Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 3 Δημοσιεύσεις ]
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΘΗΡΑΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 23, 2008 8:32 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5503
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Θωρώ αυτό τον τομέα ένα από τους βασικότερους, που πρέπει να εκπαιδευτούν οι Έλληνες κυνηγοί να τον κατανοήσουν , και να τον αποδεχθούν σαν βίβλο, για την συνέχιση της υπάρξεως του κυνηγίου στην Ελλάδα.!
Ξεκινώ λοιπόν με βασικά πράγματα, για να περάσουμε αργότερα συζητώντας στις μεθόδους που εφαρμόζουν άλλοι Ευρωπαίοι κυνηγοί.

Παράθεση:
Η Διαχείριση της Κυνηγετικής Κάρπωσης

Ένας από τους ρόλους και συνάμα υποχρέωση των κυνηγών, μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων τους, είναι η εισήγηση (ή θέσπιση εκ των ίδιων εκεί όπου η διαχείριση του θηραματικού πλούτου ανήκει στους χρήστες του) για θέσπιση μέτρων που θα ρυθμίζουν την κυνηγετική κάρπωση των θηραμάτων έτσι ώστε αφενός μεν να επιτυγχάνεται η αειφορική τους χρήση και αφετέρου να διευκολύνουν την κυνηγετική δραστηριότητα.

Αυτή η βασική αρχή διαχείρισης των θηραμάτων μου ήρθε αμέσως στο νου όταν ξεψαχνίζοντας έναν ετήσιο τόμο αποτελεσμάτων του προγράμματος "Άρτεμις" έπεσα πάνω σε έναν πίνακα με παραμέτρους κυνηγετικής κάρπωσης για την συγκεκριμένη κυνηγετική περίοδο.

Ανοίγοντας εδώ μια παρένθεση, θέλω να τονίσω την σπουδαιότητα του εργαλείου που ονομάζεται "Πρόγραμμα Άρτεμις" και το οποίο ξαφνιάζει ακόμη και εμάς " της δουλειάς" με την χρησιμότητα των στοιχείων που αντλεί μέσα από τα ερωτηματολόγια. Κλείνοντας την παρένθεση κάνω παράκληση σε όλους τους συνάδελφους κυνηγούς να συμπληρώνουν το ερωτηματολόγιο του προγράμματος δίνοντας έτσι αφάνταστες υπηρεσίες στο κυνήγι.

Σε αυτόν τον πίνακα με τις παραμέτρους της κυνηγετικής κάρπωσης αυτό που μου προξένησε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν ο ποσοστιαίος δείκτης κάρπωσης ανά θήραμα και οι μεγάλες διαφορές αυτού του δείκτη από θήραμα σε θήραμα.

Ποσοστιαίος δείκτης κάρπωσης είναι το ποσοστό των θηραμάτων που καρπώνεται ένας κυνηγός ανά κυνηγετική ημέρα από το σύνολο των παρατηρηθέντων θηραμάτων. Δηλ. πόσα θηράματα θήρευσε ο κυνηγός από αυτά που είδε ή σήκωσε σε μία κυνηγετική έξοδο.

Ενδεικτικά αναφέρω το δείκτη κάρπωσης για ορισμένα θηράματα από 9 κυνηγετικές περιόδους με εμφάνιση του μέσου όρου αυτού ανά θήραμα.ΕΙΔΟΣ ΘΗΡΑΜΑΤΟΣ


ΠΟΣΟΣΤΙΑΙΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΑΡΠΩΣΗΣ

( ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ )

ΛΑΓΟΣ


39,7 %

ΑΓΡΙΟΧΟΙΡΟΣ


15 %

ΦΑΣΣΑ


1,53 %

ΟΡΤΥΚΙ


51,4 %

ΤΣΙΧΛΕΣ


10,48 %

ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΔΙΚΑ


15,9 %

ΠΑΠΙΕΣ


3,4 %

ΜΠΕΚΑΤΣΑ


42,5 %

ΤΡΥΓΟΝΙ


14,8 %Οι διαχειριστές της θηραματοπανίδας παίρνοντας υπόψη τους δείκτες κάρπωσης ανά θήραμα, θα πρέπει να λαμβάνουν τα ανάλογα μέτρα για την μείωση της αποτελεσματικότητας του θηρευτή στα είδη που ο δείκτης είναι αυξημένος ή της αύξησης της αποτελεσματικότητας του θηρευτή στα είδη που ο δείκτης είναι ιδιαίτερα χαμηλός, πάντα όμως με γνώμονα την αειφορική χρήση του θηραματικού πλούτου.

Ας δούμε όμως τα είδη που παρουσιάζουν τους μεγαλύτερους και μικρότερους δείκτες κάρπωσης, να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους έχουν αυτές τις τιμές και να προτείνουμε μέτρα για την ορθολογικότερη διαχείριση της κάρπωσης τους.

Ξεκινώντας από τα είδη που έχουν τους μεγαλύτερους δείκτες βλέπουμε το ορτύκι να έχει τα πρωτεία με ποσοστό 51,4% και την μπεκάτσα με 42,5 % .

Αναμενόμενο και λογικό είναι βέβαια το ορτύκι να έχει μεγάλο δείκτη κάρπωσης γιατί και εύκολο θήραμα είναι στην βολή αλλά και σε ανοικτούς κυνηγότοπους κυνηγιέται που συμβάλουν στην επιτυχία της βολής.

Παρόλα αυτά θεωρώ ότι δεν χρειάζεται να ληφθούν μέτρα για τον περιορισμό της κάρπωσής του γιατί η χώρα μας για το ορτύκι μπορεί να είναι εν μέρει τόπος διαχείμασης αλλά είναι κυρίως μεταναστευτική οδός με αποτέλεσμα ένας μεγάλος όγκος του πληθυσμού των ορτυκιών κατά την μετανάστευση να περνά σε σύντομο χρονικό διάστημα από την χώρα μας χωρίς να δέχεται μεγάλη κυνηγετική πίεση η ακόμη και καθόλου. Εξάλλου οι πληθυσμοί του ορτυκιού πανευρωπαϊκά τα τελευταία χρόνια δείχνουν μια σταθερότητα που αποδεικνύει αν μη τι άλλο ότι η κυνηγετική κάρπωση δεν αποτελεί περιοριστικό παράγοντα στους πληθυσμούς του παρότι έχει μεγάλο δείκτη κάρπωσης.

Σε αντίθεση με το ορτύκι, για την μπεκάτσα η χώρα μας αποτελεί τόπο διαχείμασης που σημαίνει ότι για όλη την χρονική περίοδο που διαχειμάζουν στην χώρα μας οι μπεκάτσες (από τον Οκτώβριο έως και τον Φεβρουάριο) υπόκεινται σε διαρκή κυνηγετική πίεση και μάλιστα έντονη. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε τον αρκετά υψηλό δείκτη κάρπωσης (42,5%) το μεγάλο όριο κάρπωσης (10 πουλιά ανά κυνηγό την ημέρα), την αυξημένη κυνηγετική ζήτηση για το συγκεκριμένο θήραμα καθώς και το γεγονός ότι ο πληθυσμός της μπεκάτσας πανευρωπαϊκά δείχνει κάποια κάμψη, θεωρώ ότι είναι αναγκαία η λήψη μέτρων που θα ρυθμίζουν την κυνηγετική κάρπωση έτσι ώστε να διασφαλίζεται η αποφυγή δημιουργίας προβλημάτων στην πληθυσμιακή κατάσταση της μπεκάτσας.

Κατ' εμέ τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ρύθμιση της κυνηγετικής κάρπωσης είναι προς δύο κατευθύνσεις :

1.

Μέτρα για τον περιορισμό του αριθμού των θηρευμένων πουλιών
2.

Μέτρα για την μείωση της αποτελεσματικότητας του θηρευτή.

