακολουθούν να γίνονται πάρα πολλές έρευνες από τους φιλοσόφους. Νομίζω ότι δε θα βρεθεί τέλος στην έρευνα αυτή με τα λόγια. Η επιστήμη της μηχανικής εγκατέλειψε τη θεωρητική διδασκαλία περί της αταραξίας και διδάσκει στους ανθρώπους τον τρόπο να ζουν χωρίς ταραχή, χρησιμοποιώντας μόνο ένα μικρό μέρος από αυτή, δηλαδή την κατασκευή τηλεβόλων. Με την κατοχή της γνώσης αυτής δε θα διαταραχτούν ποτέ οι άνθρωποι, ούτε όταν ζουν ειρηνικά, ούτε όταν επιτεθούν εναντίον τους εσωτερικοί ή εξωτερικοί εχθροί, ούτε όταν εκραγεί πόλεμος. Γι' αυτό πρέπει οι άνθρωποι να γνωρίζουν για πάντα αυτό το μέρος της μηχανικής και να το φροντίζουν ιδιαίτερα. Πραγματικά, σε περιόδους ειρήνης είναι δυνατόν να αναμένει ο καθένας ότι αυτή θα διατηρηθεί περισσότερο, όταν οι άνθρωποι ασχολούνται με την κατασκευή τηλεβόλων. Με την τακτική αυτή, οι άνθρωποι θα ζουν ειρηνικά, και όσοι επιθυμούν να τους κάνουν κακό, βλέποντας ότι ασχολούνται με την κατασκευή τηλεβόλων, δε θα επιτεθούν. Όταν όμως παραμελήσουμε αυτή την προπαρασκευή, οι κάτοικοι των πόλεων, κινδυνεύουν από κάθε επιβολή ακόμα και τη μικρότερη.

Οι προηγούμενοι από μας συγγραφείς έγραψαν πολλές πραγματείες για την κατασκευή τηλεβόλων και καθιέρωσαν μέτρα και διατάξεις γι' αυτές. Επειδή όμως κανένας από αυτούς δεν παρουσίασε την κατασκευή και τη χρήση των μηχανών κατάλληλα, αλλά διαπραγματεύθηκε το θέμα νομίζοντας ότι όλοι οι άνθρωποι είναι ειδικοί και θα το κατανοήσουν, νομίζουμε ότι πρέπει να παρουσιάζουμε το θέμα από την αρχή για να γίνει αμέσως κατανοητό. Θα αναφερθούμε δηλαδή στην κατασκευή τηλεβόλων γενικά και στη συνέχεια, στα μέρη, στις ονομασίες, στη σύνθεση, στη σύνδεση, στις διατάξεις, και στη χρησιμοποίηση καθενός από αυτά. Από τα τηλεβόλα λοιπόν, άλλα μεν καλούνται ευθύτονα, άλλα δε παλίντονα. Μερικοί ονομάζουν τα ευθύτονα σκορπιούς, λόγω της ομοιότητας του οχήματος τους με τους σκορπιούς. Τα μεν ευθύτονα βάλλουν μόνο βέλη, τα δε παλίντονα βάλλουν λίθους, ρίχνουν βέλη ή και τα δύο. Γι' αυτό και μερικοί τα ονομάζουν λιθοβόλα. Σκοπός της κατασκευής των τηλεβόλων είναι να κατευθύνουμε το βέλος σε προσδιορισμένο στόχο, ώστε το χτύπημα του να είναι ορμητικό. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη φροντίδα στα τηλεβόλα. Βέλος ονομάζεται κάθε τι εκτοξευόμενο από τα τηλεβόλα ή από άλλη πηγή εκτόξευσης (εννοεί ανθρώπους). Η αρχική ιδέα για την κατασκευή των τηλεβόλων προέρχεται από την ανάγκη της αύξησης του βεληνεκούς των τόξων που έβαλλαν τα βέλη με τη χρησιμοποίηση των χεριών. Επιδιώκοντας, οι άνθρωποι, να βάλλουν με τα τόξα μεγαλύτερα βέλη για να αυξήσουν το βεληνεκές, έκαναν τις χορδές των τόξων μεγαλύτερες, δηλαδή μεγάλωσαν ανάλογα και τα τόξα. Η μεταβολή αυτή όμως δημιούργησε και την ανάλογη ανάγκη της μεγαλύτερης δύναμης για το τέντωμα της χορδής του τόξου. Για το σκοπό αυτό λοιπόν επενόησαν το εξής.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΗΛΕΒΟΛΩΝ ΤΟΥ ΦΙΛΩΝΑ

Ο Φίλωνας χαιρετά τον Αρίστωνα. Το μεν βιβλίο που σου αφιέρωσα πριν περιείχε τα περί της κατασκευής λιμένων. Τώρα δε πρέπει όπως σου είπα και στον πρόλογο, να μιλήσουμε για την κατασκευή τηλεβόλων, την οποία μερικοί ονομάζουν κατασκευή (πολεμικών) μηχανών. Αν όλοι οι προηγούμενοι που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό είχαν χρησιμοποιήσει την ίδια μέθοδο, δε θα προέκυπτε άλλη ανάγκη παρά να παρουσιάσουμε τις διατάξεις μόνο των τηλεβόλων επειδή αυτές είναι αντίστοιχες μεταξύ τους. Επειδή όμως διαπιστώνουμε ότι οι προηγούμενοι έχουν διαφορές όχι μόνο στις αναλογίες των μερών μεταξύ τους, αλλά και στη βασική και θεμελιώδη έννοια της κάνης που δέχεται το βλήμα νομίζω, ότι είναι καλό να παραλείψω τις αναφορές των παλαιών (κατασκευαστών) και να παρουσιάσω τις μεταγενέστερες από τεχνικής άποψης μεθόδους, οι οποίες ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των κατασκευών των μηχανημάτων. Το ότι η τέχνη αυτή είναι δυσκολονόητη και πολύπλοκη για τους πολλούς, νομίζω πως δε σου διαφεύγει. Πραγματικά, πολλοί κατασκευαστές τηλεβόλων, αν και χρησιμοποίησαν την ίδια διαδικασία για τη σύνθεση συγκεκριμένου μεγέθους τηλεβόλων με την ίδια διάταξη (διάρθρωση) και ίδια ξύλινα και σιδερένια τεμάχια, χωρίς να μεταβάλλουν ούτε το βάρος τους, αλλά από αυτά (τα τηλεβόλα), τα έκαναν να βάλλουν μακριά και να επιφέρουν ισχυρά χτυπήματα και άλλα, να υπολείπονται από τα προηγούμενα. Μάλιστα, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το πρόβλημα αυτό δεν μπορούσαν να δώσουν ικανοποιητική εξήγηση. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να γνωρίζει ο κάθε κατασκευαστής τον κανόνα του αγαλματοποιού Πολύκλειτου σύμφωνα με τον οποίο, 'η επιτυχία (ενός έργου) εξαρτάται από τις πολλές αριθμητικές αναλογίες, όπου και η παραμικρή απόκλιση έχει αποφασιστική επίδραση'. Έτσι συμβαίνει και στην τέχνη αυτή, όπου για την κατασκευή των τηλεβόλων χρησιμοποιούνται πολλές αριθμητικές σχέσεις. Μια μικρή παρέκκλιση, μπορεί να καταλήξει στο τέλος σε μεγάλο σφάλμα. Για το λόγο αυτό νομίζω ότι, πρέπει ο κατασκευαστής να μεταφέρει τη διάρθρωση των κατασκευασθέντων τηλεβόλων στο δικό του τρόπο κατασκευής, ιδιαίτερα δε όταν θέλει να αυξήσει τις αναλογίες ή να τις κάνει μικρότερες. Ελπίζω πως οι κατασκευαστές που θα χρησιμοποιήσουν τη συμβουλή μου δε θα τα αγνοήσουν αυτά. Αλλά τώρα ας μιλήσουμε για τις γενικές αρχές. Μερικοί από τους αρχαίους θεωρούσαν ότι το βασικό και θεμελιώδες στοιχείο και μέτρο για την κατασκευή των τηλεβόλων είναι η διάμετρος της κάνης. Γι' αυτό, δεν την έκαναν στην τύχη, αλλά με κάποια ορισμένη μέθοδο, η οποία επέτρεπε για όλα τα μεγέθη με τον ίδιο τρόπο να βρίσκονται οι ορθές αναλογίες. Για να το πετύχουν αυτό χρησιμοποίησαν το μόνο δυνατό τρόπο των δοκιμών, δηλαδή της αύξησης και της μείωσης της διαμέτρου της κάνης. Οι αρχαίοι λοιπόν δεν το τελειοποίησαν αυτό, όπως ισχυρίζονται, ούτε εξακρίβωσαν το σωστό μέγεθος της κάνης, γιατί δεν είχαν αποκτήσει ανάλογη πείρα από μαζικές κατασκευές τηλεβόλων, αφού μετά από κάθε κατασκευή έκαναν δοκιμή. Οι μεταγενέστεροι κατασκευαστές εξετάζοντας τα σφάλματα των προηγουμένων και λαβαίνοντας υπόψη τα πειράματα που έγιναν μετά από αυτούς, εισήγαγαν τη σταθερή μέθοδο των αρχών και της θεωρίας της κατασκευής, δηλαδή τα της κατασκευής της διαμέτρου του σωλήνα που δέχεται το β***α Αυτό το πέτυχαν τώρα τελευταία οι τεχνίτες της Αλεξάνδρειας, οι οποίο έλαβαν μεγάλη οικονομική ενίσχυση από τους ενδιαφερόμενους φιλόδοξους και φίλους της μηχανικής βασιλείς.

Το ότι δεν είναι δυνατόν να βρεθούν όλα με θεωρητικούς υπολογισμούς και με μεθόδους της μηχανικής, γιατί πολλά βρίσκονται και με την πειραματική μέθοδο, είναι γνωστό και από πολλές άλλες αναφορές, όχι όμως λιγότερο και από αυτά που πρόκειται να παρουσιάσω. Τις αναλογίες των οικοδομικών έργων δεν ήταν δυνατόν να τις διατυπώσουν από την αρχή, αν δεν είχαν υπόψη την προηγούμενη εμπειρία, η οποία φαίνεται τόσο στα παλιά οικοδομήματα που στο σύνολο τους ήταν άτεχνα, όσο και στις κατά μέρος κατασκευές. Βρέθηκε λοιπόν ο σωστός τρόπος δόμησης ύστερα από πολλές εμπειρίες.

Έτσι λοιπόν μερικά τμήματα των οικοδομικών είχαν τον ίδιο όγκο και ήταν κατακόρυφα, ενώ στο μάτι φαίνονταν ασύμμετρα λόγω της οφθαλμαπάτης. Με δοκιμές αυξομείωσης του όγκου και κάθε είδους πειράματα, όπως κατασκευές κόλουρου κώνου, τα έκαναν σύμμετρα στην όραση και εύρυθμα γιατί αυτός ήταν ο σκοπός στην τέχνη αυτή. Ο σκοπός δε της κατασκευής των τηλεβόλων είναι το μεγάλο βεληνεκές και το ορμητικό χτύπημα, και ακριβώς για το σκοπό αυτό έγιναν τα πειράματα και οι περισσότερες έρευνες, θα σου παρουσιάσω λοιπόν τα πορίσματα μας, αφού και εμείς εδώ στην Αλεξάνδρεια συναναστραφήκαμε πολλούς τεχνίτες που ασχολούνται με αυτά, αλλά και στη Ρόδο γνωριστήκαμε με αρκετούς αρχιτέκτονες (μηχανικούς) και κοντά τους είδαμε τα καλύτερα τηλεβόλα, η κατασκευή των οποίων πλησιάζει προς τη μέθοδο που θα σου περιγράψω στη συνέχεια. Υπολογίζεται σε μονάδες το βάρος του βλήματος, με τη βάση του οποίου (βάρους) θα κατασκευαστεί το τηλεβόλο και αφού βρεθεί το πλήθος αυτών (των μονάδων), υπολογίζεται η κυβική ρίζα αυτού και αφού προσθέσουμε στην ευρεθείσα κυβική ρίζα το ένα δέκατο αυτής, τόσους δακτύλους κατασκευάζουμε τη διάμετρο της κάνης. Αν όμως η κυβική ρίζα του βάρους δεν είναι ρητός αριθμός, λαμβάνουμε αυτό (το βάρος) κατά προσέγγιση. Τώρα, αν μεν είναι μεγαλύτερο προσπαθούμε να ελαττώσουμε ανάλογα το ένα δέκατο, αν δε είναι μικρότερο προσθέτουμε το ένα δέκατο ολόκληρο.

ΑΡΧΑΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΕΡΕΥΝΩΝ

Από τις περιγραφές των τηλεβόλων Ηρωναίου του Κτησίβιου και του Φίλωνα προκύπτουν ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα, τόσο για τα παρασκήνια της πολιτικής στο χώρο της κατασκευής μαζικών όπλων, όσο και για τον αγώνα δρόμου μεταξύ των σχολών μηχανικής της Ρόδου και της Αλεξάνδρειας. Στο κείμενο του Κτησίβιου γίνεται εκτενής αναφορά του δόγματος ""περί αταραξίας" (ειρήνης), όπου η συνεχής προπαρασκευή για πόλεμο αποτελεί ειρηνικό σκοπό (σ.σ. το "si vis pacen para bellum" που αρέσει στο φίλο Αιμίλιο Πανουσόπουλο). Στην προσπάθεια του να δώσει ένα κατανοητό κείμενο γύρω από τις μηχανικές κατασκευές, υποδηλώνει έμμεσα την επικράτηση των τεχνοκρατών επιστημόνων, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και ιστορικά. Με τον ίδιο σαφή τρόπο, ο άλλος πολυτάλαντος μηχανικός, ο Φίλωνας, παρουσιάζει έμμεσα τον ανταγωνισμό που υπήρχε μεταξύ των κατασκευαστών τηλεβόλων της Ρόδου και της Αλεξάνδρειας. Τόσο στη Ρόδο όσο και στην Αλεξάνδρεια ακολούθησαν την επιτυχημένη τακτική της σικελικής σχολής, δηλαδή της συγκρότησης μιας ειδικής σχολής μηχανικών, όπου λειτουργούσε και ένα κέντρο στρατηγικών ερευνών. Στις Συρακούσες γύρω στο 40 π.Χ. ο τύραννος Διονύσιος, προπαρασκευαζόμενος τότε για πόλεμο κατά των Καρχηδονίων, ήταν ενήμερος της πολεμικής τεχνολογίας τους που προερχόταν από τη μητρόπολη τους στην Τύρο. Ο ιδρυτής της σχολής μηχανικών της φοινικικής Τύρου Κοθάρ-Χάσης, των συγκαριτικών πινακίδων του 14ου π.Χ. αιώνα (Ugaritic Manual) αντικατοπτρίζει την δαιδαλική τεχνολογία της μινωικής Κρήτης. Η δραστηριότητα του Δαίδαλου η οποία συνυπάρχει στο μύθο και στην ιστορία, εμπεριέχει ουσιαστικά την τεχνολογία των αρχαιοτάτων μεταλλουργών της Μεσογείου, δηλαδή των Μινωιτών. Η επίδραση της δαιδαλικής τεχνολογίας στη Μικρά Ασία διακρίνεται και στις "βιομηχανικές" πόλεις Δαίδαλο της Λυκίας και Χαλκητώριο της Καρίας. Η ετυμολογία των ονομάτων αυτών δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας πως πρόκειται για τα κέντρα των αρχαίων συντεχνιών των ορειχαλκουργών. Το ναυάγιο του 13ου π.Χ. αιώνα στα νοτιοδυτικά της Φασήλιδας, στο Ιερό Ακρωτήρι της Λυκίας, όπου βρέθηκε ολόκληρο εργαστήριο ορειχαλκουργού, επιβεβαιώνει την επίδραση της μινωικής τεχνολογίας στις ανατολικές ακτές της Μεσογείου. Ο ίδιος ο Δαίδαλος πρόσφερε τις υπηρεσίες του στο Σικελό βασιλιά Κώκαλο. Όλα αυτά τα γνώριζε προφανώς ο Διονύσιος. Μετά την καταστροφή της Τύρου, η πολιορκία της Ρόδου παρουσίασε ένα είδος "έκθεσης" των βλητικών μηχανημάτων και των πολιορκητικών μηχανών της εποχής. Μάλιστα αναφέρεται από τον Πλίνιο ότι για την κατασκευή του περίφημου Κολοσσού της Ρόδου από το Χάρη το Λίνδιο, "δαπανήθηκαν εκατό τάλαντα, ποσό που προήλθε από την εκποίηση των πολεμικών μηχανών που εγκατέλειψε ο Δημήτριος (ο Πολιορκητής) μετά την ανεπιτυχή πολιορκία του, το 305-304 π.Χ.". Στο τέλος του 1ου μ.Χ. αιώνα ο διάσημος Ρωμαίος μηχανικός Σέξτος Ιούλιος Φροντίνος δήλωνε σχετικά με τις έρευνες της βλητικής: "Οι εφευρέσεις των πολεμικών μηχανημάτων έφτασαν από καιρό στο τέλος των ορίων τους και δε βλέπω στο μέλλον κάποια ελπίδα βελτίωσης της πολεμικής τέχνης". Ωστόσο, η τεχνολογική κατασκοπία εξαφάνισε το τηλεβόλο του Αρχιμήδη, το οποίο έμελλε να "επανακαλυφθεί" μετά από 15 αιώνες...

ΕικόναΕικόνα

ΤΟ ΤΗΛΕΒΟΛΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΜΗΔΗΟ πατέρας της Αναγέννησης Φραγκίσκος Πετράρχης (1304-1374) ενθάρρυνε τους φίλους του να τον βοηθούν στην αναζήτηση χαμένων χειρογράφων της ελληνικής και της λατινικής λογοτεχνίας και στην αντιγραφή αρχαίων επιγραφών, γιατί, όπως έγραψε ο ίδιος, τα κλασικά κείμενα αποτελούσαν ιστορικά ντοκουμέντα και "ήταν το πολυτιμότερο εμπόρευμα από όσα πωλούσαν οι Κινέζοι και οι Άραβες". Πράγματι, σαν κυνηγός χειρογράφων, αντέγραψε ιδιοχείρως όσα δεν μπορούσε να αγοράσει και ταυτόχρονα είχε μισθωμένους αντιγραφείς. Αν και αντίθετος του εκκλησιαστικού κατεστημένου, σε ηλικία 42 χρόνων βρέθηκε προϊστάμενος της εκκλησίας της Πίζας.
Σε μια εκκλησιαστική βιβλιοθήκη της Βερόνας ανακάλυψε ένα χαμένο χειρόγραφο του Κικέρωνα, ενώ στη Λιέγη βρήκε το λόγο "PROARCHIA" του ίδιου συγγραφέα. Ο μεγάλος αυτός σοφός λοιπόν, που το πάθος του για την αρχαιότητα τον έκανε να ντύνεται με την τήβεννο των αρχαίων συγκλητικών, είναι ο μόνος συγγραφέας που αναφέρεται σχετικά στο τηλεβόλο του Αρχιμήδη. Στο έργο του "DE REMEDIIS URTIUSQUE FORTUNAE" (Περί θεραπευτικών μέσων εκατέρας των τυχών) διαβάζουμε: "Έχω αναρίθμητες μηχανές και βλητικά (βαλλιστικά) μηχανήματα. Τον μη επιδεκτικόν μίμησης κεραυνό κατόρθωσε να τον μιμηθεί η ανθρώπινη μανία καταστροφικότητας. Οι εξακοντιζόμενοι από τις νεφέλες του ουρανού κεραυνοί, εξεσφενδονίζονται τώρα από ένα φονικό μηχάνημα (όργανο), η κάνη του οποίου είναι κατασκευασμένη από σκληρό ξύλο. Μερικοί πιστεύουν ότι το μηχάνημα αυτό εφευρέθηκε από τον Αρχιμήδη, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας των Συρακουσών από τα στρατεύματα του στρατηγού των Ρωμαίων Μάρκελλου. Αλλά, όμως, εκείνος (ο Αρχιμήδης) εφεύρε αυτό, στην προσπάθεια του να διαφυλάξει την ελευθερία των συμπολιτών του και να αποτρέψει την καταστροφή της πατρίδας του."
Ωστόσο δε θέλησε να προχωρήσει στην τεχνική περιγραφή του όπλου αυτού. Το μυστικό διατηρήθηκε έναν ολόκληρο αιώνα μετά το θάνατο του Πετράρχη και παρουσιάστηκε από έναν άλλο συλλέκτη αρχαίων χειρογράφων, ο οποίος μάλιστα την ιδιοποιήθηκε. Πρόκειται για το διάσημο Ιταλό ζωγράφο και μηχανικό Λεονάρντο Ντα Βίντσι (1452-1519) που στην πραγματεία του με τίτλο Architronio παρουσίασε το παρακάτω τηλεβόλο.


ΕικόναΕικόνα

(Architronio)

Τα σχέδια και οι σημειώσεις του αναφέρονται στο μηχάνημα για το οποίο μας πληροφορεί ο Πετράρχης. Πρόκειται για ένα τηλεβόλο με κάνη δύο μέτρων μήκους και διάμετρο μερικά εκατοστά. Στο άκρο της κάνης που ο χειριστής τοποθετούσε το σφαιρικό βλήμα ήταν προσαρμοσμένο μέσα σε ένα δοχείο το οποίο ήταν κλεισμένο αεροστεγώς. Το δοχείο αυτό θερμαινόταν μέχρι το σημείο της διαπύρωσης. Από άλλο δοχείο, το οποίο βρισκόταν λίγο ψηλότερα, μεταφερόταν απότομα με τη χρήση ειδικής στρόφιγγας νερό στο διάπυρο δοχείο. Η ενέργεια που δημιουργούσε η αστραπιαία μετατροπή του νερού σε ατμό, εξεσφενδόνιζε το βλήμα. Ο καθηγητής Ευάγγελος Σταμάτης που ασχολήθηκε διεξοδικά με τα έργα του Αρχιμήδη, υποστηρίζει ότι το σφαιρικό βλήμα του τηλεβόλου ήταν λίθινο ή μεταλλικό, βάρους 36 κιλών και κάλυπτε ένα βεληνεκές έξι σταδίων, περίπου 1200 μέτρα. Αν και ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν αναφέρει την πηγή των πληροφοριών του για την κατασκευή του τηλεβόλου, σήμερα είναι επίσημα παραδεκτό ότι πρόκειται για το μηχανικό επίτευγμα του Αρχιμήδη. Σε μια συλλογική εργασία αφιερωμένη στους κώδικες και τα σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, η οποία παρουσιάστηκε σε ειδικό ένθετο του περιοδικού Europeo το 1982, γίνεται μία πλήρης παρουσίαση του έργου, συμπεριλαμβανομένων και των κωδίκων της Μαδρίτης που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, το 1967, καθώς επίσης και ενός άλλου χειρογράφου που βρέθηκε στη Φλωρεντία και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1975 από τον Cadro Pedretti. Στην εργασία αυτή, από την οποία προέρχεται και το πρωτότυπο σχέδιο του τηλεβόλου του Λεονάρντο, οι παραπάνω ερευνητές αναφέρονται "στο κανόνι θερμικής ενέργειας του Αρχιμήδη, το οποίο παρουσίασε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε ένα χειρόγραφο της περιόδου 1487-1490". Μάλιστα οι ίδιοι συμπεραίνουν ότι ο Λεονάρντο χρησιμοποίησε τις πληροφορίες του Πετράρχη ή άλλες πηγές που ακόμα παραμένουν απροσδιόριστες. Στο ίδιο κείμενο επίσης διαπιστώνεται και το συμπέρασμα πως η χρήση θερμικής ενέργειας στο όπλο του Λεονάρντο προέρχεται από τις "περί ατμοκίνησης" θεωρίες του Ήρωνα της Αλεξάνδρειας.

Η καταστροφή της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας αποτέλεσε την τροχοπέδη της καλπάζουοας τεχνολογικής έρευνας, η οποία κυοφορούσε ήδη την επιστήμη της ρομποτικής (αυτοματοποιητικής) με τις γνωστές κατασκευές του Ήρωνα και των άλλων μηχανικών. Το αποτέλεσμα της διασποράς των επιστημόνων και των έργων που διασώθηκαν θεωρείται σαν μια από τις μεγαλύτερες απώλειες του Ελληνισμού. Τα δευτερεύοντα πνευματικά κέντρα της εποχής (Αθήνα, Ρόδος, Πέργαμος, Κόρινθος, Αντιόχεια) δε στάθηκαν ικανά να προσελκύσουν τη διανόηση της Αλεξάνδρειας. Οι επερχόμενες δυνάμεις των Ρωμαίων, του Χριστιανισμού, των Βυζαντινών και της αραβικής διανόησης, επωφελούμενες από τη διασπορά αυτή, επιδόθηκαν στην αφομοίωση των όσων απέμειναν. Το τέλος της Αλεξανδρινής Σχολής, επίσης, συνδέεται και με τους συλλέκτες των παλιών χειρογράφων. Από τις πληροφορίες του Σενέκα αλλά και τη θωράκιση των Αράβων με πολλά βλητικά μηχανήματα, φαίνεται ότι, η δεύτερη μεγάλη διασπορά της διανόησης των ελληνιστικών κέντρων της Ανατολής, που έγινε μεταξύ 6ου και 7ου μ.Χ. αιώνα, ωφέλησε ιδιαίτερα τους Άραβες. Έτσι εξηγούνται και τα χιλιάδες ακαταχώρητα αραβικά χειρόγραφα της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου της Ινδικής πόλης Aligarth.
Συνδετικοί κρίκοι της αλεξανδρινής εποχής με την Αναγέννηση είναι, ο νεοπλατωνικός πανεπιστήμονας Πρόκλος, ο αρχιτέκτονας-μηχανικός Καλλίνικος ο Ηλιουπολίτης, ο Μάρκος ο Γραικός, ο Ηρών ο Βυζάντιος και άλλοι σοφοί.

πηγές: άρθρο Δρ. Γιώργου Χαραλαμπόπουλου, Πτυχιούχου Μηχανολόγου, από το περιοδικό Επιστήμη και Τεχνολογία, τεύχος 10, Μάρτιος-Απρίλιος 1994 με τίτλο "Η Βλητική στην Αρχαία Ελλάδα".
--------------------
ΠAΝΕΛΛΗΝΙA ΕΝΩΣΗ ΦΙΛΩΝ των ΟΠΛΩΝ


Τελευταία επεξεργασία από leovar και Τετ Νοέμ 26, 2008 1:22 am, έχει επεξεργασθεί 1 φορά/ες συνολικά

Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 25, 2008 10:30 pm 

Εγγραφή: Δευτ Ιουν 09, 2008 9:28 am
Δημοσιεύσεις: 40
Leovar, συγχαρητήρια για την αξιολογότατη συγκομιδή και παράθεση. Επιμορφωτικότατο άρθρο και πολύ ενδιαφέρον για όλους εμάς αλλά και για πολλούς άλλους κουφούς στων οποίων την πόρτα.....
Αν έχεις κι άλλα, παρακαλώ μοιράσου τα μαζί μας. Εγώ προσωπικά θα τα τυπώνω και θα τα φτιάξω μια ωραία βιβλιοδεσία για να τα έχω.....SCRIPTA MANEΝ VERBA VOLANT.............

_________________
Αντώνης

Μην ξεχνάτε τον Κώστα Ηλιάκη


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 25, 2008 10:49 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5512
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Πολύ καλό άρθρο φίλε leovar , επέτρεψε μου να το βάλω και στην αρχική σελίδα gpeppas :lol:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Νοέμ 25, 2008 11:20 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
Γιώργο , επειδή εκτός από κυνηγοί και οπλοκάτοχοι , είμαστε είτε το θέλουμε είτε όχι οπλόφιλοι , όλοι εμείς που αποδεχόμαστε την κατοχή όπλων για κυνηγετικούς και σκοπευτικούς σκοπούς , ακόμα και για συλλεκτικούς , άνοιξα τούτο το θέμα (σε πείσμα τών δήθεν vegan-πασιφιστών-"οικολόγων" που μας παρακολουθούν με μεγενθυντικό φακό εδώ μέσα) ώστε να εισφέρω στην οπλοφιλία , μέσα από λίγη ιστορία τών όπλων και παράλληλα να γίνει γνωστή (σε όσους συνειδητοποιούν οτι η οπλοκατοχή έχει πολλούς ετερόκλητους εχθρούς) και η Πανελλήνια Ενωση Φίλων τών Οπλων .:D

Αντώνη συνεχίζεται , έχουμε πολλά να πούμε ... :D


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 02, 2008 10:00 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
Προτεινόμενες Ασκήσεις Φυσικής Κατάστασης τού σκοπευτή (Γαλλική Σκοπευτική Ομοσπονδία).

http://www.fftir.asso.fr/index.php?FicheNum=65

Le corps : un bon placement…
Το σώμα : η σωστή θέση ...

En tir, même si cela paraît a priori moins évident que dans d’autres sports plus " musculaires " au premier abord, la préparation physique devrait systématiquement entrer dans l’entraînement du tireur. Nous employons le conditionnel car il nous est souvent apparu au travers des nombreux stages effectués sur le terrain et ce, à tous les niveaux de pratique, que cette notion de "préparation physique" n’était pas encore entrée dans les mœurs. Il y a une certaine prise de conscience de cette lacune depuis quelques années mais, pas encore de réelle systématisation d’une pratique suivie et cohérente dans a formation des tireurs Français.
Στή σκοποβολή, ακόμα κι αν αυτό δε φαίνεται τόσο προφανές όσο σε άλλα αθλήματα πιό "μυώδη" (ενεργά) σε πρώτη προσέγγιση, η φυσική προετοιμασία οφείλει να συμπεριληφθεί μέσα στο πρόγραμμα προπόνησης τού σκοπευτή. Χρησιμοποιούμε αυτούς τούς όρους επειδή συχνά φάνηκε μέσω πολλών σεμιναρίων που έγιναν και αυτά στην πράξη, σε όλα τα επίπεδα εφαρμογών, ότι αυτή η έννοια "φυσική προετοιμασία" δεν είχε ακόμα εισέλθει στα ήθη. Υπάρχει κάποια συνειδητοποίηση αυτού τού ελλείματος εδώ και κάποια χρόνια αλλά, όχι ακόμα ως μιά πραγματική εφαρμοσμένη συνήθης και συνεπής πρακτική ενσωματωμένη στην κατάρτιση τών Γάλλων σκοπευτών.

Dans ce premier volet consacré à la préparation physique, nous vous proposons une série d’exercices concernant les muscles fixateurs du bassin qui sont essentiels pour tous les tireurs quelle que soit la discipline qu’ils pratiquent. Il n’est pas question ici de faire un cours d’anatomie mais simplement de rappeler quelques vérités et de vous donner les moyens d’améliorer votre pratique sachant que tous les exercices proposés peuvent être réalisés par les plus jeunes comme par les seniors avec une intensité évidemment modulée en fonction de l’âge des sujets impliqués. Bonne lecture et surtout… bon courage quant à l’application sur le terrain !
Σε αυτό το πρώτο μέρος που αφιερώνεται στην φυσική προετοιμασία, σας προτείνουμε μια σειρά των ασκήσεων σχετικά με τους μύες της λεκάνης που είναι ουσιαστικοί για όλους τους σκοπευτές οποιουδήποτε αγωνίσματος κι αν ασκούν. Δε γίνεται εδώ μάθημα ανατομίας αλλά απλά υπενθυμίζουμε μερικές αλήθειες και θέλουμε να σας δώσουμε τα μέσα για να βελτιώσετε την τεχνική σας γνωρίζοντας ότι όλες οι προτεινόμενες ασκήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον πιό νέο όπως και από τους βετεράνους με μία προσαρμοσμένη ένταση στη λειτουργία τών ασκήσεων αναλόγως της ηλικίας των αθλητών. Καλή ανάγνωση και… ειδικά καλό κουράγιο στην πρακτική εφαρμογή!

Abdominaux
Κοιλιακοί

PHOTOS 1 :
Εικόνα


- jambes fléchies
πόδια υπό κάμψη
- départ au sol
αναχώρηση από το έδαφος
- un jeune tient les pieds pour faciliter la tâche
ένας νέος κρατά τα πόδια διευκολύνοντας την άσκηση

PHOTOS 2 :
Εικόνα


- relever le tronc avec le dos rond et la tête rentrée (menton qui vient toucher le haut du corps)
ανασηκώστε τον κορμό με κυρτή την πλάτη και το κεφάλι ανάμεσα στα χέρια (πηγούνι που έρχεται να αγγίξει το στήθος)
- Bras tendus vers l’avant : ne monter que jusqu’à ce que les poignets arrivent au niveau des genoux (risque de sollicitation du psoas)
Μπράτσα τεντωμένα: να συνεχίσετε μέχρις ότου οι καρποί φθάσουν στα γόνατα


Consignes :
Συμβουλές
- expirer en montant, inspirer en descendant
εκπνέετε ανεβαίνοντας, εισπνέετε κατεβαίνοντας
- monter et descendre très lentement (pas d’à coups…)
ανεβαίνετε και κατεβαίνετε πολύ αργά (όχι μονοκόμματα ούτε γρήγορα)

PHOTOS 3 :
Εικόνα

" Abdominaux jambes tendues "
"Κοιλιακοί πόδια τεντωμένα"
- exercice à proscrire absolument car ici on sollicite le psoas et non les abdominaux . On se fait mal au dos
άσκηση απολύτως απαγορευμένη, κάνουμε κακό στην πλάτη


Pourquoi se préparer physiquement ?
Γιατί να προετοιμαστείτε αθλητικά?

Tout d’abord, la pratique physique permet de lutter contre les effets de la sédentarité notamment :
Καταρχήν, η φυσική πρακτική επιτρέπει στην καταπολέμηση ενάντια στα αποτελέσματα τής ακινησίας κυρίως:

* Prise de poids
* Λήψη περιττών κιλών
* Problèmes cardio-respiratoires
* Καρδιοαναπνευστικά προβλήματα
* Cholestérol
* Χοληστερόλη
* Manque de souplesse
* Έλλειψη ευλυγισίας


Un tireur en bonne forme physique sera donc efficace plus rapidement et plus longtemps que celui se "laissant aller" et traînant un ou plusieurs des handicaps énoncés plus haut. La baisse du rythme cardiaque liée à un travail en endurance qui fera l’objet d’un prochain article, est également très utile afin d’optimiser au maximum la production du tireur. Le tir est un sport regroupant de nombreuses disciplines mais toutes ont un point commun : la recherche du maintien de la position et le développement des perceptions fines (proprioception) pour la reproduire efficacement. Le maintien de la posture est basé sur le tonus musculaire (définition : "tension permanente de la musculature qui permet le bon déroulement de l’acte moteur en assurant la statique de l’ensemble du corps"). Une préparation physique adaptée peut aider dans cette quête.
Ένας σκοπευτής σε καλή φυσική κατάσταση θα είναι επομένως αποτελεσματικότερος πιό γρήγορα και πιό μακροπρόθεσμα από αυτόν που "αφήνεται" και "κουβαλά" ένα ή περισσότερα handicaps-ανικανότητες όπως ανωτέρω. Η πτώση του καρδιακού ρυθμού συνδεδεμένη με μια εργασία αντοχής που θα είναι το αντικείμενο ενός επόμενου άρθρου, είναι επίσης πολύ χρήσιμη ώστε να βελτιστοποιηθεί στον ανώτερο βαθμό η παραγωγικότητα του σκοπευτή. Η σκοποβολή είναι ένα άθλημα που περιλαμβάνει πολλά αγωνίσματα αλλά όλα έχουν ένα κοινό σημείο: την εξεύρεση τής σταθερής θέσης τού σώματος και την ανάπτυξη των πιό ευαίσθητων και λεπτών αντιλήψεων ώστε να αναπαραγάγεται αποτελεσματικά. Η συντήρηση της στάσης τού σώματος βασίζεται στη μυϊκή τόνωση (ορισμός: " μόνιμη ένταση τής μυικής μάζας που επιτρέπει στην καλύτερη ανάπτυξη της κινητήριας πράξης εξασφαλίζοντας τη στατική του συνόλου του σώματος"). Η προσαρμοσμένη φυσική προετοιμασία μπορεί να βοηθήσει το παραπάνω ζητούμενο.

Fessiers
Γλουτοί

PHOTOS 1 :

Εικόνα- départ corps sur la tranche : ne pas s’avachir vers l’arrière, gainer le bassin
-αναχώρηση μηρού με το σώμα ευλύγιστο: να μην ξεχειλωθείτε προς την όπισθεν,στήριξη με τη λεκάνη
- jambe qui ne travaille pas fléchie pour l’équilibre
- το πόδι που δεν εργάζεται βρίσκεται υπό κάμψη για ισορροπία


PHOTOS 2 :

Εικόνα- Monter la jambe tendue, pieds fléchis sans basculer le tronc vers le sol.
Ανεβάζετε το μηρό , πόδια υπό κάμψη χωρίς να πέφτει ο κορμός προς το έδαφος
- Faire des répétitions lentes sans poser les pieds.
Επαναλήψεις αργές χωρίς να πέφτει το πόδι στο έδαφος
- Changer de jambe
Αλλαγή ποδιού
- Faire des répétitions lentes sans poser les pieds.
Επαναλήψεις αργές χωρίς να πέφτει το πόδι στο έδαφος


PHOTOS 3 :
Εικόνα


(autres exercices pour les fessiers)
(άλλες ασκήσεις για τούς γλουτούς)
- départ à quatre pattes
- εκκίνηση στα τέσσερα πόδια
- bras écartés de la largeur des épaules
- μπράτσα ανοικτά στο εύρος τών ώμων
- jambes à 90° par rapport au tronc et écartées de la largeur du bassin
- πόδια ανοικτά 90° σε σχέση με τον κορμό και το εύρος της λεκάνης
- bras tendus.
- τεντωμένα μπράτσα.

PHOTOS 4 et 5 :
Εικόνα


Εικόνα


- lever la jambe sur le côté sans basculer le corps
σηκώστε το πόδι στην πλάγια χωρίς να κινείται το σώμα(la jambe ne monte pas très haut)
(το πόδι δεν ανεβαίνει πολύ ψηλά)

- faire des répétitions lentes sans reposer le genou
- να κάνετε αργές επαναλήψεις χωρίς να ακουμπάτε στο έδαφος με το γόνατο
- changer de jambe
- να αλλάξτε μηρό

Comment renforcer le maintien du bassin ?
Πώς να ενισχύστε τη συντήρηση της λεκάνης;

LES ABDOMINAUX
ΟΙ ΚΟΙΛΙΑΚΟΙ

La ceinture abdominale est formée de trois sorte d’abdominaux :
Η κοιλιακή ζώνη αποτελείται από τριών ειδών κοιλιακούς μύες:

* Les grands obliques

* Les transverses

* Le grand droit

Pour renforcer efficacement cette ceinture il faut travailler chacun de ces points. Ce travail doit être effectué avec la plus grande attention : en effet, il faut rechercher par le renforcement des abdominaux à équilibrer et bloquer le bassin. Si ce travail est mal effectué, l’effet peut être inversé (accentuation de l’antéversion dû au renforcement du psoas au lieu des abdominaux. Tous les exercices qui rapprochent le bassin de la cage thoracique renforcent le grand droit. Les exercices de flexion du tronc avec ventre rentré renforcent les transverses. La flexion latérale du tronc renforce les obliques.

ATTENTION ! : Toute flexion tronc sur jambes ne doit pas dépasser un angle de 45°. Au delà de cette limite, on sollicite le psoas. Ne jamais faire d’exercices flexion de tronc sur jambes tendues : sollicitation néfaste des lombaires et renforcement de ce sacré psoas !

Ischios

PHOTOS 1 :

Εικόνα

- debout en appui contre la table
- corps droit
- gainer le bassin

PHOTOS 2 :
http://www.fftir.asso.fr/v6/v6downfile.php?id=323

Εικόνα


- lever la jambe fléchie
- possibilité de mettre un poids au talon pour renforcer les plus aguerris
- ne pas basculer vers l’avant en levant la jambe.


Remerciements aux deux jeunes qui se sont prêtés au jeu :
Dimitri VILLARD et Florian CHAMPEIX

Valérie DUMESTRE


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 02, 2008 10:27 pm 

Εγγραφή: Δευτ Ιουν 09, 2008 9:28 am
Δημοσιεύσεις: 40
Εύγε! Σαν πτυχιούχος γυμναστής να πω οτι αυτά που γράφονται είναι σωστότατα!
Μιας και στο άρθρο, έγινε αναφορα σε απαγορευμένη άσκηση κοιλιακών, να επισημάνω κι εγώ προς γνώση όλων, μια ακόμα απολύτως απαγορευμένη άσκηση κοιλιακών η οποία είναι πολύ διαδεδομένη.
Όταν κάνετε κοιλιακούς ΜΗΝ, βάζετε τα χέρια πλεγμένα μεταξύ τους σε επαφή με το κεφάλι ή τον αυχένα. Όταν ζοριζόμαστε να εκτελέσουμε μια άρση, εαν έχουμε τα χέρια με έναν από τους τρόπους που προανέφερα, ασκούμε πίεση με τα χέρια και κάνουμε κακό στον αυχένα μας.
Αυτό μας το είπαν στη σχολή το 1996 κι όμως ακόμα και σήμερα βλέπω πάρα πολύ κόσμο να κάνει κοιλιακούς με αυτόν τον λάθος τρόπο!
Λεονάρδε μια ακόμα φορά μπράβο σου...

_________________
Αντώνης

Μην ξεχνάτε τον Κώστα Ηλιάκη


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τρί Δεκ 02, 2008 10:57 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
Αντώνη καλησπέρα !
Αναρτώντας το άρθρο που έχει γράψει μιά γαλλίδα συνάδελφός σου , τής εκεί ομοσπονδίας , αναρρωτιόμουν γιά τήν αντίδρασή σου και δέν "έπεσα" έξω :D
Πρόκειται για βασικότατες ασκήσεις που βοηθούν το σκοπευτή!


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Δεκ 07, 2008 11:10 pm 

Εγγραφή: Πέμ Μάιος 29, 2008 11:11 pm
Δημοσιεύσεις: 13
OPOS DIABAZO AUTA TA POLI OMORFA POU EGRAPSES LEOVAR(NA EISAI KALA PALIKARI), STO MIALO MOU ERXONTE KAPIES PALIES SKEPSEIS....
ELLHNIKO KRATOS
THA EPREPE TO ELLHNIKO KRATOS NA EIXE THESPISEI NOMOUS OSTE TO KUNIGI KAI H KATOXH OPLON APO TOUS ELLHNES POLITES NA EINAI STO ELLHNIKO SUNTAGMA GRAMMENA ,NA EINAI DIKAIOMA , NOMOS, OSTE NA MHN YPARXEI POTE PROBLHMA KAI AMFIBOLIAN (OUTE KAI NA PERIMENOUME TON YPOURGO , NA YPOGRAFH ....EAN KAI POTE THA ARXIZEI TO KUNIGIO KATHE XRONO!!!!)
TO ELLHNIKO KRATOS POTE DEN ENDIAFERTHKE PRAGMATIKA GIA TOUS POLITES TOU....
OUTE KAI GIA THN DRASTHRIOTHTA TOUS , FISIKA , TO KINIGI
TO ELLHNIKO KRATOS TO ENDIEFERE MONO POS THA PARAMHNEI EN ZOH EKOINO KAI POS THA PARAMHNOUN OI POLITES TOU FTOXOI.....
MIA HMERA PAIDIA, (THA SAS TO PO KAI AUTO), MIA EULOGHMENH HMERA, APO AUTES POU MENOUN STH MNHMH MAS GIA PANTA ,BRETHIKA STHN NOTIA EUBIA
AFOU KINIGHSA OLH THN HMERA TSIXLES KAI KOTSIFIA ,(EIXE XIONISEI OLH THN ELLADA SXEDON EKTOS APO THN NOTIA EUBIA-TA POULIA ERXONTAN APO THN THALASSA , .....XILIADES...XILIADES )KSEKINISA NA FUGO STON DROMO THS EPISTROFHS
TO AUTOKINITO KOLHSE MESA SE ENA MIKRO POTAMI, MESA SE LASPES/XOMATA(TO PROI POU PERASA DEN EIDA POTAMI, HTAN PAGONIA KAI TO AUTOKINITO PERASE EUKOLA)
HMOUN TUXEROS POU BRETHIKE ENAS XORIKOS KAI ME BOHTHISE NA KSEKOLHSO TO AUTOKINITO(PANTA MAZI EIXA SKOINIA ,TRIGARA KOUTES KAI SOKOLATES -TA TSIGARA TOTE HTAN POLITIMO DORO ,SOU EBRHSKAN KALO MEROS GIA KUNIGIO ALLA KAI BOHTHIA SE DUSKOLES STIGMES!!!)
THN EPOMENH HMERA EPLINA TO AUTOKINITO KALA KALA ,KAI APO KATO OSO MPOROUSA KAI TIS RODES PANTOU ME POLI NERO NA KATHARISEI KALA
TO EBALA STON ISKIO KAI AMESOS RHRA MIA SKOUPA KAI TO LASTIXO NA KATHARISO TO MEROS APO TIS LASPES KAI TA XOMATA
OPOS KATHARIZA SIGA SIGA ,KSAFNIKA EIDA MIA GIALADA ...
LIGO PIO EKEI AKOMH MIA, LIGO PARAPERA ALLH MIA.....
..... KATALABAINETE TI HTAN AUTES H GIALADES.....
.....ATOFIOS,, POLITIMOS , ARISTOS, ELLHNIKOS XRUSOS
OI EIDIKOI POU EIDAN ARGOTERA STHN AMERIKH TA 4 (PAKSIMADIA??? =NUGGETS) KSETRELATHIKAN ME THN POIOTHTA TOU ELLHNIKOU XRUSAFIOU (MIA REMINGTON TO KATHE ENA EFERE)
GIA SKEFTHTE PAIDIA , PENTE XILIOMETRA EKSO APO TO XORIO TOUS NA EINAI XRUSOS..(KAI TI XRUSOS !!!) KAI EKEINOI OI FOUKARADES OI XORIKOI NA PEINOUN!!!(NA DOULEUOUN OLH THN HMERA ....KAI NA PEINOUN-ENA THLEFONO GIA OLO TO XORIO!!!=KRATOS...,PIO KRATOS...,TI KRATOS ..., POU KRATOS.....)
TELOS PANTON!
PREPEI NA PROSPATHEISETE OSTE NA GRAFTEI(KATHARA -KSEKATHARA KAI ME MEGALH AKRIBIAN ) STO ELLHNIKO SUNTAGMA, H OPLOKATOXHN, NA EINAI NOMOS
AUTH EINAI H SKEPSH MOU (POU THN EXO PEI KAI KSANAPEI APO EDO KAI POLLA XRONIA , STHN ELLADA , APO OTAN AKOMH THIMAME STHN THLEORASH STHN Y.E.N.E.D(???) KAI ERT (SOSTA TO THIMAME LEOVAR?)
ELEGAN STIS EIDHSHS:
“.....PRIN KLEISOUME TO DELTIO MAS ,NA YPENTHIMHSOUME STOUS KINIGOUS OTI AURIO ARXIZEI TO ANOIKSIATIKO KINIGI TOU TRIGONIOU,KAI EUXOMASTE, SE OLOUS TOUS KINIGOUS , KALO KINIGI !!!...." KAI OI “MPOUFOI”(UPNOS BATHIS) MOU ELEGAN TOTE “ A .....DE XREIAZETE. AFOU EINAI TO KINIGI....) AUTOUS PAIDIA TOUS ONOMAZOUME (KONTOFTHALMOUS???) ENO AUTOUS POU BLEPOUN STO MELLON MPROSTA .... DIORATIKOUS.
KALA XRISTOUGENNA EUXOMAI SE OLOUS TOUS FILOUS STHN ELLADA
EUXARISTO POLI


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Δευτ Δεκ 08, 2008 10:54 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
Γειά σου Δάσκαλε ,

είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση κράτους , έγινε κράτος χάρη στα όπλα μα σήμερα τα φοβάται , ή πιό σωστά δε θέλει να τα βλέπει .
Αν θέλεις γράψε μας τί κάνει εκεί η National Rifle Association γιά τους Αμερικάνους , πόσο διαδεδομένη είναι και ποιά είναι η αντιμετώπισή της από τούς οπλοκατόχους , τούς κυνηγούς , τούς σκοπευτές και τούς συλλέκτες ? Εσύ που είσαι οπλοκατασκευαστής είσαι μέλος της ?

Να είσαι πολύ καλά !


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Δεκ 11, 2008 6:09 am 

Εγγραφή: Πέμ Μάιος 29, 2008 11:11 pm
Δημοσιεύσεις: 13
EAN DEN YPYRXE LEOVAR MOU H NATIONAL RIFLE ASSOCIATION, DEN THA YPHRXE SHMERA KAI TO SECOND AMENDMENT
KAI EAN DEN YPHRXE TO SECOND AMENDMENT (GRAMMENO ME AKRIBEIA OPOS AKRIBOS TO EGRAPSAN OI NOMOTHETES POU EGRAPSAN TOUS PROTOUS NOMOUS THS AMERIKHS) ...DEN THA YPHRXAN OPLA!!!( EIDES TI EGINE STHN AGGLIA KAI STHN AUSTRALIA? EIDES POS TA EKOBAN TA OPLA (KATA XILIADES) STHN MESHN, STHN BASHN/KORMOS, KAI POS TA PETAGAN MESA STOUS KADOUS?TA EIDES POS TA FORTONAN STA FORTHGA?
N.R.A
ENHMERONOUN TOUS POLITES GIA TOUS NOMOUS POU THA ERTHOUN GIA PSHFHSMA STO KOINOBOULION
KANOUN SEMINARIA GIA TA OPLA KAI TON SOSTO XEIRISMO TOUS
KANOUN KATASKHNOSEIS KATHE KALOKAIRI OPOU TA PAIDIA EXOUN THN PROTHN EPAFH ME TA OPLA , ME DASKALOUS SKOPOBOLHS KAI ALLA OMORFA
KANOUN OMILIES SE SXOLIA
BOHTHOUN TO KINHGI SE DIAFORA ZHTHMATA/ANAGKES
BOHTHOUN TOUS KINHGOUS ME EIDIKES ANAGKES /ANAPHROUS ,OSTE KAI AUTOI NA MPOROUN NA XAROUN TO KINHGI OSO EINAI DUNATON KALHTERA
EXOUN ENA POLI MEGALO MOUSEIO, GEMATO ME OPLA, TO EPISKEFTONTE ANTHROPOI APO OLO TON KOSMO
EXOUN POLLA POLLA MELLOI(EKKATOMURIA) ,OPLOKATOXOUS , KINIGOUS , SKOPEUTES ,SULLEKTES ALLA KAI APLOUS POLITES POU DEN EXOUN APOLITOS KAMIA SXESH ME TA OPLA ,ALLA KATANOOUN OTI EINAI SHMANTHKO NA YPARXOUN ,KAI GIA AUTON KAI MONO TO LOGO , POLLOI, APOFASIZOUN NA GRAFTOUN STHN NRA AKOMH KAI SHMERA!!!
KANOUN KAI ALLA POLLA POU DEN TA THIMAME TORA
EUXARISTO POLI


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 01, 2009 6:22 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
Βασικές αρχές ασφαλείας χειρισμού όπλων.


http://www.usashooting.org/video.php


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιαν 01, 2009 6:41 pm 

Εγγραφή: Παρ Αύγ 10, 2007 5:48 pm
Δημοσιεύσεις: 170
Τοποθεσία: Αθήνα
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=wVnKDEqsRHA[/youtube]


[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=rQu6lY5_0YY[/youtube][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=kpiqEx0JqEE[/youtube][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0TRTsnPSNrA[/youtube][youtube]http://www.youtube.com/watch?v=0L0n1fXPbXc[/youtube]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=3xGbOfcGodg[/youtube]


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 15 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum