ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ Εξόρισαν μόνο το κυνήγι... Οπως διαπιστώσαμε η ιστορία του κυνηγίου στη Μακρόνησο είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, αφού το νησί διοικητικά ανήκει στην Κέα, δηλαδή στις Κυκλάδες, αλλά για το φυσικό περιβάλλον του είναι αρμόδιο το Δασαρχείο Λαυρίου, που βρίσκεται στην Αττική!
Αυτό οφείλεται σε μια απόφαση του υπουργείου Γεωργίας από το 1979, όπου προβλέπεται η δημιουργία κυνηγετικού περιπτέρου στο νησί με την ευθύνη της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Στερεάς Ελλάδος, για να εξυπηρετεί τους κυνηγούς που επισκέπτονται το νησί.
Ομως, με Προεδρικό Διάταγμα του 1995 απαγορεύθηκε η βοσκή, η ιχθυοκαλλιέργεια και το κυνήγι στο νησί, καθώς και η κυκλοφορία οχημάτων?
Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εφαρμόστηκε, μέχρι πριν από δύο χρόνια όταν αποφασίστηκε η εφαρμογή του διατάγματος από τις αρμόδιες αρχές, αλλά μόνο για το κυνήγι. Αποτέλεσμα, το κυνήγι απαγορεύτηκε αμέσως, οι ιχθυοκαλλιέργειες είχαν έτσι και αλλιώς κλείσει από μόνες τους, αλλά στο νησί απέμειναν τα χιλιάδες κατσίκια, αλλά και τα αυτοκίνητα των βοσκών, όπως θα δείτε στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε σ’ αυτές τις σελίδες.
Οι κτηνοτρόφοι έμειναν με την ανοχή των αρχών και στηριζόμενοι στις ετήσιες αποφάσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για κατ’ εξαίρεση? βοσκότοπους σε διάφορες περιοχές της χώρας...
Στην περίπτωση όμως της Μακρονήσου, δεν έπρεπε να ισχύει ούτε η ετήσια απόφαση του υπουργείου περί βοσκοτόπων, αφού η ίδια αναφέρει ότι απαιτείται έγγραφη βεβαίωση του τοπικού Δασαρχείου ότι δεν υπάρχει άλλη απόφαση που απαγορεύει τη βοσκή! Δηλαδή, για το Δασαρχείο Λαυρίου, το Προεδρικό Διάταγμα ισχύει μόνο για τους κυνηγούς και όχι για τους βοσκούς?
Για το ίδιο θέμα έχει αντιδράσει εγγράφως και η Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού (αριθμ. Πρωτ. 1040) που ζητά τη μη παράταση της ετήσιας απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μετατροπή του νησιού σε βοσκότοπο, καθώς υπονομεύει τα μνημεία και τις εργασίες του ΥΠΕΧΩΔΕ για τη συντήρησή τους.
ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ
http://www.diananews.gr/article.asp?cat ... id=1812974