- Για τον περιορισμό του αριθμού των θηρευμένων πουλιών θα πρέπει φυσικά να μειωθεί η λαθροθηρία στο καρτέρι και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται θετικά οι κυνηγετικές οργανώσεις με την ίδρυση και λειτουργία της Ομοσπονδιακής θηροφυλακής και δεύτερον να μειωθεί το επιτρεπόμενο όριο ημερήσιας κάρπωσης. Πιστεύω ότι το όριο των δέκα πουλιών ανα κυνηγό την ημέρα που θεσπίσθηκε πριν κάποιες δεκαετίες δεν ανταποκρίνεται πλέον στις σημερινές συνθήκες τόσο τις κυνηγετικές όσο κυρίως τις πληθυσμιακές της μπεκάτσας. Θεωρώ ότι ένα ημερήσιο όριο κάρπωσης μεταξύ 4 και 5 πουλιών θα προσφέρει προστασία της μπεκάτσας από υπερκάρπωση, όχι στις συνήθεις κυνηγετικές εξορμήσεις, γιατί είναι πολύ δύσκολο κάποιος να καταφέρει να θηρεύσει 10 μπεκάτσες σε κανονικές συνθήκες, αλλά εκεί όπου οι κλιματολογικές συνθήκες (ιδιαίτερα δυσμενείς καιρικές συνθήκες, πάγος κτλ) δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για υπερκάρπωση. Σκεφθείτε ότι σε τέτοιες συνθήκες μια παρέα τριών ατόμων μπορούν να θηρεύσουν νόμιμα σε μία ημέρα 30 μπεκάτσες !!!!!

Εξάλλου πιστεύω ότι η μείωση του ορίου κάρπωσης θα δράσει και στην ψυχολογία των κυνηγών τονίζοντας την αίσθηση του πολύτιμου φυσικού πόρου, που είναι η μπεκάτσα.

- Τώρα όσον αφορά τα μέτρα που θα πρέπει να παρθούν για την μείωση της αποτελεσματικότητας του θηρευτή αυτά είναι πολλά εκ των οποίων τα περισσότερα κρίνονται ως υπερβολικά στην παρούσα φάση. Θα σταθώ όμως σε ένα το οποίο πιστεύω ότι θα βοηθήσει άμεσα στην μείωση της αποτελεσματικότητας. Την κατάργηση της χρήσης του μπίπερ. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι το μπίπερ συντελεί στην αύξηση της αποτελεσματικότητας του κυνηγού ( γι' αυτό και το χρησιμοποιούν άλλωστε οι κυνηγοί ) άσχετα αν οι υπέρμαχοί του δεν συμφωνούν. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πιο φανατικοί μπεκατσοκυνηγοί της Ευρώπης, οι Γάλλοι που είναι αυτοί και οι οποίοι το ανακάλυψαν, πλέον έχουν απαγορεύσει την χρήση του στο κυνήγι με το αιτιολογικό ότι βοηθά στην σπατάλη της μπεκάτσας.Ένα ακόμη θήραμα που έχει μεγάλο δείκτη κάρπωσης είναι ο λαγός με 39,7 %. Βέβαια σε αυτό το θήραμα οι συνθήκες κυνηγιού είναι πολύ διαφορετικές από τα ανωτέρω θηράματα. Οι δυνατότητες συνάντησης με τον λαγό για μια παρέα κυνηγών περιορίζεται σε έναν – δύο σπάνια τρεις λαγούς την ημέρα, σε αντίθεση με τα ορτύκια και τις μπεκάτσες όπου οι συναντήσεις μπορεί να ανέλθουν και σε δεκάδες πουλιά ανά ημέρα. Συνήθως οι λαγοκυνηγοί θα ασχοληθούν το πρωί με έναν λαγό τον οποίον αν είναι τυχεροί και τον θηρεύσουν νωρίς και αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν ακόμη θα προσπαθήσουν να βρουν ντορό και από δεύτερο λαγό. Επομένως ο υψηλός δείκτης κάρπωσης για τον λαγό δεν μας δημιουργεί προβλήματα γιατί αφορά ουσιαστικά σε λίγα άτομα αυτού του θηράματος.Στον αντίποδα αυτών των θηραμάτων που έχουν υψηλούς δείκτες κάρπωσης είναι τα θηράματα με μικρούς δείκτες (φάσσα με 1,53 % και πάπιες με 3,4 % ) και αυτό παρότι οι πληθυσμοί τους είναι σε αρκετά μεγάλα νούμερα και μάλιστα με ανοδικές τάσεις. Σε αυτά τα θηράματα οι παράγοντες που συντελούν στην μικρή αποτελεσματικότητα των θηρευτών εκτός βέβαια από την βιολογία των ίδιων των θηραμάτων είναι και οι τρόποι και τα μέσα άσκησης της θήρας τους.

Επομένως εφόσον αυτά τα θηράματα δεν αντιμετωπίζουν πληθυσμιακό πρόβλημα θα πρέπει να παρθούν μέτρα έτσι ώστε να διευκολύνουμε την κυνηγετική δραστηριότητα. Και ποια είναι αυτά τα μέτρα; Πιστεύω ότι η χρησιμοποίηση τεχνητών ή και φυσικών ομοιωμάτων και φυσητών κραχτών (όχι ηλεκτρονικών) θα αυξήσουν την αποτελεσματικότητα των θηρευτών και θα κάνει το κυνήγι αυτών των θηραμάτων ακόμη απολαυστικότερο. Άλλωστε ήμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη (αν όχι σε όλο τον κόσμο) στην οποία δεν επιτρέπεται η θήρα των συγκεκριμένων θηραμάτων με αυτόν τον τρόπο. Η χρησιμοποίηση ομοιωμάτων και φυσητών κραχτών φέρνει τα θηράματα σε πιο κοντινές αποστάσεις με αποτέλεσμα την άμεση καταβολή των πουλιών και την αποφυγή άσκοπων μακρινών βολών που αποφέρουν μόνο τραυματισμένα πουλιά τα οποία συνήθως χάνονται για τον κυνηγό.

Τα στοιχεία που μας δίνει το πρόγραμμα ΑΡΤΕΜΙΣ (να πάλι η χρησιμότητα του προγράμματος) για τα ποσοστά απολεσθέντων θηραμάτων στο σύνολο των θηρευθέντων είναι αποκαλυπτικά. Οι πάπιες με το μεγαλύτερο ποσοστό 24,6 % και η φάσσα με 15,42 %. Δηλ. ένα στα τέσσερα παπιά και μία στις έξι φάσσες που θηρεύονται στην χώρα μας χάνονται και δεν καταλήγουν ποτέ στην τσάντα του κυνηγού. Εκτός βέβαια από την ιδιορρυθμία του βιοτόπου τους ο οποίος συντελεί στην απώλεια τους, πιστεύω ότι ο κύριος λόγος που χάνονται αυτά τα πουλιά είναι οι μακρινές βολές που επιχειρούν οι απελπισμένοι κυνηγοί στην προσπάθειά τους να καρπωθούν κάποιο από αυτά μιας και είναι σίγουροι ότι δεν θα τα δουν πιο κοντά.

Πιστεύω ότι όπως είναι δικαίωμα των κυνηγών να απαιτούν να επιτραπούν τρόποι και μέσα άσκησης της θήρας που θα κάνουν το κυνήγι αποτελεσματικότερο και απολαυστικότερο για τα θηράματα που έχουν μικρό δείκτη κάρπωσης και δεν παρουσιάζουν πληθυσμιακό πρόβλημα , έτσι είναι και υποχρέωση των ίδιων των κυνηγών να προτείνουν ή να θεσπίζουν μέτρα για τον περιορισμό της κάρπωσης των θηραμάτων που αντιμετωπίζουν ή πρόκειται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα.

Σε αυτούς που θα αντιδράσουν για τους περιορισμούς που προτείνω για την μπεκάτσα θα πρέπει να τους πω ότι εκτός από την ειδικότητα μου και την εργασία μου στην Κυνηγετική Ομοσπονδία Θεσσαλίας, είμαι πορωμένος κυνηγός και τα θηράματα που κυνηγώ είναι η πέρδικα και η μπεκάτσα και ακριβώς επειδή είμαι πωρωμένος με το κυνήγι και θέλω να συνεχίσω να κυνηγώ αυτά τα θηράματα, φροντίζω ώστε να υπάρχουν πάντα έστω και αν θα πρέπει να είμαι εγώ που θα προτείνω μέτρα αυτοπεριορισμού.

Φροντίζουμε για να έχουμε, εμείς και τα παιδιά μας !!!!
Χριστοδούλου Γεώργιος, Δασοπόνος - Θηραματοπόνος

Επιστημονικός Συνεργάτης της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Θεσσαλίας


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης:
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Ιούλ 23, 2008 9:51 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Απρ 18, 2007 1:55 pm
Δημοσιεύσεις: 664
Τοποθεσία: Αθήνα
Παράθεση:
ΘΗΡΑ


Η θήρα (κυνήγι) διεξάγεται με όρους και προϋποθέσεις και αυτούς τηρεί ο Δασοφύλακας. Η διαχείριση και προστασία του θηραματικού πλούτου σήμερα θεωρείται από τις πιο σημαντικές προκλήσεις και η Δασική Υπηρεσία καλείται, με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει, να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις του μέλλοντος.
Η ορθολογική άσκηση της θήρας κατά χώρο, χρόνο και τρόπο εξασφαλίζει τη διατήρηση και την αύξηση του θηραματικού κεφαλαίου. Έχοντας αυτό σαν αρχή, κάθε χρόνο καθορίζεται η κυνηγετική περίοδος, ο αριθμός των θηρεύσιμων ειδών και γενικά οι όροι και οι προϋποθέσεις με τους οποίους καθορίζεται η άσκηση της θήρας.
Παράλληλα, μετά από σχετικές αποφάσεις, έχουν ιδρυθεί καταφύγια θηραμάτων (καταφύγια άγριας ζωής όπως μετονομάσθηκαν), ελεγχόμενες κυνηγετικές περιοχές, εκτροφεία θηραμάτων και ταυτόχρονα γίνεται εμπλουτισμός με ενδημικά θηράματα (απελευθερώσεις).
Στη προσπάθεια της προστασίας του θηραματικού πλούτου βοηθούν καταλυτικά και οι Κυνηγετικοί Σύλλογοι. Κύριος σκοπός τους, μαζί με τους δασικούς υπαλλήλους, είναι εκτός από την προστασία και η διατήρηση, η ανάπτυξη και η ορθολογική διαχείριση του θηραματικού και γενικότερα του φυσικού περιβάλλοντος. Τα έσοδα τους διατίθενται για φιλοθηραματικούς σκοπούς, για τη πρόσληψη και μισθοδοσία Θηροφυλάκων οι οποίοι, μαζί με τους Δασοφύλακες, σε κοινές περιπολίες, έχουν να επιδείξουν αρκετές επιτυχίες.

Τα έσοδα κάθε χρόνο, για το Δημόσιο, από την έκδοση 250.000 περίπου αδειών θήρας, ανέρχονται σε 2,5 δις δρχ.
Σήμερα όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για θήρα εννοώντας μια απλή ανθρώπινη δραστηριότητα. Σ' ένα διαταραγμένο οικοσύστημα που χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει, η θήρα πρέπει να εντάσσεται σ' ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης. Οι διαχείριση των δασών και η εκμετάλλευσή τους για παραγωγή ξυλείας με τα παλιά δεδομένα δεν υφίσταται πλέον. Τα διαχειριστικά σχέδια σήμερα πρέπει να περιλαμβάνουν και την αναψυχή αλλά και το κυνήγι, το ψάρεμα και τον οικοτουρισμό.
Η διαχείριση της άγριας πανίδας πρέπει να συμβαδίζει με τις ανθρώπινες δραστηριότητες μια από τις οποίες είναι και το κυνήγι. Αυτό σημαίνει, εν ολίγοις, ότι στα πλαίσια αυτά και με στόχο την αειφορική διαχείριση, δεν μπορεί να εξασκείται το κυνήγι σαν σπόρ και σαν διαχειριστικό μέσο χωρίς καταμέτρηση θηραμάτων, γνώση ζωοχωρητικότητας, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ανάλογες πρακτικές σύμφωνα με τα σημερινά αυξημένα δεδομένα. Όλα αυτά σήμερα, όσο και αυτονόητα και αν ακούγονται, είναι όνειρα θερινής νυκτός για τα Δασαρχεία λόγω φυσικά έλλειψης κονδυλίων. Καταμετρήσεις θηραμάτων ουσιαστικά κάνουν μόνο οι κυνηγοί μέσω των Συλλόγων τους και από εκεί και πέρα τίποτα άλλο. Τα Δασαρχεία περιορίζονται στη φύλαξη και στη βεβαίωση παραβάσεων και ως εκει.

http://www.dasofylakeskm.gr/antikeimeno.htmΚορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Οδηγία για τα Πτηνά
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 24, 2008 9:12 pm 
Έγγραφο κατευθύνσεων για τη θήρα βάσει της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ του Συμβουλίου περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών

Διαχείριση κυνηγίου και θηραμάτων
Κώδικας:
2.4.20 Η έννοια της ορθολογικής χρήσης πρέπει επίσης να αποδίδει τον θετικό ρόλο
που μπορεί να διαδραματίσει η διαχείριση των θηραμάτων. Αυτό συνεπάγεται
τη λήψη δέσμης μέτρων όπως η παροχή καλύτερων ενδιαιτημάτων, καλύτερη
διατροφή, μείωση της δραστηριότητας των αρπακτικών, μείωση των
ασθενειών ή της λαθροθηρίας, μέτρα τα οποία βελτιώνουν τις συνθήκες
διαβίωσης των θηρεύσιμων και άλλων ειδών. Συνεπώς, ενώ η ετήσια
συγκομιδή μπορεί να εξαλείψει ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, αυτό
αντισταθμίζεται από τη χαμηλή φυσική θνησιμότητα και/ή από τους
καλύτερους ρυθμούς αναπαραγωγής. Οι ορθές πρακτικές διαχείρισης,
σύμφωνα με την αρχή της ορθολογικής χρησιμοποίησης, πρέπει να
λαμβάνουν επίσης υπόψη τις ανάγκες των μη θηρεύσιμων ειδών και του
οικοσυστήματος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο σημαντική αύξηση των
θηραμάτων και άλλων ειδών σε υπό διαχείριση περιοχές από ό,τι σε περιοχές
χωρίς διαχείριση. Η αρχή αυτή έρχεται σε έντονη αντίθεση με την
εκμετάλλευση ενός πόρου άγριας ζωής σε περιοχή χωρίς διαχείριση. Είναι
αναπόφευκτο ένας πληθυσμός που υφίσταται εκμετάλλευση, ακόμη και όταν
πρόκειται για πληθυσμό ο οποίος υπόκειται σταθερά σε θήρα, να διατηρείται
σε χαμηλότερα αριθμητικά επίπεδα από ό,τι ένας πληθυσμός που ζει υπό
παρόμοιες συνθήκες αλλά δεν υφίσταται εκμετάλλευση. Οι ευεργετικές
επιπτώσεις της διαχείρισης των θηραμάτων είναι περισσότερο εμφανείς στα
επιδημητικά είδη34.
2.4.21 Μερικές από τις σημαντικότερες περιοχές άγριας ζωής στην Ευρώπη έχουν
επιβιώσει των πιέσεων ανάπτυξης και εξάλειψης εξαιτίας των συμφερόντων
διαχείρισης των θηραμάτων. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τις
μεγαλύτερες εκτάσεις βάλτων με ερεικώνες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη
περιοχή στην Ευρώπη, κυρίως λόγω τις αξίας τους ως τόπων θήρας
αγριόγαλων, γεγονός που αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα στην αποτροπή
της εξάλειψης αυτού του ενδιαιτήματος από τη δάσωση για εμπορικούς
σκοπούς και από άλλες απειλές. Στην Ισπανία, οι εναπομείναντες πληθυσμοί
του ισπανικού βασιλαετού Aquila adalberti επιβίωσαν κυρίως σε περιοχές που
αποτελούν μεγάλα ιδιωτικά κτήματα με σκοπό τη θήρα και όπου, στο
παρελθόν, η θήρα διεξαγόταν με αντικείμενο σχεδόν αποκλειστικά τα μεγάλα
θηράματα. Στη Γαλλία, ο αριθμός των άγριων πληθυσμών της Γκριζοπέρδικας
Perdix perdix είναι υψηλός σε περιοχές εντατικής καλλιέργειας (π.χ. Beauce,
Picardie) συνεπεία των προσπαθειών διαχείρισης, ιδιαίτερα της δημιουργίας
χιλιάδων εκταρίων για την “προστασία της άγριας ζωής”, με την οικονομική
υποστήριξη των κυνηγών.
2.4.22 Συνεπώς, η θήρα μπορεί να υποστηρίξει τη διατήρηση μέσω της ορθολογικής
χρήσης. Τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση της κατάστασης των
συγκεκριμένων ειδών όχι μόνο ενισχύουν τη βιώσιμη απόδοση αλλά είναι και
ευεργετικά για ένα ολόκληρο φάσμα άλλων ζώων και φυτών με παρόμοιες
απαιτήσεις. Η διαχείριση δεντροφυτευμένων αγροτεμαχίων για Φασιανούς
Phasianus colchicus άπτεται μεγαλύτερου φάσματος παραγόντων σε σχέση με
τη διαχείριση δεντροφυτευμένων αγροτεμαχίων που προορίζονται
αποκλειστικά για δασοκομία. Η διαχείριση των ορίων αγρών με σκοπό την
υποστήριξη της Πέρδικας Perdix perdix ωφελούν επίσης τα άγρια άνθη, τις
πεταλούδες και άλλα ασπόνδυλα.
2.4.23 Εντούτοις, η διαχείριση των θηραμάτων με σκοπό την τεχνητή αύξηση των
επιπέδων του πληθυσμού μεμονωμένων ειδών ενδέχεται να αποβεί επιβλαβής
για ορισμένα άλλα είδη, ιδιαίτερα εάν συνδέεται με την παράνομη θήρα
αρπακτικών πτηνών.


Ολόκληρο το κείμενο της "Οδηγίας για τα πτηνά"

Αν και μακροσκελές αξίζει να το διαβάσει κανείς.

Προσωπικά όταν ακούω διαχείριση μου έρχεται στο μυαλό ο ΚΣ Τρικάλων κ η διαφορά που έκανε το γεγονός πως κάποιοι άνθρωποι, που αγαπάν το κυνήγι και όχι τα αξιώματα πήραν τα ηνία του.

Έχω πλέον πεισθεί πως το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε όλοι μας είναι η μη συμμετοχή μας στα των συλλόγων μας, ώστε να αναδείξουμε άξιες κ δραστήριες διοικήσεις.

Ή κ απλά και μόνο να τους κάνουμε γνωστά αυτά που μας ενοχλούν, ή/και αυτά που θέλουμε να βελτιωθούν. Έχουμε τη δομή και την αγνωούμε με τη μη συμμετοχή μας...

Τάκης


Κορυφή
  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 1   [ 3 Δημοσιεύσεις ]


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum