Αλλαγή γραμματοσειράς

www.gpeppas.gr

Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 6   [ 80 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6  Επόμενο
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 29, 2010 8:03 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5501
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Μη κυβερνητικές οργανώσεις

Ο όρος μη κυβερνητικές οργανώσεις (Μ.Κ.Ο.) αποτελεί νεολογισμό και αποδίδει στα ελληνικά τον αγγλικό όρο Non-Governmental Organisations (NGOs). Ο όρος χρησιμοποιήθηκε αρχικά στο άρθρο 71 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Ακριβής ορισμός του δεν υπάρχει. Ο όρος αναφέρεται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις με διεθνή συνήθως παρουσία, οι οποίες δεν αποτελούν διεθνείς οργανισμούς αλλά στηρίζονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία και είναι ανεξάρτητες από τα κράτη. Τα τελευταία χρόνια έχει επικρατήσει ο όρος να χρησιμοποιείται για κάθε κοινωφελή οργάνωση που δεν ανήκει στο κράτος. Οι σκοποί των ΜΚΟ είναι κυρίως ανθρωπιστικοί και αφορούν περιβαλλοντικά ή κοινωνικά προβλήματα όπως η φτώχεια, ο ρατσισμός, το περιβάλλον κ.λ.π. Από τις πρώτες ΜΚΟ ήταν ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, ενώ στην Ελλάδα η μεγαλύτερη ΜΚΟ είναι πιθανώς η Αλληλεγγύη της Εκκλησίας της ΕλλάδοςΠεριβαλλοντικές Μ.Κ.Ο

Η εμφάνιση προβλημάτων όπως η όξινη βροχή, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και των νερών, η ρύπανση, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η τρύπα του όζοντος, η εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας ευαισθητοποίησε τους κατοίκους του δυτικού κόσμου σε θέματα περιβάλλοντος.

Εξ' αιτίας αυτών των προβλημάτων διαμόρφωσαν στις αρχές του 20ου αιώνα στις αστικοποιημένες κοινωνίες τα πρώτα οικολογικά κινήματα διατήρησης της φύσης και τροφοδότησαν αργότερα ανάλογες προσπάθειες. Οι οργανώσεις αυτές λειτούργησαν με βάση την εθελοντική εργασία ατόμων με ιδιαίτερες ευαισθησίες προς το περιβάλλον, επιστήμονες και κυρίως με τη συμμετοχή της νεολαίας.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των μεμονωμένων ατόμων που εθελοντικά υποστήριζαν τις ομάδες αυτές, οι κυβερνήσεις των διαφόρων κρατών αναγνώρισαν την αξία ορισμένων και συνέβαλαν οικονομικά στις προσπάθειες τους. Πέρα από την εθελοντική προσπάθεια των ατόμων και τη βοήθεια των κυβερνήσεων η εξάπλωση των οργανώσεων και η απόκτηση περισσοτέρων δυνατοτήτων προήλθε από τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με επιχορηγήσεις προγραμμάτων. Έτσι οι διάφορες Μ.Κ.Ο. που δημιουργήθηκαν κατάφεραν να αποκτήσουν μια ανεξαρτησία κινήσεων και δράσεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ορισμένες φορές, τη δημιουργία δικτύων περιβαλλοντικών οργανώσεων με κοινούς σκοπούς, ορισμένα εκ των οποίων χρηματοδοτούνται από μεγάλα επιχορηγητικά προγράμματα (για παράδειγμα LIFE).

ΜΚΟ μπορεί να είναι κάποιες φιλανθρωπικές οργανώσεις, κάποιες οργανώσεις που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, κάποιες οργανώσεις που ενδιαφέρονται για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και κάποιες ομάδες πολιτών που πιέζουν τις κυβερνήσεις αλλά και το κοινωνικό σύνολο για αλλαγές σε συγκεκριμένα θέματα.

Οι ΜΚΟ δεν πρέπει να αγιοποιούνται. Το γεγονός, ότι μία σχετικά μικρή ομάδα ατόμων μπορεί να ιδρύσει μία οργάνωση και με κρατικές επιχορηγήσεις, να πιέζει για αλλαγές σε κατεύθυνση αντίθετη με την θέληση της πλειοψηφίας κάνει πολλούς πολίτες κυρίως συντηρητικών απόψεων να βλέπουν τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με φόβο και καχυποψία αφού θεωρούν ότι οι οργανώσεις αυτές λειτουργώντας σαν ομάδες πίεσης αλλοιώνουν την θέληση του Λαού επιτρέποντας σε λίγα οργανωμένα άτομα να επιβάλλουν την θέληση τους στους πολλούς. Αυτό πρακτικά φαίνεται να λειτουργεί σε βάρος της Δημοκρατίας.
Μ.Κ.Ο. σε διεθνές επίπεδο
Greenpeace
WWF
Διεθνής οργάνωση βιοπολιτικής -ΒΙΟ
Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (Birdlife Greece)M.K.O. Ελλάδας

Αλκυώνη - Σύλλογος περίθαλψης και προστασίας άγριων ζώων
ΚΑΛΛΙΣΤΩ-Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση
ΑΝΙΜΑ - Σύλλογος προστασίας και περίθαλψης άγριας ζωής
Αρκτούρος
Ε.Κ.Π.Α.Ζ - Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πουλιών
Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ - Ένωση Καταναλωτών για την Ποιότητα Ζωής
Ελληνική Εταιρία για την προστασία του περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς
Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης
Ελληνικό Κέντρο Ελεγχου Όπλων
Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι
Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης - Ε.Π.Ο.
MEDASSET - Μεσογειακός σύνδεσμος για τη σωτηρία των θαλάσσιων χελωνών
Μεσόγειος S.O.S.
MOm - Εταιρία για τη μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας
Οικολογική Κίνηση
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης
Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών
Sibilla
Σόλων για τη Σύνθεση και τον Οικολογικό Πολιτισμό - Εταιρεία για το Περιβάλλον, την Προστασία των Ζώων και τις Αειφορικές Ιδέες
Σύλλογος για την προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας
Φιλοδασική Ένωση Αθηνών


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Ιούλ 29, 2010 8:22 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5501
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Σύντομη παρουσίαση της σύστασης των ΜΚΟ στην Ελλάδα


Του Αλέξανδρου Αφουξενίδη
Το παρόν κείμενο αποτελεί εκτενή περίληψη του αναλυτικού κειμένου, που υπό τον τίτλο «Κοινωνικό Κεφάλαιο και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», δημοσιεύτηκε, μαζί με τη βιβλιογραφική του τεκμηρίωση, σε τεύχος του περιοδικού «Κοινωνία Πολιτών» της «Κίνησης Πολιτών για την Παρέμβαση».Το καλοκαίρι του 2003 πραγματοποιήσαμε μία έρευνα που αφορά τη διερεύνηση ορισμένων βασικών χαρακτηριστικών των Ελληνικών ΜΚΟ.


Πραγματοποιήσαμε επίσης μία περισσότερο λεπτομερή καταγραφή, με αναλυτικό ερωτηματολόγιο, των δραστηριοτήτων και απόψεων ορισμένων ΜΚΟ σε πέντε περιοχές της Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Μυτιλήνη).


Η έρευνα συνεχίζεται και θα προχωρήσει σε εμβάθυνση της ανάλυσης των σχέσεων των ΜΚΟ με τους ευρύτερους πολιτικούς και κοινωνικούς μηχανισμούς αλλά και σε συγκριτικά αποτελέσματα με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ που λαμβάνουν μέρος σε αυτήν (Ιταλία, Βρετανία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ουγγαρία, Πολωνία και Σουηδία).


Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι μετά την ένταξη της Ελλάδας στην Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας (DAC) το 1999, παρατηρούμε μία, τουλάχιστον λεκτική, στροφή από πλευράς των κομμάτων απέναντι στο ρόλο και την χρησιμότητα των ΜΚΟ.


Ταυτόχρονα τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται μία αριθμητική αύξηση διαφόρων φορέων και οργανώσεων που διεκδικούν χρηματοδότηση από εθνικά και υπερεθνικά κονδύλια και που σχετίζονται με όλο το φάσμα των υπηρεσιών που συνδέονται με τις ΜΚΟ.


Δεν υπάρχουν όμως ακριβή στοιχεία για τον αριθμό ή το μέγεθος αυτών των οργανώσεων.


Ο Νικήτας Λιοναράκης, πρόεδρος της επιτροπής του ΥΠΕΞ για τις ΜΚΟ, έχει καταγράψει πάνω από 30,000 οργανώσεις.


Στελέχη ΜΚΟ μας είπαν κατά την διάρκεια των συνεντεύξεων ότι αυτό το νούμερο είναι πλασματικό κι ότι οι εν ενεργεία ΜΚΟ δεν ξεπερνούν τις 180.


Η συνολική διαχείριση κονδυλίων παραμένει ένα αρκετά περίπλοκο ζήτημα και προς το παρόν η οποιαδήποτε εκτίμηση θα ήταν λανθασμένη.


Ο συνολικός αριθμός μελών, φίλων και εθελοντών είναι επίσης απροσδιόριστος, εφόσον ούτε οι ίδιες οι ΜΚΟ έχουν ακριβή στοιχεία.


Στην έρευνα αρχικά χαρτογραφήσαμε 210 οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, χρησιμοποιώντας μία μίξη πρωτογενών και δευτερογενών πηγών όπως είναι το διαδίκτυο, οι εφημερίδες και οι προσωπικές γνωριμίες, προσέχοντας όμως να μην επανεμφανίζονται οι ίδιες οργανώσεις ή «θυγατρικές» τους σε διαφορετικά σημεία της χώρας.


Στη συνέχεια οι ΜΚΟ κατανεμήθηκαν σε δέκα βασικές κατηγορίες:


Έτσι, το 36% των ΜΚΟ φαίνεται να ασχολείται με το περιβάλλον, το 29.5% με την κοινωνική πρόνοια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, το 8.8% με την εκπαίδευση, το 6.6% με διεθνείς οργανισμούς το 6.1% με την υγεία κ.ο.κ.


Οι ΜΚΟ είναι συγκεντρωμένες στην Αθήνα και απασχολούνται κύρια με το περιβάλλον και την ανθρωπιστική μέριμνα


Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι σχεδόν 66% των ΜΚΟ του δείγματος δραστηριοποιούνται στους χώρους της περιβαλλοντικής και ανθρωπιστικής μέριμνας και ότι σχεδόν 80% του συνόλου λειτουργούν στην Αθήνα.


Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις απαρτίζονται από δύο μεγάλες κατηγορίες:

Αυτές που λειτουργούν αποκλειστικά στο χώρο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού και αριθμούν περίπου τριάντα.
Όσες ΜΚΟ ασχολούνται με ευρύτερα ζητήματα κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αποκλεισμού όπως για παράδειγμα είναι η κοινωνική και εργασιακή ενσωμάτωση των αποφυλακισμένων, η μέριμνα των προσφύγων, η προστασία του καταναλωτή, κλπ.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι ουσιαστικά πολλές ανθρωπιστικές ΜΚΟ, αν όχι οι περισσότερες, ασχολούνται ταυτόχρονα με μία σειρά από ζητήματα κι ότι η θεματική εξειδίκευση αποτελεί την εξαίρεση κι όχι τον κανόνα.


Κάτι ανάλογο ισχύει εν μέρει και για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπου η πλειοψηφία των ΜΚΟ που λειτουργεί για παράδειγμα, στον χώρο της προστασίας του αστικού περιβάλλοντος, δραστηριοποιείται σε διάφορα, πολλές φορές ετερογενή, ζητήματα όπως είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση, η προστασία των θαλασσών και των δασών γύρω από τις πόλεις και η ανακύκλωση των σκουπιδιών.


Το ζήτημα των πόλεων και του αστικού περιβάλλοντος αποτελεί ένα από τα ενδιαφέροντα θέματα για περαιτέρω διερεύνηση αναφορικά με τον ρόλο των οικολογικών ΜΚΟ και την συγκρότηση της «κοινωνίας πολιτών».


Για παράδειγμα, η πόλη της Αθήνας με την προϊστορία άτυπων μορφών εργασίας και αυθαίρετης δόμησης, αναπτύχθηκε κατά τα τελευταία 25 χρόνια επάνω στη βάση ενός μοντέλου που υποβοήθησε την αύξηση της περιβαλλοντικής ρύπανσης και βασίστηκε εν μέρει σε επίσημες πολιτικές αποφάσεις και πρακτικές προώθησης του ιδιωτικού αυτοκινήτου, και εν μέρει σε πολιτικές που επέτρεψαν την συνέχιση της αυθαίρετης προαστιοποίησης, με τις οποίες συμφώνησαν στο σύνολό τους οι πολίτες.


Στην Αθήνα τα φαινόμενα της ρύπανσης, της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της διαρκώς προβληματικής συλλογής σκουπιδιών συνδυάζονται με ατομικές-συλλογικές δραστηριότητες όπως είναι η καταπάτηση των δημόσιων χώρων και το κάψιμο των δασών.


Αυτό το ιδιόμορφο μείγμα διαφορετικών ομάδων (δήμων, κοινοτήτων, διαφόρων φορέων, τοπικών συλλόγων και οικολογικών οργανώσεων), αποτελεί ένα σημαντικό τμήμα της «κοινωνίας πολιτών» που, για την περίπτωση της Αθήνας, λειτουργεί με μία πολυδιάστατη ατζέντα, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές (διαμόρφωση πελατειακών σχέσεων με κομματικούς μηχανισμούς) και νεώτερες πρακτικές και στρατηγικές πίεσης (όπως, για παράδειγμα, είναι το αίτημα ορισμένων οικολογικών οργανώσεων για συμμετοχή στην διαμόρφωση περιβαλλοντικής πολιτικής).


Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ελληνικό σύστημα κρατικής και κομματικής πατρωνίας, ουσιαστικά συνεχίζει να λειτουργεί μεταλλαγμένο: αυτή η πολιτική κουλτούρα έχει επαναδιαπραγματευθεί και δεν χαρακτηρίζει πλέον αποκλειστικά και μόνο το κομματικό κράτος αλλά είναι διάχυτη και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, των φορέων και οργανώσεων του.


Αυτό το σύστημα το έχουμε ονομάσει ως «διαφορικά συνυφασμένη» (deferentially intertwined) πολιτική κουλτούρα όπου όλα τα μέρη -κόμματα και φορείς- παρόλες τις πιθανές ιδεολογικές διαφοροποιήσεις και τις πρόσκαιρες διαφωνίες και συγκρούσεις, τελικά συνεργούν στην διατήρηση και αναπαραγωγή των βασικών χαρακτηριστικών που συγκροτούν το σύγχρονο νεοελληνικό έθνος-κράτος.


Έχουμε να δηλαδή να κάνουμε με ένα περίπλοκο σύστημα όπου η διάσταση «κράτος έναντι "κοινωνίας πολιτών"» δεν αρκεί πλέον για να εξηγηθεί η λειτουργία των δύο αυτών πόλων.


Με αυτή την έννοια δεν τίθεται θέμα υστέρησης ή υπανάπτυξης της «κοινωνίας πολιτών» στην Ελλάδα, αλλά συγκεκριμένης ιστορικής και κοινωνικής προέλευσης και συγκρότησης της.


Εσωτερική μορφολογία των ΜΚΟ: πολιτικά, εργασιακά και ανθρωπολογικά χαρακτηριστικά


Μία δεύτερη παρατήρηση αφορά στην εσωτερική μορφολογία των ΜΚΟ του δείγματος.


Υπάρχουν τρία βασικά σημεία αναφοράς:


Οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ διαφέρουν κατά πολύ από τις ανθρωπιστικές σε επίπεδο οργάνωσης, δράσεων και διαθέσιμου προϋπολογισμού.


Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά καλύτερα οργανωμένες, με σαφέστερη πολιτική και κοινωνική ατζέντα και συγκεκριμένο τύπο δράσεων που επιφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα.


Αντίθετα, με εξαίρεση ελάχιστες οργανώσεις, οι ανθρωπιστικές ΜΚΟ αντιμετωπίζουν σοβαρότερα προβλήματα επιβίωσης που έχουν ως αφετηρία την έλλειψη και την δυσκολία ανεύρεσης ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.


Όλες όμως οι οργανώσεις πιέζονται ασφυκτικά στο επίπεδο της χρηματοδότησης, γεγονός που δημιουργεί ασυμβατότητες, αντιπαραθέσεις και ανταγωνισμούς μεταξύ τους.


Οι λιγότερο μεγάλες ΜΚΟ που απορροφούν το σημαντικότερο τμήμα των διαθέσιμων κονδυλίων, λειτουργούν εντελώς διαφορετικά από τις υπόλοιπες και βασίζονται σε κλασικότερα εταιρικά οργανωτικά σχήματα.


Οι μικρότερες βασίζονται περισσότερο σε εξειδικευμένους εθελοντές που αφιερώνουν ένα αρκετά μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου τους για να αντιμετωπίσουν συσσωρευμένα ζητήματα, συχνά, με μειωμένη αποτελεσματικότητα.


Ίσως σημαντικότερη να είναι η εξέταση των ΜΚΟ από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού.


Ο άμεσος διαχωρισμός που γίνεται από τις ίδιες τις οργανώσεις είναι μεταξύ «φίλων, μελών, συνδρομητών» και εθελοντών-εργαζομένων.


Ελάχιστες ΜΚΟ έχουν ακριβή στοιχεία για αυτές τις κατηγοριοποιήσεις, με εξαίρεση τις μεγαλύτερες που συνήθως είναι οι οργανώσεις διεθνούς εμβέλειας.


Ορισμένες ΜΚΟ παρουσιάζουν μία σχετικά μεγάλη βάση μελών, περιορισμένο αριθμό εθελοντών-εργαζομένων και ακόμη μικρότερο αριθμό συμβατικών εργαζομένων.


Η συνηθισμένη εικόνα είναι ότι οι περισσότερες ΜΚΟ χρησιμοποιούν ορισμένους σταθερούς ειδικευμένους επαγγελματίες και ταυτόχρονα, ανάλογα με την περίσταση και τις ανάγκες, δραστηριοποιούν απλήρωτους εθελοντές.


Σε αυτό το σημείο πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα στελέχη αρκετών οργανώσεων διαχωρίζουν με σαφήνεια τον εθελοντικό τομέα από την εργασιακή λειτουργία των φορέων. Επικρατεί δηλαδή η άποψη ότι αυτό που είναι απολύτως απαραίτητο για την καλύτερη λειτουργία και ανάπτυξη των ΜΚΟ είναι η εξεύρεση εξειδικευμένου αμειβόμενου προσωπικού.


Η εθελοντική απλήρωτη εργασία κρίνεται μερικώς απαραίτητη, αλλά δεν αποτελεί το κυρίαρχο συστατικό στοιχείο της αντίληψης πολλών στελεχών ΜΚΟ αναφορικά με το θέμα της ευρύτερης οργάνωσης και δράσης των οργανισμών.


Επίσης, ανάλογες απόψεις υπάρχουν και σχετικά με το θέμα της διεύρυνσης ή όχι του αριθμού των μελών.


Για πολλές ΜΚΟ μία μεγαλύτερη βάση μελών δεν αποτελεί αυτοσκοπό.


Όπως, χαρακτηριστικά, μας είπε στέλεχος μιας αρκετά μεγάλης ΜΚΟ, «δεν θέλουμε 5,000 μέλη διότι τότε η οργάνωση θα αλλάξει χαρακτήρα. Το τίμημα για την εύρυθμη λειτουργικότητα μας είναι η, κατά κάποιο τρόπο, σεχταριστική αντίληψη».


Η διαστρωμάτωση των εθελοντών αποτελεί ένα εξίσου ενδιαφέρον σημείο αναφοράς.


Οι πρώτες πληροφορίες, που προκύπτουν από την έρευνα, τείνουν προς την ένδειξη ότι οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ έχουν περισσότερη υποστήριξη από τα ανώτερα και μεσαία στρώματα, ενώ αντίθετα, οι ανθρωπιστικές από τα χαμηλότερα έως μεσαία στρώματα του πληθυσμού.


Οι εθελοντές απαρτίζονται συνήθως από νεώτερους πολίτες, 25-30 ετών, άνεργους και φοιτητές.


Η διαστρωματική-ταξική και εκπαιδευτική σύνθεση των φίλων-μελών-εθελοντών αλλά και των μισθωτών εργαζομένων, όπως και η σχέση γυναικών-ανδρών, αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα ζητήματα υπό διερεύνηση γιατί μόνο εάν γνωρίζουμε αυτά τα δεδομένα μπορούμε να αποσαφηνίσουμε και να μιλήσουμε με περισσότερη ευκρίνεια για την εικόνα του «τρίτου τομέα» στην Ελλάδα.


Σχέση των ΜΚΟ με την κοινωνία και πολιτική τους νομιμοποίηση


Η τρίτη και τελευταία παρατήρηση, σχετίζεται με το θέμα της εκπροσώπησης ή αντιπροσώπευσης των προβλημάτων που απασχολούν την κοινωνία, δηλαδή της «νομιμοποίησης» αυτών των φορέων ως εκφραστών του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου.


Η διάσταση περιβαλλοντικών με τις ανθρωπιστικές ΜΚΟ εκφράζεται και σε αυτό το επίπεδο: οι πρώτες θεωρούν ότι η κοινή γνώμη βρίσκεται σε συμφωνία με τις απόψεις τους, ενώ οι δεύτερες θεωρούν ότι οι απόψεις του κοινωνικού συνόλου δεν πρέπει απαραίτητα να λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση των δραστηριοτήτων και στρατηγικών τους.


Αναφορικά με τις οργανώσεις που ασχολούνται με ζητήματα ξενοφοβίας, προστασίας και βοήθειας των μεταναστών ή των προσφύγων, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι ορισμένες φορές η ευρύτερη κοινωνία εναρμονίζεται με τις απόψεις και δραστηριότητες τους ενώ άλλες φορές όχι: παράδειγμα αποτελεί η ανθρωπιστική βοήθεια όπου έχει αρκετές φορές υπάρξει σημαντική ευαισθητοποίηση και ανταπόκριση σε καλέσματα των ΜΚΟ.


Αυτό αντιδιαστέλλεται με την συχνά ισχνή ανταπόκριση απέναντι σε καλέσματα που αφορούν θέματα όπως η νομιμοποίηση και η ένταξη των μεταναστών, η αποκατάσταση των θυμάτων βασανιστηρίων και η παροχή προστασίας των προσφύγων και των αιτούντων πολιτικό άσυλο.


Από το ερευνητικό δείγμα προκύπτουν δύο βασικά συμπεράσματα:

Πρώτο, οι περισσότερες οργανώσεις εκλαμβάνουν το ζήτημα της νομιμοποίησης και της σχέσης τους με την κοινή γνώμη, με αφετηρία μία γενική ιδεολογική και ηθική στάση.
Δεύτερο, υπάρχει μία αντιστρόφως ανάλογη σχέση μεταξύ των δύο βασικών πόλων που στηρίζουν τις ΜΚΟ, δηλαδή της εθελοντικής και οικονομικής υποστήριξης και των απόψεων της κοινής γνώμης. Στις περιπτώσεις που η υποστήριξη είναι χαμηλή, η κοινή γνώμη μπορεί να είναι σχετικά θετικά προσανατολισμένη ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται και το αντίστροφο.
Ορισμένα συμπεράσματα


Το θέμα της συγκρότησης και λειτουργίας των φορέων του «τρίτου τομέα» στην Ελλάδα, απαιτεί αρκετά διεξοδικότερη διερεύνηση και μελέτη.


Σε γενικές γραμμές οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ εμφανίζονται καλύτερα οργανωμένες και δικτυωμένες σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.


Το ζήτημα της χρηματοδότησης και της ευρύτερης εξεύρεσης πόρων παραμένει βασικό σημείο αναφοράς για όλους σχεδόν τους φορείς.


Ο ρόλος που μπορεί να παίξει η διευρυμένη υποστήριξη από το κοινωνικό σύνολο τίθεται κάτω από το μικροσκόπιο: εκπρόσωποι αρκετών ΜΚΟ θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει μία συνολική μετάβαση από τα παραδοσιακά εθελοντικά σχήματα δραστηριότητας και μορφών οργάνωσης σε περισσότερο σύγχρονα επαγγελματικά-εταιρικά σχήματα.


Η εσωτερική δυναμική του χώρου παρουσιάζει πολλαπλές συνθέσεις που αντιδιαστέλλονται με κοινότυπες, συχνά απατηλές, απόψεις και εκτιμήσεις σχετικά με τον ρόλο που υποτίθεται ότι θα πρέπει να έχουν οι ΜΚΟ στην κοινωνική και οικονομική σφαίρα.

Εν κατακλείδι, αυτές οι δυναμικές διαδικασίες παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ερευνητικό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάλυση της συγκρότησης της «κοινωνίας πολιτών» στην Ελλάδα και αλλού.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Φεβ 06, 2011 12:19 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Παρ Μαρ 26, 2010 7:43 pm
Δημοσιεύσεις: 103
Και η WWF στις Ορδές των "made in Germany" Παπαγάλων


Εικόνα


http://archaeopteryxgr.blogspot.com/201 ... rmany.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 10:07 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 679
Χαμός με τις ΜΚΟ , άρχισαν επιτέλους να ανακλύπτουν το τι πάιζεται με πολλές από αυτές τις οργανώσεις .
Τώρα στον Αντέννα κ Γ Καπελέρης (ΣΔΟΕ) , λέει από τους ελέγχους που έχουμε κάνει το μη κερδοσκοπικό στην πλειοψηφία αυτών των οργανώσεων είναι ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟ :!: :!: :!:

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 10:44 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Οκτ 11, 2007 6:07 pm
Δημοσιεύσεις: 615
Τοποθεσία: ΚΟΖΑΝΗ
το ακουσα και εγω χθες, ωρα να πανε και στις οικολογικες ΜΚΟ να δουνε τι πραγματικα παιζεται.
αλλα να δουμε και κανεναν στο εδωλιο και γιατι οχι στην φυλακη να συνεχιζει την μαχη του για τον αδιαταραχτο υπνο του αιγαιογλαρου!! :lol: :lol: :lol: :lol:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 11:32 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5501
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Παράθεση:
Μη κερδοσκοπική οργάνωση


Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Mη κερδοσκοπικό ονομάζεται ένα νομικό πρόσωπο, όταν σκοπός της λειτουργίας του δεν είναι η επίτευξη κέρδους, αλλά κάποιος κοινωφελής σκοπός όπως είναι οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).
Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας δεν απαγορεύει την ανάληψη από την οργάνωση οικονομικών δραστηριοτήτων. Η ειδοποιός διαφορά από τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα είναι ότι το τυχόν κέρδος δε διανέμεται στα μέλη του νομικού προσώπου, αλλά παραμένει στην οργάνωση.
Πολλές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις δραστηριοποιούνται οικονομικά, με σκοπό να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την ίδια περιουσία τους, ώστε να έχουν τα μέσα για την επίτευξη του κοινωφελούς τους σκοπού. Ο μη κερδοσκοπικός χαρακτήρας επίσης δεν αποκλείει την πρόσληψη και μισθοδοσία εργαζομένων. Αποκλειστικά μη κερδοσκοπικές οργανώσεις είναι τα σωματεία (σύλλογοι) και τα ιδρύματα.
Μη κερδοσκοπική, ανάλογα με το καταστατικό της, μπορεί να είναι και η αστική εταιρεία.
Το σωματείο αν διαλυθεί, απαγορεύεται από τον νόμο να διανεμηθεί η υπολειπόμενη περιουσία στα μέλη, ώστε να αποφευχθεί καταστρατήγηση του μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Το ίδρυμα δεν έχει μέλη, είναι σύνολο περιουσίας ταγμένο σε έναν σκοπό.
Παρά τις προβλέψεις του νόμου, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μη κερδοσκοπικές οργανώσεις των οποίων οι διαχειριστές λειτουργούν καταστρατηγόντας τον νόμο και τον σκοπό που προβλέπει το καταστατικό. Αυτό κυρίως επιτυγχάνεται μισθοδοτώντας επιλεκτικά με υψηλούς μισθούς, διεξάγοντας οικονομικές πράξεις (αγορές και πωλήσεις) με δυσμενείς όρους σε βάρος της οργάνωσης ή παρεκλίνοντας από τους σκοπούς του καταστατικού τους λόγους εξυπηρέτησης προσωπικών συμφερόντων.
Τα ενεργά μέλη κατά κανόνα διασφαλίζουν την εφαρμογή του νόμου και του καταστατικού ο σκοπός του οποίου είναι συνήθως υπέρ του κοινωνικού συνόλου ή μιας κατηγορίας ατόμων, σε τοπικό, εθνικό ή παγκόσμιο επίπεδο.

,


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 11:35 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5501
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Εικόνα

Να που πήγαν τα λεφτά (πόσα εισέπραξαν οι ΜΚΟ απο το υπουργείο Εξωτερικών)

Θα μπορούσε να ήταν απάντηση απ’ ευθείας στον Γ. Παπανδρέου, που ρωτάει συνεχώς εδώ και χρόνια “που πήγαν τα λεφτά”, αλλά είναι καλύτερα να το διαβάσουν πρώτα και να του το μεταφέρουν στα αγγλικά μήπως και αλλάξει άποψη για το πώς φθάσαμε σε αυτά τα οικονομικά χάλια…
Από το 1996 έως το 2004 τα ποσά που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ ξεπερνούν τα 68 εκατομμύρια ευρώ…
Θέλετε και κάτι ποιο συγκεκριμένο; .....

ΣΥΝΕΧΕΙΑ http://citypress-gr.blogspot.com/2011/0 ... _9648.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 11:56 am 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5501
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Έλεγχους σε 600 ΜΚΟ ζητά η Εισαγγελία Εφετών http://www.gpeppas.gr/periodiko/15-2-11.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 12:55 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Οκτ 11, 2007 6:07 pm
Δημοσιεύσεις: 615
Τοποθεσία: ΚΟΖΑΝΗ
Ανοιχτοχερης ο Γιωργος μας, μοιραζε λεφτα σε πολλες ανευ περιεχομενου ΜΚΟ, τον μπουφο και μετα γιατι αναρωτιοταν που πηγαν τα λεφτα :?: :?: :roll: :roll: :?:


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 2:14 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2009 10:49 pm
Δημοσιεύσεις: 1588
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής- Δυτική Πελοπόννησος
Μακάρι να μπει 1 τάξη σε όλα αυτά και να βρεθούν ενώπιων του νόμου όλοι αυτοί που κατέκλεψαν το ελληνικό κράτος και τον καθέναν μας κατ΄επέκταση, φορώντας την προσωπίδα 1 ΜΚΟ.

_________________
Προσέχουμε για να έχουμε.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Τετ Φεβ 16, 2011 6:07 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Κυρ Οκτ 24, 2010 12:03 pm
Δημοσιεύσεις: 291
Ιδού που πήγαν τα ...

Εικόνα

ΔΕΙΤΕ - ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΤΟΥΣ- ΣΕ ΠΟΙΕΣ ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΕΔΙΝΑΝ ΛΕΦΤΑ ΟΙ ΕΘΝΟΠΑΤΕΡΕΣ. ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΧΟΡΗΓΙΕΣ ΟΤΑΝ ΗΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑhttp://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2011/0 ... _8580.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 11:04 am 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Πέμ Ιούλ 05, 2007 5:31 pm
Δημοσιεύσεις: 679
Επιτέλους κάτι κινείται για να καθαρίσει αυτό το τέλμα σπατάλης χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου .
Ελπίζω να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα σε βάθος :!:

_________________
Σέργιος Δ - I love Irish setter


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Σάβ Φεβ 19, 2011 12:04 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Νοέμ 25, 2009 8:09 pm
Δημοσιεύσεις: 195
επιτελους κατι γινεται .ξεκινησε ερευνα για το που πηγανε τα λεφτα να δουμε και εμεις πιος μα ετρωγε το χρημα τοσα χρονια και μας δουλευανε η μ.κ.ο :shock: :shock: :? λαμογια οικολογοι που ειστε τωρα . να δει και ο απλος λαος πιος ειτανε απεναντι μας. στο θεμα πρεπει να επεμβει και η ομοσπονδια μας και να το κυνιγειση μεχρι τελους αυτο το απετουμε ολοι κυνηγι ΑΜΕΣΑ :wink:

_________________
Τι να την κανεις τη ζωη αν δεν εισαι κυνηγος


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Κυρ Φεβ 20, 2011 10:04 pm 
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Τετ Οκτ 07, 2009 10:49 pm
Δημοσιεύσεις: 1588
Τοποθεσία: Ηλιούπολη Αττικής- Δυτική Πελοπόννησος
IRISHMAN έγραψε:
Επιτέλους κάτι κινείται για να καθαρίσει αυτό το τέλμα σπατάλης χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου .
Ελπίζω να συνεχιστεί η δικαστική έρευνα σε βάθος :!:
Για να δούμε. Ελπίζω και εγώ να τιμωρηθούν οι απατεώνες και να γίνει κατάσχεση της προσωπικής τους περιουσίας.

_________________
Προσέχουμε για να έχουμε.


Κορυφή
 Προφίλ  
 
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Περιβαλλοντικές Μ.Κ.Ο κλπ MKO
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: Πέμ Φεβ 24, 2011 7:10 pm 
Site Admin
Άβαταρ μέλους

Εγγραφή: Σάβ Μαρ 31, 2007 2:39 pm
Δημοσιεύσεις: 5501
Τοποθεσία: ΑΘΗΝΑ
Ψάχνουν 450.000 που... έχασε ΜΚΟ της Δράμας

Από τα ταμεία του υπουργείου βγήκαν 532.500 ευρώ, αλλά η ΜΚΟ, χάριν της οποίας φέρεται να εκταμιεύτηκαν τα χρήματα, έλαβε μόνο τις 84.000 ευρώ.

Η «τύχη» του υπόλοιπου χρηματικού ποσού, δηλαδή των 448.500 ευρώ, τα οποία είχαν χρεωθεί...στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Οικολογική Κίνηση Δράμας», είναι πλέον ένα από τα αντικείμενα της μεγάλης εισαγγελικής έρευνας που παραγγέλθηκε αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών και διενεργείται ήδη από την αρμόδια για οικονομικά εγκλήματα εισαγγελέα Ευγενία Κυβέλου, μετά τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της «Ε» για το θολό τοπίο λειτουργίας των ΜΚΟ στη χώρα μας.

Για το σκέλος αυτό της έρευνας, που βέβαια είναι μια «παρωνυχίδα» μπροστά στα εκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί σε ΜΚΟ, οι οποίες δεν υπόκεινται σε ουσιαστικό έλεγχο πεπραγμένων, προσήλθε και κατέθεσε σχετικά χθες στην εισαγγελέα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Αργύρης Ντινόπουλος, καθώς ύστερα από έρευνα που διενήργησε, προέκυψε, όπως υποστηρίζει, ότι η «Οικολογική Κίνηση Δράμας» ουδέποτε έλαβε το ποσόν των 532.500 ευρώ, όπως λένε τα στοιχεία που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσας. Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, σύμφωνα με τον βουλευτή, όταν υπεύθυνος από τη ΜΚΟ επικοινώνησε μαζί του για να εκφράσει την οργή και την αγανάκτησή του, λέγοντας ότι το χρηματικό ποσόν, που σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργού εισέπραξαν, ουδέποτε μπήκε στα ταμεία τους. Μάλιστα, η ΜΚΟ φέρεται να προσκόμισε στον κ. Ντινόπουλο και αποδεικτικά στοιχεία που δεν είναι άλλα από τις συμβάσεις χρηματοδότησης τις οποίες είχε υπογράψει το 2002 και το 2003 με το υπουργείο Εξωτερικών. Χρονική περίοδο κατά την οποία υπουργός Εξωτερικών ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.

Η αρμόδια εισαγγελέας καλείται τώρα να διερευνήσει τι κρύβεται πίσω από τη χρηματική διαφορά των 448.500 ευρώ που χάθηκαν στον δρόμο.

Προκαταρκτική

Ετσι ή αλλιώς ένα σκέλος της εισαγγελικής έρευνας αφορά και τις τυχόν ευθύνες των αρμοδίων από πλευράς Δημοσίου, τόσο για τα ποσά που εκταμιεύονταν όσο και για τον έλεγχο στη συνέχεια των πεπραγμένων στις ΜΚΟ.

Αν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης αποδειχθεί ότι κάποιες ΜΚΟ δεν πληρούν τον σκοπό ίδρυσής τους, αλλά οικειοποιούνται κονδύλια που εκταμιεύονται κυρίως για ανθρωπιστική βοήθεια προς τους πληθυσμούς αναπτυσσόμενων χωρών, τότε οι υπεύθυνοί τους θα καταστούν κατηγορούμενοι τουλάχιστον για το κακούργημα της απάτης σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μεταξύ των αδικημάτων, για την τυχόν διάπραξη των οποίων διενεργείται έλεγχος, είναι η απιστία, η παράβαση καθήκοντος και η πλαστογραφία, αδικήματα που δεν αποκλείεται να αποδοθούν κατά περίσταση και σε εμπλεκόμενα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών.

πηγή ελευθεροτυπία.


http://greece-salonika.blogspot.com/2011/02/450000.html


Κορυφή
 Προφίλ  
 


Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση ανά  
Δημιουργία νέου θέματοςΓράψτε το σχόλιο σας Σελίδα 1 από 6   [ 80 Δημοσιεύσεις ]
Μετάβαση στην σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6  Επόμενο


Μέλη σε σύνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 0 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
Mods Βάση δεδομένων
610nm Style by Daniel St. Jules of Gamexe.net

Ελληνική μετάφραση από το phpbbgr.com
phpBB SEO
Portal XL 5.0 ~ Plain 0.2
Create a Forum | Terms of Service | Privacy Policy | Report the forum